Opoziţia trebuie să devină o alternativă serioasă şi responsabilă la actuala Putere. Eu m-am săturat de moţiuni de cenzură în care nu mai crede nimeni. M-am săturat, în egală măsură, de proteste simbolice, de vehemenţă la televizor şi capete plecate în Parlament. M-am săturat de rivalităţile din interiorul Opoziţiei. Dacă nu vrea să se compromită definitiv, Opoziţia trebuie să se unească, trebuie să propună un proiect politic coerent si credibil. Încă din 28 ianuarie 2010, am propus public realizarea unităţii Opoziţiei în cadrul unei Alianţe Social Liberale. Un an întreg ne-am jucat de-a coalizarea Opoziţiei. Ne-am întâlnit pentru a ne tatona, pentru a da semnale, pe care, în definitiv, nimeni nu le mai ia în seamă. Este un joc sinucigaş din care eu nu mai pot face parte. Este esenţial ca, până la 31 ianuarie 2011, să se realizeze o Alianţă Social Liberală, înregistrată la tribunal. Ideal ar fi ca aceasta Alianţă să fie compusă din PSD, PNL şi PC, însă, dacă PSD nu se decide în acest sens, cred şi în soluţia PNL-PC.

51 COMENTARII

  1. Sa speram ca va vrea si PSD. Cu siguranta in motiuni nu mai crede nimeni, ele dau impresia unor gesturi disperate si, desigur, inutile ale unei Opozitii depasite de situatie.

  2. va spun sincer…eu mi-am facut actele sa plec in congo. asta e solutia mea personala. va scriu cand ajung la brazzaville. va pup. ciao

  3. Sunt perfect de acord. Lucrurile trebuie sa se clarifice intre actualii membrii ai opozitiei. Opozitia trebuie sa devina o alternativa viabila la actuala guvernare.

  4. este normal ca nimeni sa nu ia in seama opozitia. este dezlanata si dezbinata. cazul independentilor cred ca spune ceva. regretabil

  5. curat-murdar coane fanica. orice alianta e menita de a fi destramata de vreun agamita abtiguit si care face jocul licuriciului

  6. O posibila alianta a opozitiei inregistrata la tribunal ar reprezenta un lucru stabil pentru deciziile pe care acestia o sa le ia impreuna.

  7. Sa nu uitam totusi de tepele PSD care s-au dat prin filialele locale din tara.Poate dumneavoastra ati uitat dar noi stim prin ce umilinte am trecut cu ei.

    Cu stima

  8. Dacă PSD+PC+PNL nu pot face nimic important în Parlamentul României, nu au ceva credibil să atragă alţi parlamentari la un proiect comun, ce ar putea face numai PNL+PC ?
    PS. Felicitari Sarbatori de Iarna

  9. Asta e …politica, din pacate…dirty dance.
    Eu Va doresc doar…intelepciune.
    p.s.eu nici nu faceam alianta cu psdul…nu Va merita nici pe Dv. nici partidul al carui fondator sunteti.Parerea mea.

  10. solutia PNL – PC am scris-o pe blog de la congresul PC …. acum sunt iar discutii? sau a durat prea mult hotararea de a candida PC de unul singur la alegeri ?:)))

  11. @ Dan Voiculescu
    Ştiţi foarte bine că tribunalul nu reprezintă nici o garanţie. Alianţa DA a supravieţuit mult timp după ce PD a ieşit de la Guvernare. Protocolul exista dar…
    Tribunalul nu înseamnă mare lucru şi, sunt convins, că niciodată o legătură legalizată la tribunal nu va opri animozitatea să se manifeste.

  12. Domn’ profesor, domn’ profesor, si daca nu vor ce-o sa li se intample, sau haideti sa incerc altfel, poate c-ar trebui sa le spuneti ce-i asteapta daca nu vor, sa-i stimulati un pic, buna seara, asa-i frumos, sa saluti, cand intri in casa unui om, mai ales prima oara.

