In mai 2010 atentionam ca economia subterana a ajuns la peste 40 de miliarde de euro si propuneam masuri imediate pentru combaterea acesteia: detasarea a 10.000 de angajati ai Ministerului Apararii la Interne si Finante, pentru a intari controlul financiar, si reducerea TVA la alimentele de baza pentru a atrage cat mai multe activitati in zona fiscalizata.

Erau masuri clare, simple, care se puteau aplica imediat. Masuri pentru care premierul Boc imi multumea public in vara anului trecut. Masuri care puteau atrage in economia fiscalizata peste 20 de miliarde de euro. Masuri care nu s-au aplicat niciodata.

In iulie 2011, conform studiului elaborat de compania de consultanta A.T. Kearney in toate statele europene, in Romania economia subterana a ajuns la 45 de miliarde de euro.

Actualul regim nu mai are nici macar scuza incompetentei. Daca ei n-au fost capabili sa gaseasca propriile solutii, Opozitia le-a oferit solutii ”la cheie”. Si, totusi, au refuzat sa le aplice.

Iar singura explicatie rationala pentru acest refuz este ca cineva, acolo sus, la varful acestui regim, are nevoie de economia subterana, are nevoie de bani negri, are nevoie de hoti, evazionisti si contrabandisti.

Estimez ca, atata vreme cat regimul Basescu-Boc va guverna Romania, nimeni nu va “deranja” cu adevarat economia subterana.

50 COMENTARII

  1. pai cu blejnar chiar ANAF-ul e varful iceberg-ului economiei subterane; nu ca pe vremea PSD sau PNL era mult mai mica.. daer atunci macar se returnau TVA-uri de zeci de milioane de euro.

  2. „Opozitia (dl. Voiculescu n.m.) le-a oferit solutii ”la cheie”. Si, totusi, au refuzat sa le aplice”

    de ce spuneti asa, domnule profesor universitar doctor Dan ? pai multumita dvs. au fost arestati borfasii aia din vami, datorita dvs. l-au saltat pe secretarul ala de stat de la interne.
    meritul pentru raziile din Portul Constanta, Doraly, Dragonul Rosu este, incontestabil, al dvs.
    paternitatea starpirii tiganilor din piete nu v-o contesta nimeni.
    ideea geniala cu verificarea vuvuzelelor la venituri-impozite, de la dvs. domnule profesor universitar doctor Dan, a fost preluata de ANAF.
    in urma articolului din Jurnalul l-au luat pe Laszlo Borbely la intrebari.

    ps: mai dati-le idei !

  3. Economia subterana nu se bucura doar de sustinere, ba chiar a cam cunoscut o inflorire in actualul regim.

  4. FĂRĂ ALTERNATIVĂ

    Nicicând nu-şi va propune statul să distrugă
    Din rădăcini, acest sistem de furt demenţial ;
    Căci miniştrii orange n-ar mai putea să sugă
    Precum colega lor bălaie…la şliţ prezidenţial .

  5. @ Dan Voiculescu

    Spuneaţi aşa, „conform studiului elaborat de compania de consultanta A.T. Kearney in toate statele europene, in Romania economia subterana a ajuns la 45 de miliarde de euro.”

    Conform declaraţiei domnului Emil Boc, în calitate de premier al României, practic omul car ar trebui să ştie cel mai bine ce se întâmplă în România, reiese că deja românii angajaţi „la negru” nu mai sunt. Ceva nu merge… ce fel de economie subterană este în România dacă nu există „minieri” care să lucreze la negru în acest subteran?

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/05/problema-s-rezolvat-m-ai-avem-de.html

  6. Domnule senator, rog sa-mi fie iertata interventia contrara expunerii dvs. Formatia mea profesionala ma determina sa va amintesc ca nimeni nu va plati vreodata cu drag vreo taxa sau vreun impozit, fie el si corect si constitutional. In plus, cu atat mai mult nu va plati cineva pentru… nimic! Cam de ce ar lua cineva de la gura copiilor bani pentru impozite si taxe in Romania de azi?! Banii nostri sunt furati pe fata si, daca se insista ca trebuie utilizati pentru investitii, ni se tranteste in bataie de joc vreun parculet intr-un satuc din inima naturii, ca sa ne linistim: „ati vrut investitii? na, investitii!” Toate serviciile pentru care platim sunt subfinantate pana la desfiintare. Cam care credeti ca ar fi alegerea unui salariat in dilema: „salariul minim cu carte de munca, asigurarea unei pensii la batranete si asigurare de sanatate” sau „1ooo lei in mana la negru”? Pentru ce ar mai plati cineva asigurari de pensie? Ca sa vina vreun alt Boc sa taie cum ii vine din banii platiti de-a-lungul unei vieti? Ca sa nu se poate duce la niciun spital ca nu are bani? De ce am plati aiurea cand ni se spune pe fata ca „gata, statul social nu mai are ce cauta in Romania”? In dispretul evident al prevederilor constitutionale. Intai statul trebuie sa garanteze ca banii primiti sunt utilizati in folosul cetateanului si poate asa…pana atunci, regret, dar nu-mi place sa aud ca suntem vinovati de evaziune fiscala. Nu noi.

