O nouă leapsă. De la Codrin Scutaru. Pe tema fascinatiei pe care o exercită Che Guevara. Adrian a raspuns deja.

Eu  – care am si lucrat cu Che într-o misiune secretă pentru stăvilirea imperialismului:) (e o gluma, e o gluma…) – as insista pe doua calitati ale personajului:

1. Curajul

Să suferi de astm, să te sufoci la propriu, zile în sir, în clima grea a junglei – si totusi să ajungi comandantul cel mai iubit al unei armate străine – ăsta-i curaj. Să fii un erou al comunismului mondial, să fii adulat în Cuba, să ai la dispozitie toate jucăriile care fac fericit un epicureu (secretară, masină, minister) – si totusi să pleci ca să mori executat într-o văgăună murdară de dragul revolutiei – ăsta se cheamă ”sânge în instalatie”.    

2. Autenticitatea credintei

Che a fost autentic in convingerile sale. Un lucru rar în secolul XX. A crezut in fiecare cuvintel pe care l-a rostit – chiar daca era ridicol, copilăresc sau inadecvat. Ati vazut scena de final din Che – prima parte? Scena în care Comandantul e oripilat că unul din soldatii săi a rechizitionat o masina de lux după marea victorie? Ei, da, chiar ăla a fost Che Guevara – căpos, nerezonabil si aproape adolescent când era vorba de valorile lui.

Curajul si credinta sunt virtuti pe care trebuie să le admire si inamicii de front sau de idei.

P.S: Nu ma declar aici fan Che. Am incercat numai sa identific resorturile mitului sau.

9 COMENTARII

  1. Mogulule, intr-o zi cu motiune de cenzura asta postezi??? Pa nu esti tu senatorbloger?
    In loc sa faci live-blogging de la Palatul Parlamentului sa mai aflam si noi ceva din culise….
    Poate ne scrii ceva live de la consultarile cu Marinaru, de deseara…
    …aici sau pe twitter…

  2. Daca Adrian si ceilalti isi pun cravate rosii pioneresti, gen Hugo Chavez, sau alti revolutionari ce lupta contra sistemului….asta nu inseamna ca ei chiar si sunt contra sistemului. Sistemul sunt ei. Sunt – nu sunt la putere – ei sunt sistemul.
    Inseamna ca am imbatranit eu daca Che Guevara este idol printre tineri… O afirmatie deplasata total, nedemna de un intelectual de talia Adrian.
    Are dreptate un coleg de blog care-l intreaba daca copiii lui fac parte din aceasta miscare….Imi aduc aminte razboiul din Transnistria cand prin satele Moldovei umblau tot felul de activisti de a lui Rosca si chemau la arme, la razboi.
    Cineva la intrebat pe unul…bine bine ..dar tu de ce nu te duci acolo? Raspuns: Ca stiti…eu sunt bolnav…am probleme la stomac…..Dar asta nu-l impiedica sa trimita oamenii in fata gloantelor., cu mainile goale. Unii mureau…iar el statea acasa si astepta scorul meciului……

    Da e nevoie de o miscare impotriva sistemului.., de o terapie de soc, ..dar in aceasta miscare trebuie sa fie foarte putini din cei prezenti in spectrul politic..E nevoie ca cineva sa uite de secretare, soferi la poarta pentru intreaga familie, bodiguarzi sau bodiguarde….Oare pe ultimele le mai are Adrian?
    Consilieri:unul duce geanta, altul sacoul…..Povesti de adormit alegatorii in campanie electorala.

  3. Sunt perplex, marturisesc. Cum de luptaserati impotriva imperialismului/capitalismului care acum v-a facut bogat si puternic? Ati facut-o fortat sau din convingere?
    Ca daca fu din convingere, atunci sunteti antiteza lui Che, nu ati crezut pana la capat in ideile dumneavoastra.

  4. Îmi pare rău, dar la fel de multă credință în faptele sale a avut Larry Flint. Și îi mulțumim pentru asta – în cele din urmă mai mulți au avut de cîștigat de pe urma unui om care a luptat cu legea în mînă decît de pe urma celui care a luptat cu arma în mînă.
    Îmi pare rău, domnule Voiculescu, dar Che e un criminal, și singurul lucru care a înnegurat sărbătorirea morții lui e numărul record de tricouri vîndute și premiul Nobel pentru Obama :)

  5. @Dorin
    E primul Premiu Nobel din intreaga istorie a acestor decernari care s-a dat pe o promisiune de a face…..
    Si eu promit sa impac arabii si evreii in urmatoarea perioada. Dati-mi premiul. Eu promit sa inventez pastila ce lecuieste prostia…..etc.
    II credeam baieti seriosi pe cei de la Academia Regala Suedeza….Dar vad ca si acolo si-au bagat unii coada.
    Jos palaria in fata lui Larry Flint!

  6. Mogulule, ai auzit cumva ca: Venezuela are crestere economica de 6,5% anul acesta, ca Ecuadorul are crestere economica de 1,6%, ca Brazilia e a V-a putere economica a planetei, ca tarile latino americane au renuntat la $ si au trecut la moneda SUCRE, ca in Honduras e lovitura de stat si de trei luni guvernu de facto nu ia in seama nici o rezolutie a ONU, etc. iar FMI-ul i-a inprumutat cu bani sa poata reprima manifestatiile pasnice pentru reinstalarea democratiei ale locuitorilor? CHE a murit pentru a triumfa revolutia BOLIVARIANA, azi in Venezuela se construieste SOCIALISMUL, sistemul comunist a murit in ’90 , sistemul capitalist e pe dric de 4 ani , cum vezi tovarase (camarade) iesirea din criza, spre sistemul americi de sud (NORTE nuestro es el SUR) sau spre sistemul Chinezesc?

Comentariile sunt închise.