Nimeni nu ne intrece la onorat valori cand avem ceva de castigat din asta: la inceputul anului, presedintele Romaniei se lauda cu Emil Cioran in fata ambasadorilor straini:

„Emil Cioran este un mare scriitor si filosof roman care a creat o opera imensa in afara granitelor Romaniei”.

Problema e ca, atunci cand marile noastre valori chiar ar trebui onorate, nu doar expuse protocolar, statul roman are cu totul alte lucruri de facut – desi nimeni nu a inteles exact care anume sunt acele lucruri.

Bine ca ne onoreaza Google valorile nationale:

Google şi-a modificat, sâmbătă, logoul pentru a celebra 135 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, noul logo fiind alcătuit din lucrări realizate de celebrul sculptor, printre care „Domnişoara Pogany” şi „Sărutul”. Logoul Google cuprinde şapte lucrări realizate de Constantin Brâncuşi. Astfel, alături de „Domnişoara Pogany” şi „Sărutul”, logoul prin care Google îl celebrează pe sculptorul român cuprinde şi imagini ale lucrărilor: „Muza adormită în bronz”, „Pasăre în spaţiu”, „Nou-născut”, „Prometeu” şi „Leda”. (Sursa: antena3.ro)

37 COMENTARII

  1. ONOAREA LA GĂLEATĂ

    Onoarea n -o poţi cumpăra cu bani
    Nici azi, nici mâine, chiar niciodată ;
    Soluţia este ca, din patru-n patru ani ,
    Să ni se dea onoare gratis…la găleată.

  2. text corectat
    SALVATI CULTURA SI LIMBA ROMANA !
    FASCISMUL ANTINATIONAL IMPOTRIVA LUI EMINESCU SI TOT CE ESTE ROMANESC!

    ANTIROMANISMUL BASESCU !

    Pentru prima data in istoria politica asistam la un fenomen nou cu totul inedit.
    Romanii se ridica impotriva lor insasi. Clasa politica aliata cu elita intelectuala se infasoara cu drapelul antinational sfaramand cu furie tot ce au creiat generatile precedente. O natiune intreaga refuza sa se uite in oglinda findu-i rusine sa fie roman.Sub regimul Basescu desfintarea culturii nationale este institutionalizata devenid politica de stat.
    Eminescu este daramat, Brancusi ca si uitat iar Eliade, Cioran sau Ionescu sunt
    ca intersizi fiind considerati legionari periculosi.
    Limba romana este considerata un pericol si este interzisa la toate cenrtrele culturale din jurul lumii, iar folclorul uitat cu desevarsire. Noua inchizitie lustruieste catusele. Cei care se ridica impotriva noului tip de fascism,impotriva ICR-ului, sau au putina demnitate sunt declarati dizidenti. Ei trebue desfintati.
Se interzice participarea mea la activitatea la orice ativitate culturala organizata de statul roman doar datorita faptului ca am cerut reintroducerea limbii romane la centrul anticultural si antiromanesc condus de Patapievici. Nu demult o mare manifestare dedicata Luceafarului nu a primit aprobarea de a fi tinuta in cadrul centrului sus amintit, Eminescu fiind cosiderat ca un “poet depasit cu o ziaristica antisemita” de directoarea Corina Suteu.
Ca o rasplata pentru activitatea antinationala bugetul de anul acesta al mafiei rasputinului Patapievici este cu 4 a milioane de euro mai mare dacat anul trecut.
    
Robert Horvath- DEVA cineast New York
    
http://www.devagallery.com/

    htp://devanewyork.blogspot.com/

  3. Poziţia noastră a românilor spre Brâncuşi este că doar facem paradă, ne fălim doar, fără a înţelege, a aprecia şi gusta cu adevărat ceea ce avem în realitate prin opera şi viaţa sculptorului.

  4. Pai daca Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional este condus de un ungur, in persoana lui Kelemen Hunor, la ce ne puteam astepta? La astfel de compromisuri s-a ajuns din partea PDL.

  5. Valorile nationale dau un adevarat sens vietii unei natiuni.Insa pentru ca o natiune sa posede aceste valori este nevoie de personalitati care sa posede o mare dragoste fata de patrie,limba,mama.

