Mugur Isărescu spune aici că românii sunt cei care au îndatorat România.

Ostilitatea Preşedintelui Băsescu faţă de români pare să-l fi contaminat şi pe Guvernatorul BNR. Cele patru milioane de români pe care îi ceartă domnul Isărescu s-au împrumutat pentru obiecte de strictă necesitate. Frigiderele şi maşinile de spălat nu sunt produse de lux. Este nedrept să acuzi un om că şi-a cumpărat un frigider de 200 de euro, în timp ce treci cu vederea gafe prezidenţiale şi guvernamentale de miliarde de euro. Nu românii fără frigider aveau obligaţia să prevină îndatorarea ţării, ci preşedintele, Guvernul şi, nu în ultimul rând, Banca Naţională.

63 COMENTARII

  1. M-a surprins neplacut Isarescu cu aceasta declaratie…oare o ia si el pe drumul portocaliu? Hmmm…..urat din partea lui

  2. isarescu tine sa ne reaminteasca faptul ca e un vajnik purtator de sortulet si ca atare desconsidera total oamenii de rand, simpla masa de manevra

  3. Cu ce drept vine Mugur Isarescu, o persoana cu o functie importanta in Romania, unde persoanele cu functii importante au adus tara in halul asta pentru bunastarea lor, sa ii judece pe Romani?
    Sa vedem cum o sa scoata ei camasha cand pana si politia si cei pe care inca se mai bazeaza acolo putin ii va scoate in strada si ii va rastigni public.

  4. Nu ma asteptam la asa ceva de la Isarescu. Nu cred ca romanii simpli au indatorat Romania. Consider ca indatorarea tarii s-a facut de catre guvern si presedintele Romaniei.

  5. Isarescu se afla intr-o mare eroare. Dansul chiar nu stie ca guvernul Romaniei impreuna cu Basescu au intatorat aceasta tara ?

  6. Acest gest pe care l-a facut Isarescu nu are o explicatie logica. Isarescu cunoaste foarte bine situatia economica si stie cine este de vina.

  7. Aceasta declaratie nu cred ca ii apartine lui Isarescu. Probabil, Isarescu a citit un comunicat de presa de la partidul democrat liberal.

  8. Stau si ma-ntreb: din toate cifrele pe care le-a prezentat dom’ Isarescu, de ce-o lipsi tocmai totalul datoriilor celor 4 milioane de romani? Da, ne-a zis ca 4 milioane s-au imprumutat! Dar cu cat? Care-i valoarea, ca s-o putem raporta si noi la total! Cat au rambursat, deja, milioanele astea de romani?
    Ne-a zis ca s-au cumparat 1 milion de masini noi. Si ce? Nu trebuia? Sau, daca nu trebuia, n-ar fi fost treaba lui, de producator de vin, sa ne spuna si noua? Ori, datorita crizei, nu mai are piata de desfacere pentru singurul lucru pe care-l produce si s-a apucat de autoconsum?
    Nu era treaba BNR-ului sa supravegheze conduita bancilor comerciale? Dac-au dat credite doar cu buletinul, pentru consum, de ce nu le-a obligat Isarescu sa dea credite doar cu certificatul ONRC, pentru afaceri productive? Sau, pe-atunci, nea Isarescu avea alte opinii? S-o fi-mbolnavit de „razgandita” de la Basescu?
    In tara asta toti sunt vinovati de situatia economica dezastruoasa in care-am ajuns, mai putin cei de la conducere! Asta-i politica incompetentilor ajunsi sefi!

  9. Am mai scris pe acest blog referitor la dl. Isarescu., pe care-l consider responsabil pentru faradelegile bancilor comerciale din Romania., care i-au asuprit pe romani cu comisioane si taxe aberante ,taxe care nu se aplica in statele lor de origine. Pe Isarescu l-a interesat doar strict indicatorii financiari.

    Mai vine din cand in cand si dl Prof. Negritoiu sa ne mai dea cate o lectie de comportament, de parca banca sa ar reprezenta un model in a avea practici transparente., si dobanzi concurentiale.
    Piata serviciior bancare din Romania este cartelizata., nu este concurentiala.
    Intr-o tara serioasa un comitet anti-monopol ar taxa serios aceste banci.:daca la nivel european se mai descopera unele intelegeri referitor la preturi, impartiri de piete, Romania de ce ar face exceptie. Doar ca aici e legea junglei.

