De câteva luni am început să dezvolt – mai degrabă discret, temeinic, fără a da sfoară în tară, fără publicitate si PR – un centru pentru inovatie aplicativă în cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea României. În primul rând pentru că – e de domeniul evidentei – statul român pare expert în a descuraja si a irosi creatiile românilor.

Nu promit nici pe departe că orice idee va deveni realitate sau că orice solutie se va aplica; stiu însă sigur că ideile si solutiile vor fi ascultate, fisate, analizate. În fond, respectul pentru capacitătile noastre inovative este o formă a respectului pentru viitorul nostru si al copiilor nostri: cel mai bun mod de a prezice viitorul este să îl inventezi – spune pe undeva Alan Kay.

Contactele necesare le găsiti aici.

49 COMENTARII

  1. Nu ati primit nici o idee/proiect ca raspuns la articolul precedent, respectiv „Bursa ideilor”?
    Pe ce domenii se dezvolta centrul de inovatie aplicativa?

    Dan Voiculescu a raspuns:

    Mai multe – inclusiv a ta :). E in fundamentare, mi-a plăcut mult.

  2. Se pun in problema solutii doar pentru stiinta,sau si pe teme politice ? Eu as avea cateva idei,dar,daca acea intalnire va fi la Bucuresti,nu voi putea participa.
    Unde se vor tine loc intalniriile ?
    Multumesc !

  3. Pe partea de fundamentare a ideii va pot da o mana de ajutor. In acel document erau prezentate doar schematic ideile cu o mica fundamentare pe fiecare etapa. In cadrul unei conversatii de cateva minute, fie ea si telefonica, pot explica putin mai clar ceea ce doresc sa fie facut.

  4. Infrastructură de cercetare înseamnă instalații, resurse și servicii conexe utilizate de comunitatea științifică pentru a desfășura activități de cercetare de nivel înalt în domeniile sale respective și cuprinde principalele echipamente și instrumente științifice; resurse de cunoștințe precum colecții, arhive sau structuri pentru informații științifice; permițând infrastructurilor TIC cum ar fi rețelele de tip GRID, materialul informatic, programele de software și instrumentele de comunicare, precum și orice alte mijloace necesare pentru atingerea unui nivel de excelență în cercetare.

  5. @ Dan Voiculescu

    OSTREICOLĂ

    Parcă de prea multe lucruri te ocupi ,
    Stârnind, în cei din jur, numai invidii ;
    Dar de vrei ca gura târgului s-o rupi ,
    Ce-ar fi să creşti şi-n Dâmboviţa … stridii?

  6. Avand in vedere ca Romania a ocupat penultima pozitie in Clasamentul European privind Inovatia, o astfel de initiativa este mai mut decat binevenita.

  7. Conform legislatiei comunitare, „cercetare şi dezvoltare” inseamna dobândirea de know-how, realizarea de analize teoretice, de studii sau experimente privind produsele sau procedeele, inclusiv producţia experimentală şi testele tehnice ale produselor sau procedeelor, realizarea de instalaţii necesare şi obţinerea drepturilor de proprietate intelectuală aferente.

  8. ar fi excelent ca din acest centru sa iasa cateva idei bune care sa fie si puse in practica. avem o problema la acest capitol, la a pune in practica

  9. Unul din punctele importante ale strategiei Europa 2020, „O uniune a inovarii” ne OBLIGA sa facem ceva in privinta cercetarii si inovarii. Din pacate, alocarile bugetare pentru cercetare si inovare, ca procentaj din PIB, sunt la mai putin de jumatate din media UE.

  10. ANCS- Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, finantata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii o institutie finantata pe care o platim degeaba.

  11. Nu stiu de ce, dar cand ma gandesc la numele dvs, ma gandesc automat la sustinerea, promovarea talentelor „ascunse”….Felicitari, se pare ca sunteti printre singurii oameni care se ocupa cu adevarat de aceste talente si spun asta fiindca ultima data cand am auzit de „sustinerea talentelor”, tot la dvs am auzit!