  6. «Mama este patria mea »,aceasta a afirmat marele maestru Grigore Vieru.Asociind patria cu cea mai scumpa si sfinta persoana din viata fiecarui om ne dam seama ce loc scump acupa patria in inimile noastre «Patria este o mama pentru o tara ».Poporul nostru de-a lungul istoriei si-a aratat dragostea fata de patrie.

  7. «Limba,istoria si pamintul sunt trei piloni care tin o natiune ». Acesti piloni reprezinta si niste valori nationale pe care doar un adevarat patriot le poate simti si intelege.Un proverb intelept ne spune : «Daca i-ti aluneca picioarele mori numai tu,daca iti aluneca limba piere tot neamul ».Acest proverb ne arata ca fara sfinta limba romaneasca nici spatiul mioritic,nici oamenii nu ar existat niciodata.

  8. Ca si informatie inedita se spune ca in timpul regimului comunist s- au schimbat adevaratele nume ale operelor lui Brâncusi si anume:
    -Nu se cheama ‘Coloana infinitului’, ci ‘Coloana sacrificiului infinit’ dat de eroii nostri.Pe de alta parte, daca numarati modulele din care este alcatuita coloana, veti obtine un numar care reprezinta anul când a fost primul razboi mondial si se termina cu o jumatate din modul, adica reprezinta jumatatea anului respectiv.
    – Al doilea monument, asa cum l-a conceput Brâncusi, este o masa inconjurata de 12 scaune.
    Dar nu ‘Masa tacerii’, ci ‘Masa apostolilor neamului’, iar in mijloc s-ar afla Iisus Christos.
    – Al treilea monument, arata ca o poarta, dar nici pe departe nu este poarta.
    Nu se numea ‘Poarta sarutului’.
    Are legatura directa cu memoria eroilor se numea monumentul ‘Intregirii neamului’, deoarece fiecare dintre cei doi stâlpi este alcatuit din alti 4 stâlpi uniti sus cu o grinda.
    Sarutul mai inseamna si unitate. Deci acesti stâlpi reprezinta 8 regiuni care trebuiau sa se alipeasca patriei mame, România.
    Trebuie ca lumea sa nu uite ca Brâncusi a fost un sculptor simbolist. Si cum in perioada comunista nu au placut numele date de Brâncusi operelor lui, le-au schimbat. Nu stiu cat adevar exista in aceste informatii dar cred ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National este dator sa le verifice.

  9. Nu ma mai mira nimic de cand V-am impartasit povestea Marelui Lucian Blaga.
    Daca acesta si-ar fi scris creatiile in lb.franceza sau germana sau engleza probabil…Internet Explorer era la concurenta cu Google si intrecandu-se in a-l omagia pe Lucian Blaga The Great. :(

    Noi, pe aici prin tzarishoara stim sa onoram doar pe cei de care avem nevoie pe moment…un ceaushescu, un iliescu, un cocos, un mondial, un lider-doi de sindicat, un primar, un procuror, un doctor etc.s.a.m.d. Or fi si ei buni -nu zic nu- dar… Parerea mea este ca in cadrul Ministerului Turismului ar trebui gandita o …sectie care sa se ocupe de zile importante in calendarul cetatenilor romani/Romaniei ca de la Ministerul Culturii doar…sforaituri vin.Acolo se doarme bine.

  10. off-topic:
    In urma atator evenimente cotidiene care se-ntampla in viata Dv.ma gandeam mai ieri ce ar fi daca V-ati scrie si biografia fiindca e evident ca Va pricepeti….?!
    Si cred ca ar fi de interes daca ati scrie, sa zicem biografia Dv. sub forma a 3 volume: 1.Viata mea 2.Securitatea in viata mea si 3.Dragostea in vremea represiunii constiintei mele. -ma rog, cam astfel m-am gandit eu, dar poate deja Dv. Va scrieti biografia cu/fara ajutorul cuiva priceput si cu timp liber pentru o astfel de biografie.
    Si apoi cu o lansare pe masura bugetului Dv….cred ca ar fi best seller si s-ar putea face si scenariu de film/telenovela dupa ea -dar nu la Buftea ci la Hollywood …Sau nu ?