  7. nu au niciun interes sa deranjeze economia subterana din moment ce vin alegerile si ei tb sa-si finanteze campaniile electorale. niste mafioti pdlistii astia.

  8. Asta cu reducerea TVA-ului la alimentele de bază e vrăjeală. La noi în țară, rar, rar, rar de tot se ieftinește un produs când scad taxele sau impozitele. Și chiar dacă s-ar ieftini sigur nu va fi de durată. În orice caz am și eu o întrebare: care sunt alimentele de bază?

  9. Regimul boc-basescu nu e in stare sa faca nici un lucru bun.. cata vreme vor ramane la putere problemele doar se vor accentua

  10. Solutiile opozitiei nu sunt acceptate pentru ca nu -si vor calca in veci pe orgoliu indiferent ce consecinte ar urma

  11. Off topic
    Domnule Voiculescu ..de ce firma de cablu Rcs Rds nu mi-a introdus inca Gsp tv-ul pe cablu. Decizia Cna de ieri spune ca e obligatoriu pentru toti.
    Firma asta chiar e deasupra legii ? Nu se poate face nimic sa intre in legalitate si sa respecte deciziile ??

  12. Soluţiile, domnule Voiculescu, sunt într-adevăr „clare, simple”, logice şi necesare. PDL-ul însă nu se lasă consiliat şi nici nu este un partid cu care să se poată colabora. Dar opoziţia mai are la îndemână şi alte măsuri „clare şi simple” cum ar fi depunerea mandatelor, prin care ar forţa alegeri anticipate într-o perioadă extrem de neagră pentru România, opoziţia având până acum cel puţin cinci motive şi momente extraordinare de depunere a mandatelor: 1. furtul de voturi în Parlament comis de Roberta Anastase, la lumina zilei şi în văzul lumii; este o ruşine că s-a putut continua coabitarea; 2. decizia de închidere a 64 de spitale; 3. moartea celor doi oameni bolnavi în faţa spitalelor zăvorâte. 4. aparatele de ascultare montate în zidăria unui consiliu judeţean din nordul Moldovei; 5. decizia iraţională şi răzbunătoare de disponibilizare a unui număr imens de poliţişti. Coabitând cu această Putere după aplicarea acestor măsuri, Opoziţia s-a decredibilizat. Suntem un popor de fricoşi în care nimeni nu ia taurul de coarne. Aici doar se vorbeşte. Ca să treacă la fapte, Opoziţia trebuie să se grăbească să ajungă la putere cât fierul e cald şi să ia acele măsuri care, aşa cum bine spuneţi, „nu s-au aplicat niciodată.”

  13. de ce nu deschideti o televiziune in VALEA JIUL, LA PETROSANI ??
    aici totul este controlat de PDL SI RIDIZI
    pacat ca aici nu sunt candidati PC la primari, parlament, judet
    de ce domnule Voiculescu ?? tot ceea ce faceti nu este cunoscut de oameni??????? zilnic ni se prezinta realizarile PDL ,
    oamenii trebuie corect informati !
    va rugam domnule Voiculescu

  14. In mod sigur ca, ne amintim cu totii de basmele pe care le-am lecturat in copilarie sau altfel spus, daca unii dintre noi credem in avatar, suntem siguri ca PDL-ul este reincarnarea lui SFARMA-TOT. Dupa felul cum se prezinta situatia socio-economico-politica a tarii, PDL-ul a SFARAMAT TOT. Citand un clasic in viata, s–a ales praful de tot ce a avut mai bun „tarisoara noastra draga”. Pacat ca, nu avem inelul Arabelei, pentru a-i transforma pe PDL-isti in obiecte electrocasnice, in ideea ca, poate-poate sub acea forma ar da vreun randament benefic.

