Reorganizarea administrativ-teritoriala propusa de Traian Basescu este o fantezie ridicola.

Domnul Basescu n-are niciun studiu de impact, nicio simulare, nicio evaluare. Actioneaza dupa ureche, nu dupa analize elaborate. Vorbeste, nu gandeste.

O reorganizare administrativ-teritoriala peste noapte, impusa eventual prin asumarea raspunderii guvernului, este o prostie atat de mare, incat nici liderii locali ai PDL, altfel indulgenti cu prostia de la centru, nu o pot accepta.

Orice reorganizare instant ar genera instabilitate, o uriasa nemultumire in randul populatiei, haos in economie si administratie. Demersul presedintelui este doar inca un puseu demagogic, care se plaseaza undeva intre “reformarea statului” si “jos mogulii”.

In opinia mea, o reforma administrativ-teritoriala serioasa ar trebui sa indeplineasca 3 conditii esentiale:

  1. Sa fie precedata de o dezbatere publica de minim 6 luni;
  2. Sa se bazeze pe un acord de principiu agreat de toate fortele politice si civice relevante, inclusiv Academia Romana si Patriarhia.
  3. 3. Sa fie aprobata printr-un referendum national.

Orice dezbatere in afara acestor conditii minimale este neserioasa si ar trebui ignorata.

Voi ce credeti, este necesara o reorganizare administrativ-teritoriala?

Si, daca este, cand, cum si cine ar trebui sa o pregateasca?

75 COMENTARII

  1. O reorganizare este necesara pentru ca totul prea stufos. Dar nu acum, in criza economica, pentru ca atrage dupa sine o noua povara fiscala pentru cetateni; in lumina urmatoarelor alegeri asta va insemna haos- ceea ce cred ca se intentioneaza: haos din care sa rezulte fonduri si o manipulare facila a voturilor, precum si pregatirea autonomiei cerute de UDMR. O asemenea reorganizare ar trebui sa se produca intre mandate, cu pregatire anterioara de cel putin un an. Cu posibilitatea mergerii in paralel o perioada- pentru actele populatiei adica. Reorganizarea ar trebui sa inceapa faptic in anul 2 de mandat si sa se incheie la inceputul urmatorului mandat parlamentar. Nu stiu cat de oportuna e consultarea populatiei insa reorganizarea ar trebui sa fie pregatita de toate institutiile statului, dupa ce au votat-o cu 2/3 din totalul voturilor in plenul parlamentului(camere reunite).

  2. MOGULUL SE DISTANTEAZA DE USL
    Reorganizarea administrativ-teritoriala propusa de USL este o fantezie ridicola.
    Domnul Ponta si Antonescu nu au niciun studiu de impact, nicio simulare, nicio evaluare. Actioneaza dupa ureche, nu dupa analize elaborate. Vorbesc, si nu gandesc.
    PDL PROPUNE 8 REGIUNI IAR USL 16. DECI O APA SI UN PAMANT,

  3. UDMR : PARTIDUL COMUNIST MAGHIAR
    Nu prea sunt de acord cu pastorul Tokes dar de data aceasta ma asociez cu el.UDMR ESTE PARTIDUL COMUNIST AL MAGHIARILOR DIN ROMANIA.”Postcomunismul n-are leac. E trist ca de multe ori UDMR se comporta ca un partid postcomunist si aceasta este o problema de principiu pentru mine si o problema mai mult morala decat politica'”
    In viziunea sa, UDMR este partid totalitar, “ultimul bastion comunist din Romania”.TOATA CONDUCEREA ACESTUI PARTID CREIAT DE ION ILIESCU ESTE FORMAT DIN SECURISTI CARE AU COLABORAT SI COLABOREAZA CU SECURITATEA MAGHIARA SI ROMANA.UDMR condamna la izolare comunitatea maghiara din Romania. Intr-o Uniunea Europeana unde natiunile invata va conlucreze, sa vietuieasca impreuna fara granite si sa aboleasca orice mentalitate segregationista, UDMR vrea sa izoleze constant minoritatea maghiara din Romania.
    In al doilea rand UDMR serveste interesele unei clientele politice pe cand majoritatea maghiarilor sunt saraci.Daca mergem in judetele Covasna si Harghita vedem ca saracia este la ea acasa. In timp ce majoritatea liderilor politici ai UDMR s-au imbogatit in ultimii 20 de ani,
    In al treilea rand UDMR este o formatiune care isi tine comunitatea pe care spune ca o reprezinta intr-o crasa lipsa de informare si ignoranta.UDMR are o pozitie de monopol in cadrul etniei maghiare fiind un fel de Partid Comunist Maghiar, cum spunea Laszlo Tokes. Maghiarii sunt fortati sa voteze cu UDMR fara sa aiba orice alta alternativa si fara sa poata opta in mod democratic intre mai multe oferte. Maghiarii nu pot sa-si sanctioneze pe liderii UDMR care sunt parte a acestui „sistem politic ticalosit” – ca sa-l citez pe Traian Basescu – pentru ca sunt facuti „tradatori” daca nu voteaza cu UDMR-ul
    CA UNGUR
    SUNT DE ACORD CA ACEST PARTID SA FIE DESFINTAT SI TRECUT IN ILEGALITATE !

  4. Hai sa va explic eu cum sta treaba cu reorganizarea ADMINISTRATIV (accent pe administrativ) teritoriala, domnule profesor universitar doctor Dan:

    e ca la trustul Intact. Una-i sa dati decizia „tunurile pe Basescu/ Udrea/ judecatori/procurori…” doar lui Seres si alta-i sa ceri aprobarea sefului consiliului judetean Seres, care trebuie sa ceara aprobarea prefectului Ciutacu, care trebuie sa ceara aprobarea sfantului parinte Gadea, care trebuie sa ceara aprobarea secretarei Dana Grecu care-i nefutincioasa, care nu vrea ea, care care care…Cred ca de aici a aparut expresia „pana la D.zeu te mananca sfintii”.

    Va dati seama ca prin atatea martoage…hartoage vreau sa zic, ordinul initial risca sa se transforme in „jos turnatorii”.

  5. Mda…

    Ce nu fac bugetarii romani pentru bani…? Nu fac previziuni si strategii coerente pentru tara noastra dar in rest…fac orice pentru bani (inclusiv,precum dl.mazare, ar „valorifica maxim” …frumusetea femeilor romance -se vede ca el are baiat si nu fata) !

    10 miliarde de euro plus banii proveniti din buzunarele cetatenilor din preschimbarea tuturor actelor personale…suna bine pe moment, nu-i asa ?

    Avand in vedere saracia in care guvernele care s-au perindat dupa ’89 in tara noastra au adus bugetul prin lipsa de viziune pe termen lung si prin promovarea nulitatilor, se impun masuri generatoare de economii banesti, dar…Inca nu s-au rezolvat salariile mari din regii si agentii si case nationale si ministere care insumeaza in continuare valori nejustificat de mari.Deci, aceasta varianta de restrangere a cheltuielilor cu salariile este…praf in ochii nostri, a contributorilor la bugetul de stat.
    Intrucat nu am incredere in capacitatea organizatorica si nici in vederea de ansamblu, de perspectiva,benefica, generatoare de progres, bunastare si de masuri care sa duca la inmultirea locurilor de munca in alte sectoare decat constructiile, agricultura sau serviciile (sectoare in care este nevoie doar de buna rezistenta si conditie fizica, ceea ce,din cauza proastei alimentatii datorata saraciei lipseste celui pentru care sunt acele locuri de munca), coroborat cu salarii decente in sectorul privat -care dau in termeni reali si veniturile la buget- a celor ce se inscriu in partidele din tara noastra,eu pun la indoiala capacitatea acestor potentiali viitori lideri de regiuni sau judete cat 5 judete de azi si de aceea, desi intr-o tara normala ar fi o solutie buna acest tip de reorganizarea administrativa, pentru tara noastra eu o vad ca o noua sursa de bulversare a vietii cetateanului roman!
    Daca totusi se impune aceasta reorganizare, trebuie gandita ca un proces care odata inceput va dura 3-4 ani, cu noi posibile probleme sociale ivite din disponibilizarea a noi bugetari -nu ca acestia n-ar primi plati compensatorii care de altfel confirma teoria mea si anume ca totalul costurilor va fi egal cu cel al beneficiilor deci la final vom avea o balanta 0 .

    Cine ar trebui sa contribuie la pregatirea ei ?
    In primul rand mass-media cu ajutorul sociologilor romani si straini care au experienta in acest tip de reorganizare desi mentalitatii romanesti este greu sa-i deschizi ochii.

