Stirea de aici atinge o problemă sensibilă pentru comunitătile locale din Bucuresti si din multe ale orase:

”Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat azi România pentru ca nu stăpâneşte problema câinilor vagabonzi din Bucureşti. Curtea a dat dreptate plângerii formulate de o septuagenară, informează AFP.”

Într-un recensâmânt sui generis pe care l-am initiat în colegiul meu senatorial, cetătenii au declarat categoric, cu o majoritate semnificativă, că principala problemă (concretă si proximă) cu care se confruntă sunt câinii comunitari. Am aflat însă mai târziu că nu-i întrebasem pe cetăteni si care e principala lor delectare – răspunsul majoritar ar fi fost acelasi: câinii comunitari :).

La întâlnirile pe care le am la biroul parlamentar, acest subiect (care nu intră chiar în atributiile unui senator, dar apare constant si trebuie luat în serios) divide întotdeauna sala în două grupuri cu convingeri la fel de puternice, care aproape că îsi anulează reciproc vointa: pentru fiecare câine comunitar ridicat de pe stradă va exista o persoană care exultă si una care suferă, sesizează organizatiile non-guvernamentale s.a.

În aceste conditii, voi cum ati proceda în locul unui edil care trebuie să ia în calcul atât binele general, cât si alocări bugetare realiste?

47 COMENTARII

  1. DIVERSIUNE

    Problema cu câinii nimănui e o mascaradă ,
    Menită de-a distrage atenţia la bucureşteni
    Pentru care durerea nu-s câinii de pe stradă ,
    Ci mai degrabă Javra din Palatul Cotroceni .

  2. Când românii vor fi atât de săraci încât câinii vor deveni aliment, problema va fi rezolvată. Acum pare că spun o glumă sinistră, dar după cum merg lucrurile, se prea poate să fie numai sinistrul şi deloc glumă.

  3. Buna seara,
    Edilul are mai putine atributii in problema aceasta. Mai degraba senatorul sau deputatul local ar putea crea/sustine un proiect de lege pentru responsabilizarea cetateanului. Vrei un caine? Atunci ai grija de el. Are zgarda cu numele tau pe ea si daca ataca pe altcineva, ca l-ai lasat liber pe strada, esti pasibil de amenda pina la, doamne fereste, omor prin imprudenta. Cainii neadoptati, in citeva saptamani de la popularizarea legii, sunt ridicati de pe strada si introdusi in sistem. In Statele Unite se eutanasiaza caini pe banda rulanta si nimeni nu face scandal. Daca avem un cadru legal, in cadrul caruia edilul sa isi faca treaba, o sa le treaca si guralivilor care se dau azi de ceasul mortii ca le omorim cainii.

  4. Sincer sa fiu, nu stiu de ce anume trebuie sa ne mai mire acesta condamnare. In Bucuresti este foarte dificil sa traiesti cu acesti caini comunitari.

  5. Spiritul civic din pacate in Romania nu exista, iar in privinta cainilor, oamenii au pareri divergente si niciodata nu ajung la un numitor comun..

  6. In situatia in care o parte din cetateni nu sunt responsabili, atunci acestia ar trebui sa fie responsabilizati pentru pastrarea curateniei.

  7. Motto : Fără tva petru Casa Poporului şi alte case de toleranţă.

    UNA PE ZI + BONUS

    1. Melcul a făcut din alunecare un mod de viaţă iar Jon*, principiul sinuciderii economice.
    2. Băsescu şi Boc sunt doi fulturi : primul – cap de mort şi al doilea de varză.
    3. Groapa Marianelor se caracterizează prin adâncime, a Helenei Urdea prin mirosul rromic specific.
    4. Jon* este un element, inexistent în tabelul lui „Medvedev”,căruia i se rupe de toate…moleculele.
    5. În metamorfoza fluturilor Băsescu şi Boc, stadiul de pupă ( în fund) este hotărâtor evoluţiei ulterioare.
    6. Jon* este un „Narcis onanist” care o face la oglinda…societăţii.
    7. Piticul atomic este aşa de mic încât foloseşte un scăunel la spălarea pavimentului economiei naţionale.
    8. Preşedintele jucător este un „pălmaş” ce freacă alţi membrii.

