Comisia pentru Buget din Senat a adoptat azi propunerea legislativa privind eliminarea interdictiei cumulului pensie-salariu, pe care am initiat-o împreuna cu Teodor Melescanu, Verestoy Attila si Ioan Chelaru. In continuare, propunerea va fi supusa la vot in plenul Senatului si, ulterior, trimisa spre dezbatere si Camerei Deputatilor.

E un prim pas spre eliminarea acestei măsuri pripite si nedrepte care – chiar dacă atinge si puncte sensibile ale sistemului public – face mult rău unor categorii importante de profesionisti si României în ansamblu. Este absurd si meschin să ceri marilor actori ai României să renunte la pensie (un drept deja câstigat, pentru care au contribuit zeci de ani) DACĂ MAI VOR SĂ JOACE PE MARILE SCENE: dacă nu vor, să meargă frumusel la teatrele private care, vai, nu prea există. Marile scene au nevoie de un Beligan, un Albulescu, un Rebengiuc – iar Guvernul se poartă cu acesti artisti de parcă recompensa oricum mică a muncii lor e un mare favor care li se face. Si exemplele ar putea continua cu militari sau profesori de exceptie, de care sistemul nostru public mai are nevoie: valoarea trebuie judecată individual, nu prin măsuri pripite care afectează grupuri întregi.

As vrea să salut decizia Comisiei de buget de astăzi, în care activează, între altii, Marius Bota si Viorel Arcas de la PSD sau Dan Radu Rusanu si Vasile Mustătea de la PNL. Dacă legea va trece, mă voi bucura să le multumesc nominal si parlamentarilor PDL sau independenti care au votat în favoarea ei. Pentru că nu vorbim aici de proiectul lui Voiculescu, Verestoy, Melescanu sau Chelaru, ci de o măsură dreaptă asumată de întreaga clasă politică.

13 COMENTARII

  1. Off topic:
    Dobitocul ala de la Acces direct comemoreaza o persoana in emisiune punand poza alteia in cadru? Oameni care nu l-au cunoscut niciodata personal pe Mile stiu cum arata, iar vedeta asta de doi bani care pretinde ca i-a fost coleg nu se deranjeaza nici macar cu o cautare pe internet, ca sa vada CUM ARATA PERSOANA DESPRE CARE VA VORBI?

  2. Dl professor ati facut un apel catre opozitie ca sa realizati diverse proiecte comuna Asa cum a rezultat din ce ati publicat pe blog nu au dat curs iniciativa situatie este alarmanta psd a ramas ca un orfan de tata si mama sin u poate fi adoptat decatre cei cu varsta cuprins intre 16 -46 cit de cool si ironic ar fi liderul lui si nci de fosti votanti a lui dl Iliescu deoarece acesti se vor simti la un moment dat mult mai in siguranta in aripa protectoare a lui dl Marian sarbu Daca pana acum se vorbea asa in gluma de pericol unei dictatura ,acum este mult mai evident ca va exista in curand o ditactura
    Cum se poate evita o astfel de nenorocire
    1) construind urgen o actiune comuna a opozitei ,care sa demonstreze ca poate deveni orcand o alternative mai buna decit partidul a dl general
    2) mobilizare diaspora ,societate civila ,Elita Romaneasca ,politicieni guvernanti in vedere realizare unei strategia pe termen lung a Romaniei si care sa fie considerat un fel de lege organica in asa maiera incit indifferent de ce partid va veni san u o poate schimb atunci cand va vrea muschi lui
    3) pe langa o astfel de prevedere trebuie stabilit obiectiv clare ,termen bine definit ,prioritati sanctiune pentru guvernanti si legislativ
    4) daca se va elebora o astfel de strategia pe termen lung se va termina o data pentru intodeuana haos legislativul si ineficienta Guvernamental iar nici un partid sau grup parlamentar nu va mai putea face lucurrile doar pentru a atinge un anumit scop personal sau pentru a satisface vointei clasei politice Pericol este eminente dar inca poate fi contracarat Vom reveni cu amanunte

    Daca nu se va face acest lucru dupa alegere din 20012 vom avea de a face cu o dictactura parlamentare Va rugam sa atrageti atentie colegi dvs si eventual sa cereti colaboratori si angajati sa abordati aceasta tema

