De două luni se încăpătânează Traian Băsescu să sustină niste măsuri anti-criză absurde si nedrepte. Juristii i-au spus că greseste. Societatea civilă i-a spus că greseste. Partidele politice i-au spus că greseste. Zeci de mii de oameni iesiti în stradă i-au spus că greseste. Până si Fondul Monetar International i-a sugerat acelasi lucru. În zadar. A fost nevoie de decizia salutară a unei Curti Constitutionale pe care credea că o controlează pentru ca planul economic fantasmagoric al lui Pinocchio să devină nul si neavenit. A fost nevoie de o mobilizare generală fără precedent pentru a salva pensionarii României de puseul de răutate si narcisism al propriului lor presedinte.

Problema e că, din acest moment, tara însăsi trebuie salvată. Guvernul Băsescu-Boc s-a multumit să constate, din senin, că suntem pe marginea prăpastiei: dar niciuna din solutiile propuse de ”specialistii” portocalii nu a devenit realitate. Din simplul motiv că acest Guvern e incapabil, iată, să identifice două-trei idei corecte, pe care să le transpună în practică. Au ales, fără nicio noimă, să atace dreptul la pensie, care este un drept la proprietate garantat de Constitutie. Era evident că măsura nu se va aplica: nu suntem, totusi, un trib, ci un stat de drept. Au îmbrătisat ideea corectă a luptei împotriva evaziunii fiscale: dar au reusit performanta de a propune un proiect de lege plin de ambiguităti si erori, care a trenat în mod inacceptabil.

Acest Guvern a reusit performanta ca, de două luni, în plină criză, să nu facă, de fapt, mai nimic. Să nu poată impune nicio măsură eficientă si functională. Si atunci, cu regretul că am pierdut timp pretios, ne întoarcem la solutiile despre care scriam aici, pe blog, pe 11 mai:

”Scopul meu imediat este să întorc decizia Guvernului privind reducerea pensiilor si salariilor. Aceste măsuri sunt ilegale – nu se poate elimina arbitrar un drept deja câstigat, inaplicabile – vor genera milioane de actiuni în justitie, si nocive economic – vor reduce consumul, implicit productia si încasările la buget din TVA. Domnii Boc si Băsescu au pornit pe un drum sinucigas. Am convingerea că delegatia FMI se va întoarce foarte curând în România (…)

Iată, în rezumat, unele posibile măsuri de optimizare macro-economică care ar trebui să ia locul ”solutiei Băsescu” de hăcuire a pensiilor si impozitelor:

1. Eliminarea economiei subterane

Institutul National de Statistică evaluează economia subterană la 20% din Produsul Intern Brut – 24 de miliarde de euro. Analistii economici estimează că, de fapt, cifra este dublă, apropiindu-se de 48 miliarde de euro. Reducerea doar cu 10% a economiei subterane ar aduce la buget 4,8 miliarde de euro – aproape dublul sumei obtinute din reducerea pensiilor si salariilor. Guvernul Boc a avut la dispozitie ani de zile pentru a face posibilă această reducere.

Iată, cu titlu de exemplu, două măsuri practice:

a. Eliminarea contrabandei cu tigari. Anual bugetul de stat pierde 1 miliard de euro din cauza contrabandei cu tigari. Activitatea se desfasoara preponderent în zona de nord-est (dinspre Moldova si Ucraina).
b. Reducerea evaziunii fiscale pe piaţa alcoolului. Bugetul de stat pierde anual 760 de milioane de euro din comercializarea bauturilor alcoolice – aproape 60% din piaţa alcoolului este în acest moment nefiscalizată. Ministerul de Interne împreună cu ANAF-ul trebuie să demareze urgent demersuri concrete pentru reducerea drastică a acestui procent.

2. TVA diferentiat
a. Reducerea de la 19% la 5% pentru alimentele de baza – pâine, lactate, carne.
Rezultatul va fi, pe lângă ieftinirea produselor, cresterea veniturilor colectate la bugetul de stat prin atragerea în zona legală a activitatilor din zona economiei subterane – în acest moment se estimează că sunt nefiscalizate 60% din piata cărnii, 75% din piata pâinii si 40% din piata lactatelor.

b. Cresterea de la 19% până la 50% pentru serviciile si produsele de lux: iahturi, parfumuri, blănuri, arme de vânătoare, cristaluri, bijuterii de aur si platina etc. Este o formă de solidaritate cu categoriile sociale vulnerabile.

