Citesc constant – an de an – despre performantele informaticienilor si criptologilor romani: cei mai buni din Europa, printre cei mai buni din lume, curtati de NASA, cautati de Microsoft.

Si – pentru ca as vrea sa-i cunosc pe performeri – ma gandesc sa le ofer o mică provocare :)…

rijndael-128(rijndael-128)

2(2)

1(1)

58 COMENTARII

  1. beton incriptarile. vad ca sunt trei niveluri de dificultate de la juniori la campioni olimpici. bafta alora de accepta misiunea.

  2. E foarte buna criptarea. Dar asta nu inseamna ca nu poate fi sparta. Numai sa nu va asteptati sa fie decriptate repede. poate sa dureze cateva saptamani, cel putin pentru filmulet. Parola este distribuita in biti si dureaza ceva pana cand un program o sa reuseasca sa ghiceasca parola si sistemul de criptare. Pana si calculatorul meu are nevoie de cateva zile ca sa decripteze chestiile astea.

  3. Nea… Voiculescule, te dai ”responsabil” cu soarta tineretului, esti la curent cu toate…vad acum la Antena 1 . Ai avut curiozitatea, macar, sa vizionezi un episod in care sa constati nivelul deosebit de jos al limbajului, dialogurile tampe si …aerul de traftir, in general, degajat de ”emisiune” ? O sa spui ca nu inteleg mesajul, ca o fi vreo ironie, un pamflet la adresa pitipoancelor, destinat reeducarii lor. Dar cum reeduci, comiti crima dupa care spui: – asa nu se face ! ? Stii ‘mneata ca scolile sunt din ce in ce mai pline de zapauge din cele pe care ”emisiunea” asta si nu numai ea, de la antene, LE PROMOVEAZA ? Ce vrei, de fapt, sa produci o masa imensa si amorfa de idioti si idioate care sa fie subordonata unei ”elite” profitoare ajutata prin ”fundatie” si obedienta d-tale, in ultima instanta ? Am mai trimis unele semnale critice catre televiziunile d-tale si – la foarte scurt timp – am avut mari probleme cu calculatorul. Asta incurajezi la tinerii computeristi romani, ”cei mai buni din lume” care – probabil – se pricep si la devalizari de carduri ?

  4. Habar nu am de criptare, dar clipul cred că este ceva grecesc, de prin 1999, poate Giorgos Theofanous, Constantinos Christoforou, Demetres Koutsavlakis, Philippos Constantinos, Argyris Nastopoulos şi Panos Tserpes. :D

  5. Sau…

    Hey boys, miss magic is back
    No hollywood waste or tinsel trash
    A street kid, she’s not stray cat
    Heaven on her legs, she’s a feline flash

    Takes a good woman to play a good man
    And no one plays like heaven can
    She said ‘leave your name at the sound of the tone’
    ‘Call you right back when I get home’
    Better watch out when we’re all alone

    Heaven is a girl I know so well
    She makes me feel good when I feel like hell
    Heaven is a girl that I’ve got to have
    And she makes me feel better when I’m feelin’ bad

    Hey guys miss magic is mine
    No silicone smile, she’s a vintage wine
    Bombshell blonde, red lipstick on
    Aqualine fine, she’s a real wild one

    She said ‘leave your name at the sound of the tone’
    ‘Call you right back when I get home’
    Better watch out when we’re all alone

    Heaven is a girl I know so well
    She makes me feel good when I feel like hell
    Heaven is a girl that I’ve got to have
    And she makes me feel better when I’m feelin’ bad
    Heaven is a girl that makes dreams come true
    Oh, no one does it good like heaven do, no

    She got the rhythm to drive me crazy
    She got the rhythm of love

    She said ‘leave your name at the sound of the tone’
    ‘The lights are out but there’s somebody home’
    Better watch out when we’re all alone

    Heaven is a girl I know so well
    She makes me feel good when I feel like hell
    Heaven is a girl that I’ve got to have
    And she makes me feel better when I’m feelin’ bad
    Heaven is a girl that makes dreams come true
    Oh, no one does it good like heaven do, yeah

    Heaven is a girl that I’ve got to have
    She makes me feel better when I’m feelin’ bad
    Heaven is a girl that makes dreams come true
    And no one does it good like heaven do
    That voodoo that you do
    (Def Leppard – Heaven Is)

  6. Domnule Voiculescu
    O veste speciala pentru dumneavoastra. Am cumparat filmul canadian AVEREA DIAVOLULUI in care jucati alaturi de geniul carpatin. Va fi postat pe You Tube spre deliciul spectatorilor romani. Puteti inpiedica premiera incetand cenzurarea
    postarilor mele. In caz contrat cariera cinematografica si notoritatea internationala va este deschisa. Mult si definitiv succes.

