Bănuiesc că vor exista multe nemultumiri si melancolii, dar nu putem avea decât un câstigător. Si asta chiar dacă optiunea s-a făcut greu, cu vreo 12 finalisti pe masă (nu-i voi mai necăji spunându-le acum numele).

Toti cei care au participat la concurs vor primi pe mail o invitatie. E vorba de un eveniment gândit nu atât să-i consoleze pe ”învinsi”, cât să sudeze comunitatea ”epigramistilor de ocazie”. Pentru a participa la misterioasa petrecere, tot ce trebuie să faceti este să răspundeti mailului meu, confirmându-vă prezenta.

Si acum…

Câstigătorul concursului ”Cu căciula-n mână” este Gipione. Epigrama câstigătoare (pozitia 388):

De frica lipsei votului,
te-ai dus ca să ţi-l dea mogulii!
Nouă? Ne-ai dat … rima căciulii
Cam de mărimea Bocului!

De asemenea, pun (inclusiv pe această cale) o vorbă bună la ”Ghimpele” pentru Mihai Matei, conform solicitării sale.

În următoarele zile, după ce va mai trece amărăciunea unora, voi publica pe blog, în tablete separate, cele mai reusite epigrame si caricaturi, autorii acestora urmând să fie protagonistii misterioasei petreceri.

În final, vă asigur că provocările de acest gen – interactive – vor deveni din ce în ce mai dese aici, pe blog. În curând, de exemplu, voi premia cea mai inspirată idee cu potential legislativ – motiv pentru care vă sugerez să studiati din timp www.legislatieinteractiva.ro.

125 COMENTARII

  1. Felicitări câștigătorului!
    În ceea ce mă privește, este prim(en)it!
    Mare mulțămită pentru concurs!
    Aștept promisa incitație!

  2. Lui Gipione

    E-o epigrama excelenta.
    Te-asigur ca n-avem frustrari.
    Ca ardelean, cu vorba lenta,
    As vrea sa-ti zic: FELICITARI!

  3. d-lui Voiculescu

    La ce trafic s-a creat
    prin concurs, de buna seama
    Ati fi scos banii imediat
    doar din contracte de … reclama!

    :)

  4. Domnule Voiculescu
    Va rog sa dati un TITLU epigramei castigatoare !
    Apoi,cu coada ochiului,cititi ceea ce chiar DUMNEAVOSTRA ne-ati cerut noua,prostimii, sa compunem! Adica titlul impus : Basescu cu caciula la Voiculescu !
    Ati citit ?
    Se potriveste titlul cu epigrama castigatoare ?
    Daca raspundeti afirmativ va desfid logica si bunul simtz !
    Fain ! Traim in Romania! De ce n-ati zis domnule ca vreti o caracterizare funny a lui Basescu ? Ma chinui de trei zile sa compun o epigrama la tema impusa de dumneavoastra ….
    Va jur ca ma asteptam sa castige cea mai buna EPIGRAMA la tema, cea a lui PLATO de la pozitia 66 !
    De abia acuma imi dau seama ca ,la fel ca cei criticati de mine,habar nu aveti ce-i aia o epigrama la tema! Dar,ce-i mai grav,suferiti de boala romanismului : las ca merge si asa !
    Cum ,domnule,imi ceri sa desenez un motan (si imi promiti o caciula de bani) si ii dai premiul unuia care a desenat un marinar ? Ce incredere pot sa mai am in capacitatea dumneavoastra de a conduce o societate comerciala? Ce incredere pot sa mai aiba in dumneavoastra partenerii dumneavoastra de afaceri? Tot asa procedati si cu ei ? Le promiteti 1000 de parai si cand va cer euroii le spuneti ca le dati dolari ?
    Sa nu considerati ca acest concurs e un fleac si sa-mi raspundeti ca faceti ce vreti cu banii dumneavoastra ! Acest concurs trage un mare semnal de alarma la ce ZIC politicienii si la ce FAC ei ! Nu v-ati putut dezbara de minciuna,nu ?
    Sa mor de inteleg : cum palaria mea poti sa zici ca-i alb si apoi,cu seninatate,sa zici ca-i negru ?
    Domnule Voiculescu,va dispretuiesc !
    PS
    Pentru toti aceia pe care i-am criticat si au zis ca-l pup in cur pe Voiculescu,sau ca imi trag eu spuza pe caciula,le repet: CEA MAI BUNA EPIGRAMA LA TEMA IMPUSA E CEA A LUI PLATO DE LA POZITIA 66 !

  5. ONOARE Gipione, epigrama ta e o bijuterie! Felicitari din parte-mi pentru Eugen Blajan si pentru Costy care au fost remarcabili prin ce au avut de spus si prin tinuta. Strang mana simbolic la inca 6 participanti care mi-au placut, le cer scuze pentru ca nu le dau numele, considerandu-ma prea putinn calificat sa fac eu public un clasament. Ii salut p-e toti ceilalti, cu o singura exceptie, stie el (sau ea)

  6. Felicitari, dar trebuie sa spun sincer…..slab,…………… foarte slaba epigrama premiata,….cu siguranta se sunt 4-5 epigrame mult peste cea premiata.

  7. Domnule Voiculescu, daca tot ati fost atat de bun incat sa-i puneti o vorba buna lui Mihai Matei la „Ghimpele”, nu vreti sa-mi puneti si mie o vorba buna, chiar la una din televiziunile dumneavoastra? Cu atat mai mult cu cat am studii de profil (am absolvit o facultate de jurnalism, cu diploma de licenta luata la Universitatea din Bucuresti si toate cele) si nu ma dau in laturi sa-l injur in public pe Basescu, din cea mai sincera convingere, ma grabesc sa precizez. Mai adaug ca am 30 de ani, sunt bucurestean si scriu deja la un ziar, cu un tiraj nu foarte mare. Mai multe amanunte, daca va intereseaza, va dau in particular, prin mailuri private.

  8. Totusi daca se poate sa stim finalisti, apropo domnul Basescu a fost cooptat in juriu………..altfel nu prea sta in picioare locul intai.

