Opozitia este foarte aproape de o realizare semnificativă: o alianta nationala. Totuşi, nu va fi decat o victorie de etapa.

De regula, cand un succes de echipa pare iminent, jucatorii devin mai atenti la beneficiul individual, la calcule partizane. Este un reflex natural, dar periculos, pentru ca, de multe ori, un asemenea reflex indeparteaza succesul. Avem exemple politice relativ recente.

Marea provocare pentru fiecare dintre cele 3 partide din Opozitie si pentru liderii lor va fi sa-si administreze rational aspiratiile politice individuale in urmatorii 4-5 ani.

Pentru persoane inteligente, echilibrate si mature, nu-i greu.

47 COMENTARII

  1. DIN TREI P-A MAI LUNGĂ

    Care va să zică, de nu le are la un loc(inteligentă, echilibrată şi matură), poate să se aleagă cu „din trei p-a mai lungă !…”

  2. Provocarea este pentru liderii partidelor, nu pentru partide. Si cea mai mare provocare va fi pentru Crin Antonescu.
    Ptr dvs si ptr domnul Ponta, lucrurile sunt mult mai simple.

  3. ADMINISTRAREA INSUCCESULUI
    Domnule Voiculescu
    Vorbe goale si timp pierdut. Alianta nationala fara atragerea UDMR este timp pierdut. Aceasta opera de cladirea unor iluzii fara acoperire trebue oprita din fasa. Lumea asteapta de la dumneavoastra o pozitie realista si pragmatica, Aceasta coagulare a unei clase politice corupte si ipotente nu da nicio speranta reala pentru un popor debusolat si descurajat.
    Solutia pentru daramarea unui presedinte care este huiduit la drumul mare si care este parasit si de armata si de servicii este mai simpla decat credeti. Adresativa ungurimii transilvaniene peste capul asa numitilor „reprezentanti ” care nu mai reprezinta pe nimeni. Vorbiti peste capul lui Tokes si diversiunii autonomista care este creata pentru a salva capul lui Basescu. Autonomia si invatatul in limba materna nu va impiedica pe cetateanul de etnie maghiara sa moara de foame. Sunt ungur si cunosc starea de spirit si mentalitatea conationalilor mei mai bine decat dumneavoastra. Intindeti o mana si vi se va raspunde. Ungurii sunt un popor mandru si trebue tratati ca atare,
    Vorbiti cinstit fara a face vreo promisiune speciala. Spuneti ca veti conduce Romania asa cum conduceti intreprinderile dumneavoastra, Explicati ca Romania este o companie care a dat faliment si trebue un efort al tuturora pentru a o pune pe piciare. Numai dupa atragerea maghiarilor se poate vorbi de o opozitie cu sanse palpabile de reusita. Pana atunci administrati un nou insucces politic care va va fi fatal. Pentru a face un gest de reconciliere nationala trebue curaj si instinct politic si mai ales demnitate. Este momentul unic sa aratati ce puteti si cine sunteti. Va doresc succes.

  4. HUNGARIAN MANIFESTO
    JOS REGIMUL BASESCU!
    APEL ADRESAT CONCETATENILOR MAGHIARI, PENTRU A SE UNII CU ROMANII PENTRU A SALVA TARA DELA DEZASTRU, INAINTE DE A FI PREA TARZIU, PENTRU NOI TOTI!