  7. INFORMARE PENTRU MOGUL
    IN SUA TRAIESC UN MILION DE ROMANI.

    California (zona Silicon Valley, in care se stabilesc in general specialisti in domeniul IT) si Florida, destinatii mai recente de imigrare a celor veniti din Romania si de reasezare a unor romani americani din valurile anterioare de imigrare, cunosc o dinamica aparte a comunitatii romano-americane.
    In ultimii ani, s-au constituit comunitati romanesti, care se afla într-un proces de consolidare si de crestere numerica, in state precum Washington (in special in zona Seattle-Redmond, unde se afla sediile companiilor Boeing si Microsoft), Georgia, Texas, Arizona. In fapt, comunitati romanesti, chiar daca, in unele cazuri, de dimensiuni foarte mici, nestructurate si neorganizate, exista in majoritatea statelor americane.
    Un segment important al comunitatii romane din SUA este reprezentat de cei aproximativ 4000 profesori si studenti romani sau de origine romana care isi desfasoara activitatea in universitati din aproape toate statele SUA.
    DESCHIDETI ROBERT HORVATH DEVA BLOG PENTRU A AFLA AMANUNTE DESPRE REDESCHIDEREA PROCESULUI TRAFICANTULUI DE ARME KASSAR SI CEREREA AVOCATIILOR ACESTUIA DE A CHEMA MARTOR PE TRAIAN BASESCU !

  8. Ploieşteanul Andrei Purice se află printre cei mai buni informaticieni din lume. Elev în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, Andrei Purice a fost medaliat cu aur la Olimpiada Balcanică de Informatică, din anul 2010, care s-a desfăşurat în Muntenegru, fiind singurul din România care a obţinut o asemenea performanţă.

  9. DECRIPTARE

    “Băsescu-n luna martie suspendat !”
    Precum a anunţat cu surliţe şi tobe ;
    Acesta este tâlcul mesajului criptat ,
    Mogulu’ aflându-se deja în … probe .

  10. Oricine stie sa foloseasca google poate decripta aceste fisiere cu ajutorul unor softuri care sunt la indemana oricui. Si nu cred ca aceasta initiativa de a pune mana pe „cunoscatori” va avea un succes deoarece nimeni care are idee ce face nu va fi dispus sa isi riste pielea pentru 1000E pe luna cand se poate castiga de 10 ori mai mult pe cont propriu.
    Un Cr4c/<3r poate castiga lejer 5000e pe luna si nu trebuie si sa stie nimic despre criptografie singura metoda de a se proteja este folosirea unor "sageti" pentru a nu se face niciodata legatura intre bani si el. Cei care sunt prinsi pentru fraude si ii vedeti la tv sunt niste copii prosti care stiu putina engleza si sa posteze mesaje pe eBay cum fac baietii din Valcea.
    De cand s-a introdus confirmarea telefonica pe eBay multi s-au lasat de joaca pentru ca nu au auzit in viata lor de sipuri cu care pot confirma anunturile. Cr4c/<3rii care se folosesc de pagini clonate ("scam") pentru a pune mana pe diverse conturi/carti de credit sunt prinsi pentru ca nu au auzit in viata lor de un VPN cu care sa se protejeze ei preferand sa utilizeze mult folositul AOL pe care il poate instala orice prost. R3sp3cT !!!

  11. @Click: Cu toate astea, si in conditiile in care orice comentator de blog stie sa se dea pe google, tot criptate au ramas informatiile. Acuma, trebuie sa recunosti ca intre tastangeala si decriptare e cel o putin o diferenta. Pe care tocmai ai enuntat-o, Cr4c/<3r3 ;)

  12. @bibliotecaru Daca prin „solutie” te referi de la decriptari, nu putem decat spera ca amicul „Click” (de mai sus) o sa aiba bunavointa de a si face uz de Google si de programele alea „la indemana oricui”, asa cum ne-a amenintat. Sau, cine stie, poate omul e doar teoretician, iar adevaratii practicieni se lasa asteptati.

  13. interesanta provocarea. avem foarte multi tineri geniali pe IT. care isi irosesc cunostintele pe tot felul de tampenii.

  14. skolkovo in rusia, silicon valley in sua…in romania…pauza! stiu ca investiti f mult in formarea tinerilor, mai ales a celor de valoare…poate va ganditi la un proiect de acest gen.

