Fac astazi două estimări:

1. După Paşte, Băsescu îşi va face cadou un premier nou.

2. PDL va declanşa o campanie furibundă pentru schimbarea sistemului de vot.

Dacă motivele îndepărtării lui Boc sunt evidente, jihadul care se va declansa curand impotriva sistemului actual de vot merită atent studiat. Am avut curiozitatea de a analiza care ar fi fost configuratia Parlamentului în anul 2008, dacă PSD, PNL şi PC ar fi candidat în cadrul unei alianţe. Reamintesc rezultatele din 2008: La Camera Deputatilor PSD+PC 33,09%, PD-L 32,36%, PNL 18,57% si UDMR 6,17%. La Senat, PSD+PC 34,16%, PD-L 2.312.358 voturi 33,57%, PNL 18,74% si UDMR 6,39%. In total, PDL a obtinut 166 de mandate, PSD+PC 163 de mandate, PNL 93 de mandate, UDMR 31 de mandate.

Daca USL ar fi existat în 2008, scorul său potential ar fi fost de 52%. Tinand seama de modul de distribuire a mandatelor in actualul sistem electoral (in care, spre exemplu, candidatul care obtine 50% plus 1 câştigă colegiul) USL ar fi obtinut 342 de mandate, PDL 79 de mandate, UDMR 31 de mandate, iar Minoritatile 18 mandate.

In urma politicii agresive de racolari, PDL are, in prezent, 172 de parlamentari. In 2012, chiar daca, prin absurd, ar mai obtine 33% din voturi, PDL şi-ar asigura doar 80 de mandate. Implicit, 92 dintre actualii parlamentari PDL vor rămâne fără mandat. În schimb, în cazul în care PDL va obtine maxim 15% din voturi, asa cum estimează toate sondajele, va avea aproximativ 50 de mandate, iar numărul parlamentarilor actuali care vor ramane fara mandat va ajunge la 120.

Asadar, miza reala a PDL pentru 2012, nu este sa castige alegerile, ci sa-si asigure intrarea in Parlament. Si, pentru aceasta, se va concentra disperat pe doua directii:

  1. Schimbarea sistemului de vot, astfel incat sa-si atenueze cat mai mult prabusirea.
  2. Amăgirea propriilor parlamentari pentru a-i împiedica să-şi caute salvări individuale.

Analizând realist, peste 100 dintre actualii parlamentari PDL sunt la ultimul mandat. Chiar si in cazul in care ar impune o modificare a sistemului vot şi ar tripla pomenile electorale, PDL nu mai poate garanta viitorul politic pentru proprii parlamentari.

Actualul sistem de vot, cu toate imperfectiunile sale, este, la acest moment, singura solutie pentru asigurarea unei majoritati solide, capabile sa asigure o guvernare coerentă. Iar o eventuală modificare a sistemului de vot, într-un an electoral, împotriva voinţei Opoziţiei şi a majorităţii populaţiei, ar constitui, de facto, o fraudare preventiva a alegerilor.

47 COMENTARII

  1. 52% ar fi constituit la acel moment o majoritate destul de fragila daca ne uitam la mutarile care au avut loc in ultimii ani.

    Credeti ca e posibil sa preveniti schimbarea sistemului de vot avand in vedere cum se joaca deciziile in Parlament in ultima vreme si legile promovate de „Putere”?

  2. 1. La categoria „premier”- pe cine credeti ca va alege sa nominalizeze? Tehnocrat (conform declaratiilor) sau politician?
    2. La categoria „schimbare sistem de vot”- eu ma tem de modificarea Constitutiei in zonele in care mandatele sunt limitate temporal (vedeti modelul Rusiei) si de abolirea separatiei puterilor in stat.

  3. cu previziunile …. nu e corect se folosesc informatii din interior :)
    cat priveste mesajul postarii as indrazni sa zic ca e foarte straveziu si siret in acelasi timp . vreau sa vad daca are efectele preconizate la asumarea raspunderii sau investirea noului cabinet . daca da …chapeau

  4. „miza reala a PDL pentru 2012, nu este sa castige alegerile, ci sa-si asigure intrarea in Parlament”

    Dar miza reala a dvs., domnule profesor universitar doctor Dan, care e ?

    Dar a celorlalti escroci si turnatori ?

