Sâmbătă am vorbit despre start-up în afaceri. E abia un început. Public mai jos filmul întâlnirii, cu observaţia că nu ştiu ce a taiat Giani Croitoru la montaj, ca ”să iasă Mogulul bine”.

Nota-bene: Pe parcursul conferinţei am avut în spate un roll-up al ”Tinerilor Conservatori”. Sigla lor este pasarea pheonix – simbol, spun ei, al renaşterii conservatorismul românesc din propria cenuşă.

Ideea e că aripile pasării îmi veneau cumva în cap, dându-mi un aer incert de diavol sau înger. Motiv de fierbere pentru acelasi Giani Croitoru, care acuza în stânga şi-n dreapta : ”L-aţi făcut pe dom’ profesor drac!”. La care un mucalit i-a răspuns: „Lasă, Giani, să vadă toată lumea cum îl visează Traian Băsescu noaptea!”.

Diavol sau Înger

33 COMENTARII

  1. In ceea ce priveste experienta pura de „start-up” a mogulului preferat de boggoshera ramine la analiza altora, eventual studiu de caz ASE!!, ce ma intereseaza este un comentariu privind esecul/semi-esecul start-up-ului politic ce se numeste PUR/PC. Pina la urma principiile sunt aceleasi pt o buna functionare a unui noi business si a unui nou partid politic! nu zic, ideile PC atit cit sunt promovate, sunt bune chiar spre f. bune, dar rezultatele care se rezuma la nr de voturi primite din partea populatiei nu sunt satisfacatoare. cum vede un doctor al afacerilor aceasta situatie?

  2. eu cred ca pe majoritatea tinerilor din sala aia in care ati tinut conferinta nu-i intereseaza conservatorismul ca doctrina nici cat negru sub unghie.nu vreau sa generalizez dar cam toti sunt pusi pe capatuiala.e singurul motor care-i anima.nu vorbesc doar de tinerii din pc.e o caracteristica generala la tinerii din toate partidele.cine reuseste sa le manipuleze lacomia si sa-i mai puna sa faca si ceva pt. tara asta e un lider valoros.cat despre traian basescu care a ajuns presedinte dupa ce si-a vandut siesi casa din mihaileanu spune cam totul despre societatea in care traim.

  3. cred ca pe majoritatea tinerilor din sala aia in care ati tinut conferinta nu-i intereseaza conservatorismul ca doctrina nici cat negru sub unghie si sunt convins ca multi habarnau ce inseamna.nu vreau sa generalizez dar cam toti sunt pusi pe capatuiala.e singurul motor care-i anima.nu vorbesc doar de tinerii din pc.e o caracteristica generala la tinerii din toate partidele.cine reuseste sa le manipuleze lacomia si sa-i mai puna sa faca si ceva pt. tara asta e un lider valoros.cat despre traian basescu care a ajuns presedinte dupa ce si-a vandut siesi casa din mihaileanu spune cam totul despre societatea in care traim.ceea ce doriti dumneavoastra sa construiti, o societate bazata pe moravuri in romania la aceasta ora este o utopie.in romania la ora asta nu va functiona decat dictatura legii.

  4. „Poeziile lui Goethe sunt inaccesibile pentru recitator.”( Franz Kafka)

    PS c.o.n.s.e.r.v.a.t.o.r.i. diferit de a , r.e.n.o.v.a.t.o.r.i.

  5. Este destul de greu sa schimbi paradigme. Dar, la cat de putini sunt cei ce incearca acest lucru la noi in tara, initiativa dumneavoastra nu poate fi decat laudabila.