    O seara placuta

  9. Da: frumoasa epigrama ! Felicitari Gipione !
    Totodata, tre’ sa recunosc faptul ca actiunea asta, mi-a schimbat radical parerea despre dumneatale, domnule Dan Voiculescu ! Pana acum, aveam o parere destul de proasta,{datorata-probabil-mascaricilor jalnici de la postul dvs. de televiziune} dar actiunea „caciuliada romana”, mi-a relevat un om educat,corect si cu simtul umorului !

  10. D-lui VOICULESCU

    Catrenul, sincer, nu e rau,
    Chiar mi-a ramas un nod in gat,
    Dar eu in clasamentul tau
    Sunt GIPI…CAT?

  11. Tot pentru domnul Voiculescu

    In Decembrie,proprietarul unui site,a organizat un concurs aproape identic,ca factura ! Se cerea ca in limita a 140 de caractere sa faci o cerere catre Mos Craciun.Cea mai funny cerere primea un hard extern de 1 tetrabite,locul doi un hard de 500 si tot asa..Bineinteles ca nu dadea premiile de la el (proprietarul siteului) ci de la o firma arhicunoscuta (sponsor)
    Ce s-a intamplat ? Exact ca aici,1000 de useri s-au batut in cereri funny catre Mos Craciun.La sfarsit s-au anuntat castigatorii : locul 1 ,cu felicitari,unui tip care a zis CA-I OLTEAN !!!! Fara misto ! Locul 2,cu felicitarile noastre,unuia care a zis ca i-au trebuit 10 minute sa faca scroll pe pagina concursului ! Cea mai pura bataie de joc!!!
    Va marturisesc,citind REGULAMENTUL acestui concurs,ca m-am gandit la farsa din Decebrie,dar,am zis ca e vorba de un domn care nu-si permite sa faca misto de romani,pe fata…
    Adica,daca ai zis ca-i epigrama,atunci e epigrama si daca ai zis sa corespunda unui anumit TITLU,pai scrie bai dobitocule o epigrama cu acel titlu.Vai,vai,vai
    Domnule Voiculescu,am cunoscut un roman din Statele Unite care a lucrat la INTACT vreo 4-5 ani.Mi-e jena sa va spun ce face Corina acolo..Ca n-are rost..

  12. Recunosc! Este o epigrama foarte reusita, mi-am dat seama imediat dupa ce am postat ca nu am nicio sansa cu caricatura mea in fata unor oameni cu adevarat talentati. Sincere felicitari castigatorului!

  13. adminule,inca nu ti-a raspuns la telefon?nu-i bai,ca stim amandoi cu cine avem de a face ! ha ha ha,ti-ai primit salariul intreg sau …lai primit desenat ?

  14. faina cea aleasa. desi nu am castigat (off, ce viata cruda!) a fost amuzant sa scriu prima epigrama din viata mea. ca la olimpiada: important a fost ca am participat. hih :D

  15. Mai adminule,vorbesc cu tine stiind bine ca ce am zis mai sus nu va fi aprobat spre publicare,dar spune-i mincinosului ca am printat ambele pagini si le voi publica pe alte siteuri !
    Primul la rand e Catavencu,care de abia asteapta sa publice minciuna gogonata a sefului tau ! De fapt alora nici nu le trebe cine stie ce dovezi..

  16. adminule ,stai linistit,stim cu totii ca-l doare in cur de ce zic altii despre el. personal o sa incerc sa-l fac cunoscut celor pe care nu i-a bagat in seama pana acum..
    Ma jur ca aveam o parere buna despre mincinos,am fost atentionat ca gresesc dar nu am crezut..

  17. Felixcitări câştigătorului, cum zice ‘cataracta’; şi cum legislaţieinteractivă nema, zic aici: :D – eu deştept, deştept! :D – gaborii (poliţaii, etc…) nu gloanţe adevărate, gloanţe tranchilizante. Adică: orice cadru care deserveşte justiţia în teren – sau orice altceva… – să nu folosească arme cu glonţ pentru prinderea infractorilor, ci arme cu tranchilizante. :D Nu de alta, da’ miliţiştii sunt… vai capu’ lor! Măcar ştiu o treabă. Bună ziua. :D

  18. Felicitari ptr. initiativa. Data viitoare am sa fiu mai activ. Felicitari tuturor, m-am distrat pe cinste, am citit tot. :) Rusine, Dinu Patriciu!

  19. Felicitari Gipione! La mai mare! (Scuze pt. intarziere, dar nu poate sta omu’ numa’ pe net, mai iese la o bere).

  20. @ betivul

    Ai fost activ, te-ai implicat, ai criticat, cred ca ai fost cel mai „hard” dintre toti concurentii. Cand suntem nervosi spunem (scriem) lucruri pe care apoi e posibil sa le regretam…

  21. BETIVU ar fi vrut banii, asta era! A vomitat poshirca 3 zile la rand, a aruncat flegme vinetii de 3ori pe minut si s-a cufurit patrunjel cret pe 3 hectate. Nu mai bine iei tu cate o gura de fan, din ora ora si rumegi, ca gratis. sS face bine si la fiere de la ficat, acreala din stomacu-ti si otrava di creerul ala mic al tau. Parol!

  22. Domnule Voiculescu ati putea vehicula o data cand puneti pe site celelalte epigrame sau caricaturi care v-au impresionat?

  23. @ betivul

    Măi, stambă!
    După ce – în zadar, flamura verde (…de ciudă…) ş.a.m.d., şam… diri-dai! – m-am străduit să-ţi semnalez că nu ştii să faci osebire între originaL şi originaR, ai izbutit să te dai în stambă chiar cu o pun-te (capră) a măgarilor obliteraţi: virgula între subiect şi predicat.
    Iat-o: „In Decembrie,proprietarul unui site,a organizat un concurs…“
    Păcat de atâta predicat, subiect(iv)ule!

  24. AluFlick spune:

    Ianuarie 8th, 2010 at 4:21 pm
    Domn’ mogul, daca lungesti
    Deadline-ul la poezie,
    Cred ca premiul poti sa-l cresti,
    Asadar mai baga o mie..:)

    Eu i-as da acestuia un premiu de consolare… nu, nu sunt eu si nici macar nu il cunosc ! Da` o bere poa` sa dea si el dupa, ce naiba !

