Discutia despre pierderea alocatiei de către copiii din familii cu venituri „mari” mă face să grăbesc o dezbatere programată pentru săptămâna viitoare. Când voi publica aici, pe blog, un proiect legislativ menit să încurajeze natalitatea (si) în rândul tinerilor din familii active social.

Până atunci, întrebarea mea este: credeti că mai putem face ceva pentru a combate căderea demografică care se conturează în anii 2020, pentru a stimula si părintii dinamici, cu job-uri acaparatoare, să aibă copii (iesirea lor de pe această „piată” fiind, în tot Occidentul, o cauză a căderii demografice) – sau doar mă îmbăt eu cu apă rece?

24 COMENTARII

  1. Da se poate,chiar azi v-am trimis un material pe adresa DVs. cu un oligarh rus,care sa retras la tara,cu familia,cred ca acolo li s-au mai nascut si copii.Retrasi in mediul natural,fara interventia factoriilor perturbatori a civilizatiei moderne,cele care pot produce sterilitate,infertilitate.
    Ce mai e cu proiectul de lege pe care l-am propus,ca apartamentele celor care vor sa se retraga la tara,statul sa-le cumpere cu preturiile din 2008?Cu conditia sa lucreze cel putin 1Ha de pamant,fara chimizare,fertilizare cu produse chimice.
    Cu stima.
    U.E.

  2. off topic:Domnule Voiculescu am si eu o rugaminte.Stiti eu ma ocup de caricaturi de ceva vreme si voiam sa va intreb daca exista vreo sansa sa ma ajutati sa imi expuneti si mie blogul unde am postat aceste caricaturi…ca sa nu fac reclama nepermisa daca doriti sa vedeti cateva dintre lucrarile mele puteti intra pe webssite-ul pe care l-am atasat la nume.

    Multumesc anticipat si astept un raspuns pe e-mail!

  3. Eu am o fetita de 1 an si 9 luni. Am stat cu ea 4 luni acasa doar. Castigam bine si mi-ar fi fost greu sa ma obisnuiesc sa traiesc cu mai putin de jumatate cat mi -ar fi platit statul. Era normal sa fac asta. Ajutorul meu a fost mama, mai ales ca s-a-ntamplat sa raman sa-mi cresc singura fetita. Alocatia e mica, stiu ca sunt oameni care au nevoie de mai mult, insa nu vad cum ii vom putea ajuta pe acei oameni luand acest putin de la copiii ca ai mei? Fetita mea a fost privata de prezenta permanenta a mamei ei de la 4 luni, pentru ca mama ei munceste, castiga bine da, dar plateste cu varf si indesat impozite. Si acum in alt registru: ce politica de dreapta e asta? Ca parca mai ieri domnul Basescu ne indemna sa-l votam ca e de dreapta.

  4. Cu sporul demografic,cazul e complex
    Desi-n Parlament se practica doar sex;
    Insa alesii nostri, cu toti de nota zece
    Nu fac nimic decat ceva…Cu apa rece.

  5. cu care pret? cu pretul de a face copii pe care sa ii creasca bona? copii pe care mama si tatal sa ii vada cu privirea incetosata de atata munca, seara dupa ora 8? copii facuti la 35 de ani?

    daca incurajam natalitatea in randul familiilor (prea?) active social, s-o facem, dar in acelasi timp sa reglementam si efectele secundare.. mai sus expuse.

    caci in definitiv nu cred ca asta e ideea… demografie cu orice pret. nu e vorba despre a se naste copii. e vorba despre a se naste copii sanatosi fizic si psihic, copii de viitor pt. tara asta.

  6. Eu propun sa nu se mai dea nici un fel de alocatie, pt ca suma de 40ron este oricum ridicola, cu sau fara ea se moare de foame. Este o discriminare jignitoare clasificarea d-l Boc, o initiativa populista. Banii astfel economisiti ar putea fi folositi pt inzestrarea armatei cu avioane multirol nou noute nu f-16 second.

  7. sa ne ferim de adevaruri!!…pare a fi un adevar crud…
    alocatia pentru copii nu este ajutor social si nici masura pentru sporul demografic…ESTE o pretentie !! ma dezamagiti…tot mai mult…Unde va sunt consilierii? Vrei sa ai pretentia unui stat civilizat o sa dai o suma de bani copiilor, daca faci eroarea sa dai copiilor sume mari , te vei trezi cu o masa imensa de dobitoci care vor concepe copii- copiii- aceata fiinta sublima, fara nici o vina!