  13. nu se mai poate cu situatia actuala, mii de romani au ajuns in prag de disperare, e nevoie de liniste si coerenta macar in opozitie, certurile interne nu fac decat sa ne tina si mai tare pe loc, ar trebui lasate deoparte toate adversitatile politice si sa fie pusa pe primul plan bunastarea poporului

  14. deci daca chiar se face alianta asta fara nici un fel de intarziere, in special din cauza lui ponta, chiar o sa fie o miscare inteligenta, care o sa ne aduca mai aproape de victorie. E cea mai buna decizie a ultimilor 6 ani

  15. avem nevoie de aceasta alianta. profesionalismul, competenta trb sa primeze! trb neaparat sa scapam de micoza basescu si negii pdlisti.

  16. ati pus punctul pe i…politicienii ar trb sa renunte la orgolii si la „cine este seful”. trb sa fie uniti de un liant comun: „schimbarea guvernului boc, a lui basescu si implementarea solutiilor necesare pentru a scoate Romania din criza”

  17. Pai acum cativa ani PSD-u isi facea nasoale cu PNL-u.. se spurcau unii pe altii, fiecare tabara era cea mai oriibila. Iar acum sa isi dea mana intru vesnica pomenire…. frumos! Membrii ambelor partide sa traiasca 1000 ani! (in spatele bisericii)

  18. Foarte bine domnule Voiculescu…, de acord, cu un singur amendament…PC sa fie condus de dumneavoastra la masa cu PNL si PSD, ca se rasuceste Marghiloman in mormant daca il vede pe acest copil de paie, cu doua prenume si nici un nume, pe care l-ati pus, vorba vine, presedinte…Baiatul asta ori este foarte smecher, ori extrem de redus, in ale politichiei, dar in ambele situatii nu are ce cauta pe postul ala…El stie foarte bine, de altfel…Cred ca v-ati dat si dvs. seama domnule profesor… Baietasul imberb invata niste lectii pe de rost si daca nu le invata, ca nu are de la cine, copiaza ideile putinilor oameni din partid care le au…Mare palaria pentru el, proasta mana ati avut dupa episodul „Popa, popa…”, si aplauzele furibunde aferente…

  19. Cred ca aceasta alianta este cea mai buna solutie pt pentru tara. Basescu trebuie inlaturat de la putere, este cancerul societatii romanesti.

  20. Avem nevoie de o alianta puternica, suficient de puternica pt a-l opri pe tiranul basescu sa-si mai bata joc de romani. Cred ca alianta social liberala este cea mai buna optiune, chiar si din punct de vedere al conceptului politic, docrinar.

  21. DIN TREI P-A MAI LUNGĂ

    – Bă Lae, ce final juridic vezi la tripla alianţă PC- PNL- PSD propusă de către DV ?
    – Bă Sică, cam…din trei p-a mai lungă !!!

  22. @DV: se pare ca „lumea” nu e asa de interesata de acest proiect (http://www.evz.ro/detalii/stiri/felix-singur-in-alianta-social-liberala-916347.html) desi, oficial, e un lucru bun si am militat pentru ea.
    Problema ar fi aplicarea acordului central in filialele locale (cum a mai fost mentionat). A fost cazul si in cadrul aliantei DA si al celei PSD-PC. In multe filiale locale, partidele „aliate” colaboreaza cu inamici din ratiuni ce tin de guvernarea locala.

    @Bibliotecaru: o alianta incheiata la Tribunal nu inseamna altceva decat o metoda de aparare. In cazul caderii guvernului (sa zicem), daca Basescu ar numi un nou premier, ar fi obligat sa o faca din desemnat de majoritatea parlamentare (e foarte probabil ca si minoritatile nationale sa subscrie proiectului daca acesta se oficializeaza). Daca nu face acest lucru, incalca (iar) Constitutia.

    @DV (call-back): e un lucru bun acest demers, dar, cum am mentionat intr-o postare anterioara, nu cu Ponta si Antonescu trebuie discutat, ci cu Mihai Voicu si Adrian Nastase.