    Am crezut intodeauna ca romanii si ungurii pot trai impreuna in pace. Inainte de revolutiedupa absolvirea facultatii, am lucrat la televiziune si la principalele studiouri de film din Romania.
    Intre operatorul de film Horvath si ceilalti cineasti nu am simtit nici o diferenta. Ne certam intre noi, dar uniti prin ura impotriva lui Ceausescu,….. am fost impreuna si frati.
    Acum cateva ore un fost coleg ma sunat la telefon si mi-a spus un mare
    adevar. ” fiecare om ,fiecare natiunile are bune si rele dar nimeni nu a indraznit sa spuna vreodata despre unguri ca sunt lasi sau lipsiti demnitate …..dar m-am inselat…… Voi prin alesii dumneavoastra mentineti la putere pe Basescu !
    Parlamentarii vostrii cu 6% din voturi sunteti principalii vinovati pentru razboiul care sa declarat nu numai impotriva romanilor ci impotriva tuturot cetatenilor acestei tari.
    Da domnilor maghiari peste capul vostru mafia maghiara si mafia romana si-a dat
    mana . Asa numita autonomie nu va izoleaza sau rezolva problemele. Bugetarului ungur ca si bugetarul roman i se reduce la fel salariul . Pensionarii din Tinutul Secuiesc au ajuns cersetori la fel ca romanii . Nu cred ca este vreo deosebire intre copilul maghiar sau copilul roman, care plange……. de foame. Cu ce va ajuta daca istoria se invata in limba maghiara, cat timp ce prezentul si genocidul indreptat impotriva tuturor se invata in limbajul hotilor , manelistilor si vanzatorilor de neam.?
    Desi unii nu vor sa recunoasca voi sunteti cei care, cu un curaj nebun ati aprins la Timisoara, flacara revolutiei din 1989. Din pacate flacara sa stins si prin alesii vostrii faceti azi jocul comunistilor si securistilor impotriva carora v-ati ridicat impreuna cu romanii.
    Am citit nu demult un articol scris de George Serban in care se spune ” Dragi compatrioti, dragi romani, fiti unguri! ”
    …..aratati acelasi curaj si demnitate macar pentru o zi. Pentruca mi-a crapat obrazul de rusine nu ramane decat sa intorc foaia si sa va spun Dragi compatrioti, dragi ungurii, fiti romani! Sau cu alte cuvinte unitiva ,asigurand nu nimai painea de toate zilelele , ci si viitorul copiilor vostrii !
    Citesc sau urmaresc pe micul ecran sute de mii de solutii , frectii la un picior de lemn de a iesi din criza si prapastie. Solutia este simpla si unica : Pe langa romani un milion de unguri pe strada!
    Acum cateva minute am citit si recitit de zeci de ori un articol extraordinar care se termina spunand RIDICĂ-TE GHEORGHE, RIDICĂ-TE, IOANE!
    Nu ramane decat sa extrapolez spunand:
    RIDICA-TE GHEORGHE , IOSCA, ION SI PISTA !!! RIDICAT-VA ODATA PENTRU NUMELE LUI DUMNEZEU ,,,,,,,,,
    Robert Horvath DEVA Cineast USA

  5. Pe Ponta nu-l vad echilibrat si matur. Daca vorbim de partidele pe care le aveti in spate, lucrurile se complica pana la plus infinit. Si nici nu stiu daca va dati seama la ce va inhamati: reproiectarea fundamentala a statului. Pentru ca de asta avem nevoie! Antonescu a vorbit despre asta, dar nu stiu daca intelege ce munca titanica, inteligenta, creativa si documentata presupune acest lucru. Si mai ales, oameni potriviti! Nu veti reusi sa schimbati nimic daca nu-i veti face parte la schimbare pe cei cu care veti lucra si chiar pe noi, cetatenii de rand. Explicati-le oamenilor care este „the big picture”, ajutati-i sa inteleaga care este menirea lor (chiar daca sunt doar niste rotite) in intregul angrenaj, explicati-le nu doar ce sa faca ci mai ales de ce sa faca asa, si nu altcumva. Dati-le oamenilor libertate, dar introduceti si „accountability”. Statul ar trebui sa functioneze ca o corporatie in care cetatenii sunt actionarii, ar trebui sa fim intrebati la ora marilor decizii si ar trebui sa ni se dea socoteala constant, nu o data la patru ani si atunci cu cifre masluite.