  6. Incercati in zadar sa va creati o imagine buna.E prea tarziu,lumea stie ca ati turnat la securitate.Numele de Paraschiva Silaghi va spune ceva?
    Chiar asa ati ajuns d-le Voiculescu,sa va tradati si rudele?Tot nu mi-ati raspuns la intrebarea de data trecuta referitoare la antene.De ce seara de seara tema emisiunii pentru Gadea si Ciutacu e Basescu si PD-L?De ce nu ratati nici o ocazie sa va mandriti cu fundatia Dan Voiculescu si de ce doar pe posturile dvs?Incercati sa pozati intr-un om bun si caritabil dar e prea tarziu.
    Ok,marinarul nu e perfect dar de ce nu ii luati pe toti in ordine incepand cu Nastase,Miky Spaga,Mitrea,Hrebenciuc,Vantu,Iacubov,dumneavoastra,etc?
    Incercati sa mintiti si sa induceti telespectatorilor faptul ca Basescu si pedeleii sunt rai in timp ce de ceilalti nu pomeniti.Pai care e scopul trustului Intact?Sa-i ocroteasca pe cei din PSD si din PC si sa denigreze imaginea lui Boc si a lui Base?
    De ce nu vorbiti despre toata clasa politica si despre ilegalitatile comise de acestia?
    Data trecuta mi-ati spus sa vin la conferinta unde imi veti raspunde la aceste intrebari insa nu ma aflu in tara si din pacate nu voi ajunge in curand asa ca daca nu va suparati as dori un raspuns pe blogul dvs.
    Va multumesc .

  7. Interesant subiectul. Depinde insa de domeniul pe care vrei sa-l abordezi. Tine mai mult de placerea de a face business decat de dragostea fata de un domeniu anume (in specail in cazul tehnologiilor). Eu sunt atrasa mai mult de acele „incubatoare” de tehnologie care produc cate o idee geniala.

  8. Este extrordinar sa vezi ca mai sunt oameni in Romania care isi dedica timpul si energia pentru a-i sustine si incuraja pe tinerii ce isi doresc un viitor prosper, o cariera stralucita sau care au diverse initiative de business. Domnul Voiculescu are aceasta dorinta vizibila de a schimba ceva in bine, in societatea romaneasca si chiar face ceva concret, spre deosebire de altii!

  9. @ Patriotul:
    Sunteti plecat din tara de mult timp? Ca eu asa deduc. Daca da, credeti-ma ca una e sa traiesti in Romania zilnic, apoi sa privesti la televizor anumite emisiuni-in speta, Sinteza Zilei-si alta doar sa privesti acele emisiuni la televizor.
    Realitatea vietii din Romania nu poate fi perceputa in mod corect si complet numai de la televizor, ci doar traind-o.
    V-o spun fara nicio urma de rautate.

  10. Am vaga impresie ca tot ce viseaza Basescu si ziua si noaptea este pe cine sa mai insulte, pe cine sa mai discrediteze si ce institutie sa-si mai subordoneze pentru a mai pune mana pe inca un mandat prezidential. Acest personaj ar face absolut orice, oricat de ridicol sau de imoral sau de ilegitim pentru a castiga. Este uluitor cum inca mai sunt oameni care nu pricep aceste evidente sau mai bine zis stridente ingrozitoare ale lui Basescu, ce este doar un individ animat de cele mai meschine si obscure interese personale si anume de a fi el in permanenta la putere, fara a avea insa capacitatea sau dorinta de a construi ceva benefic pentru ceilalti.

  11. un om de afaceri de succes cunoaste urmatoarea axioma:- individul intotdeauna va cauta un maxim de rezultate cu un minim de efort.in acelasi timp, acelasi om de afaceri stie ca 75% din timpul pe care il acorda afacerilor si planurilor de afaceri este dedicat viitorului…

    identificarea nevoilor si capacitatea de a manipula consumatorul…fara ele orice idee ramane un proiect cel mult inregistrat la OSIM.

    ca un exercitiu de de analiza va propun urmatoarea intrebare: care este ideea domnului Voiculuescu?

    PS- Pe vremuri familiile gandeau in felul urmator: sa avem copii sanatosi, cat mai multi, in special baieti, sa poata munci ogorul…bune si fetele sa putem crea aliante.

