Asa cum spuneam în urmă cu 3-4 luni (asa cum au spus, de altfel, toti cunoscătorii lucizi ai societătii românesti) urmează o toamnă socială extrem de grea. Urmată de o iarnă si mai grea – poate cea mai dificilă din ultimele două decenii. Dacă vreun Pinocchio crede că poate rezista acestui urias val de nemultumire cu remanieri cosmetice – se înseală amarnic.

Cum oare a ajuns România, dintr-un reper al cresterii economice în Est, pe lista scurtă a economistilor occidentali privind tările care pot intra în incapacitate de plată?

28 COMENTARII

  1. Raspunsul la aceasta intrebare e destul de simplu: cu ajutorul unei clase politice care a dovedit incoerenta in decizii si incapacitate privind implementarea unor programe si proiecte.

  2. Optimism macabru

    Bătrânii-s rezistenţi şi nu vor dispera acum ,
    Deşi regimul orange i-a cam pus pe gânduri;
    La iarnă de li-e frig şi vor îngheţa pe drum ,
    Îşi vor lua un pardesiu … din patru scânduri.

  3. exceptand faptul ca la emisiunile politice sunt postariti aceeasi si aceeasi invitati plicticosi si necredibili,blogurile emisiunilor de la antena3,cu 2 exceptii,sunt moderate la sange.Prin comparatie,realitatea tv. ,daca nu folosesti cuvinte obscene,iti publica orice comentariu,de la cele normale pana la insulte adresate realizatorilor,postului,patronului,invitatilor.Renuntati la moderarea comentariilor pe blogurile emisiunilor,ca de aia a cazut ceausescu.A devenit infecta antena3;acum cateva saptamani,gadea ne ruga sa ramanem pe antena3 si pe timpul publicitatii(?!!).Este un ordin sau angajatii trustului intact sunt prea servili in fata patronului?

  4. ACVILA ŢIPĂTOARE

    Un adevărat monument al naturii cu cele 50 exemplare – exclusiv în Judeţul Târgu Mureş, acvilele ţipătoare care se hrănesc cu târâturi (reptile) şi amfibieni (ca de exemplu broasca râioasă) vor fi transferate de azi la Parlament, Guvern şi Cotroceni, prin grija opoziţiei unite (psd, pc. pnl) pentu a-i consuma proaspeţi pe guvernanţii Băsescu -Boc şi alte târâturi politice pedeliste, dar nu numai. După masa copioasă îşi vor lua zborul spre a ierna în ţara lui Mandela (unde se vor şi recicla).
    Atenţie Marko şi Tokeş ! ele revin negreşit la primăvară, flămânde…

  5. SEMNALAM

    Legat de CARCOTAŞU un comentator a deconspirat că denumirea acestuia este anagrama lui “ cacat roşu” !
    Ce cheste băi Băsescule !!!

  6. Excelenta, va rog sa incercati sa va implicati: la Targu Jiu tocmai s-a aprobat in secret construirea cu bani americani, langa Coloana Infinita, a unui Centru de Interpretare (americana) a lui Brancusi, parte a unui amplu proiect de modificare urbanistica a orasului, care nu a fost vazut de nimeni pana in prezent.
    http://www.gorjnews.ro/slider/carciumaru-a-aprobat-in-secret-o-cladire-in-coasta-coloanei-infinite.html
    Va urez sanatate si toate cele bune.

  7. CENTURĂ DE CASTITATE

    Călătoresc frecvent in ţara, şi – cu sau
    fără voie – ascult multe, direcţionate spre Şefu’ TB
    Frecventă este o oarecare predispoziţie a conaţionalilor
    de a face ceva ruşinos…sub nasul acestuia.
    Fiind f. pudic mă rezum la a-l avertiza pe adresant să-şi
    procure de grabă o centură de castitate pentru papiţă, că
    ăştia dac-o zic poate s-o şi facă ! Centura de siguranţă
    de la FMI nu mai e o soluţie.
    Să trăiţi Şefu ! ( cu salariu minim pe economie ).