    Toate acestea sunt dificil de realizat, chiar pentru oameni inteligenti, maturi si echilibrati. Nu subestimati sarcina uriasa pe care o aveti in fata voastra. Intrebati-va, mai bine, daca puteti s-o incepeti macar. Si daca vreti cu adevarat.

  6. O colaborare(alianta) incepe atunci cand apare increderea si telul este acelasi. Aceasta alianta este singura care poate schimba macazul pentru Romania pe drumul cel bun. Aceasta alianta trebuie sustinuta de toti romanii care isi doresc sa traiasca in tara lor ca oameni si nu ca cifre. Trebuie sa invatam care este diferenta dintre tactica si strategie. Bunicul meu spunea ” Sa ai grija in viata, sa nu faci datorii si impresie proasta” – referitor la modul in care este acum condusa Romania, actuala echipa a facut si datorii si a creat si impresie proasta atat pe plan intern cat si extern. Am mare incredere in aceasta alianta.

  7. o opozitie unita si pusa pe treaba e tot ce are nevoie Romania pentru a iesi la suprafata, sper ca interesele individuale sa ramana ascunse cel putin o vreme

  8. avem nevoie de oameni maturi si echilibrati ca sa gandeasca la rece si sa ia deciziile potrivite la momentul potrivit

  9. un succes pe termen lung cred ca ar fi benefic pentru toata lumea inclusiv pentru membrii aliantei, asa ca nu cred ca vor iesi prea curand la iveala aspiratiile individuale

  10. Este adevarat, succesul individual este mai important decat cel al echipei. D-voastra aveti inteligenta si maturitatea necesara, nu stiu ce sa zic insa de ceilalti doi lideri….

  11. Sper ca Antonescu sa stie „sa-si administreze” succesul si sa nu ne dezamageasca, nu stiu de ce, dar de la Ponta ne putem astepta la gafe iar in ceea ce va priveste, n-am niciun dubiu, ati demonstrat ca sunteti un adevarat politician care lupta pt romani.

  12. ma bucur sa vad ca trei oameni competenti si-au dat mana pentru a ne scoate din mizeria in care ne-au bagat incompetentii portocalii. este mult de munca, dar ma bazez pe apatitudinile celor 3 lideri politici si mai ales pe echipele de specialisti din toate cele 3 partide.

  13. De data asta R. Horvath are dreptate, intr-un fel. E nevoie in prima etapa de stabilirea unei majoritati cu parlamentari de la UDMR si UNPR. In a doua – de reformarea statului, in felul in care s-a inhamat la munca PSD-PC intre 2001 si 2003..

  14. hmmm … o observatie pertinenta . si la ce beneficii individuale sau la calcule partizane ar putea spera de exemplul PC ? care ar fi o limita ?

    @ DV mailul meu de la inceputul lunii este egal cu zero ? de fapt ma asteptam :)

  15. aceasta alianta nu s-ar fi realizat fara skills-urile matale de bun negociator, nea voiculescu…big like! ete, asa imi place…un om caruia ii pasa de mine, de ai mei, de bunica’mea si bunica’miu, de colegii mei…

  16. Doar ca un spirit de gluma, am facut asocierea cu bancul acela care circula cu ceva timp in urma: sunt necesare trei calitati, dar aveti dreptul la maxim doua (cine-i inteligent si echilibrat, nu va fi matur; cine-i inteligent si matur, nu va fi echilibrat; cine-i matur si echilibrat, nu va fi inteligent).
    Repet, doar ca o gluma, altfel, perfect de acord!

  17. ® 1. Când ţarcul este ultima măsură spp de protejare a lui Traian Băsescu (vezi hora-n ţarc de la Iaşi din 24 01 2011) se cheamă că Javra Ordinară trebuie, musai, înţărcată de la suptul vânei poporului…

    ® 2. Traian Băsescu stând în picioare pe ghebul lui Emil, având gâtul suspendat cu funia politică legată de putreda încastrare pdl-udmr, cugetă a ducă : „- Dacă pe tâmpul ăsta îl lasă nervii şi fuge, sunt ca şi mort !…”

  18. coerenta in politicile publice trebuie sa fie eticheta acestei aliante…trb sa scapam de frecatul de menta marca pdl

  19. Toate ca toate, dar sper ca aceasta alianta sa reuseasca sa-l doboare pe basescu…nu se mai poate cu un asemenea sef e stat..