  6. NU, nu este nevoie de nici o reorganizare administrativa a Romaniei, mai ales acum, in conditii de criza economica. De mentionat ca Romania are deja 8 regiuni de dezvoltare ( grupuri de judete ). Costurile directe ale reorganizarii ar depasi 2 miliarde de euro, costul haosului administrativ care va urma il apreceiez la peste 10 miliarde de euro. Traian Basescu este disperat, are ultimatum de la UDMR ( fara de care il asteapta suspendare, demiterea si puscaria ) sa regionalizee Romania. Ca atare, incearca cu disperare sa arate electoratului ca regionalizarea este o necesitate economica ( altfem vom pierde banii de la UE ), este ceruta de UE si este initiativa lui. Minciuna de baza a fost deja demascata : UE nu ne conditioneaza banii de regionalizare si nici nu ne cere reorganizarea administrativa a tarii. Cele 7-8 regiuni prezidentiale parca vad ca vor ajunge 16 ( asa cum vrea UDMR-ul ), in urma discutiilor in coalitie. Evident, regionalizarea va fi folosita si in scopuri electorale. In plus, regionalizarea NU este posibila fara referendum ( legea referendumului ) si fara a informa UE cu cel putin doi ani inainte ( scrisoarea celor 5 eurodeputati ). . O tara intreaga a ajuns sa joace cum ii canta o minoritate sovina si agresiva, care vrea din nou Regiunea Autonoma Maghiara, chiar mai dodoloata, care sa inglobeze teritoriile cedate Ungariei prin dictatul de la Viena ( Giurescu ). Evident ca autonomo-iredentistilor le trebuie si un coridor de iesire spre Ungaria. Din pacate, Constitutia actuala are conditii mult prea severe ( aproape imposibile ) pentru punerea sub acuzare a presedintelui pentru inalta tradare ( acesta este cazul presedintelui ). Ramane si ar trebui aplicata procedura de suspendare a presedintelui. Cu cat mai curand cu atat mai bine.

  7. Bine domne…..mai ganditi-va 5 ani, mai faceti de 3 ori referendum, mai dezbateti pe la colt cu matusa tamara cum e mai bine si poate in cca 20 de ani luati o decizie!

  8. update:
    Daca UE nu conditioneaza acei 10 miliarde de euro de care tot auzim ( ?) de reorganizare administrativa,atunci nu vad de ce sa ne intoarcem la
    http://www.amcopress.ro/images.he05.gif .
    A inghiti orice si pe nemestecate duce la otravire sau inec sau ambele -vezi cazul …Alba ca Zapada… :(

  9. @ Dragos
    INFILTRAREA SERVICIILOR LA INTACT EXPLICA MULTE. PE VREMEA LUI CEAUSESCU TOATE ZIARELE ROMANESTI AL INJURAU PE CEAUSESCU DESI ERAU PLATITE SI CONTROLATE TOT DE EL. BINE CA A PLECAT ANDREI BADIN COLONEL AL SERVICIULUI EXTERN. POATE VOR PLECA SI ALTII.

  10. Sincer, eu personal nu sunt adeptul schimbarilor, poate cu exceptia cazurilor cand acestea chiar sunt urgente, neaparat necesare, nu se mai poate fara ele. Reorganizarea teritoriala nu cred ca este o problema atat de urgenta si de importanta, pe cat o prezinta asa-zisul presedinte si sleahta sa de impostori sau propagandisti. La propunerea de revizuire a Constitutiei recunosc ca e alta situatie, acolo trebuie modificate clar niste prevederi, explicitate, pentru a limita si trasa clar prerogativele presedintelui. Eu personal as opta pentru o republica parlamentara pura, cu un presedinte decorativ.
    Cei de la UE au spus foarte clar ca nu are legatura organizarea teritoriala cu atragerea fondurilor europene, demontand astfel una din minciunile ordinare emise pe aceasta tema.
    Oricum, referendumul in acest caz este OBLIGATORIU, nu consultativ, iar data fiind amploarea si pripeala acestor modificari, nu cred ca cetatenii vor alege aceasta reorganizare, a carei singura menire este de ordin politic.
    Numai ca spre deosebire de asa-zisul proiect de revizuire constitutionala, care a fost din capul locului gandit ca o fumigena, doar pt. propaganda, de data asta nu stiu ce ma face sa cred ca e „pe bune”. Pt. ca in loc de 41 de judete, din care portocaliii sa castige doar cateva, am avea 8 judete, cu resedinta de judet cel mai probabil foarte bine si strategic aleasa astfel incat sa fie cu primar pedelist. De exemplu in regiunea de sud-vest, isi inchipuie cineva ca resedinta va fi alta decat Aradul lui Falca?? Sau la fel Clujul lui Apostu in regiunea de nord-vest, sau cum naiba au denumit-o.
    Cred ca vor indrazni sa modifice abuziv legea referendumului, ca sa nu mai fie obligatoriu, spre a avea cale libera pt. inca o aberatie si o ticalosie.
    Un semn de intrebare ar fi legat de masiva disponibilizare din cadrul MAI, unde evident ca vor pleca cei „de jos”, care trebuie sa se ocupe de ordinea publica si siguranta cetateanului, dar si de…buna desfasurare a alegerilor… Ca sa nu mai fie prea multi politisti care sa-i alerge pe cei cu sacii electorali.
    Toate aceste chestiuni au o finalitate certa, legata exclusiv de alegerile de la anul. Care vor fi decisive pt. actualul asa-zis presedinte. La cat se teme el de diferite dosare in care e implicat, si la cat e de insetat dupa putere, va dati seama ca ar recurge la absolut orice fel de tertipuri sau abuzuri, ilegalitati, pt. a ramane in continuare la putere.
    Si cu asta inchei: cel mai clar s-a vazut miza si disperarea lor in momentul pierderii majoritatii in Senat, care a durat doar 3 ore. Imediat au strans cu usa pe cineva si au refacut majoritatea fragila.

  11. @ Socrate
    Diversiunea nationala functioneaza din plin chiar si pe acest blog.
    O sa ma acuzati in curand ca fac parte din ” minoritatea agresiva” si ca vreu sa iau Ardealul. Repet ….sunt ocupat cu filmarile si nu am timp.

  12. Sunt perfect de acord cu comentariile d. Voiculescu, fara a fi membru al vreunui partid politic. Mi-am pastrat independenta politica pentru a incerca sa analizez obiectiv societatea romaneasca. Citind comentariile postate pe mai multe site-uri de stiri cu privire la pozitia d.Voiculescu fata de ultima initiativa a presedintelui Romaniei am constatat urmatoarele:
    – d. Voiculescu a pierdut razboiul imagologic pe care il poarta de mai multa vreme cu T. Basescu (ex. comentarii de genul „daca asta este parerea unui securist, nu ma intereseaza”, desi in legatura cu T. Basescu exista aceeasi suspiciune, ca sa nu zic mai mult};
    – foarte multe dintre opiniile d. Voiculescu – pertinente, sunt desconsiderate tocmai pentru ca ii apartin, fara argumente logice;
    – exista un curent de opinie negativ la adresa tuturor celor care s-au aflat la putere din 1990 pana in prezent si in acest context oamenii nu mai sunt adeptii alegerii „raului cel mai mic”. Se asteapta crearea unei noi formatiuni politice, dar credibilitatea acesteia este data de lipsa celor compromisi politic, fara sa aiba importanta din ce partid fac parte;
    – tensiunile si atacurile lansate de d. Voiculescu la adresa presedintelui nu au facut decat sa-i intareasca acestuia din urma pozitia in randul unei anume categorii de alegatori, respectiv in randul celor care erau indecisi daca il plac sau nu pe Basescu si in acelasi timp au resentimente fata de Securitate (din pacate aceasta categorie are un anumit nivel de cultura si in consecinta contactele sociale pe care le stabilesc constituentii acesteia fac ca la acest curent sa adere din ce in ce mai multe persoane);
    – la nivelul general de cultura al romanilor este mult mai eficienta persuasiunea decat manipularea, atunci cand doresti obtinerea unui feed-back pozitiv. Se pare ca echipa d. Basescu a inteles acest lucru si il aplica, dovada fiind numarul mare (relativ) de sustinatori pe care ii mai are dupa atata timp de sacrificii ale populatiei si nevoi

  13. @ofelia dear, sa aiurezi bine! @Geta – asa-i maghiarul cand se veseleste, ca si cel pe care de nu-l lasi sa moara nu te lasa a trai.

  14. Pentru a distrage atentia publicului de la problemele reale ale societatii romanesti, turnatorul de la Cotroceni produce diverse subiecte de conversatie.

  15. @Zelea
    Consider propunerea mea de interzicere a UDM -ului ca valoroasa. Oricum conducerea ei va pleca si ea cu helicopterul. Sunt impotriva oricarei discriminari
    pe criiterii etnice sau politice.