  23. Şi cine să fie „şeful” ? Îi vedeţi dumneavoastră pe Ponta şi Antonescu să-şi lase locul unul altuia? De ce nu luaţi dumneavoastră frîiele? Pe domnul Constantin, cu tot regretul, nu-l văd în stare.

  24. Buna ziua domnul profesor,

    Si cu subiectele astea e bine dar va rog sa faceti ceva pentru a fi posibila urmarirea canalului Antena 3 live. Nu mai e posibil asta de multa vreme ,deja…
    Iar ultima emisiune „In gura presei” nu se poate urmari. Eu locuiesc in Canada si va urmaresc pe internet.
    Multumesc si Craciun Fericit si un sincer La Multi Ani !!!

  25. TREI- FRAŢI- PĂTAŢI

    „Trei- fraţi- pătaţi” se numără printre detoxifiantele cele mai puternice din flora medicală mondială, dar şi cel mai eficient detoxifiant politic românesc dacă se legalizează prin tribunal alianţa PC- PNL- PSD …

  26. DA, o opozitie unita este absolut necesara pentru inlaturarea grabnica de la putere a lui Basescu si a PD-ului. Fiecare zi care trece creste datoria publica si datoria externa a Romaniei, in conditiile in care nu s-a luat nici o masura de stimulare a economiei. In plus, PD-ul a inceput sa lucreze pe credit furnizor ( fara garantie bancara ) pentru doi ani, amanand nota de plata pentru noul guvern din 2013 ( Saptamana financiara ). Evident, se vor lua comisioanele de rigoare acum, penttru a asigura fondurile electorale necesare PD-ului. Pentru PD campania electorala a inceput de pe acum ( vezi cadourile scolare de Craciun ). Bizuindu-se pe aritmetica electorala actuala, puterea nici nu-si pune problema unor alegeri anticipate si nici nu ia in calcul suspendarea presedintelui. Iesirea UDMR de la guvernare este putin probabila, avand in vedere cedarile inadmisibile ale puterii – LEN, regionalizarea conform pohtelor UDMR-isto-autonomiste, statutul minoritatilor si , in final, de ce nu, chiar autonomia. Portocaliii sunt in stare de orice ca sa ramana la putere, de care se agata de putere cu ghiarele si cu dintii. Nici PSD nici PC nu ar admite astfel de cedari. Am mari indoieli insa cu privire la atitudinea PNL-ului fata de aceste doleante ale UDMR-ului ( pe care ii considera frecventabili ?!). O opozitie unita PSD-PNL-PC ( peste 60% ), inregistrata la tribunal, ar putea asigura desprinderea din coalitie a necesarului de parlamentari ( cca. 20 ) pentru suspendarea presedintelui si pentru alegeri anticipate. Dar….
    1.Principalul obstacol in construirea coalitiei nu va fi nici Ponta nici PSD-ul, va fi PNL-ul, care va veni din nou cu cerinte inacceptabile PSD-ului, gen premier PNL sau premier independent, program liberal, mentinerea cotei unice etc., dand in final vina pe PSD pentru esecul aliantei unite.
    2.Raman la parerea mea ca PNL-ul doreste puterea cu orice pret, doreste sa fie vioara intaia, inclusiv in alianta cu PD-ul si UDMR-ul, mizand pe faptul ca PSD nu va obtine mai in 2012 mai mult de 40-42%, (mai ales daca PD organizeaza alegerile ). Din acest motiv va face tot ce poate sa torpileze discret alianta si va astepta alegerile din 2012. .
    3.O alianta singulara PC-PNL va fi numai in avantajul electoral al PNL-ului. PC-ul risca sa ajunga volens-nolens la guvernare numai in 2012, alaturi de PD si UDMR , perspectiva de loc imbucuratoare.
    4.Riscul major al jocului PNL-ului este ca electoratul sa-i inteleaga jocul la vreme, sa constientizeze ca singura opozitie sigura si reala a PD-ului ramane PSD-ul, si sa voteze masiv PSD-ul.