  8. Da, asa e, dar nu se va limita doar la Pinocchio si PDL. Eu cred ca intreaga clasa politica ar trebui sa se teama.

  9. Buna ziua domnule Voiculescu,

    In primul rand nu inteleg notiunea de guvern de criza pe care o promoveaza presedintele PC
    .Asta inseamana ca PC & Aliatii vor promova cei mai buni candidati la posturile din guvern iar dupa ce criza a trecut se trece la inlocuirea lor cu „oamenii casei” ?
    O sa incerc sa raspund la intrebarea dumneavoastra vis-a-vis de declinul economic al Romaniei…In momentul in care functionarii de rang inalt fac „afaceri” cu statul roman(mult spus afaceri, mai exact un fel de intermediere a unor produse si servicii care ajung la preturi mult supraevaluate ) iar bani rezultati in urma acestor „afaceri” iau calea bancilor straine din Europa si aiurea , circuitul financiar se rupe iarbeneficiul Romaniei este o hemoragie financiara…
    Nu numai atat, dar acesti bani provin din imprumuturi externe ceea ce multiplica efortul financiar si face ca Romania sa ajunga in faliment intr-un ritm galopant…
    Sincer, sunt foarte reticent fata de planul de criza al opozitiei…Locuiesc in Canada de 6 ani dar urmaresc actualitatea Romaniei si o compar cu cea internationala. Imi pare rau dar nu cred ca o sa se intample ceva bun nici dupa caderea lui Pinochio pentru ca natiunea romana a degenerat… nu mai e capabila sa produca valori si sa se autoguverneze intr-un mod folositor pentru tara…

  10. Cazul meu de iarna sociala:
    Eu traiesc intr-o „iarna sociala grea” inca din 2008, dupa alegeri iar „crivatul” a inceput sa bata dupa alegerile prezindentiale din 2009. Nu stiu daca a fost o „coincidenta”, dar in momentul in care am absolvit facultatea in 2009 si urma sa imi preiau postul dintr-o companie conform contractului incheiat in timpul practicii din anul 3 de facultate… toate s-au naruit. Oferta a cazut, loc de munca nu mi-am gasit, m-am mutat inapoi acasa la parinti. Majoritatea prietenilor mei trec prin astfel de momente, este o criza sociala, psihologica, econimica a generatiilor de absolventi. Multi au plecat prin Anglia, Germania, Italia… diploma putand sa o lase acasa.

    Cine sunt vinovatii? si noi si ei. E ceva putred la noi in tara. cum treci granita spre Ungaria sau Serbia observi ca la altii parca si „iarba e mai verde”. Ne uitam in continuare cum Boc se face ca lucreaza,face cica remanieri. Acest Dorel universal al Romaniei, obedientul pricipal al lui Basescu.Si Basescu? Nu-l mai intereasa nimic dupa ce ne-a vandut la FMI la alegerile din 2009, fapt care i-a adus un al doilea mandat.

  11. PREZICERE

    Secolul XXI va fi al muncitorului, singurul capabil să protejeze viaţa
    şi resursele. Omul – cetăţean al pământului este un ideal spre care
    păşim pe nesimţite.Nu vor exista spectatori, doar actori de primă
    mână – noi toţi. Colonizarea sistemului solar va debuta în cca 9 ani.
    Merită să trăim !

    P.S. Traian Băsescu – un vierme în gaura neagră a istoriei! Ducă – se pe pustii…

  12. DUPA TOAMNA SOCIALA URMEAZA IARNA SI HELICOPTERUL !
    RAPORTUL CIA
    PREVEDE O NOUA REVOLUTIE IN ROMANIA

    Romania continues to be one of the poorest countries in the EU. The international crisis causes a rapid worsening of conditions. The Romanian political elite concentrate, above all, on more centralisation of power. A weak civil society desperately struggles to be heard
    Chaos and a feeling of impending catastrophe characterise Romania’s current political and social situation. The global crisis has brought the worst times for Romanians since the dark days following the 1989 Revolution, when resources were scarce and a fearful, uncertain people, desperate for leadership, saw a new political elite emerge.
    The economic recession that began in late 2008 evokes memories of the late 1990s. Today, continuing layoffs result in rapidly growing unemployment. Around a million people (or 10% of the labour force) are currently without a job.
    Most macroeconomic indicators keep worsening and people are increasingly dissatisfied with their slumping living standard. On 22 April, roughly 80% of the teachers across the country participated in, or expressed solidarity with, one of the largest protests organised by their guild.
    Indeed, the rising poverty or attempts for marginalising of democracy could cause the civil society to eventually rebel against its rulers. Rebellion because of poverty would express a primal struggle for survival; revolt against rulers would demonstrate a political maturity seen in Bulgaria in 1997, in Hungary in 2006, and even in Moldova, in 2009. Unfortunately, an uprising seems the only workable scenario for Romania today.
    Many believe these conditions could cause an “explosion of the mamaliga”, an allusion to the traditional Romanian dish polenta, left boiling too long on fire, meaning a nationwide uprising of the people pushed to the limit of survival.
    Indeed, the rising poverty or attempts for marginalising of democracy could cause the civil society to eventually rebel against its rulers. Rebellion because of poverty would express a primal struggle for survival; revolt against rulers would demonstrate a political maturity seen in Bulgaria in 1997, in Hungary in 2006, and even in Moldova, in 2009. An uprising seems the only workable scenario for Romania today.

