In mod normal, intre cele doua subiecte – tensiunile din PDL si reducerea TVA pentru alimentele de baza – nu ar trebui sa existe nicio legatura. Din pacate, exista.

Reiau o scurta prezentare a traseului legii privind reducerea TVA pentru alimentele de baza. A fost depusa in 19 octombrie 2009 la Senat. Dupa fix un an, pe 19 octombrie 2010, a fost adoptata de Camera Deputatilor si trimisa presedintelui pentru promulgare. Presedintele a refuzat sa promulge legea si a retrimis-o in Parlament. In ciuda presiunilor, in Senat am reusit sa o votam din nou. In 23 martie 2011, 53 de senatori au votat pentru reducerea TVA la alimentele de baza si doar 46 “impotriva”. Insa, de atunci, legea zace la Camera Deputatilor. (De altfel, aceasta este doar istoria recenta. Sustin de peste 5 ani  necesitatea reducerii la 5% a TVA pentru alimentele de baza. Din pacate, nici domnul Tariceanu nu a inteles, in 2006, beneficiile economice si sociale ale aceastei masuri.)

Motivul pentru care, in prezent, se amana dezbaterea pe aceasta lege este evident: dupa ce a pierdut Senatul, Puterea nu mai dispune de o majoritate parlamentara stabila nici in Camera Deputatilor. Dupa recentul congres, tensiunile din interiorul PDL au continuat sa creasca si exista semnale ca aproximativ 20 de parlamentari PDL se pregatesc pentru un alt proiect politic. Astfel, pe langa amenintarile UDMR si reorientarile frecvente din cadrul grupului de independenti, PDL nu se mai poate baza nici pe proprii parlamentari. In aceste conditii, orice vot pentru legile relevante (cum este si cea privind reducerea TVA la alimentele de baza) reprezinta un risc urias pentru cuplul Basescu-Boc. In consecinta, Parlamentul este impiedicat sa voteze! Absurd, dar tipic pentru actualul regim politic.

N.B. Si, totusi, dincolo de orice calcule politice, este imposibil de explicat, intr-un registru rational, de ce refuza domnul Basescu reducerea TVA la alimentele de baza. Este o masura care ar diminua drastic economia subterana, ar aduce la bugetul de stat peste 1 miliard de euro si ar asigura preturi mai scazute pentru alimente. Este o masura care se aplica deja in majoritatea statelor europene: TVA de 4% pentru alimentele de baza in Italia si Spania, 5.5% in Franta, 6% in Belgia, 7% in Germania etc. Nu exista argumente responsabile pentru a refuza sa reducem TVA la alimentele de baza. Este o masura utila economic si social, obiectiv necesara, fara riscuri. Poate ca singurul “defect” al acestei masuri este ca nu a fost initiata de Traian Basescu…

33 COMENTARII

  1. „Este o masura care ar diminua drastic economia subterana, ar aduce la bugetul de stat peste 1 miliard de euro si ar asigura preturi mai scazute pentru alimente. Este o masura utila economic si social, obiectiv necesara, fara riscuri”

    Nu cred sa gasiti vreun prost atat de prost, nici macar in USL, care sa creada aceasta aberatie, domnule profesor universitar doctor Dan. Cu atat mai mult cu cat o spune unu’ care s-a jurat oficial ca n-a colaborat cu Securitatea iar Justitia a dovedit falsul din declaratie. Basca povestea cu etaju’ si santaju’ de care mi-e rusine mie sa pomenesc.

  2. Ar putea sa corecteze una dintre cele mai mari greseli politice ale Puterii, respectiv cresterea TVA-ului, prin acceptarea acestei scaderea.

    Dar presupun ca peste un an, dupa ce va respinge PD-L-ul acest proiect, va iesi Zeus la TVR si va zice ce greseala mare a fost.

  3. @ Dan Voiculescu

    Nu cred că este momentul scăderii TVA-ului la alimente. Cred că mai trebuie aşteptat să se construiască o presiune pe preţul la alimente, un moment în care preţul să nu mai poată crească, pentru ca scăderea TVA-ului să nu se ducă automat în nişte croaziere, maşini, vile pentru patroni. Dacă nu s-a aplicat în februarie, cred că ar trebui aşteptat până la anul. Acest răgaz cred că ar trebui folosit pentru stoparea evaziunii pentru produsele aduse din import astfel încât, în momentul în care se va scădea TVA-ul pentru alimente, avantajul acesta să impună produsele româneşti în hipermarket.

  4. Categoric Pdl trebuie judecat sub acuzatia de crime impotriva umanitatii . Unde vede Base turnatorul binele ? , poate in ograda lui ca in ograda tari este vai si amar . Astia si cand vede disperarea poporului , spune vai ce fericiti sunteti este meritul nostru !