  27. @ Dan Voiculescu

    Părerea mea

    Cu spini de roze pe-un taler de balanţă
    Şi cu săgeţi de crin regal pe celălalt,
    E mai complicat să faci acum o alianţă ;
    Mai simplu-i ca PC să zică odată “Halt !”

  28. O alianta politica intre PSD-PNL-PC, parafata la tribunal, reduce aproape la zero sansele ca PDL sa mai ajunga la guvernare dupa 2012 si pune punct, in mod decisiv, actualei hegemonii a PDL.

  29. pentru shogunu

    Va multumesc ca imi impartasiti ideea…acel distins pomenit de dvs. nu are nici o legatura cu politica, si nici cu PC, darmite cu valorile promovate de Mogul…Ma mir ca domnul Mogul nu are reactie, de nici una…Inseamna ca ne da dreptate, ca pe undeva nu-i convine ce progenitura a lasat sa conduca partidul sau…Trezeste-te domn profesor, pana nu faci alianta cu PNL numai dumneata si copilu ala, si fara membri de partid…

  30. ROMÂNIA VICTIMA MĂGĂRIILOR PREZIDENŢIALE

    Azi la 18 :00 TB şi-a dat duhul, schelălăind pe unde (a putut) ca ultima Javră Ordinară, şoldită de Franţa şi Germania care i-au barat ţării noastre calea spre osul Schegen. Cascada de măgării patronate de Preş. TB a culminat cu Ridzi şi Alma, greu de suportat de către puternicii UE.
    …Şi ăsta e numai unul din « darurile » pregătite României pentru sărbătorile în derulare.

  31. @ Codrin
    Stimate domn,
    Preşedintele nu are căderea să interpreteze în mod oficial (adică să producă şi efecte) pe cine trebuie să numească premier. În 2004, atunci când domnul Băsescu ar fi trebuit să desemneze un premier propus de o majoritate parlamentară formată, a inventat (ca să nu zic „scos din burtă”) un fel de cutumă… NICĂIERI în Constituţie nu există chestiunea aceasta cu alianţa.

    ARTICOLUL 85 – Numirea Guvernului
    (1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

    ARTICOLUL 103 – Investitura
    (1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

    Scrie undeva despre o alianţă? Absolut nicăieri. Nici nu ar avea cum de vreme ce LEGISLATIVUL ŞI EXECUTIVUL SUNT DOUĂ PUTERI INDEPENDENTE. Condiţia numirii unui premier nu este dată de o propunere susţinută de un partid majoritar sau de o alianţă (juridică sau nu) de mai multe partide (cum este în acest moment), ci de votul de acordare a încrederii care nu ar trebui să fie unul „de partid”. Faptul că politicienii vorbesc despre Opoziţie vs. Putere este deja o prostie din punct de vedere instituţional, tocmai pentru că în Constituţie se vorbeşte despre separaţia puterilor în stat şi atunci Opoziţie şi Putere nu mai au nici un fel de interes.

    ARTICOLUL 1 – Statul roman
    (4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale.

    Cu alte cuvinte se spune tocmai acest lucru, că nu există o dihotomie parlamentară, Putere versus Opoziţie, ci că fiecare parlamentar trebuie să voteze conform conştiinţei sale, non-imperativ (adică nesilit nici de partid şi nici de cetăţenii ce i-au cordat votul), de fiecare dată realizându-se majorităţi de vot, ad-hoc.

    Dacă domnul Traian Băsescu a venit şi a inventat nu ştiu ce cutume ca să desemneze pe cine dorea domnia sa, numai faptul că parlamentarii au acceptat această aberaţie (repet, preşedintele nu poate interpreta oficial Constituţia, adică în actele oficiale nu contează ce părere are preşedintele), într-un moment de adâncă slăbiciune, în loc să-i răspundă exact aşa… Noi suntem Parlament, noi putem interpreta oficial Constituţia, şi nu ne pasă de ce spui domnia ta… faci ce-ţi spunem noi că trebuie făcut. Preşedintele, dacă nu era de acord, putea ataca acest lucru la CCR. Să fim însă înţeleşi… nici măcar CCR-ul nu poate modifica legea peste Parlament, CCR-ul are jurisdicţie în sălile de judecată, nu şi asupra modificării legilor. Ei bine, interpretarea oficială a legii are ACEIAŞI PUTERE CA LEGEA. În aceste condiţii, Parlamentul are o interpretare suverană.

