Conform unei recente analize a Comisiei Europene, sectorul IMM din Romania a pierdut 500.000 de locuri de munca in perioada 2008-2010. Cauza principala pentru decimarea intreprinderilor mici si mijlocii a constituit-o impozitul forfetar, cea mai nociva masura fiscala din istoria recenta a Romaniei.

Prin disparitia a 500.000 de locuri de munca, bugetul de stat a pierdut direct minim 100 de milioane de lei lunar, adica cel putin 2 miliarde si jumatate de lei in doi ani. Pe langa aceste pierderi directe, se aduga costurile indirecte, asistenta sociala pentru persoanele ramase fara locuri de munca, venituri nerealizate etc., a caror valoare cumulata atinge cel putin inca 2 miliarde si jumatate. Asadar, doar in sectorul IMM, Romania a pierdut, in nici 2 ani, cel putin 5 miliarde de lei.

Iar, in acest caz, Guvernul nu are scuza incompetentei sau a nestiintei. Inca din 4 martie 2009 avertizam public ca „impozitul forfetar va sufoca intreprinderile mici si mijlocii” si ca „mii de firme care se chinuie sa supravietuiasca vor da faliment amplificand somajul”. Avertismente similare au fost lansate de toti economistii seriosi. Asadar Guvernul stia ca impozitul forfetar este o masura nociva si totusi a introdus si mentinut acest impozit. Rezultatul: o paguba financiara de cel putin 5 miliarde de lei, sute de mii de drame personale imposibil de cuantificat si decimarea clasei de mijloc din Romania.

Pentru aceste drame, pentru aceste pagube financiare uriase, regimul Basescu-Boc va trebui sa raspunda in justitie.

Reamintesc ca in Codul Penal al Romaniei, la art. 165, este prevazuta infractiunea de subminare a economiei nationale.

54 COMENTARII

  1. 1. ce intelegeti dvs, domnule profesor universitar doctor Dan, prin „economisti seriosi” ?

    2. va reamintesc, domnule profesor universitar doctor Dan, ca sunteti vice la Senat.
    ce legi destepte ati propus dvs, domnule profesor universitar doctor Dan ?

  2. Atata timp cat guvernul tarii este surd la S.O.S.-urile Dumneavoastra, neinteresandu-i decat sa-si umple conturile mai vartos (banii imprumutati nu au mai ajuns la destinatie, ci printr-o schimbare de macaz au luat turnura conturilor pdl-iste), decimarea clasei de mijloc din Romania va fi anihilata in intregime. Presupunand ca, in justitie sunt destui pedelisti, rufele guvernamentale se vor spala in familie, iar de raspuns in fata natiunii romane – slabe sperante. Mucozitatile pdl-iste merg pe ideea ca, ei au painea si cutitul in mana, iar de situatia cetatenilor ii doare exact in pingea.
    Infractiunea de subminare a economiei nationale va fi musamalizata, conform proverbului: “O mana spala pe alta si amandoua fata”.

  3. Eu aş mai adăuga şi „propaganda în favoarea statului totalitar”, dar mai ales „acţiuni împotriva ordinii constituţionale”. Agravant şi vizibil este şi „complotul”, „compromiterea unor interese de stat”, „comunicarea de informaţii false”… dar cred că asta ar însemna să dispară complet clasa politică din România… sau aproape.

  4. personal sunt foarte foarte convins ca jegosii astia nu vor plati niciodata cu nimic, nici bani, nici inchisoare, NIMIC
    probabil nici oprobiu public. de la cine?