  12. Actualul program de cercetare al UE (PC7) a atras, începând din 2007, peste 40 000 de propuneri din partea comunităţii ştiinţifice, aproape 8 000 de proiecte fiind finanţate până în prezent. Sunt implicate aproape toate universităţile europene şi aproximativ 15 % dintre participanţi sunt IMM-uri.

  13. Exista destui tineri care vor sa urmeze o cariera in cercetare, dar care sunt descurajati de absenta oportunitatilor din mediul academic romanesc.

  14. In Romania exista oameni talentati in toate domeniile, doar ca acest stat condus de talharul traian basescu intoarce spatele si baga banii in buzunar. Va felicit pt initiativa si pt faptul ca faceti aceste lucruri cu toate ca n-aveti nicio obligatie!

  15. Oameni capabili in cercetare am vazut ca avem, mai lipseste sprijinul unor oameni ca dvs. Acum se pare ca il au. Felicitari pentru initiativa!

  16. Off topic. Domnule Presedinte DV, Vineri, dna. Gabriela Vranceanu Firea a realizat o emisiune “Stirea Zilei “ demna de B1TV ( invitati fiind Dnii Adrian Nastase si Parvulescu – Pro Democratia ). In primul rand, timp de 15 minute a prezentat stirea “fierbinte” de interes national a divortului Columbenilor, cerandu-le invitatilor parerea. Apoi a prezentat un material “ne-fierbinte “ de la aniversarea presedintelui Ion Iliescu, cu inghesuiala si lacomie la produse culinare, foarte, foarte asemanator cu alt material de la prezentarea unui nou produs ( aceleasi fete lacome, aceleasi luari de mancare pentru acasa, etc . Ma intreb chiar daca nu sau folosit si cadre din precedentul material. ). Va dati seama in ce situatie a fost pus Adrian Nastase, invitat sa comenteze acest material ( tendentios este putin spus ). Nu este prima oara cand doamna Firea calca in strachini, fara gratie, cu PSD-ul– sa ne amintim conflictul cu dl. Ponta. Cu astfel de emisiuni degeaba v-ati mai straduit sa creati USL-ul ; riscam sa ramanem cu portocaliii pe cap pana in 2016.

  17. @DV: Congres PC in scurt timp? Alegeri in PC?

    Presupun ca e vorba de fosta functie a lui Codrut Seres si cele cateva filiale judetene care functioneaza cu presedinti interimari (inclusiv Iasi cu Tudor Ciuhodaru). I-am propus o strategie pentru profesionalizarea filialei si una pentru eventuala lui candidatura la Primarie (daca ar fi interesat :-) ).

    Candidaturi din afara partidului primiti :-D ?

  18. toate ideile romanilor sunt aruncate la gunoi de societatea noastra, numai strainilor se pare ca le sunt de folos din moment ce majoritatea isi gasesc finalitatea in alta tara

  19. nu stiu cat de pregatiti suntem pentru nou, suntem inca in urma cu multe lucruri si de obicei suntem reticenti la tot ce inseamna inovatie, poate se poate produce o schimbare in mentalitatea multora daca ideile noastre ar fi sustinute si apreciate public

  20. Off topic

    POST PARLAMENTAR

    De azi, aleşii noştri intră cu toţii-n Postul mare
    Şi-şi vor mai schimba-ntre ei reţete de mâncare ;
    Nu mai mănâncă Brânză şi nici Găină grasă ,
    Mai bine să le pape Lupu, ca la mă-sa acasă ;
    Sau ar putea o Vreme să le dea la un Cotoi ,
    Neavând voie a se-nfrupta nici cu ciorbă de Răţoi,
    Că-i bun şi Ghiveciu de legume, de-i pui şi usturoi .
    Ori sărmăluţe din Păsat, ascunse-n foi de viţă ,
    Lăsând la urmă moftul, de-a savura o Chisăliţă
    Şi chiar de-a bea, în loc de whisky, zeamă de Tărîţă .
    Vor renunţa la icre negre şi la fileul de Calcan ,
    Mulţumindu-se şi cu Plăcintă cu cremă de Bostan .
    De fac Cărare-n fundul curţii,de-atâta borş cu ştir,
    Le mai schimbă postul Popa, cu suc de Trandafir .
    Şi-o Frunzulică îi bună, fie chiar şi de spanac ,
    Ca-n zi de dezlegare, să aibă Gust şi de Novac.
    Precum Gospodaru, cu Mazăre îşi vor servi ruda ,
    Ignorând riscul iminent de a li se înfunda şi Buda .
    Vor mânca din Geantă ori Palaşcă,ţinând postul tot,
    Căci nu vor Prigoană ori Resmeriţă, să n-o ia în Bot …