  15. in loc ca marile corporatii sa se duca in india pentru outsourcing pe it, mai bine ar reloca aici, in Romania. dar pentru asta, trebuie sa lucram la eticheta aceasta…avem foarte multi tineri de exceptie. tb sa stim sa-i pastram

  16. ITistii trb pastrati in tara. tb sa stopam brain drain-ul…daca vrem sa mai avem vreo sansa. era actuala se bazeaza pe capitalul intelectual, pe resurse umane, pe knowledge…pe INOVATIE. daca pleaca si creativii, inovativii…ce facem? avem pretentii sa intram in COMPETITIE. cum naiba sa facem asta cand noi nu investim in capitalul intelectual? ii lasam sa plece sau ne batem joc de ei in tara

  17. statul nu este preocupat de tinerii de valoare. pe basecu, pe boc ii intereseaza cum sa il scoata basma curata pe pasat, cum sa evite bercea mondial puscaria…
    e bine ca va ganditi si la acesti tineri, care performeaza in zona IT. merita o sansa, merita sa ramana in tara lor.

  18. @ mar-cell

    Stimate domn,
    Ca şi amicul Click, confirm că există zeci de programe ce se pot lua de pe internet pentru a cripta şi decripta fişiere. Numai că, în general, se pot lua cu bani… Mă îndoiesc că cineva va cheltui nişte euro pentru a decripta fişierul de mai sus.
    Există, gratuit de acestă dată, şi rutine de criptare/decriptare, dar acestea sunt implementate fie în Visual Basic, fie în altceva…

    Dacă pentru un text scurt se poate gândi a se face o criptare/decriptare manuală, un fişier de mărimea 1.wmv nu poate fi făcut manual, sunt mii de miliarde de operaţii ce trebuiesc făcute.

    Personal eu nu cred că această criptare/decriptare determină nu ştiu ce calitate intelectuală. Astăzi acei computer geeks sunt pur şi simplu într-o reţea de comunicare pe subiect care descarcă nişte progrămele. „Expertiza” lor nu se naşte din ani de cercetare, ci din accesul la nişte programe care fac şi desfac. Adevăratul specialist în programare este cel care ştie să programeze în cod maşină. Aceştia sunt foarte puţini. Mulţi specialişti de astăzi habar nu mai au ce este acela codul maşină sau un limbaj de asamblare.

    „Meseriaşii în criptare” sunt cei care descoperă o adresă atunci când văd pe o foaie de hârtie „Mi se cuvine pentru ştiinţa mea”… şi gândesc răspunsul „Az Zumar 39 49”, adică „RLAL”, adică Round Lake Area Library… şi uite aşa ajung la 906 Hart Road Round Lake, IL 60073. Dar aceştia sunt puţini… mai mult prin filme. :D

  19. @bibliotecaru

    frumoasa expunere insa, constat inca o data ca desi bariera dintre teorie si practica e atat de fin delimitata de google sau chiar de acele „retele de comunicare”, ea n-a fost inca depasita in ultimele cateva zile. ba, chiar dvs. sustineti ca desi un fisier precum 1.wmv implica un proces ceva mai complex, pentru fisierele text s-ar putea gandi o decriptare mai usor, fara a face uz de soft-ul atat de costisitor, nu?

    si oricat de ignorant ar parea, capacitatea de a percepe o nota referentiala in cheia unui verset coranic – desi poate laudabila – n-are de-a face cu criptologia, asa cum ne referim la ea aici. mai mult prin filme…

  20. eu stiu pe cineva care nu a trecut probele…si a avut atatia ani la dispozitie pentru a le trece: basescu. asa ca, acest individ, trebuie neaparat scos din schema. ASAP!

  21. @ mar-cell

    Încercaţi să vă documentaţi puţin relativ la „rijndael-128” şi alte sisteme de codificare precum blowfish, cast, des, enigma, gost, loki, rc, saferplus, serpent, tripledes, wake şi… care mai sunt.

    Eu spuneam un lucru simplu, NIMENI nu ar putea decodifica acel fişier 1.wmv fără ajutorul unei rutine informatice, oricât de bun ar fi. Iată de ce bun decriptor nu înseamnă să ai o capacitate în a decripta, ci doar a avea programul necesar. Criptologia nu mai este o ştiinţă decât pentru cel care face programul. Restul doar aplică un program fără nici o problemă asupra sistemului de codificare, decodificare.

    Vedeţi dumneavoastră, aţi căutat pe Google şi aţi găsit ce înseamnă Az Zumar 39 49, adică un verset din Coran. Probabil că aţi fi ajuns acolo şi doar căutând textul… dar nu aţi ajuns de acolo la “RLAL” :D Tocmai acolo era esenţa criptologiei în context, şi era chiar cea mai banala formă a criptologiei (special am folosit această formă pentru a fi uşor descoperită). Intenţionat am omis să vă spun cum se face legătura dintre „Az Zumar 39 49” şi “RLAL”. :D

  22. Nu Va suparati tare pe mine daca nu dau click de data aceasta ?
    Am unele temeri la „datu’ cu clicku’ „desi Va stiu om serios… :)
    Pe langa cele de mai sus, cele ce ni-i le supuneti provocarii de aceasta data,nu sunt in domeniul pasiunilor mele actuale… :)