  8. Inspirat de mărețele realizări ale dibaciului timonier şi însetat de adevărul înţeleptelor sale învăţăminte, îndrăznesc a posta:

    MANIFESTUL PARTIDULUI DEMOCRAT-LIBERAL-CD
    TREI ÎNTR-UNUL

    O stafie cutreieră România. S-a născut din lacrimile şi plânsetele voastre, năpăstuiţii acestui pământ sfânt, pentru că voi sunteţi sarea pământului, lepădată afară şi călcată în picioare de neoameni. Dar voi veţi moşteni pământul, ascultaţi glasul fiului ploii, votaţi-l cu toată încrederea şi vă veţi elibera! Afară plouă!
    O stafie MOV, dar tricoloră, Mov-Oranj-Violet! Culorile viitorului drapelul naţional al României Libere pe Vecie! Trei într-una!
    O forţă politică MOV, Partidul Democrat-Liberal-Creştin şi Democrat, Partidul Poporului, cu cele trei aripi ale sale, liberală, socialistă şi creştin-democrată, prin care se asigură alternanţa democratică la guvernare, continuitatea reformei şi transferul puterii fără convulsii! O singură, uriaşă, puternică aripă, întinsă ocrotitor asupra românilor. Trei într-una!
    O instituţie supremă MOV legislativă, judecătorească, dar, mai ales, executivă, condusă de alesul suprem de la Cotroceni. Trei într-una!
    Da, de el, de Traian Băsescu Unificatorul! Alesul românilor din ţară, din diaspora şi din Moldova! Trei într-una!
    Întruparea sfintei treimi a dreptăţii, justiţiei şi bunăstării! Trei într-unul!
    De groaza lui tremură toţi îmbuibaţii, toţi corupţii, toţi spoliatorii românilor: mogulii, comuniştii şi securiştii, profesorii, doctorii, poliţiştii, magistraţii, funcţionarii publici, întreprinzătorii, şoferii, pensionarii, părinţii şi copii, toţi paraziţii bugetului de stat, toţi şobolanii din economia naţională, toţi duşmanii românilor baricadaţi în ultima redută ale jefuitorilor de neam şi ţară poreclită Parlament!
    Parlamentul Ruşinii! Nu vă fie frică, sub Băsescu pică! Cu totul!
    Iată, mafioţii şi corupţii nu mai dorm noaptea, nu mai au poftă de mâncare, nu-şi mai găsesc liniştea! Ei ştiu că românii s-au trezit! Au văzut Lumina!
    Nu e la capătul tunelului, e în lămpiţa de pe casca de miner aurifer pe care o poartă cu mândrie şi mânie patriotică răzbunătorii neamului, eroii naţionali al căror nume răsună cu putere, rostit cu speranţă şi iubire de cei obidiţi şi umiliţi, seara, când îşi pun capul ostenit pe perna ruptă din biata lor colibă, departe de splendoarea palatelor născute prin jaf şi crimă, în noaptea care-a coborât asupra României în ultimii 20 de ani: Elena Udrea, Monica Iacob-Ritzi, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu, Roberta Alma Anastase, William Gabriel Brînză!
    Ei, cei şapte cavaleri neprihăniţi ai a-boc-alipsului, călare pe cai albi, conduşi spre victoria finală de arhanghelul neamului, de însuşi falnicul Emil Boc! Capetele cailor sunt ca nişte capete de lei, şi din gurile lor iese foc, fum şi pucioasă. Galopează neînfricaţi, cu sabia dreptăţii într-o mână şi cu flamura tricoloră MOV în cealaltă! Frâul n-au nevoie să-l ţină, caii merg singuri pe calea luminoasă, nu-i nevoie să-i strunească călăreţii. Nici iarna, nici vara, deşi iarna nu-i ca vara! Vin în faţa leghiunilor PDLCD-iste, oastea eliberatoare!
    Deja se văd roadele muncii lor neobosite, cu poporul, pentru popor:
    O pensie, un salariu, o alocaţie! Identice! Trei într-una! Egalitate, justiţie, bunăstare!
    Un Partid, un Stat, un Guvern al poporului! Trei într-una! Egalitate, justiţie, bunăstare!
    Un Preşedinte, un Premier, un Parlamentar! Trei într-una! Egalitate, justiţie, bunăstare!
    Totul pentru popor, totul pentru victorie, totul pentru noi! Şi pentru voi… restul!
    Trei într-una! Egalitate, justiţie, bunăstare!
    Egalitate pentru voi, justiţie pentru ei, bunăstare pentru noi!
    A ieşit cum aţi votat!
    De ce v-a fost frică n-aţi scăpat!

