In ultimele 3 luni, statul român, prin Ministerul de Finante, s-a împrumutat de la băncile din ţară cu aproximativ 1,3 miliarde de euro pe lună. Astfel, în timp ce cuplul Băsescu-Boc ne anunţă strident ieşirea din recesiune, datoria publica a crescut, în doar trei luni, cu încă aproape 4 miliarde de euro, împrumutaţi doar de pe piaţa internă. La aceştia se adaugă şi banii primiţi de la FMI: 900 de mii de euro în ianuarie 2011 şi încă 1 miliard de euro deblocat de FMI vineri, 25 martie 2011.

Dar performantele economice ale regimului Băsescu nu se opresc aici. România plăteşte lunar peste 1 miliard de euro, dobânzi la creditele contractate de guvernul Boc. Totodată, în iulie 2011, Ministerul de Finante va trebui să plăteasca 2.5 miliarde de euro din datoria acumulată până în prezent. Evident, Guvernul nu va avea capacitatea de a acoperi acest vârf de plată din resurse proprii şi, în consecinţă, va rostogoli datoriile, se va împrumuta din nou, la dobânzi tot mai mari, pentru a plati imprumuturile mai vechi.

Aşadar, bilantul guvernarii Basescu-Boc in primile trei luni din 2011 este alarmant: împrumuturi de aproximativ 6 miliarde de euro, suma ce reprezinta cca 5% din Produsul Intern Brut al Romaniei. Perspectivele pentru întreg anul 2011 sunt halucinante: dacă se va păstra actualul ritm de îndatorare, Guvernul se va împrumuta cu minim 24 de miliarde de euro până la sfârşitul anului, adică 20% din PIB!

Un asemenea ritm de creştere a datoriei publice, coroborat cu lipsa totală a investiţiilor de anvergură, reprezintă o formă de sabotaj economic si financiar. Cetăţenii români sunt condamnaţi de propriul guvern să muncească exclusiv pentru a achita dobânzile la creditele acumulate.

In timp ce presedintele-jucator se rafuieste cu mamele si nou-nascutii, cu presa si oligarhii, cu pensionarii si bugetarii, România, intrată pe spirala îndatorării, devine total dependentă de capitalul extern şi, în consecinţă, îşi diminuează semnificativ suveranitatea.

Incompetenţa economică a regimului Băsescu excede confruntarea politică internă şi se transformă într-o ameninţare obiectivă şi imediată la adresa securităţii naţionale.

18 COMENTARII

  1. chiar cred ca situatia e mult mai grava decat ne-am astepta sau imagina, s-a ajuns deja mult prea departe si incep sa ma gandesc serios daca mai avem vreo sansa sa ne revenim, chiar am fost distrusi complet de acest regim

  2. deci pe mine asta ma enerveaza cel mai tare, atentia televiziunilor si a oamenilor e concentrata pe toate prostiile gen wikileaks care oricat ar fi dezbatut nu ar gasi rezolvare sau macar o concluzie finala, deci se vorbeste degeaba, doar ca sa treaca zilele in timp ce noi ne dezintegram incet dar sigur, nu inteleg de ce nu se pot stabili odata pentru totdeauna prioritatile tarii

  3. S.O.S
    URMARITI UN RAPORT DE URGENTA CIA DESPRE PERICOLUL EMINENT AL
    UNEI EXPLOZII IN ROMANIA. ALERTA GENERALA.
    CENTRUL DE CERCETARI NUCLEARE BUCURESTI ESTE O UZINA NUCLEARA SI NU UN SIMPLU INSTITUT DE CERCETARI. FOTOGRAFIILE DIN SATELIT PROBEAZA UN PERICOL DE EXPLOZIE.
    CIA :CIA ; ROMANIA …..PERICOLUL UNEI EXPLOZII NUCLEARE !!!
    Voi fi acuzat ca creiez panica. Sarcina principala a unui ziarist este sa spuna adevarul si daca este posibil sa salveze vieti omenesti. Materialul meu trimis catre Nion Press si care poate fi citit pe Blogul Robert Horvath Deva Blog este bazat pe un raport CIA de ultima ora. Tinand seama ca avem un guvern incompetent si un presedinte alcoholic este cazul ca oamenii treji sa-si spuna cuvantul . Ei trebue sa faca acest lucru de mare urgenta inainte ca Bucurestiul si locitorii lui sa devina o amintire .Un recent accident la Bucuresti , fotografiat din satelit, a scos la iveala un adevar cutremurator si a creat, la Washington si in cancelariile occidentale, o panica totala. Din analiza sumara a fotografiilor din satelit se vede ca avem de a aface de o uriasa uzina nucleara, si nicidecum de un institut de cercetari stiintifice, asa cum se regaseste in actele statului roman.Ea este plasata pe soseaua Oltenita si poarta numele Centrul de cercetare stiintifica pentru aparare nuclearo-bacteorologico-chimica. Raportul CIA remarca ca pozele din satelit sunt probe definitive a unui posibilitati de explozie si contaminarea unei mai parti a teritoriului. Problema pericolului niclear dela Bucuresti a facut parte din tematica discutilor secretarului Gates cu omologii rusi. Mentionez ca am trimis in cursul zilei de ieri o nota oficial guvernului roman. Am primit in cursul acestei zile 28 Martie 20011 urmatorul raspuns
    Stimate domnule Horvath,

