Am nevoie de ajutorul vostru pentru a-mi clarifica o opinie. Opinie care vizează, indirect, egalitatea procedurală deplină dintre bărbat și femeie.

Eu cred, de exemplu, că există încă diferențe semnificative între responsabilitățile reale ale femeii și cele ale bărbatului. Cred că femeia muncește – în fapt – mai mult și mai constant decât bărbatul. Pentru că, în lumea contemporană, femeia matură are cel puțin două slujbe: una de prestator pe piața muncii și alta de ”responsabil domestic” – de mamă și de gospodină.

Că în Occident există o tendință naturală a femeii de a deveni ”om de acțiune” care lasă treburile casei pe mâna unei bone și unei menajere plătite din banii caștigați la job – asta nu poate nega nimeni.  Dar, chiar și așa, cu bona și menajera, femeia tot trebăluiește în gospodărie după servici. Femeia tot muncește mai mult. Și, pe urmă – și mai ales – România va mai avea nevoie de o jumătate de secol, probabil, pentru a-și aduce femeile în situația emancipării reale. Adevărul necosmetizat este că, acum, femeile noastre muncesc ca niște robi în gospodărie și că doar vreo 5% sau 10% dintre ele își permit o bonă sau o menajeră.

De ce spun toate aceste lucruri? Pentru că nu sunt convins – așa cum este președintele Traian Băsescu – că ar trebui să ne grăbim cu egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați. Există, într-adevăr, o tendință de gen la nivelul Uniunii Europene – dar părerile sunt și acolo împărțite, argumentului egalității dintre femei și bărbați fiindu-i opusă ideea unei mai mari responsabilități a femeii în zona familiei și carității.

Voi ce credeți?

41 COMENTARII

  1. In Romania daca s-ar putea perioada pensionarii sa fie in jur de 80 de ani ar fi in general super pentru stat. Va avea foarte putini pensionari si respectiv presiunea sociala mai mica…
    Trebuie sa se tina cont mai intai de toate de longevitatea medie…Uitati-va cum arata o femeie de 65 de ani in Europa si cum arata la noi o profesoara la 65 de ani….o femeie foarte obosita…dezamacita, chinuita..cu cearcane si cu un buchet de boli…..
    Intr-adevar femeia are dublu rol in societate: si de mama, gospodina. Cand copilul se imbolnaveste mama sta cu el si nu bona….
    Sunt pentru o perioada de pensionare mai mica la femei fata de barbati!
    Sunt pentru majorarea sistematica conform legii a cotei catre pensiile private si respectiv micsorarii contributiei catre fondul de pensii de stat.
    Exista intr-adevar si un gen de femeie :”Femeile barbate care sfarma caile ferate!” (in Transnistria erau niste activiste ce se puneau inaintea trenului pe calea ferata pentru a bloca mersul acestora): Femei masculinizate, workaholice, care isi neglijeaza copiii, familia in detrimentul carierei…dar astea spre binele nostru al tuturor nu sunt asa de multe. Nu cred ca exista vre-un barbat care ar dori o sotie ce vine zilnic acasa la ora 23….Plus ca e si in detrimentul perpetuarii speciei umane.
    Eu niciodata nu am inteles de ce un militar ofiter in floarea puterii sale la 45 de ani deja e la pensie….cam nedrept fata de femei.

  2. Noi credem ca exista si barbati cu mintea intreaga care impart treburile domestice cu nevestele pentru a se bucura amandoi de mai mult timp liber.

    Este senzational cum va ganditi la menajera inaintea posibilitatii ca stimabilul sot sa dea si el o mana de ajutor.

    Varstele de pensionare trebuie egalizate concomitent cu educarea populatiei in tratarea egala a femilor si barbatilor. Inclusiv in ceea ce primeste treburile din casa.

  3. Sunt o femeie care munceste, de cariera, chiar. Insa, nu am fost niciodata de acord cu feministele. Nu-mi doresc sa fiu egala cu barbatii, nu-mi doresc sa beau cu ei bere la meci, nici sa fumez pe strada. Imi iubesc copilul si mi-e drag sa-i fiu aproape si, cu toate ca stiu ca fetita mea isi iubeste tatal, e clar ca eu o pot ajuta, pentru moment, mai mult. Si sunt mandra de asta.

    Mai am o problema: pana acum am tot platit impozite, taxe, toate neplafonate, insa cand a fost sa mi se plateasca un concediu de maternitate (concediu zic – nu indemnizatie de crestere copil) mi s-a platit o suma echivalenta a x salarii minime pe economie.

    Citesc ca speranata noastra de viata e 75 de ani. De ce oare sa ma mai chinui sa tot cotizez la fondul de pensii, prin marirea graduala a varstei de pensionare, Dumnezeu stie daca mai apuc sa mananc o pensie. Nu e ma bine sa ma bucur acum de viata si sa nu-mi pese de taxe, impozite si alte alea?

