Dupa alegerile partiale de duminica trecuta, din Neamt si Maramures, puterea a declansat o disperata ofensiva mediatica. Miza: transformarea unui esec electoral intr-o victorie de imagine.

In mod evident, duminica trecuta PDL a pierdut alegerile. Folosind toate resursele guvernarii nu au putut impiedica victoria USL in Maramures, iar in Neamt costurile alegerii deputatului PDL au fost infinit mai mari decat beneficiile.

Efectele “fenomenului Neamt” – mita electorala, presiuni si minciuni – se vor vedea peste un an. USL poate castiga in Neamt alegerile la termen tocmai pentru ca PDL le-a castigat imoral pe cele partiale.

De altfel, forta USL este demonstrata chiar de adversarii sai care, desi controleaza toate resursele statului, se felicita ca “au pierdut doar intr-un colegiu din doua” si ca, iata, “USL nu este chiar atat de puternica”. Dar ce vor face cand vor fi alegeri simultane in aproape 500 de colegii?! Capacitatea de a mitui va fi de 500 de ori mica, la fel de mult se vor diminua si sansele PDL.

Regimului Basescu-Boc  ii este frica. Iar frica va creste pe masura ce se apropie alegerile la termen. Se va ajunge, din nou, la demersuri disperate: vor incerca sa modifice regulile jocului electoral, sa schimbe datele alegerilor, sa mai inveteze  un referendum. Vor incalca orice norma si orice lege pentru a atenua prabusirea.

Si, totusi, se vor prabusi. Toti membrii PDL care si-au pastrat luciditatea se pregatesc deja pentru opozitie.

53 COMENTARII

  1. Ma tem ca opozitia nu ar trebui sa celebreze remiza de la aceste alegeri locale partiale. Nu denota, din pacate, o victorie zdrobitoare. Si pana la anul se mai pot intampla multe. Ceea ce observ la opozitie (si ma supara) e faptul ca in permanenta reactioneaza. In timp ce puterea actioneaza. Opozitiei i-au fost disclocati multi membri, in favoarea puterii, in timp ce puterea pierde cate un om pe ici pe colo. Indiferent ce se intampla, ce noua stire apare, am senzatia explicita ca puterea e mereu cu un pas inainte.
    Sper totusi din tot sufletul ca opozitia sa se dezmeticeasca, sa inteleaga cu cine se lupta de fapt si sa se comporte in consecinta pentru ca principiul democratic al alternantei la guvernare sa fie instaurat si in tara noastra.

  2. Pot sa confirm ca in Neamt costurile alegerii deputatului PDL au fost infinit mai mari decat beneficiile. Fiecare copac de pe marginea soselei, si de o parte si de alta, in intreg colegiul sau, avea lipit pe trunchi cate un mega poster cu PDL-istul „Votati un agricultor din popor”.

  3. Din pacate, aceeasi schema de la Neamt, o sa fie practicata si anul viitor, la alegerile locale si parlamentare. USL-ul nu se lupta cu un partid – cu PDL-ul – ci cu STATUL. Trebuie sa tina cont de portocalii au resurse. Au „logistica”. Maaaareeeee atentie!

  4. Eu cred ca intentionat sau mai bine zis cu scopul precis de avea motiv de iesire pe „sticla” a presedintelui si de a se bate cu pumnul in piept a fost investit atat de mult in Neamt pentru a castiga colegiul cu orice pret. Motiv excelent pentru chior sa iasa din nou la TVR si sa manipuleze opinia publica, cum ca USL e un mare esec etc. Mesaj atat de imbarbatare a membrilor proprii din partid, cat si de intimidare a celor din USL si descurajare a posibililor viitori votanti ai uniunii.
    Insa cu o mobilizare si organizare exemplare in teritoriu, in special in mediul rural, prin discutii om la om cu electoratul, in stransa colaborare cu primarii sau presedintii de consilii judetene, care sunt clar mai multi la uniune decat la pedelisti, cred ca se va putea duce batalia cat de cat echilibrat si cu sanse reale anul viitor. Spun asta pentru ca ei au deja un sistem atat de perfectionat de furt electoral, cu mita si tot felul de alte interventii, presiuni, plus serviciile de partea lor (practic institutiile statului, complet politizate), mecanisme specifice unui partid-stat, incat prin eforturi extraordinare s-ar putea totusi obtine peste 50%, in conditiile unui procent considerabil de voturi furate de ei.

  5. Eu cred ca PDL -istii vor avea resurse si pentru cele 500 de colegii, ca doar nu degeaba primesc ei contracte cu statul… Si sa nu uitam totusi si de factorul uman, bravii nostri votanti, care se vor multumi de data asta nu cu o galeata , ci cu un ibric portocaliu.

  6. exista doua mari probleme pentru opozitie, adica pentru viitorul poporului roman: unificarea alegerilor locale cu parlamentarele – si, mai ales, votul prin corespondenta…

  7. Fraudarea alegerilor de catre pdl se va face si in viitor, pentru ca s-au invatat sa ne fure caciula, ca si in anii anteriori. La primul mandat al pdl-ului, am fost martora la o astfel de “actiune” care se petrecea in sectorul 4, fiind la vremea aceea reprezentantul Drepturilor Omului (neavand nici o legatura cu acea institutie, deoarece m-am inscris pentru a castiga un banut). Dupa inchiderea urnelor, a venit un individ cu un teanc de buletine gata stampilate si le-a introdus in circumscriptia electorala, unde bine-mersi au fost numarate cu celelalte, la gramada. Am incercat sa pun intrebarea “de ce ?” dar s-au repezit la mine, ca ulii la porumbel si bineinteles ca de frica am tacut. In schimb, cand m-am dus cu procesul-verbal la institutia pe care o reprezentam si am anuntat, nici macar nu mi-au luat informatia in considerare, razand de mine si cautand sa ma convinga de contrariu. Daca atunci au actionat in felul acesta, la noile alegeri va fi o “bataie” pe viata si pe moarte, intrucat “lupul isi schimba parul, dar naravul ba”.