  5. Domnule profesor si senator Dan Voiculescu,

    Citesc in Dex ca impozitul forfetar priveste o suma globala si invariabila.Mai citesc in Constitutie, la art. 56 alin. (2), ca „Sistemul legal de impuneri – prin impozite si taxe (v. alin. (1), idem) – trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale”. Satisface impozitul forfetar exigentele constitutionale sus-citate, dar si altele, pe care nu le mai nominalizez aici?
    Daca raspunsul este negativ, de ce nu se gaseste nimeni in Romania sa atace masura legislativa respectiva in instanta?
    Pana la urma, toate se invartesc in jurul Constitutiei – si alegerile si CNSAS-ul si DNA-ul si suspendarea Presedintelui Romaniei si impozitele si drepturile si libertatile cetatenesti si revizuirea Constitutiei etc. etc. Dvs, stiti, de pilda, ca alegerile se desfasoara de 20 de ani in mod neconstitutional? Ca impozitul forfetar este neconstitutional? Ca DNA-ul si CNSAS-ul sunt (inca) neconstitutionale? Ca revizuirea Constitutiei initiata de Presedintele Romaniei este neconstitutionala? Ca suspendarea din 2007 a Presedintelui Romaniei a fost neconstitutionala, ca si modificarea din 2003 a textului Constitutiei? Ca o serie de drepturi si libertati ale cetatenilor nu sunt garantate, asa cum dispune Constitutia (v. art. 1 al ei)?
    Sa nu va mire daca intr-o buna-zi in Parlamentul va fi dizolvat in mod neconstitutional. Si ce veti putea face intr-o asemenea situatie? Va raspund: NIMIC!
    Observatia dlui Bibliotecaru – ca este necesar un studiu al Constitutiei – nu-i deloc de neglijat. Numai cunoscand ce dispune cu adevarat Constitutia in dispozitiile ei dar, mai ales, in principiile ei vom fi mai informati, mai puternici, mai stapani ai statului. Pana atunci nu ne ramane dacat sa facem constatari si sa ne dam cu parerea …
    Al dvs., Valeriu Mangu

  6. somerii pleaca in afara…tinerii fug de romania. din cauza celor de la putere. nimeni nu face ceva

  7. pai in tara asta prospera oameni precum tzantzas, bercea mondialu, udrea, cocosh…astia prospera. nu antreprenorii care creaza locuri de munca si care aduc bani la stat

  8. Trebuie neparat sa identificam solutii pentru resuscitarea sectorului antreprenorial. Iar asta se poate realizat prin consultari cu oamenii de afaceri, cu societatea civila (in special asociatiile business) si cu decidentii politici, insa cu cei competenti.

  9. QUOD ERAT DEMONSTRANDUM

    Puterea a distrus înadins economia
    Şi nu s-a sinchisit de fel că ţara arde ;
    Dar a demonstrat că până şi prostia
    La PDL e scumpă, de costă miliarde .

  10. Oare mai trebuie sa ne mire ceva ? Este cat se poate de clar faptul ca acest guvern este incompetent si incapabil.

  11. Romania are nevoie urgenta de solutii economice pentru a redresa economia, iar Basescu impreuna cu toti mafiotii lui incompetenti nu vin cu aceste solutii.

  12. In afara de faptul ca Boc a taiat peste tot si a dat foarte multi oameni afara din serviciu, acesta nu a fost capabil sa vina cu un proiect viabil si constructiv.

  13. Este evident ca impozitul forfetar nu convine nimanui, iar pana la urma ei sunt acolo pentru a reprezenta vointa noastra. Ce putem face practic pentru a lupta impotriva acestei decizii ale unui guvern feudal ?

  14. In 3 cuvinte se poate descrie situatia aceasta: Carul cu boi. Noi suntem carul (trasi dupa ei) si ei boii.
    Este normal ca sa le fie mai usor, boii incearca sa conduca o caruta goala, adica inchideti firmele.
    Daca nu mai sunt firme, inseamna ca nu le mai trebuie nici atatia functionari publici, pentru ca ioc activitate.
    Si atunci nu ne mai trebuie nici guvern pentru ca n-au ce sa mai conduca.
    Concluzie sunt inutili in orice situatie, mai bine s-ar duce dracu`.

  15. @ Valeriu Mangu

    Măsura „impozitului forfetar” este acelaşi lucru cu „asumarea răspunderii”, o dovadă că mulţi dintre cei care ne conduc nu prea cunosc termenii pe care îi folosesc. Evident, după ce aceşti termeni s-au lansat într-un mod greşit, toată lumea i-a preluat ca atare, contaminându-se. Astăzi se spune „asumare” şi nu „angajare” chiar şi în documentele oficiale.