3. Impozitare progresiva.”

22 COMENTARII

  1. Parerea mea este ca dl.Ministru al Finantelor ar avea 2 alternative :
    1.Sa urmeze cursuri intensive de drept constitutional – la frecventa redusa, binenteles pentru a avea banii necesari taxei unui astfel de curs (daca exista „drept constitutional” in varianta „intensiva”).
    2.Demisie de onoare.

  2. In urma deciziei Curţii Constituţionale primele gesturi normale ar trebui să fie:demisia imediată a Guvernului Boc, scuzele lui Traian Băsescu faţă de stresul provocat pensionarilor şi acceptarea soluţiei Johanis Klaus propuse în campania pentru prezidenţialele din 2009.Par naivităţi, dar sunt acţiuni curajoase pentru adevăraţi bărbaţi de stat.

  3. @ G.P. si gheorghe florescu: Toata societatea romanesca spune, din ceea ce vad, acelasi lucru. Dar suntem intr-o situatie in care societatea si statul au ajuns inamici. Pentru ca avem un stat talhar si rupt de cetatenii care l-au generat.

  4. Avand in vedere ca decizia Curtii Constitutionale este prohodul Romaniei si mie mi se corect ca la parastas sa participe doar PSD, PNL si pc.

  5. Pentru d-l Dan Voiculescu ale carui solutii anticriza,ar putea fi imbratisate ,in cele din urma si de Guvernul Boc (n+1)

    Pinocchio va suferi,din nou, un şoc
    Al minciunii sale cu picioare scurte;
    Căci azi,cu Legea sărăciei a lui Boc,
    S-a cam măturat cu ea prin …Curte.

  6. Intrucat ambele legi au fost declarate neconstitutionale, ar trebui sa-si dea demisia de onoare urmatorii : Basescu, consilierii prezidentiali implicati, Boc, guvernul si consilierii implicati,precum si parlamentarii din lista rusinii. Cu totii au fost avansati peste nivelul lor de incompetenta, contrazicand principiul lui Peter.

  7. domnule voiculescu
    sint adevarate metodele propuse,dar…
    in toata lumea este un razboi cu economia subterana si reusitele sint partiale. sint insa si alte posibilitati care se pot adauga:
    1. impozit neunic crescind pe salariu. nu mi se pare just ca cel care cistiga 100ron si cel care cistiga 10000ron sa plateasca acelasi procent de impozit
    2. impozite speciale care sa mareasca taxele pe utilitati de lux o masina de 250000 euro nu poate fi taxata la fel ca una de 10000 euro
    3. taxarea tututor cistigurilor din investitii financiare (bursa) si din dobinzi primite la ivestitii financiare
    4. educatie de plati de impozite. cred ca metoda ira ameican poae sa fie folosita ca toti sa-si plateasc impozitele

  8. BUCURESTI CENTRU MONDIAL AL QUEDA.
    S.O.S – CENZURA – S.O.S
    Stimate Web Master
    Apreciez din plin activitatea dumneavoastra si publicarea mesajelor mele
    pe acest blog de exceptie. Sunt totusi nevoit sa va atrag atentie despre cenzurarea unui material cu totul deosebit , Cu cateva saptamani in urma GUVERNUL SUA DECLARA BUCURESTIUL CA CENTRUL FINANCIAR AL QUEDA IAR SEFUL EI CA MESAGERUL PERSONAL AL LUI BEN -LADEN SI OM DE LEGATURA CU RESTUL ORGANIZATIEI.
    Aceasta declaratie oficiala este semnata de un membru al guvernului. UNDER SECRETARY FOR TERORISM AND FINANCIAL TERORISM STUART LEVEY.
    Insist sa publicati acest document cu importanta deosebita cu consecinte extrem de serioase pentru clica Basescu. ROMANII AU DREPTUL SA AFLE ADEVARUL !
    CITITI ARTICOLUL COMPLECT http://devanewyork.blogspot.com/
    Rober Horvath zarist de investigatii SUA.

  9. D-le Voiculescu, basescu s-a vrut presedinte de frica. Frica de Puscarie. Frica Animalica. Stie ca fara scaunul de la Cotroceni, soarta lui e pecetluita. De ce nu spune nimeni acest lucru? Poate asa vor intelege odata pt totdeauna si romanii ca basescu s-a dat peste cap nu de dragul romanilor. ci de frica . frica aia care se masoara de la 15 ani in sus.

  10. (daca nu-mi apare comentariul – raspuns, Va scriu sambata.Nu stiu sigur ce tasta am apasat, fiind din nou grabita sa ma duc la comemorarea M.J. . Azi am avut o zi incarcata …printre altele am participat la un moment foarte emotionant pentru mine: Sfintirea Steagului Tricolor la Catedrala Ortodoxa din orasul meu).