    Gog, Magog şi Demagog

  9. este o idee tampita taierea alocatiei.
    in alta ordine de idei :
    deja a iti face o familie este exceptia societatii de astazi, nu regula. uitati-va in trustul dumneavoastra. veti vedea ca viata angajatilor dumneavoastra e centrata pe companie. pentru a avea rezultate faceti-le o cresa, serbari de anul nou samd. altfel veti avea doar oameni care muncesc pentru nimic, suficient de fragili psihologici pentru a cadea atunci cand aveti mai multa nevoie de ei. nu faceti open space gigantice. 5-9 insi pe spatiu e ok.
    altfel veti ajunge sa aveti problemele occidentalilor. adica probleme mult mai mari decat in randul triburilor pakistaneze. oameni reci, fara legaturi dezinteresate, gata sa treaca peste cadavre pentru o prima de 20 de lei, gata sa paraseasca barca atunci cand compania are cele mai mici probleme. performanta inseamna mai mult decat cashul generat. inseamna multumirea coechipierilor. asta genereaza bani pe termen lung.
    daca doriti ca intact, grivco si celelalte sa reziste in timp aplicati reguli de bun-simt in primul rand. una dintre acestea este sprijinul fata de familiile cu copii.

  10. Nu e deloc greu sa opresti scaderea natalitatii. Trebuiesc insa niste lucruri esentiale care lipsesc pe toate planurile (de la politicieni la cei care implementeaza proiectele): curaj, viziune si profesionalism.

    Din cauza orgoliilor demne de Casa Poporului politicienii nu sunt in stare sa lucreze impreuna la un proiect comun (asa cum au facut dupa mandatul lui Isarescu la Guvern) si conduc tara ca pe un butic satesc ce merge din bilant in bilant in loc de corporatie cu strategie multianuala de dezvoltare. Nu au viziunea necesara si nici curajul pentru a stabili prioritati de dezvoltare asa ca se concentreaza pe actiuni care le aduc doar LOR beneficii (si alea electoralo-imagistice) pe termen scurt: pensii, salarii, prima casa. Motiv pentru care banii de taxe sunt cheltuiti si nu investiti. Apoi, nu exista profesionalism exhaustiv in implementarea directivelor si legilor. Concentrarea exagerata a tuturor domeniilor la Bucuresti duce la niste anomalii foarte tampite. In loc sa dam mana libera administratiilor locale sa-si organizeze politia, invatamant, sanatate prin atragerea unui procent mai mare de taxe, Bucurestiul ia tot si imparte discretionar dupa interesele politice macro din acel moment.

    Deci, domnule Voiculescu, da. Va imbatati cu o apa rece pentru ca e vorba de o societate mai interesata de pensii nesimtite si care pierde vremea cu cresteri salariale decat de chestii cu adevarat folositoare: productivitate, nivel de trai, inflatie stabila, investitii, bla bla. Nasol.

  11. Domnule Presedinte, am dori sa se faca cunoscut, din ce motive nu il sustineti pe Codrut Seres, sau Bogdan Ciuca, la conducerea Partidului Conservator!

  12. Buna ziua,

    Nu voi atinge subiectul acesta, intrucat am vrut neaparat sa va relatez nemultumirea mea.(acesta a fost singurul mod de a va contacta)

    In fiecare seara urmaresc Antena3, mai concret ”Sinteza zilei” si ”In gura presei”, tin sa precizez ca este singurul canal de televiziune la care ma uit.

    In plus accesez si site-ul http://www.antena3.ro in fiecare zi, pana ieri, cand am fost de-a dreptul oripilata de o stire care suna in felul urmator: ”Două femei au ucis un câine cu tocurile de la pantofi (IMAGINI ŞOCANTE)”

    Cum este posibil sa postati un video, in care doua femei fara inima, ucid un caine cu tocurile de la pantofi??!!!!!!!!!!!!!

    Am incercat sa gasesc circumstante atenuante si sa vad filmuletul ca pe un semnal de alarma, dar chiar si asa, mi s-a parut de-a dreptul revoltator.

    Traim intr-o tara de nimic, si ma gandesc cu disperare sa plec.

    M-a cutremurat stirea aceasta!

    Din cate am citit, dumneavostra sunteti in politica si fac un mare apel, in care va cer sa luptati pentru dreptul animalelor, sa ajutati la promulgarea unor legi mai aspre asupra celor care comit asemenea fapte.

    Va multumesc,

    Iulia Stan

  13. Nimic nu se va schimba până ce administrarea treburilor publice va ajunge în mâinele unor fiinţe responsabile. Puteam s’o formulez şi într’o logică răsturnată dar foloseam cuvinte demne mai degrabă de precariat şi nu de o dezbatere.
    Până atunci, cancerul avansează în organismul naţiunii… Şi e agresiv!