  13. MOGULULE JOS PALARIA !
    TE-AM URMARIT DIN NEW YORK LA ANTENA 3.
    PENTRU PRIMA
    DATA AI FACUT UN SALT QUANTIC SI AI LUAT TAURUL DE COARNE.
    UNA DIN BIBLILE CARE SUNT CITITE CU RELIGIOZITATE IN   Wall Street este „THE BOOK OF FIVE RINGS ” AL CELUI MAI MARE SAMURAI DIN ISTORIE
    MIYAMATO MUSASHI . ( 60 DE TURNIURI VICTORIASE -NICIO INFRANGERE )
    EL AI ANVATA PE OAMENII DE AFACERI, STRATEGIE …..CUM SA ATACE SI CUM SA APERE.

    CEL MAI IMPORTANT MOMENT AL LUPTEI ESTE MOMENTUL ATACULUI.
    GADEA A CREIAT POATE SANSA POLITICA UNICA ” DOMNULE VOICULESCU PE CINE VEDETI UN VIITOR PRIM MINISTRU?
    RASPUNSUL TREBUIA SA FIE UN TRANSANT : EU
    DECE ?
    PENTRU CA SUNT POATE SINGURUL OM POLITIC DIN LUME, CARE ESTE PROFESOR IN STINTE ECONOMICE SI ARE O AVERE DE I,6 BILIONE DE EURO SI UN URIAS IMPERIU MEDIATIC.
    SUNT SINGURUL DIN TARA ASTA CARE POT CONDUCE O COMPANIE IN ORICE TARA DE IN LUME. SUNT OMIL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT
    SI LOCUL POTRIVIT ESTE POZITIA DE PRIM MINISTRU AL ROMANIEI.
    FALSA MODESTIE IN CAZUL TAU ESTE GRESITA.

    ROMANII AU DOUA SANSE. A TREIA NU EXISTA.
    SAU SA-TI DEA PUTEREA SAU MOARA DE FOAME. AI AN MANA TOATE CARTIILE CASTIGATOARE.
    NU INDRAZNESC SA SPUN CA ESTI O SANSA. NICI O ARMATA DE LAURIATI AI PREMIULUI NOBEL NU POT SA SCOATA ROMANIA DIN FUNDUL GROPII
    DAR TU MOGULULE. ESTI MACAR O INDRAPTATITA SPERANTA.
    CUMPARA CARTEA SI APROFUNDEAZA
    COSTA 7$ IN SUA 9,95 IN CANADA

  14. daca o sa reusesca schimbarea…nu o sa fie d-nu Voiculescu-prim ministru,,,98% din romani sunt prea PROSTI putin ancorati in realitate ca sa il sprijine…
    si o sa fie Ponta…care e educat…dar ii lipseste viziunea…:(
    oricum si arta compromisului …e o arta..:)
    carti de citit -la orice varsta,,,
    SUCCESUL IN VIATA de BRIAN TRACY si
    Anthony Robbins – PUTERE NEMAGINITA

  15. Dane , vrei să-ţi spun ceva ce-l va înnebuni de tot pe Bolnavu’, ce-i va face pe oameni – la referendumul pentru demiterea lui – să nu fie nehotărâţi, să dorească( cu adevărat) înlăturarea lui din funcţia de preşedinte, de alungarea lui şi de a-l opri să mai facă atât de mult rău? Plus soluţia pt. majoritatea Opoziţiei? Păi, e simplu: vorbiţi TOT cu Iohhanis, conveniţi – din nou – că el este premierul Opoziţiei, convingeţi-l( din nou) pe Pambuccian să susţină majoritatea şi pe Iohhanis premier – cred, sincer, că o va face încă o dată -, iar în condiţiile astea veţi vedea ce n-a văzut – în politica dâmboviţeană – cineva până acum: ori acceptă pe Iohhanis( înclin să cred că da, cât e el de „lup de mare”, obişnuit cu furtunile, insă frica este mare, ajunsă deja la manie, frustrare, coşmar etc.), ori vor vedea străinii ce n-a văzut planeta până acum: dublă suspendare şi, intr-un final, demitere. Da, cred că acel grup al minoprităţilor, în acest context, poate face diferenţa, poate salva naţia, oamenii, pe noi, pe toţi, de acest coşmar. Şi da, prezentarea în faţa Bolnavului tot cu Iohhanis premier îl va doborî, îl va îngenunchia, îl va înnebuni de furie, iar oamenii vor înţelege şi mai mult de unde li se trage toată ” beleaua”. Plus că Iohhanis a beneficiat şi beneficiază(incă) de încrederea oamenilor, are ” pile” la bani în „Nemţia” etc. Cu respect,