  25. @ betivul
    Apro-popou!
    Epigrama lui PLATO, oricât ţi-ar fi foastă pe placă, şi chiar dacă era pe poziţia 66, nu avea cum să câştige.
    Prietene, ăsta nu e „hoat-van-hoat“! Dacă mă poţi înţelege…

  26. Lui COSTY

    Costy, te-ai luptat cu sarg,
    Ai luat si de la mine, ,,sare”,
    Ce spun acum, e de mirare,
    Altceva se vinde-n targ.

  27. pentru ,,BETIVUL”

    Supararea-i de la dracul,
    Provocata, te miri cum.
    Numai ,,BETIVUL”, saracul
    ’S baga singur toiu-n cur*

    * n-am gasit alta rima

  28. Aici functioneaza principiul – ceva fara aluzii porno e nimic.
    Nu sunt invidioas si nici suparat, vroiam sa castig, stiam ca n-o sa castig pentru ca erau alte creatii care imi placeau mult mai mult decat ale mele.Dar ma asteptam sa castige una dintre acelea.

    Am fost sincer dezamagit de alegere pt. ca demult nu mai rad la cuvantul “.ula”, nu mi se pare nici subtila, nici haioasa si nici extraordinara din punct de vedere estetic epigrama castigatoare. Si pe deasupra o consider ofensatoare la adresa mea : autorul vorbeste la plural, poate ca lui i-a dat “rima caciulii de marimea Bocului”, eu nu accept asa ceva.

    Au fost epigrame de 100 ori mai faine si mai reusite.De aceea cred ca a fost ceva pe pile, ca urmare nu cred ca voi mai participa la concursurile anuntate.

    D-le mogul, ma sperie gusturile lu’ matale

  29. Va multumesc mult si oricand aveti nevoie de vreo caricatura,vreun fototrucaj, scurta animatie(videogag de max 2 min), se rezolva! Acum am sa le scriu un mail celor de la Ghimpele! O zi frumoasa!

  30. Cine are cap sa gandeasca, are, cine nu, nu. Epigrama e foarte buna. Atat ca forma cat, mai ales, ca fond. :) Nu le-am citit chiar pe toate-ca au fost si multe- dar cred ca e o alegere buna. Felicitari tuturor participantilor ! Iar castigatorul a fost, intr-adevar, NUMBER ONE. :)

  31. va multumesc de aprecieri, sunt coplesit de tot ce-i aici si …

    Voi, ai umorului confrați,
    nu fiți acuma supărați,
    că tot rămânem la un loc
    și cu umoru … și cu Boc

  32. Dezamagitor, versurile castigacioase sunt niste porcarii, cu rime fortate naspa rau, o facatura de concurs ca mai toate concursurile din Rom.Cred ca Base in ignoranta lui alegea ceva mult mult mai misto, nu spun lucrurile astea pentru ca nu m-a ales pe mine ci pentru ca era de unde alege.Epigrama respectiva s-a vrut smechereasca dar a iesit prosteasca, iar versul 3 pentru care banuiesc ca a castigat, nu numai ca nu ma face sa rad dar imi face scarba (sincer).Pt. comparatie a se vedea versurilew lui Eminescu pt. Alecsandri si care se potrivesc si lui Basescu :
    “Capul tau lucind la luna
    Seamana cu-un cap de ….”.
    Ei ?! mare diferenta, moncher…..cu toate ca Emi nu a luat nici un premiu pt. ele….
    Nu cred ca mogulul a sesizat ca rima la “mogulii” este potrivita cu “rima caciulii”, nu pot sa nu ma gandesc ca poate si moguluii primesc ceea ce merita.

  33. In primul rand tin sa felicit castigatorul. Sunt sigura ca a fost o surpriza.

    Domnului Voiculescu:
    Vis a vis de alegerea sa de catre dvs in calitate de promotor si premiator al acestui concurs nu pot avea nici o obiectie, pt ca nu ma pot erija in juratul si analistul de servici. Sper ca cel premiat sa se ridice la inaltime si sa confirme ca a meritat sa fie nr.1 in acest concurs. Vor fi discutii, vor fi rezerve, vor fi opinii contrare, asta cu siguranta. Inclusiv eu am rezerve, am impresia ca a invins subtirimea mesajului, nu profunzimea, cum de altfel se intampla in mod curent in societatea romaneasca. Eu una mi-am exprimat optiunea fata de concurentul preferat in cadrul concursului, care a participat atat cu epigrame cat si cu caricaturi foarte bune, dupa mine si el meritand o sansa. Totodata insa decizia dvs trebuie respectata si nu atacata.

    Atat tin sa adaug, faptul ca mi s’a fi parut corect pentru a nu apare riscul unui ghiveci nesanatos sa separati concursul pe doua sectiuni, epigrame si caricaturi. M’ar bucura un raspuns din partea dvs.
    Va multumesc

  34. @betivul: Multumesc pentru apreciere, insa nu e cazul sa faci atata tam tam. In fond e concursul domnului Voiculescu si tinand cont ca scoate bani din buzunar mi se pare mai mult decat firesc sa aleaga epigrama pe care a preferat-o dansul.

  35. @ lui Eugen Blajan

    să nu crezi ca sunt fudul
    în situația curentă,
    primesc cu cinste vorba-ți lentă
    … că astăzi este timp destul

    cu prietenie Gipione ot Iași

  36. @betivul

    prea-fericite nauc, vad ca nu iti place sfatul meu cu nr. 9

    1. mataluta nu pricepi ca tema „Basescu cu cacilua in mana la Voiculescu” e mult mai larga decat un chelios cu o caciula in mana la un Mogul – asta a fost greseala ta de logica de la care ai plecat si la care nu ai renuntat nici macar in prezent
    2. pentru ca ai fost cel mai bun si in plus nedreptatit iti ofer, fara nicio obligatie, un premiu de consolare de 300 de Euro +impozitul aferent, mai mult decat suficient pt. primul consult (si iti mai ramane si de cateva sute) ;)

  37. Onor celor prezenți în acest spațiu

    Râsul să ne-nchege trupa,
    că acuși ieșim din criză
    și ne bagă alți-n priză,
    cu altceva … venind din pupa!