  14. Cu siguranta mai putem face ceva : COPII

    Trecand peste gluma asta nu cred ca se mai poate face nimic in sensul asta , in primul rand ar trebui ridicat nivelul de trai in randul clasei de mijloc si apoi pusa problema natalitati.

    Dar ca la noi la nimeni : un ex. si ce sa intamplat in seara asta la toate posturile se vorbeste despre un meci banal ce a avut loc intre Dinamo si Craiova , in timp ce OLTCHIM castiga contra lui Viborg , in urma unui meci superb si este la un pas de calificare in semifinala , avand si un traseu bun spre finala Champions League , dar nu au avut loc in emisiunile sportive de „fulgi de nea ” „cazuti ” in Ghencea . Ne meritam soarta !

    aaaa ceva ce ar trebui sa ne puna pe ganduri :

    http://www.adevarul.ro/exclusiv_adevarul/Caramida_contra_hrana-_cum_sunt_exploatati_copiii_din_India_pentru_Jocurile_Commonwealth-ului_0_203980078.html

  15. CANTECUL DE LEBADA AL DEMOGRAFIEI NATIONALE
    ( Trecerea dureroasa si putin lenta de la folclor la manea )
    Pe tot globul traditia cerea ca oamenii bogati sa faca multi copii. Astazi creiatorii valorilor, cei care sau afirmat in societate nu mai fac copii. Clasele sociale mai joase fac o gramada de copii punand in pericol caracterul genetic al societatii. Efectul este general si vizibil.Tarile desvoltate din vest au creiat enorme avantaje pentru familile cu multi copii. Asfel sa ajuns la o industrie de cresterea a copiilor. In USA nasterea unui copil anunta cumpararea……unui nou frigider sau televizor color. Efectul politicii democratice de stanga este evident pe continentul european unde populatia araba va deveni majoritara iar in USA populatia alba nu mai este majoritara.
    Nici unde sitiatia este mai vizibila ca in Romania. In timp ce un roman face un copil tiganii fac 8. Am facut un film despre tigani , Sunt fascinat de tigani si am
    fost todeauna interesat de cultura lor autentica. Cei cu satra sunt probabili ultimii oameni liberi! Vorbesc cu totul de altceva. Se gasesc fata doua culturi diferite iar una din cauza exploziei demografice este pe cale de disparitie. Romanii au obiceiul sa inchida ochii sperand ca lucturile se vor aranja de la sine sau cineva din afara va face ceva pentru ei. De data aceasta cand vor deschide ochii …..va fi prea tarziu. Acest blog de exceptie ar putea gazdui o discutie despre acest fenomen socio- demografic definitiv cel mai important in evolutia viitoare a societatii romanesti. Mogulul mogulilor ar putea fi un excelent moderator.

    Robert Horvath DEVA Cineast New York http://devanewyork.blogspot.com/
    http://devanewyork.blogspot.com/

  16. V-ati schimbat hainele in ’90, ati pus labele pe os si roadeti ca niste flamanzi, desi sunteti suprasaturati. Aveti o varsta, aveti foarte multi bani, aveti tot ce v-ati dorit.
    De ce NU lasati tinerii sa conduca ? Cei cu mentalitate proaspata, mentalitate democratica, ar vrea sa faca, dar NU sunt lasati de cei ca dvs.
    Va respect doar pentru ca ati fost ABIL, dar AJUNGE !!!
    LUATI-VA LABELE DE PE TARA NOASTRA!!!

  17. Problema demografiei se refera, in opinia mea, la doua aspecte : 1. economic, 2.psihologic. In prima instanta, e extrem de dificil sa convingi o populatie numeroasa cu resurse financiare adeseori sub limita saraciei sa procreeze, intrucat teama ca viitorii copii vor avea o viata de mizerie planeaza pe buna dreptate asupra acestei categorii. In al doilea rand, avem de-a face cu o teama viscerala pentru „ce va fi” (cum va fi lumea/tara in care vor trai copii nostri?), alaturi de o fuga de responsabilitate cauzata, printre altele, si de instabilitatea vietii in Romania ( ce voi face pentru copilul meu daca…?). Desigur ca un raspuns ar necesita o expunere pe larg a psihologiei acestui grup de oameni, insa in mare „cetateanul dezamagit” român, majoritar confortabil, se va gandi intotdeauna de 2-3 ori inainte sa faca un pas atat de important. Si pe buna dreptate. PS: alocatiile fie ar trebui sa existe, dar sa aduca o contributie cat de cat relevanta, fie ar trebui sa dispara de tot.

Comentariile sunt închise.