    Cred ca la cat de tracasat ati fost/sunteti de toate regimurile sub care V-ati desfasurat activitatea…Ce ziceti de noua mea idee?

    p.s. Odata cu aparitia biografiei lui Catalin Botezatu -vol.1- mi-a venit ideea.
    Si eu mi-as scrie biografia -ar iesi vreo 5 volume pana acum, dar mi-e ca nu ar cumpara-o nimeni… :(

  11. uitam valorile…etichetele care ne fac cinste. suntem mult prea ocupati cu aspecte din viata simonei senzual, adelinei pestritu etc. trist!

  12. @ P.S.G.

    Tare mai bati campii. Oare tu nu realizezi ca esti de-a dreptul penibila?
    Un sfertodoct ca tine ar face cel mai bine sa taca. Tacerea e de aur.

  13. Francis Farleigh zicea ceva in secolul 19 intradevar admirabil si valabil si in zilele noastre: „All is fair in love and war”.
    So fi referind el ca e ok sa indoi putin regulile in astfel de situatii, dar multi au dus exceptia de la regula la absurd, transformand incalcarea regulii in regula de-a dreptul.

    Valorile trebuie respectate si promovate. Avem multe, cunoscute si necunoscute. Pacat de ele ca nu suntem demni de ele in acest moment.

  14. d-le voiculescu!
    ti-a luat cam mult timp sa reactionzi la uitarea lui brancusi
    cum ai si spus noroc de google
    nu cred ca e singurul roman, sau originar din romania de care ai uitat
    hai sa spunem Radu Lupu…(pentru date in plus contacteaza-ma sau vezi in wikipedia)
    acum doua saptamini a murit in israel un istoric de origina romana michael har segor (goldenberg) membru al academiei franceze doctor de stat al frantei in istorie
    sigur ca te poti simtii minunat cu niste tinere talente, recunoscute de tine, nu uita ca o tara traieste si prin istoria si angela gheorghiu este o somitate romaneasca

    o tara fara istorie e o tara fara viitor iar istoria romanilor este minunata si cu oameni mari chiar daca neglijam fanarioti sau hochenzoleri (care nici romani nu erau)

  15. Azi, citindu-Va subiectul pe care ni-i l-ati propus, despre Onoare,despre inegalabilul Constantin Brancusi, despre tristul Emil Cioran…am avut senzatia ca Dv., lasand comment-urile libere -ca de obicei- ati urmarit -sau nu….. – din nou cum „m-am plimbat” printre minele artizanale ale campurilor „in alb si negru”…
    A fost, din nou, o plimbare interesanta si pe aceste campuri. :) :) :)

  16. TELEGRAMĂ

    A fi sau a nu fi
    Gaddafi
    Muammar
    Libian amar ;
    S-a ras
    În drum spre Caracas.
    Curând
    Vine la rând
    Şi *JON
    Cu curu-n con.
    Pardon !
    Şi Eba mititica
    Cu Nuţica.
    Închidere pluton
    Emil cu-n neuron.
    Dansul mitic
    Pe plaiul mioritic
    Scapat de sifilitic
    Şi de pitic…

    *Javra Ordinară Naţională

  17. Stimate Mogul
    Sper sa aveti ” onoarea ” de a nu cenzura aceasta stire despre noul geniu carpatin si marinar mioritic. El va scurta precis termenul celui de al doilea mandat
    si astfel nu va mai fi nevoie….suspendarea sa.

    AGENTURA BASESCU IN LIBIA !

    CNN : IN VARFUL APARATULUI DE SECURITATE GADAFII SUNT FOSTI
    AGENTI KGB SI AGENTI AI SERVICIULUI EXTERN ROMAN.