  38. Felicitari Mioarei care pt ironia cu care a punctat versificat infatuarea si atitudinea superioara a unora dintre concurenti care se erijau deja in castigatori dupa ce postasera in mod obsesiv aceleasi epigrame de foarte multe ori; in plus, crezand ca vor impresiona au mai postat si alte epigrame fara legatura cu subiectul – vezi Costy.
    Felicitari si lui Draghici Catalin ,ale carui caricaturi si versuri au fost o adevarata incantare.

  39. Felicitări câștigătorului și inițiatorului!
    Vă felicit, domnule Voiculescu: în loc să fiți la Balc, la o vânătoare mogulească, ați preferat „să vânați” epigrame mai mult sau mai puțin meritoase!

  40. DIN PACATE PRESA S-A TRANSFORMAT INTR-O TRIBUNA DE
    PROPAGANDA SI MAHALAGISM CE SERVESTE DIVERSE INTERESE.
    NU VAD UN SINGUR JURNALIST CARE SA OBSERVE SI SA
    ANALIZEZE CU DETASARE SI PROFUND REALITATEA ROMANEASCA.
    TOTI VOR SA SPELE CREIERELE CELORLALTI SAU MAI VULGAR:
    SA LE OFERE O MINCARE PE CARE AU MESTECAT-O , AU
    INGHITIT-O SI APOI O REGURGITEAZA AUDITORIULUI

  41. Au fost peste gipione (care nici nu m-a facut sa ma gandesc la el) axente si blajan (l-as pune chiar si pe coty deasupra castigatorului). Dintre acestia 3 as fi ales eu castigatorul. Ceea ce dovedeste ca mockulul nu se pricepe, si in locul calitatii alege o limba diafana (ciudatu si badea nu sunt decat dovezi ale acestui adevar).
    Si acum dedic trei epigrame domnului Voiculescu, pe care nu am cum sa-l respect (sper sa nu mi le stearga adminul, caci sunt, totusi, amuzante).

    Unuia care a organizat un concurs de epigrame ca sa denigreze un presedinte, si pana la urma a ales solutia imorala

    La urma urmei, nu prea greu,
    A castigat rima cu… scula,
    Si ma intreb: Ce e mai rau,
    Sa torni sau sa inchini caciula?

    Unora cu care trecutul a fost bland pentru ca au ales sa se incovoaie

    Desi cei mici par mai fricosi
    Multi dintre ei sunt curajosi.
    Boc n-a turnat, si e normal,
    Felix ramane imoral.

    Despre paradoxuri si lucruri normale

    Sunt unele ce nu-mi dau soc,
    Doar unele pot sa ma uimeasca,
    Caci stiu ca Bocul face boc,
    Dar nu stiam motan… sa ciripeasca.

  42. Felicitari Gipione! Dar zi-ne si noua , ai fost cumva la Grivco „cu caciula in mana”, sa ceri niste voturi in plus ca sa obtii „majoritatea”..?..:)))

  43. Improvizatii la tema ,,BETIVUL’ ,,epigramist”

    Delirul tau de zile-ntregi,
    A fost in zadar;
    Cauta-ti, de ma-ntelegi,
    Miza in pahar.

    Tot socotind el ,,ce” si ,,cat”
    Betivul nostru ,,de serviciu”
    ۥSi baga-adanc unghia-n gat
    C-a esuat la ,,exercitiu”

  44. GION ADAM comentariul 64

    Acum ca m-a ales ADAM
    Sunt linistit, inseamna ceva,
    Ca daca ma dorea vreo …EVA,
    In Parnas EVADAM.

  45. Voi credeti ca a stat mogulul sa citeasca toate posturile?Eu cred ca a pus pe cineva sa rezolve problema asta,si fiind sambata seara,respectivul plictisit a recurs la metoda:
    Pe o bara
    se kk o cioara
    cra cra cra
    drept in gura ta.

  46. La comentariul de la poz. 17

    Beţivul cât e de beţiv,
    Cu multe ” rele” la activ,
    De data asta, o spun drept,
    Ce spune el şi eu accept.

    Epigrama premiată, pardon, catrenul respectiv este foarte departe de ceea ce înseamnă cu adevărat un astfel de gen de literatură.Nu ştiu cine a jurizat,
    dar, după mine, din sutele de trimiteri puţine se pot numi epigrame şi mult mai puţine epigrame reuşite. M-am mirat foarte mult când am citit că unii comentatori
    o consideră ” excelentă „, dar de gustibus….

  47. Dacă nu credeţi în ceea ce a-ţi postat, şi a-ţi făcut-o doar în speranţa de a câştiga premiul, e păcat.
    Chiar nu are importanţă. Păcat că printr-o conjunctură nefericită dar reală, a fost interpretat drept o întrecere contra cost pentru înjurat preşedintele.
    Indignat de ce se întâmplă, din decembrie 2009, am descoperit şi eu că o pot face gratis, http://www.youtube.com/user/acuvio

  48. FELICITĂRI GIPI !!!!

    Pentru „suferinzi”: CÂT DESPRE PARTEA ÎMPĂCĂRII ,
    OBIECTIV NU–I NIMENI DUPE !
    OLECUŢICĂ DE ONOARE
    ŞI MULT CONTROL…ÎN CANTALUPE !!!

  49. @ Gipione , commentul 68. Eu as purta caciula pentru „simbrie”, dar pentru ceva signifiant, adica:

    Pentr-o casa in „Balcescu”
    Sau o vila-n „Primaverii”
    Port caciula ca Basescu
    Adica in toiul verii*..:)

    *am zis „in toiul verii”, pentru ca dupa cum am aflat de la domnu’ mogul nea Base s-a dus la Grivco undeva prin iunie…:D

    Salutari!

  50. Pentru carcotasii invinsi,…poate data viitoare.
    Mogulul a facut „jocul”, deci el e „Dan, capitan de play”.

    E prea tarziu acum sa strigi,
    Tanjind la zece hartii verzi.
    Daca nu stii cum sa castigi
    Nu e tarziu sa-nveti sa pierzi.