    Din acest motiv nu vă pot da dreptate. Preşedintele şi-a încălcat în mod constant atribuţiile şi, marea greşeală a fost că politica, în loc să citească şi să înţeleagă Constituţia noastră, s-a luat după prerogativele preşedintelui Franţei, care funcţionează după o constituţie asemănătoare cu a noastră, dar esenţial diferită în această problemă (şi aici ar fi mult de discutat).

  32. AJUSTARE FINĂ

    O expresie folosită tot mai des în ultimele zile de către Preşul României în legătură cu programul de exterminare naţională din 2011, de a cărei aplicare aveam să mă conving înr-un loc unde, pe bune, s-au născut marile idei şi soluţii.
    Porţia dublă de fasole boabe ingerată în fugă, n-a mai aşteptat derularea procesului de schimb energetic, drept pentru care şi-a anunţat ieşire intempestivă, venindu-i în întâmpinare (ce minune !!!) o minunată şi salubră budă ecologică.
    În timpi comparabili cu cu cei de la alarma militară mă instalez pe tron şi…ce fericire (ultima care i-a mai rămas românului !). Am mai zăbovit câteva minute trebăluind « dosnic » cu un crâmpei de hărtie a-ntâia, mult prea fină ca să-mi păcălească mijlociul de la dreapta ce a penetrat-o, precum Micuţul economia naţională. Abia atunci observ afişat pe un perete al budei, puţin peste nivelul oalei, portretul domnului Preş TB pe care, cu majuscule portocalii, era scris « AJUSTARE FINĂ », şi în clar, dâre ( cam în culoarea pdl) pe tot portretul făcute cu deştul de cei care pricepuseră « mesajul politic » al domnului T.Băsescu, ca şi mine de altfel…

  33. @Cristoltan Nicolae Florian
    Regret ca ai dreptate, dar am vazut si niste delegati umanisti prin sectii de habar nu aveau ce e cu ei. Poate ca filialele lor locale sunt inca prea micute ca sa faca blat. Oricum majoritatea org. teritoriale PSD nu le pasa de politica partidului ci de ciolanel. Si asta e grav.

  34. Corecte si bine explicate aspectele constitutionale. Felicitari numai ca, aprecierea.,” Preşedintele şi-a încălcat în mod constant atribuţiile şi marea greşeală a fost ca s-a luat după prerogativele preşedintelui Franţei „…Fals. Capul lui plin de bautura la imbecilizat..

  35. Alianta e cred singura posibilitate reala de a inlatura puterea actuala. Si asa va fi greu, fiindca oricat nu va vine sa credeti, multi romani nu urmaresc ce se intampla si au ramas fixati pe vechile idei si fraze repetate pana la obsesie, ceea ce-i va face sa voteze tot PDL-ul, de dragul lui Basescu. Nu mai vorbesc de cei aflati in strainatate! In plus, mai sunt numararea voturilor, procesele verbale, etc.
    Daca singura solutie gasita de opozitie va fi si in continuare parasirea salii ( desi s-a vazut ca n-a dus la nimic si poate o mobilizare sustinuta, lipsa unor declaratii care sa alerteze PDL-ul si votul secret ar fi dus la reusita motiunii de cenzura), atunci NIMIC NU VA ASIGURA SUCCESUL OPOZITIEI.

  36. […] Am arătat că este esenţial ca, până la 31 ianuarie 2011, să se realizeze o Alianţă Social Liberală, înregistrată la tribunal. Ideal ar fi ca aceasta Alianţă să fie compusă din PSD, PNL şi PC, însă, dacă PSD nu se decide în acest sens, cred şi în soluţia PNL-PC. (mesajul complet aici) […]

Comentariile sunt închise.