  4. Cred ca ar trebui mai intai consultate statisticile privind durata de viata la femei si barbati si abia atunci se poate discuta. Eu cred insa ca Traian Basescu stie ca nu mai sunt bani de pensii si d-aia incearca o egalizare a varstei de pensionare.
    Cel mai corect cred ca ar fi ca pensionarea sa depinda doar de anii petrecuti in campul muncii. O limita de 35 de ani mi se pare decenta si pentru barbati si pentru femei. Dar pentru o lege corecta trebuie sa existe niste studii serioase, nu ca asa zice UE.

  5. Problema reala este ca indreptandu-ne incet-incet spre majorarea varstei de pensionare, undeva la 67 – 70 ani, vom avea, tinand cont de speranta de viata actuala, o tara de pensionare vaduve. Ce conteaza daca s-au pensionat mai devreme sau mai tarziu, ele tot singure vor fi.

  6. Mogulule, răspunsul e limpede: Înainte de a ne grăbi cu egalizarea vârstei de pensionare ( după modelul occidental) trebuie să ne grăbim cu egalizarea infrastructurii, a reformei în instituţii ( justiţie, învăţământ, sănătate) a salariilor, etc. (toate, evident, tot după modelul occidental) Cu alte cuvinte: să livrezi cu notă imperioasă problema „pensionării egalitare” a femeilor, atâta vreme cât noi, suntem – realmente – în colaps economic (şi cu un veac în urma occidentalilor la restul lucrurilor, infinit mai importante) ţine de un moft (legislativ) cretinoid. Sigur, n-a fost „ideea” lui Becali _? – : )

  7. Prietene, ca ‘femeia de acţiune’ să muncească la fel de egal ca bărbatu’ şi bărbatu’ viceversa, ‘femeia de acţiune’ tre’ să angajeze un ‘bon’, un ‘menajer’, etc… :D Că dacă nu, tot femeia munceşte de două ori mai mult (menajera, bona = femei şi ele)! :D

  8. am rezolvat toate problemele din sistemul public de pensii si mai ramasese una:- egalizarea varstei de pensionare la femei si barbati!
    pro:din punct de vedere statistic speranta de viata la femei este mai mare decat la barbati
    contra:din punct de vedere al uzurii este adevarat: femeia munceste mai mult

    din punctul meu de vedere pentru oricine varsta de pensionare ar fi bine sa fie una cat mai redusa:- deci sa lasam femeile sa iasa la pensie mai repede decat barbatii.macar ele sa mai apuce sa beneficieze de pensie!

  9. De fapt, dv. știți foarte bine că aveți dreptate. Toată povestea asta cu „equalizer-ul” e o abureală feministă în care nici măcar feministele da, e vorba inclusiv de Marinelu”) nu cred.
    Femeile visează la o egaliate pe care natura le-a refuzat-o și nu e bine să ne punem contra naturii, nu-i așa?
    Cred că se confundă respectul cu egalitatea și ne alegem tot cu un fel de sclavagism vulgarizat la maximum.
    Nu știu cum e în Occident, dar eu una m-am lămurit câte parale face o bonă… poate că sunt câteva excepții care au norocul să-și pună bunicile la treabă și cam atât. Restul suntem și mame, și femei, și „activiste”! :)

  10. In primul rand Presedintele Basescu greseste in logica abordarii acestui subiect – cum sa egalizezi varsta de pensionare daca nu exista egalitate in drepturi intre femei si barbati cand vine vorba de munca? De exemplu, perioada de maternitate nu este considerata vechime in munca iar mamele cu mai multi copii au cel mai mult de suferit in aceasta privinta. De ce nu se ofera un bonus financiar la pensie?
    Mergem mai departe…noi vrem sa ne aliniem standardelor europene dar suntem in era primitiva in implementarea proiectelor cu finantare europeana (POSDRU, axa 6 – 6.2 si 6.3).
    Parerea mea este ca pana in 2012 trebuie sa avem o dezbatere serioasa asupra acestui aspect, sa implementam cat mai multe proiecte axate pe promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii si a incluziunii sociale, sa adoptam cateva masuri (precum cea propusa mai sus) pentru a ajunge la ECHITATE si apoi la EGALITATE si sa operam modificari consistente in Codul Muncii. De abia atunci putem sa adoptam astfel de masuri precum cea a egalizarii varstei de pensionare.

  11. Sunt perfect de acord cu faptul ca o femeie munceste mai mult decat un barbat. Insa daca ne referim strict la job, eu cred ca varsta de pensionare ar trebui sa se calculeze in functie de natura muncii prestate pe parcursul activitatii. Spre exemplu un profesor sau un medic ar trebui sa poata iesi la pensie mult mai repede decat un muncitor necalificat sau chiar un inginer (diferenta de educatie, dar mai ales de nivel al stresului). Tot in acest sens cred ca ar trebui impuse niste limite maxime de timp in care o persoana sa o execute acelasi (tip de) job. Astfel, daca cineva este profesor de 20 de ani sa fie fortat sa iasa la pensie anticipat (cu penalizarile aferente) sau sa execute un alt tip de munca (gen bucatar, maseur, actor, etc.) in functie de optiuni si abilitati, pana la varsta pensionarii.
    Ceea ce am descris mai sus nu este decat o utopie si nu cunosc vreun stat in care sa fie macar ceva asemenator. Insa in zilele astea nu putem decat sa visam si sa speram. Desi nu am nici 30 de ani, visez la ziua in care voi iesi la pensie si sper sa o apuc macar pe prima.