  21. de obicei toate ideile romanilor sunt aruncate la gunoi de societatea noastra. dar sa speram ca se mai gasesc oameni cu adevarat interesati despre viitorul copiilor nostri. sunt inginer agronom si am lucrat ani in sir in cercetare. asa am ajuns sa pun la punct doua proiecte fff interesante referitoare la: agricultura – Producerea si folosirea de materii prime ecologice pe scara larga; industrie alimentara si alimentatie publica – Folosirea de noi tehnologii pentru alimente naturiste si ecologice. v-as putea da cateva detalii lamuritoare poate intro convorbire telefonica sau cum considerati dvs.

  22. off-topic:

    Stimate Domnule D.V., as vrea sa „puneti o vorba buna” pentru mine pe langa Camelia si sa o intrebati daca nu ar fi posibil ca macar canalul tv Euforia sa transmita cel putin finala Carnavalului de la Rio de Janeiro…
    Cred ca frumusetea paradei scolilor de samba braziliene este magnifica !

    Va multumesc din nou anticipat si Va doresc O Zi Buna!

  23. @ stefan asa e. nimeni nu valorifica ideile bune la noi. ne desconsideram valorile de aceea toate „creierele” pleaca in strainatate

  24. Domnule profesor ,

    Este ok initiativa dvs .
    Eu sper ca pentru cativa norocosi sa se concretizeze .
    Nu doresc sa ascund faptul ca ceva mi se pare a nu functiona cand vine vorba de aplicatii tehnice .
    In momentul in care totul pare prea frumos ca sa fie adevarat , si sperante sunt irosite din nou , e un fel de a rasuci cutitul in rana ..
    Eu v-am mai scris , si doar ca exemplu , intr-un fel este trist ca sansele mele vin doar din partea diverselor companii din Germania pentru care fac niste treburi destul de interesante fapt ce mie imi dau increderea ca au o baza tehnico-comerciala sanatoasa .
    Cum v-am mai scris , pacat ca nu scrie „made in Romania” pe multe produse pe care le-am cumparat sa le vom cumpara in viitor , si nu ma refer la fabricatie , ci la conceptie .

    Cu stima .

  25. OBLIGAT A TE NAŞTE
    ……………………………………………………………………….
    – Mama, tu chema-şi barza ce-n graba m-a adus
    La patru dimineaţa, fără să-ntrebi ce am de spus ?
    – Nu fiule. De-aş fi ştiut ce vremi de groază-o s-apuci
    M-aş fi târât cu gând de lepădat pe garduri şi uluci…
    Mă iartă ! dar şi bietul tactu fuse la fel de vinovat
    Cercând fără de voie, s-arunce cu seminţe de băiat.
    – Pricep, ca şi acum, de viaţa-mi nişte unii au dispus
    Fără să mă consulte de aveam şi eu ceva de spus…
    …………………………………………………………………………..
    PS Este un poiem de mare întindere

  26. În perioada 2007-2013, UE alocă aproximativ 143 de miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor din domeniul cercetării şi inovării. În prezent, Comisia pregăteşte terenul pentru o nouă rundă de finanţare, având ca punct de plecare priorităţile stabilite în cadrul iniţiativei O Uniune a inovarii.

  27. Foaaarte tare! De când îmi doresc să apară cineva care să aplece o ureche la oamenii cu spirit inovator! Toată ziua vedem politicieni la televizor că se ceartă: care a furat, care a mințit, care e nerușinat.. și din când în când mai apare și câte cineva cu idei bune.. dar cine să-l asculte? Eu însumi făcusem un site pentru a susține ideile inovatoare dar se pare că nu multă lume e la fel de idealistă ca mine; dacă sunt totuşi astfel de persoane printre dvs. va invit să aruncaţi o privire şi la mine pe site (dati click pe numele meu). În orice caz, o să pun un articol şi la mine pe site prin care să semnalez existenţa acestui „Senat Ştiinţific”.