  8. Edilul nu ar trebui sa fie cel ce decide in aceasta privinta. Decizia trebuie luata la un nivel superior.
    Iar decizia nu e aşa grea. Practic trebuie ales între raţiune şi populism. Toti politicienii ştiu că e normal că animalele să dispară de pe străzi, însă nimeni nu vrea să-şi asume răspunderea. De ce? De teama de a nu-şi strică imaginea în faţa celor ce apară câinii cu orice preţ (aici mă îndoiesc că e jumătate din populaţie, de fapt sunt puţini dar guralivi).
    Aici aţi putea intra în joc dumneavoastră. Ca politicianul care are de departe cea mai proastă imagine publică, sunteţi unul din puţinii care ar avea doar de câştigat dacă ar lupta pentru eutanasierea rapidă a câinilor. Chiar dacă îi supăraţi pe apărătorii câinilor, care oricum nu va placeau, o să câştigati simpatie din partea celor ce ne dorim să scăpăm de ei.
    Intradevar, o sa fie greu de explicat seara nepotilor ca bunicul incearca sa omoare cateii, insa pe termen lung o sa aprecieze ca bunicul este respectat pe strada si nu hulit

  9. castrarea; durata deviata a comunitarilor e de cca 5 ani…deci castrati fiind se rezolva cazul. Asta cred ca e solutia pentru cainii vagabonzi existenti astazi…. Maine dimineata, o gospodina miloasa a carei catea a fatat acum 2 saptamani, va lua cei 5 catelusi si ii va duce unde credeti? pe strada evident!
    Acest fenomen nu stiu cum poate fi controlat

  10. Exista 2 probleme arzatoare:
    1) Problema cea mai stringenta este numarul de potai pdl-iste existente la ora actuala care isi fac de cap, cu varf si indesat, aplicand propria lege pentru bunastarea lor in detrimentul cetatenilor.
    2) Situatia dezastruoasa a cainilor vagabonzi. Destul de des, am trecut pe langa haite de caini, care-mi faceau reclama la pasta de dinti Colgate, adica imi aratau toata dentitia, miraindu-ma periculos.

    Dupa parerea mea, ar trebui eutanasiati doar cainii agresivi. Din propria mea experienta, mi s-a intamplat ca, un caine sa-mi dea din coada si sa se gudure, pe cand unii oameni incercau sa ma muste fara sa le fac vreun rau. Daca i-am omori pe toti, cine ar mai fi prietenii omului ? Cea mai mare vina o au si concetatenii, care atunci cand cainii imbatranesc le dau drumul pe strada, fara a se mai gandi ca o viata intreaga i-a slujit cu credinta, aparandu-i de intrusi. Ar trebui sa vedem situatia si din punctul de vedere al cainilor. Ne-ar conveni oare ca, dupa ani si ani de credinta, sa ni se dea cu piciorul ? Va spun sigur ca, NU !

  11. In primele doua luni ale acestui an au fost muscate de caini, in Capitala, peste 1400 de persoane. Deci chestiunile legate de ce e moral sau nu, in privinta masurilor care trebuiesc luate, nu-si mai au rostul. Si cred ca nici cele de ordin financiar.

  12. Doi cretini, domnule profesor universitar doctor Dan, Codrin Stefanescu si Marius Marinescu, in calitate de, ca sa zic asa, membri ai partidului ce cu onoare si consecventa il conduceti, au fost principalii avocati ai maidanezilor pe strazi.
    Vuvuzelele dvs, domnule profesor universitar doctor Dan, au avut in epoca liber la sustinerea ipochimenilor, daca-mi aduc bine aminte. si imi aduc….
    Idiotii, domnule profesor universitar doctor Dan, in imbecilitatea lor infinita, au crezut ca-l fuck pe primarul Basescu daca se opun eutanasierii.
    Ce tampiti !