  12. Vorbind de femeile care sunt „Femei” în adevăratul sens al cuvântului, legea aceasta nu mi se pare deloc corectă, o femeie care naşte câţiva copii, îi creşte…etc să aibe aceiaşi vârstă de pensionare cu bărbatul, ….

    tot nu înteleg o chestiune nici eu : De ce trebuie să fie vârstele de pensionare egale?

    cu bine,

  13. 1.Eu cred ca daca vrem sa aflam daca este normal ca o femeie sa fie obligata sa munceasca aceeasi acelasi numar de ani ca si barbatul nu trebuie sa ne punem problema egalitatii dintre barbati si femeie in sens abstract ci in sens concret. A stabili, spre exemplu ca varsta de pesionare pentru femei si barbati este unica – 65 de ani nu va duce la egalitatea concreta in drepturi a femeilor si a barbatilor, in contextul in care varsta medie de deces pentru femei ar fi de 70 de ani, iar pentru barbat 75. Ar rezulta ca, in mod practic, femeia ar fi dezavantajata, beneficiind de mai putini ani de odihna.
    Asadar prima concluzie este aceea ca varsta de pensionare trebuie raportata la speranta medie de viata.

    2. Pe de alta parte, trebuie sa luam in calcul si rezistenta la munca ( rezistenta fizica si pshica) a celor doua categorii: femeile si barbatii. Pentru a exista egalitate in drepturi, atat femeile cat si barbatii ar trebui sa aiba dreptul sa se pensioneze cand, statistic vorbind, ajung la aceeasi uzura. Este inechitabil sa obligi la 35 de ani de munca atat femeile, cat si barbatii, in contextul in care femeile, prin firea lor mai putin rezistente, ar ajunge surmenate si epuizate la 30 de ani de cotizare, iar barbatii de-abia la 35.

    Asadar, gradul de epuizare fizica si psihica ar trebui sa fie un al doilea criteriu de luat in seamna la stabilirea varstei de pensionare.

    3. Si poate cel mai important, ar trebui analizat acea „ratio legis” avuta in vedere de legiutor in momentul in care a stabilit varste de pensionare diferite pentru femei si barbati. Care au fost motivele pentru care varsta de pensionare a fost stabilita diferit? Mai subzista ele?

    In urma realizarii acestor pasi vom putea ajunge la o opinie bine fundamentata.

    Personal cred ca incercand sa acordam si sa respectam drepturile omului am cazut in cealalta extrema – cea a absurdului. Stim cu totii ca femeia face de doua ori mai multa trebaa decat barbatul, ca e de doua ori mai putin rezistenta, iar in aceste conditii, un tratament egal de pensionare cu cel acordat barbatului nu ar avantaja-o ci ar discrimina-o. Tratament egal la munca si conditii inegale.

    Pe de alta parte, sustin o varsta de pensionare mai redusa si pentru barbati. Muncim prea multe ore, prea multi ani si cand sa avem oportunitatea de a ne bucura de viata ne imbolnavim si murim. Asta e scopul pensiei? Timp liber pentru niste oameni prea bolnavi pentru a se mai putea bucura de el?

    Daca tot avem pensii private de ce sa nu inpunem un stagiu de contizare de minim 30 de ani, maxim 40, fara limita maxima de cotizare lunara si ulterior, fiecare in functie de banii pe care ii are in cont si calculele pe care si le face sa se poata pensiona cand decide de cuviinta

  14. Am vazut ca serverul de videostreaming (antena3 live) nu merge.. si aveti tot timpul probleme cu el. Poate reparati problema.

  15. In nici un caz nu ar trebui egalizata virsta de pensionare intre barbati si femei, dar nici marita pe nici o grupa, atita timp cit speranta de viata a romanului e in jur de 65 de ani. Daca se mareste virsta de pensie peste aceasta virsta sau chiar la limita ei, e clar ca Statul s-a mai gindit odata (a cita oara?) sa-si fure cetatenii. Adica, dupa ce platesti pt pensie vreo 30-40 de ani, si nu putin, mori si nu mai iei nici o pensie, banii intrind in buzunarele angajatilor Statului: salarii mari, prime de vacanta, prime de porc, miel, curcan, spor de zimbet, de stress, etc.
    QED.