    Autorităţile române abilitate au luat notă de elementele prezentate în scrisoarea adresată de dumneavoastră Ambasadei României la Washington şi au dispus verificarea şi analizarea acestora în vederea formulării unui răspuns documentat.Cu stimă,

    Adrian Tudorache
    Secretar III
    Ambasada României la Washington
    Cinismul si lipsa de responsibilitate a acestui guvern este evidenta.
    Sper ca domnul Voiculescu sa preia aceasta problema iar o echipa a Antenei 3 sa fie trimisa la fata locului cat mai urgent. Se apropie ora prea tarziului.
    URMARITI
    http://devanewyork.blogspot.com/

    CIA : Romania a fost de acord sa puna sub controlul total al AIEA materialele sale nucleare si centrele de cercetari nucleare. In urma unor inspectii ale obiectivelor nucleare ale Romaniei, au fost gasite 450 grame de plutoniu intr-un laborator secret al Institutului energiei atomice din Pitesti. Iar la sesiunea Consiliului guvernatorilor AIEA Bucurestiul a fost avertizat sa-si incheie total programul militar nuclear punandu-i-se un sir de conditii. Printre acestea au fost cererea de a incetare a cercetarilor nucleare in scopuri militare si distrugerea echipamentului industrial destinat acestor scopuri.

  4. @ Scrieti ” incep sa ma gandesc serios daca mai avem vreo sansa sa ne revenim”
    SA NE REVENIM LA CE ? ABIA ACUM DOI ANI ROMANIA A ATINS PIB DE SUB CEAUSESCU. IN FOSTUL GRANAR AL EUROPEI 80% DIN PRODUSELE ALIMENTARE SUNT IMPORTATE. MILIOANE DE ROMANI MUNCESC PESTE GRANITA IAR IN TATA NUMARUL SOMERILOR SI PENSIONARILOR DEPASESTE CU MULT PE CEI DIN CAMPUL MUNCII ……… LA CE SA NE REVENIM SI CUM ?

  5. @ Cineast New York

    In termeni americanesti vorbind , care credeti ca sunt asemanarile si deosebirile intre Dvs. si un bull shit grinder ?

    Revin cu aceasta intrebare in mod obsesiv si exagerat , sper ca nu va deranjeaza ?!?

  6. Bine ca Basescu a propus stergerea datoriei istorice a Irak-ului catre Romania. Cata generozitate si compasiune pentru o tara foarte bogata in petrol.

    Asta cred ca se refera la tema:” pozitionarii geostrategice a Romaniei pe axa Washington – Londra – Bucuresti ” sau la tema:”ce le mai dam gratis la straini ca sa ne bage in seama”.Si cate cazuri de acest gen o mai fi….

  7. Imprumuturile de la FMI, Comisia Europeana si de la bancile de pe piata locala, in mare parte pe termen scurt, ne-au dublat datoria publica in ultimii doi ani, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.

  8. @ CIPRIAN
    DEPASITI INTELECTUAL CHIAR ASTEPTARILE MELE IAR TERMENII ” AMERICANESTI SUNT CULESE DIN WC-URILE PUBLICE .

  9. De la o datorie publica de 109,1 miliarde lei, echivalent cu 21,6% din PIB, la sfarsitul anului 2008, Romania a ajuns sa inregistreze o datorie de 193,89 miliarde lei (37,9% din PIB), la 31 decembrie 2010.
    La finele anului 2009, datoria guvernului si a autoritatilor locale era de 147,3 miliarde lei, echivalent cu 29,99% din PIB.

  10. CONFORM RIZIBILULUI BOC SI A BETIVANULUI BASESCU
    ROMANIA A IESIT DIN CRIZA ECONOMICA.
    IATA CE TRANSMITE REUTERS :
    (Reuters) – After the Great Recession, Europe has embarked on a Great Regression.

    Wages, pensions, unemployment insurance, welfare benefits and collective bargaining are under attack in many areas as governments struggle to reduce debts swollen partly by the cost of rescuing banks during the global financial crisis.