    Un scandal declansat de dezvaluirea faptului ca AGENTI ROMANI au antrenat contra bani fortele de securitate libiene ameninta sambata sa afecteze serviciile secrete de la BUCURESTI, SI SITUATIA PRESEDINTELUI BASESCU transmite AFP.
    Citand surse din serviciile de securitate, articolul afirma ca presedintele Romaniei si liderul libian Muammar Gaddafi au incheiat in octombrie 2010 un acord de cooperare pentru formarea fortelor de securitate libiene. serviciile secrete romanesti .
    REUTERS scrisese vineri ca la aceste stagii de pregatire au participat 30 DE AGENTI SIE , deasrmenea …. comando special de interventie al politiei, sau ai unitatilor antitero si chiar soldati. Participarea avea loc in timpul concendiilor si presupunea o remuneratie consistenta. Potrivit informatiilor obtinute de presa, politistii obtineau pana la 15.000 de euro pentru aceste activitati si chiar 50.000 daca misiunea era de mai multe luni. O alta modalitate de plata consta in concedii in Tunisia.

  18. @beny_israel – ce remarca de 2 lei. e plin de guralivi d’astia ca tine. eu cred ca este de admirat ca a sesizat aceasta problema. tu ai sesizat-o undeva? te-ai exprimat? ma indoiesc
    pana atunci, poate pui mana si inveti putina gramatica…

  19. Excelenţă,
    Între 1996 şi 2000, Coloana Infinită – simbol fundamental al spiritualităţii româneşti şi pilon al identităţii culturale naţionale – a stat despuiată, profanată de Radu Varia, preşedintele Fundaţiilor româno – americane „Constantin Brancusi”. La propunerea ministrului maghiar al Culturii române, preşedintele Băsescu tocmai i-a conferit lui Radu Varia Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor, categoria F, „Promovarea Culturii”!!! Dovada, aici: http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/istoricul-radu-varia-decorat-de-traian-basescu-215393.html .
    Şi mai grav este faptul că, din aprilie a.c., langa Coloana Infinita, va incepe ridicarea Centrului american de reinterpretare a originilor creaţiei lui Brancusi.
    Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat un Memorandum – aiuritor, prin conţinut – ce a şi fost semnat cu două ONG-uri din SUA (Fundaţia Infinitul şi Fondul Mondial al Monumentelor), proprietare ale clădirii şi care vor coordona reinterpretarea creaţiei brâncuşiene, de la umbra Coloanei Infinite. Amănunte, aici: http://www.gorjnews.ro/slider/opriti-asasinarea-lui-brancusi-scrisoare-deschisa.html .
    Excelenta, va trimit la [email protected] documentele aferente, in speranta ca veti uza de parghiile legale, la indemana dumneavoastra, pentru a limita efectele acestui act de terorism cultural fara precedent.
    Altfel, este foarte ciudat ca subiectul nu are loc in Jurnalul National.
    Va multumesc.
    Narcis Daju, http://www.gorjnews.ro – Miscarea mea de rezistenta

  20. VA CURGE MULT SÂNGE SPURCAT

    În serialul coreean Furtună la Palat, episodul 76, partea 4/7, gâdele cu securea-n mână, într-un original dans al morţii, îi înspăimântă pe politicienii trădători condamnaţi la moarte prin decapitare [ Pentru o clipă i-am recunoscut printre condamnaţii trădători de ţară şi neam pe Traian Băsescu şi toată clica pedelist-udemeristă]
    Gâdea Mihai ar putea să valorifice scena respectivă (accesând pe You Tube) în emisiunea sa de la Antena 3, şi nu întâmplător…

  21. Independenţa este o valoare pentru care am luptat zeci de ani. După ce am fost atât de mulţi ani sub stăpânirea turcească, rusească, sovietică, acum am ajuns să avem independenţă statală care ne este garantată prin Constituţie. Dar, cu părere de rău, greu învăţăm să ne bucurăm de independenţa noastră. În istoria ţărilor care au abolit robia, de multe ori se întâmplau cazuri când robii, după ce erau eliberaţi, se întorceau din nou la stăpânii lor, pentru că nu putea să fie liberi. Libertatea era pentru ei o mai mare povară.Foarte mulţi din poporul nostru au făcut din libertatea primită o haină a răutăţii.

  22. La Targu Jiu pot sa spun ca a fost sarbatorit printr-un eveniment local. Mi-a mai placut valul de articole scrie de straini despre Brancusi. Unii din pacate traiesc cu impresia ca Brancusi este francez si nu roman.

Comentariile sunt închise.