  16. Cred in egalitate. Munca in gospodarie e o munca care nu se vede, curatenie, mancare, etc. Intradevar femeile trebuiee sa aiba aceleas drepturi cu barbati, e delicat de discutat acest subiect pentru ca femeile si barbatii sund diferiti din multe puncte de vedere; nu putem pune o femeie sa munceasca pe siantier sau in alte domenii in care nu e capabila din punct de vedere fizic. In primul rand trebuie inteles de catre barbati ca : femeia e diferita si nu inferioara. Femeile au acces mai greu la locuri de munca cu competitori barbati.

    Cred ca ideea Dumneavoastra e foarte buna, dar cred ca nu se poate pune semnul egal(inteles pur matematic si logic) intre barbat si femeie, cred ca termenul de comparatie poate fi asemena.

  17. intrebarea este prea filozofica pentru a se gasi o solutie.
    1. am putea sa ne uitam la europa unde situatia femeie vs. barbat variaza foarte mult de la tarile nordice (finlanda, suedia, norvegia) la cele sudice (grecia, italia, portugalia, spania) sau
    2. am putea sa ne uitam la doctrinele sociale de stinga vs dreapta (franta vs anglia) sau
    3. am putea sa ne uitam (daca ar exista) la strategia nationala de dezvoltare demografica pe termen mediu – lung
    prima data definiti ceea ce doreste romania ca natiune, dupa care puneti intrebarea (care este f.f. buna)

    egalizarea virstei de pensionare este comunism pur. nu functioneaza din punct de vedere financiar, este ilogic. una este sa incepi sa lucrezi la 28-30 ani si alta la 18, fara diferenta barbat vs, femeie. trebuie inceput prima data cu egalizarea numarului de ani munciti/cotizati (daca aceasta se doreste); privind anii ‘pierduti’ cu cresterea copiilor, mamele pot primii diferenta de ‘necotizare’ la sistemul de pensie dintr-un fond cotizat de gvn. (nu uitati problema discriminarii fata de barbati daca acestia trebuie sa munceasca mai mult; fata de tineri daca acestia trebuie sa plateasca pentru cei mai virstnici, dar si pentru ei insasi in acelasi timp)

    Apropo: legea salarizarii unice este deasemenea comunism pur – nici ceausescu nu a reusit sa faca acest lucru! cum diferentiati/apreciati medicii, profesorii buni fata de cei mai putini buni? favorizati mediocritatea, si ce este mai rau este ca exista posibilitatea ‘evadarii’ din sistem (vedeti citi doctori au plecat in ultimii doi ani numai in franta, sau citi au plecat in anii ’90 in SUA).
    Caz: eu primar pentru a dezvolta orasul vreau sa atrag cei mai buni profesori si doctori la mine in oras. ce pot face daca nu printr-o salarizare adecvata? unde este descentralizarea mult vorbita?

  18. O aberatie! Mi se pare de bun-simt si chiar logica ideea ca femeile sa iasa la pensie mai devreme. La batrinete, barbatii depind mult de femei….

  19. Nu cred ca este fericita aceasta idee a egalizarii varstei de pensionare … iar discutia pe baza principiilor nu are nici un rost …. Egalizarea este gandita datorita faptului ca nu mai sunt bani la fondurile de pensii … De fapt este vorba de o crestere a varstei de pensionare pentru o categorie de contribuabili – in cazul de fata, femeile. Mai bine s-ar regandi rapid si fundamental constituirea si functionarea fondurilor de pensii … si asta este valabil nu numai in Romania.

  20. Egalizare, da, e corect, insa cred, in ciuda tuturor obstacolelor, ca ar fi bine sa se incurajeze natalitatea si sa se reduca si varsta de pensionare a barbatilor la acelasi nivel cu cea a femeilor. Pe termen scurt pare aberant, insa beneficiile se vor vedea repede: intrarea unei forte tinere in locul celei iesite, dornica de a lucra mai repede, raspandirea cunostintei date de politica firmei care ii angajeaza, rezultand imprimarea incet, dar sigur, a unei conceptii conforme cu filosofia firmei in afara acesteia, o calitate crescuta ale produselor si serviciilor firmelor datorita energiei si prospetimii fizice ale angajatilor tineri, educarea de la zero, nu reeducarea inspre politica firmei, ca pentru oamenii mai in varsta, al caror randament e mai scazut. Pe de alta parte se reduce si agonizanta asteptare pana la pensie a celor ce nu mai sunt buni pentru munca, dar trebuie sa-si completeze anii, oricum nu-i angajeaza nimeni cu bunavointa, doar ingroasa randurile somerilor. E logic acum ca statele occidentale incurajeaza imbatranirea in post pentru a da de lucru propriilor cetateni in locul imigrantilor, insa firmele nu mai asculta deja de ordinele guvernului si angajeaza sub diverse forme imigranti. E corect, ca particular, sa cauti oferta mai buna si, contribuind cinstit la bugetul statului, sa-i ajuti pe cetatenii tai fara munca pensionandu-i mai repede… Oricum, o pensionare mai rapida ar indica si un nivel de viata mai crescut, adica o societate deschisa ai carei cetateni isi permit sa fie la pensie si sa angajeze tinerii proprii pe care si-i educa si imigrantii mai saraci pentru acoperirea nevoilor de asigurare a produselor si serviciilor societatii. In plus contribuie si la raspandirea culturii proprii, caci imigrantii, intorsi acasa, vor duce cu ei o gandire noua, aflata in tarile de adoptie temporara.