  13. Nu e normal sa omoram fiinte nevinovate, sanatoase si neagresive. Eu la acesti caini ma refer. Trebuie castrati, tratati si returnati in comunitate.
    In loc sa pedepsim omul care i-a aruncat in strada, cel ce a generat aceasta problema… noi pledam pentru omorarea rezultatului. Cainii comunitari sunt o problema. Dar stiti ceva? Sunt si un avantaj. In perimetrul blocului meu au existat mereu caini. Adoptati de 2 blocuri din zona. Cu noi cei din zona cainii nu au nici o problema. Si nici noi cu ei. Ba dimpotriva. La 1 bloc distanta se inregistreaza periodic spargeri de masini. La noi la cele 2 blocuri nu exista asa ceva. Cainii astia, daca sunt neagresivi si sanatosi, pot asigura securitatea zonei pe care o patruleaza.
    Uciderea nu e o solutie. Daca pledati pentru eutanasiere sa nu va mirati cand copiii vostri vor vedea pe strada cum cainii sunt omorati cu bestialitate de indivizi care cu aceasta ocazie isi scot la lumina psihopatia. Am auzit mai demult, cand se ucideau cainii pe strada, cu violenta maxima, o cetateana indignata: vai, a vazut ala micu’. Nu serios? O crima e o crima, indiferent ca o faci in adapost sau pe strada. Si trebuie sa-ti asumi si eventualitatea ca „ala micu'” sa creasca cu instincte criminale, pentru ca ia modelul parintesc.
    Cainii maidanezi sanatosi si neagresivi trebuie pastrati in comunitate. Au utilitatea lor, au fost si ei lasati pe pamant, iar de nascut s-au nascut pentru ca niste stapani bipezi nu si-au dus cainii la sterilizat.
    Propun sondaje la fiecare bloc in parte, unde cetatenii sa poata vota pentru viata cateilor. Nu e greu sa le faci un tarc si sa le dai din cand in cand o coaja de paine.
    Pe principiul asta si oamenii strazii sunt deranjanti. Ca cetatenii revoltati sa nu mai fie deranjati de miros, de agresiuni. Romania are probleme majore si cu copiii abandonati. Deci, tot asa, societatea nu are ce face cu ei si o si costa mult. Cum ar fi sa-i eutanasiem si pe ei???
    O societate civilizata nu omoara fiinte sanatoase si neagresive. O societate sanatoasa are grija de toate fiintele, pentru ca democratia nu inseamna numai dictatura majoritatii, ci si respectarea pozitiei minoritatii. Fie ea si cea a iubitorilor de animale.
    Eu va spun sincer- daca politicienii vor continua sa pledeze pentru eutanasiere- toata strainatatea va sari pe noi. Plus… nici unul dintre politicienii care sustin eutanasierea nu va mai primi voturi. Sa nu subestimeze nimeni lobby-ul nostru, al iubitorilor de viata. Fie umana, fie animala!

  14. @Oana: Iarta-ma ca o sa fiu un pic mai incisiva, precum caninii cainilor carora tu le gasesti tot soiul de scuze. A fi castrati, nu inseamna mai putini copii muscati de caini, mai exact peste o mie, inregistrati pana acum.

  15. @Anime: ce garantii ai ca acei cetateni nu-s muscati de cainii lor personali? Pentru ca nu-i vaccineaza, nu-i sterilizeaza si ii lasa sa iasa singuri pe strada. Ii urmaresc cel mult de la ferestre. Sa nu-mi spui ca n-ai vazut si tu…
    Plus ca daca citeai atent comentariul meu vedeai ca m-am referit permanent la cainii neagresivi si sanatosi. Probabil te grabeai sa-mi dai replica si n-ai mai avut timp sa citesti ceea ce am scris eu.

  16. cainii agresivi sunt doar o parte a celor maidanezi. sunt si catei foarte simpatici. eutanasierea nu suna deloc civilizat. aduce a nazism aplicat animalelor.