  23. @bibliotecaru

    nu-mi dau seama daca omiteti cu buna stiinta raspunsul meu sau, putin probabil, involuntar.

    sunt 3 fisiere criptate (ma rog, la primele 2 observ ca nu fisierul in sine e criptat, ci continutul) iar dvs. va ambitionati sa-mi precizati mijloacele necesare decriptarii acelui wmv: capacitatea de a manevra un oarecare soft.
    ok, asta am inteles. de prima data.

    ceea ce nu inteleg este daca practicati un „stiu, dar nu vreau”, un „se poate, dar nu stiu eu cum” ori pur si simplu ne faceti o expunere cu caracter enciclopedic.

    foarte on-topic, n-am vazut decriptarile inca:).

  24. Nu isi va permite nimeni sa piarda timpul sa decripteze asa ceva pentru ca timpul inseamna bani. Aici nu vad decat dorinta de a se decripta trei fisiere amarate pentru ce ? Propune o suma si poate se vor arata oameni interesati sa decripteze acele fisiere. Nu am nimic de dovedit nimanui mai ales pe timpul meu :)

  25. @ mar-cell
    După cum spuneam, eu nu mă pricep la aceste criptări, cu atât mai mult la decriptări.

    Dacă este aşa cum spuneţi, şi sunt trei fişiere separate criptate… atunci cu siguranţă că cel ce reuşeşte să decripteze cele trei fişiere este un decriptor cu un adevărat talent (habar nu am să fi reuşit cineva o decriptare rijndael-128 fără cheie). Ceea ce am înţeles eu, şi acum mă gândesc că aş putea să mă înşel, este că avem un fişier (respectiv acel 1.wmv), şi două chei de criptare. Cu alte cuvinte, presupunerea mea nu este că trebuie decriptate trei fişiere, ci că toate cele trei au legătură unele cu altele şi ţinta este decriptarea primului fişier.

    Dacă cineva decriptează, fie şi un mic text de 24 de caractere, criptat cu rijndael-128, fără să aibă cheia de decriptare, este cu adevărat un om foarte, foarte bun. O cheie de 128 de biţi înseamnă foarte multe variante de încercat, nici nu ştiu dacă aş putea citi un număr atât de mare. Eu unul nu ştiu să existe un sistem care să spargă o asemenea criptare şi, chiar dacă ar exista, oricum ar necesita un supercalculator şi nu banalele PC-uri comerciale pe care le avem pe acasă.

  26. Pot fi mai multe variante.
    Cea mai plauzibila ar putea fi ca sunt parti a unui URL /a unui cod de identificare sau chiar o „cookie”, sau…. ?!?!?
    Dar nu e …domeniul meu forte. :)

  27. :)
    Bună asta cu „mi-am sunat un prieten”…
    :)
    Ghinionul meu este că nu am nici măcar prieteni care să ştie să spargă coduri… Nu-l pot suna decât pe premier, care este specialist în spart coduri. A spart codul penal, pe cel de procedură penală, codul civil, pe cel de procedură civilă… se aude că va sparge şi codul muncii. Nu m-aş mira să aud că angajează răspunderea guvernului şi pe codul bunelor maniere…sau pe codul mărunţit cu mirodenii din Martinica. Numai că nu cunosc numărul personal al premierului şi cel de la cabinet e tot timpul ocupat. :D

  28. Încercam şi eu să aduc vorba astfel încât să se potrivească cu ce spuneam despre dl. Boc. :D Căci problema domnului Boc tocmai asta este, nu prea reuşeşte să le decodifice (să le afle înţelesul), le sparge pur şi simplu de se alege praful de el.

  29. @Bibliotecaru:
    A fost super acel paralelism.
    Si s-a potrivit si cu spartul codului la InfoChioscul din sect.6 -daca ati vazut stirea…Penibil.Cel care a creat acel programel iar a uitat cati cetateni are Bucurestiul live, cati turisti live dar si cati virtuali are.Sau a dat vre-un nou tip de virus/animal de prada viralo-virtual iama prin Gradina noastra Carpatina ? :) :(

  30. Dar rezultatul tot nu a apărut. Încep să cred că domnul Voiculescu nu ştia nici domnia sa şi, în loc să plătească un decriptor, s-a gândit să dea o probă pe blog. :lol: Aşa fac afaceriştii, aşa apare munca la negru :D

  31. @ Geta P.R.
    Nu e ocupat, văd că postările merg în continuare. ;) Cât timp să ia ataşarea fişierului decodat, sau a unui link către fişierul decodat… O nimica toată. :D

    PS.
    Sunt un pic răutăcios, dar numai pentru a încerca să-l determin pe domnul Voiculescu să nu uite de soluţie. :lol:

Comentariile sunt închise.