  21. Este o relitate ca femeia matura are cel putin doua slujbe,iar in Romania,un procent foarte,foarte mic isi permit un bona si(sau)menajera.Chiar daca in societate femeia pozeaza puternica si independenta,cand intra pe usa casei,lasa”domnia”la usa si isi ia cu demnitate si in tacere jugul de rob si continua munca”in folosul comunitatii”.Da! Femeile au luptat pentru egalitate,dar in drepturi,pentru ca nu aveau nici un drept ci doar obligatii,insa nu am auzit de nici o miscare masculina de egalizare in obligatii ! Oare presedintele Basescu,traieste intr-un palat de fildes,izolat de lume si nu vede realitatea vietii?
    In alta ordine de idei,maternitatea,este un privilegiu al femeii,dar…sa nu uitam ce inseamna pentru organismul femeii acest dar minunat.La tinerete nu se simte,dar dupa 45 de ani,simti ca ai adus copii pe lume.Dinti lipsa,par pierdut,osteoporoza,etc. eu cred ca ar trebui sa se tina cont si sa nu uitam ca fiecare din noi avem o mama.

  22. In „frumoasa tzarishoara” , pe langa munca stressanta si plata facturilor si a „darilor” – gospodarirea banilor e un stress mai mare aici ca in alte parti, nu de alta dar leul nostru nu e …elastic – femeia mai are si grija studiilor copilashilor. Aici stressul e mai mare ca si in celelalte parti ale Europei. Nu am auzit ca o femeie sa moara la servici de epuizare. Aici a murit. Femeile romance sunt mai devotate inclusiv in viata particulara.Educatia (religioasa) nici sa divorteze nu le lasa, ci ele trebuie sa se chinuie langa barbati betivi si, de multe ori, intretinuti de ele, barbatii romani -procent semnificativ- sufera de „depresia” pierderii locului de munca mai abitir ca femeia. Din alte tari ne vin turisti pensionari cu autocarele, cu trenul, batranii nostri malnutriti din cauza venitului mic din timpul cand munceau, de-abia mai sunt in stare sa ingrijeasca de nepoti.Nu cred ca la conditiile de trai ante si post decembrist, varsta de pensionare ar trebui egalata.

  23. Ca barbat, am inceput sa admir munca unei femei, dupa ce am parasit casa parinteasca si am inceput sa ma gospodaresc singur. Problema este, ca indiferent cat muncesti acasa, mana unei femei in gospodarie nu poate fi egalata. (Asta o spun cu admiratie). Si nu este nici o rusine sa incerci s-o ajuti cat mai mult acasa, indiferent cat de ocupat esti.

  24. Va multumesc pentru topic si pentru faptul ca ati reusit sa starniti opinia publica. Chiar daca mesajele sunt de cele mai multe ori legate strict de varsta de pensioanre, totusi am vazut si cateva opinii foarte bune care se apropiau si de problema mea. (Andrei Stoian si altii)

    Oricum viata merge mai departe si va invit sa cititi si urmatorul meu articol
    : Cu cine votam?
    http://nordiclarisa.wordpress.com/2009/09/18/ladies-agreement-club-cu-cine-votam/
    Nici unul din cei de pe lista!

  25. In aceasta privinta eu am scris deja, e drept-destul de putin. http://canalia.wordpress.com/2009/03/18/varsta-de-pensionare/

    Sustin acolo ca varsta de pensionare trebuie stabilita pornind de la ceva obiectiv, iar propunerea mea e speranta de viata. Nu are importanta procentul, asta se poate dezbate in Parlament. Dar sa pornim de aici. Altfel, norma e sterila, lipsita de orice fundament rational.

    In fapt, speranta de viata medie in Romania este mai mare la femei decat la barbati. Cauzele nu sunt inca bine stabilite. Certa e una singura: procentul de fumatori e mult mai mare la barbati decat la femei.

    Sisokoki a observat si el foarte bine fundamentul normei care se impune. Speranta de viata. Dar neglijeaza, probabil in gluma, 2 lucruri esentiale:

    1. femeile se mai ocupa si cu nasterea si cresterea copiilor
    2. munca prestata in gospodarie nu se regaseste in nicio norma, se ia de buna, desi inseamna de fapt un efort fenomenal.

    Apoi, mai exista un principiu: la munca egala, retributie egala. Aici aveti dreptate, o femeie munceste mai mult decat un barbat, in mediul casnic. In general. Eu sunt contra acestei practici si ma si tin de cuvant.

    Si pentru aceasta munca, in gospodarie, femeia nu este retribuita!