    Observam ca bancile au inceput sa se agite dupa clienti prin diverse campanii de marketing (achitate din supraprofiturile avute pana acum), vine si momentul analizarii activitatii pe anul 2010, acordarile de bonusuri, poate si ceva miscari de cadre – sper ca romanii sa le dea o lectie buna prin ai ignora pana cand vor ajunge la concluzia ca e mai bine sa ai mai multi clienti insa cu marje mai mici, iar avantajele colaborarii sa fie mutuale.

    In prezent avem zeci de mii de clienti bancari persoane fizice ce s-au asociat pentru a-si apara mai bine drepturile.

  10. Domnule Voiculescu, imi cer scuze ca postez ca si comentariu al acestui articol mesajul de mai jos, insa nu gasesc niciun link de contact (la prima vedere), si sunt prea revoltat sa caut solutii alternative.
    Sunt un utilizator frecvent al saitului de stiri antena3.ro . Cu toate ca nu ma multumeste intru totul, este o sursa de stiri acceptabila. Insa sunt momente in care ma simt foarte aproape de a renunta a-l mai frecventa…
    Un astfel de moment a fost ceva mai devreme, cand, pe prima pagina a saitului mai sus mentionat, in banda „Cele mai recente stiri” (deci, „in your face”, cum ar zice americanul), am dat peste stirea http://www.antena3.ro/life-show/tabloid/o-femeie-sexy-cu-sani-uriasi-si-naturali-danseaza-la-dus-video-113717.html
    Nu e vorba ca as fi un pudibond – dimpotriva, insa mi se pare ABSOLUT dezgustator un asemenea derapaj. Inteleg nevoia de stiri „picante”, chiar sub media decentei, insa ce se gaseste la aceasta pagina este pur si simplu un film erotic, fara nicio legatura cu domeniul stirilor.
    Si asta ar mai fi cum ar fi, daca nu s-ar intampla aproape zilnic! O data la 2-3 zile dau peste cel putin o stire de genul asta. Fara a mai detalia subiectul, va intreb: vi se pare normal? Si daca nu… puteti face ceva in privinta asta?
    Va multumesc, si-mi cer din nou scuze pentru „abuz”.

  11. 1. Isarescu vrea cu adevarat sa ne spele creierii?! Din valoarea enorma cheltuita pe achizitionarea de masini, statul are numai de castigat prin: taxe vamale, TVA, taxa de inmatriculare, RAR, acciza pe combustibil, asigurari, taxa de drum, ACCIZA pe combustibili si multe, multe altele…Automobilul reprezinta unul din motoarele consumului, suntem chiar atat de prosti?! Ce vrea de la noi guvernatorul, ce vrea, de fapt. ca n_am inteles???
    2. Sa fie clar, banii de la FMI destinati rezervei BNR sunt, de fapt, pastrati pentru a acoperi gaurile bancilor straine in cazul in care tara intra in colaps si nicidecum pt sustinerea cursului, cui ii pasa de cursul nostru de schimb?
    3. Va implor dnule Voiculescu faceti o cercetare ampla privind exportul (ma refer extracomunitar) de busteni, veti avea surprize spectaculaoase de=a dreptul. Si, faceti o referire si cam cat pierde statul din asta atunci cand nu-si consuma curentul sau, combustibilul sau, forta sa de munca si industria orizontala aferenta, prin prelucrarea lor (macar primara) aici! Atentie si la banii negri ai chinezilor si cat de frumos se sapala acestia….uuuuu!!!!

  12. Atitudine conciliantă

    De ce ne-am supăra acum pe Mugur ,
    Să nu-i mai înghiţim câte-o palavră ?
    Doar Steaua României,acest grangur
    Nu a primit-o de la noi, ci de la Javră .

  13. Dupa 20 de ani in care longevitatea lui Isarescu in functia de sef al BNR a fost mereu atribuita competentei flexibilitatii si viziunii sale, asistam la un sfarsit de 2010 in care guvernatorul inlocuieste argumentele de bun simt cu atributiile unui simplu pion. Pion pe tabla lui Traian. Traian care ar trebui sa afle, macar acum, ca pe masa se poate aseza si tabla de sah nu doar sticla de whisky.