  51. @ Acu Vio , comment 82.Nu toti s-au apucat sa-l faca praf pe Basescu pentru
    recompensa mogulului.Da click pe numele meu si o sa vezi ca am facut misto pana acum de jumatate din guvern …gratis :)

  52. Chiar dacă voi stârni un val de proteste trebuie să fac următorul comentariu:
    Concursul de epigrame propus de Dl. Voiculescu a avut o temă impusă care trebuia respectată.Dacă Dl. Voiculescu dau Dl. Băsescu desecretizau modul în care a decurs vizita, ce s-a negociat, pentru că ce s-a obţinut deja ştim, atunci competitorilor le-ar fi venit mai uşor de concretizat faptele reale şi nu şi-ar fi mai dat atâta cu presupusul. De data aceasta analizând mai în amănunt catrenul premiat constat că autorul nu respectă adevărul istoric. Dl. Băsescu nu s-a dus la Grivco” de frica lipsei votului”, deoarece fusese deja votat, ci pentru a forma o coaliţie în Parlament.De altfel chiar primele două versuri mi se par un pic cam
    nereuşite din punctul de vedere al exprimării gramaticale corecte, dar o părere mai pertinentă ar putea să ne-o dea un filolog.
    Al doilea vers „Te-ai dus ca să ţi-l dea mogulii” nu reprezintă realitatea, Băsescu ducându-se la un singur mogul. În ceea ce priveşte ” rima căciulii” foarte mulţi au căzut în greşeala de a considera drept rimă corectă p..a, ceea ce nu este corect, rima bună ar fi fost p..ii. Dacă autorul s-o fi gândit la pielea p..ii atunci ar mai merge, dar nu a făcut aşa pentru că urmează versul patru ” Cam de mărimea Bocului” ceea ce exclude această posibilitate.Versul patru este şi el perisabil . Cine îşi va mai aduce aminte peste ani că a existat un Boc şi ce mărime avea acesta?
    Chiar dacă Gipione este GPone, adică George Petrone-unu, un excelent epigramist
    din Iaşi şi tot l-aş fi criticat pentru catrenul premiat; dar dacă am ghicit atunci spun
    că merita să fie premiat pentru foarte multele şi foarte bunele epigrame scrise anterior şi nu pentru cel pus în discuţie.

  53. Pt AluFlick

    Nu e vorba de castig, problema in opinia mea este ce fel de texte castiga, unde intorci capul ( la tv, presa) mai peste tot aceleasi lucruri, sex, vulgaritate, tiganie ca asta vinde. Eu unul nu sunt de acord nici macar atunci cand deducem ce vrea sa zica autorul. Asta este Romania si acesta ii este viitorul.

  54. @AluFlik comment 86.
    Am dat curs invitaţiei, dar nu ştiu ce a ajuns în final la tine după cenzura celor 300 caractere.
    Ideea era că dacă dezavuăm pe cei ce pupă sau scuipă pentru bani sau echivalenţe, chiar mascate în topuri, să ne bucurăm că nu am ajuns ca ei!
    Să facem gratis, liber şi fără folos ceea ce credem noi!
    Dacă câştigai sau câştigam, pentru o odă sau epigramă eram mai fericiţi, fiind asemeni celor pe care îi dispreţuim?

  55. Foarte tare! (alegerea)

    Nea Dan,cu „rima caciulii”,
    Chiar tinuta in prohap
    N-ea cam scos la toti emulii
    Epigramele din cap.

  56. De neignorat cei de la numarul: 194, 259, 512, 612 si chiar 635, desi aici nu e pe tema!
    Mai ales 194, Alexandra parca…
    M.D.

  57. Erata la 90:

    Nea Dan,cu „rima caciulii”,
    (Chiar tinuta in prohap,)
    Le-a cam scos la toti emulii
    Epigramele din cap.

  58. 1-Numai un nonepigramist putea să aprecieze pozitiv o nonepigramă vulgară şi cu grave greşeli de prozodie. Da, da , PROZODIE. (vezi DEX) Vulgaritatea constă în acel eufemism cu rima la căciulă (o poantă slabă, puerilă şi scabroasă).
    2-„votului” cu „Bocului” este o rimare forţată
    3-Ritmul este prost tocmai prin forţarea accentului de pe „rima” (căciulii)
    apoi declinarea unui nume propriu:” Bocului” …Câh! cum ar zice Mircea Badea.sau… vorba „Badelui”…

  59. @Nicu b
    Sigur aveti dreptate, ca specialist si pentru specialisti vorbind. Numai ca aici, spatiul a fost deschis celor putin sau deloc initiati, mogulul folosind sintagma ,,de ocazie” Mie mi se pare ca premiantul, Gipione, a lasat foarte jos stacheta intentionat, ca sa lase looc de concurenta, ceea ce e remarcabil. Adevaratul epigramist, am parerea, ca nu este altcineva decat distinsul George Petrone. Daca faceti o cautare pe Google vedeti ce demonstratie de Prozodie si arta poetica va va face! Si atunci, despre ce vorbim?

  60. @Nicu b
    Sigur aveti dreptate, ca specialist si pentru specialisti vorbind. Numai ca aici, spatiul a fost deschis celor putin sau deloc initiati, mogulul folosind sintagma ,,de ocazie” Mie mi se pare ca premiantul, Gipione, a lasat foarte jos stacheta intentionat, ca sa lase looc de concurenta, ceea ce e remarcabil. Adevaratul epigramist, am parerea ca nu este altcineva decat distinsul George Petrone. Daca faceti o cautare pe Google vedeti ce demonstratie de Prozodie si Arta Poetica va va face! Si atunci, despre ce vorbim?

  61. @Nicu b
    Sigur aveti dreptate, ca specialist si pentru specialisti vorbind. Numai ca aici, spatiul a fost deschis celor putin sau deloc initiati, mogulul folosind sintagma ,,de ocazie” Mie mi se pare ca premiantul, Gipione, a lasat foarte jos stacheta intentionat, ca sa lase loc de concurenta, ceea ce e remarcabil. Adevaratul epigramist, am parerea ca nu este altcineva decat distinsul George Petrone. Daca faceti o cautare pe Google vedeti ce demonstratie de Prozodie si Arta Poetica va va face! Si atunci, despre ce vorbim?

