Statul român datorează aproximativ 2 miliarde de euro firmelor private. În mod evident, o asemenea datorie creează un acut blocaj economic, reduce la zero încrederea în eficienţa şi responsabilitate instituţiilor publice şi descurajează disciplina la plata. Astfel, statul român penalizează agenţii economici corecţi, care îşi achită la termen obligaţiile financiare, şi legitimează, prin propriul exemplu, economia subterană. Prin durată şi volum, arieratele au devenit o formă de sabotaj macro-economic. 

În aceste condiţii, consider că se impune o reacţie civică şi politică solidară pentru a determina Guvernul şi instituţiile publice din subordine să-şi respecte la timp obligaţiile de plată.

În acest sens, propun tuturor firmelor din România, faţă de care statul a acumulat întârzieri la plată mai mari de 30 de zile, să trimtă la cabinetul meu (Tel: 021.460.20.68, Fax: 021.460.05.76, E-mail: [email protected]), până la data de 15 noiembrie 2010, o prezentare a sumelor pe care le au de primit de la statul român şi durata acestor restanţe. Totodată, în calitate de vicepreşedinte al Senatului, responsabil pentru relaţia cu sindicatele şi patronatele, voi sesiza oficial pe Preşedintele României, Primul Ministru şi Ministrul Finaţelor Publice, în legătură cu necesitatea achitării urgente a datoriilor statului către agenţii economici privaţi, solicitându-le un angajament ferm de plată. În ipoteza în care instituţiile publice sesizate nu vor răspunde pozitiv acestor solicitări, vom continua demersurile cu o acţiune comună în justiţie.

De bună voie sau obligat, statul roman trebuie să înceapă să-şi plătească datoriile.

61 COMENTARII

  1. @DV: arieratele constituie o problema stringenta in tara noastra pentru ca multe dintre aceste firme, deseori, intra in incapacitate de plata, fiind si executate silit, fie de catre alti parteneri, fie uneori chiar de catre stat pentru unele restante (pentru plata TVA!?!).

    Totusi, nu cred ca se va rezolva nimic cu prima solutie (scrisori deschise catre X, Y si Z).

  2. @Codrin
    orce litigiu, neintelegere etc mai intai se solutioneaza pe cai pasnice…adica scrisori. Esti ignorat sau ti se raspunde cu sictir – atunci urmezi calea justitiei.
    La fel e si in cazul litigiilor intre clienti si banci., banci care refuza sa se reformeze, sa-si reduca cheltuielile punand toate costurile si riscurile in contul clientilor.
    Problema e in justitie intrucat un astfel de litigiu poate dura ani de zile., iar in cazul unei companii , chiar si clienti, o solutie finala data peste cativa ani deja e prea tarzie.
    Dupa cum am mai si spus , statul este cel mai mare hot, cu acte in regula.
    In toate tarile europene exista in aeroporturi, la granitele extracomunitare ghiseie pentru returnarea TVA-ului., pentru produse ce depasesc o anumita valoare.
    In mintea celor de la Min. Fin., aceste arierate reprezinta creditare de scurta durata , fara dobanda., ei zic ca fac o afacere, o economie pentru stat – insa neavand viziune nu pot sa-si dea seama ca pe termen mediu bugetul va avea de suferit.,numarul firmelor capabile sa achite taxe e in descrestere.
    E un pic similar cu o situatie la nivel micro (fara puncte intre litere:) )cunoscuta de mine. Intr-o comuna din R, Moldova pensiile se distribuie prin intermediul postei. Seful Postei „sustragea” pensiile, le depunea la depozit in banca „din oras” pe termen scurt 1-3 luni , urmand sa achite pensiile la scadenta acestor depozite.
    Iar sarmanii oameni cand veneau sa intrebe de ce nu vine pensia – dadea vina pe noua conducere din R. Moldova – doar v-au zis comunistii ca daca vin democratii o sa fie intarzieri la pensii….
    Cam aceasta mentalitate micro e in capul marilor conducatori contemporani ai Romaniei.
    E nevoie de reforme radicale, efectuate de profesionisti., iar daca nu avem incredere in ideile lor – angajam consilieri straini, consacrati. Mergem mai bine pe mana lor decat pe mana lui BOC cel vesnic.