  20. Raspuns – Robert Horvath

    Ca sa intelegeti Romania, romanii si romanismul aveti nevoie de caracter.
    Secuii/Ciangaii (dacii) nu sunt unguri. In Romania nu sunt unguri, ci maghiari; ungurii sunt in Ungaria. In nomenclatorul minoritatilor din Romania, secuii nu sunt inregistrati. Drept care ei nici nu au reprezentant in Parlament, alaturi de celelalte minoritati, dintre care nici macar una nu revendica un teritoriu propriu. Ba chiar daca stai de vorba cu reprezentantii celei mai numeroase minoritati nationale din Rominia, cu liderii maghiarimii, usor de identificat ca lideri UDMR, primesti informatia naucitoare ca secuii sunt maghiari, ca, deci, secuii nu exista. Asadar, ne aflam in plin absurd: o entitate etnica inexistenta cere sa i se acorde cele mai largi drepturi civile. Absurdul este si mai …adanc: cu toate acestea cei care pretind sa se recunoasca existenta unui tinut secuiesc sunt tocmai cei care neaga existenta secuilor, adica liderii UDMR ! Sa revin la notiunea minoritatii maghiare si la aspectul autonomiei: Conform unui recensamant al SUA din 2006, 1.563.081 de americani sunt de origine maghiara. Acest numar considerabil de maghiari peste Atlantic, care ca numar depaseste minoritatea maghiara din Romania, nu am auzit sa fi generat discutii pe tema autonomiei in cadrul Statelor Unite ale Americii. Dar nici comunitatiile maghiare din Argentina sau Brazilia nu au dat curs unei kosovorizari. Ma intreb de ce exista asemenea intentii doar in Romania ? Este discutabil daca maghiarii din Romania ar avea de profitat pe urma unei autonomii teritoriale. Limba romana este a saptea cea mai vorbita limba din Europa si, ca atare, o cheie veritabila spre integrare. Autonomia teritoriala nu este conditia sine qua non a dreptului utilizarii limbii materne si identificarii cu propria cultura. Elvetia ne arata cum patru popoare pot convietui pasnic, pastrand identitatea culturala fara intentii separatiste. Nici macar in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial nu s-a pus problema alipirii regiunilor elvetiene vorbitoare de limba germana, franceza si italiana patriilor de sange. Elvetia este cel mai vechi model de convietuire a diferitelor etnii, care constituiesc prin elementul voluntarist statul elvetian. Spre deosebire de alte state, care sunt formate din grupari etnice homogene si care au la baza o identificare culturala comuna, Elvetia este un stat al natiunilor. Aceste natiuni se identifica cu statul, cu institutiile si cu principiile statului, formand o natiune de stat nu prin etnii, ci prin voluntarism. Mai exista ceva: dovezi nenumarate de loialitate ale liderilor minoritatilor din Romania fata de populatia majoritara, dovezi adunate de-a lungul catorva secole !.. Avem asa ceva din partea maghiarilor din Romania ?… Loialitate ? Acest cuvant nu exista in vocabularul udemerist ! La inceputul lumii, au fost Carpii (dacii) si Carpatii.

  21. Intr-adevar sunteti singura speranta pe care o mai au romanii, aceasta alianta este acel „trai decent” la care inca mai spera cetatenii. Ajunge cu incompetentii astia de basescu&boc. Va apreciez pt ca sunteti singurul care se lupta cu adevarat cu basescu, caruia nu ii este frica de acest demon si de multe ori am avut impresia ca opozitia este de fapt Dan Voiculescu. Tineti-o tot asa!