  62. BASESCU A FURAT SPERANTA SI VOTURILE ROMANILOR DIN NEW YORK
    DIASPORA A VOTAT IMPOTRIVA PRESEDINTELUI!
    Comisia electorala de la New York a fost codusa de generalul de securitate Luciano Pavoni fostul sef al companiei de export Romexport pe timpul lui Ceausescu. Alaturi de el sau gasit cativa ofiteri acoperiti de la centru. Din ea a facut parte si redactorul Culian al ziarului New York care a fost chemat cu cateva saptamani inaintea alegerilor pentru instructiuni la Bucuresti si a fost primit la Cotroceni de insasi Traian Basescu. La primul tur electoral aceasta banda de securisti a reusit sa obtina o victorie fara apel pentru Basescu.
    TRAIAN BASESCU 452 de voturi.
    CRIN ANTONESCU 2I9 de voturi
    MIRCEAGEOANA 87 de voturi
    La al doilea tur de scrutin Basescu obtine 90% din voturi.
    Am fost prezent cu aparatul in mana la ambele scrutinuri si nu am intalnit nici-o
    persoana, care sa declare in fata aparatului sau in vreo discutie privata, ca ar vrea sa voteze pentru Basescu, Acest lucru nu m-a mirat tinand seama de constinta politica a comunitatii romano americane. Aceasta comunitate desi dezbinata este
    unitara in antipatia pentru Basescu. Faptul ca presedintelea fost reales prin voturile
    diasporei este cea mai mare minciuna imaginabila. Diaspora romana din America nu are nimic in comun cu banda securist comunista din tara si nu o recunoaste de fel. Ea reprezinta un pericol constant pentru regimul de la Bucuresti. Poate o ancheta aici la New York sa fie pasul hotarator in demontarea masinariei monstruoase care a dus o scursura de port la conducerea unei tari Europene.

    ROBERT HORVATH ZIARIST NEW YORK http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

  63. AluFlick spune:
    Ianuarie 8th, 2010 at 4:21 pm

    Domn’ mogul, daca lungesti
    Deadline-ul la poezie,
    Cred ca premiul poti sa-l cresti,
    Asadar mai baga o mie..:)

    Raspunsul meu:

    AluFlick, cerut-a-i bine
    (Bani de la mogul, iţi zic)
    Dar problema ta, amice:
    N-ai căciulă, canci la plic !

  64. Pascu
    Am înţeles parţial raţionamentul Dumneavoastră şi anume că „…spatiul a fost deschis celor putin sau deloc initiati, …”dar că autorul „…a lasat foarte jos stacheta intentionat,…” asta chiar că este absurd Adică participă un epigramist de talia lui Petrone şi nu dă totul din el ca să lase loc şi la alţii !? Hai să fim serioşi .Şi apoi , drept să vă spun, nu cred că e vorba de Petrone. ll cunosc de 25 de ani şi cred că nici beat nu putea scrie un astfel de catren El e un perfecţionist nu numai la poantă ci şi în prozodie.Epigramiştii de valoare scriu catrene cu poantă fină, rafinată, subtilă şi nu vulgarităţi directe. Dar nici eu nu sunt sigur.Dacă totuşi e Petrone, înseamnă că a fost atât de abil încât a speculat stilul manelist care bântuie azi epigrama, ceea ce nu-i face cinste, evident.

  65. Ce-i atata zarva pe aceste pagini?
    Veselie s-a vrut a fi propunandu-se concursul.
    Ideea era nu cine va incasa banii ca premiu, ci mai ales cine va formula in mod inedit un alt fel de a vedea un aspect politic.

    Iar premiul de l-a luat doar unul, pe-aici ramana sclipirea tuturor ceilalti.

    E un bun prilej de bucurie fiindca ne putem fi indrazneti, joviali, putem descoperi cat de dispusi suntem sa glumim, sa cream, sa acceptam si sa contiuam a incerca.

    De ce sa fim rautaciosi?

    Avem de recunoscut un foarte bun moment de inspiratie a lui Gipione.
    Felicitari, stimate domn!

    Cu caciula in mana se ajunge si atunci cand ti-o scoti si te inclini pentru a-ti exprima admiratia fata de cineva/ceva, nu doar asteptand capatuiala.
    Aici, jos caciula in fata unei asa idei de a isca un concurs de inteligenta, de inspiratie, ba chiar un concurs premiat, pe o asa vreme de criza cand mai toata lumea se zgarceste pana si cu vorbele bune!

    Jos caciula si fata de asa cuprindere a esentei tari in doar patru versuri!
    E ironie fina in epigrama lui Gipione.
    Atinge tema propusa si pastreaza amuzamentul.
    Exprima adevaruri.
    Ne-am ales cu altceva mai bun decat cu rima data spre a ne incalzi inima si mintea?!…
    Rima e indrazneata, dar spusa lejer.
    E detasarea unei minti limpezi, deloc disperata dupa castig.
    E doar dispozitia de joc in idei, cuvinte, atitudine.
    Premiul e meritat din plin.

    Gipione, sa iti fie de folos si sa mai auzim de tine!

    Iata ce inseamna sa vrei sa gandesti si sa vrei sa fii prezent printre ceilalti!
    Sa nici nu-ti pese de castigi ori ba. Doar sa spui ce gandesti. Doar sa fii printre toti.

    Si-apoi, vulgaritatea invocata de unii e in mintea banuitorului.
    In epigrama premiata e metafora plina…poti gasi asemanari vulgare de ti-e mintea doar la asa intrezarire ori poti realiza “marimea Bocului”, nu doar fizic, ci si ca interventie a lui in fericirea noastra, de zi cu zi.

    Se simte cu usurinta talentul si perceperea buna a realitatii de catre autor.

    Plus ca cel care a organizat concursul are dreptul sa ramana fascinat de scrierea oricui.

    Iata cat de greu este unora să se bucure pentru reusita confratelui!

    Domnule Voiculescu, ati declansat trezirea.
    Vă rog, continuati cu asa propuneri de socializare si de conduita.
    Avem nevoie sa invatam sa acceptam reusita altuia si sa luptam sa reuşim sa fim din ce in ce mai buni.
    Domnule Voiculescu, va felicit din toata inima pentru initiativa de a ne provoca sa fim inteligenti!