  14. PS . era sa uit…. o intrebare pt domnul Mugur Isarescu
    Cum explicati domnule guvernator ca anual din dobanzi bancile castiga 4.5 miliarde euro iar populatia doar 1.5 miliarde euro ?
    E cumva pentru ca pastoriti si acceptati cartelul bancar care guverneaza sistemul bancar din Romania si impun dobanzi aberante ? sau e tot vina romanilor ca numai pot sa suporte dobanzi triple decat in piata europeana?

    @ DV …poate puteti pune intrebarea in Senat va rog . Multumesc

  15. Partea tragica a povestii este ca romanii au nevoie de credite pentru achizitionarea obiectelor de stricta necesitate. Oricum a-i da-o, vina apartine fara drept de apel celor care ne conduc si care genereaza acesta situatie.

  16. Dl Isarescu folosea, referindu-se la banci , termenul de „ademenire’ . Cine a controlat politica practicata de banci? E cam tarziu pentru astfel de afirmatii.

  17. Banuiesc ca de acum, avand girul guvernatorului BNR, vor incepe si Basescu si Boc sa spuna poezia asta cu vina romanilor pentru datoria externa cand vor trebui sa dea explicatii pentru dezastrul din tara.

  18. @Dan Doboseriu
    Dac-o fi doar Steaua Romaniei…asa sunt si alte medalii si grade de la tot felul de organisme. O parte din aceste organizatii se intalnesk in taina :)Si noi ne gandeam de unde aceasta longevitate record in calitate de guvernator…E greu de crezut ca e unicul din Romania capabil sa fie guvernator.

    De Bancorex, Bancoop si Banca Agricola mai bine nici sa nu amintim..mai era si Banca turco -Romana se pare…..parca si acum vad in fata mea cozile de oameni ca sa-si salveze banii cu greu economisiti.
    Atunci dl Isarescu nu iesea saptamanal asa cu declaratii ca si acum.

  19. IA DE LA BĂIATUL

    Lângă zidul nordic al unui fost complex comercial abandonat s-a pripăşit de vreo 15 ani un ins fără vârstă – Gigi, care desface contra un leu tot ce recuperează de la tomberoanele blocurilor limitrofe cu locaţia sa. Are şi o saltea pe care se hodineşte ziua şi noaptea potrivit programului său. Nu fură, nu cerşeşte, nu tâlhăreşte.
    Contemplând magazinul său am identificat o broşură scrisă de Academicianul Mugur Isărescu în urmă cu vreo 30 de ani (ceva cu Legea dezvoltării planic – proporţionale, lege obiectivă ce acţionează în socialism, care avea urme de excremente !) pe care Gigi o relansează, zic eu, ca soluţie sigură pentru ieşirea din epoca binefacerilor BBI (Băsescu, Boc, Isărescu).
    Gâdea prezintă de câteva seri nişte „fripturişti Hopa-Mitică” ai regimurilor Ceauşescu-Iliescu-Constantinescu-Băsescu, în care sigur îi vine rândul şi lui Veşnic Mugur.
    Măi căcăciosule viticultor lasă-i pe români în pace şi meri în mă-ta cu Legea ta fără de lege, că nu se face primăvară în sărăcia românească doar cu… un mugur !!!
    Eu nu m-am împumutat niciodată, dar des îl împrumut pe Cel de Sus.
    Gigi ! ia, te rog, de la băiatu (nu de la Băsescu) pentru o cafea la varice…

  20. actualul totalitarism portocaliu, urmăreste manipularea prin culpabilizare colectiva, pentru a dilua discernămîntul si a bloca optiunea individuală, în vederea protejării subiectelor de interes national devenite tabu.
    asta e cheia discursului lui isarecu.

    consecinta firească este că opinia publică se vede instrumentalizată si intoxicată de mass-media, ceea ce duce la o societate traversată de o acută criză a reprezentării axiologice si politice.
    involutia gîndirii critice si denominarea conceptelor sînt însotite de proliferarea Răului, care s-a generalizat si a luat forme grotesti.
    episodul alegerilor de la pdl bucuresti este, indraznesc a crede, un viitor exemplu de manual.

