Nu sunt amicul partidului portocaliu și nu vreau să-i fac favoruri. Așa cum am scris în câteva rânduri, cred că șansa României nu stă în guvernul PDL – oricât s-ar agita acesta – ci într-o reunire parlamentară și politică progresivă a Opoziției PNL-PSD+PC. După cum o arată și ”piața transferurilor” din ultimele zile, aici, în aceste partide, e concentrată în mare măsură expertiza de nivel guvernamental: aici sunt marii finanțiști, aici sunt diplomații de valoare, aici sunt specialiștii în protecție socială s.a.

Și totuși, în calitate de adversar asumat al PDL și al președintelui Băsescu, vreau să le dau acestora un sfat gratuit și bine-intenționat: abandonați brambureala executivă actuală și TRECEȚI LA UN GUVERN DE SPECIALIȘTI ÎN ABSORBȚIA DE FONDURI EUROPENE. În acest moment – o știm cu totii – situația frizează dezastrul. Riscăm sistarea finanțărilor aferente perioadei 2007-2013, adică tot ceea ce am negociat în plan financiar la aderarea în UE. Există din ce în ce mai mulți euro-parlamentari care cer revizuirea negocierilor cu România, care se dovedește un partener neserios, capabil să atragă numai 10% din cele 20 de miliarde de euro care îi erau destinați.

Deschideți ochii! Banii Europei nu sunt un moft, ci șansa României de a intra cu capul sus în lumea civilizată. Sunt planul nostru Marshall. Iar guvernul PDL, în loc să-l speculeze, să-l ”stoarcă” la maxim, se joacă politic cu salariile marilor actori și cu impozitarea pensiilor. Mizați acum, cât mai e timp, pe un guvern orientat pe absorbția de fonduri structurale până în 2012. Dați posibilitatea de a coordona ministere unor tineri care cunosc logica instituțională a UE.

E pentru binele României. Adică, probabil, și pentru binele vostru.

13 COMENTARII

  1. Domnule Voiculescu, după cum puteţi vedea pe blogul meu, aţi primit un premiu pentru cel mai bun blogger dintre politicieni, în cadrul concursului „Blog de blog – cele mai bune bloguri din 2009”.
    http://luciaverona.blogspot.com/2010/02/blog-de-blog-cele-mai-bune-bloguri-din_30.html
    Îmi face plăcere să vă invit la festivitatea offline de decernare a premiilor, care va avea loc vineri, 5 martie 2010, ora 14:14, la Casa Scriitorilor din Bucureşti, cu ocazia lansării romanului meu „Labirint obligatoriu” şi a unui roman poliţist cu bloggeri, „Parfumul văduvei negre”, de Oana Stoica Mujea.

  2. Mulţi ştim că Romania nu stă în şansa PD-L şi Traian Băsescu, mai rău este că peste 5 milioane de romani cred în asta. Şi cică mulţi dintre ei au carte.

  3. corect.

    Cu un pic de neuroni, se pot de fapt impaca si capra si varza….
    Actionand doar in sensul reducerii drastice a cheltuielilor nu se poate ajunge la bunastare., trebuie sa mai si investesti sa stimulezi anumite segmente …sa sustii…
    Dar poate ne sustine unchiul Sam si noi nu stim? (cum au facut-o cu grecii?), ca altfel e greu de inteles :’ne dau astia bani sa ne dezvoltam-dar noi nu vrem sa-i luam…..si in acelas timp ii tragem in jos si pe ei….
    Sper sa se supere europenii intr-o zi…..ca sa se mai trezeasca cineva din adormire.
    La noi doar asa merge mobilizarea….cand sta cineva cu bata asupra noastra…..cu binisorul nu intelegem., ne jucam cu focul.

  4. daca ar fi sa le spunem aceste probleme mioritice tarilor ce doresc sa fie membre UE, foarte greu vor inteleaga aceste fenomene de neaccesare fonduri. Practic pentru asta e intreaga lupta: dezvoltare economica, trai decent, noi valori.
    Noi ne-am vazut cu sacii in caruta si ne-am relaxat. E un sentiment de RELAX total in actul de guvernamant.,din orce domeniu.

    Chiar credeti ca baietii astia de la guvernare o sa va auda?

  5. @petrisor.
    am prieteni, cu scoala ,ce i-au votat. I-am intrebat de ce au facut asta?
    Raspuns:” Daca ar fi fost alti finalisti, ar fi votat altfel”, dar asa…i-a sperita vizitele de relaxare a lui Geoana la SOV (personaj foarte „alunecos” din mediul de afaceri autohton) si vizitele nocturne la Moscova.
    Astea sperie….si cel putin nu se fac in campanie electorala.
    Tot asa pleca Talpes sa negocieze tezaurul romanesc :) Probabil ca s-au intalnit cu aceleas persoane.