  16. Domnule Presedinte de ce nu candidati la prima functie in stat?Sunte-ti speranta noastra.Nimeni nu ar fi mai nimerit ca dumneavoastra.

  17. Formidabilă prestaţia dv.de aseară pe Antena 3, d-le DV.
    Trebuie reluată de 4 ori pe toate canalele posibile,câteva zile.

    ROMÂNCA – ULTIMA SALVARE

    Am sărit din barcă-n luntre şi din luntre iar în barcă,
    cum dulăii hotărâră, când la Yalta când la Malta; parcă
    demoni crunţi ne-ncearcă – NA-Ti-O frânta că ţi-am dres-o.
    Greu- beliţi- primiţi şi-n UE, c-am ales pân-am cules-o…

    Nu bordelul era buba, clar ne e acum la toţi, că doar târfele
    schimbară paturi ţapene, pe aşchii; rămânând cu boarfele.
    S-a vândut stabilimentul-complicat-construit de comunişti,
    la o firmă apuseană-anonimă, pe doi lei; acum sunteţi onanişti .

    Fetelor, nepoatelor, mamelor, surorilor: faceţi voi o altă ţară,
    cu bărbaţi adevăraţi, români verzi, minţi ascuţite-bunăoară ;
    Cultivaţi-vă „ogorul” cu seminţe de prin munţi, de la câmpie,
    zămislind noi generaţii, hotărâte, pentru Sfânta Românie.

  18. da m=am uitat si eu la a3 … Gadea e un lingusitor penibil sincer … acum poate sa fie si bine daca raportul celor care nu pricep multe vs celor cu un spirit mai ascutit e favorabil …plebimii cum si zicea Basescu.. bine a folosit alt termen despre votantii lui si nu=l pot reproduce …

    Sa puna pe site tabelul respectiv cu preturi sa il putem lua … si poate ne zice ce paine costa aproape 1 E la Buc … In rest a fost bine pregatita intrebarea din deschidere cu ce te mana in lupta mister DV si raspunsul destul de pertinent si cu priza la un anumit public mai ales din Transilvania si Moldova …mai patrioti si nationalisti din fire … trebuia totusi sa fortati cu exemplul veteranului de razboi care a ajuns pe strada … e un capital fenomenal electoral ..puterea exemplului are o forta extraordinara la nivelul populatiei . aduceti-l in partid si datii functie de conducere onorifica … al 2-lea presedinte onorific dupa dvs. cu cateva luni inainte de alegeri … daca nu e o miscare castigatoare promit sa numai deschid gura …

  19. Ca suntem un popor din ce in ce mai bolnav,mai nescolit si mai flamand nu mai este nici o indoiala,dar ceea ce ma uimeste continuu pe mine este faptul ca desi am gustat din tot ceea ce inseamna libertate,asteptam ca vita anesteziata de parul in cap,cutitul care ne va varsa sangele,dupa o viata in care am tras la diverse juguri.Asta nu pot intelege. Solutia cred ca va veni cand mai multora le va trece prin minte ca in situatia in care am ajuns la mana piratului ,degeaba ne plecam capetele,ni le va taia cu siguranta.Este clar ca suntem prea multi pentru d-lui…si nu ne-am rarit suficient.Sa traiti bine!

  20. TOŢI ERAM CU TINE

    Nu erai singur Dane aseară la Sinteza Zilei
    când împlântai în dobitoc jungherul răsucit ;
    o ţară-ntreagă fremăta, borând veninul bilei
    acumulat în şase ani de scârbă, sub tâmpit !