  66. Geta Mătăsaru,
    Lăudabil faptul că săriţi în apărarea lui Gipione dar fiţi sinceră şi spuneţi (chiar codificat sau „cu perdea”) care este rima la „căciulă” din respectivul catren. Dacă răspundeţi, înseamnă că daţi dovadă de responsabilitate faţă de ce afirmaţi.Ceea ce ar fi „de bine”. Mulţumesc.

  67. Geta Mătăsaru,
    Revin cu o frază care vă aparţine:
    „…Jos caciula si fata de asa cuprindere a esentei tari in doar patru versuri…”

    La ce „esenţă tare” vă referiţi?

  68. Va rog sa-mi permiteti sa revin pentru a corecta in primul rind o MARE greseala gramaticala (pentru care mi-am dat palme singur). Cu acest prilej m-am gindit sa schimb putin o rima. Deci:

    AluFlick, ai cerut bine
    (bani de la mogul, iţi zic)
    Dar problema e (ştii bine)
    N-ai căciulă, nu iei plic.

    Parcă sună mai real.

  69. @ “nicu b”:

    M-ai inveselit acum, pe timp de seara, vazandu-ti nedumeririle!

    Gipione nu are nevoie sa fie aparat.
    A gandit, a scris, a afisat daruindu-si ideea. Sigur si-a continuat treburile de zi cu zi.
    A si placut. A si fost premiat.
    Ce sa apere? Faptul ca cineva a fost impresionat de zicerea sa?
    Si ca acest cineva propune sa revenim sa ii citim catrenul?

    Mai degraba cei care nu pot beneficia de banii promisi prin premiere, mai degraba acestia isi apara supararea aruncand rautati ba in versuri, ba in randuri mai lungi.

    Esenta tare o da starea tonica creata. E esenta tare fiindca place imediat si-i simti usor ironia.

    In ceea ce priveşte constructia epigramei, primele trei versuri o sustin si atata curiozitatea cititorului, te tin incordat. Ele duc la neprevazutul din poanta finala aflata in versul al patrulea, ba chiar in a doua jumatate a versului ultim, exact dupa cum cer regulile. Iata ca a fost cu putinta indeplinirea unei asa cerinte ce reuseste foarte rar multora dintre cei care incearca acest gen.

    Daca respiri dupa ce ai citit primele doua versuri, dupa cum te indeamna si semnul de punctuatie, sigur vei intelege cat de bine rimeaza “caciulii” cu “mogulii”.

    Intotdeauna deslusirea intelesurilor unui text, fie chiar epigrama, e data de calitatea actului citirii, de surprinderea patrunzatoare de catre cititor a subtilitatilor mesajului.
    Sper sa imi dai dreptate.

    Daca analizezi prea mult si iti fixezi piloni-obstacol pierzi zvacnirea gandului in exprimarea fulgeratoare, pierzi si muzicalitatea interioara.
    De asta devine greu unora sa obtina epigrame mustoase.

    Aici nu e pe aparare a ceva.

    Afirm doar cum simt ca trebuie sa ne fim:
    DESCHISI POSIBILITATII CA ALTUL SA FIE CONSIDERAT A FI MAI BUN INTR-UN ANUMIT MOMENT.

    In mod cert avem fiecare sclipiri geniale, iar timpul ne da sansa valorificarii lor. Mai sunt culoare existentiale. Cu blandete, zambet si atentie vom sti cand sa fim prezenti 100% la intalnirea cu reusita!

    [Organizatorul concursului nu a precizat forma fixa a cuvintelor…(caciula/caciulii). A cerut doar referirea la fenomenul Basescu si la valoarea caciulii in era sa. Ca atare, indraznirea de a privi detasat a dat gandului traseu nou.]

  70. Geta Mătăsaru,
    Ţi-aş da dreptate din coplezenţă poate şi pentru faptul că eşti Doamnă (sau Domnişoară) dar nu pot să mă mint singur, Am adus epigrama cu pricina aici pentru a fi la îndemână.

    De frica lipsei votului,
    te-ai dus ca să ţi-l dea mogulii!
    Nouă? Ne-ai dat … rima căciulii
    Cam de mărimea Bocului!

    Spune Geta:

    „…In ceea ce priveşte constructia epigramei, primele trei versuri o sustin si atata curiozitatea cititorului, te tin incordat. Ele duc la neprevazutul din poanta finala aflata in versul al patrulea, ba chiar in a doua jumatate a versului ultim,…”

    NU. Nu e aşa stimată Geta. Poanta apare în versul trei, transparent, direct, chiar brutal şi vulgar fapt pentru care nu mi-ai răspuns la întrebare şi nici eu nu pot posta acest cuvânt la care ne trimite autorul. Întreabă un copil de clasa a patra cu ce rimează cuvântul „căciulă” şi să vezi că-i va fi ruşine să-ţi răspundă. Apoi, rima la „căciulă” este mare sau mică? Întreb deoarece Boc este mic , luat ca om şi mare luat ca rimă la căciulă.Sau ne trimite autorul la „rima” lui şi nu m-am prins eu? Şi dacă ultima variantă e cea adevărată, de unde ştie autorul cât de mare o are Boc? În ceea ce priveşte rima, eu nu am afirmat că nu rimează „căciulii” cu „mogulii” ci fatul că rima „votului” -„Bocului” este mai mult decât imperfectă.Vot-Boc ???În ceea ce priveşte ritmul, poţi constata la prima citire o schimbare bruscă de ritm: primele două versuri sunt in ritm iambic iar versul trei începe cu un troheu „…Nouă…”urmând un amestec iamb-troheu cu o forţare de accent pe cuvântul „rima” .Citeşte de mai multe ori versul trei şi vezi dacă nu te deranjează ceva. Ar mai fi şi declinarea numelui propriu Boc- Bocului, tocmai acolo unde ar fi trebuit să fie poanta, în opinia ta.Mai e o formulare urâtă „…te-ai dus CA să ţi-l dea…” Desigur că majoritatea participanţilor s-au gândit şi la premiu, majoritatea o ducem greu dar critica la acest catren nu are nimic cu invidia. Au fost câteva epigrame autentice (Ex Al HANGANU)care meritau premiu şi pe care le aplaudam.