    Ceea ce s-a oferit drept „impozit forfetar” era de fapt un „impozit minimal”, pentru că omul trebuia să plătească de fapt un impozit nu mai mic de o anumită sumă. Confuzia lingvistică a „forfetarului” s-a născut, probabil, din faptul că acea sumă minimă lua naştere pe aceleaşi principii de calcul precum impozitul forfetar. Deşi acel impozit forfetar nu era de fapt forfetar, folosind totuşi sintagma „impozit forfetar” astăzi toată lumea înţelege despre ce este vorba.

    Impozitul forfetar există din totdeauna şi nu văd nici cum ar putea dispărea. Dacă ceva în Constituţie îl interzice, probabil că trebuie modificată constituţia… :D

  16. @ Adi Martinescu
    Stimate domn,
    TVA-ul, în totalitatea lui, se plăteşte de către ultimul consumator, respectiv cetăţeanul. Firmele deduc TVA-ul.
    Nu firmele au dat faliment, ci cetăţenii care nu mai pot cumpăra la fel de mult. Dacă impozitul pe venit ar fi crescut de la 16% la 24% ar fi produs aceleaşi efect, dar cu câteva ordine de mărime mai mic în ceea ce priveşte veniturile bugetare.

  17. Sper ca acest regim nu doar „va trebui sa raspunda in justitie” ci…va raspunde in justitie !

    Va doresc O zi Buna ! :)

  18. off-topic:

    Intrucat blogul d-lui Bendeac este in reconstructie as fi vrut sa i se transmita ca d-l prof.Gregorian Bivolaru a primit salutarile sale cu bucurie dar fiind ocupat cu a medita poate doar sa-i doreasca s-o intalneasca pe ultima reincarnare a lui Shakti pe acest pamant iar depresia s-o lase pentru alte vremuri.

    Cu mare drag

    Penultima reincarnare a lui Shakti :)

  19. 1. JON* şi EMIL EXPLICĂ

    – Ce condiţii de angajare au fost impuse uşierilor Băsescu Traian şi Boc Emil ?
    – Să aibă abilitatea deschiderii şi închiderii cu piciorul drept a uşilor palatelor (Cotroceni şi Victoriei).
    – De ce nu cu mâinile ?
    – Acestea vor fi ocupate efectiv de ciubucurile electorale.
    – Asta necesită încălţăminte specială ?
    – Papucii… Pe care îi vom primi curând
    – Şi în zilele uşilor deschise ce veţi face ?
    – Repartizarea ciubucurilor respective pe Regiunea Autonomă Maghiară şi restul regiunilor administrative, stabilite de Budapesta !

    2. GLUMA ZILEI

    Radio Ereven întreabă : La ce vârstă şi-a rupt aţa Piticul Atomic ?
    TVR – JON* răspunde : După ştiinţa noastră rectul nu are aţă …

  20. Ar trebui mentionata si problema TVA-ului majorat, care, cu un tupeu fantastic a fost recunoscuta ca fiind o greseala!! Si dupa….nimic.

  21. Si inca nu s-a terminat, pt. ca vrem nu vrem, stam cu ei pana in 2012. Nu avem nicio garantie ca vor mai urma astfel de masuri aberante.

  22. 1. LUMINIŢA DE LA CAPĂTUL TUNELULUI

    Radio Ereven întrabă : În România se va vedea vreodată luminiţa de la capătul tunelului ?
    TVR–JON* răspunde : Sigur nu ! Tunelul a fost pozat în curbă aspră, cu ochiul drept al preşedintelui…

    2. UN MOFT

    – De ce Elena Udrea a călătorit azi prin Bucureşti la etajul primului autobuz turistic etajat ?
    – Să i se vadă colivia portocalie a stăncuţei…

  23. sa-i facem fetei un pic de publicitate:

    http://www.adevarul.ro/locale/hunedoara/FOTOGALERIE-_Pitipoanca_de_pe_Facebook-membra_in_Consiliul_de_Administratie_al_CNH_Petrosani_0_525547610.html

    Intrebare: care vor fi criteriile de numire a membrilor in CA ale acestor companii dupa venirea USL-ului la putere?