  12. Este o initiativa laudabila. Sfaturile, ideile, modelele de calitate sunt o parte importanta din ceea ce lipseste tinerilor de azi.
    Aveti f. multa dreptate in ceea ce sustineti. As avea o singura obiectie: nu putem fi toti proprii nostrii stapani in sensul in care dvs. o sustineti, nu putem fi toti patroni!
    Intr-o economie de piata adevarata, sectorul privat este foarte important si covarsitor ca pondere in PIB. Dar, fara un stat competent, sectorul privat risca sa se dezvolte haotic si sa o sfarseasca prost. Spuneati la un moment dat sa privim in jur si sa vedem ce lipseste. Risc un raspuns: ne lipseste tocmai un stat! Si prin „stat” inteleg: infrastructura (in toate domeniile), legislatie de calitate si stabila, educatie, justitie, politici economice si lista poate continua.
    Cu respect,
    aceeasi eu si atat

    P.S. Multumesc pentru sinceritatea din finalul materialului. Mi-ati confimat niste convingeri mai vechi.

  13. Dorina, ai citit vreodata „Faust”?:) Iti vine sa te sinucizi(daca esti asa de bou si masochist sa o citesti pe toata)…indicat e sa nu citesti si „Suferintele tanarului Werther” dup-aia. Care desi e o carte frumoasa si comprehensibila…mda, stim cum totii cum se termina(si daca nu stiati, stiti acum de la mine, HEHEHE). Oricum analogia ta e putin fortata. Eu as pune problema mult mai simplu. Doctrina conservatoare? In Romania? Ca sa conservi ce? Inteleg in SUA, dar aici? Dar oricum…bafta! Inca nu am vizualizat clipul pentru ca trebuie sa merg la cursuri. O sa postez mai tarziu parerea mea despre el. Patriotul, toti oamenii fac greseli in viata. E mai nasol cand sunt fatale…in rest, LIVE AND LET LIVE! Pupici.

  14. Buna ziua
    Vreau de la Dvs un raspuns sincer.
    Credeti ca in tara asta care ne ocupa tot timpul, se mai poate face o afacere fara carnet de partid?
    Start-up ul este ceva ce poate dura extrem putin, daca nu ai carnet si nu sustii si tu cu ceva acolo. Si atunci, la dracu’ cu planul de business bine fundamentat, cu calculele matematice, cu coloana vertebrala, cu ideile sanatoase de business, cu banii investiti si topiti in foarte scurt timp pe spagi, daruri si alte peschesuri. Si pe tva-ul platit la emiterea facturii. Cum recuperezi banii de pe factura aia, nu mai intereseaza pe nimeni.
    Poate sunt prea pesimist, dar asta este societatea in care traim, si la crearea careia , cu regret va spun, ati pus si inca puneti si dvs umarul.
    Nu pot sa inteleg cum un om ca dvs, poate sa-mi recomande sa votez cu MG, in conditiile in care omul asta DOAR VORBESTE. Mult si prost. Si este inconjurat doar de oameni ca cei pe care i-am descris intr-un post anterior.
    Nu cer de la nimeni pestele. Nici undita. Nici macar lectii de pescuit.
    Cer de la clasa politica sa nu mai dea cu pietre in lac.
    Si promit ca nu agat plasele nimanui.

  15. Am participat la conferinta si pot spune ca a fost chiar educativa(exceptand timpul pierdut cu unele intrebari puerile). E taiat clipul la montaj, dar foarte putin si doar portiuni neinteresante.
    Acum doar nu credeti ca am postat un comentariu asa degeaba. Urmeaza reclama: amuzati-va cu o poza surprinsa la antrenamentul guvernului si cititi o fabula proprie desprinsa din patania General Motors. Bineinteles pe http://sisokoki.wordpress.com . :D

  16. Faptul că aveţi un dialog social, deschis faţă de tineri arată că îi preţuiţi pe tineri şi că vă pasă de ei, foarte frumos şi sfaturile şi întâlnirea în sine, mulţumiri că aţi postat şi pentru noi cei din provincie măcar pe net să vedem şi noi cum decurge o întâlnire Voiculescu-Tineri., Eu tot mai sper la o întâlnire şi la Oradea :)