  21. DE LA GICĂ PETRESCU
    VIA
    MUGUR ISĂRESCU

    Să-ţi mai torn un păhărel,
    Să te împrumuţi niţel.
    La Mulţi Ani cu datoriiiii
    Te saturi de şmecherii.
    Hopa ! Hopa ! Hopa !

    P.S. „Ia de la băiatu” am vândut-o.
    Puteţi s-o ştergeţi.

  22. Si totusi acest domn Isarescu, prietenul bancilor, adica al „camatarilor cu acte”, este personajul public în care romanii au cea mai mare incredere, conform ultimului sondaj CCSB (48%). Tot acest domn Isarescu nu a putut fi schimbat din functia de guvernator nici macar de presedintele Ion Iliescu, prin 2000, dupa alegeri. Cine este de fapt acest domn ISARESCU???

    Am mai intrebat si in alte locuri dar nu am primit nici un raspuns. Sau le puteti considera intrebari retorice…

  23. @Buduru – ghici dece…. mai stii cand s-a inflamat ca Banca Mondiala a dat cifrele pe care le-a cheltuit in apararea aberanta a cursului?

  24. Domnilor nu remarca nimeni ca acest individ cosmopolit, cu exceptia vinurilor si a neseriozitatii, a dublat preturile in imobiliare apilcand eronat Basel II in primavara lui 2007, ridicand marja de indatorare la 70% din venituri per capita si scazand euro la aiuritorul nivel de 3,1 lei?

  25. Andron ai dreptate; Isarescu este anestezistul economiei romanesti in cele doua mari devalizari ale ei – cea din 95 99, si cea de acum, patronata de ”asasinul economic” al Argentinei, Cosmo Franks.

  26. @Anca M e numai o gogoasa de manipulare media si de … inca ceva. Isarescu este, vorba lui Cioran despre Goethe – de o mediocritate fara precedent….

  27. Daca Banca Nationala Romana avea SPECIALISTI dedicati Romaniei -ai carei angajati sunt- atunci semnala cel putin despre acest tip de imprumut, in ce mod au fost afectati americanii in anii ’30 de acest tip de imprumut…asa cum au probleme cu cardurile de credit unii dintre ei.
    Dar angajatii bancii aveau alte treburi pe-acolo se pare.
    Nu mai pomenesc -din nou- despre proasta polititca a acestora…chiar de 2 ori taieri de zerouri…? chiar atat de usor pot intra in „faliment” banci precum Banca Dacia Felix, Banca romana de comert exterior, Banca Internationala a Religiilor, Banca Albina, Banca Romaneasca, Banca Agricola…? Toate bancile cu actionari romani au disparut de pe piata bancara prost gestionata de angajatii BNR.
    Si se simt bine pe mosia lor …sunt chiar intangibili, salariceste vorbind… :(
    De ce ? Simplu: atata creier au avut, asa au gestionat !

  28. Intrebare de 100 de puncte: CATE FRIGIDERE SI TELEVIZOARE INTRA IN SUMA DE 3 MILIARDE DIN MINISTERUL „DOAMNEI DE BUDOAR” A CARMACIULUI???
    Astept calculul responsabil a lui Mugur Isarescu.

  29. Bătrâne mogul,

    Cu riscul de a va plictisi, nu pot sa ma abtin. Am acumulat atata informatie negativa astazi si trebuie sa ma „descarc”.

    Ce se petrece astazi pe scena nationala a intrecut nu previziuni sumbre (era bine sa fi fost doar atat), ci orice limita a unui stat democratic. E o salbaticie anume creata, incurajata, finantata, in care doar cei puternici (= cei de la putere) pot supravietui.