  22. Viva Proiectul !

    Istoria demonstreaza ca cel mai mare rau au facut tarii acei conducatori care n-au actionat in interesul poporului roman.

    Viva Unirea !

    Cursul politicii actuale este gresit – limbajul unor comentarii de mahala arata cat de afectati la cap sunteti de politica portocalie.

    Viva Alianta !

    Ca sa intelegeti Romania, romanii si romanismul aveti nevoie de natura originara si caracter. Veti descoperi in interiorul mintii si sufletelor voastre ceva vast, spirit, originea, Dumnezeu. Va trebuie doar timp. Veti descoperi „romanul, linistea si dorul” din dumneavoastra.

  23. Alianta politica intre PSD-PNL-PC, parafata la tribunal, reduce aproape la zero sansele ca PDL sa mai ramana la guvernare dupa 2012 si consider ca pune punct, actualei puteri pedeliste.

  24. Daca se ajunge la tribunal, alianta PSD-PNL-PC are o semnificatie speciala. Aceasta alianta ar reprezenta sfarsitul PDL-ului. Consider ca pedelistii sunt constienti de faptul ca la alegerile parlamentare din 2012 se vor baza, la numaratoarea finala pe 12-14 %.

  25. SOLUŢIA DURABILĂ

    Viaţa-n alianţă nu – i ca-n paradis
    Căci fiecare tinde către al său ideal ;
    Soluţia problemei e un compromis :
    Să furaţi cu toţii dar în mod … legal .
    (Şi echilibrat, adică-n mod … egal )

  26. Comentariu corectat
    @ETC
    Informatile sunt interesante dar subiective. Problema prioritara este darimarea lui Basescu. Asa cum germanii sau impacat cu francezii devenind aliati si romanii se
    pot trai alaturi de unguri, (sau cum ai denumiti dumneavoastra) intr-o Europa prospera. Sper ca Voiculescu va intelege apelul meu. Populatia Romaniei nu are nevoie de aliante pe hartie. Si pe vremea comunismului batranei nostalgici faceau guverne in Cismigiu….. Alianta a existat si inainte . Diferenta este facuta de cateva discursuri……. si cateva stampile in plus. Fara o majoritare de voturi in parlament totul este un exercitiu in neputinta si lipsa de onestitate. Totul este de rasul lumii sau mai exact de plansul cetateniilor Romaniei lasati de izbeliste. Multumesc de atentie.

  27. In conditiile in care actuala constructie politica este parafata la tribunal, PDL nu mai are cum sa acceada la guvernare.

  28. Personal, consider ca daca alianta se realizeaza, sansele ca PDL sa mai acceada la guvernare scad vertiginos spre zero.

  29. ST(RAS)(BOU)RG

    Persoane abilitate în interpretări esoterice l-au atenţionat pe T. B. (cel mai nesuferit om de pe planetă), care participă astăzi la Sesiunea glaciară a Adunării parlamentare a Consiliului Europei pentru a prezenta „tendinţe în moda socială antipopulară” urmată de întrebări, că au identificat şi separat cuvintele cheie RAS şi BOU în denumirea oraşului gazdă (vezi parantezele din titlu). În codul celest asta sună imperativ, referitor la „raderea boului”locatar al grajdului de la Cotroceni, iniţial din ţara unde paşte [le mă-sii]…şi mai apoi de tot !

  30. Singura dorinta pe care o mai avem este ca cele trei partide sa nu se cramponeze foarte tare la capitolul aspiratii politice si sa gaseasca o modalitate de functionare.Ne-am pus pre multe sperante in aceasta alianta pentru a fi dezamagiti.

  31. Parerea mea este ca cei trei lideri trebuie sa stabileasca o strategie cat mai rapid pentru a nu-i da ocazia lui Basescu sa se replieze, asa cum a facut-o de fiecare data.

  32. Cred ca Basescu a inceput deja sa actioneze, astazi are intalnire cu senatorii si deputatii PDL pentru a plasa independentii in Birourile Permanente.