  15. Am incetat demult sa mai asteptam masuri din partea actualilor guvernanti. E limpede ca daca nu sunt capabili, atunci nu doresc solutionarea unor probleme. Singura expectativa este sa fie schimbat si pentru asta speram ca-si vor aduce aportul toti romanii in 2012

  16. La economia subterana trebuia umblat, inainte de a umbla la pensii si salarii pentru a aduce bani la buget. Dar cine sa ia astfel de masuri? Cei care o intretin?

  17. Lucrurile simple sunt intotdeauna cele mai complicate. Iar pentru Basescu, solutiile simple sunt imposibile. De ce? Pentru ca vin din partea principalului adversar.

  18. Despre ce mai vorbim, cand 1km de cale ferata pe un tronson pe care circa cel mult 2 calatori, costa 11 mil. euro, de 7 ori mai mult decat in UE. Se pare ca acum sunt preocupati doar de producerea banilor pentru 2012.

  19. economia subterana a fost acceptata prea mult timp de guvernantii nostri. ar trebui sa vina un guvern de mana forte, poate usl, sa ia masurile potrivite

  20. Ce economie subterana, ce criza economica? Ce abuzuri, pensii taiate, salarii injumatatite, alocatii reduse? La palate nu exista asa ceva.

  21. Rasu’-plansu’.Nu numai ca nu s-a diminuat, ci a si crescut la 45 miliarde euro. Singurta solutie este ca USL sa vina la putere si sa aplice masurile sugerate actualei guvernari.

  22. Regimul Basescu-Boc nu face altceva decat sa duca la indeplinire niste masuri dure, inutile, care nu au reusit sa ne scoata din criza.

  23. Noi credem ca muncim pentru noi si pentru copiii nostri, cand de fapt muncim pentru a-i tine in spate pe coruptii astia instalati la putere.
    Noi nu avem nevoie de bani negri, de hoti, evazionisti, mafioti sau contrabandisti.

  24. economia subterana este foarte importanta pentru traian basescu. „profesorul” are ce invarti prin porturi si vami

  25. Daca vorbim despre economia subterana atunci vorbim despre Basescu. Este evident faptul ca acest individ are si asemenea legaturi.

  26. Economia subterana finanteaza campaniile electorale ale oranjilor…deci…vom „beneficia” de ea in continuare.

  27. romania are nevoie de solutii concrete. asa cum ati propus si dumneavoastra de n ori. ne-am saturat de discursurile politcianiste.

  28. mi-ar placea sa vad si societatea civila in lupta cu economia subterana. dar nu cea de culoare oranj. ci societatea civila autentica. daca avem asa ceva.

  29. Cine sa ia masurile acestea? Cineva care a vandut „zgarci”? … iar daca s-au anchetat cateva persoane … au intrat pe o usa si au iesit pe alta…

  30. igas, parte a regimului boc-basescu, cel care a luat bacul la 24 de ani spune ca se lupta foarte tare cu „branconajul”. eu cred ca el a „branconat” diplomele.

  31. Cineva o sa o „deranjeze” probabil cetatenii cinstiti care isi platesc taxele si darile , asa cum stim acei batrani care nu isi cumpara mancare si medicamente doar ca sa isi plateasca impozitele, altfel risca sa isi piarda casele.
    Concret , suntem o tara „MOARTA” , tarile africane ne pot astepta in randurile lor.Chiar acolo am vazut cum unii traiau in lux iar majoritatea mura de foame.
    Cine vrea sa ma contrazica , le ofer dovezile concrete si sunt dispus sa platesc si u sejur de 3 zile exact in aceea regiune.Este chiar o statiune foarte mare si frumoasa , dar ii sfatui sa mearga in port si prin casele oamenilor si atunci vor intelege CUM O SA AJUNGA ROMANIA.

  32. ENUNŢ EMINAMENTE MATEMATIC (Daniel Morar)

    Folosită cu pricepere, orice coardă dintr-un cerc ( fie el politic, de afaceri, vicios, figură geometrică, etc.) te conduce sigur la… centru.

  33. POST RESTANT

    Hotarul încălcat de dumneavoastră
    Ar revolta subit şi Dunărea albastră –
    Regina apelor ce cară-n ea rahatul Europei.
    Aţi auzit la mine să critic pânza Penelopei ?
    Birjarului ce bate armăsarul, i-aş da în boaşe.
    Unor tâmpiţi de sus le-aş tage-o pe cocoaşe.
    Las armele să răpăne cu ce-nţelege fiara
    Auzi papaşa ? la mine nu întinde ghiara…

Comentariile sunt închise.