Primeste un premiu intelectual surpriză – plus tot respectul meu pentru o minte răsărită sau atentă – cel care poate preciza cel mai limpede ce este acela un oximoron si care poate oferi un exemplu de oximoron din postarea anterioară (”Din Caragiale”).

27 COMENTARII

  1. Oximoronul e o figura de stil care exprima o ironie”subtila”, formata prin asocierea a doi termeni contradictorii.(ex.”dureros de dulce” – Oda(in metru antic))
    Oximoronul din postarea anterioara e „bardul din Haimanale”

    • @ TheIncredibleHulk: Asa zic si eu, stimate domn cu nume ciudat. Respect si un pachet cu inalt continut intelectual de la colegii mei, care va vor contacta.

  2. Mda, cu rusine spun ca am vazut pe Google ce inseamna oximoron (nu voi descrie aici ce inseamna), dar off-topic cu subiectul; ca e criza si spre deosebire de alte tari, o sa ne ia dracu? ca in Romania e cea mai perfecta dictatura democratica? (dispera Chavez) ca Romania e locuita de masochisti? ca noi Romanii nu vom invata cat va mai vietui planeta absolut nimic? ca eu o sa scriu pe bloguri in continuare in capitalism, ca pe vremea lui Ceausescu ascultand radio Europa Libera in comunism asteptand sa se intample ceva?
    Mogulule despre ce dracu vorbim: tu intrebi ceva si eu spun ce ma doare…

  3. Dex on-line e limpede: OXIMORÓN, oximoroane, s.n. Figură de stil care exprimă o ironie subtilă sau un adevăr usturător sub forma asocierii paradoxale a doi termeni contradictorii.

    Cateva exemple, pentru clarificarea definitiei: tăcere elocventă, festina lente, realitate virtuală :D

    Eu inclin sa cred ca oximoronul din textul anterior este: „curat socio-liberal” :))

  4. Oximoronul este o figura de stil care exprima o ironie subtila sau un adevar usturator sub forma asocierii paradoxale a doi termeni contradictorii.
    Exemplu de oximoron in postarea „Din Caragiale” :
    „O leapsa care pleaca tintit spre Lucia Verona (fata de care sunt dator pentru premiu si invitatie -stiu)”

    Precizare :”leapsa „inseamna lovitura data cu palma ori in principiu ,e paradoxal sa-i multumesti cuiva , caruia ii esti dator pentru gesturi facute in favoarea ta (acelea de a te premia si de a te invita la un eveniment placut) ,palmuindu-l.

  5. Consider ca fiind o definitie aproximativa a cuvantului „oximoron” aceasta: Unirea a doua cuvinte in aparenta incompatibile, contradictorii pentru a da expresiei un caracter neasteptat, poate chiar surprinzator, acid. Ceea ce consider a fi un oximoron in text este ” socio-liberal”.
    Aveti tot respectul meu, d-le Voiculescu

  6. Oximoron este o contradictie in termeni iar in exemplu dat este fraza SOCIO-LiBERAL. Nu poate fi aceiasi persoana un social-democrat sau socialist si liberal in acelasi timp, este o contradictie in termeni sau un oximoron!
    Sorin Muncaciu

  7. dle voiculescu, renunţ la replica sub formă de epigramă pentru a mă face mai bine înţeles, încercând un răspuns la întrebarea dvs.

    fac precizarea că theincrediblehulk, antevorbitorul (sau… antescriitorul-sic!) meu a dat definiţia corectă a oximoronului, aducând, în acelaşi timp, şi un exempu din eminescu.

    însă, după părerea mea, răspunsul la întrebarea legată de textul dvs e cu totul altul. cheia e aici:

    Ce politician, analist, politruc, divă s.a. ar merita un rol principal în opera bardului din Haimanale? (D.V.)

    rescriind această propoziţie, ea capătă forma:

    Ce politician, analist, politruc, divă s.a. din (aceste) Haimanale ar merita un rol principal în opera bardului ?