  33. @ Dan Voiculescu

    Domnule senator,

    Eu totuşi nu pot înţelege de ce dumneavoastră, domnul Crin Antonescu şi domnul Victor Ponta sunteţi trecuţi în topul absenţilor din Parlament.

    Pentru ca „opoziţia” despre care vorbiţi să constituie o Alianţă Naţională care să aibă şi un efect politic, nu ar trebui ca măcar liderii formali şi informali ai celor trei partide să aibă o prezenţă parlamentară de 100%? Cea mai bună formă de luptă a partidelor este prezenţa parlamentară. Cu cât posedă mai multe voturi în Parlament, cu atât partidul este mai puternic. Eu nu pricep de ce un candidat cheltuieşte sute de mii de euro (că atât se vehiculează nivelul minim al cifrei de propagandă electorală pentru un colegiu) pentru a ajunge în Parlament, desigur banii lui şi ai partidului care îl promovează, pentru ca apoi să nu aibă timp să ajungă la Parlament? Se cheltuie atâţia bani, atâta efort, atâta „porcăreală” mediatică, pentru ca apoi alesul să-şi bată joc de ei făcând altceva? Brusc nu mai are timp să fie parlamentar? Când un fost parlamentar îmi bate la uşă pentru a-mi cere votul şi eu văd că nu prea îi place viaţa parlamentară, eu la ce să-i mai acord votul?

    Domnule Dan Voiculescu,
    Prezenţa la lucrările parlamentului, la lucrările comisiilor, în teritoriu la biroul parlamentar şi, mai ales, la voturile finale, nu este ceva facultativ, ci chiar esenţa muncii de parlamentar. Eu cred că prima condiţie ca un om politic să capteze respectul celui care votează este să se achite cu conştiinciozitate de sarcina pe care şi-a asumat-o atunci când şi-a depus candidatura. Mai ţineţi minte jurământul pe care l-aţi depus şi dumneavoastră (şi nu doar o dată)?

    “Jur sã-mi dãruiesc toatã puterea si priceperea pentru propãsirea spiritualã si materialã a poporului român, sã respect Constitutia si legile tãrii, sã apãr democratia, drepturile si libertãtile fundamentale ale cetãtenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritorialã a României. Asa sã-mi ajute Dumnezeu!”

    Foarte rar în ziua de astăzi se poate descoperii un politician care respectă acest jurământ depus la preluarea funcţiei (atenţie, peste tot preluarea mandatului este condiţionată de depunerea jurământului, jurământul nu este un lucru mărunt, protocolar). Mi-aş dori să existe un articol în Codul Penal care să condamne, cu o pedeapsă echivalentă cu cea prevăzută pentru încălcarea jurământului militar, sau chiar mai aspră, pentru încălcarea acestui jurământ.

    Domnule Dan Voiculescu,
    Credeţi că puteţi face o astfel de iniţiativă legislativă? Puteţi introduce o pedeapsă foarte serioasă pentru încălcarea acestui jurământ. Mi-aş dori ca cineva care este sub imperativul acestui jurământ şi încalcă legea să primească suplimentar încă 15 ani de închisoare. Poate că o astfel de lege l-ar împiedica pe domnul Boc să mai încalce Constituţia cu zâmbetul pe buze şi nici nu ar mai „interpreta” aberant totul după cum îi convine.

    Ce spuneţi domnule senator, faceţi acest lucru pentru noi, cetăţenii. Introduceţi o iniţiativă legislativă care să impună politicianului să respecte jurământul depus? Pentru mine este foarte important să-mi oferiţi un răspuns, pentru că aceasta este una din cele trei iniţiative prin care eu cred cu adevărat că ar putea să aducă o creştere a democraţiei în România.

  34. Eu cred ca alianta intre cele trei partide – PSD-PNL-PC este bine primita de electoratul celor trei partide daca s-ar baza pe un program bine structurat.

Comentariile sunt închise.