  71. Stimată Geta Mătăsaru,
    Lăsând micile comentarii şi critici, care uneori pot fi constructive, te anunţ că funcţionează în România o grupare de epigramişti numită „Uniunea Epigramiştilor din România”, care are porţile deschise pentru orice amator de epigramă.Pe internet poţi găsi pe site-ul AGONIA un grup de pasionaţi ai speciei cu pricina, unii doar cochetează, alţii sunt avansaţi dar e plăcut mai ales prin stilul colocvial al desfăşurării.În consecinţă, te invit să participi la promovarea şi îmbunătăţirea acestei specii pe cale de dispariţie. Îţi mulţumesc pentru dialog şi sper să ne reîntâlnim pe monitor. Cu bine şi succes
    nicu. b

  72. @Geta Mătăsaru, zice:

    „Sigur multe alte treburi te asteapta.
    Spor la lucru!”

    Răspund:
    Mulţumesc, mă descurc!

  73. @nicu b

    1 nu sunt George Petrone.
    2 evident, sunt de acord cu zicerile dvs. Nu e la indemana oricui sa faca epigrame. Insa, acceptati faptul ca a fost o provocare pentru multi dintre noi care cochetam cu genul sau care … am vrut sa ne amuzam in acest spatiu.
    Nu contest finetea si competentele profesionistilor in materie, cu toate ca epigrama de la noi, nu mai este mediatizata corespunzator, si asta nu neaparat din vina mediei. Asa neprofesionista cum apare in ochii dvs, provocarea de aici a starnit rasul si asta a fost scopul: sa radem.
    3 cand e vorba de vulgaritate insa am niste obiectii.
    3.a. Caciula primeste mai multe rime de rang (grad) 2 adica in „ula”, care au existenta fizica, deci pot fi evaluate metric sau cu o unitate de masura existenta sau inventata. [ Sa v-aduc aminte de unitatea de masura a prostiei dinainte de 89 – tianul cu submultiplii sai? ]
    3.b. Fortarea rimei a fost facuta tocmai pentru reliefarea unei asocieri si continuarea poantei din versul 3
    4 Am lasat la aprecierea publicului sa guste ceea ce gaseste de cuviinta. Si am vazut. Nu toata lumea asculta Mozart dar toata lumea rade.
    5 Nu credeti ca finetea si subtilitatea unui catren are un public relativ restrans? Ori aici e altceva. Scopul e altul.
    6 Credeti ca e corect sa vorbim de bani sau de ocazia ratata?

  74. @gipione
    Dragul meu,
    Mă bucur că nu eşti George Petrone,
    Chiar îmi era frică de un compromis al marelui epigramist pentru acei bani.Care bani, cu toată sinceritatea, vreau să îţi fie de folos că sunt convins …îţi vor pride bine.
    I-am lansat o provocare Doamnei Geta Mătăsaru,referitor la mişcarea epigramatică din România dar Domnia Sa nu a dat curs provocării mele
    În speranţa că Domnia Voastră, ca laureat al acestui concurs sunteţi de acord să ne onoraţi cu prezenţa, vă primim cu mare plăcere.Dacă o mare parte dintre concurenţi v-a apreciat( nu e un dezacord, mă refer la”o mare parte”), înseamnă că aveţi valoare. Faptul că epigrama cu pricina nu a fost tocmai pe gustul meu, nu înseamnă că Dv nu sunteţi un epigramist de valoare .Eu am comentat epigrama şi nu epigramistul. Vă astept pe http://www.agonia.ro cu plăcere şi cu speranţa că o nouă stea va răsări pe cerul epigramei.Adică …un nou g petrone zis… gipione
    dacă sunteţi interesat, vă dau toate datele pentru a intra în rândul epigramiştilor din România
    cu bine…al Dv n.bun adică Nicolae Bunduri dacă vreţi vă dau adresa de mail respectiv de mess
    Nu am nici o reţinere să o fac publică dar …numai dacă vreţi Cu bine si succes

  75. Aia cistigatoare:
    De frica lipsei votului,
    te-ai dus ca să ţi-l dea mogulii!
    Nouă? Ne-ai dat … rima căciulii
    Cam de mărimea Bocului!

    Replica:
    Avînd în mînă o căciulă
    S-a dus pe la moguli un pic
    Dar a primit la schimb o rimă
    … Şi nu e singurul păţit.

  76. Of ! De ce oare ma grabesc ? Ulterior imi vin idei mai bune !

    Avînd în mînă o căciulă
    S-a dus pe la moguli, spăşit
    Dar a primit în schimb o rimă
    … Şi nu e singurul păţit !

  77. Doamna Ministru (călăreaţa)
    vrea statuie în plină criză

    Statuia ei va fi în centru
    Pe cal – în stil monumental –
    Şi calul tot o iapă, pentru…
    Economie de metal.

  78. @ nicu b

    referitor la „economia” de metal de la statuia ecvestra

    Cu gandul la „economie”,
    Doamna n-a gandit atent.
    Ea tot barfita o sa fie
    Ca sta calare permanent

    voi incerca sa luam legatura in zilele ce urmeaza
    toate bune

  79. Judecand asupra acestui “caz” si neacceptand “economia”, adaug celor spuse mai sus:

    Si de n-o sta permanent,
    Chiar de criza e o vraja,
    Macar in asa segment
    Ramana ceva de straja!

  80. De asta ce ziceti,

    A calarit si ea odata,
    ’Ncercand senzatii tari,
    Acum, saua-i aristocrata,
    O pune numai pe cai mari.

  81. METODĂ ANTICRIZĂ

    Metoda sigură la greu,
    V-o spun în câteva cuvinte:
    Să ne rugăm la Dumnezeu…
    Şi Dumnezeu la Preşedinte !

  82. @nicu b
    o posibila metoda de iesit din criza, evident si o replica la catrenul dvs

    In criza asta cam fierbinte,
    Nu vad cum s-avem noroc.
    Doar … un alt „escu” presedinte
    Si inca unu-n loc de … Boc.

    am intrat pe sursa propusa si am descoperit multe. Va multumesc si vom lua legatura negresit.
    Respect!
    Gipione

  83. Am intrat aici pentru că nu am ştiut unde anume… să intru!
    Cum procedez să pot „activa” pe acest blog? Mă interesează subiectul „Epigramă”. Am onoarea să vă salut!

Comentariile sunt închise.