    Bravo d-le Voiculescu, până acum mă orientam după toate părerile negative de la alte televiziuni despre dvs. dar cu această mişcare, mi-aţi dovedit cel puţin că sunteţi foarte bine sfătuit şi în mod sigur că aveţi o omenie cu mult superioară bârfei despre dvs… Nu cred că cineva care e interesat în mod egoist de propriul progres economic poate să aibă mintea deschisă la inovaţii, mai ales în afara sferei sale profesionale. În mod sigur inovaţiile sunt o dovadă a frăgezimii şi flexibilităţii mentale a unei persoane, iar prin finanţarea acestei trăsături umane ieşite din comun, daţi dovadă de înţelepciune..

    Succes vă urez!

  28. carambol, oare chiar nimeni nu poate face nimic in privinta asta? sa stopam cumva acest „export” care ne deterioreaza conditia societatii in care traim. nu stiu frate cum gandesc guvernantii astia. crestem creiere, le dezvoltam, pe bani grei din spatele nostru, al contribuabililor, apoi…”le dam papucii”, care nu cumva sa le ia locul astora de ne conduc. vad ca dl-ul prof. Voiculescu a lansat o provocare, dar sa vedem daca este in stare sa o si finalizeze.

  29. Domnule Voiculescu,

    Am plecat din Romania in anul 1988, am 64 de ani, in anul 2004 am incercat sa bag in Romania un nou sistem de case Ecologice din otel special are in componentza 3 felurii de otel in trunul, case cu 3 camere 200m patrati, cu incalzire electrica, rezistente la cutremure, furtunii, inundatii, foc, este adevarat ca in Romania a inceput sa se construiasca case pe strctura metalica, nu au randament la foc se topesc, se indoaie, casele mele rezista la foc, eu probez daca este nevoie, case foarte ieftine date la cheie $40000, materiale sunt in Germania unde? pot lua legatura sa organizez niste Coorporatii din tinerii, cu banii Europeni sa construiasca 1 milion de asemenea case in Romania, in jurul oraselor marii, in domeniu rular, eii sa faca nu eu, eu doar le fac menangeamentu, afacerea sa fie a lor, mii de Coorporatii in toata tara, ca aici in Texas, sa imultit orasul DALLAS in 20 de ani s-au facut orase in jurul Dallasului, eu ca Ing Constructor eu nu sunt deacord cu construirea de COSTIUGE CEAUSISTE de constructii de blocurii care necesita intretinere foarte mare si nu sunt rentabile, la o curte mai poti cultiva o leguma, poti creste o pasare, si ai caldura si aer conditionat 24 de ore si apa calda
    Eu am avut o consultanta cu niste smecherii de alui Boc pe atunci primar si au vrut sa sparga piatza imobiliara dar m-am oprit pentruca mi-au cerut sphaga sa le introduc in Romania uitati propunerea lor, au vrut sa le construiasca si in afara

    Analizând produsele realizate de firma dumneavoastră va lansam o propunere de colaborare. Dorim vânzarea produselor dvs pe piaţa României, a Europei si a tarilor din orientul apropiat.
    Intr-o prima discuţie pe care am avut-o cu mai mulţi specialişti din domeniul construcţiilor (arhitecţi, specialişti in rezistenta, constructori, instalatori, agenţi imobiliari) s-a tras concluzia ca distribuirea sistemelor de case realizate de dvs. poate fi o oportunitate ca afacere. România reprezintă o piaţa in expansiune deoarece exista un deficit de locuinţe, construcţiile ce se realizează aici au costuri mari nefiind accesibile tuturor categoriilor sociale.
    Va propunem sa coordonez lansarea acestei afaceri in România si in aceasta parte a Europei.