  6. @andron: adica vizita lui Mircea Geoana ( clar a fost una neinspirata din punct de vedere electoral) la SOV, unul care n-a pus in pericol siguranta Romaniei, si vizita la Moscova ( de parca ar fi fost in Coreea de Nord sa vanda ilegal niste armament) sunt mult mai daunatoare decat faptele si atitudinea lui Traian Basescu din primul mandat? Pai d-aia ma mir si eu cum de peste 5 milioane de oameni au pus stampila de vot pe el. Mai bine comit o contraventie decat sa-l votez. Sper sa fie un subiect mort in viitorul cat mai apropiat desi mi-e greu sa cred asta

  7. Dacă atunci, securitatea statului a făcut un pas în spate, acum, servicile de siguranţă naţională trebuie să facă un pas înainte, nu unu’ la offsaid, că doar nu-s o echipă de fotbalişti; să-şi reintre în atribuţiile istorice pentru care au fost hărăzite. Aşa cum indică şi statutul meseriei; să nu uite… că Iulian Vlad nu a fost uitat. Că e un om respectat şi respectabil! Că i-a făcut pe ucenicii vrăjitori să trăiască, atunci când toţi îi voiau morţi şi îngropaţi. Că datorită lui nu s-a pornit o vânătoare de vrăjitoare; că datorită lui, mai există şi dumnealor.
    Ar trebui ca întreg sistemul să-nţeleagă un fapt: atunci când un oraş întreg e decuplat de la sistemul electric, de pildă, rămân şi ei şi familiile lor în beznă. Tinerele cadre de comandă – cu funcţii decizionale! – ştiu că e ultima şansă de a mai înţelege că atunci când o ţară nu se spală de jeg, împute totul de jur-împrejur; aidoma unei fete extraordinar de frumoase de care se fereşte toată lumea. Cine să-o mai strângă în braţe? Cine s-o mângâie, sau să doarmă cu ea în acelaşi pat? Aşa că ţara trebuie şamponată, îmbăiată, duşată… Ca să n-o spele alţii cu forţa în cine ştie ce vas de pişoar, convingeţi-o voi să se spele..de păcate!

  8. Domnule Voiculescu, „aveti putintica rabdare” ca nu se stie deocamdata daca UE va ramine in picioare ca uniune monetara. Cazul Greciei , in care un guvern iresponsabil a cheltuit fara nici o noima resursele primite de la UE si care acum incearca sa se salveze de la faliment vinzind „uniunii ” bonduri ale guvernului Greciei care, sint doar hirtii fara nici o valoare. Banca Centrala Europeana a acceptat bondurile grecesti si a tiparit bani( euro, fara nici o acoperire) astfel un val de inflatie s-a abatut asupra UE. In tarile bogate, Germania si Franta populatia a inceput sa reactioneze la costurile asumate de uniune in cazul Greciei. Mai mult, se profileaza un deficit legat de „PIGS”(Portugalia,Irlanda,Grecia si Spania) tari care , in curind, vor avea nevoie de asistenta financiara din partea uniunii ca sa evite falimentul economiilor lor. Ce va face uniunea „monetara ” europeana ?? Va continua sa tipareasca bani din nimic exacerbind inflatia din toate tarile uniunii sau „uniunea” se va sparge si euro va disparea ??? Aceasta dilema se petrece in realitatea de azi . Toata aceasta tevatura se datoreaza sistemului fraudulos monetar european baza pe FIAT money, adica pe libertatea BCE de a tipari bani fara nicio acoperire in bunuri sau aur.” Baietii” de la BCE se joaca cu valoarea monedei euro dupa bunul lor plac, BCE fiind „chipurile” independenta de factorul politic al uniunii, Parlamentul European. Este foarte ciudat, pentru mine, ca in aceste conditii, de lipsa totala a controlului statului Roman asupra BCE, exista politicieni romani care pledeaza sa ” ne bagam capul in gard” adica, sa aderam la uniunea monetara, si valoarea banilor nostrii(euros), adica a muncii intregii natiuni, sa fie lasata la cheremul unei institutii straine si , vorba aceea, Dumnezeu cu mila !! Domnule Voiculescu, noi ne-am bagat in UE in speranta de a vindeca ” raciile societatii noastre” dar, se pare ca pina acum nu numai ca nu am vindecat „durerile noastre” dar, am contractat si problemele lor si continuam sa ne adincim rau in ” rahat” daca vom adopta moneda lor. Ei au avut nevoie de noi si ceilalti sa salte economia uniunii peste cea americana dar acum, nu dau nici o ceapa degerata pe noi. bravos alianta, Consider ca politicienii romani care, mai au creer in cap sa gindeasca foarte serios daca ne putem permite ca moneda in care se va opera in Romania sa fie FIAT money, emisa de o institutie straina asupra careia nu avem nici un control si care, a devalorizt moneda prin tiparire de bani in scopuri politice, cum este cazul Greciei de acum.

  9. Parerea mea :

    Sa furi din bani europeni -se stie -nu e prea usor,
    Deoarece OLAF aplica norma”dura lex, sed lex”.
    Se jefuiesc mai lesne bancile romane – vezi cazul Bancorex!
    De-aceea guvernantii stau cuminti… in banca lor.

  10. Pana la urma, sper sa fie ” maturati” de frustrarile oamenilor. Deci, sa-i afecteze si pe ei, si nu doar politic..

  11. Of, dom’ Profesor, ce frumoasa e teoria! Practica ne omoara…

    Pai la Fonduri Europene e cu munca. Si daca-ti pica un plin de benzina poti zice ca esti tare.
    E mai simplu sa aduci niste vagoane de rosii din UE carora sa le pierzi urma si sa te scoti cu TVA de cateva milioane, decat sa plivesti buruieni toata vara la porodici organice. N’est ce pas? Nashpa!

  12. Nu ar trebui un guvern de specialisti in ABSORBTIA de fonduri europene, ci de specialisti in IMPLEMENTAREA proiectelor de fonduri europene.
    A se vedea blocajul de la AMPOSDRU….si mai ales acum cu dna Zevedei sigur totul va merge ca pe roate..6 luni..si pe urma ce facem….!

Comentariile sunt închise.