Evenimentul Zilei a găsit, în sfârsit, dovada scrisă a faptului că sunt un om rău:

Geoană şi Voiculescu vor să ne educe cu forţa

Un grup de senatori intenţionează să legifereze „acordarea de prioritate” persoanelor de peste 70 de ani, până când populaţia va fi educată.

Seniorii autohtoni care au trecut de venerabila vârstă de 70 de ani ar putea beneficia nu doar de ghişee speciale în instituţiile publice şi private, dar şi de dreptul de a ocupa primele locuri la orice coadă. Aşa prevede un proiect de lege, iniţiat de senatori social-democraţi şi conservatori, printre care se numără Dan Voiculescu şi Mircea Geoană.

Dacă proiectul va fi votat de parlamentari şi promulgat de preşedintele Traian Băsescu, vârstnicii vor primi cu prioritate asistenţă în unităţile medicale publice sau private şi vor fi primii care vor avea acces la serviciile publice furnizate de funcţionarii din administraţia publică.

Iar lista de beneficii nu se încheie aici: aceştia ar urma să aibă şi dreptul de „a achiziţiona, cu prioritate, orice bun sau serviciu public, sau privat, furnizat de agenţii economici români sau străini”.

E bine de ştiut însă că, pentru a avea acces la toate aceste privilegii, nu va fi suficient „să contabilizaţi” onorabila vârstă de 69 de ani şi 11 luni. Motivul: iniţiatorii actului normativ susţin că „persoanele cu vârsta de minimum 70 de ani reprezintă o categorie socială acut defavorizată”, insuficient respectată de comunitate.” (www.evz.ro)

Despre ce e vorba, de fapt?

Despre un proiect de lege sugerat chiar de oameni în vârstă. Care, din păcate, nu mai au capacitatea fizică de a îndura cozile uneori interminabile de la fisc, primărie etc.

E vorba, am crezut, de un respect elementar pe care îl datorăm acestor oameni. Respect care trebuie să ia o formă legislativă atâta timp cât autoritătile statului sau super-marketurile nu se grăbesc să înfiinteze un ghiseu special dedicat lor.

Dar, din ceea ce citesc mai sus, înteleg că sunt în eroare. Aflu acum că bunul-simt a devenit o culpă si valorile învătate în cei sapte ani de-acasă sunt motiv de ironie si răspăr. As vrea, în consecintă, să mă ajutati voi cu o evaluare lucidă a lumii în care trăim – pe care eu uneori par să nu o mai înteleg:

E rău să protejezi niste valori elementare? Este decenta o eroare, o gafă, o ticălosie? Ar trebui legea retrasă – iar noi să ne resemnăm în fata lipsei de civilizatie?

26 COMENTARII

  1. femeile insarcinate , olimpicii , invalizii etc … nu merita ? populism ieftin . o sa stea cu buletinu la coada nu ? daca are 69 nu se pune ..motiv de scandal la coada. eu zic ca merita sa desfiinteze Senatul daca cu asta se ocupa … oricum opozitia e inexistenta . traiasca dictatura …vorba lui Dv se adapteaza si invata mereu . deci nu o sa moara .
    PS prolific adminul sau cine scrie … are norma 3 articole pe zi ca a gresit ceva nu ?

  2. @Mogul: Femeile insarcinate si invalizii beneficiaza deja de drepturi (si ele firesti) in acest sens. Olimpicii au capacitatea de a sta la coada, drepturile si stimulentele lor tin de cu totul alta zona.

    În privinta varstei se poate discuta; totusi, undeva trebuie fixata o limita. Daca nu e 70, va fi 65 – iar atunci tu vei scrie ”ce se intampla cu cei de 64?”. Si tot asa.