    The European Union, which long trumpeted a European social model with a generous welfare state, social partnership between unions and employers and a work-life balance featuring limited working hours and long paid holidays, has lost its swagger.

    The roll-back of wages and social benefits is toughest in Greece, Ireland, Romania and Latvia, which are under international bailout programs designed by the International Monetary Fund and the European Commission.

    „The messages are the same: cut wages, public sector wages, minimum wages, reduce benefits and raise retirement ages and also reduce employment protection in certain countries,”

  11. vai de capul nostru. o vom tine intr-o continua saracie…tb sa scapam cat mai repede de incompetentii astia.

  12. SCHIMBAREA LA FAŢĂ

    Ne vom bronza urât la faţă în luna lui Cuptor ,
    Având două miliarde jumătate de restituit ;
    Dar portocaliu la faţă va fi,cred,orice creditor ,
    Căci nu-i exclus ca el …“să aibă de primit” .

  13. Suntem o tara second -hand. E frustrant sa vezi ca pana si bulgarii sunt in stare sa ia decizii mai competente.

  14. Suntem o tara amanetata pt cateva generatii.De cata consideratie ne putem bucura in cadrul UE, ale carei relatii sunt oricum compromise de slugarnicia lui Basescu fata de americani?

  15. Domnule Dan Voiculescu,

    Va scriu in calitatea Dv.de om de afaceri si om de stat roman.
    Voi face mai intai o mica paranteza pentru …ce am mai descoperit pe iutub… :
    http://www.youtube.com/watch?v=juFFkhyr0C0 si pentru a Va intreba de ce nu folositi antenele si in favoarea Dv.pentru a Va scoate biografia din bezna bajbaita a suspiciunilor in care V-a aruncat-o cele 2 nume pe care cei de la secu’ le-au folosit legat de persoana Dv. care era importanta si pe vremea lui ceao pentru Romania ?
    De ce nu initiati Dv., impreuna cu Camelia o serie de documentare despre viata Dv. si a familiei sub regimul trecut si in democratia originala ?

    Pentru ca mie-mi vin repede ideile…voi reveni cu aceasta intrebare, probabil…

    Stiu acum ca si tatalui meu i-au fost inregistrate telefoanele si implicit noua, fetelor lui si gandul asta ma enerveaza din ce in ce mai mult…tata a fost si ghid la BTT pe excursiile externe.

    Singura mea tristete e ca …nu a emigrat nimeni din familia mea…doar intre cele 2 razboaie au emigrat in America niste verisori de-ai bunicului matern dar nu am prea mari sanse sa gasesc chiar si ceva urmasi de-ai lor pe pamantul american, din pacate…

    Despre verisoara care Va tot sicana…cred ca ati putea sa-i deschideti un proces civil pentru tot raul care a ajuns in familia Dv., in plus pe langa deranjul intimitatii vietii personale creat de faptul ca intotdeauna ati fost si sunteti o persoana capabila si un cetatean corect careia aceea verisoara i-a adus si ii aduce grave prejudicii de imagine…si pe vremea lui ceao prin plecarea ei din tara si acum prin mahalagismele la care s-a pretat. Parerea mea.

    Despre ce vroiam sa Va scriu de fapt ?
    Nu despre mine si insuccesele mele repetate -ajutate si de fosta secu’ , evident- ci despre …exploatatia de cupru de la Rosia Poieni.
    Eu nu inteleg de ce se spune ca FMI-ul vrea privatizarea ei… ?!? Sper ca nu au inceput diversi oameni de afaceri sa folosesca FMI-ul ca un instrument de constrangere.Parerea mea este ca daca cei de la FMI care sunt trimisi sa ne negocieze viitorul ar fi convinsi de cei indrituiti ai nostri ca sunt decizii care pe termen lung dauneaza poporului si bugetului tarii noastre ar renunta la asa zisele pretentii de privatizari…
    Sau, mai exista varianta ca reprezentantul Romaniei la FMI este un smecher care nu pentru interesele tarii noastre pledeaza ci pentru ale unor misteriosi oameni de afaceri…
    N-as vrea sa ajunga o noua stire news alert cum a fost cea cu rezervele naturale ale tarii noastre din Marea Neagra si stirea despre exploatatiile miniere de cupru …Eu consider ca am putea folosi exemplul Danemarcei in ceea ce priveste bogatiile naturale care inca ne sunt in proprietatea statului nostru si sa apeleze statul la titluri de stat sau la alte forme prin care fiecare cetatean al tarii sa devina proprietar pe o bucatica din ceea ce inca este in proprietatea statului roman.

    Va multumesc din nou ! pentru timpul acordat.

Comentariile sunt închise.