  11. Pensionarii au scapat! Dar noi, restul ce facem! Revin cu rugamintea de a ajuta mamele si copii abia nascuti care nu au nici o vina pentru ca guvernul nu a stiut sa-si gestioneze banii! ( de fapt a stiut sa-i gestioneze in favoarea nevestelor, sotilor, copiilor si neamurilor lor)
    De mame si copii lor nu a mai spus nimeni nimic de o gramada de timp! Chiar nu insemnam nimic pentru tara asta?

  12. faceti in asa fel incat lumea sa nu uite asa zisa „lista a rusinii”…TREBUIE sa invatam ceva din vremurile astea.
    faceti in asa fel incat lumea sa inteleaga ca alegerile au ROST.
    faceti in asa fel incat organizatii gen UDMR sa mai fie considerate partide…este nedemn cum in vremuri atat de grele pentru romanii, ungurii, turcii, bulgarii, …pentru cetatenii romani…acesti oameni (profesionisti si pregatiti de altfel) sa incline balanta catre orice, catre oricine, cu orice risc, numai si numai pentru a atinge niste scopuri idioate intr-o era a globalizarii.

  13. @ Dan Voiculescu

    Lovind în contrabanda cu ţigări şi în evaziunea fiscală cu alcool, adică eliminând posibilitatea existenţei ţigărilor şi alcoolului ieftin, este foarte probabil să fie o soluţie care să nu se aducă nici un ban la buget, pentru că cei săraci nu pot susţine preţurile mari. Un pachet de ţigări de contrabandă este, să zicem, că nu ştiu exact, 60 de mii; un pachet de ţigări oficiale este undeva pe la 100 de mii. La două pachete de ţigări pe zi avem 60*2*30=3,6 milioane lei pe care un fumător înveterat le scoate din buzunar pentru viciu. Trecerea de la contrabandă la „oficial” reprezintă un plus de 2,4 milioane lei. Păi deja ţigările au ajuns la nişte preţuri colosale pentru că s-au umflat de accize, câtă lume poate de 6 milioane de lei pe lună pe ţigări?

    Este probabil ca dispariţia ţigărilor de contrabandă să conducă la dispariţia fumătorilor, adică sau se lasă de fumat (că deja fumează în loc să mănânce, nu mai au de unde să facă economii), sau se lasă de viaţă.

    La alcoolici situaţia stă şi mai rău…

    Eu mă îndoiesc că aşa se vor aduce mari câştiguri la buget, sunt însă convins că nivelul de depresie va creşte spectaculos.

    Asta cu impozitarea vapoarelor şi blănurilor… Câte iaht-uri şi blănuri se vând în România?

    Domnule Voiculescu,
    Singura cale de a aduce bani la buget nu are nici o legătură cu schimbarea politicii fiscale, pur şi simplu trebuieşte mărit numărul celor care produc. Dacă sunt producători mai mulţi, dacă se produce mai mult, dacă sunt angajaţi mai mulţi, dacă se vehiculează mai mulţi bani pe economie… atunci banii se strâng mai cu spor şi la buget.

    Să vă spun un domeniu care cred eu că ar conduce la acumulare de venituri bugetare: Modul de circulaţie a banilor. Un mic exemplu din foarte multe, reforma instituţiei cambiei. Pentru cei ce nu ştiu ce este aceea o cambie…

    CÁMBIE s.f. Act, înscris prin care o persoană se obligă să plătească o sumă de bani la un anumit termen; poliţă, bilet la ordin.

    Cu alte cuvinte, un înscris prin care cineva garantează plata unor bani peste o anumită perioadă de timp. Acest înscris poate fi folosit precum o monedă plătind cu ea. Cel puţin acesta era rostul ei. Când se ajunge la scadenţă, ultimul posesor îşi încasează cambia şi rămâne cu banii.

    În România banii se mişcă greu de colo-colo. Există un blocaj financiar evident, sistemul de plăţi la 7 zile sau la 14 zile este şi el ceva foarte des întâlnit. Cambia este un mijloc de plată directă şi, atâta timp cât are acoperire, la fel de bun ca şi banii.