  3.    UN ANUT FATAL PENTRU MAFIA ROMANA !         

     ”CINEASTUL HORVATH VA ANUNTA LA ANTENA3 SFARSITUL REGIMULUI BASESCU ! ”

    STIMATE DOMN DAN VOICULESCU

    Postarea acestui scurt mesaj a creiat efervescenta deosebita si speranta pe blogul
    romanesc. Am primit deasemenea un urias numar de mesaje personale
    – ” DOMNULE SUPER MOGUL
 DUPA INTERVIUL DE LA CNN SI FRANCE INTERN CHANEL 5 SPER SA FIU INVITAT LA ANTENA3
 ROBERT” –
    Unul din ele spune : ” Interesant ce imi spuneti dvs pe blogul mogululului. Insa intrebarea fundamentala este cum as putea eu sa verific acuratetea acestor informatii? In cazul in care nu se vor dovedi reale, cel care va castiga va fi tot regimul lui Traian Basescu. ”
    PRECIZARE
    ARMELE CAUTATE DE AMERICANI , MOTIV DE DESLANTUIRE A INVADARII IRAKULUI AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA LA AMBASADA IRAKULUI DE LA BUCURESTI SI LA ALTE 27 DE DEPOZITE MILITARE. O MARE PARTE DIN DOCUMENTELE DESCOPERITE DE MINE
    POARTA SEMNATURA BASESCU, ACESTA FIIND MINISTRUL TRANSPORTURILOR DIN ACEASTA PERIODA.
    ACESTE DOCUMENTE SUNT DE AJUNS PENTRU ADUCEREA ACTUALULUI PRESEDINTE IN FATA UNUI TRIBINAL INTERNATIONAL.
    Actiunea de ascunderea armelor poarta numele de cod SARINDAR.
    Nu este prima data cand teroristii romani utilizeaza acest procedeu. Pe vremea lui Ceausescu sau trimis arme si tehnologie de distrugere in masa in Libia . Ca si in cazul Irakian la sosirea inspectorilor ONU nu sa gasit nimic. Aceasta actiune terorista a fost cordonata la vremea respectiva de Pacepa iar mai nou de Traian Basescu.
    CAZUL A INTRAT IN ATENTIA CONGRESULUI AMERICAN.
    AM TRIMIS NU DEMULT O DEPOZITIE SCRISA SI SUB JURAMANT UNEI COMISII SPECIALE CARE SE OCUPA DE GASIREA ARMELOR. OBAMA VREA SA SE FACA LUMINA IN ACEST CAZ ” MANEVRAT ” DE ADMINISTRATIA LUI BUSH.
    SCANDALUL ESTE NUMIT „SCANDALUL SECOLULUI „. Inspectorul sef ONU Scott Riter spune in in interviul acordat mie ” Adevarul despre transportul de tehnologie atomica a fost ascuns. Sau facut presiuni extraordinare sa nu inculpam pe romani. Numai de la Aerofina sau cumparat 150 de motoare pentru rachetele Scud.” Transporturile in ambele directii sau facut prin aeroportul Otopeni si poarta semnatura Basescu.
    SANSELE LUI BASESCU DE A SCAPA SUNT NULE. VOR PIERDE PAINEA SUTE DE OAMENI CONECTATI IN ACEASTA OPERATIE DE URIASA ANVERGURA, IMPOTRIVA ONU, SUA SI A INTRGII LUMI.
    Domnule Voiculescu
    Sunt convins ca presedintele citeste cu interes deosebit blogul dumneavoastra. Ma gandesc cum ar reactiona la urmatorul anunt
    „CINEASTUL HORVATH VA ANUNTA LA ANTENA3 SFARSITUL REGIMULUI BASESCU ! ”
    In concluzie sper sa aveti aceleast ganduri ca si mine, spre satisfactia generala.
    Robert Horvath Cineast New York
    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

  4. e un proiect de lege bun., pentru societatea actuala romaneasca., si nu vad de ce deranjeaza intrucat speranta de viata in Romania este mai mica decat varsta de 70 de ani….
    eu cred ca ar fi mai oportun sa fie ceva in jurul varstei de 65 de ani.

    Acest lucru se invata si deprinde inca de la gradinita, inca de pe bancile scolii.Probabil trebuie atrasa o mai mare atentie programului educational.

    In mod normal aceasta lege nu ar trebui sa existe.

  5. la ce altceva sa ne asteptam? de la oficios…
    orice cuvinte sunt doar de prisos!
    tembelii nu stiu cum e, sa ai respect in tine
    ei stiu, vor doar x5, q7, lamborghine :)

  6. ma intreb :oare mama mea care are 88 de ani si-a dat tarii acesteia 7 copii scoliti, 13 nepoti licentiati, nu merita putina grija din partea acestei tari, acum cand e neputincioasa, pe patul de suferinta?