  16. Personal cred ca reorganizarea administrativ-teritoriala ar trebui facuta pe cele 8 regiuni de dezvoltare actuale, dar cu o mentiune. La nivelul regiunilor ar trebui transferate doar autoritatea si responsabilitatea de management in cazul investitiilor de importanta ridicata (infrastructura rutiera si tehnico-edilitara etc.), iar APL sa fie responsabile de chestiuni de importanta locala (asistenta sociala, sprijinirea mediului de afaceri local etc.).

    Trebuie gandite multe chestii, nu numai numarul de regiuni.

  17. Astăzi la conferinţa de presă preşedintele României a spus:
    Uriaşele costuri pentru funcţionarea aparatului de stat din teritoriu pe actuala împărţire administrativă este un element care trebuie luat în considerare. Gândiţi-vă numai că avem, în afară de Bucureşti, 41 de inspectorate de poliţie, 41 de direcţii sanitare, 41 de inspectorate de învăţământ, 41 de direcţii agricole, 41 de direcţii de mai ştiu eu ce. Asta înseamnă mulţi funcţionari, cheltuieli uriaşe, birocraţie uriaşă. Ori, oricine ar face o socoteală elementară ar constata că economiile prin simplificarea aparatului teritorial al Guvernului ar însemna sume uriaşe care ar putea fi direcţionate către altceva sau către reducerea deficitului bugetar.

    Întrebarea neadresată de nici un jurnalist, şi asta este o notă proastă pentru ei, este unde se vor integra social cele patru cincimi din inspectoratele de poliţie, direcţiile sanitare, inspectorate de învăţământ, direcţii agricole şi „direcţii de mai ştiu eu ce”? Cea de a doua întrebare, conexă, este cum se descurcă cincimea rămasă cu de cinci ori mai mulţi cetăţeni solicitanţi?

    La asta s-a gândit cineva?

    Probabil că nu. Politica românească calculează 41/8… aproximativ de cinci ori mai puţin. URAAAA scad cheltuielile bugetare de nu se văd, dăm afară o grămadă de oameni… şi asta fără să ne sară nimeni în cap. Prosti am fost că nu am vorbit de trei regiuni…

    Eu chiar nu mai pot viziona şi în 2014 reecranizarea epopeei cizmarului ajuns preşedinte, vreau şi eu o versiune cu un intelectual fin şi aer de boier pe fruntea reprezentativă a României. Vreau pe cineva care să fie minimum Ion Raţiu. M-am săturat de amatori şi neaveniţi. Are politica românească un astfel de personaj? Dacă nu este în politică, există atunci în România un astfel de personaj? Chiar atât de sărăcită e România încât nu este nimeni cu adevărat pregătit să fie preşedinte al României? Nu mai există nimeni care să ştie plimba un papion pe stradă într-o marţi la ora 14:30 în plin centru? Poate ar trebui să angajăm un actor care să joace rolul de preşedinte, dacă chiar nu avem pe nimeni capabil să fie cu adevărat preşedinte.

  18. Pentru ca nu pot sa adorm – iar ! – mi-au venit niste…idei din nou:
    Eu cred ca sau legislatia pentru prefecturi si consilii judetene trebuie revizuita si imbunatatita urgent -daca e cazul- pentru ca mai multe judete sa poata accesa fonduri UE in cadrul aceluiasi proiect sau, prefectii si presedintii de consilii judetene trebuie invatati -daca nu stiu- sa lucreze in echipa de 2-3-4-5-6 prefecti/presedinti de consiliu judetean pentru a nu mai fi nevoie de reorganizare administrativa desi asta ar fi cam greutz…ca sef e greu sa devii …coechipier -mai ales daca ai o culoare politica minoritara in acea echipa sau orgoliu invers proportional cu nivelul de inteligenta.

    p.s.ce zici clujanu -le ? -nu ca m-ar interesa da’ am vazt ca m-ai ales ca „arac de bagator de seama”.

  19. off-topic:

    Desi nu sunt bucuresteanca si nici nu locuiesc in capitala si in plus,de ani de zile am observat ca pe cetatenii capitalei tarii mele nu-i intereseaza provincia decat daca au chef de bataie de joc/glume proaste, totusi nu pot sa nu remarc cu tristete sincera cum se renunta la referendum din motive…financiare.
    Adica dragi cetateni bucuresteni, din cauza bugetului nu va cere administratia voastra parerea -de data asta decid fara a va consulta ca nu sunt bani pentru a fi si voi consultati…E greu fara bani.Pe bani -si inca buni..- isi dau cu parerea doar cosilierii ministeriali si secretarii de stat…si eventual membrii din diferite consilii de admnistratie -asta daca nu lipsesc,tot pe bani buni/salar mare de la sedintele de consiliu…
    Propunere:
    De la 1 iunie la 30 iunie 2011 bugetarii din intreg aparatul administrativ care au salar/venit lunar mai mare de 9000 lei sa lucreze voluntar deci fara plata pentru ca in Bucuresti sa se poata organiza din banii astfel colectati -eventual ca donatie pentru- referendumul care trebuie sa decida viitorul administrativ al capitalei.

  20. DIAGNOSTIC PREZUMTIV

    Nordul se va muta în sud şi estul în apus ,
    De vor muşchii lui Zeus şi ai d-nei Soare ;
    Căci de la radiaţii – nu-i greu de presupus ,
    Javra şi Cocoş dau, vara, ambii-n turbare .

  21. Pai daca e o fantezie ridicola poate ne lamuriti dvs cum se face ca primarii de la Bucuresti au renuntat la referendum ca oricum se reorganizeaza teritoriul si or sa faca un referendum dupa ce fac noua impartire? Poate mi se pare doar mie, dar oricum pe noi nu ne mai intreaba nimeni, ca oricum se face. Si nu, nu era necesar. Tara asta are probleme cu mult mai mari. Iar romanii nu au bani de mancare dar acum or sa dea pe acte sume astronomice.

  22. @ Bibliotecaru
    La asta m-am gandit si eu. Ca in prezent, daca ai vreo treaba cu administratia stai la cozi de te apuca Pastele cailor, d-apoi sa fie mai putine. Pai o sa se aseze lumea la coada pe 2-3 trotuare. Ca sa nu mai zicem ca functionarii aia or sa fie atat de sufocati de dosare ca o sa fie o minune daca mai puca sa le mai si rezolve. Plus ca una e sa te duci la cateva zeci si alta la cateva sute de km pana la centrul administrativ. Plus ca oricum nu-ti deconteaza nimeni transportul. Cat despre cizmar, de spus ar fi ca el a desfiintat regiunile ca sa le mai taie macaroana cu independenta la unguri, tot el a facut industrializarea Romaniei, tot el a facut agricultura suficienta sa trimitem si la export, si cand a fost executat a lasat tara cu doua miliarde excedent bugetar si nu mai stiu cate miliarde de recuperat ptr ca pe vremea aia Romania ii imprumuta pe altii. Iar eu de 20 de ani ii aud pe toti coruptii si incapabilii cum se vaita de greaua mostenire. Sincer, daca ar mai construi cineva cat a construit el,din partea mea , sa fie muncitor necalificat si sa se plimbe in maieu pe strada, ar avea din partea mea tot respectul pe care nu il am fata de actuala clasa politica.

  23. Scurt si la obiect :
    1) Nu este nici timpul si nici momentul unei schimbari de astfel de proportii.
    2) Pana si Ceusescu a dus acest proiect de reorganizare administrativ-teritoriala la 2 ani de dezbateri publice ( cand libertatea cuvantului era inexistenta )
    3) Trebuie revizuit modul stufos prin care administratiile actuale isi desfasaora activitatea si apoi creearea de noi centre administrative.
    4) Faptul ca muti responsabilitatea de la anumite zone cu suprafete mai mici ( a caror activitate este incredibil de proasta ) la un centru care sa se ocupe de o suprafata de 10 ori mai mare nu duce la eficientizare ci mai degraba la aglomerare si la o prelungire a efectului institutiilor statului ( daca acum astetam zile in sir ca sa rezolvm o problema legata de diferitele tiupuri de acte ce ne leaga de statul roman , cat v-a dura atunci )
    5) UDMR doreste 3 judete in centrul tarii , doar ca sa nu fie ei minoritari intr-o astfel de reorganizare ( sunt la guvernare si ei au pornit ideea cu „tinutul secuilor” ) ceea ce demonstreaza ca dorinta lor este una pur etnica si nu economica
    6) Chiar o astfel de reorganizare ar duce la complicarea actului birocratic deoarece , actualele resedinte de judet si-ar pastra in teritoriu institutiile dintr-un motiv practic.In caz contrar oamenii ar trebui sa se deplaseze in anumite zone , sute de km ca sa ajunga la institutia de care ei au nevoie, spre exemplu , fisc.
    7) Ar creste volumul de munca depus de institutii, in concluzie aparatul birocratic nu s-ar simplifica ci ar devenii mult mai aglomerat plus ca ar creste cheltuielile cu noile centre ale institutiilor.
    8) Nimeni nu opreste in acest moment, ca marile centre sa lucreze in comun pentru proiecte de mare avengura ,precum o autostrada.Ar fi posibil daca toti ar trece peste gandul ( cat sa fure ,cum sa fure ) si ar fi interesati cu adevarat sa creeze ceva.Noi nu am fost in stare sa terminam autostrada Bucuresti-Constanta.Centralizarea nu ar face altceva decat sa fure mai mult o singura persoana si sa fie mai greu de controlat.
    9) Atragerea de fonduri europene pentru proiecte de o mai mare avengura, nu este impiedicata nici acum , daca cei din aparatul administrativ ar fi instare sa colaboreze.Noi nu suntem capabili sa atragem fonduri pentru proiecte mici , ce sa mai zic de cele mai mari.