    – Azi, 25 noiembrie 2010. Romania, stat al Uniunii Europene. Un tanar vrea sa participe la o sedinta a Consiliului Local Municipal Targoviste. Care sedinta e publica, asa zice Legea. Nu i se permite accesul, motiv pentru care un consilier PSD intervine in sprijinul sau. Reactia e aceea ca atat tanarul, cat si consilierul sunt bruscati, tavaliti pe jos de catre politistii comunitari. In holul Primariei. In Romania anului 2010.
    – In Alba-Iulia, un primar portocaliu isi permite sa traga o dunga portocalie pe drapelul national, iar reactiile liderilor PDL se rezuma la zambete si expedieri de genul: „..eee..are prea multa imaginatie”. Si daca primarul de la Alba abuzeaza de culoarea partidului, candidatul PDL din Hateg se rusineaza de ea. Motiv pentru care isi face un afis electoral cu mult verde si fara sigla partidului. Plus explicatia:
    – Candidatul la presedintie, Traian Basescu, pluseaza electoral cu un mesaj ferm de intarire a increderii in institutiile statului, dupa care, presedintele statului – Traian Basescu declara ca institutia CCR este „penibila”. Dupa care, devine iarasi respectabila in lumina deciziei pe Legea Educatiei.
    – Si tot aici, un Guvern refuza dezbaterea consensuala pe o lege esentiala, fortand un procedeu inutil, aberant, fara nici un argument de bun simt, doar pentru a da satisfactie unui grup parlamentar vital in ecuatia mentinerii la putere.
    – Profesorul de drept, Emil Boc, le explica studentilor din Cluj ca procedeul asumarii raspunderii inseamna punerea Parlamentului „in paranteza”, dupa care premierul Emil Boc uzeaza in cel mai iresponsabil si dispretuitor mod de procedeul asumarii raspunderii.
    – Guvernul anuleaza calitatea Parlamentului de principal for legislativ, legiferand in locul acestuia prin ordonante de urgenta si asumari de raspunderi. (cat de iresponsabila a devenit asumarea raspunderii!!!).
    – O frauda vizibila de pe cer este trecuta in mod revoltator cu vederea. Autorul fraudei isi mentine pozitia, nimeni nu-l intreaba nimic. In schimb, liderul grupului parlamentar al PSD e chemat de doua ori de catre procurori si intrebat acelasi lucru: „Va mentineti acuzatiile la adresa doamnei Roberta Alma Anastase si Sever Voinescu Cotoi?”
    – Avem primul Parlament din Europa unde nu e nevoie de cvorum in Biroul Permanent al Camere Deputatilor. Se intalnesc doamna Roberta si domnul Sever, cad de acord, iar deciziile dumnealor sunt considerate valide.
    – Avem operatiuni de flagrant cu televiziuni invitate si reglari de conturi in partid pe seama Ministerului de Interne.
    – Avem un presedinte care infiereaza mogulii ce nu i se supun, in vreme ce, in teritoriu, liderii PDL controleaza sau detin trusturi de presa.
    – Avem un Guvern care taie salariile cu 25%, dupa care vine si se mandreste ca mareste salariile cu 15%. Eu ceva mai jenant n-am putut sa vad. De multe ori am impresia ca luarile de cuvant ale liderilor PDL ne jignesc pus si simplu. Ei se adreseaza ca unor imbecili.

    Nici nu stiu cu ce mai continui. Mai sunt o groaza…Cert e ca, dincolo de dificultatile de ordin economic, ce ma enerveaza, ce ma revolta, ce ma ingretoseaza cel mai tare e alterarea fara precedent a intregului fundament democratic. Ori eu intr-o astfel de tara nu pot sa traiesc.

    P.S.: la ora cand ma pregatesc sa dau send acestui mesaj, ruleaza imagini cu presedintele Traian Basescu infierandu-i pe inconstientii care au marit salarii si pensii in paralel cu imagini ale candidatului Traian Basescu laudandu-se cum ca in mandatul sau au crescut salarii si pensii. Greţos.

    Petruţ Dumitru – Târgovişe
    http://exasperat.wordpress.com/

  30. * plus explicatia: „Culoarea portocalie a fost murdărită de către actuala guvernare”. Sunt cuvintele candidatului PDL despre Guvernul PDL

  31. @ andron

    Întru totul de acord cu observaţiile dv. extrem de pertinente. Din păcate în Ţara Românească fenomenul acesta de aruncare a batistei pe ţambal e deja o cutumă.

  32. @ Zerillos

    Vă mulţumesc pentru că împărtăşiţi părerea mea . Pentru a primi răspunsul la întrebarea dv. vă recomand să sunaţi un prieten. De exemplu, pe d-l Băsescu.