  5. Este posibil ca s-a pierdut timp dar, cum spuneam mai deunazi, eu consider ca ar trebui sa supervizati un film biografic-documentar realizat de un profesionist si difuzat eventual saptamanal la ora de maxima audienta aleasa de cei care cunosc situatia audientelor in media tv romanesca despre viata Dv. pentru a se termina cu speculatiile pe tema vietii Dv. duble si care sa redea dupa cum V-am mai scris, modul in care a trebuit sa imbinati studiile si profesia cu viata in R.P.R. apoi in R.S.R. si nu in ultima instanta in Romania post-decemrista si chiar sa „desconspirati” niscaiva nume care au „contribuit” la folosirea personalitatii Dv. in mocirla securista. Si asta doar pentru ca tineri juniori ca v.ponta sa nu mai faca confuzii -fie ele si pentru castigare de capital electoral- si sa amestece barfele din monden cu viata politica a tarii.
    Va scriu toate acestea intrucat eu nu cred ca populatia tarii noastre era pregatita sa Va accepte pe podiumul politicii in 2008 si nu sunt sigura ca atunci alianta ar fi adus randamentul scontat de Dv.
    Eu am mai venit cu ideea de a Va expune putin mai mult viata pe antene -poate pe antena 1, in loc la emisiunea castigiin60desecunde, de ex. sau pe antena3 in loc la emisiunea vorbe grele pentru ca si cetateanul avid de barfa sa cunoasca adevarul din arhive si din afara arhivelor securitatii. Asa cum sunt ele exista si pana si eu m-am saturat sa vad/citesc/aud despre acest balast mocirlos care apasa in continuare imaginea Dv. nu doar de cetatean roman ci si de om de stat roman si coleg cu alesi ai poporului de diverse niveluri ale apetitului lor catre barfa si speculatii mondene. Cazul v.ponta e clasic deja.

    In rest, eu merg din nou pe mana Dv., viata fiind cand ca o partida de poker cand ca o partida de 66. (Canasta si whist nu se joaca in prea multe zone ale tarii, din pacate avand prea multe zone unde filcaul e jocul cel mai jucat poate si pentru ca da falsa iluzie ca un om simplu poate avea…sluga.Vorba ceea: spune-mi ce [joc de] carti iti place ca sa-ti spun nivelul de cultura)

  6. pai si ce mai conteaza o frauda in plus, au facut una, au vazut ca merge incearca si a doua oara..daca tot nu-i trage nimeni la raspundere, ar trebui interzise anumite modificari in prag de alegeri

  7. VREMEA ILUZILOR MOGULIANE
    Cineva trebue sa va spuna adevarul. Veti pierde alegerile sau veti castiga
    cu o minima diferenta. Exista toate semnele care sa ne faca sa credem ca manipularile si propaganda de partid ansate de pedelisti isi produc deja efectul asupra populatiei, in ciuda oricarei realitati. Atat timp cat pentru majoritatea populatiei vor fi mai importante povestile cu moguli si comunisti decat corectitudinea si eficacitatea actelor de guvernare, cat timp miturile cu politicieni vanduti Moscovei si fantasmele revansarde cu corupti vor afecta imaginarul romanilor pana la delir, in loc sa-i faca atenti asupra calitatii procesului prin care sunt guvernati, nu avem nicio sansa sa speram ca ne va fi mai bine nici daca vom schimba merele cu perele.
    SOLUTIA VOICULESCU PENTRU ROMANIA
    Disociati-va de aceasta opozitie palida si ineficienta. Nici-un om sanatos la cap nu va accepta la conducerea tarii doua nulitati provenite din birocratia de partid.
    Iesiti in fata cu un program economic credibil si cereti sansa sa scoateti Romania din prapastie. Sunteti un om carismatic si competent care poate capta atentia si mai ales „interesul ” maselor. Deveniti un real conducator nu un manipulator di culise. Aveti in spate banet si un inperiu mediatc. Basescu este ca si terminat nu ramane decat sa primeasca un sut in fund. Numai dumneavoastra puteti face acest gest cu intradevar nobil.

  8. portocalele si-au pierdut orice credibilitate. nu stiu cum au reusit pana acum sa convinga electoratul. sau au contat mai mult urnele mobile?