    Nu este vorba aici numai de cambie, sunt multe astfel de măsuri. Dacă aş fi economist, vi le-aş enumera. Gândiţi-vă că dacă fluxurile financiare îşi vor creşte global viteza măcar cu 10%, şi încasările bugetare vor creşte 10% şi PIB-ul va creşte cu 10%, şi economia va creşte cu 10%. Sigur, nu instituţia cambiei va conduce la o creştere cu 10%, însă soluţiile de tipul fluidizării fluxurilor financiare, tocmai pentru că aici există o resursă nefolosită, pot conduce la o accelerare economică importantă, măcar pe termen scurt, un an sau doi.

    Ce vreau eu să spun este să nu vă gândiţi limitat la modalitatea de a încasa bani. Cam asta a putut şi domnul Boc, şi am văzut unde a ajuns… Macro-economia nu are aceleaşi reguli ca un SRL, veniturile bugetare importante se obţin numai prin impulsionarea economică. Controlul asupra impozitării înseamnă, până la urmă, tot luarea banului de la cetăţean. Fiscalizarea alcoolului şi tutunului nu înseamnă altceva decât micşorarea salariilor şi pensiilor fumătorilor şi alcoolicilor… şi astea merg cel mai adesea împreună. După ce că sunt „vai de mama lor”, şi aşa fără bani de mâncare… Faceţi experimentul acesta, mergeţi într-o bodegă şi întrebaţi „drojdierii” ce părere au de această iniţiativă a domniei voastre…

    Vreţi să eliminaţi evaziunea fiscală? Atunci domeniul fiscal trebuie organizat astfel încât să nu merite efortul evaziunii. Dacă accizaţi mai mult vapoarele şi blănurile, oamenii se vor duce în ţările unde sunt accize mai mici şi banii tot nu vor ajunge la buget.

  14. Parerea mea este ca nu intelegem patriotismul guvernului din motive de…divergente de viteza de gandire si din motive de divergente de intelegere a Constitutiei…alta generatie de politicieni a lucrat la redactarea ei si alta generatie trebuie sa o aplice respectand-o…
    Iar despre dl.Gh.Ilie F. ma intrebati ? Cel cu cafeneaua-critica/ Sau despre cel de pa blog-ul Dv. la pct.2. care e cu fixatie pe desemnarea ca premier a Dlui J.K. -care, intre noi fie vb, in afara de distractie, de divertisment (la care ma pricep chiar si eu ) nu-mi amintesc la ce se pricepe…in SB merge treaba datorita caracterului special pe care il au oamenii locului respectiv si nu datorita vre-unei stralucirii a mintii Domnului J.K., dupa parerea mea…no ofense … – ?
    De pe blog-ul Dv. …dispare …cime nu vreti Dv. sa apara !

  15. p.p.s. daca acest patriotism exista si e real, neutru din pct. de vedere …financiar…Dlui S.Vladescu i se-nnegrisera …ochelarii cand vorbea despre TVA-ul majorat si despre restul si …n-am inteles prea bine de ce acest lucru?!?! …dar poate….distorsioneaza TV-ul meu si retzeaua mea de cablu tv…al naibii UPC cu viteza lui de accesare a internetului cu tot si cu virushii din retzaua lor cu toti !!
    Oricum, daca nu reusiti sa convingeti executivul de ideile Dv. …ar fi o pierdere de…..negociere dusa la…rau sfarsit…asa cred eu, fiindca sincer cred in solutiile Dv.

  16. Consilierii economici si juridici trebuie sa-si dea demisia. , urmata la scurta distanta de demisia Cabinetului.
    Presedintele va avea soarta bunului sau prieten portocaliu ukrainean – Yuschenko.
    Avand aceas consilieri de peste ocean, acesti presedinti nu pot sa aiba decat aceas soarta.

  17. Sunt niste soluti simple de baza si eficiente care ar putea usor sa inlocuiasca taierea salarilor dar se pot gasi mult mai multe soluti unele chiar si mai bune dar se pare ca oricine ar fi la putere nu aplica astfel de masuri pentru crestere economica de 20 de ani .. acum suntem fortati pentru ca numai sunt bani sa platim salarile si nici acum nu faceti ceva :)

  18. D-le Voiculescu, s-a ajuns aici datorita unui cumul de greseli anterioare. Traian Basescu e produsul celor 20 de ani de „democratie originala”. I s-au permis multe, i s-au acoperit multe, a fost incurajat iar acum culegem roadele.
    Facind parte din casta politicienilor n-a fost tras la raspundere pt flota, pt firmele pe care le punea pe blat la scutiri si iertari de taxe pe ordonantele guvernului Ciorbea, pt matrapazlicurile facute la Primarie, etc.
    I s-a cintat in struna si s-a ajuns aici.

Comentariile sunt închise.