  3. Mda… pe principiul : ” N-ar fi rau… sa fie bine ” ! …si cum cu o floare nu se face primavara, totusi e un mic inceput… In orice caz, dupa cum am mai scris, Romania e terminata complet si iremediabil ! Sa traiesti in vremurile acestea aici, inseamna sa fii condamnat la viata pe viata. Ma simt prins in toate tentaculele caracatitei sistemului mafiot-politic-interlop romanesc : rata la banca, taxe si impozite + penalitati, ordinar de aberante, calculate in asa fel incat sa fii dator si sa te urmareasca tot restul vietii, de nu mai scapi nici in gaura de sarpe. Nici sa renunti nu mai poti, esti obligat sa mergi mai departe, pt. ca orice ai face, trebuie sa te achiti, altfel vei avea CNP-ul „vizat” si pe lumea ailalta ! Esti ca un condamnat la locul de munca, fiind nevoit ca tot ce produci sa dai bancii si statului roman. Tu primesti in schimb, o mare U.E. ! …caci, nu-i asa… noi am vrut-o ! Si uite asa, chiar de vrei sa emigrezi, nu ai nicio sansa. Deci, dupa 20 de ani brucanieni si inca vreo 10 – 15 ani basescieni, o sa traim extraordinar de bine dupa cum ne-a promis in campania electorala. Vor supravietui probabil cei 99% consumatori de manele ! Eu, nefiind amator de asa ceva, voi „emigra” pe lumea ailalta ! … si nici acolo nu sunt sigur ca voi scapa !!!

  4. pe langa nedreptatea fata de alte categorii de fosti contribuitori la bugetul statului roman timp de zeci de ani, fata de artistii nostri este o cu atat mai mare lipsa de respect. au o profesie liberala si n-ar trebui niciodata sa fie pusi in situatia de a incasa pensia acasa, pe canapea sau a ne bucura sufletul pe scena. talentul trebuie sa fie apreciat si trebuie rasplatit. nu se cumpara de catre stat cu un salariu de rusine.
    si tip din nou cat ma tine gura: pensionarii NU sunt asistati social, tovarase boc.

  5. Un amendament in atentia D-lui senator Dan Voiculescu :

    Militarii, apostrofati ca ar avea pensii nesimtite,
    Au renuntat fortat la slujbe, si asa prost platite.
    Ca legea,de senatori propusa,sa nu fie schioapa,
    Sa stipuleze ca…mortul se-ntoarce iar la groapa.
    (Si militarul, serviciul avut la stat, sa-l reinceapa)

  6. Ce are domnule Marele Beligan…Marele…care o fi el,cu teatrul de stat??? Teatrul de stat sa-l invite platindu-l cu bani grei pentru prestatie…pentru ca Marele isi va gasi loc pe orice scena si va fi platit pentru asta…Nu-l va invitat teatrul de stat, o sa il invite teatrul privat…Teatrul de stat are surse limitate…actorii tineri trebuie platiti pana ajung si ei Marele…daca sursele sunt limitate de unde?? Lasati domnilor piata sa plateasca, caci ea o va face cu varf si indesat.
    In locul oricarui Marele as fi luat aceasta interdictie ca pe o sansa…in loc de salariu as fi castigat o suma negociata….muuuult mai mareeee!!! Dar de ce sa inteleaga Marele cum sta treaba cu impresariatul si cu marketingul…el vrea salariu si pensie…actorul debutant sa vina si el pe scena cand nu va mai fi Marele…cam asta propui domnule Voiclescu!!! Dezamagitor!

  7. „Sanatatea” romaneasca

    http://ro.netlog.com/porojnicumariusadrian

    In postarea mea precedenta,am facut referire la medicii romani si la sistemul din care-acestia-fac parte !M-am hotarat sa dezvolt subiectul, considerand ca e o tema majora, mai ales in situatia actuala, cind criza ne afecteaza pe fiecare’n parte !
    Asa cum stiti, fondurile pentru sanatate,reprezinta contributia directa a contribuabilului la sistemul de sanatate : deci, nici Ministrul Sanatatii, nici Primul -Ministru, nu au ce cauta cu mina’n acesti bani ! Si totusi: multe categorii au fost scutite de la aceste taxe{de guvernanti, bineanteles !}fara ca acestia sa dispuna alocarea fondurilor de la stat in contul Sanatatii ! Pai, asta-i furt,n’asa ?Cum sa bagi mina’n banii la care nu ai dreptul sa umblii ????
    Pe de alta parte, am aflat ca , anul asta, medicii de familie, o sa primeasca cu aprox. 40% mai putini bani{desi acestia ar trebui sa faca un contract individual,nici vorba de asa-ceva : tot guvernu’si baga nasul !}
    Ei bine, respectivii medici ,trebuie sa plateasca impozit anul asta,nu cu 40% mai putin : adica , sa dea si ce nu au,n’asa ?!? De cheltuieli de intretinere a cabinetelor, de salarii pentru asistente, nu mai poate fiu vorba !
    In paralel cu aceasta „politica”, toate tarile lumii vin si recruteaza medici din Romania : le ofera -lor si familiilor lor-conditii decente, salarii atractive, reduceri de taxe,etc !Anul asta, o firma de recrutare a medicilor, pentru Europa, a anuntat ca are nevoie de 5 000 de medici{!!!}
    Chiar si China {!} a anuntat ca vrea 5 000 de medici !
    Daca legam{logic}conditiile interne, aratate mai sus, de ofertele de recrutare, ajungem la concluzia ca anul asta ramanem fara medici !De ce mai platim noi CAS ? Daca-l mai platim, de ce nu este redus cu 40%?
    {daca CAS-ul a redus platile cu 40 %,nu ?}
    ***
    Eu cred ca avem de a face cu o tentativa de genocid si am considerat ca e bine sa aflati si voi, prietenii mei,ce ni se pregateste !