    Concluzia : inainte de reorganizarea administrativ-teritoriala , care acum ar duce doar la un mai bun control si manipulare in favoarea conducatorilor ,mai bine s-ar gandi cum sa simplifice modalitatea de optinere a fondurilor europene.Ce fel de suport poate oferii statul celor care pornesc astfel de proiecte , cum sa desfinteze spagile din aparatul birocratic care duc la taraganarea unor proiecte ce produc locuri de munca.

  24. REVENIREA DOMNILOR SI ALUNGAREA MITOCANILOR !

    @ Bibliotecarul
    Sfarsitul postarii dumneavoastra este remarcabil. Am crezut in contrarevolutie si o inversare sociala dupa revolutie. Valorile sus drojdia sicietatii jos. Din pacate comunistii si securistii au ramas sus. Singura schimbare remarcabila este urcarea clanurilor tiganesti spre varf.Romania este pe marginea prapastiei. Presa internationala vorbeste de un iminent colaps economic,social si rasial. Suntem numiti tiganii Europei. Un popor cunoscut in intreaga lume prin omenie si simtul masurii, este asociat violentei si barbariei. Un popor avand o istorie si o cultura extraordinara pierde pe zi ce trece identitatea nationala, devanind un fel de turma, usor de manipulat si mintit. Statuia lui Eminescu este daramata, iar limba romana interzisa la centrele culturale din jurul lumii. Lipsa de cultura a neamului prost ,inlocuieste cultura. Mahalaua se muta in centrul orasului. Maneaua cucereste Romania. Asistam la o situatie fara precedent cand o natiune europeana,in loc sa se indrepte spre lumea civilizata, refuza geografia si destinul istoric. Primul pas care trebuie facut pentru a iesi din aceasta fundatura, care pare fara iesire, este intrarea in legalitate. In momentul in care constitutia adusa pe turela tancurilor sovietice a fost abrogata intrarea in normalitate ar fi insemnat intoarcerea la un document esential al democratiei romanesti, Constitutia din 1923. Securistii si comunistii, dupa cucerirea puterii economice dupa Revolutie, au creat insa un document care ar fi trebuit sa le dea legimitate.Maculatura din 1991 a fost adusa prin tarnacopurile minerilor si bagata pe gatul romanului, prin tortura, batai. Aceasta “democratie originala” isi gaseste continuitatea si in zilele noastre. Daca lumpenul sovietic ajuns presedinte ar fi cerut un referendum pentru a decide forma de guvernamant, ar fi pierdut. Ar fi castigat oamenii binelui. Astazi Romania ar fi fost o tara prospera si civilizata. In aceste conditii am fi intrat in Europa demni si prin usa din fata.
    . Conform acestei constitutii mostenitorul la tron se face numai pe linie masculina. Sa vedem cine este acest print care vorbeste romaneste, are 23 ani, si traieste deocamdata la Londra. Printul Nicolae de Romania, viitorul rege, este nascut in 1985 si este Varul Printului CHARLES si nepotul cel mai inantat in varsta a Majestatii Sale Mihai Regele Romaniei. El este descendent a Reginei Victoria si a monarhiilor Europene incluzand Tarii Rusiei. Pe linia maternala prin bunica, Printul Nicolae este deasemenea descendent al Printului Ieremia Movila, ctitorul minunatelor manastiri moldovenesti.La o rascruce a destinul trebue sa decidem daca continua destinul nostru european, sau devenim un fel de tara orientala. In incheiere va dau o veste buna. Printul Nicolae ne spune tuturor celor care mai speram “Daca tara, romanii ma vor chema, sint pregatit sa raspund chemarii lor.” “Sunt pregatit sa fiu Regele Romaniei”

  25. BLOGUL PROFESORULUI VOICULESCU CEL MAI IMPORTANT BLOG ROMANESC !
    @ Geta
    Asa cum este oblogatorie declaratia de avere ar trebui pe acest blog de exceptie
    sa existe o declaratie de nivel de cultura. Ar trebui sa fie acceptati numai oameni cu o facultate sau macar cu liceul terminat. Nu este cazul dumneavoastra.

  26. Ceea ce voi scrie aici nu are legatura cu subiectul si stiu ca anumite voci ma vor condamna pentru continutul acestui mesaj.
    Ieri nepotelul meu de 4 ani a fost lovit de o masina intr-o parcare aflata la marginea unui spatiu verde,frecventat de toti copii din zona respectiva.Desi zona nu este deloc una intens circulata si in parcarea respectiva este destul de greu de patruns cu masina, un sofer a creat acest incident.Stiu ca veti spune ca parintii sunt devina pentru ca nu l-au supravegheat.Aici v-a voi contrazice deoarece unul din parinti era chiar langa el.Nu vreau sa ofer detaliile accidentului pentru ca nu asta vreau sa transmit.
    Ceea ce imi doresc este ca macar azi daca nu de acum incolo, sa nu fiti INDIFERENTI in momentul producerii unui eveniment nefericit.
    Ieri mi-a fost demonstrat inca odata ( de parca oricum nu as fi stiut ) ca o mare parte a celor care se dau intelectuali , in momentul in care sunt pusi in fata unei situatii de acest gen dau dovada nu de prostie CI DE CAT DE INUMANI SI IRESPONSABILI POT FI.
    O parte din cei care au asistat la accident , desi sunt cunoscute ca si persoane cu un grad mare de cultura , NU au intervenit si nici macar nu au vrut sa spuna politiei ,ceea ce au vazut.Soferul care provine tot dintr-o familie bine vazuta, in momentul incidentului NU A COBORAT DE LA VOLAN SI PRIMUL SAU INSTINCT A FOST SA ISI SUNE PRIETENII.Nepotelul meu a fost lovit cand era langa unul dintre parinti , langa masina lor,dar soferul a considerat ca parcarea respectiva este locul lui de raliu.
    Am scris aceste lucruri pentru ca in acest moment nu pot face nimic pentru nepotelul meu.Desi pot spune ca nu m-am odihnit de ceva timp , am simtit nevoia sa ATRAG macar pe aceasta cale un semnal de alarma.

    MACAR AZI NU FITI INDIFERENTI LA CEEA CE SE INTAMPLA IN JURUL VOSTRU.

    Nepotelul meu sper ca o sa fie bine pentru ca accidentul nu a fost deosebit de grav totusi sa de-a bunul Dumnezeu sa nu apara complicatii, si in acest moment au grija doctorii tocmai de acest lucru.Desii as sta langa el in permanenta, nu pot face asta.
    Nu vreau sa acuz INTELECTUALII s-a intamplat in acest caz sa fie o parte din martori si sa cunosc aceste persoane.Ideea de baza e ca NIMENI , intelectual sau nu , nu a intervenit.Sau strans cu totii sa priveasca de parca ar fi fost la cinema si nici asta nu ar fi o problema daca macar atunci cand au fost intrebati de politisti daca au asistat la eveniment nu sa-r fi fofilat ca niste lasi.( NU MA IMPLIC EU FRATE CA TREBUIE SA DAU DECALRATII SI MULTE ALTELE .EU NU AM TIMP DE ASA CEVA )

    Stiu ca si asta e un caz pentru voi ca oricare altul despre care cititi sau pe care il vedeti la TV.Totusi nu lasa-ti aceste cazuri sa v-a transforme in oameni fara simturi.

    ACUM A FOST NEPOTELUL MEU , MAINE POATE FI COPILUL TAU.

    NU tratati cu indiferenta si sa nu v-a fie frica sa spuneti adevarul, daca sunteti martori la asa ceva.Va doresc sa nu asistati niciodata la un astfel de accident si nici sa aveti parte de asa ceva.Totusi nu trebuie sa ne amagim ca asa ceva nu se intampla si daca azi nu faceti voi nimic , poate maine altul in cazul vostru nu v-a face nici el.