  9. Din punctul meu de vedere nu ar merita niciun parlamentar PDL o noua sansa in Parlament. Nu e surprinzatoare schimbarea regulilor in timpul jocului. Ne bazam insa pe fragila majoritate din Senat.

  10. Moto : Trebuie să şti de cine să te ţii când cazi !

    – Ai căzut în gaura neagră, JON*(acum la 5%).
    – Ba pardon că io sunt blondă, ripostă Lenuţa.

  11. usl este avantajata de legea electorala actuala, ar detine majoritatea mandatelor si cred si eu ca vor sa o schimbe, cat le-a servit intereselor proprii a fost buna

  12. depinde foarte mult de cine obtine cel mai mare nr de mandate, pentru ca scrutinul uninominal nu e chiar cel mai bun mod de a exprima pluralismul politic, dar atata timp cat cei care vin sunt oameni capabili atunci este o situatie profitabila tehnicilor de guvernare

  13. asa si trebuie…dupa dezastrul facut in tara. dupa toate smenariile facute. si mai vreau sa-i vad si la puscarie. mai ales pe basecu

  14. Eu nu mai fac prognoze de genul. Daca dupa 2 ani de murit efectiv de foame in unele locuri PD-L mai castiga alegeri (gen comuna Baru din Hunedoara in ianuarie), atunci inseamna ca suntem usor de manipulat. O sticla de ulei si o punga de faina e de ajuns. La urmatorul scrutin va scadea pretul/vot. Lumea e mai infometata, doar ca politicienii vor trebui sa plateasca si alegatorii urbani.

  15. basistii nu mai au deloc limite. au lasat in strada numerosi pacienti. vor sa ne omoare cat mai repede. sa scape de noi ca sa pradeze in intregime tara.

  16. In perioada imediat urmatoare ne asteptam la un val de pedelisti care vor intra in Uniunea Social Liberala.

  17. PDL VA INCERCA SA FRAUDEZE ALEGERILE. UNIUNEA SOCIAL LIBERALA PE TOATE CAILE POSIBILE TREBUIE SA STOPEZE ACEST FURT.

  18. @ Dan Voiculescu

    PRECIZIE

    Pentru scorul de la vot e bună şi o estimare,
    Căci deja se-aud, în PD-L, cântece de jale ;
    Dar ca să n-ai surprize cu marja de eroare ,
    Calculul să-l faci exact : cu patru zecimale !

  19. @ Geta
    Nu mai plusa povestea asta. Toata elita romaneasca a facut parte din securitate.
    O cunosc pe pelea mea si la propriu si la figurat. Am fost in ancheta ei mai mult de un an. Voiculescu a facut parte din ea. Cei care lucrau in comertul exterior colaborau obligatoriu cu serviciile romanesti. Basescu a fost spion dublu roman si rus. Serviciul roman anti KGB la urmarit zi si noapte la Anvers si a recomandat arestarea sa. Ceausesci nevrand sa-i zgandere pe rusi a refuzat. Pacat. Poate azi aveam un alt presedinte. Probabil doar spion roman.
    PS Am uitat de de Iliescu, Roman si bineinteles prea omul rusilor Mircea Geoana.

  20. Ne bizuim totusi si pe memoria romanilor, in speranta ca nu este una foarte scurta, pentru a nu mai aduce in Parlament PDL-isti, mai ales din aceia care vor prefera sa-si termine mandatul de partea PDL.

  21. Poate sunt sperante si pentru educatie!
    Am asteptat cu speranta lansarea finantarii pentru proiecte de cercetare 2011 (CNCSIS), aveam pregatit proiectul, am realizat criteriile de eligibilitate (asa cum fusesera ele in 2009 si 2010), le-am depasit si …
    Noile criterii sunt de departe mult mai ridicate, nu ne-a pregatit nimeni pentru ele, nu ne-a anuntat nimeni ca nu se mai iau in considerare cartile publicate in Romania, ca trebuie sa publicam in cel putin 3 biblioteci din afara, ca articolele nu sunt valabile decat daca esti unic autor si asa mai departe. Nu a precizat nimeni ca nu se mai evalueaza echipa proiectului, ci doar directorul (oare la un proiect interdisciplinar echipa nu are relevanta?).
    Info la: http://www.cncsis.ro/userfiles/file/PD%20COMPETITIA%202011-CNCS/standarde_minimale_mentor.pdf