  3. STABILITATE ÎN INSTABILITATE

    Arieraţii boc-băsescu ce ne lucrează pe la spate,
    Conduc de pe o zi pe alta, pe bază de arierate.
    Incompetenţi şi proşti cu gândul doar la şmecherii,
    Plasară Ţara Românească într-un ocean de datorii !

  4. Domnule DV, ce ar fi daca ati propune ca CEC Bank ( banca inca de stat ) sau alta banca sa preia toate facturile restante ale statului, sa elibereze banii firmelor creditoare ale statului si sa-si recupereze apot banii de la guvern si buget ?

  5. Aveti mare dreptate. Numeroase firme au intrat in insolventa din cauza aceasta. Pentru ca, din pacate, firmele sunt veriga slaba in acest „joc” practicat de stat. Cedeaza.
    Guvernantii portocalii ne-au bagat in aceasta problema. Chipurile, „respecta” intelegerea cu FMI dar nu realizeaza ca isi dau cu stangul in dreptul, pentru ca blocheaza economia.
    Si sa fim seriosi, arieratele cresc coruptia pentru ca anumiti indivizi, apropiatii portocaliilor dau bani grei pentru a avea prioritate

  6. DECRIPTARE SENZAŢIONALĂ

    În sprijinul celor ce vor stabili propunerea pentru noul premier, mâine după trecerea moţiunii, o minte a decriptat ; MOŢIUNE = NEMŢOIU. Cu alte cuvinte primarul Sibiului Klaus Iohannis. Aşa să ne ajute Cel de Sus !

  7. in primul rand, arieratele genereaza probleme la nivel micro, probleme de lichiditate pentru companii. apoi, la nivel macro, blocheaza sistemul economic, fac KO cresterea economica.

  8. pai da, boc ne saboteaza la greu. nu uitati de impozitul forfetar domnule voikulescu, alta calamitate economica

  9. @domnule voiculescu bine faceti. nu ar strica o centralizare a datelor in aceasta privinta. cred ca sunt multe firme aflate in aceasta situatie

  10. […] Auzind indemnul la ieşirea în strada, a domnului Ponta la congres, l-am criticat parându-mi-se prea  aprins! Regret. Regret critica facuta! Nu ştiu ce-l mai poate scoate pe roman din amorţeala sa!  Profesoara Cristina Anghel, pentru multi este un nume,o ştire la televizor,nicidecum o persoana care suferă pentru idealul sau! Ma întreb dacă astfel de Oameni trebuie sa se sacrifice pentru cei amorţiţi,indiferenţi şi …! Sunt om la 56 de ani şi pare-se ca tot visător am rămas! Voi fi mâine la Bucureşti! La primul semn de suspiciune din partea celor din jur voi pleca! Nu de frica ci de lehamite! […]

  11. Este de notorietate faptul că mai multe firme au intrat în insolvență datorită
    sumelor restante pe care nu le-au de primit de la statul român.
    Acești guvernanți portocalii nu își dau seama că blochează economia. Aceste arierate duc la creșterea corupției datorită faptului că anumiți indivizi sunt apropiați de pdl și dau bani mulți pentru a avea prioritate.

  12. Deci sunt atatea in neregula cu tara asta ca ma intreb daca va fi vreodata posibil sa scapam de datorii si sa putem functiona si noi la capacitate maxima, parca prea ne chinuim de pe o zi pe alta