  5. Pierderea definitiva a simtului realitatii este fara indoiala una din consecintele unui alcoolism avansat ! Sa aduci in sapa de lemn majoritatea unei populatii (vezi caderea consumului ), sa pui pensionarii care au platit 35 ani CAS sa plateasca iarasi din pensia aceasta taxa si sa inroduci coplata, sa distrugi peste 200.000 de firme cu impozitul forfetar, sa indatorezi tara cu peste 20 miliarde de euro in doi ani, sa aduci in strada de la pensionari la politisti ( iesi afara javara ordinara….) toate categoriile sociale! Ei bine un om sanatos mental , nu poate face asa ceva ! Plansul in direct este simptomul medical ! „Mai bea bine , ma ” ! ca poate ne scapa alcoolu de tine !

  6. La cate minciuni a spus piratul turnator, ce mai conteaza inca una !!! SA TRAIM BINE, asta este deviza lor ! pt. ei si familiile lor, nu pt. Romania !!!

  7. Basescu , Udrea si Boc…
    ne-au adus pe primul loc….
    iar in cincinalul urmator,
    bazati-va tot pe popor….

  8. DE GUSTIBUS ET COLORIBUS

    Există-n Parlament, şi minţi mai puţin integre
    Ce şi-ar dori TVA redus, numa’ aşa de-aiurea ;
    Eventual să coste mai puţin un kil de icre negre ,
    Că doar nu-s calici să pape … icre de Manciuria .
    (Deşi, de-s portocalii, ling tot, chiar şi … farfuria)

  9. E lata. Citez „Deputatul PDL, Mircia Giurgiu, a anunţat că cinci senatori PDL vor pleca din partid săptămâna viitoare. Acesta a mai spus că şi mai mulţi deputaţi poartă discuţii legate de plecarea lor din PDL „. Pare a fi inceputul sfarsitului.

  10. GÂNDIREA OVINELOR

    – Ce prost trăim la târlă măi Mioara,
    Tunşi, mulşi, de Jon*; amară e papara.
    Iarba-i prea puţină pe pământul prost.
    Hai în lume dragă să căutăm un rost.

    – Prea ascuţit la minte, ai behăit Mitică.
    Turma e săracă, miaua e prea mică,
    Îi scump laptele praf, nu e de înţărcat.
    Ugeru-mi e flasc fiindcă n-am mâncat.

    În toamna cea trecut nu ai fost preventiv,
    Ignorând să-ţi cumperi un prezervativ !
    – Minte de oiţă, faci din toate dramă ;
    Nu erai gestantă, ajungeai pastramă…

    Spre Dunkerque, hai, şi-acolo punem botul,
    Noaptea cu lună nouă trecem cu feribotul
    Ajunşi în Dover mascaţi în câini: ham, ham
    Mergem pe firul ierbii până la Buckingham.

    Acolo tundem iarba scurt, în curte la palat,
    Fără salariu, dar sigur nu mai suntem în rahat.
    Le dăm şi lâna toată, monarhilor pentru peruci,
    Şi ţâţă duce de oiţă doică, pruncilor de duci…

    P:S:
    Bă Jon*, nu peste multă vreme ai să fi pe rugi
    Dar pân-atunci ce aia lui Mitică o să sugi ?

  11. posturile lui Voiculescu imi dau imaginea unui vultur hoitar zburand in cerc si asteptand rabdator ca prada sa-si dea obstescul sfarsit fie ea…. si un leu ratacit in desert …

  12. Cu referire la pretul alimentelor in general, citeam astazi si am constata-o si in hipermarketuri ca usturoiul si telina au ajuns sa coste 25, respectiv 13 lei / kg. S-a ajuns ca in piete sa se vanda telina si cu felia!! Comentariile nu-si mai au rostul.

  13. ce ma intereseaza la aceasta propunere de lege este studiul de impact. cine l-a facut, pe ce ipoteze pt a ajunge la acel 1mld de economie. acesta este lucrul principal care lipseste la orice dezbatere politica.

  14. Pensionarii si nu numai , au nevoie de TVA redus la alimentele de baza. Orice argument invocat de contestatarii proiectului de lege, nu se justifica cata vreme in Romania exista cel mai scazut nivel de trai din UE.

  15. LOGICĂ SECVENŢIALĂ

    De când te-atacă „demascaţii”,
    Foarte curând vin şi mascaţii.

    Notă:
    – Tu eşti Mircea ?
    – Ba(niaş)…

  16. Multi PDL-isti sunt in faza de reflectie! Ce vor face daca sunt pe topogan? Poate o emisiune care sa se axeze pe zisele prezidentiale : „Eu nu am ce pierde”, ar fi foarte bine venita. Prin tot ce face Basescu nu doreste salvarea PDL, sau castigarea alegerilor de portocalii ci doar TERMINAREA MANDATULUI. Nu vrea sa repete rusinea suspendarii si mai mult ca sigur inlaturarea din functie. Apreciez ca lasati atat comentariile pozitive cat si cele contra (uneori chiar mizere). Mult succes in lupta pentru reducerea TVA la alimente, noi pensionarii suntem cei mai loviti de scumpiri!