    Dupa publicarea de catre Fondul Proprietatea a evolutiei Cifrei de afaceri si a profitului din principalele companii energetice unde detin pachete de actiuni se vede clar de ce un domn ministru al Economiei a tinut mortis sa infiinteze o companie mamut: ca sa acopere mizeriile din celelalte companii ” performante” ca si cea unde domnita mentionata este membru CA.

  24. @ Bibliotecaru

    Sunt intru totul de acord cu opinia dv. Sper sa nu ma insel daca as zice ca sunteti de fapt mai mult economist decat bibliotecar. :) Reciproca ar fi fost, cel putin pe vremurile astea, mai trista.

  25. eu sper sa se trezeasca la realitate si sa micsoreze tva-ul la alimentele de baza. sa-l reduca la 5%

  26. Catre Dan Voiculescu:
    Nu va raspunde nimeni in nicio(ce cuvant caraghios ca forma) justitie! Am frate judecator la Tribunalul Giurgiu si mai discutam si despre astfel de probleme in afara de diferenta uriasa de salariu dintre un inginer(salariu meritat asa mic cum este) si un judecator(>10000 lei stabilit de Stat deci nemeritat).

  27. guvernul actual este plin de incompetenti. astia nici bacul nu l-au luat la timp. ei se gandesc numai la ingrosarea buzunarelor proprii

  28. tb sa ne focusam pe: repornirea creditarii, reconstructia credibilitatii, constructia unui nou model de crestere economica, unul bazat pe economie si investitii nu pe sistemul „imprumutam ca sa consumam'”

  29. alicante, paguba este deja f mare…uita-te la batranii care se sting in mizerie, la somerii care nu au ce sa puna pe masa, la tinerii care nu-si gasesc un job. e crunt!

  30. Domnilor,

    depinde numai de dumneavoastra, locuitorii Romaniei daca basescu isi termina mandatul la termen sau nu.
    Il considerati nedemn pentru functia de presedinte? Spuneti-va parerea. Daca nu aveti curajul sa o faceti in public, scrieti pe bani. Umpleti bancnotele tarii cu inscrisuri: jos basescu, J.O.N. , suspendarea javrei…etc.
    E si asta o forma de protest!
    SimP

  31. Acest guvern a stiut din prima zi conform analizelor ca impozitul forfetar este nociv economiei romanesti.

  32. Consider ca la alimentele de baza, taxa pe valoare adaugata trebuie redusa de la 24% – la 5 %.

  33. ce interes ar fi avut Boc sau Basescu sa trimita in somaj sau unemployment 500000 de oameni si sa piarda cateva miliarde la buget? S-a intamplat asta datorita faptului ca romanul nu a auzit pana acum de management?
    Iar in privinta unui guvern mai bun nu-mi fac sperante ca am asteptat peste 20,,deja mi s-a dus o perioada buna din viata ramanand cu gura cascata si visand la guverne la inteligente

  34. 1. RECORD OMOLOGAT

    După ce devoră toată frunza doamnei Udrea, omida fu înscrisă în Guinnes Book cu performanţa de a fi consumat cea mai scumpă haleală din lume – 1 milion de euro ; o viaţă de larvă e de preferat celei de român, medită, nehotărâtă de-a mai continua metamorfoza…o pupă dulce către un fluture !

    PS : Şi când te gândeşti că Jon* taie frunze la maidanezii pocăiţi.

    2. LA CREŢ ÎN CREAŢA

    Nu oricine poate lua la creţ în Creaţa, se confesă, la birt, un „afumat” în legătură cu cele două vile „concepute”, mintenaş, de consolata fiica a lui Jon*, în localitatea cu prcina…

    Erată : p în loc de c la „creţ”.