    Scrisoarea de motivare a MEC privind schimbarea criteriilor prevede ca “fondurile de cercetare se vor adresa unei mase critice de cercetatori capabili de excelenta”. Sau anuntam un concurs la care nu se poate inscrie nimeni, dupa care ne spalam pe maini ca uite noi am dat bani, dar voi nu sunteti capabili!
    Oare dnul ministru a trecut prin stagiile de preparator, asistent, lector la o catedra din Romania?
    A incercat sa obtina fonduri ca tanar cercetator, si-a platit din salariu conferinte si articole, a platit garantii in edituri pentru publicarea cartilor, a facut antecamera la vreun decan sau prorector pentru obtinerea cofinantarii din partea universitatii pentru proiectele internationale sau pentru proiectele cu fonduri europene? S-a lovit de refuzuri din partea conducerii universitatii pentru ca echipa nu era formata corect? I s-a taiat finantarea pentru proiecte?
    A reusit dnul ministru sa faca performanta, sa fie capabil de excelenta in cercetare cu salariul unui asistent de 1200 RON?
    A condus dnul ministru vreo universitate din Romania sa stie care sunt problemele cadrelor didactice?
    Este cumva dnul ministru ancorat in realitatea educatiei si cercetarii din Romania?
    Singura lui problema, pe care o repeta obsesiv este incompatibilitatea rectorilor cu functiile politice. Restul probabil nu sunt importante sau oricum il depasesc si nu se regaseau in fisa postului trasata de partid.

  22. off-topic
    In studiul efectuat recent :”Review of Maritime Transport 2010″, publicat de catre UNCTAD (analizand puterea flotei maritime din zona Marii Negre) se arata ca din toate tarile ce poseda flota maritima comerciala Romania a avut de suferit cel mai mult in ultimii 14 ani.
    Flota Romaniei a scazut in acesti ani de aprox. 14 ori, exprimate in mii tone capacitate de transport.
    In 2010 am avut doar15 vase maritime sub pavilion romanesc si 35 vase romanesti sub pavilion strain: Cambogia – 1,Georgia – 7,Liberia – 3, Malta 8, ins. Marshal – 2, Moldova – 2, Korea de Nord – 1, Panama2, St Vincent si Grenadine – 1, Siera Leone4, Siria – 1 Togo1

    In acelas timp vecinii nostri „mult mai inferiori ca noi” bulgarii, in 2008 au privatizat 70% din actiunile NAVIBULGAR catre concernul german KG MARITIME SHIPPING pentru suma de 225 mln EURO, cu obligatia de a mari numarul vaselor maritime cu 25 buc in urmatorii 10 ani, investind inca 620 mln eur. – proces in plina desfasurare in prezent.

    In Bulgaria in prezent sub pavilion bulgaresc sunt 37 vase, si 31 vase bulgaresti sub pavilion strain.

    Pentru comparatie: capacitatea de transport a Georgiei – 935 000 mt Romania – 244 000, Ukraina – 904 000,Rusia – 7283 000, Turcia – 7878 000 mt, Bulgaria – 697 000 mt.

    Totusi interesant e ca multe din aceste tari au avut probleme cu arestarile de nave, etc…insa situatia lor nu e asa de dramatica ca in Romania.

    Concluziile sunt ca am rezolvat flota romaneasca cu exces de zel. – se putea doar un pic asa cum au facut si altii.

  23. @Codrin.
    Interesant articol. Doar ca la noi in Romania exista foarte multi oameni de afaceri prea ocupati de operatiunile de vanzare – cumparare si mai putin de investitii durabile, cu viziune.
    Daca statul ar investi acolo bani, cu siguranta ca ar aparea si aceste companii de intermediere.
    Numai ca, daca vrei sa ei frisca, trebuie sa fii primul cu ideia, primul cu investitia.

  24. @ ROBERT HORVATH CINEAST NY:
    Partial ai dreptate.
    Dat fiind sistemul instaurat la 1947 dupa abdicarea fortata a MS Regele Mihai I al Romaniei a fost ceva ce a intrat in cotidianul vietii a cel putin 20% dintre cetateanii romani (aici intra si nationalitatile conlocuitoare dintre care un procent mare a reusit sa fuga din R.P.R.respectiv R.S.R.spre tari care le-au dat azil politic) -eu cred ca nu doar al elitelor fiindca si simpli cetateni au avut la un moment dat rude,colegi de servici care au fugit peste granita (inot peste Dunare sau prin diverse metode cu mijloacele de transport) si care au trebuit „sa dea cu subsemnatu’ ” datorita faptului ca o simpla conjunctura i-a dus in preajma fugitilor respectivi, a cautatorilor de libertate si nu numai.