  13. Si totusi cred ca Va luptati cu morile de vant.
    Si nu inteleg de ce nu accepta opozitia ca sunteti cel mai bun Premier care l-ar putea avea Romania -cu conditia ca aveti staff bine informat asupra tuturor legilor din tara noastra.
    Eu stiu ca aveti o lista cu toate firmele din tara noastra in aceasta situatie si nu inteleg de ce nu o prezentati, dupa o verificare finala a situatiei exacte, la Parlamentul European, arartand cum ministerul de finante roman prin angajatii sai incompetenti saboteaza intentionat sai inconstient si sectorul privat,si anume parte a acestuia dependend de restituirile de tva si de achitarea lucrarilor contractate.
    Nu este posibil ca o primarie sa nu poata sa-si achite contravaloarea renovarii la scoala din localitate iar constructorul drept razbunare sa i-a usile scolii respective in „gaj”.
    E absurd de mare prostia si indolenta din tara, sabotajul acesta birocratico-bugetar.
    Si de ce sa existe solidaritate cu acesti incompetenti si delasatori ?
    Pe ce criterii sa mai pui primaru’ ?
    Dar consilieru’ ?
    I N G R O Z I T O R !

  14. O initiativa cat se poate de laudabila prin prisma faptului ca firmele ar putea avea acum in persoana dvs un aliat in recuperarea datoriilor.Ar fi, intr-adevar o gura de oxigen, sugrumate fiind de proprii creditori.

  15. Socrate, varianta cu preluarea facturilor restante ale statului de catre banci, ar fi o solutie pentru firme, dar sa ne gandim ca s-ar crea o relatie de interdependenta intre stat si sistemul bancar, moment in care orice tentativa a statului de sprijin a drepturilor cetatenilor in fata bancilor ar fi una esuata.

  16. De ce sa plateasca datoriile catre agentii economici cand asta ar putea constitui un instrument de manevra si santaj din partea guvernului portocaliu?

  17. Cea mai aberanta masura a fost impozitul forfetar. Daca atunci lucrurile au fost tratate cu o oarecare pasivitate, initiativa dvs de a incerca recuperarea unor drepturi financiare ale firmelor si a salva in felul asta agentii economici ramasi dupa „primul val ” este mai mult decat laudabila si trebuie mediatizata.

  18. domnule voiculescu:
    daca tot aveti acest blog cred ca ar trebui sa interactionati mai mult cu cei care intra aici.
    inca astept pozitia dvs in ceea ce se intampla cu persoanele cu handicap din nastere.
    constat cu tristete ca raspunsul la strigatul de ajutor al persoanelor cu handicap nu a venit.
    ce sa inteleg din asta ca acest blog este facut de forma si dvs nu raspundeti celor care incerca sa comunice cu dvs?
    sau ca soarta persoanelor cu handicap grav din nastere nu va suscita interesul?
    eu inca astept un semn , o pozitie ferma cu privire la soarta persoanelor cu handicap grav din romania.
    cu toata sinceritatea sper ca nu faceti si dvs parte din sleapca de politicieni nepasatori la problemele grave si reale a persoanei cu handicap din romania.

  19. domnule dan voiculescu sunt o persoana cu handicap din nastere si va scriu pentru a va solicita ajutorul.
    va rog sa faceti tot ce puteti sa impiedicati ordonanta care condamna la moarte persoana cu habdicap din nastere din romania.
    indemnizatia persoanei cu handicap grav din nastere este de 290 lei si nu a mai fost indexa din anul 2004 oare o peroana cu handicap grav inascut poate sa traiasca cu doar 290 de lei in contextul in care medicamentatia costa aproximativ 100 lei pe luna.
    asistentul personal al persoanei cu handicap grav are un salariu de 400 de lei in conditiile in care boc a taiat 25% din acest salariu.
    ordonanta de guvern prevede ca asistentul personal trebuie sa ingrijasca 3 persoane cu handicap grav pentru a incasa cei 400 de lei.
    credeti ca este normal asa ceva? oare cei care au gandit aceasta ordonanta stiu ce inseamna sa ingrijesti ca parinte o persoana cu handicap grav 24 din 24?
    va rog respectos sa faceti ceva si pentru aceasta categorie si sa nu perimiteti guvernului sa ne condamne la moarte prin infometarem.
    nu le permiteti sa ne mai umileasca.
    avem nevoie de sprijinul dws pentru ca noi suntemm imobilizati la pat multi sunt muti surzi nevazatori si nu ne putem striga pasurile singuri.
    de ce oare se vb la tv doar despre traiul greu al pensionarilor si de marirea pensiilor? de ce nu se spune nimic despre traiul si mai greu al persoanelor cu handicap din nastere care sunt in incapacitatea sa muunceasca si depind de un singur venit pe care acum ioan botisi prin ordonanta vrea sa-l micsoreze?
    de ce nu se indexeaza si venitul persoanei cu handicap anual asa cum se procedeaza in cazul pensiilor?
    toate aceste intrebari ne macina si speram ca macaar dws sa facti ceva concret la nivel legislativ si pentru noi.
    vrem si noi sansa la un trai decennt si aceasta sansa nu poate sa vina decat daca cei din politica se apleaca si asupra noastra..
    va rog sa mergeti la nelu botisi sa-l intrebati ce statut are asistentul personal al persoanei cu handicap in noua grila de salarizare si ce ganduri are cu noi vrea sa ne omaore?
    sper din suflet sa ne intindeti o mana de ajutor si sa ne aparati de abuzurile guvernului.
    va multumesc anticipat!
    ps dl voiculescu iata ce va rugam noi persoanele cu dizabilitati din romania si sper ca de data asta chiar o sa cititi si o sa incercati sa ne si raspundeti si mai ales sa si faceti ceva concret.