  17. @ Oana: Nu am ce face, sunt de partea Anime. Fraza ta de la inceputul postului, cum ca „Nu e normal sa omoram fiinte nevinovate, sanatoase si neagresive” nu poate fi transpusa in realitate. Cainii abandonati, comunitari sau cum vrei sa le spui, reprezinta adevaratul pericol, ei fiind, in marea majoritatea a cazurilor cei care determina un numar atat de mare de cazuri de COPII si adulti muscati.Si apropo, sterilizarea nu-i face mai putini agresivi si nici nu-i lasa fara dinti. Deci cea mai buna solutie ar fi luarea lor de pe strazi si ducerea lor in adaposturi unde cei care sunt foarte bolnavi si purtatori de tot soiul de boli sa fie eutanasiati, moment din care pot incepe si cu metodele de preventie cum este sterilizarea.

  18. nu inteleg de ce toate celelalte tari civilizate au rezolvat problema cainilor de ceva timp numai noi nu suntem in stare…cei responsabili sa gaseasca solutii

  19. care sunt asa vehementi pro animalute simpatice sa ii ia in casa..sunt altii care nu pot intra in bloc din cauza lor sau nu se pot bucura de o plimbare seara in parc

  20. @Sorin: tu, desi crezi asta, nu ma contrazici. Sau nu reiese din ceea ce ai scris. Tu sustii ca acele animale bolnave si agresive trebuie scoase din comunitate si eutanasiate. De acord; asta am spus si eu. Constat ca foarte multi nu citesc tot sau nu citesc atent si apoi se arunca intr-o polemica… total nepregatiti.
    Diferenta dintre spusele noastre e doar faptul ca avem idei diferite despre unde sa fie tinuti cainii sanatosi. Chestiunea fundamentala- cea privitoare la uciderea lor- ne gaseste pe amandoi de aceeasi parte. Din ceea ce ai scris tu mai sus reiese ori ca nu-i vrei pe toti omorati, ori ii bagi in adaposturi si uiti de ei. Probabil astepti sa moara de batranete. Numai ca asta cere bani. Bani pe care Romania nu ii are.
    In concluzie, ori iti precizezi mai clar pozitia, ori iti dai seama ca nu sustii altceva decat mine. :)

  21. Pai ce masuri sa fie luate daca ei de la parlament se urca in masina cu sofer si se dau jos in pragul casei..nu au timp sa vada ce se intampla cu adevarat pe strazi

  22. @zvonescu – din pacate utilizezi cel putin doua paralogisme: nu orice caine ”musca vreme de cativa ani bipezi”, si nu orice biped traieste ”integru si fericit”; iar daca e integru si fericit nu este astfel din pricina integritatii sale corporale definita ca nemuscarea de vreun caine dezaxat. Eutanasierea e o flasneta cu iz electoral, aidoma reitararii pedepsei cu moartea de catre Diaconescu si Iuga.. Trebuie incurajate adoptarea, sterilizarea, inchiderea in pseudo-rezervatii si eliminarea fizica numai in cazul exemplarelor agresive, irecuperabile, semnalate de cetatenii autoritatii competente, in speta hingherilor.

  23. Ar fi bine daca ati reusi sa faceti ceva impotriva cainilor vagabonzi si nu doar in colegiul dvs ci in tot bucurestiul

  24. cainii comunitari reprezinta un pericol real. niciodata nu ai idee cum reactioneaza. solutia este eutanasierea

  25. daca sunt iubitori de animale, sa-i ingrijeasca. sa-i duca la curte sau in apartament. nu sa-i lase pe strada si sa-i hraneasca tot timpul.

  26. intr-adevar, cainii sunt niste suflete. dar, tb sa ne gandim si la sufletele de langa noi. cunosc cazuri de copilashi care au fost muscati de caini si acum au probleme de vorbire. din cauza sperieturii

  27. solutia este ca ongurile care se dau aparatoarele animalelor, sa atraga fonduri europene si sa construiasca centre de ingrijire

  28. Unii sunt inofensivi. dar majoritatea sunt foarte agresivi. NU trebuie eutanasiati ci adoptati. Acum, trebuie sa luam in considerare faptul ca sunt foarte multi. O masura care se impune, este castrarea lor.

