Nu stiu dacă v-am spus că, de vreo patru luni, sunt posesor de iPad. Lucru care nu mă face, desigur, si un utilizator priceput. Mă descurc cât să nu-mi prind urechile; cât să nu-mi zâmbească mâine-poimâine nepotii condescendent:  deh, bunicul e mai conservator…  :)

Trebuie să recunosc – pentru că aici vreau să ajung – că sistemul cărtilor on-line disponibile prin iPad (si, din ce am înteles, prin multe alte suporturi similare) a fost o mare surpriză – oricât de sceptic m-am arătat initial. Oferta e sistematizată, e amplă, e usor de accesat si îti poate economisi timp. Din punctul meu de vedere, nimic nu poate compensa bucuria hârtiei tipărite sau a unei librării; dar nu stiu dacă tinerii de mâine vor mai retine această bucurie, fiind deja formati în logica digitală.

Cu alte cuvinte, nu sunt convins că ambele sisteme de desfacere vor putea supravietui concomitent, solid, pe termen lung.

Ce credeti?

44 COMENTARII

  1. Am si eu IPad, sunt din alta generatie, (mai noua :D) si reusesc sa citesc pe el doar pagini web.
    Sunt curios daca exista cineva care a reusit sa citeasca pe IPad o carte, toata, fie ea si de bucate… Mie mi se pare imposibil!
    E adevarat ca esti tentat sa-ti indesi biblioteca in el, s-o ai la indemana in caz ca te-apuca cheful de lectura, dar cand e sa te apuci de citit… nashpa, ce mai…

  2. Probabil , o diferenta similara a apartut in urma cu ceva ani pentru cei ce au trecut de la proiectarea la planseta la cea asistata de calculator .
    Avantajele sunt uriase , in favoarea celei de-a doua metode insa verificarile in ambele situatii se fac la format printat ..cu markerul ceea ce din nou e un avantaj ..fiidca pe vremuri cine isi permitea sa strice un desen cu markerul ..

    Depinde cum percepe ochiul foaia sau ecranul .Poate ca o suprafata foii e mai sanatoasa pentru ochi , in aceleasi conditii de citit comparativ cu alte ecrane .
    Daca as fi parinte , as lua in calcul acest aspect .

    Eu am inceput sa tin ochiul destul de mult la calculator pe la 18 ani .
    Un pusti care incepe la 7-8 ani are o uzura suplimentara intro perioada de formare , poate ca nu e tocmai bine .

  3. @DV

    Pentru noi, cititul unor cărţi, e o bucurie ,
    Fie pe iPad, on-line, fie pe suport hârtie ;
    Dar cel mai bucuros, se pare, că-i Piratul ,
    Căci va gâta şi dânsul de citit … Levantul.

  4. Sa zicem ca sunt „old fashinoned”, desi inca n-am intrat bine in deceniul 3 al vietii, dar pentru mine nimic nu se compara cu o carte buna citita in pat la lumina lampii seara. Am incercat sa citesc pe calculator si nu are nici pe departe aceeasi savoare.

  5. gustul pentru anticariat nu va dispare niciodata …insa cartile pe suport de hartie asta vor ramane . poate nu in cativa ani insa in 20-30 cu siguranta

  6. Mai zilele trecute, a fost o pana de curent de cateva ore.
    Tehnologia a luat o scurta vacanta.
    Cartea a constituit un refugiu minunat.
    Exista lucruri care pot fi imbunatatite, dar, fundamental, nu se schimba niciodata.
    In formatul actual, iPad-ul nu poate inlocui cartea.
    Intr-un alt format, si-ar pierde utilitatea principala.
    In opinia mea, cel putin o jumatate de veac, de-acu-nainte, cartea va ramane carte.

  7. Niciun iPad nu se compara cu parfumul filelor unei carti. Este un ingredient de care nu te poti lipsi pentru a putea savura o lectura.

  8. ÎNTRE TIGRU ŞI EUFRAT

    Din cărţi muncite aflai cum că un vechi popor – sumerian,
    Venit de prin Aretta, în Irak, ‘naintea oricărui american,
    Ce ne-a lăsat aproape tot ce-i face cinste capului uman :
    Roată, scriere, femeia răbdătoare, rănduiala unui puritan,

    Avea un obicei, cum că muierea putea să aibă şi doi soţi,
    Ce-i folosea, pe rând, câte un ciclu, dar nu la car pe roţi.
    Astfel că cel din standbai citea tăbliţe din argilă pe iPod
    Sau rânduia curmale, seminţe recoltate, cocoţat în pod…