  7. Stiimate domn,
    onorabila intentia dumneavoastra dar nu sunt de acord cu ea si va explic de ce.
    Nu am 70 de ani, am 32, si o luxatie de sold care a dus la deformari de coloana ce-mi dau uneori dureri infioratoare si abia stau in picioare. Dar ma duc la servici si merg cu mijloace de transport in comun. Unde daca o persoana mai varsta ma vede ca nu ma ridic se uita chioras eventual comenteaza.

    Ati observat cand se dau la stiri batai pe la cozi ( ca-s bilete de tratament, ca-s ajutoare sau ce-or fi, biserici etc) cine da mai tare din coate? Batranii.
    Eu nu-s in stare sa stau la coada ca pic din picioare.
    Si apoi nu-s de acord cu discriminarea dupa nici un fel de criteriu. Nici macar de varsta.
    Daca legea vrea sa ciompenseze lipsa de educatie faceti va rog o lege si sa nu se mai manance seminte in parcuri, una sa nu se mai arunce hartii si sa se scuipe pe jos, sa aiba femeile insarcinate posibilitatea sa nu stea la cozi etc.

    Spor la treaba!
    Cu respect,
    Violeta Nita

  8. In opinia mea, aceasta propunere de lege se afla pe un teren minat, intrucat fiecare parte – tinerii respectiv batranii se simt dezavantajati. Ca tanar, explic urmatoarea situatie, muncesc 10-12 ore pe zi, am grija copiilor si ajung la coada undeva, si in fata mea se arunca sa zicem 3 batranei simpatici care nu dau semne de boala… nu cumva sunt dezavantajata?… nu cumva salariul meu nu ajunge la pensia unora dintre ei? nu cumva nu au gratuiti peste tot? nu cumva am mai putin timp liber fata de dansii? A, intr-adevar cand un batranel este binevoitor si imi explica ca este operat nu am nicio problema, evident si daca il vad neajutorat tot il las in fata. Eu nu cred in educatie cu forta. O sa ii amendati pe cei care nu respecta legea, cred ca va fi razboi de gherila, la coada la taxe si impozite, intre tineri cu diplomate si batrani cu bastoane. Educatie cu forta se face pe stadion, pe strada cand arunci hartii, cand isi face catelul nevoile si nu aduni dupa el, cand parchezi ilegal pe plaja etc. Daca aceasta lege ar fi retrasa, nu inseamna ca ne-am resemna in fata lipsei de civilizatie, consider ca putem fi partasi in alt mod la schimbarea in bine a mentalitatii si valorilor societatii in care traim, trebuie sa existe un cumul de forte pe toate fronturile, de la gradinita, scoala, liceu, televiziuni, presa, radio, asistenta sociala, mediu politic, pentru imbunatatirea/creearea valorilor umane ale societatii.

  9. Disa,

    mama matale „de 88 ani care a dat tarii acesteia 7 copii scoliti, 13 nepoti licentiati” ce alte ocupatii, ca sa zic asa, a mai avut ?

    Adica ce/cata plusvaloare a adaugat dansa la PIB-ul Romaniei ?

  10. @ Dragos
    Ai mai mult de 14 ani? Sa cresti copii e munca serioasa, iar 20 de oameni cu scoala aduc mai multa „plusvaloare” decat unul, nu crezi? Acum treci inapoi si fa-ti tema la mate.

    Revenind la subiect, as prefera mai degraba sa nu existe cozi. Iar daca as fi rau, as spune ca ghiseele pentru pensionari ar face ca lucrurile sa se miste mult mai repede pentru noi, restul

  11. Nu. am vrut sa subliniez ca din pct meu de vedere are drept evz. e ridicola initiativa. asemenea chestiuni nu se reglementeaza prin lege . e absurd . daca tot voiati sa faceti ceva faceati legea altfel . luati chestiunea din capatul celalalt . suplimentati cu 10 angajati fiecare circumscrimstie fiscala care sa se ocupe ei de cei peste 70 ani . sa se duca functionarul acasa la cetateanul respectiv sa isi incaseze darile .
    o lege care sa reglementeze statul la coada … va auziti cum suna ? si e discriminatorie cum am spus … femeia insarcinata la coada ce face? numai bn

  12. La numai cinci ani dupa pensionare,
    Pe batrani ii paste o lege salvatoare,
    Ca-n fine, vor avea, dupa o lunga asteptare,
    Prioritate la tot felul de servicii … funerare.