    Mircea Geoana a fost si fiu de gradat militar, sa nu omitem asta desi ca el sunt multi romani, armata romana a fost bine reprezentata si numeric in acele vremuri iar ci-isti avea si armata…

    Oricum si parerea mea este formata, poate dupa alte criterii decat ale tale si de aceea da-mi voie sa-ti dau doar partial dreptate.De ce partial ? Fiindca in tara mea/noastra conceptul de human right este incalcat de 64 de ani incoace ! Iar si dintre cei pomeniti de tine sunt in situatia de a le fi fost incalcat cu buna stiinta si sistematic dreptul la gandire libera si viata privata si, in continuare, nu exista in tara noastra implementat -daca tot nu e bine legiferat- acest concept de HUMAN RIGHTS.

    In rest, ramane cum ne-am inteles : inspira adanc pentru limpezirea gandirii si…nu uita de relaxirem. Previne si infarcturile si atacurile cerebrale cauzate de stress si suparare si are si un singur efect advers major: iti deschide mintea si inima spre Divinitate avand in componenta o planta mult folosita de calugari si pustnici :)

  25. @geta
    Va sugerez ca in aeroportul din NY sau in aeronava spre NY sa ziceti ceva impotriva lui Obama., sa vedeti la aterizare HUMAN RIGHTS.

  26. @andron:

    Este o sugestie dar…am depasit faza. :)
    Democratia americana si human rights merg mana-n mana acolo si exista in US …genetic, daca pot formula astfel.
    Daca as face ce spuneti dv….ar putea fi,in primul rand, vre-un fanatic care m-ar impusca eventual…ceea ce nu e cazul
    Mr.H.B.O fiind din Partidul Democrat si nu din cel republican din care face parte si G.W.Bush si este favoritul meu -deci nu va pot raspunde altfel decat asa- intre presedintii lumii, dupa Dl.D.Medvedeev,evident. :)
    Incercati si dv.daca doriti sa deveniti voluntar de la distanta http://www.barackobama.com sau .www.mybarackobama.com -deja am abordat cativa cetateni americani sa-l realeaga, drept care mi-am… pierdut vre-o 2 prieteni de-acolo…sau poate doar i-am convins sa-mi viziteze municipiul natal…nu sa ma si impuste,evident :) :) :)

    Am uitat sa va avertizez ca eu imi formez singura opiniile fara nici un ajutor media sau de alt tip, avand ca pasiune si cartile/filmele scrise/regizate de oameni realisti si neimplicati altfel decat documentariceste vorbind. Deci si autorii/scenaristii la acest gen ii aleg cu grija/atentie maxima.

    Dar pentru cineva curios, mi-ati pus o intrebare interesanta pentru care…meritati o…urare de noapte buna ! :)

  27. 15 Curtea Constitutionala a fost in ultimii ani una dintre cele mai active si mai invocate institutii ale tarii in contextul in care grupurile parlamentare ale puterii si opozitiei sunt diferentiate doar printr-un echilibru fragil de cateva voturi.

  28. Din cele 12 mandate de senator ale circumscrip iei Bucure ti a mai r mas de atribuit c tre partide un singur mandat opera iune pe care Biroul Electoral Municipal o va finaliza ast zi..Colegiul 1 Cornelia Cazacu PD-L -39 21 Sergiu Nicolaescu PSD-PC – 30 84 Alin Alexandru Avramescu PNL – 21 18 ..Colegiul 2 Ionel Popescu PD-L -34 82 Crin Antonescu PNL -29 80 R zvan Theodorescu- PSD-PC -27 54 . Cele mai bune rezultate au fost ob inute tot de PSD PC cu 42 89 pentru Camera Deputa ilor i 42 09 pentru Senat..Rezultatele pentru Camera Deputatilor vizualizare.Rezultatele pentru Senat vizualizare.2 mandate de senator au fost obtinute direct unul de catre PSD unul de catre PDL.

Comentariile sunt închise.