  20. @marian: Pozitia mea in chestiunea ridicata de dvs. e de notorietate, am si initiat un proiect de lege in acest sens. Mai multe detalii v-au fost comunicate pe mail.

  21. Ba acu sa nu credeti ca am vreo invarteala cu Chioru!
    I-mi vad dracu de fizica si de greutati.
    In fiecare zi ma intreb cu ce oi mai trai maine!
    Ba da prestatia handicapatului pesedist PONTA a fost azi cel putin hilara.
    Asta a facut armata?
    Terminati cu sustinerea acestui ridicol personaj pe televiziunile … (dracu stie ale carui trust).

  22. mai castiga cateva puncte procentuale in sondaje cu efortul asta . stingerea arieratelor din economie mai ales cele din domeniu sanitar e o conditie FMI deci in mod logic ele vor fi platite la presiunea FMI nu la interventia lui Voiculescu . speculantul tot speculant ramane ceea ce nu e rau

  23. astfel de initiative pot oferi o speranta mediului antreprenorial. avem nevoie de oameni precum domnul voiculescu, care cunosc foarte bine sistemul economic, zona antreprenoriala. inteleg foarte bine problemele cu care se confrunta antreprenorii.

  24. @cezar ing fizician – ar trebui sa te mai uiti putin peste gramatica limbii romane. ai o problema cu „imi”. fara cratima fizicianule.

  25. @mogul – speculantul cel mai mare e statul talhar roman portocaliu; nu mai specula ieftin, ca vinzi gratis castraveti gradinarului.

  26. Ba Shaima bine zici cu randul 8!
    La urmatorul o sa gresesc cu multa probabilitate la alt rand si alt cuvant.
    Vezi ca Voiculescu da scutere pentru perspicacitate si creativitate!
    Ba mie nu vrea sa-mi dea nici bicicleta!
    Sper ca nu am gresit din nou limba voastra!
    Am renuntat la gramatica de prin scoala primara!

  27. @mogul – nu fi Gomul-ka; nici poltron. In ”domeniu” (ca sa te citez) sanitar, ca si in privinta mastodontilor (termo)energetici FMI vrea sa faca ordine din motive pe care tu nici nu ti le inchipui. Voiculescu se refera cealalta parte (consistenta) a restantelor statului talhar portocaliu: cele care vizeaza IMM-urile care au mai rezistat dupa tsunami-ul impozitului minim. Acum ia-te frumos cu cezar Oppenhaimer de mana si treceti la gramatica idis. Succes-uri.

  28. Erata: „Voiculescu se refera LA cealalta parte…” P.S. – si, @mogul, te rog mult: utilizeaza macar virgulele, chiar daca folosesti „traducatorul” Google.