  13. In loc sa se dea legi care sa faciliteze eliminarea cozilor din institutiile publice, sa se modernizeze relatiile cu publicul din institutiile statului, sa se ofere training persoanelor care lucreaza cu publicul pentru a adopta tehnologia moderna sau chiar sa se faca o campanie educativa in care sa invatzam sa respectam batranii prin bun simt(cum ar fi normal), noi impunem prin lege sa fie respectati batranii(ma rog, oamenii in varsta).

    Alt aspect: „Tataie, du-te tu la primarie ca te baga in fata”. Pentru Romania o sa existe o noua zicala: „Cine nu are batrani nu se baga in fata”.

    Alt aspect: sunt persoane tinere care se chinuie mai mult stand la cozi decat unii batrani sanatosi care chiar gasesc coada ca un prilej de a socializa.

    Alt aspect: oricum batranii care nu pot indura o coada nu prea ies din casa. Deci pentru cine e legea asta?

    Acum sa va spun o lege normala si corecta pentru batranii de peste 70 de ani (care eventual locuiesc singuri): „sa poata plati de acasa postasului sau unui functionar toate taxele statului sau ceea ce se plateste in ziua de azi la cozi(pe care pacat ca nu le evitam prin avansare in lumea moderna)”

    Deci clar legea ar trebui retrasa pentru ca civilizatia nu se impune, ci se dobandeste prin cultura, educatie.

    Cu respect,
    Sisokoki

  14. Dvs vorbiti despre legiferarea respectului fata de varstnici, dar daca acest respect nu exista cum poate fi legiferat? Parerea mea este ca o astfel de lege nu ar ajuta nicidecum la crearea unui astfel de respect, ci ar atrage si mai multa ura asupra varstnicilor care sunt vazuti ca niste poveri pentru societate.

    Eu cred ca acest tip de respect trebuie cultivat, mai intai, la nivel educational prin alte resorturi si facandu-se apel la dimensiunea spirituala a vietii omenesti. In societatea actuala o astfel de lege ar face mai mult rau decat bine. Din pacate.

  15. Cred ca aceasta lege este o noua gluma a opozitiei parlamentare.
    As fi inteles o lege care obliga parintii in devenire sa urmeze cursuri obligatorii, chiar conditionarea indemnizatiei de crestere a copilului, de prezenta viitorilor parinti la aceste cursuri de buna-cuviinta tinute gratuit de pensionari,de ce nu…???!!!!!
    Dar o lege care le acorda drepturi de bun simt celor carora le datorez prezentul ….hmmmmmm

  16. O initiativa buna pe care nu si-o doreste nimeni. Stim deja si vedem cum batranii se calca in picioare si provoaca scandal oriunde ar fi. Cotrobaie tot bucurestiul dupa un kil de rosii. Am vazut odata pe unul care ridica o persoana de pe un scaun in autobuz spunand ca e locul lui. Si asa sunt toti isterici si in afara de „tinerii din ziua de azi” nu mai stiu sa zica altceva. Odata, o femeie in varsta s-a luat la cearta cu o tanti ce avea copil in carut . Cand s-au deschis usile „baba” a impins-o pe femeia cu copilul sa se suie ea prima si cand i s-a atras atentia a inceput : ca am 68 ani, ca sunt in varsta, ca nu aveti respect, ca sa stati cu copilul acasa, ce il plimbati toata ziua ? Daca le mai dati astora si o lege care sa le permita astfel de atitudini atunci dati cu mucii in fasole, o sa cheme politia non-stop.
    Mai bine faceti cum spunea cineva mai sus : dati o lege impotrica scuipatului semintelor prin parcuri, aruncarii gunoaielor pe jos sau SI MAI GRAV de la balcon.

  17. Domnule Voiculescu, eu sunt şi mai uimită de comentariile de aici!
    E clar că nici eu nu trăiesc pe planeta numită România!
    Mama are 71 de ani şi a fost ucisă de cozile la care a stat! Mă bucuram că aţi venit cu acestă propunere, dar – ce să vezi – avem aici destui extratereştrii verzi… de invidie!