  8. DEBOCRATIE ?

    Sărăcie mare’n ţară :
    Mămăliga e minată !
    O soluţie morală,
    În zadar e aşteptată !

    Guvernu-i preocupat
    Cu tăieri cosmetizante:
    Le spunem,anticipat,
    Că ce vor ei, nu se poate !

    De la cei săraci şi goi,
    Nici să vrei, nu mai poţi lua!
    -Dacă vrei să tai,măi Boc,
    Taie de l’ai ca mata’ !

    Sănătatea naţiunii
    Se pare că nu contează:
    Cît e vie naţiunea,
    Bocul nostru aberează!

    Nu avem bani pentru doctori:
    Naţiunea poa’ să crape !
    Avem bani pentru miniştrii,
    Pentru asfalt şi agape !

    Turismul şi dezvoltarea,
    Au bani, că-s prioritate:
    -Pentru blonde,bănuiesc !-
    …N’avem nici natalitate !

    Mii de doctori emigrează
    {Doar din Ro.}, de sărăcie !
    Boc le taie din venituri :
    C’aşa-i în…debocraţie !

    Mor români din te-miri-ce:
    „Sănătatea” e pe moarte !
    Boc nu dă doi bani pe medici:
    Le-a tăiat din bani:jumate!

    Constituţia vorbeşte
    De dreptul la sănătate !
    Pentru Boc,nici nu există:
    Sîntem condamnaţi la moarte !

    Bocul ne fixează raţii :
    De ce?Nici el nu mai ştie !
    Ne tot minte’n declaraţii :
    C’aşa-i în… debocraţie !

  9. @Marius Adrian Porojnicu. Statul trebuie sa clarifice, ce ofera ca sanatate pt orice cetatean roman (cum asigura invatamint, politie,etc), si sa lase sistemul de asigurari (de stat sau privat) doar pentru cei asigurati. La noi sunt amestecate de la Bartos Daniela citire, care a spus – daca ministrul sanatatii ia injuraturile pt sanatate si banii de asigurari trebuie sa fie dirijati de el -.

  10. @VALiberal @EPISTOLEpentruZEUS, cu interzicerea cumulului, salariile si pensiile exemplificate de Boc si media au ramas neatinse, Curtea Constitutionala a mai exceptat de la cumul „alesii”, ca sa amplifice discriminarea, iar acum avocatii fac un banut prin miile de procese initiate cu destinatia finala CEDO.

  11. @acuvio

    Pina una-alta, banii din fondul de sanatate, sint banii contribuabililor : cei care au folosit altfel aceste fonduri, au dispus altfel decat cauza pentru care au fost stransi, au scutit pe unii sau pe altii de la plata ,dar au aprobat folosirea fondurilor si pentru cei scutiti{pentru scutiti, ar fi trebuit folositi bani din buget,nu?} ar trebui sa raspunda penal !!!Pe de alta parte, statul roman pierde resursa umana foarte pretioasa{medicii !!!}, celelalte state europene exploatand aceasta resursa umana : in timp ce, contribuabilul platitor de CAS nu i se mai asigura serviciile la standardul prevazut in Constitutie si legile Europene de profil !Daca pentru recuperarea unor datorii modeste, statul se sesizeaza imediat, nu inteleg de ce, pentru recuperarea datoriilor marilor datornici la CAS, nu se sesizeaza ?poate se aude si la Parchet,nu?

  12. @Marius Adrian Porojnicu, de acord, de asta vorbeam de separarea „ofertei de sanatate”. De raspuns nici la telefon daramite penal! Casele de sanatate (nationala si judetene) sunt incluse in sistemul prazilor postalegeri. Ministru nou sa vezi zapaceala ciclica de la noul contract cadru ce va apare curind. Presupun ca stii bancul cu individul care transporta un sac cu soareci si il agita din cind in cind.

Comentariile sunt închise.