  33. Esti chiar impertinent, domnule Isarescu! Cumva romanii isi aprobau singuri creditele?? Nu era necesar sa indeplineasca anumite cerinte pentru acordarea unui credit? Gandeste-te ca nu imprumutau bani pentru ca aveau acasa toate cele necesare unui trai decent, ci pentru ca aveau nevoie.

  34. E uşor a scrie versuri. Când nimic nu ai a spune, Înşirând cuvinte goale …
    Se cam aduna aparitiile in public. Care o fi miza, oare?

  35. Nu ar fi corect fata de cetateni ca toti incompetentii aflati, in prezent, la conducerea statului sa isi asume vina pentru gravele erori comise?

  36. Ma gandesc ca, la momentul respectiv, romanii or fi pariat pe leu si pe o aparent duduitoare economie, unii chiar pe salarii majorate printr-o o lege votata in unanimitate si promulgata de un presedinte responsabil. Nu pun ghilimele, pentru ca, evident, nu citez pe nimeni.
    E normal ca Isarescu si Basescu sa fie suparati pe noi si sa ne dea cu ziarul (poate EVZ) peste bot, doar ne-am intins mai mult decat ne-a fost plapuma. Ne trebuia frigider? Ce, nu ne ajungea punga cu PDL pentru 2 paini si un PET de bere? Si ciorapii de la SH nu puteau fi spalati la mana in galeata cu acelasi brand? De casa nici nu mai zic, doar aveam umbrelele portocalii – largi, incapatoare, solide. Atat de bune, incat nu avea cum sa ajunga ploaia si sa stearga tusul de pe buletinul de vot prin care s-a reales Carmaciul.

  37. BANC pentru dl Isarescu:

    Trei doctori: un american, un rus si un roman la un pahar de…,:
    La noi, în America , medicina e aşa de avansată, că scoatem un rinichi de la unul, îl transplantăm la altul şi după 6 săptămâni ăla deja îşi caută de lucru! Doctorul rus spune: – Asta nu-i mare scofală; la noi, în Rusia, scoatem jumătate de inimă de la unul, o transplantăm la altul şi după două săptămâni amândoi deja îşi caută de lucru!
    Se ridică şi doctorul român şi spune: – N-avem ce să comparăm, toţi sunteţi înapoiaţi faţă de noi; în România, am luat câţiva fără creier, alţii fără inimă, i-am pus în fruntea ţării şi acum toţi ne căutăm de lucru!!!!!

  38. Romanii au facut diverse imprumuturi. Nu cred ca suntem cu totii de vina datorita faptului ca acest guvern incompetent nu este capabil sa i-a anumite masuri pentru a scoate tara din criza.

  39. Declarația lui Mugur Isărescu nu este o declarație dată de un guvernator. Această declarație este o declarație politică.

  40. Buna seara,
    Domnule Voiculescu ma bucur din suflet ca am descoperit acest site.
    Va admir pentru faptul ca sunteti o aparitie desprinsa parca din anii 1800 – un domn in adevaratul sens al cuvantului ( inteligent, instruit, gentil, sensibil, cu suflet mare).
    Va doresc tot binele din lume.
    Cat priveste declaratia dl. Isarescu, de la inaltimea sa ii este foarte usor sa acuze. Stiti si D-voastra, istoria a confirmat faptul ca, cu burta plina nu poti sa gandesti decat asemenea dl.Isarescu. Daca printr-o minune , pșeste noapte, ar ajunge si dansul in categoria celor c are* si-au cumparat frigider* , ar da vina pentru situatia din tara pe cei de la guvernare, presedinte, BNR,etc.
    Nu stiu cum nu le este rusine sa faca tot felul de afirmatii, sa gaseasca tot felul de vinovati, in loc sa recunoasca ca vina le apartine, ca au dat putin si ei au consumat mult si ca au gestionat , voit sau din nestiinta, foarte prost aceasta tara.
    Vreau sa termin cele scrise intr-un ton optimist, vine Mos Nicolae, simt de pe acum spiritul Craciunului, va fi cumpana dintre ani, deci, sa privim inapoi cu iertare si inainte cu speranta !

Comentariile sunt închise.