  18. Domnule Voiculescu, vreau sa va spun ca de prin presa si tv. in general, am avut o imagine negativa in ceea ce va priveste. Se spunea ca nustiu ce bani ai lui Ceausescu ati gestionat, nustiu ce mare comunist ati fost etc etc etc. Nu ma intereseaza trecutul nimanui care nu este la ciolan acum pe banii nostri insa, in ceea ce va priveste, mi-am permis sa va analizez prezentul si-am descoperit un om care face ceva pentru semenii lui. Sunt din Galati, il cunosc pe domnul Bogdan Ciuca, la fel, este un om interesat de ceea ce se intampla cu cei din jur, si nu neaparat un mare bisnis, o mare licitatie, un mare os de ros.
    Eu nu cred ca este cineva sfant si imaculat pe lumea asta, nici eu nu sunt nici puterea si nici opozitia insa, simplul fapt ca pe cineva intereseaza ceea ce se intampla la 1 m alaturi, mi se pare mare lucru.
    Daca vreti sa faceti in realitate ceva pentru ROMANIA, scapati-ne de criminalii de la putere. Degeaba ingrijim batranii sau copiii daca vine betzivul ala ordinar si cu o pocnitura din degete de infometeaza pe toti. O sa ajungem sa plangem dupa Ceausescu daca mai sta criminalul asta mult.
    Daca vreti cu adevarat sa mai avem suflu si sa respiramm, indepartati animalele care ne conduc. Si in PSD au fost comunisti, hotzi…….fara numar, insa niciodata nu au adus populatia la disperare in halul acesta, si nici atat de multi prosti si incompetenti nu au avut in guvern si-n partid.

  19. D-lui Voiculescu:

    „E rău să protejezi niste valori elementare? Este decenta o eroare, o gafă, o ticălosie? Ar trebui legea retrasă – iar noi să ne resemnăm în fata lipsei de civilizatie? ”

    Desigur ca nu, d-le Voiculescu. Dar va trece serios prin cap ca aceasta initiativa legislatva raspunde cu „da” la aceste intrebari? Daca ofera vreo compensatie, este doar pentru cei care se dovedesc neputinciosi, la carma fiind, sa dea un curs salvator acestei societati, oferindu-le iluzia ca totusi fac ceva. In rest, daca s-ar aplica, ar radicaliza comportamente si atat.

  20. Chestiunea n-are nici o treaba cu demagogia ieftina, „bun simt” , „valori” si altele asemenea.

    Masura propune o discriminare. Statul Roman nu discrimineaza cetatenii nici dupa sex, nici dupa etnie, nici dupa varsta.

    Poate e momentul pentru un strop de culturalizare, daca tot avem pretentia sa venim cu initiative legislative, stimabile.

  21. excelentei sale domnului senator san voiculescu,……va cer un punct de sorijin,ajutor an cazul comentat,descris aici an pagina dumneavoastra, cu privire la o frauda sigura a numuitei garagaianu felicia o fosta chiriasa care uzand de acte an fals mi a pus an credit ipotecar casa ramasa de la parinti am descris pe larg problema mea, rogdin suflet excelenta nu este se pare numai trauma mea, este o lipsa alegislatiei astfelancat orice infractor potential poate comite o astfel de fapta, vor apare an viitorul apropiat suta de astfel de probleme grave,.rog ajutor excelenta,…dupa ce se va dovedi frauda penala ,accept di suflet sa o comentam pe unul din posturile t. v. antena,.va folosi multor persoane,.este o lume a gekincventilr an desfasurare, am e mail ,,[email protected],,..sa traiti domnule ajutor sunt disperat,…..

  22. excelentei sale domnului senator dan voiculescu,rog din nou ajutati ma sunt disperat,.nu ma descurc,trebuie sa aflu la ce banca mi a pus casa an credit ipotecar numita garagaianu felicia o infractoare cu studii superioare,……. nu ma parasiti domnule,.cedez fiind un caz social drepturi de dofuzare ale anchetei posturilor t. v. antena,…………va implor nu ma parasiti,….

  23. Tot respectul pentru batrani dar au deja multe facilitati in comparatie cu noi,tinerimea muncitoare,si unii sunt chiar plini de-o energie pe care incearca sa si-o iroseasca sicanand restul populatiei.Au timp destul la dispozitie…ce sa zic de mine ca stau cu copilul la cozi si-l plimb peste tot pe unde am treaba,ba chiar l-am luat si la munca!!

Comentariile sunt închise.