Am început în Daily Cotcodac (cititi aici ) o dezbatere pe o temă care chiar mă frământă: cea a intelectualilor tineri. Mai există? Mai performează? Stiti vreunul? Pot ei forma o generatie?

21 COMENTARII

  1. E cam greu. Mai ales la nivelul la care se studiaza astazi in romania. Mai intai ar trebui sa avem o continuitate in sistemul de invatamant, nu sa schimbam programa scolara de la an la an, sistemul de 2 ori pe an, ministrii de x ori pe an.

    In al doilea rand, tinerii nu prea mai sunt motivati sa invete.

    Una peste alta, cred totusi ca sunt persoane tinere care au talent, au ceva de spus, si o fac foarte bine. Problema este ca ei nu sunt ascultati, sau nu li se da voie de cei mai in varsta sa vorbeasca despre anumite chestiuni. Din cauza asta blogurile au un asa mare succes, pentru ca aici poti sa spui orice, oricand, oricui. Pe cand daca ai vrea sa scrii la un ziar, sa scoti o carte, sa mai stiu eu ce, vei fi luat la intrebari si ti se va taia elanu foarte repede

  2. Va nemultumeste faptul ca tinerii capabili pe care ii cunoasteti sunt money-oriented. Mi se pare firesc, tocmai pentru ca sunt capabili s-au orientat. In ziua de azi nimeni nu mai sprijina nici cultura, nici sanatatea, nici stiinta. Rolul de protector al acestor activitati este al comunitatii pentru care acestia lucreaza. Problema este ca banii destinati acestora mai trec printr-un filtru – statul – de unde ajung nu in buzunarele celor care ar fi chemati sa cerceteze ci in posetele udrei si a altora ca ea. Chiar si in economie s-ar putea face un fel de cercetare fundamentala, care sa nu fie orientata spre castiguri imediate, dar au probleme de finantare cei care fac cercetare fundamentala in fizica sau chimie, ce sa mai vorbim de alte discipline unde conceptul nu e consacrat?
    Ca sa va raspund si la intrebare: da, ei exista, nu mai performeaza, nu stiu daca pot forma o generatie, cred ca vor incerca, dar fara ajutor e greu. Pattern-ul e cam asa: iese tanarul intelectual de pe bancile facultatii, plin de vise (iluzii), presteaza un an doi pe bani de seminte (asta spune multe si despre ce fel de oameni au ajuns patroni sau administratori in Romania), dupa care, desi a preferat sa o ignore, accepta in sfarsit realitatea si se angajeaza ca orice la o firma care plateste putin mai bine pentru o munca pe care ar fi putut sa o faca oricine, nu neaparat un tanar de exceptie.
    Patura imbogatita dupa 1990 (in marea ei majoritate) nu simte nici o nevoie de schimbare, asa cum nici stapanii de sclavi din confederatie nu simteau nevoia unei schimbari a modelului economic. Daca aceasta nu se producea nu mai vorbeam azi de Michael Jordan, Tiger Woods, Michael Jackson sau Obama. Undeva se va rupe echilibrul acesta instabil, dar cand si unde nu stiu sa va spun. Depinde de fiecare dintre noi, dar si de cei de langa noi.
    Societatea romaneasca nu va fi reparata numai de money-makers cu viziuni inguste si asteptari imediate, ci de vizionari, dar este cineva interesat sa ii sustina sau mai bine zis, intelege aceasta necesitate, chiar si la nivel de firme? Altfel vom ramane ca si in toata istoria noastra, un popor as in smenuri si zero cand vine vorba de proiecte importante. In acest sens reforma morala este cea de la care trebuie inceput dupa care vom avea baza pe care sa asezam si celelalte realizari. Altfel vom construi degeaba. Pe parcurs va fi nevoie de asemenea ca echilibrul sa se pastreze. Ca sa parafrazez si din clasici: e nevoie si de tinichigii si de filozofi. Ma rog, unii au nevoie numai de chelneri, dar acestia sunt mai putini caci reprezinta elitele …

  3. dk vreti sa cautati o explicatie pt realitatea nefardata care ne indica cu degetu gros in ochi ca intelectualii tineri au luat-o la extreme de foame intrati pe http://crizeleluarvinte.wordpress.com … e scris bine, cu nerv, cu o ironie distrugatoare, cu umor, e laboratoru unde se coace urmatoarea revolutie din romania, apropo dc se vede intr-atat de strident si in fotbal cat suntem de labili ca natie? respectele mele….atat mai vreau sa mai punctez: sa stiti ca am invatat degeaba 16 ani si am citit 400 de carti, nu-mi foloseste la nimic decat sa ma otravesc cu un soi de exces de constiinta intre patru pereti jilavi ca sperantele mele