    Imi cer scuze , pentru acest post in fata celor care se simt ofensati.Singura intentie a fost aceea de a incerca macar o zi sa fim mai atenti la cei din jurul nostru.Macar o zi sa nu se intample ce s-a intamplat ieri cu nepotelul meu, iar eu personal ,desi nu am cum sa contorizez acest lucru , voi considera ca am reusit sa fac ceva in plus,si pentur nepotelul meu dar si pentru ceilalti copii.
    Incodata imi cer scuze,atat autorului acestui blog si celor care scriu pe acest blog.Dar simt nevoia sa STRIG de disperare cand vad de cata indiferenta dau unii dintre semenii nostrii si concetatenii nostrii.
    Va doresc o zi fara evenimente si macar o zi in care copii nostrii sa fie macar putin ,daca nu in totalitate mai in siguranta.
    Nu folositi parcarile pe post de piste de curse si pentru a demonstra indemanarea de sofer.

  27. Oameni buni,

    Nu va mai lasati pacaliti de Basescu si uriasul sau aparat de propaganda.
    Reorganizarea teritoriala va fi un dezastru pentru fiecare dintre noi.

    Daca cu reducerea numarului de parlamentari si o singura camera a reusit
    sa ne pacaleasca, ajutat de mass media, care nu trece zi sau saptamana in care
    sa nu ne prezinte cat cheltuie parlamentarii, cat curent folosesc, cata
    apa consuma la toaletele parlamentului.

    Asta cu reorganizarea, ne afecteaza in mod direct.

    Mergand pe ideea lui Basescu cu „redusul”, ar trebuii sa reducem totul.
    Sa facem o singura primarie mare la Bucuresti, un singur sediu de politie,
    un singur spital, o singura scoala, o singura casa de pensii … toate
    institutile care intr-un fel sau altul au menirea sa ne ajute sa fie reduse
    la una singura.

    Va dati seama cata economie s-ar face ??!!!!

    Departe de mine sa nu admit ca exista coruptie, si mai mica si mai mare in
    toate institutile, dar cu o cafea, o ciocolata, un buchet de flori, chiar si
    bani in unele cazuri cu totii reusim sa ne rezolvam problemele.

    Prin desfiintarea lor si mutarea la sute de kilometrii, ne va fi foarte greu
    daca nu imposibil sa mai rezolvam problemele de zi cu zi.
    Supraaglomerarea lor, pentru ca si acum cand deservesc cate un judet nu 6 sunt
    aglomerate si se sta la cozi.

    Eu atata va spun, pot sa va zica si Ponta si Antonescu si Voiculescu si Dan Diaconescu
    si toate televizinile sa ne arate beneficiile si cheltuielile care se salveaza,
    asta nu trebuie sa o lasam sa se intample.

    Nu mai este o treaba de politica, ca unul e pdl ist altul psd ist sau altul pnl ist.

    Trebuie sa spunem NU !!!!

    Ca sa nu mai zic ca toata himera asta este generata de dorinta lui Basescu de a
    castiga inca o data alegerile pentru el si PDL.

    Romani treiziti-va pana nu este prea tarziu !!!!!

  28. In privinta reorganizarii administrativ-teritoriale consider ca trebuie organizat un referendum.

  29. Desfiinţarea actualelor unităţi administrative şi crearea altora noi va implica printre altele şi schimbarea actelor , de la cartea de identitate, permis de conducere şi paşaport până la actele de cadastru. Oare plăteşte turnătorul de la Cotroceni schimbarea acestor acte ?

  30. Consider ca nu trebuie sa fim de acord cu toate aberatiile pe care le debiteaza hotul comunist Basescu.

  31. @ROBERT HORVATH CINEAST NEW YORK:

    Nu toti au avut sansa/banii pentru obtinerea unei diplome de absolvire a unei institutii universitare.
    In acesta tara exist si platesc taxe la bugetul de stat roman si eu !
    Este decizia proprietarului blogului sa nu-mi aprobe sau sa-mi aprobe comentariile !
    Dupa atata timp in care am fost „colegi de blog” trebuia sa va dati seama ca EU NU SCRIU PENTRU COMENTATORII DE PE ACEST BLOG !
    N-aveti decat sa nu-mi cititi comentariile daca vi-i se par sub nivelul sau peste nivelul dv. de inteligenta !

  32. …iar faptul ca nu am „studii superioare” este si va fi handicapul meu avand in vedere astfel de comentarii la adresa mea cum e cel al dv.

    Good Day !

  33. @ Geta

    „p.s.ce zici clujanu -le ? -nu ca m-ar interesa da’ am vazt ca m-ai ales ca “arac de bagator de seama”.”

    Dupa ce ca esti proasta de dai in gropi mai faci si ceva in drum.
    Aceasta pentru ca esti si ramai agramata insa te dai desteapta nevoie mare. Geta-Bicicleta fa ochii mari si baga in scafarlie urmatoarele:

    1.Persoana nascuta , crescuta sau care locuieste in Cluj nu se numeste „clujan” cum scrii tu ci „clujean” ;
    2. Vocativul subtantivului „clujean” este „clujeanule” (sau dupa mintea ta „clujanule”) si in nici un caz nu poti scrie „clujeanu-le” sau „clujanu-le”;
    3.Cuvantul „vazt” nu exista in limba romana, (poate doar in limba araba ;n-am verificat) dar daca esti atat de desteapta poate il introduci tu in vreun dictionar.

    Si pentru ca tot m-ai intrebat ce zic despre „ideile” tale referitoare la reorganizarea administrativ-teritoriala, iti voi raspunde ca asa zisele „idei”, emise din putul sec al gandirii tale, confirma faptul ca esti … idioata.

    P.S. Mai lasa bugetarii in pace caci nu-i platesti tu ci din leafa lor primita pentru munca depusa vireaza la bugetul statului impozit pe veniturile din salarii si contributii la fondurile de asigurari sociale din care te plateste pe tine pensionara ca sa stai toata ziua pe blogul acesta si sa mananci „bors”.

  34. Stimate Domnule Vice-Presedinte al Senatului Romaniei,

    V-as ruga respectuos, pentru „linistea” acestei obste a comentatorilor de pe blogg-ul Dv., sa nu imi mai aprobati comment-urile !

    Eu nu pot sa fac promisiunea sa nu mai comentez, dupa mintiuca mea , pe acest blogg.

    Mentionez ca studiile liceale mi-i le-am completat cu un total de 6 ani de cursuri private pentru a caror absolvire am primit diplome de absolvire, cursuri platite atat de firmele private pentru care am lucrat in ultimii 21 de ani cat si din buzunarul propriu.

    Va multumesc anticipat pentru intelegere !

    :( :( :( :( :( :( :(

  35. STIREA ZILEI : UN DERBEDEU DE PORT BATE UN PROFESOR UNIVERSITAR !

    Basescu este un om simplu care intelege mentalitatea Romanilor care au nevoie
    de mana forte, El stie ca acest popor uraste pe bogati si foloseste diversiunea cu mogulii in favoarea sa. Reuseste sa fie mereu in centrul atentiei si sa inpuna regulile jocului. Foloseste din plin impotenta opozitiei care nu are de oferit decat promisiuni. Ii apreciez abilitatea cu care reuseste sa intoarca situatii total nefavorabile in favoarea sa si originalitatea cu care reuseste sa ofere tinte false. E suficient sa ne gandim la felul in care a iesit din scandalul cu lovirea copilului sau la acei romani, nu putini, care l-au votat la 20 de ani dupa revolutie de teama comunismului. Aceasta performanta este cu atat mai interesanta cu cat omul este un fost nomenclaturist, ba chiar as spune ca a detinut cea mai importanta functie dintre toti politicienii de marca actuali. Aceste abilitati au reusit sa il tina mai bine de 20 de ani la putere (cu foarte scurte intreruperi) si totusi sa fie perceput ca venind mereu din opozitie. Toate acestea sunt calitati foarte importante pentru un politician si trebuie apreciate cu atat mai mult cu cat nu este ajutat nici de educatie, nici de maniere si nici de aspectul fizic. Singurul care poate opri continua ascensiune a acestui derbedeu de port este mogulul Voiculescu. Dar din pacate acesta in loc sa actioneze si sa vina cu programe viabile nu face decat sa critice si sa reactioneze si sa intre in cursa intinsa In acest fel partida este ca si pierduta.
    Comentatorii depe acest blog in loc sa-l readuca la realitate ,il lingusesc facandu-l sa se simta mereu important. Mogulul trebue trezit pana nu este prea tarziu pentru toti. Sa speram ca va lasa ceva palpabil in urma lui nu doar bani in banca.