    Mă numesc sunt de profesie expert contabil si auditor financiar, sunt cenzorul Camerei de Comerţ si Industrie din Cluj-Napoca, care este capitala istoricei Transilvanii. Totodată sunt membru in biroul executiv al Asociaţiei Patronilor si Meseriaşilor Cluj, având contacte cu mediul de afaceri din Transilvania.
    Deţin o firma de consultanta financiara, in afaceri, contabilitate si audit financiar ce colaborează cu peste 100 de clienţi, majoritatea lor fiind străini (germani, austrieci, unguri, italieni). Pe sit-ul departamentului de Comerţ al Statelor Unite apărem ca local service provider pentru investitorii interesaţi de afacerile cu România. Suntem consultanţi la organizaţii neguvernamentale (una din ele patronata de George Szoros).
    Dintre firmele cliente exista liderul naţional in sisteme de alarma, producător de subansamble electronice pentru autoturismele BMW si Mercedes, un arhitect renumit, firme de prelucrare a lemnului.

    Aceasta prezentare am realizat-o cu scopul de a dovedi interesul nostru in dezvoltarea unei afaceri solide, durabile si eficiente.
    In cazul in care sunteţi interesaţi in demararea unei colaborări cu noi va rugam sa ne transmiteţi detalii despre produsele care le realizaţi, capacitatea de producţie, condiţiile de livrare, cotaţiile de preţ si orice alte informaţii pe care le consideraţi utile in vederea demarării acestei afaceri.
    Derularea unei afaceri rentabile oferă următoarele argumente:
    o piaţa românească cu peste 100.000 case.
    o piaţa in zona de cel puţin 20.000 case.

    Impozitul pe profit in România este de 25%, costurile de constituire ale unei firme sunt reduse (ex. Un capital social de 100$ la un SRL si costuri de constituire 300$ sau 800$ capitalul social la un SA si cheltuieli de constituire 500$).
    Preţul terenurilor este următorul:
    in zonele centrale preţul terenului este de 150-300$/mp iar la periferii 30-50$/mp. Valori ce pot sa se reducă in funcţie de suprafaţa de teren cumpărata. De aceea realizarea unui cartier cu acest tip de case ar reprezenta o afacere oportuna.
    Informaţii despre firma noastră puteţi accesa de pe pagina
    In speranţa unei colaborări viitoare va transmitem salutari cordiale.

    Cu stima

    Unde si cu cine pot lua legatura?

  30. Motorul cu capacitate cilindrica intre 900 si 1390 cmc si consum de sub 4 l/100 km !!

    Un motor termic adaptativ care sa realizeze variatia cilindreei si/sau raportului de compresie pt asigurarea conditiilor optime de combustie si adaptarea puterii la incarcarea motorului, cu implicatii directe asupra cresterii puterii si reducerii consumului. Solutiile existente, testate in conditii de laborator, asigura cresterea puterii cu cca 30% si reducerea semnificativa a consumului in conditiile in care, pe plan international, s-a putut realiza numai variatia raportului de compresie cu artificii tehnice impresionante.
    O solutie romaneasca (brevet + o noua cerere de brevet) asigura atat variatia cilindreei cat si a raportului de compresie si este in discutie la o mare firma auto.
    Am nevoie de finantare pt brevetare internationala

    Cine sustine inventivitatea ?

    Referinte::
    http://www.youtube.com/watch?v=TZ0QO_NgNow
    http://www.youtube.com/watch?v=NAM9zKEAQ6E

    Solutiile la nivel mondial :
    http://autospeed.com.au/cms/title_Saabs-Variable-Compression-Engine/A_111173/article.html
    http://www.youtube.com/watch?v=PtvEFUqsw1A&feature=related
    http://capellossiiv.*.com/2009/02/mce-5-variable-compression-ratio-engine.html
    http://www.youtube.com/watch?v=DdM2VbbdtB4
    http://www.youtube.com/watch?v=2pW78Bmn0ts
    http://www.youtube.com/watch?v=o0I4-_xm7OA&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=fIG9pWldO8U&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=7_18_lrFhwk&feature=more_related
    http://www.sae.org/automag/techbriefs/01-2002/page2.htm

  31. Inteligenta e un lucru greu de definit; insa sa spui ca o persoana este inteligenta cand “stie cand sa lase inteligenta deoparte si sa se bazeze afectiune.”, mi se pare cel putin aberant.