    într-adevăr, treaba e subtilă şi recunosc că nu m-am prins ieri, la citirea liberă a textului…

    şi aş mai face o observaţie: probabil, cu acest calambur, v-aţi mărit substanţial numărul de „prieteni” politici! :)

  8. Oximoronul este o figura de stil, care asociaza doi termeni aparent opusi ca sens, pentru crearea unei expresii menite sa ironizeze. Nu stiu daca am formulat corect, in termeni mai de-ai nostrii, i-as spune: persiflare cu inteligenta… Ma gandesc ca oximoronul folosit se refera la nea’ Titi Gheorghe: curat socio-liberal… desi, m-as mai putea gandi o data, dar nu e voie. In rest, luni seara sunt in „casa” dv. Vin la Mihaela Tatu in emisiune… nu intru in emisie, protegonist va fi altcineva, dar voi face figuratie din plin. Va imbratisez cu drag!

  9. Wow! Atentie : mogul educat !!! Pasare rara,dom’le ! pardon,mîţa rara,in peisajul romanesc !
    **************************************

    Cafeluţa tăinuită !

    Cafeluta,de-i vorbita,’i o placere,zau asa:
    Cea mai dulce bîrfa este-cum se stie !-
    La cafea !
    Aflii cum, cine cu cine, ce-a mai facut X-uleasca,
    Care s’ancurcat cu care,cin’ i-o pune lu’ Popeasca !
    Ce mai este nou in urbe,ce s’aude prin vecine,
    Cum l-a prins madam Ignat,chiar cu pantalonii’n vine
    Pe primar: la Priscupeasca,cînd’ s-a dus sa-i cear’o paine !
    Cafengiu de cîn’ ma stiu,recunosc, sant vinovat:
    Cafeluta tainuita,niciodata n-am ratat !
    Ce jurnal… ? Ce film… ? Ce net…. ?
    Cafeluta tainuita-i un deliciu
    Permanent !

  10. Patroane, Dumneata chiar nu urmăreşti cum se screme Anca Florea să-l imite pe Mircea Badea şi cît de fle “şmecheră” vrea să fie dar cade în penibil la fiecare vorbă vomitată în scârbă. ??? E penibilă, tată ?

  11. Nu este nici un oximoron în text, nici măcar unul forţat, poetic.

    oxus – ascuţit
    mōros – bont

    Oximoron reprezintă o formă care are ambele forme contrare incluse. Referirea la „curat socio-liberal” ar putea trimite la un oximoron caragialesc…

    TIPĂTESCU, puţin agitat, se plimbă cu „Răcnetul Carpaţilor” în mână; e în haine de odaie; PRISTANDA în picioare, mai spre uşă, stă rezemat în sabie

    TIPĂTESCU (terminând de citit o frază din jurnal) : „…Ruşine pentru oraşul nostru să tremure în faţa unui om!… Ruşine pentru guvernul vitreg, care dă unul din cele mai frumoase judeţe ale României pradă în ghearele unui vampir!…” (indignat) Eu vampir, ‘ai?… Caraghioz!

    PRISTANDA (asemenea) : Curat caraghioz!… Pardon, să iertaţi, coane Fănică, că întreb: bambir… ce-i aia, bampir?

    TIPĂTESCU: Unul… unul care suge sângele poporului… Eu sug sângele poporului!…

    PRISTANDA: Dumneata sugi sângele poporului!… Aoleu!

    TIPĂTESCU: Mişel!

    PRISTANDA: Curat mişel!

    TIPĂTESCU: Murdar!

    PRISTANDA: Curat murdar!

  12. Asta nu înseamnă că nu-mi dau seama că răspunsul aşteptat este un fel de oximoron doctrinar în „socio-liberal”. El a încetat însă a mai fi oximoron de vreme ce există neo-liberalismul şi „a treia cale”.