  35. @SimP; O alta performanta negativa a regimului Basescu este aceea ca a reusit sa ne reduca la tacere.

  36. DE CE OARE :

    – n-are Udrea copii ?
    R1. Poziţia sa în tur(ism) este anticoncepţională.
    R2. O silabă din Pleşcoi nu-şi asumă răspunderea.
    R3. E criză…de cocoş
    R4. Jon* face numai cu degetul… spre opoziţie.

    – n-are Jon* nepoţi ?
    R1. Nepotismul nu este tolerat de opoziţie.
    R2. Nepoţii gornistului nu acceptă suflat-un caval.
    R3. De teama de a nu fi pălmuiţi de bătrânul ciclop.
    R4. Copilele au prea multe case mari, dar nici una, de doftă, a copilului…

  37. Ar fi, intr-adevar o premiera daca va fi cineva din guvernul asta gasit responsabil pentru subminarea economiei nationale. Ne-am simti si noi, romanii, razbunati.

  38. PD-L e în campanie electorală. Campania agresivă a PD-L Caraş-Severino a demarat mai ales pe la Adunările Penticostalilor , ca par egzamplă în plaţurile câtorva fini ai ” ayatollahului ”! Frunzăverde Sorin-LACHE, Naşu cu suta de Fini, unşi în funcţii, Lojă, chestii.. ” Fraţii ” Penticostali operează mai ales în mediul rural unde lacheii finilor ” ayatollahului ” tună şi fulgeră cum că ” domnul băsescu trebuie să rămână, aşa o zis domnu Frunzăverde, nu trebuie să vină la putere fanarioţii… ”
    I-auzi, ” fanarioţii ” !! Dacă vă zisăi că pedelichelele sunt pline de ” idei ”, deci, IDIOŢI..
    NU AM INTELES DE CE DACA AM * nesimtirea * SA SPUN LUCRURILOR PE NUME, PRONUNTAND NUMELE * AYATOLLAHULUI * FRUNZAVERDE SORIN-LACHE, CICA ACEASTA AR DAUNA IMAGINII…. PSD ( ??!!!!! )….
    http://sfinx777.wordpress.com/2011/07/29/%E2%80%9D-potentii-%E2%80%9D-din-famiglia-pd-caras-severino-au-zis-mucles-raspuns-niet-punct/

  39. Un astfel de duo rar vom mai vedea..victoria va fi atunci cand vor raspunde in justitie nu cand vor pleca

  40. Sunteti singura persoana care isi mai aminteste de aceasta aberatie a PDL-ului. Presa a uitat-o demult, singurul „argument” auzit pe toate posturile fiind taierile de pensii si salarii. Cum poate cineva sa afle care a fost pana la urma rezultatul impozitului forfetar? Sunt foarte curios, mai ales ca la un calcul simplu oricine isi poate da seama ca a fost un fiasco. Nu cumva firmele care au intrat in faliment aduceau statului venituri care nu ar mai fi justificat taierile de anul trecut? Sau , asa cum plastic s-a exprimat Dinu Patriciu, astia dispar, pentru mine se deschide o piata. Cinic, nu? Pacat ca nu a si angajat oamenii care au intrat in somaj daca tot au vrut sa curete piata.
    oricum, Boc, Pogea (marele finantist care a terminat o facultate de transporturi) si ceilalti vor trebui sa plateasca. Nu te poti juca cu soarta oamenilor fara sa platesti. Au murit oameni,care apareau la stiri la rubrica „criza mai loveste odata”, si mai apoi a aprut si reclama aia imbecila cu „alt bogatan ajuns pe drumuri daca n-a stiut economie” (pentru dispretul din vorbele astea l-as fi impuscat pe realizatorul clipului)
    Oricum, va felicit. Stiti care sunt subiecte de dezbatere mai bine decat „oamenii de presa”,iar faptul ca nu ati uitat acei oameni care si-au vazut sperantele si, poate economiile de-o viata spulberate dintr-o semnatura de niste imbecili cinici, ma face sa cred ca se va face totusi dreptate

Comentariile sunt închise.