  17. In urma cu cativa ani, cand tocmai iesisem de pe bancile liceului, m-am inscris si eu in PC, PUR la acea vreme. Din pacate, toti, dar absolut toti cei de acolo au umblat numai dupa capatuire si nu i/au interesat problemele reale si nici tineretul.
    Cred ca si acum mai sunt inscrisa pe acolo, dar sunt ani de cand nu am mai dat pe la ei. Imi este prea scarba cand ii vad cum etaleaza niste valori in care ei oricum nu vor crede niciodata. Tot atunci am vazut un fost ministru al dumneavoastra, pentru care aveam cel mai mare respect, destrabalandu/se ca ultimul mahalagiu. Tot acolo am vazut un presedinte de filiala ce alerga pe marginea unei piscine numai in chiloti, mimand ca zboara, insotit de grupul de amante.
    Nu spun ca alte partide sunt mai breze, ca tot pe acolo se ajunge, dar ce am vazut atunci m/a facut sa nu mai vreau sa votez niciodata.

  18. In primul rand va multumesc pentru ca ati postat filmarea.Am urmarit-o cu rabdare si interes.E drept ca la un moment dat este deprimanta,dar doar pentru ca te pune pe ganduri.Ca sa gandesti si sa ai o idee originala acum cand piata este full de idei gata aplicate e mai greu,dar genii tot o sa apara,eu insa nu sunt printre ele.In schimb animalul din mine ma provoaca sa va intreb daca stiti un scenarist bun si ma puteti pune in legatura cu el,doar ca ratiunea ma tempereaza si imi spune ca pe acest blog asa ati inceput-Omul Dan Voiculescu.Cel mai mult mi-a dat de gandit,in schimb,ceea ce ati spus in legatura cu talentul si menirea fiecaruia,dar mai ales cat este de important sa te autoanalizezi ca sa aflii asta.Cu cateva zile in urma am primit o oferta,la care nu m-am prea gandit si aprofundat,dar dupa ce v-am ascultat,am realizat ca oferta respectiva este ce mi-am dorit,ca ma pot folosi de”talentul”meu si ca probabil asta e menirea mea,doar ca nu ma va imbogati material defel,si doar sufleteste.Asta nu prea tine de foame,e drept! Dar tot dumneavoastra spuneati ca mei este nevoie si de oameni cu suflet,nu doar de moguli.Pasarea Pheonix este un simbol puternic al renasterii si sincer daca macar 50%din juniorii conservatori sunt ca Flaviu,inseamna ca formati o noua clasa politica,putin mai buna.(Tineretea este un atuu,uneori)

  19. Mi-a placut clipul. Sunteti un mogul simpatic. Imi este folositor sa vad „the insight” al afaceristului. Fara povesti, fara ipocrizii. Anamaria, imi pare rau ca esti atat de dezamagita:(. Dar sa stii ca lucrurile astea se intampla si in sfere mai inalte…trebuie sa astepti sa ne mai indepartam putin de maimuta. Pana atunci…distreaza-te sau alatura-te celor care „misca” lucrurile, daca nu vrei sa te simti singura. Oricum, eu cred sincer ca vin vremuri mai bune. Pusike!