  9. domnule dan voiculescu sunt o persoana cu handicap din nastere si va scriu pentru a va solicita ajutorul.
    va rog sa faceti tot ce puteti sa impiedicati ordonanta care condamna la moarte persoana cu habdicap din nastere din romania.
    indemnizatia persoanei cu handicap grav din nastere este de 290 lei si nu a mai fost indexa din anul 2004 oare o peroana cu handicap grav inascut poate sa traiasca cu doar 290 de lei in contextul in care medicamentatia costa aproximativ 100 lei pe luna.
    asistentul personal al persoanei cu handicap grav are un salariu de 400 de lei in conditiile in care boc a taiat 25% din acest salariu.
    ordonanta de guvern prevede ca asistentul personal trebuie sa ingrijasca 3 persoane cu handicap grav pentru a incasa cei 400 de lei.
    credeti ca este normal asa ceva? oare cei care au gandit aceasta ordonanta stiu ce inseamna sa ingrijesti ca parinte o persoana cu handicap grav 24 din 24?
    va rog respectos sa faceti ceva si pentru aceasta categorie si sa nu perimiteti guvernului sa ne condamne la moarte prin infometarem.
    nu le permiteti sa ne mai umileasca.
    avem nevoie de sprijinul dws pentru ca noi suntemm imobilizati la pat multi sunt muti surzi nevazatori si nu ne putem striga pasurile singuri.
    de ce oare se vb la tv doar despre traiul greu al pensionarilor si de marirea pensiilor? de ce nu se spune nimic despre traiul si mai greu al persoanelor cu handicap din nastere care sunt in incapacitatea sa muunceasca si depind de un singur venit pe care acum ioan botisi prin ordonanta vrea sa-l micsoreze?
    de ce nu se indexeaza si venitul persoanei cu handicap anual asa cum se procedeaza in cazul pensiilor?
    toate aceste intrebari ne macina si speram ca macaar dws sa facti ceva concret la nivel legislativ si pentru noi.
    vrem si noi sansa la un trai decennt si aceasta sansa nu poate sa vina decat daca cei din politica se apleaca si asupra noastra..
    va rog sa mergeti la nelu botisi sa-l intrebati ce statut are asistentul personal al persoanei cu handicap in noua grila de salarizare si ce ganduri are cu noi vrea sa ne omaore?
    sper din suflet sa ne intindeti o mana de ajutor si sa ne aparati de abuzurile guvernului.
    va multumesc anticipat!

  10. Tinerii ar trebui sa inceapa sa citeasca de pe iPad numai in momentul in care au prins „gustul” cititului. Numai dupa ce trec prin cateva biblioteci, unde vor simti mirosul cartilor vechi, unde vor admira frumusetea si respectul pe care il impun carti care poarta eticheta unor legatori precum Padeloup, Derome.
    Una este sa stai cu cartea intr-o mana, pe un fotoliu confortabil, la lumina veiozei, savurand un Earl Grey si rasfoind pagina cu pagina lucrarea si alta este sa stai cu iPad-ul pe picioare si sa „mangai” screen-ul. Sunt doua „trairi” diferite.
    Astfel, dupa ce isi vor face ucenicia in „a citi”, „a rasfoi o carte”, tinerii pot descoperi si senzatia „lecturii” unei carti pe iPad.

  11. Avantajul cartilor citite pe iPad consta in primul rand in numarul lor, iar apoi, trebuie luat in calcul si factorul ecologic cad vine vorba de hartie.Dar eu as da votul tot cartilor tiparite.

  12. @andra asa e, cartile tiparite sunt mai placute, dar as prefera sa si citesc o carte si sa si merg la padure dupa.

  13. @dragalina asa este. cartea are ceva inefabil, mai ales cand este una mai veche. ipad-ul e insa un gadget interesant

  14. CE E-N GUŞĂ ŞI-N CĂPUŞĂ

    Aseară la Antena 3 Cozmin Guşă confirma că-n 2004 l-a preferat pe Băsescu lui Năstase, în condiţiile că „ştia ce ştia” despre ultimul, şi că n-ar ezita să-l prefere şi mâine pe Traian dacă prin absurd s-ar confrunta din nou TB cu AN. Cum s-ar zice :

    Ce e-n guşă şi-n căpuşă,
    Biata Tamara – mătuşă
    De-ar vorbi prin spiritism
    Revenim la…comunism !

    Pe iPod dacă doreşti
    Câte-n stele-ai să citeşti,
    Şi lumeşti şi diavoleşti,
    Zile negre româneşti !