    Acum, varsta de pensionare e oricum prea mare. E atat de mare tocmai pentru a micsora numarul pensionarilor. E un calcul simplu si cumplit de cinic. Cu cat se pensioneaza un roman mai tarziu, cu atat:
    1. va fi intretinut de un salariat mai tarziu
    2. va fi intretinut de un salariat mai putin timp (pentru ca va primi pensie o perioada scurta, intre pensionare si speranta medie de viata)

    Deci, scopul sistemului actual este generarea unui numar cat mai mic de pensionari si platirea pensiilor pe o perioada cat mai scurta.

    Ratiunea acestui sistem este intentia de diminuare a bugetului alocat pensiilor si in consecinta reducerea fiscalitatii. (Sau mai degraba maximizarea diferentei dintre ce se redistribuie efectiv si ce se incaseaza efectiv-sa mai ramana ceva si pentru clientela politica).

    Sistemul se apropie in mod evident de limita. Iar sistemul pensiilor private, intrucat a fost introdus de atat de putin timp, nu poate degreva in mod satisfacator bugetul pensiilor de stat.

    De aici ideea de a creste varsta de pensionare la femei. Pentru reducerea (inca o data, in mod aproape criminal) a numarului de pensionari si a perioadei in care li se plateste pensie. Pentru a intarzia, chiar si cu o luna, chiar si cu un an, accentuarea deficitului bugetar. In scopuri pur electorale.

    Intentia e cu atat mai mizerabila cu cat atinge populatia feminina a tarii.
    Nici eu, care, in mod teoretic, as fi avantajat de masura asta, prin diminuarea presiunii fiscale pe care o resimt, nu pot fi de acord. Sunt tanar, vreau sa platesc cat mai putine taxe, intretin si-asa 1,5 pensionari din venitul meu, dar… am o mama, nu?

    Mama iese la pensie anul asta. Si da, pe langa munca prestata si pe langa contributia sa la asigurarile sociale, a efectuat si un numar similar de ani de munca acasa, administrand gospodaria.

    Ar fi deci criminal sa-i reducem perioada in care sa se bucure de o pensie linistita.

    Sper, de asemenea, ca aceasta discutie sa nu degenereze intr-una derizorie, despre diferentele dintre barbati si femei.

    Consider ca solutia la problema pensiilor nu sta in ajustarea politicilor fiscale, in ajustarea varstei de pensionare sau a legii pensiilor. (Cu observatia ca avem insa multi pensionari de lux, dar procentul nu mi se pare grav. Ramane doar o problema sub aspectul injustitiei sociale).

    Rezolvarea sta in „optimizarea” sistemului. Adica indepartarea capusilor.

  26. Apoi daca o trimiti pe saraca femeie la cratita si la acte caritabile, cand mai are timp de afaceri si de politica!

    Femeia secolului 21 trebuie sa se identifice cu 2 calificative primordiale business si political ca ramane iar in urma.

  27. Clar este ca in Romania nu se pot aplica multe lucruri care sunt in Uniunea Europeana.Nu sunt conditii,si cum am mai zis despre femei,au inteles egalitatea gresit.

  28. de ce nu se zbate Basescu sa egaleze drepturile copiilor cetateni ai UE localizati in Romania cu cei din restul UE….ca sa beneficieze de alocatii egale la aceleas accize si taxe platite de catre parintii lor…uitasem – copiii nu voteaza.
    Sa traisaca copiii lui EBA cu cei 42 RON pe luna alocatie….

  29. @canalia

    Nu am neglijat in gluma cele 2 aspecte mentionate de tine. Ci pur si simplu eu cred ca nu conteaza in chestiunea asta.

    1. Pentru cresterea copiilor exista concediu maternal(atat post cat si pre).
    2. Munca prestata in gospodarie nu se pune ca o diferentiere intre f. si b. sub nicio forma d.p.a.d.v. Sunt cazuri in care barbatul ajuta cot la cot, cazuri in care barbatul face altceva in timpul asta la fel de greu sau poate mai greu, sunt cazuri in care are alt job, etc.

    Apoi oricum femeia are mult mai putine obligatii familiale la varsta pensionarii decat in timpul perioadei de munca. DECI?!? Cred ca chiar sunt femei care asteapta pensionarea, dar dupa pensionare ar fi dorit sa mai munceasca.

  30. Problema este intr-adevar presanta. Femeile au norma dubla de lucru iar cele care doresc sa isi cladeasca o cariera pe fundamente durabile vor intra defazat in viata de familie, adica dupa 30 de ani.Dintre acestea, poate, o parte isi vor permite bona si menajera…Cu toate acestea, problema este, cel mai probabil, mai ales una economica. In munca mea de sociolog, primul meu articol se referea tocmai la Egalitatea de sanse intre femei si barbati, articolul il gasiti aici:
    http://www.mediauno.ro/?a=detaliu&articole_id=2859

  31. E adevarat; fatuca asta de citeste magariile de aici munceste constant. spre deosebire de tatuca securist.
    Btw, fatuca, ii curg balele cand trece pe langa tine? Sau nu v-ati intalnit niciodata?