  29. Niciodata nu o sa puteti sa-i impacati pe toti. De aceea, cred ca solutia cea mai inteleapta este sa fie dusi in centre specializate. Daca nu exista aceste centre, solutia, care poate sa para cruda, este sa fie eutanasiati. Dar, parerea mea este ca in primul rand, trebuie sa ne gandim la semenii care sufera din cauza cainilor comunitari. Foarte multi au decedat din cauza lor. Multi au ramas cu sechele, mutilati.

  30. @ Neo

    Eu nu foloseam acest argument pentru a demonstra moralitatea eutanasierii câinilor. Eu încercam să arăt că şi cea mai puternică ţară a lumii, în perioada ei de glorie (acum stă mai prost), nu are puterea financiară pentru a nu eutanasia câinii. Şi în SUA sunt exact aceleaşi discuţii ca la noi, şi acolo iubitorii de animale protestează. Mai mult, la americani nu vorbim de câini născuţi în stradă, cei mai mulţi sunt cei scăpaţi din curţi sau din lesă, câini care au un proprietar. Argumentul banilor însă arată că nu se pot castra şi îngriji. Dacă ei nu pot, care, raportat la suprafaţă, au şi o densitate mai mică de câini ca la noi, cum am putea noi, şi săraci, şi în criză, să facem acelaşi lucru?

    Şi eu sunt milos, şi mie îmi plac câini, raţional însă nu există altă soluţie. Ceea ce este şi mai grav… cu fiecare zi întârziere sunt sute de câini în plus de eutanasiat.

    Eu propuneam mai demult, în ideea de a salva cât mai mulţi, să se înfiinţeze şcoli de dresaj pentru câinii comunitari. Sunt atât de multe cazuri în care un câine poate ajuta oameni cu dizabilităţi încât, prin dresaj, se pot absorbi mii de câini. Apoi la vama, la salvamont, la politia comunitară, la politia naţională… alte câteva mii. Nu văd însă nici un fel de organizaţie de iubitori de animale să facă un astfel de dresaj cu câini, astfel încât să vorbim de o soluţie constructivă.

  31. nu omorati catelusii ca va bate Cel de Sus!
    se pot castra, eventual.
    la noi de ce nu exista asociatii, fundatii pentru protectia animalelor care sa faca ceva concret?
    de ce nu exista politia animalelor si legislatie corespunzatoare care sa sustina activitatea acesteia?
    gradul de civilizatie al unei tari se judeca si dupa cum sunt tratati cei ce au nevoie de grija – copiii, animalele..

  32. masuri radicale! – un an de zile – apoi trecem la partea democratica, de soft sa zicem. – cu azil pe banii iubitorilor de animale/ONG-uri/bridgitte bardot si altii ca ea.

    PD-lul infometeaza o tara intreaga si nu le pasa…de ce i-ar pasa unui edil de niste caini vagabonzi.-mai ales ca exista un scop nobil – curatenia orasului si sanatatea/integritatea cetateanului platitor de taxe.

  33. Cainii fara stapan sunt o amenintare la adresa sigurantei publice iar faptul ca femeile si copiii sunt cei mai afectati este peste orice urma de dubiu.

    Dar a profesa eutanasia ca solutie este riscant in Europa de astazi.

    Personal eu sunt in favoarea eutanasierii acestor animale ca solutie rapida si simpla insa …

    Public ca masura ce consider ca ar castiga aprobarea majoritatii populatiei si nu s-ar intalnii cu oprobriul international eu sustin urmatoarele:

    – Construirea pe cheltuiala publica a unui numar suficient de adaposturi unde organizatiile pentru protectia animalelor sa joace un rol in conducere si supervizare.

    – Strangerea urgenta de pe strazi a cainilor – inregistrarea si predarea lor catre aceste adaposturi.