  13. @ DV

    M-am lămurit… :D
    „bardul din Haimanale”

    Trec rapid pe lângă faptul că domnul Caragiale nu era un bard, să spunem că o natură stilistică ar putea folosi acest artificiu. Trec rapid şi peste faptul că între un bard şi o haimana nu există o opoziţie, poeţii se potrivesc foarte bine cu lumea boemă a haimanalelor (care are, pe lângă sensul peiorativ, şi înţelesul de superficial cu cerinţele sociale, mers fără ţintă, fără reper… că doar vine din turcă). Trec rapid şi peste faptul că Haimanale este un nume…

    Să spunem că termeni sunt opuşi, dar chiar şi aşa ar fi trebuit să fie „bardul haimana”…

    Superficial, stimate domn, superficial… Nu mă aşteptam. M-aţi dezamăgit.

    Să nu credeţi că aveam nevoie de vreun premiu sau aplauze, aş fi vrut însă să dialoghez pe acest blog la un alt nivel.

  14. Stimate domnule Dan Voiculescu,
    Ma numesc Genoveva Marin. Sunt o mare admiratoare de-a dv.; nu v-am urmarit constant, deci nu pot sa spun ca stiu totul despre dvs., ci doar asa cu coada ochiului, cand m-am nimerit in fata tv-ului, si am mai prins in zbor cate ceva despre dvs. Aveti o personalitate deosebita, va admir pt conservatorism, pt promovarea adevaratelor valori si pt tot ceea ce incercati dvs sa faceti din aceasta tara si din tinerii cu adevarat talentati si dornici de munca. Atat cat am putut sa vad in stirile despre dvs mi-a fost de ajuns pt a-mi forma aceasta parere deosebirta pe care o am pt dvs. Atat despre admiratie.
    Doresc sa stiu cum as putea intra in legatura cu dvs., pt o eventuala colaborare. Dar sa va spun cateva cuvinte despre mine. Am 40 ani, sunt casatorita, am o fetita de 5 ani (averea mea, lumina ochilor mei), sunt absolventa unei facultati de chimie. Am fost pasionata (si sunt in continuare) de stiintele exacte. De peste 10 ani meditez copii la matematica, cu rezultate deosebite. Sunt un bun pedagog si un om foarte dedicat profesiei. Nu sunt profesoara, ceea ce fac eu se numeste pasiune si atat. De un an de zile m-am chinuit sa dezvolt o afacere din asta (mi-am deschis o firma de „after-school”), insa fara succes. Nu am reusit sa gasesc spatiu pt desfasurarea activitatii in sectorul 6. In fine, ce sa va mai plictisesc cu amanuntee acestea? Sunt dornica sa muncesc, doresc sa fac ceva pt copiii acestei tari, dc se poate intr-un cadru organizat, dc nu ca si pana acum, dar imi doresc f mult o colaborare cu dvs, in ceea ce priveste activitatea Fundatiei, sau dc gasiti dv altceva … Dc doriti sa ma ajutati cu ceva, va rog sa imi spuneti unde imi pot prezenta cv-ul sau cand pot sa am o intrevedere cu dvs. Sunt convinsa ca vom colabora foarte bine. Va multumesc.

  15. Nu are rost sa mai dau definitia ceruta, intrucat pana acum s-au dat definitii corecte. Insa eu cred ca va referiti la urmatoarea propozitie din textul anterior : „Cu toată pleiada sa de personaje vii, savuroase, atât de românesti.” Mai precis „atat de romanesti” ! De fapt nu cred, sunt convins. O zi buna tuturor in continuare!

  16. @Marius Adrian Porojnicu

    Excelenta poezia postata astazi.Nu-mi retrag catrenul pentru cea de ieri. Salutari si urari de bine !

  17. Se pare ca ati reusit din nou.. Sa incitati blogosfera..

    Parerea mea, mon-cher este ca va refereati la portretizare cu prioritate..
    Ati dat si un „clue” cum ar zice americani.. Ati scris „italieneste”..
    Portret , portretizare..( Cum ar spune Maestru Bandac, Mihai se refera la o actiune de moment) si atunci de unde prioritate?..

    Cat despre comentarii. Imi pare rau dar bardul din Haimanale chiar exista..
    Poate Barbu( poetul nu Sulfina) l-ar ruga pe nenea Vadim sa explice cum e cu Haimanale.

    Sau poate nu am inteles eu, sau mi s-a nazarit..? Cu postul asta..

Comentariile sunt închise.