  32. E greu….
    1. In primul rand, o emancipare reala a femeii inca nu s-a facut in Romania. Se tot trambiteaza la tv chestia, dar ramane la stadiul de utopie. Doar pentru ca sofeaza, doar pentru ca sta la o cafea cu prietenele si (poate) fumeaza o tigara, doar pentru ca lucreaza intr-o companie, doar pentru ca are un salariu bun, doar pentru ca mai merge la un teatru (asta pentru mai putin de 1% dinntre romance) sa consideram emanciparea in curs? Daca vom numara cate femei sunt maritate cu de-a sila, cate se culca cu seful pentru a mai ramane la servici o luna, cate iau bataie de se stalcesc pentru ca era ciorba rece, cate sunt umilite la interviuri, cate sunt folosite numai ca material erotic in revistele colorate (scuzati expresia!), cate nu stiu decat de sapa, cate nu au iesit din satul lor…..mai putem vorbi de emancipare?
    2. Exemplele cu femei de succes sunt prea putine, sunt exceptii care intaresc regula. Concluzia prezentarii unor femei de succes ar fi:”Doamna X a reusit, tu de ce nu?” sau „Domnisoara Y a ajuns ca la 25 de ani sa conduca o multinationala, tu ce varsta ai?” Chestia nu tine ci doar subliniaza caracterul exceptional al femeilor prezentate….
    3. Ce sanse reale are o tanara romanca sa conduca o multinationala la 25 de ani? Utopie?
    4. Luand exemplul unei femei de 38 de ani (sotia mea) nu cred ca s-a schimbat ceva in mentalitate vis a vis de prezenta femeii in „campul muncii”? (ce frumos suna…) De trei ani nu-si gaseste de munca deoarece (raspunsuri primite la interviuri):
    – esti prea calificata si….nu-mi risc pozitia
    – nu esti calificata strict pe domeniu…..
    – nu ai suficienta experienta….
    – nu pot sa-ti dau salariu minim pentru studii superioare….
    – am venit la targul de joburi ca sa nu avem probleme cu legea….
    – ai 2 copii??? nasol, ne pare rau…
    – esti dispusa sa lucrezi 10-12 ore? Da?, Dar nu ai 2 copii?…. ne pare rau
    Si tot asa…..
    Acu ce sa mai zic, femeia pentru a deveni de succes trebuie:
    – sa arate bine
    – sa fie in pas cu moda sau macar cu tendintele
    – sa fie tanara
    – sa fie disponibila si foarte disponibila!!!!!
    – sa stea daca sa poate numai la serviciu….ce casa, ce familie….
    – sa inghita mojiciile barbatilor (oricat de competenta ar fi, tot este considerata proasta sau pila sau amanta)
    Dupa 30 de ani, mai greu cu schimbatul jobului….e trecuta…..
    Ca sa scape de somaj…eeeee…asta cere multe…..
    Si intradevar, ca sa prinda si o pensie este o minune.
    In general, cele doua fronturi de lucru ale femeii, casa si servici, duc la o uzura crescuta a materialului biologic si totusi…
    Femeile traiesc ceva mai mult decat barbatii! Daca pe acestia i-a carotat sistemul pe principiul ca se poate munci eficient pana la adanci batraneti (teorie nascuta din gandire manageriala si cu experienta strict manageriala, sub nici o forma cunoscand realitatea muncitorului de exemplu), lasandu-le pentru pensie 2-3 ani, pot ei sa lase femeile sa pape mai multa pensie????
    Pai din banii colectati o viata pentru pensie, bani de care statul se foloseste perioade lungi de timp, pensionarul cheltuieste putin, grosul ramanand la stat, care nu-i asa, nu trebuie sa dea faliment…..
    Asa ca, totul pentru stat, totul pentru gloria statului!
    Si cum la banii statului sunt cativa abonati….totul pentru cei merituosi!

    O marlanie cu cresterea varstei de pensionare….o marlanie.
    Dar oare putem noi barbatii sau noi femeile, de fapt noi romanii sa speram la o normalitate in tara asta?
    Dar oare putem noi sa ne bucuram de frumusetea vietii macar la batranete, cand alesii deja s-au plictisit de aceasta frumusete?
    Avem noi dreptul sa ne bucuram privirea, atunci inaintea pasului final, de frumusetile la care au dreptul numai unii?

    Faina initiativa….faina!