  20. Mda, mi-a placut! Pupici lui Giani, ca stie el de la cine, daca isi stoarce putin memoria E unul din oamenii adevarati din jurul dumneavoastra. In ceea ce priveste relatia tanar-afacere, ba chiar roman-afacere, cred ca totul poate fi privit relativ. ca doar totu-i relativ, asa credea si Einstein. Pentru unul are are facultati, doctorate si care lucreaza pe la vreo multinationala afacere inseamna una maaare, cat cea facuta de Cola, cea de care ati vorbit. Pentru unul care nu are cu ce sa isi plateasca maine chiria, afacere inseamna taraba aia din care scoate cat sa nu maiaibe grija utilitatilor. La fel, pentru unul care are viata lui Aldo Moro la el la job, taraba va fi, de asemenea, raiul pe pamant.
    Eu cred ca cel mai importan este nu ca oamenii sa aibe vise, idealuri foarte mari. Cred ca important este sa isi doreasca sa faca ce le place. Nu toti trebuie sa fim genii, ca e atata nevoie si de lucratorii de la salubritate, dar daca e sa fiu gunoier, vreau sa fiu cel mai bun gunoier din tara mea…poate chiar din lume, de ce nu? Sa nu uitam ca cei ce nu fac afaceri, ci care lucreaza pentru afacerea altuia sunt cei multi. Si ei trebuie sa invete si sa isi doreasca sa fie buni in ceea ce fac. daca o sa traim mereu cu dorinta de a ne face afacerea noastra, dar nu putem din varii motive, nu vom reusi sa fim buni nici in ce facem acum si nici impacati nu vom fi cu ce lucram, de fericire nici nu mai poate fi vorba. Eu cred cu tarie in pasiunea pentru munca pe care o face fiecare. Cunosc un om de afaceri de aici, din zona mea, care se afla odata fata in fata cu o tipa care voia job la firma omului. Prima lui intrabare a fost: – De ce vrei sa lucrezi la no? Ea a raspuns: – Pentru ca vreau sa am un serviciu. – Aha, zice el, deci vrei sa lucrezi sau sa ai un serviciu? Ea a ramas putin blocata, a inteles ca intrase intr-o capcana si…nu a fost angajata. Cred ca, inainte de a invata tinerii sa devina patroni, ar trebui sa ii invatam sa se dedice muncii lor, sa o faca din pasiune, sa face ceea ce le place, de fapt. Asta daca nu cumva le place numai sa se plimbe prin Mall. Fiindca asa e viata. cei cu mapa trebuie sa fie mai putini decat cei cu sapa. Si ideal ar fi sa invatam sa ne placa, sa iubim sa dam cu sapa si sa dam foarte bine. Abia apoi sa ne gandim daca nu cumva am vrea sa dam cu sapa pe propria tarla si daca avem puterea, curajul si norocul de a ne amenaja propria tarla. Daca nu reusesc sa fiu un angajat foarte bun si foarte pregatit pentru ceea ce fac, cum o sa pot fi vreodata un patron foarte bun?
    Altfel…imi pare rau ca n-am raspuns la telefon, exact in saptamana aceea nu eram in tara si nu raspund la telefon, cand sunt pe alte plaiuri, decat daca am numarul apelantului in memorie, ceea ce…nu am avut onoarea.

  21. Cristina, aici era vorba despre spiritul intreprinzator(start-up….) :) Lasand la o parte contextul, sunt de acord ca trebuie sa incercam sa punem pasiune in ceea ce facem. In orice. Daca ti se pare ca depui PREA MULT efort facand ceea ce faci inseamna ca nu esti tu cel potrivit sa faca acel lucru. It’s that simple! Noapte buna!

  22. Stiu si am inteles, Ramo, dar ai vazut ca cineva intreba de o taraba prin piata. de-aia gandesc ca ori putem demara o afacere ca lumea, ori ne straduim sa fim cei mai buni in ceea ce facem, ca nu toti putem fi patroni. Nu c-as avea neaparat vocatie de subaltern. Dar vocatia lucrului facut din inima si cat se poate de bine, asta da, am.

  23. Hmm m-am gandit la ce am spus mai sus legat de PC…ce anume am putea sa ne dorim sa conservam? Si mi-am amintit de Caragiale( ok a fost primul care mi-a venit in minte pentru ca tocmai citisem articolul lui Nastase), Blaga, Eminescu, Rebreanu, Iorga, Eliade etc. etc. Ce s-a intamplat? Vedeti, asta ar putea fi un forte a PC. Conservarea valorilor culturale. Pup. Frumoasa dimineata. Cat sunt de fericita ca trebuie sa incep sa invat pentru sesiune…damn:)

  24. Asta tine foarte mult de educatie si de firea omului. Noi romanii avem tendinta fim cam delasatori . Nu ne-ar strica un mindset de genul:” Daca tot faci un lucru, fa-o calumea”. Am inteles unde bati… si sunt de acord cu tine.

Comentariile sunt închise.