  32. @ing A L

    Va raspund din postura in care am respirat in aceeasi camera dezbatand anumite concepte , impreuna cu primele 2 persoane din ierarhia AVL germ si ar mai fi cativa si mai mari pe lista dar nu conteaza acum .

    Strategia lor nu este de a cumpara , ci de a va face sa varsati tot , va vor oferi un NDA ca sa va castige increderea , vor invata din munca dvs. si cam asta va fi .

    Ei trebuie sa nu aiba de ales pentru a fi determinati sa cumpere , iar o asemenea situatie este greu de generat printr-un joc in limitele legii .

    Va recomand o constructie proprie , prin care sa provocati performanta oricarui motor din clasa in care activati . Ar putea fi mediatizabil subiectul , nu s-ar prea vedea ce e pe dinauntru , si poate ca aici ar exista o solutie .
    Daca nu aveti fonduri proprii pentru a dezvolta ideea dvs. uitati de protectie , nu va va folosi deloc in fata unor giganti !
    Imi pare rau , vorbesc din experienta , si nu va scriu acum din Romania .

  33. @ciprian

    Am si solutiile de rezerva 100% ecologice !!!

    Descriere: – V.H.P. all-terain (sol, apa, gheata, zapada) – vehicul cu actionare umana, in genul ski-bob, cu 2-4 elemente de contact (roti, flotoare, aripi subacvatice, patine, schiuri,) si actionare cu pedale, mixt – cu pedale si manete si/sau electric, in mai multe variante constructive;(proiecte, prototipuri virtuale)

    Descriere: – V.H.P. TIP SKATE-BIKE, WHEEL-BIKE, CROSS-TRAINER, CHAIR-BIKE, RECUMBENT-BIKE – vehicule cu actionare umana cu 2-3 roti si actionare cu pedale clasice sau lungi, ori mixt – cu pedale si manete, si/sau electric, in mai multe variante constructive;(proiecte, prototipuri virtuale)

    Descriere: – VEHICUL 4X4 – Vehicul cu actionare mecanica pe ambele punti, fara mecanism distinct de directie;
    – OMNIBIKE, TRANSFORMER – Biciclete cu dimensiuni reglabile in 2 clase (K – copii-tineret, Y – tineret-adulti), 4 tipuri constructive si 16 tipodimensiuni; etc
    (proiecte, prototipuri virtuale)

    Ultimele au fost premiate in mari concursuri internationale de design …

    Ce-i de facut ?
    Bani n-am nici de-o bicla !!!

  34. @ ing A L

    In acest caz cred ca este mai bine sa nu renuntati insa daca nu puteti realiza un prototip , nu va recomand sa va framantati si sa fiti nerabdator .
    Oferiti ceea ce se cere , nu ceea ce credeti dvs. ca e util si ar imbunatati existenta pe termen mediu si lung , a unora .
    Nu exista solutii generale de rezolvare .

  35. Uniunea Europeana propune restructurarea finantarii in domeniul cercetarii pentru a incuraja inovarea, cresterea impactului sau economic, implicarea cercetatorilor si folosirea mai eficienta a banilor publici.

  36. Nimeni nu doreste sa faca ceva in privinta inventiilor poate doar sa le foloseasca gratis am doua proiecte de perpetuum mobile lucrez la inca unul mai puternic ca cele doua de aproape trei ani incerc sa le vand in tara m-am saturat de bani cheltuiti pe telefoane si de raspunsuri evazive la asta se rezuma viata la noi.Pana si numerele de telefon afisate te plimba ca la piata .Ma dezamageste romanul ,poate de aceea se duc toate aceste idei peste hotare .In ultima instanta ai nevoie de OSIM si la un an primesti brevetul de fraier „ne cerem scuze dar poate fi catalogata doar inovatie ,inventia a fost brevetata si protejata acum mult timp in urma cu 11 luni”asta este adevarata Romanie pe care poate multi nu o stiti .Am ajuns in stagiul in care cand telefonez sa vreau sa inchid am invatat raspunsurile nimeni nu te asculta ei le stiu pe toate.Fie ca tara asta sa mearga spre ce caii doreste eu ma opresc aici…

Comentariile sunt închise.