  33. n-am sa inteleg niciodata generalizarea asta cu occidentul.mai oameni buni,in occident nu traiesc numai oameni bogati,cei mai multi sunt de nivel financiar mediu care nu-si permit servitori,doamnelor si domnilor..
    referitor la articol,in cazul unui cuplu care are copii si dupa ce femeia si-a reluat serviciul,copilul este dus la cresa (care costa) si luat dupa ce parintii termina programul de munca. si mai este foarte populara implicarea ambilor parteneri in treburile casnice si in cresterea copiilor. deci inca o data,nu au bone,menajere si bucatarese in occident decat cei bo-gati.
    spunea cineva aici care a semnat ‘Carmen’ ca ea nu vrea sa fie egala cu barbatii in sensul sa mearga la bere si sa fumeze pe strada. m-a facut sa rad.
    Carmen,egalitatea dintre sexe nu se refera la asa ceva,ca Slava Domnului poti sa bei cata bere vrei intr-un grup de prieteni barbati (dar si cu prietenele) si sa fumezi cat vrei pe strada daca drepturile si obligatiile ca cetatean nu-ti sunt egale cu ale lor.
    si pana la urma aluzia ta este foarte nepoliticoasa avand in vedere ca femeile zilelor noastre au o viata sociala destul de comuna cu a barbatilor,chestie care face relatiile dintre noi mult mai relaxate.

  34. Iarasi trateaza egalizarea cum au tratat-o in comunism.:) Egalitatea(cel putin pe Terra, in stadiul actual de evolutie) inseamna egalitate de sanse. Nu poti face doua entitati cu trasaturi diferite egale absolut. Daca incerci sa faci asta risti sa comiti o mare nedreptate si sa amplifici exact dezechilibrul pe care ai dorit sa-l inlaturi in the first place. Sunt niste idioti. Mi-e lehamite de prostie. E prea multa…e suparatoare.

  35. problema egalitatii intre femei si barbati e o problema abordata eronat! cine isi doreste egalitate si in ce maniera? rezistenta fizica a barbatului e superioara femeii (cel putin structural!), dar responsabilitatile femeii intr-o familie sunt infinit mai numeroase! si se mai pune o intrbare? cine are nevoie de feminitatea unei femei? Barbatii! Atunci cand pui „semnul” egal mai regasesti acel inefabil cautat de ambele sexe? Teoria europeana de egalizare insumata cu dorinta romaneasca de aliniere fara pic de rationament si viziune e o forma de slugarnicie specifica talpasilor ce doresc mentinerea pe val! sau la putere, sau in carti!

  36. O clasa de liceeni merge in excursie (pe munte):

    Baietii: Fetele vor face mancare!
    Fetele: NU! Nesimtitilor!
    Baietii: Vreti sa va tratam ca si cum ati fi baieti?
    Fetele: DA! Clar!
    Baietii: Atunci va carati singure bagajele!
    Fetele: Facem mancare!

    Nu are cum sa fie egalitate perfecta. Fiecare trebuie sa faca ceea ce poate si se pricepe sa faca si asta cat mai bine.

    O femeie si un barbat trebuie sa aiba acelasi rang in societate, dar nu este normal sa le cerem sa faca acelasi lucru.

  37. Pe langa faptul ca femeile au problemele lor lunare( pecare daca le aduni sunt vreo 2 ani de chin intr- o viata ) , cele care duc o sarcina pentru unu, doi copii, cel putin, sau cele care aduc pe lume mai mult de doi merg si la servici .Iar atunci cand merg la servici practic varsa pensia parintilor . Deci fiecare din noi cand mergem la servici asiguram defapt batranetea unui parinte , daca avem frate , asiguram la amadoi parintii. Atunci cand mama are mai mult de doi copii si merge la servici asigura pensia parintelui si pe a sa. Intrebarea e de ce o astfel de mama nu primeste nimic in plus la pensie ,inafara de reducerea aia de limita de varsta amarata de un an , de ce nu 2, 3 sau un procent la penalitate mai mic in caz de iesire anticipata partiala ( nici o femeie n-ar iesi mai devreme la pensie daca n-ar fi obligata: somaj , epuizare etc). unde e pensia care a dat-o Ceausescu? era de 400 lei in 90 cam 30% din salariu cel mai mic ,pentru mamele care au nascut si crescut 3 sau mai multi copii. Azi ar trebui sa fie 220 lei, Dar nu guvernanti vor sa scoata femeia care a crescut copii si a mers amarata si la servici , la 65 de ani . Scriu si nu stiu de ce scriu ca tot nu tine cont nimeni de femei .

  38. Nu sunt de acord cu majorarea varstei de pensionare nici pentru femei, nici pentru barbati. Viata in Romania a devenit atat de grea, incat media de varsta a romanilor va scadea, asa precum s-a intamplat cu natalitatea.
    Sunt o multime de oameni care nu mai apuca varsta de pensionare, mor inainte.
    Si ce vor face cei care vor sa munceasca pentru a ajunge la pensie, fie ea si la 70 de ani, nu au unde? Cine mai tine la servici un om de 70 de ani?
    Ok, sunt si exceptii, insa cate?
    Lgea pensiilor loveste in cei care acum au in jur de 50 de ani si care se vad impinsi cu varsta de pensionare pana la 60 sau 65. Cred ca cei de sus stiu ce fac, vor sa scape de acest grup de varsta incomod.

Comentariile sunt închise.