    – Instituirea de pedepse de natura penala, amenzi penale si chiar inchisoarea, pentru personalul in grija caruia cainele a fost lasat in cazul in care acesta scapa – inchisoarea in cazul in care cainele respectiv ataca si raneste o persoana. De asemenea pedepse cu inchisoarea sau amenzi penale – dupa aceleas considerente – pentru persoanele care ajuta sau faciliteaza „disparitia” animalelor din centrele de ingrijire sau previn colectarea acestora de pe strazi.

    – Excluderea eutanasierii pentru toate animalele aflate in adaposturi si inlocuirea acesteia cu sterilizarea – pt a impiedica reproducerea in adaposturi – si ingrijirea animalelor pe toata durata vietii lor.

    – Se instituie dreptul de a lasa un caine pe strada dupa aplicarea unui marcaj de identificare si a sterilizarii in cazul in care o persoana sau un grup de persoane isi asuma raspunderea penala si financiara pentru orice pagube sau vatamari pe care acel animal le poate produce: cu alte cuvinte isi asuma riscul de a face inchisoare pt vatamare corporala din culpa in cazul in care respectivul caine ataca alta persoana si raspunderea financiara de a acoperii costurile spitalizarii precum si orice daune civile cerute de victima si stabilite de instanta.

    – Se instituie eutanasierea ca masura aplicata doar in cazul cainilor ce au muscat cel putin un om in afara adaposturilor.

    Solutia este mai scumpa dar aduce urmatoarele beneficii:
    1. Problema dpdv al sigurantei publice este remediata.

    2. „Dreptul” la viata al acestor animale nu este incalcat si astfel principala obiectie a asociatiilor pt drepturile animalelor este rezolvata.

    3. Se garanteaza instituirea responsabilitatii personale in cazul celor ce acum duc la explozia problemei fie prin neglizenta profesionala in cazul angajatilor ce dau drumu acestor caini fie prin lipsa de raspundere in cazul celor ce previn colectarea cainilor de pe strazi.

    4. Se da posibilitatea acelor persoane care considera cu adevarat prezenta cainilor ca fiind benefica in zona unde locuiesc ei – din varii motive – de a pastra animalele in zona insa cu asumarea raspunderii totale.

    Sper ca solutia propusa sa fie apreciata si as fi extrem de incantat daca mi s-ar da posibilitatea de a-l elabora si explica in alte circumstante.

    Radu Alexandru

  34. Cred ca o solutie cu beneficii pentru toata lumea, ar fi sa implicati Facultatea de Medicina Veterinara, mai precis, in vacantele de vara studentii ar putea sa faca un fel de practica, sub supraveghere, prin sterilizarea cainilor de ambele sexe si cred ca in scurt timp, nu ar mai ramane caine necastrat in Bucuresti, avand in vedere ca intr-un an universitar sunt cel putin 250 de studenti. O idee ar fi sa se ocupe fiecare dintre studentii participanti, de cazul propriu pana la rezolvare; mai precis, tartament cu antibiotice si tinere sub observatie 2 saptamani. Sunt sigura ca sunt multi studenti sufletisti care ar lua foarte in serios problema si s-ar implica si financiar in situatie (mancare pentru caini, antibiotice, eventual anestezic). Poate o campanie de genul asta poate fi organizata in cooperare cu fundatii pentru animale si adaposturi de caini (poate chiar distribuiti studentii pe adaposturi).

  35. @andron
    fiindca edilul are si el suflet.
    si unde mai pui ca electoratul ce se mobilizeaza si voteaza iubeste animalele. ursuzii, morocanosii si cei mult prea pragmatici (cei care s-ar bucura daca ar scapa de caini) zic „da-i in ma-sa pe toti ca oricum nu conteaza” si nu se duc la vot.

  36. Nu stiu daca cainii vagabonzi sunt o delectare (scuzati cacofonia), dar trebuie sa fii nebun sa te delectezi cu cacatii (iar?) cainilor de pe strazile oraselor: 5 tone zilnic (!) numai in Bucuresti!

Comentariile sunt închise.