  4. Never ever in your life, Mogulu’.
    Dupa cum vedeti nici cu ong-urile pentru copii destepti n-ati prea nimerit.
    Cei care le cer pe la fiecare sucursala de-a dv, pc, au mereu de gasit raspunsuri neclare si ambigui, ca dupa 4-5 luni sa se linisteasca si sa nu mai ceara. Nimeni nu vrea ca cei destepti sa iese in fata.
    Si ca de obicei in RO, cand unu vine cu o idee faina, mareata, benefica multor oameni, se trezeste unu de-ala cu chicioarele raschirate, care pe acompaniamentul unei prelungi flatulente rage: „si mie ce-mi iese?”
    Si de-astia aveti dom’ Mogul, pizderie in asociatia dv. largita….
    Si de astia e tare greu ssa se descotoroseasca lumea….de aia traim intr-o Romanie distrusa….din cauza lor.

    Daca reusiti ceva cu asta….bravo, daca nu, bravo din nou, macar asa sugerand-impunand-ispitind-propunand, ati avut intentii bune.

    Eu v-asi sugera si o campanie de aducere a tinerilor destepti de toate varstele, a verticalilor, a oamenilor corecti, in linia intai a politicii. (nu ca acum, sa am pardon) Si nu musai in pc, am zis in politica. Idei de campanie sunt garla….si cred ca pentru un pret gras (ca asa e la muda in RO, totul cat mai scump!) puteti gasi si vreo agentie sa va faca chestia asta.
    Daca se imbunatateste calitatea politicianului roman, ca material cenusiu, si discursul politic incepe sa ia valoare. Si usor usor incepe sa se mai schimbe cate ceva in RO.
    Pana acum nu am vazut multi oameni de calitate in partide, nici in pc unde cica se promoveaza asa ceva, ci mai mult oameni care-si cumpara valoarea cu bani grei, si pe care nu-i poti dovedi cat de hoti sunt ca te baga la puscarie cat zici peste.

    Vedeti ca si oamenii de calitate ai pc nu prea ies in fata….Gabi Firea (fosta mea colega de liceu) era super bataioasa…..si cred ca numai din anumite motive…ca e versata acu de cand face televiziune, o face pe-a niznaiul….
    Si ce potential are…Pacat.

  5. exista . Romania e un izvor nesecat de calitate umana spre disperarea unora . De aceea ne adancesc in grobianism , mediocritate , limitare si nesimtire . Fiecare din cei care au rezistat asaltului non-valorii isi va educa fii si fiicele in spiritul calitatii umane . eu sunt unul din cei care am rezistat desi am fost numiti generatie de sacrificiu si imi voi educa copii in acelasi spirit … asta e rolul elitelor intr-o societate daca imi aduc eu bine aminte dela sociologie … ne cam lipsesc sau nu sunt promovate ? cred ca ati avea un raspuns la a 2-a varianta

    P.S. ori aveti consilieri buni ori ati intrat intr-o pasa de inspiratie prelungita pt ca subiectele de pe blog din ultima vreme merita cel putin citite …

  6. acum cca 2 luni cineva, un fost dasca m-a invitat sa scriu la o revista.
    dupa cateva zile i-am trmis un mesaj si i-am raspuns:
    „nu pot. nu am job, nu am unde sa stau… credeti ca mie imi arde de studiu cat ma intreb ce mananc maine?”

    d-le voiculescu. atata timp cat multi tinerii nu isi pot asigura un trai minim [masa si casa] nu vor fi decat money-oriented… dar nu bani peste bani peste bani. ci doar sa aibe cu ce sa supravietuiatsca. sunteti parlamentar de atati ani. va pun o intrebare. de ce in alte tari cu un job p[art time un student isi plateste casa si masa iar in romania, cu un camin asigurat de la buget tot trebuie sa lucreze full time.
    chiar credeti ca studentul ala invata? ii mai arde de carte?

    ps: inclusiv in trustul dv lucreaza studenti FULL TIME.
    si atunci vine in mod firesc intrebarea: nu cumva este o doza fariseism in ceea ce ati postat?

  7. Sunt suficienti visatori si in trustul Intact, domnule Voiculescu. Si unii dintre ei devin money-oriented tocmai pentru ca nu sunt platiti cat merita. Se blazeaza si nu muncesc la potentialul lor maxim sau pleaca din trust dupa ce indura salarii mici si munca multa, timp in care le ghioraie matzele.

  8. in ce sens va „framanta”?