  29. Catre Neo:
    -Ma facura-ti Planck, Fermi, Oppenhaimer!
    Gresit!
    Astazi ingineria fizica acopera o gama larga de preocupari utile societatii si uneori autoritatii!
    De ex1.: Stapanirea complexitatii prin dinamica haotica si scenarii de tranzitie spre haos!
    De ex2.: Econofizica – adica studiul unor similaritati formale intre fenomenele fizice si cele economice!
    Ideea de baza este ca, in contexte total diferite, se poate face o abordare fenomenologica universala intr-un mod complex neliniar!
    Ba o fi bine ce am zis?
    Mai ganditi-va si voi!
    Si mai terminati cu gramatica oricarei limbi!
    Eu nu am castigat din gramatica nici 50 de bani noi!

  30. @cezar ing.fizician
    Gramatica proasta a limbii romane stapanita de un cetatean roman nascut si scolit in Romania ar fi de rusine. Pentru un imigrant – se mai poate ierta.
    Din experienta mea insa nu am cunoscut evrei ce stau acasa si se uita toata ziua la televizor chiar si daca e Antena 3 cum ziceati dvs. si sa se planga de mila ca nu are un serviciu,sau ca nu este stimat ca profesionist in fizica atomica sau de care o fi ea.
    Ori nu sunteti fizician, ori nu sunteti evreu., ori sunteti evreu doar dupa tata . Deobicei evreii sunt solidari, uniti si se ajuta intre ei, chiar si daca ii despart oceane, chiar si daca sunt unicele rude mai indepartate.
    Locuiesc intr-un oras in care jumatate din populatie cred ca sunt evrei si nu prea cred ca exista vreo unul fara ocupatie zilnica.
    Sa ne auzim numai de bine!

  31. @ Neo . citeste , argumeanteaza si exprima-te cu logica in ceea ce spui . nu te agata de nimicuri si nu injura ca nu ai mai multa dreptate . eu ti-am dat link sa citesti argumentele. Daca inteligenta ta se ridica la genunchiul broastei continua sa fii un frustrat toata viata ta

  32. Fara cifre ! Sustineti pur si simplu ca farmaciile ;
    1. sa-si primeasca banii pe retetele depuse la CAS la termenenele pe care insasi CAS le-a stabilit prin Contract ( Programele Nationale la 120 zile ; restul retetelor la 210 zile ). La ora actuala termenele practicate de CAS sunt de peste 3oo zile ( aproape un an ) la Proramele nationale ( ONCOLOGIE , DIABET – Teste de glicemie ) !
    2. sa le fie primite la CAS retetele eliberate incepand cu aprilie 2010 ! CAS nu primeste facturi pe aceste retete pentru care farmaciile au platit TVA, Impozit pe Profit, chiar si datoria la furnizorii de medicamente uneori ! Nu mai putem sustine sistemul !
    Am ajuns sa fim bagati in insolventa de catre furnizori pentru ca satul roman nu stie, nu vrea, nu poate sa isi respecte propriile reguli pe care ni le impune noua prin Contracte !
    Colac peste pupaza acum vor sa scada si adaosul comercial pentru medicamentele de Programe Nationale de la , in medie 13%, la 1,5% ! De parca am castigat cam mult pana acum, iar ei ar face o economie extraordinara !
    Pentru mai multe amanunte, unele tehnice, intrebati-ma punctual si s-ar putea sa ramaneti surprins de ceea ce veti afla despre acest sistem sanitar din afara spitalelor, numai despre care se vorbeste si tot nu se rezolva nimic !

  33. @gomul-ka – faptul ca FMI-ul impune ceva nu inseamna ca acel ceva nu are nevoie de sprijin in Parlament; Voiculescu asta ofera; cu un plus: el pune accentul pe IMM-uri. Voi, hidrocefalii portocalii si cu Frankenstein Franks sunteti preocupati in special de industria Pharma si de termocentrale. Si acuma, ca ti-am explicat, te poti intoarce sa rami in continuare pe aleile Cotrocenilor.

  34. Ma gomul-ka, ti-o spun cat mai jupiterian cu putinta: Quot licet Iovi not licet bovi. Si acum, somn usor – si sa nasti monstri argumentativi in continuare; macar asa vei putea fi util ca exemplu de ”asa nu”.

Comentariile sunt închise.