O initiativă simplă si inteligentă de a prezenta tinerilor nostri istoria României altfel: cititi aici.

Am auzit în ultima lună multe opinii despre Grădina Valorilor Românesti: unii o valorifică cu entuziasm, altii sunt supărati pe viziunea artistică a celui care a realizat complexul statuar. Pe mine, unul – care nu-mi asum niciun soi de competentă în domeniul artistic – această dezbatere mă bucură: vorbim, iată, fie si polemic, despre repere morale si valoare culturală, nu despre masinile fotbalistilor si posetele ministrilor. Copiii fac zilnic lectii de istorie, de pictură, de scriere creativă sau muzică acolo; si,  cu toate semnele de întrebare, cu toate imperfectiunile, ceva rămâne în urmă.

8 COMENTARII

  1. In urma cu o luna, la Eforie Nord a fost organizat un turneu de sah ce se anunta grandios, cu premii marisoare. Pe afisul turneului scrie mare : ” Sub inaltul patronaj al excelentei sale Elena Udrea ” Ei bine, au participat Mari Maestri de pe tot mapamondul, luptanduse pe viata si pe moarte, pentru niste premii care…nu s-au mai dat… TEAPA in za lend av choiz… Ce parere si-or fi facut turistii si sashistii despre carpetian garden ? – probabil se vor auzi curand ecouri(deocamdata tepuitii au mers pe burta in speranta ca ecscrocii care au organizat vor trimite pana la urma banii, asa cum i-au amagit).
    Hai Romania!
    http://www.clubulregilor.ro este site-ul de prezentare al concursului….pardon..al tepei(probabil ar fi cel mai bun logo)

  2. Intru totul de acord. Acea gradina este un pas mic spre normalitate. Locuiesc in sectorul cu pricina si parcul respectiv este o oaza de normalitate (ma repet, dar asta este). Acolo vezi spatii de joaca amenajate corect si sigure pentru copii, spatii verzi intretinute, aparate pentru exercitii fizice, terenuri de sport, un colt destinat amintirii valorilor romanesti etc, dar mai ales vezi oameni manifestandu-se civilizat. Eu am avut initial impresia ca este alta tara. Si totusi…

  3. Daca pentru faptele oamenilor din sfera publica ar fi doar cuvinte de lauda…atunci s-ar chema ca au doar …”aplaudaci”.
    Important este ca Dv. ati contribuit si contribuiti cu parte din banii Dv. si cu parte din sufletul Dv. la imaginea si inteligenta tarii noastre in mod vizibil si durabil !

  4. Ar fi o priveliste interesanta…

    In cea mai scumpa parte a Iasi-ului, Copou, multi proprietari au o priveliste foarte interesanta: Penitenciarul de maxima securitate Iasi.

    Cel mai interesant in Gradina Valorilor si, totodata, cel mai bun proiect mi se pare acel colt al democratiei/ de dezbateri.Va mai dura pana se vor obisnui romanii sa se duca sa isi spuna acolo toate off-urile, dar e un inceput. Trebuie sa scape cumva de mentalitatea „merge si asa” si sa se obisnuiasca sa spuna public ce, cand, de ce ii deranjeaza.

  5. Sintagma „gradina” s-a lipit de intelectul doamnei Udrea in mod inconstient.
    In imagologia romaneasca „gradina” vine de la ‘gradina Maicii Domnului”, denumire sub care ortodoxia denumeste uneori Romania in semn de pretuire si respect.
    Imaginea a fost preluata in mod extrem de inteligent de catre papa Ioan Paul al II-lea in cursul vizitei in Romania, cu semnificatia de consacrare a Romaniei Sfintei Fecioare.
    De aici insa si pana la expresia ‘gradina din Carpati” e cale luinga si stramba, neghioaba.
    Cine isi poate imagina o gradina in varful muntelui. Este grotesc. Cand zicem Carpati, sau Balcani sau Alpi, ne imaginam paduri de brad, stanci si eventual zapada. Desacralizarea si despiritualizarea imaginii denota lipsa de educatie spirituala si morala. Rezultatele se vad. Gradina din varful muntelui.
    Numai un om cu mintea stramba si nepermis de simpla,poate sa localizeze ‘gradina” intr-un anume loc geografic din tara.
    Pana la urma ‘gradina” inseamna locul unde cineva a ‘semanat” si a „ingrijit” si unde cresc fructe si flori frumoase. Ale crestinismului, ale istoriei, ale educatiei…
    Dar nu poate exista „gradina” atunci cand gradinarul este neghiob, sau atunci cand solul este steril si nepotrivit.

  6. ÎN GRADINĂ

    Stimată doamnă-i veselă grădina :
    E plină de parfum şi de culoare!
    Lasă-ţi la garderobă toamna temătoare
    Şi hai să vezi lucrarea cea divină !

    Cu verde vesel, dătător de viaţă,
    Parfum de roze colorându-se’n petale,
    Regina nopţii, dalii, muşcate curgătoare !
    Extaz de seară, sublim de dimineaţă !

    Dumnezeieşti efemeride ca ofranda,
    Încununând orice-ţi trece prin minte,
    E raiu’ în grădină (şi nu fac propagandă)
    Dezbracă-ţi toamna, priveşte spre ‘nainte !
    –––-

    Marius Adrian Porojnicu,volumul „Calatori prin timp” ,colectia „Carti si ganduri in dar”

Comentariile sunt închise.