    Miercuri, dragă naţiune
    Cu gândul la moţiune
    Vom pica Guvernul Boc,
    Şi-om da cep la poloboc…

  15. @Şam Săn Jur

    Excelente versuri ! Şi la subiect. Mă bucur şi îmi rezerv plăcerea de a vă mai citi .
    Deocamdată pe format …digital.

  16. Ne-om bucura @Doboseriu Dan
    Că nu am comentat în van…
    Că amândoi ochirăm, bănăoară,
    De-am doborât o Javră Ordinară !

  17. De pe iPad

    SERGENTUL

    În ’89 ieşirăm din noroi
    Doar că Armata s-a aflat cu noi.
    Atunci la fel ca toţi avarii
    Traian Băsecu-şi număra dolarii.

    Azi oastea e batjocorită, prima oară
    De Preş.- o javră ordinară !
    Îndurerat stau cu livretu-n mână,
    Sergent, apărător de naţie română;

    Cu arma-n braţe şi sub jurământ,
    Am s-o servesc pân’ la mormânt.
    Dar inima din piept mă roagă
    Să-ţi spun Mulţi Ani, Armată dragă !

  18. @ Şam Săn Jur

    De ar fi să treacă moţiunea, Javra chioară ,
    Chiar de-i ordinară, nu cred c-o să moară ;
    Soluţia cea mai bună pentru specia canină,
    E whisky cu gheaţă ş-un pic de … stricnină .

  19. iPad-ul are ecran cu tehnologie LED, care nu este potrivit pentru cititul cartilor, oboseste ochii. Daca ati prins gustul cartilor electronice puteti apela la un gadget special, cu ecran e-Ink, care este mult mai potrivit pentru citit. Totusi, nici un dispozitiv electrionic nu egaleaza inca placerea de a da paginile cu mana, la caldura semineului.

  20. @Voiculescu
    daca aveti semnale ca nu trece motiunea de ce nu o amanati cu 2 saptamani sau cu una. Dar demonstratia sa aiba loc si anume acolo unde trebe.
    Apoi in astea saptamani faceti presiuni mediatice extreme pe PDL UDMR si UNPR si cautati sa castigati oameni de acolo care sa voteze si sa le oferiti posturi pt viitor. Evident daca amanati motiunea sa o faceti tot cu demonstratii de masa in acea zi.

  21. @ Les ingénieur
    cate zile mai sunt pana la sarbatorile d iarna ? stai lin ca nimeni nu se rupe in 2 sa darame guvernul ca sa aiba de treaba dupa aia . sa ii stranga lumea de gat ca mor de frig in iarna ? cum zicea Lazaroiu e mai bine ca cineva sa curete grajdurile ca apoi sa iei laptele ..nu ?

  22. ŞAM SĂN JUR
    Pe regele bastard şi trădător de tară,
    Lăindu-l bine cu rahat, pe bâlbâit, a 89-a oară.
    Un găinar pensionar ascuns o viaţă prin cantoane,
    Clocind sub mădular grecesc un prinţ şi 5 cucoane.

    P.S. Scrisă în exil

  23. Probabil dupa cateva pagini de citit pe IPad as renunta. E bun pentru utilizat la munca atunci cand e necesar sa citesti un volum mare intr-un timp scurt sau sa treci in revista anumite documente, nu pentru beletristica.

    @mogul/Les ingenieur:motiunea nu trece.

  24. Intr-adevar tanara generatie este „conectata” la noua tehnologie dar, din punctul meu de vedere parintii ar trebui sa-i invete pe copii de mici valoarea unei carti..

  25. Cu ocazia zilei Armatei, primului -ministru Emil Boc i-a fost conferită de către ministrul Apărării,”independentul”Gabriel Oprea, cea mai înalta distincţie a Armatei române,respectiv emblema „Onoarea Armatei României”.

    De mult,la gura ţevii, nu mai iese foc ,
    Însă Gabi Oprea l -a decorat pe Boc ,
    Căci nu afli un prim-ministru în alt loc,
    Să-şi bată,atât de tare,de Armată, joc .

  26. Ultima carte pe care am citit-o a fost o carte de versuri a preotului Dumitru Lazar Tabra, trecut la cele vesnice de ceva vreme.Nu cred ca acest autor poate fi gasit in biblioteca virtuala.

  27. @Les ingénieur – mi se pare, au contraire, mon cher ca motiunea a fost programata putin mai tarziu decat trebuia. Dar, in fine, cu cat mai repede scapam de Boc – cu atat mai bine.