  17. @AnDra: Preturile la usturoi sunt fenomenale intr-adevar.Eu am cumparat ieri de la cineva care aduce din Ucraina, cu bon fiscal, cu 10 lei/kg in timp ce taranii nostri vand cu 18 lei/kg fara bon.

    Singura diferenta e ca ei stiu sa faca agricultura, noi nu stim.

  18. DE PE CENTURĂ

    Şoferul unui tir vede o „fată blondă” în gura pădurii, pe centură, opreşte şi :
    – O partidă repede în picioare până nu se opreşte… motorul, cât costă ?
    – 50 lei fără tva…
    – Dar cu tva ?
    – 10 lei (pentru poziţia incomodă). Restul de 40 lei suportă internetul prin firma TVA (Te Vede Antena).
    – Poate la-ntoarcere, că s-a oprit „motorul”…

  19. @mogul
    Bravo pt. postarea nr. 17 :)

    @codrin – o sa ajunga ustoroiul sa se traficheze la granita mai ceva ca tigarile., problema e ca miroase puternic si e posibil ca bancnotele date vamesilor sa aiba miros :)
    Contribui si eu cu un exemplu: In Brasov la magazinul marilor investitori strategici europeni Carrefour am vrut sa cumpar niste cartofi. Am gasit doar cartofi din Danemarca, Olanda…cand patria cartofului in Romania, Covasna e la 50 km de Brasov.
    De mere nici nu mai vorbim….

  20. @andron: Romania nu mai e de mult timp patria cartofului. Cartofii romanesti nu mai gust, aroma, iar pretul nu este deloc competitiv. Belgia e „mama lor” acum in cazul cartofilor…

  21. Subiectul cu alimententele. agricultura sau industria agroalimentara este un subiect foarte delicat. De vreo juma de an am inceput sa-l studiez, aproape ca am inceput de la Adam si Eva :), si inca mai aflu lucruri interesante si socante. Am ajuns la o gramada de factori care influenteaza agricultura romaneasca dar si cea mondiala (suprapopulare, moralitatea taranului roman grav afectata de dupa ’89, etc.). Totusi, ce s-a intamplat in ultimii 100 de ani in acest domeniu al hranei este parca scos dintr-un film SF. Sincer, ma abtin sa comentez direct la acest subiect cu reducerea TVA-ului – nu pot evalua ce impact va avea.

  22. @ Codrin
    Vă spun sincer că am citit, de două ori, acel link… Nu am identificat nici un fel de încălcare a legii. De ce nu ar fi trebuit să primească subvenţie?

  23. @Bibliotecaru: Simplu…pentru ca terenurile care apartin de biserici si institutii publice sunt nelucrate (lipsa de utilaje, forta de munca etc.). Daca trece de Parlament viitoarea initiativa a ministrului Tabara (amenzi pentru terenurile nelucrate), statul isi va da singur amenzi :-) .

  24. @ Codrin

    Acolo nu scrie că terenurile sunt nelucrate, spune că s-au dat subvenţii.

    Eu sunt sceptic şi asupra acelui tabel, pentru că nu prea se înţelege ce reprezintă în mod exact. Nu am reuşit să fac legătura între acel tabel şi plăţile pe suprafaţă către beneficiarii persoane fizice.

    Plăţile de la APIA pot fi pentru multe lucruri.

    Dar să spunem că sunt plăţile pentru suprafaţă. Şi acestea au mai multe condiţii de acordare a plăţilor.

    Nu întotdeauna este necesar să faci cultură mare pe un teren ca să primeşti ceva bani de la APIA.

    http://www.apia.org.ro/dir_iacs/ghid_informatii_generale_fermieri_2010.pdf

  25. Parlamentarii au votat reducerea TVA pentru alimentele de baz i neimpozitarea pensiilor pan la 2000 de lei. i atunci impactul bugetar ar fi fost de 1 miliard de euro..In plus mai scrie Romania Liber la dinamitarea bugetului au contribuit prin votul de mar i din Camera Deputa ilor 5 mini tri..Gheorghe Ialomi ianu Ioan Boti Elena Udrea Laszlo Borbely Gabriel Oprea Valeriu Tab r i Valerian Vreme sunt mini trii care i-au aruncat un cartof fierbinte in bra e lui Emil Boc exact in ziua in care FMI a sosit la Bucure ti citim in Evenimentul Zilei..Solu ia pentru remedierea situa iei dou ini iative depuse rapid de democrat-liberali care s abroge prevederile votate in unanimitate. Marko Bela ar putea renun a s mai candideze pentru un nou mandat in fruntea Uniunii.

Comentariile sunt închise.