Nu-i chiar un subiect de blog, dar cred că e totusi corect să găsiti aici si punctul meu de vedere tehnic pe tema celebrei invocări a articolului 53 din Constitutie. E un extras dintr-o declaratie depusă azi la Senat:

Guvernul României a decis sa folosească drept temei legal pentru reducerea cu 15% a pensiilor şi cu 25% a salariilor din sistemul public prevederile art.53 din Constituţia României al cărui conţinut îl redau integral:

„1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.”

Aşadar, Guvernul României a decis să îngrădească exerciţiul dreptului de proprietate, considerând că situaţia economică actuală a României constituie o ameninţare imediată la adresa ordinii şi securităţii naţionale. Opţiunea Executivului este neîntemeiată în condiţiile în care, pe de o parte, Guvernul însuşi admite că existau soluţii alternative la decizia de reducere a pensiilor şi salariilor din sistemul public şi, pe de altă parte, pentru că nu s-a putut demonstra dincolo de orice dubiu rezonabil că această gravă limitare a dreptului de proprietate este proporţională cu situaţia care a determinat-o.

Mai mult, invocarea, într-o manieră forţată şi arbitrară, a prevederilor articolului 53 din Constituţia României creează un precedent extrem de periculos. Confruntat cu o criză economică acută care generează tensiuni politice şi sociale, actualul Guvern ar putea fi tentat să continue practica limitării arbitrare a exerciţiului unor drepturi fundamentale, doar pentru a-şi simplifica actul de guvernare. Iar din momentul în care ponderea puterii executive va creşte necontrolat, va fi periclitată însăşi existenţa societăţii democratice.

În consecinţă, consider că atât forul legislativ cât şi puterea judecătorească trebuie să folosească toate pârghiile legale de care dispun pentru a bloca restrângerea arbitrară a exerciţiului unor drepturi fundamentale.

Suntem confruntaţi cu cea mai mare ameninţare la adresa statului de drept din ultimii 20 de ani. Modalitatea în care instituţiile esenţiale ale democraţiei vor reacţiona pentru a neutraliza tentativa de instituire a unui regim politic autoritarist va defini profilul şi evoluţia statului român pentru următorii 20 de ani.

3 COMENTARII

  1. Corect scris. Asteptam sa vedem ce fac opozitia si societatea civila in continuare, care pana acum nu prea s-au organizat bine. Opozitia a comentat de pe margine fara actiuni concrete (asteptam acum motiunea) si pentru ea ar fi a doua „lupta” mai solida impotriva regimului Base, dupa incercarea esuata de debarcare la alegerile prezidentiale. Daca opozitia pierde si acum, rezultatul vorbeste de la sine…Pe de alta parte, societatea civila a fost cam dezorientata, ba unii facem greva, ba unii nu facem, ba manifestari penibile de genul „haideti sa dansam ca pinguinii in semn de protest si sa cream papusi morbide”. Singurul reprezentant al societatii civile care am vazut ca a facut ceva concret este fundatia FACIAS, astia au stat in strada la corturi, au strans semnaturi, vor initia actiuni in instanta in numele oamenilor, se mobilizeaza! O consecinta de care nu am auzit vorbindu-se in urma masurilor de austeritate este sporirea infractionalitatii! Atunci cand nu se vor gasi locuri de munca, cand oameni realmente disperati nu vor avea ce pune pe masa la familie, nu isi vor putea plati intretinerea, subzistenta zilnica, atunci multi dintre ei se vor orienta catre comiterea de infractiuni, mai mari sau mai mici..Doamne ajuta!

  2. Cred ca e de fapt a treia, nu a doua, incercare solida de riposta a opozitiei impotriva regimului Base, prima a fost incercarea esuata de suspendare de acum 2-3 ani. Daca omit vreun episod important, va rog corectati-ma.

  3. imi vine a rade cand citesc despre forul legislativ si puterea judecatoreasca…parca n-ar fi tot emanatii…la fel ca si legile labirintice si suprasuprapuse romane.

Comentariile sunt închise.