    „”Vă spun sincer (si, stiu, nici azi nu sunt ”amuzant”): îmi doresc să investesc într-un proiect dedicat tinerilor intelectuali””

    Nu suntem o secta (noi, tinerii), asa ca va propun altceva: nu un proiect dedicat (exclusiv) tinerilor, ci un proiect dedicat tuturor celor care nu au inca sansa de a citi si iubi literatura tanara (buna). Si am putea incepe cu poezia – cenusareasa literaturii. Nu e nevoie de bani multi, dar nici de ispita de a va face reclama pe seama noastra.

    Daca va intereseaza sau sunteti curios despre ce e vorba, astept un semn si o invitatie la o discutie „face to face” cu dumneavoastra.

  9. @Bogdan tata…..sa-mi platesti licenta artistica….
    Glumesc…nu sunt studentul money-oriented, dar nici nu ma lafai in bani….
    azi nu am cu ce sa plec la Bucuresti sa-mi renegociez salariul….din lipsa de bani…
    Curata ironie……

  10. Principala problema a tinerilor este ca nu sunt lasati sa performeze.A aparut astazi
    un studiu la televizor in care se spunea ca Romania este tara cu cei mai multi tineri absolventi someri.Este o bataie de joc la adresa tuturor celor care lupta sa faca o scoala si va spun ca in ziua de azi este foarte greu sa faci asta.Sa mergi la serviciu noaptea si ziua sa mergi la cursuri .Lupti atatia ani sa faci o scoala si apoi rezultatul sau somer sau munca necalificata.Si atunci ce sa faci?Te apuci si faci calificari.Intru adesea prin institutii de stat si vad acolo personal care trebuia sa iasa la pensie de mult dar care raman in sistem pentru ca le este bine.
    Intreb si eu…care este performanta profesionala a acestor persoane?Aproape de zero.Ne intrebam de ce merge totul prost?….aici gasiti raspunsul.
    Vreau sa vad si eu persoana care da o sansa unui tanar fara nepotisme sau relatii.Sunt satul si de politica asta mizera care se face doar pe interes.Nici un partid nu ofera sansa unui tanar sa „performeze”Povesti ca le oferim tinerilor sansa sunt baliverne.Se dau functii in partide,mare scofala.Ce faci cu functia?
    Ma abtin de la comentarii!!!.Daca nu esti la putere sa ajuti cumva acel tanar sa
    se dezvolte atunci nu ai realizat nimic.Muncesti ca prostu ca altul sa-si bage piciorul in munca ta.In legatura cu Psd…”numai de bine”,o relatie in aceasta alianta…..Nu mai vreau sa muncesc pentru niste nesimtiti.

  11. @andron
    Poate ca tu ai avut sansa sa vezi pe pielea ta,eu unul nu!Am toata stima pentru proprietarul acestui blog,dovada ca sunt in PC de 9 ani.Problema este ca sunt prea departe de Bucuresti iar in teritoriu este altceva.

  12. @PT Dan Voiculescu
    Ce se intampla de nu mai scrieti nimic?(reactii la ce spunem cei de pe blog).
    Ne-ati obisnuit cu dialog nu cu monolog.Nu mai suntem interesanti?

  13. Domnule Voiculescu, exista si vor exista acesti tineri atata timp cat mirosul cartilor si povestile din spatele lor vor mai spune inca ceva, atata timp cat noi vom continua sa ne regasim in ele…DAR acesti tineri, in societatea de astazi, sunt considerati NISTE ciudati, NISTE oameni care stau pe o planeta a lor, sunt NISTE neintelesi si asta se datoreaza picajului moralei, el eticii, al spiritualitatii, al oricarei CHESTIE care invioreaza sufletul si simtirile lui. Nu este vorba ca nu mai avem motivatie, deoarece asta ti-o dai singur, este vorba de, decadere.
    La masterul pe care il urmez exista un profesor, care la fiecare curs ne onoreaza cu mici picanterii de pe vremea scolirii sale si sincer imi este dor de vremurile pe care nu am apucat sa le traiesc, dar care, auzite din gura acestui mentor imi starnesc un sentiment melancolic dar si invidie.
    Va multumesc.

  14. In primul rand as recomanda 2 filme :
    http://www.youtube.com/watch?v=sfZhXhCGwEA (1975)
    http://www.youtube.com/watch?v=fTTx3EUpITA&feature=related

    In al doilea rand as recomanda urmatorul clip :
    http://www.youtube.com/watch?v=Eg5w71Wsgv0

    Fiecare din „eroii” din aceste recomandari , crede cu tarie in el si in ceea ce ii sta in putere , insa crezul nu este suficient , unii dintre ei cheltuie tot pentru a isi indeplini visul …

    Atunci intrai in istorie cu fiecare bariera tehnica depasita !
    Acum se pare ca totul apartine marilor corporatii , si totusi daca ai sustine ca poti realiza un lucru , greu de crezut , cati ar crede in tine ? si cati ar spune ca esti nebun ?

Comentariile sunt închise.