  36. @ ROBERT HORVATH CINEAST NEW YORK

    Stimate domn,
    Dacă vine prinţul Nicolae să fie rege al republicii române, pot să fiu şi eu voievod în unele din voievodatele de dezvoltare ce se vor forma? :D

    Dincolo de glumă…

    Linia de sânge a casei regale este o consecinţă a faptului că Dumnezeu a uns, la un moment dat în istorie, primii regi şi a numit primii preoţi. Societatea funcţiona atunci în dimensiunea spirituală prin preoţi şi în dimensiunea administrativ-socială prin rege, atât preoţii cât şi regii fiind rezultatul unui comandament suprem, stabilit chiar de către Divinitate.

    Problema este că societatea de astăzi are o ruptură faţă de Divinitate, prezenţa directivelor sociale izvorâte din Vechiul Testament reprezintă mai mult tradiţii decât construcţii morale sociale dogmatice, şi atunci îşi pierde relevanţa directoare, atât biserica, pe tărâmul moral, cât şi regalitatea, pe tărâm administrativ-social.

    Monarhia constituţională ne fereşte de dictatură. Şi pe timpul regelui Carol I exista Parlamentul, iar dictatura a acţionat din plin. Spre deosebire de dictatura actuală, revoluţiile sunt mai grele iar de alternanţa la putere nici nu putem vorbi.

    Se spunea în Constituţia Principatelor Unite Române din 30 iunie 1866…

    ART. 31
    Tote puterile Statului emana de la natiune care nu le pote esercita decat numai prin delegatiune si dupa principiile si regulile asedete in Constitutiunea de facila.

    Pe de altă parte, cât de puternică era libertatea individuală faţă de arestările preventive pe bandă rulantă ale zilei de astăzi!
    ART. 13
    Libertatea individuala este garantata. Nimeni nu poate fi urmarit de cat in casurile prevedute de legi si dupa formele prevedute de ea. Nimeni nu poate fi oprit sau arestat afara de casul de vina veghiata, de cat in puterea unui mandat judecatoresc motivat si care trebue sa i fia comunicat la momentul arestarii sau cel mult in 24 ore dupa arestatiune

    Sau cât de puternic era apărată proprietate faţă de dorinţa de-a dreptei doctrine practicată de preşedinte de astăzi, prin voinţa de a nu mai prezuma caracterul licit de dobândire a averilor:
    ART. 17
    Nici o lege nu pote infiinta pedepsa confiscarii averilor.

    Sau câte de sacră era inviolabilitatea comunicaţiilor, nu ca astăzi când ascultări de telefoane şi interceptări de comunicaţii electronice sunt folosite ca principal mijloc de acuzare:
    ART. 25
    Secretul scrisorilor si al depeselor telegrafice este neviolabil. O lege va determina responsabilitatea agentilor guvernului pentru violarea secretului scrisorilor si depeselor incredintate postei si telegrafului.

    Cât despre imunităţii… hei, ce să mai vorbim:
    ART. 29
    Nici o autorisatiune prealabila nu este necesara pentru a se esercita urmariri contra functionarilor publici pentru factele administratiunei lor de partile vetamate, remaind inca neatinse regulile speciale statornicite in privinta ministrilor. Casurile si modul urmaririi se vor regula prin anume lege. Dispositiuni speciale in condicele penal vor determina penalitatile prepuitorilor.

    Şi fiindcă astăzi îşi dau cu părerea mulţi dintre cei care nici măcar nu ştiu că nu au voie să interpreteze oficial legea, constituţia lui Carol Întâiul spunea…
    ART. 34
    Interpretatiunea legilor cu drept de autoritate, se face numai de puterea legiuitoare.

    Ei, dar dacă cineva va vrea să citească întreaga constituţie izvorâtă din gratia lui Dumnedeu şi prin voinţa noţională Domn al Romanilor, sunt convins că o poate găsi cu uşurinţă cu ajutorul Google.

  37. @ Codrin

    Am reţinut recomandarea. Un pic cam nou pentru gustul meu, eu sunt pasionat mai mult de filme de artă… dar, dacă voi avea prilejul, nu-l voi ocoli.

  38. @ olivia
    Cred că puterea funcţionarilor publici, mai ales a acelora care lucrează efectiv cu publicul, derivă nu din eficienţa lor, ci din raritatea serviciilor lor. Tare mi-e teamă că o dată cu un număr de 5 ori mai mic de funcţionari, situaţia se va traduce într-o „şpagă pentru rezolvarea corectă a problemei” de 50 de ori mai mare.

  39. Eu cred ca reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei ar fi benefica din multe puncte de vedere. Vorbind la modul general, nu despre varianta Basescu sau cea a USL-ului.
    Dar trebuie gandita foarte bine, nu cum se intampla de obicei in Romania.
    In fine, discutia e mult prea ampla si e treaba politicienilor sa vina cu mai multe variante, apoi, prin referendum, societatea civila sa aleaga.

  40. Motto :
    “Vom fi iarăşi ce am fost şi mai mult decât atât !” – Petru Rareş

    ISTORIE

    Referendumul din Capitală a rămas poveste ,
    Zeus lămurind pe toţi primarii că nu are rost ;
    Şi-n felul ăsta, Vanghelie, primarul “care este”
    Mult timp va mai rămâne primarul ”care-a fost” .

  41. Si mie mi se pare normal sa fie mult mai gandita initiativa asta..nu se poate lua asa o decizie dupa 2 saptamani

  42. obs.la rugamintea mea:

    Intrucat eu imi schimb name-ul atunci cand comentez in functie de subiectul in discutie,daca veti tine cont de solicitarea mea,ma veti identifica atunci cand comentez dupa adresa de e-mail care inca nu mi-a fost sparta, hackerita, adica cea din acest comment.

    Astept deciziile Dv.

    Respecte,

    aceeasi

  43. In primul rand nu ar fi o solutie momentan, pentru ca ar fi ceva de genul ‘tara arde si baba se piaptana’ Mai intai sa ne redresam economic. In al doilea rand nu s-ar face niciun fel de economie si nici nu s-ar reduce birocratia pentru ca s-ar aplica acceasi metoda ca la mare reorganizare si desfiintare a agentiilor guvernamentale. In fapt nu s-au redus decat pe hartie, pentru ca majoritatea s-au comasat, sub o singura denumire, pe sistemul ‘doi intr-unul’.

  44. ABIA AŞTEPT

    Reorganizare teritorială a României, de tip „tribal” 8+1 după modelul lui Gaddafi, prietenul la cataramă al Preşedintelui Băsescu Traian ( + 1 fiind preţul cerut de UDMR) este oportună şi corespunzătoare stadiului preneolitic la care s-a ajuns în ultimii 7 ani fără luminatori.
    Colonizarea cu rromi a groapii de gunoi de la marginea Clujului, monitorizată de UE, este viitorul model de organizare ce va fi generalizat de domnul Băsescu Traian pe întreg teritoriul mioritic, sub lozinca mobilizatoare . „Să muriţi bine ! ”
    Abia aştept s-o văd pe doamna Elena Udrea îmbrăcată în pielea goală, ducând de căpăstru Calul Troian…

  45. INTREBARE PENTRU MOGUL.
    ECONOMIA ROMANIEI EXISTA NUMAI IN IMAGINATIA POLITICIENILOR SI A ECONOMISTILOR DEMAGOGI.
    INDUSTRIA REPREZINTA 40 % DIN CEA DE PE VREMEA LUI CEAUSESCU IAR 80 % DIN PRODUSELE AGRICOLE SUNT IMPORTATE.
    2 MILIOANE DE FORTA DE MUNCA A PLECAT. IAR CREIERUL NATIUNII E DAT DISPARUT, AVEM UN MILION DE SOMERI SI 4 MILIOANE DE PENSIONARI. CEI CARE NU MUNCESC DEPASESC CU UN MILION PE CEI CARE SE PREFAC CA MUNCESC.
    ROMANIA SUBZISTA NUMAI PRIN BANII DIN STRAINATATE IAR ECONOMIA REALA ESTE PARADOXAL CEA SUBTERANA.
    LA ACEST NIVEL CE IMPORTANTA ARE REIMPARTIREA TERITORIALA A DEZASTRULUI NATIONAL ?