  28. Sa ne amintim si de cazul Daniel Raduta. Bravo Dan Voiculescu, bravo – acum cand mincinosi precum Bucurenci se agita prin presa calomniind. Sa mai dam un caz, despre care circula un viral: ”Facem un apel disperat pentru Marina Denisa Botofan, o fetita de 2 ani bolnava de leucemie. Va rugam din suflet sa faceti cunoscuta povestea ei. Cautam voluntati care sa le imparta fluturasi oamenilor aflati la coada zilele acestea la Patriarhie.
    Medicii din Romania nu o mai pot trata pe micuta. O clinica din Pavia (Italia) o asteapta pentru continuarea tratamentului. Parintii trebuie sa stranga 20.000 de Euro in maxim o saptamana. Starea copilului este foarte grava.
    Pentru mai multe detalii cititi site-ul fetitei:
    http://www.marinadenisa.wordpress.com
    Bravo Dan Voiculescu; mai exista si romani adevarati.

  29. @Geta – domnia sa poate nu, dar ar trebui sa existe Biblia; poate si Patericul…. Acum, dincoace de asemenea vise frumoase remarc totusi ca acele carti ”clasice” cu mirosul lor inconfundabil sunt pur si simplu prototipul micro-bibliotecii ipad. Nu exista aici nicio revolutie paradigmatica. O schimbare de paradigma a aparut poate in domeniul presei: acum Cititorul a devenit si co-Autor…

  30. @Andra – nu cred ca padurile au fost distruse pentru hartia de calitate, ci pentru atat de multa maculatura…….. Stii cate volume aveau ‘operele’ lui stalin???

  31. @mihnea – mai limpede, ”noua generatie” e conectata la tehnologie, cel mult la informatie, mai putin la cultura… Pt ”conectarea” la aceasta exista insa doua interfete – Scoala si Media. Iar Jurnalul, promovat pe Antene, a fost un deschizator de drumuri in acest domeniu..

  32. @Neo:
    Exista, totusi, paradigma products in domeniul iPad.
    Da, in domeniul presei a aparut o puternica interferenta cititor-autor, cred eu, datorita regulii fara-reguli, ceea ce este propice haos-ului.Sau e doar miscare browniana observabila din …alte lumi ?
    Pentru a exista este nevoie de…efort uman. Cineva trebuie sa aiba ideea si timpul necesar pentru a le introduce.

  33. @ Dan Voiculescu,

    Şi mie îmi place cartea pe suport de hârtie, suportul electronic este însă astăzi inevitabil.
    Mă bucură că aţi deschis subiectul, în calitate de senator. Ar trebui să ştiţi că există o directivă UE care ne obligă să transpunem în format electronic cărţile. Este uşor de ghicit că nici vorbă să avem biblioteci electronice „pe bune”, care să aibă şi cărţi în ele. Bibliotecile virtuale există, doar că nu conţin şi cărţi în ele.
    Dat fiind că acest subiect este unul dintre motivele pentru care mi-am făcut, acum trei ani, blog, pot spune că este o rană încă deschisă:
    http://giconet.blogspot.com/2008/01/virtualitatea-bibliotecilor-virtuale.html

    Domnule Voiculescu,
    În calitate de Senator este una din problemele care ar trebui să vă suscite interesul.

  34. Prefer si eu hartia tiparita…sa simt cartea, revista, ziarul intre degete…sa le pot pipai hartia lucioasa ori usor grunjoasa…sa adulmec cerneala tiparului…sa le vad in biblioteca….toate astea imi sunt foarte dragi, nu le-as da pe nici-un suport electronic!…si nu mai zic ca orice e pe acest din urma tip de suport imi oboseste ingrozitor ochii…nu sunt bunica, nici conservatoare, sunt doar fan al hartiei si al tiparului!

  35. intr-adevar traim inconjurati de laptop-uri, diverse gadget-uri. dar sa nu uitam totusi de frumoasele biblioteci, de ceainariile cu carti vechi, de librarii. gadget-urile ne usureaza munca insa cartrile ne linistesc sufletul in aceste clipe negre prin care trecem.

  36. @Neo:
    Interesante rime va inspira numele meu…dar Geta Publius imi place cel mai mult…ca sa nu va mai chinuiti creierashul… :)

  37. @Neo:
    Mai incercati.
    Raspuns incorect.
    Cat despre ….parcul Kisseleff…?
    Mie Cismigiu-l si Herastrau-l imi starneste amintiri cabd ma uit in albumul meu de fotografii.
    p.s.nu sunt bucuresteanca.Doar bunicii si niste matusi si unchi si verisori am avut pe-acolo.Si mai am, cred.

Comentariile sunt închise.