  21. Buna ziua,
    ce argument sa ai in fata unui om cand vine si-ti spune intr-o dimineata „eu plec in Franta”?
    Lucrez la o firma unde marea majoritate a angajatilor au pana in 30 de ani.
    In ultimele 2 luni 3 oameni cu studii superioare si-au anuntat demisia pe motiv ca pleaca din Romania ca ingineri, asistente etc
    Prietenul meu e medic in primavara pleaca si el.
    Eu sunt economist si intentionez sa plec si eu.
    Probabil asta isi doresc guvernanti o tara plina de ignoranti pe care sa-i manipuleze iar intelectualii sa nu le mai stea in cale.

    Am o veste buna domnule Boc planurile dumneavoastra se indeplinesc…… Plecam……

  22. URAGANUL SPERANŢEI

    Corabia putregăită abia de mai pluteşte,
    translată mortuar de pânze negre zdrenţuite,
    de vântul leneş ce ades’ se poticneşte ;
    semn rău pentru piraţii cruzi cu ţestele smintite.

    În cala împuţită agonizează condamnaţii
    la moarte prin prostire, de târfele sirene blestemate.
    Slutul fără timonă, ca mai toţi damnaţii,
    insultă vântul slab ce n-a dat curs la cereri repetate.

    Eol – cunoscător a tot ce mişcă, ripostează,
    scârbind minciuna, laşitatea şi impostura stârvului
    recunoscut de toţi ca “carpatină căcărează”
    ce vântură băşini electorale pe la tv, în gura târgului.

    Piraţii beţi se-mpleticesc pe punte,
    surprinşi de uraganul ce mătură şi-nghite la canalii,
    fără menajamente, cu şeful lor în frunte;
    iertând corabia şi condamnaţii, scutiţi de contrastalii…

  23. VIITORULUI SEF DE GUVERN DAN VOICULESCU
    NU REUSESC SA REZIST TENTATIEI SA VA FELICIT DIN NOU PENTRU PRESTATIA
    MAGISTRALA DE LA ANTENA 3 !
    BRAVO ! JOS PALARIA !

  24. Ieri am vazut la Sinteza Zilei un tabel cu costurile unui km de autostrada prin lume. La noi era cel mai scump si ma intreb: cum e posibil asa ceva? Bun, unii erau la putere si profitau, umflau, minteau, dar ceilalti ce-au facut? Cum de s-a ajuns aici? Iar cind ceilalti au ajuns la putere de ce nu s-a intimplat nimic? Le-a convenit?
    Interesant acest articol:
    http://gandeste.org/politica/capuse-politice/12553

  25. Apropo de remanierea Guvernului,iata ce scriam la rubrica de comentarii,poz.56
    vizavi de postarea Dlui Voiculescu din data de 07 mai a.c. intitulata „Stop Boc!”:

    #
    56
    Dan Doboseriu Says:
    mai 8th, 2010 at 12:33 am

    Daca-as putea ca un caine,la luna,sa latru,
    In loc de-a semna petitia, in mod elegant,
    Si culmea, sa si pice Guvernul Boc Patru ,
    Zeus ar naste…Boc Cinci.(un fel de mutant)

  26. Tara aceasta a ajuns de rasul lumii;totul este pe dos si nimic nu mai merge in directia buna.Pana unde va ajunge si pana cand va mai dura ,tortuta la care suntem supusi!?.Au scos absolut toate ajutoarele pentru tineri.Acum,daca faci nunta,in loc de cei 200 E pe care ii primeai de la stat,primesti o diploma pe care probabil ca „desteptii” se gandesc ca o vom folosi ca si garantie la o banca pentru a ne scoate un credit,sau poate sa gasim un loc de munca,sau, sa o prezentam
    ori de cate ori este nevoie pentru a plati vreo datorie.
    Nu ne dam seama inca dar suntem pierduti

  27. Domnule Voiculescu,
    In primul rand doresc sa va multumesc si sa va felicit in numele meu si al vecinilor mei, mai multe familii de pensionari, pentru minunea in care nu mai speram: adoptarea normelor metodologice la Legea 1/2009, Legea Voiculescu, asa cum i se spune. Ne intrebam insa cat poate sa dureze pana vor fi publicate in Monitorul Oficial. Nu de alta, dar mama a murit din cauza stresului cauzat de aceasta situatie, iar in prezent cele 6 familii din casa noastra sunt implicate in trei procese, termenul celui inceput in 2003 fiind 16 septembrie. Ne e teama sa nu avem vreo hotarare inainte de aplicarea legii.
    Va salut cu respect si va doresc succes in tot ce intreprindeti.
    Antoneta

Comentariile sunt închise.