  46. @ Codrin

    Am înţeles ce doriţi să spuneţi prin acel film, numai că acolo este vorba despre populism, demagogie, manipulare…. Personajul interpretat de Robin Williams vorbeşte despre schimbări pe care nu le poate face în calitate de ales. Este un populism ieftin (şi aici am câteva nume în minte, dar bănuiesc că aveţi şi domnia voastră destule)… Sigur, ceilalţi candidaţi erau blamabili, dar nici el nu oferea o soluţie în plus, nu reprezenta ceva diferit…

    Problema este că normalitatea este exact opusul a ceea ce se întâmplă în film. Normalitatea înseamnă responsabilitate şi dorinţa cinstită de a face bine. Fără această responsabilitate, oricare ar fi sistemul el va cădea, într-un fel sau altul, în demagogie. Lumea înţelege că problema principală este în schimbarea legilor, în schimbare constituţiei, în schimbarea oamenilor de la putere şi înţelege asta pentru asta i se spune. Urmăriţi cum tot timpul apare o idee de „optimizare” care va face lumea din ce în ce mai bună… Şi totuşi lumea, în loc să ajungă pe culmi superlative, decade din ce în ce mai jos, mai în afund, mai aproape de disoluţie. Este o minciună menită să aducă oamenilor o aşteptare, o credinţă că de îndată ce vinovaţii plătesc, o dată ce ceea ce este greşit se îndreaptă… totul va fi OK. Din păcate singura greşeală sunt chiar oamenii. Numai oamenii sunt greşiţi în această ecuaţie pentru că ei nu sunt perfecţi, nu sunt nici măcar atât de perfecţi cât instituţiile create de oameni, nu pot fi atât de altruişti încât să-şi angajeze viaţa în slujba semenilor lor dezinteresat, fără dorinţe exagerate de putere, faimă, bani… Dacă România ar avea un milion de astfel de oameni altruişti, cu siguranţă că altfel s-ar discuta despre democraţie în România. Dacă omenirea ar avea un milion de altruişti pe care populaţiile să-i promoveze, cu siguranţa că lumea ar fi mai bună.

    Din păcate… nu.

  47. @ Geta

    poz.42. „N-aveti decat sa nu-mi cititi comentariile daca „vi-i ” (sic) se par sub nivelul sau peste nivelul dv.de inteligenta !”

    poz.43 „Mentionez ca studiile liceale”mi-i” (sic) le-am completat cu un total de 6 ani de cursuri private pentru a caror absolvire am primit diplome de absolvire …”
    Ai cheltuit degeaba banii statului , ai firmei private la care ai lucrat si ai tai personali pentru ca , dupa ce pretinzi ca detii si diplome de absolvire a liceului si a unor cursuri postliceale ce au durat in total 6 ani (probabil ai facut… medicina) scrii tot prost fiind o agramata de ultima speta dar cu ifose de atotstiutoare.
    Are dreptate D-l Horvath cand apreciaza ca nu poate scri pe acest blog toti sfertodoctii care in loc sa puna mana pe gramatica limbii romane sau macar sa-si vada de treaba lor (supravegherea cratitei ) tot fac precum maimuta evoluata dandu-si cu parerea in orice problema inclusiv a salarizarii bugetarilor.
    D-le Voiculescu, mi-ati cenzurat postarea de ieri dar va rog aprobati-i si cererea d-nei Geta facuta la poz.43.!

  48. @geta
    Eu te sfatuiesc sa nu renunti.Ultima oara cand am verificat constitutia ( inca in vigoare ) garanta , libertatea cuvantului , dreptul la opinie , dreptul la proprietate etc.
    In concluzie , garanteaza anumite drepturi care arata ca poti scrie ce doresti ,unde doresti si cand doresti , respectand anumite bariere morale.
    Daca ai o idee, un gand , o dorinta care sa fie legat de un anumit post ,atunci nu te lasa batuta de anumite persoane care dupa cum eu observ , traiesc pe acest blog.In fiecare zi , scriu post-uri pe acest blog ( IN REALITATE JIGNESC ) ,la diferite ore ale zilei.Nu da inapoi doar pentru simplu fapt ca anumite persoane arunca vorbe in vant si jignesc FARA SA OFERE O SOLUTIE PROBLEMEI SESIZATE DE TINE.
    Daca te considera proasta sau agramata si ei reprezinta culmea inteligentei atunci ar putea sa te jigneasca fara sa iti dai seama si mai important sa iti spuna de ce IDEILE TALE SUNT GRESITE.
    Ei vorbesc, dar nu stiu sa puna in practica nici macar propriile idei.

  49. @Clujeanul , @ Geta si pe tine te intereseaza acest comment.

    Referitor la commentul 63 , observ ca tu te consideri parte a evolutiei societatii romanesti.Stii unde ar trebui incadrat fiecare om si ce drepturi are acesta.

    ( supravegherea cratitei ) este o idee raspandita in timpul comunismului, care observ ca nu a diparut.Pentru tine dreptul la opinie,dreptul la libera exprimare sau mai evidentiat , dreptul la sanse egale intre sexe este inexistent.
    Nu ii iau apararea doamnei/domnisoarei Geta , dar o sa iau apararea tuturor celor care din cauza unor anumite personaje cu idei neonaziste ,se considera buricul pamantului.
    Este incredibil pentru mine ca persoane ca tine , care considera ca fac parte din crema societatii au idei atat de invechite si cu caractere morale extrem de gresite si chiar PERICULOASE.
    Gandirea ta prietene este dovada unei gandiri totalitare si gandirea unei dictaturi.Cand politicienii cer un vot , nu cer si diplome.Cer parerea TUTUROR celor care au discernamat , nu tuturor celor care au diplome universitare.
    In concluzie dragule Clujeanul , FIECARE ARE DREPTUL LA O OPINIE SI ARE DREPTUL SA ISI PREZINTE ACEEA OPINIE , indiferent de studiile pe care le are , locul de munca, ca este barbat sau femeie, ca stie sa scrie sau nu in limba romana, ca stie 2 sau 10 limbi straine , ca e de o anumita etnie sau nu.
    Astfel fiecare are dreptul sa scrie si sa spuna ceea ce doreste.Daca te simti jignit de ceea ce scrie si asa cum vad mai mult de felul in care scrie ,iti ofer eu o solutie la problema ta :
    NU II MAI CITI POST-UL ,PENTRU CA NU ESTI OBLIGATA SA O FACI.
    Ai aceeasi mentalitate precum ,ku klux klan care si ei considera ca negrii , in cazul lor NU AU DREPTUL DE A INTRA IN ACELASI LOCAL , sau sa calatoreasca cu acelasi autobuz , din sigurul motiv ca sunt NEGRII.
    La tine mentalitatea este aceeasi , numai ca se refera la numarul de diplome pe care il are fiecare si pentru ca nu fac parte din aceeasi clasa sociala.
    Iti aduc aminte ca anumite genii mondiale si locale aveau anumite lipsuri in alte domenii.Telas pe tine sa descoperi care sunt acelea.
    Gandeste, inainte sa vorbesti.

  50. O mica rectificare cu referire la :
    „NU II MAI CITI POST-UL ,PENTRU CA NU ESTI OBLIGAT SA O FACI.”

  51. @ marco

    Tu vrei probabil sa confirmi proverbul romanesc : „Cine se aseamana,se aduna.”
    Macar tu ti-ai recunoscut limitele insa Geta din Iasi-Holboca , pardon Cluj – Napoca
    nu a facut acest lucru avand probabil o parere foarte buna despre ea dupa ce i-au trebuit 6 ani sa-si completeze ( cheltuind multi bani degeaba) studiile liceale ,acestea fiind initial incomplete ca si acum .

  52. @ marco:

    Doar din greseala am citit acele comentarii.
    Sincer, pe mine nu ma intereseaza decat ideile bune si in nici un caz nu am chef de acest tip de socializare indiferent de nivelul unor comentatori/bloggeri.
    Oricum, va multumesc pentru cele ce ati scris la poz.64.

  53. Domnule Voiculescu,

    Lucrurile sunt clare. Se urmărește distrugerea României. Observ de luni de zile fenomenul prin care se cere opiniei publice să ia atitudine. Dar eu întreb, unde sunt intelctualii acestei țări ? Ei sunt cei care pot trage populația în stradă. Nu faceți decât să dezbateți și să dezbateți la TV. Voi sunteți cei care trebuie să faceți primul pas și veți fi urmați.

  54. @Observator

    Proverbul mentionat nu este confirmat numai de mine.Nu am luat partea unei persoane , pentru simplul fapt ca ar fi la un nivel mai mare , mai mic sau identic cu al meu al gramatici limbii romane.Chiar si cei numiti intelectuali se misca conform acestui proverb mentionat de tine.Chiar daca ai fi fost tu sau altcineva care sa fie jignit pentru simplul fapt ca si-a spus parerea as fi facut acelasi lucru.
    E vorba doar de o idee simpla, mai mult este vorba de un principiu : EGALITATE.
    In fata legii sau in fata unor abuzuri suntem EGALI.
    Intotdeauna o sa recunosc spre exemplu , ca un profesor academician este mult mai bun in domeniul pe care il preda ( chiar daca poate eu muncesc in domeniul pe care el il insufla altora ) , cu o singura conditie : DACA IMI DEMONSTREAZA CA IDEILE SALE SUNT VIABILE.
    Ca si confirmare a celor spuse de mine iti dau un exemplu :
    Cateodata se intampla ca un elev sa fie mult mai inteligent decat unul din profesorii sai.Se intampla poate ca acel copil sa fie considerat un geniu al muzici , la modul in care canta la o vioara , dar sa fie corigent la chimie sau fizica.
    Asta nu inseamna ca cei doi nu ar trebui sa discute pe diferite subiecte sau chiar pe cele doua domenii in care fiecare este as.
    Din contra cei doi trebuie sa se respecte si sa ASCULTE ( nu doar sa AUDA ) ceea ce are fiecare de spus.Profesorul , desi preda chimia el face parte din public si ar putea sa ii precizeze elevului ce anume ii place sau nu ii place la muzica sa si astfel elevul poate compune o noua capodopera.
    La fel si profesorul , poate prin atata repetitie ajunge sa piarda un lucru extrem de important , pe care il poate descoperii prin discutia cu elevul, anume modul in care poate sa isi imbunatateasca metoda de predare la o anumita lectie , daca utilizeaza spre exemplu o prezentare in power point pe un laptop.
    Aceasta este ideea de baza.Daca fiecare din cei doi subiectii se considera din categorii sociale total diferite si una mai presus de cealalta , atunci procesul de creeatie al acelor doi subiecti devine INEXISTENT sau macar adus in stadiul de incetinire.
    Probabil daca ai stii cu ce ma ocup , ai spune ca am ajuns sa fac asta din cauza pilelor sau pentru ca am dat spaga.Adevarul este acela ca stiu sa imi fac treaba si sa o fac bine,motiv pentru care anumite persoane , companii m-au considerat valors si au decis sa ma sustina.
    La noi in tara pe impresia ca o asistenta nu poate sta la aceeasi masa cu un doctor , cand in realitate jobul lor au la baza acelasi principiu , acela de a salva vieti si de a aduce alinare celor suferinzi sau un comandant de nava cu un marinar.
    Asta e un mentalitate , un rezidu daca vrei , al ideilor comuniste , in care tovarasul suprem are intodeuna dreptate.
    Eu personal iti pot dovedii ca o astfel de mentalitate nu are decat efecte negative.Oamenii cu care lucrez, desi unii imi sunt subordonati , ii consider egalii mei si daca au vreo propunere prin care putem eficientiza obiectivele pe care le avem , eu personal sunt deschis sa le ascult si sa le iau in considerare.Asta e diferenta intre mine si multi altii din Romania cu care eram coleg ,ocupand aceeasi functie,dar eu am ajuns sa promovez pe cand ei nu.
    Gradele si functiile inferioare au la baza eficientizarea comunicarii intre cel care trebuie sa ia o decizie si cel care trebuie sa o execute.Dar nimeni nu poate garanta ca decizia unui superior este 100 % corecta.
    Eu prefer sa ascult parerile tuturor pentru eficientizarea muncii pe care trebuie depuse si pentru vietile acelor persoane depinde de deciziile pe care le fac.
    Acei oameni merita ca eu sa fiu atent la ceea ce ei isi doresc , la ceea ce trebuie facut si sa iau deciziile calculand toate punctele legate de o anumita problema.

  55. Acum mai mult ca oricand nemultumirile si-au depasit stadiul de aer cald suflat pe la colturi. In abominabila situatie de SF in care s-ar asuma raspunderea pe asa ceva, a doua zi eu voi fi in strada. Sper sa nu fiu singurul…
    N-au murit de-ai mei in momente cruciale ale acestui popor, nu trag ai mei ca sclavii la jug pentru o mana de nenorociti care vand dosul ungurilor pentru un pumn de galbeni.
    Incheindu-mi apoteotic exprimarea frustarilor de dimineata, afirm (si nu singur):
    Ba, asta e tara mea si alor mei! Nu este, nu a fost si nu va fi niciodata a voastra! Iar daca voi credeti ca un sac de voturi furate aducatoare de un rahat de hartie si-un scaun schimba „proprietarul” de drept al tarii, veti avea parte de o trezire brusca si contondenta.

    P.S.: Dl. Voiculescu, a trecut prea multa vreme de la propunerea acelui tweet-meet, iar aparitia raspunsului la intrebarea „de ce?” a fost pe masura eforturilor opozitiei din aceste zile adica un mare ZERO.

  56. @marco

    Si totusi cu ce te ocupi de esti atat de discret ? Promit sa nu fac acuzatiile gratuite ( pe care tu le anticipezi fara nici o noima) daca ne spui si noua care e job-ul tau de fapt. Doar nu lucrezi in vreun serviciu secret si te feresti de a-ti deconspira identitatea …

  57. @Observator

    LOL … nu fac parte din serviciile secrete ( mi-a placut mica ironie , chiar o consider una de foarte bun gust ) nu ocup nici o functie in sistemul administrativ si nu am vreo legatura cu sistemul administratiei Romaniei, indiferent de nivelul sau.Nu sunt discret , dar consider ca nu are nici o relevanta pentru cei care scriu pe acest blog, in ce domeniu muncesc eu.Pot spune ca imi desfasor activitatea intr-o companie de nivel mondial cu capital integral privat si care nu este romaneasca.Specificul domeniului in care activez sunt : utilajele si domeniul maritim.Nu vreau sa spun numele companiei sau alte date pentru ca nu are nici o legatura cu ceea ce scriu eu pe acest blog.Ceea ce scriu aici este doar o initiativa personala , plus ca probabil daca as da denumirea companiei as putea fi acuzat ca fac reclama acesteia.Daca presupui ca lucrez in departamentul de service iti pot spune ca nu e acesta.Iti pot spune ca am 26 ani si asa cum am mai precizat si in alt comment , din pacate lucrez predominant cu straini si foarte rar cu romani ( mi-as fi dorit sa fie exact invers ).
    Stiu ca nu am precizat cu exactitate job-ul ,dar repet nu consider ca este relevant.Iti pot spune ca inainte am ocupat o functie in departamentul de sales , urmat de acesta in care m-am axat pe transportul maritim.Compania in care muncesc are multiple domenii de activitate dar ca si concluzie poti spune ca acum activez in domeniul sigurantei si transporturilor maritime.
    Concluzia este ca indiferent de ceea ce ai face , fie ca esti profesor, politist sau medic ,trebuie sa intelegem ,noi romanii, ca trebuie sa fim uniti ,in caz contrar nu vom reusii sa realizam absolut nimic.
    Noi cantarim oamenii in functie de ” cate facultati a facut ” nu in functie de ceea ce acel om stie sa fac si sa il respectam pentru munca depusa.
    Sefii mei , in momentul in care mi-au oferit si primul post si cel de-al doilea nu au tinut cont de varsta pe care o aveam si de faptul ca nu imi finalizasem,la acel moment studiile superioare.Dar trebuie sa precizez ca sefii mei ….nu sunt romani.
    Eu am precizat ce varsta am si in mare si cu ce ma ocup.Ceea ce ma intereseaza acum nu este varsta si ocupatia ta , dar ma intereseaza daca tu esti dispus sa consideri ca indiferent de varsta,scara sociala , numarul de facultati daca vrei absolvit de un om , acela poate avea anumite idei despre subiecte care te intereseaza deopotriva pe tine dar si pe el .
    Exemplu : modalitati de iesire din criza economica.

  58. @Observator

    La comm. 73 stiu ca am facut anumite greseli si s-a schimbat chiar si sensul ideii formulate.Imi cer scuze pentru acele greseli ,daca asta multumeste pe cineva , dar au fost facute din simplul motiv ca m-am grabit sa scriu fara sa recitesc.
    „pe care trebuie depuse si pentru vietile acelor persoane depinde de deciziile pe care le fac.”
    corect :
    ” care trebuie depusa si pentru ca vietile acelor persoane depind de deciziile pe care le iau”

    Inca ceva.Fiti suparati ca nu stiu gramatica limbii romane e cei care v-a si conduc , nu cei care in fata urnei de vot SUNT EGALII VOSTRII.

  59. Daca UDMR se va opune daca nu se gaseste o formula de compromis aceasta noua impartire administrativa nu poate deveni realitate a spus Baconschi la Realitatea TV. Noi peste tot in toate judetele speram ca in 17 iulie sa avem referendum si sa decida oamenii daca vor sa desfiinteze ……….

  60. Draga mogulule,

    A-l plasa pe basescu intre reforma statului si lupta anti-moguli este o greseala majora, pentru simplul motiv ca basescu nu se califica pentru nivelul de joc care ii permite sa se certe cu mogulii si sa reformeze statul.

    Din pacate basescu este doar un magraon, adica tzigan sef la shatra, care intelege sa faca pe dashteptu ori de cate ori cineva e acolo sa il asculte.

    Individul asta ar trebui plasat in afara cadrului democratic si de noi, pentru ca el deja s-a plasat acolo, si tratat ca atare.

    Parerea mea.

Comentariile sunt închise.