  8. deja UDMR, careia i s-a facut si hatarul cu alegerea primarilor din primul tur – zbiara ca e de acord cu propunerea comasarii localelor si legislativelor…

  9. @ Dan Voiculescu
    PDL nu a avut un eşec electoral, pentru că postul „câştigat” a fost un rezultat spectaculos. PDL are un eşec politic de proporţii, pentru că România, deşi nu pare, este în cădere liberă şi criza abia va urma, pentru că se va alătura contextului internaţional şi atitudinea inconştientă a împrumuturilor de valori nesăbuite, pentru că poporul român s-a săturat, până peste cap, de aroganţa politicienilor.

    Adevăratul eşec este al democraţiei, al clasei politice, al funcţionării sistemului instituţional în general…

    Paradoxal nu postul de deputat „pierdut” de USL arată o problemă a USL, ci postul de deputat „câştigat” de USL arată eşecul USL. Asta pentru că USL a „câştigat” cu un procent de sub 50%, la o participare la vot de sub 30% şi „donând” PER (oricât de greşită ar fi participarea PER la alegeri), o valoare politică de peste 20 de ori mai mare decât o are. Este semnul evident că USL nu a convins. Asta poate pentru că românii nu mai vor pe cineva care să înlocuiască PDL sau care să înlocuiască personajul politic Traian Băsescu, asta poate pentru că românii s-a săturat de războiul „anti” şi vor linişte şi normalitate, o politică care construieşte pentru ei.

  10. oamenii nici nu stiau pentru ce sunt chemati la vot li s-a spus doar cum sa voteze..mita electorala a fost cea care a decis castigatorul

  11. Domnule Senator,

    ce se intampla cu „Romania Tacuta”? A esuat ideea? Ar fi pacat …. schimbarea in Romania nu se poate face prin mecanismul „electoral” putred de frauda, la care participa in jur de 20% din populatia cu drept de vot ci prin intermediul Societatii Civile (cei 80% care nu se duc la vot). Romania nu este stat de drept deci parghiile democratice (alegeri, etc) sunt o naivitate.
    Nu basescu este cauza catastrofei romanesti ci „sistemul”, adica cei care trag sforile si ridica la fileu cate un „instabil” capabil sa demoleze si cea mai firava urma de democratie. Cade basescu, vor „ridica” altul si tot asa. Ati avut o idee geniala, doar ca o idee nu aduce rezultate pana nu este pusa in practica.
    „Romania Tacuta” putea fi un inceput….sau un precedent. Ceva ce ar fi deschis calea modificarii Constitutiei de catre popor si pentru popor, modificari care i-ar fi lasat pe cei din „sistem” fara obiectul muncii. Le-ar fi facut sforarilor viata imposibila. Surogatul de democratie care se va obtine dupa debarcarea matrozului din buncarul Cotrocenilor nu va schimba cu prea mult „atmosfera” putrida a politicii Romanesti.

    SimP

  12. JOC DE CULORI

    L-au votat,ce-i drept, nemţenii pe acest bitang
    Căci oricum, pentru un an,nu prea au ce pierde ;
    Însă victoria oranj va avea efect de bumerang ,
    Şi de-şi schimbă părul javra PDL-istă-n verde !
    ( Oricum situaţia-i albastră după cum se vede! )

  13. @Domnule Voiculescu,
    In parte sunt de acord cu cele spuse de dumneavoastra. Am unele amendamente. Sigur, e oarecum infantil sa strigi ca USL-ul a luat in Maramures doar 42% in conditiile in care toate sondajele il dadeau la 60%! NIMENI nu a afirmat ca are 60% in Maramures! Sondajele sunt facute la nivel national, iar cele care s-au facut la nivel local nu cred ca dadeau USL-ul in Maramures cu 60%! Plus de asta acolo, la Maramures, a fost o situatie speciala, in sensul in care candidatul per-ului a fost pus doar pentru a rupe voturile USL-ului. Si se pare c-a reusit!
    Altceva am vrut, insa, sa spun. Nu ma indoiesc de necesitatea USL-ului, insa mi-e frica de unele lucruri: strategia de campanie e extrem de proasta (parca-i loveste flacara violet) – ma refer la comunicare, la mesaje, la tinta de populatie pe care au ales-o pentru a transmite mesaje (nu e necesar si cu atat mai putin suficient sa faca adunari in care sa se adreseze audientei A3, ci e necesar sa mearga si sa convinga acel electorat pentru care 1 vot=1 litru ulei=love). Pe de alta parte, e absolut gresit sa fi de acord cu agenda puterii si aici ma refer strict la faptul ca se incearca comasarea alegerilor! Ar fi dezastruos pentru USL! In privinta votului uninominal pur am oaresce rezerve: in conditiile in care USL-ul va reusi sa contracareze mita electorala (care va exista din plin!) atunci prin acest sistem de vot ar fi avantajati. Daca nu, va fi dezastruos pentru ei! Nu in ultimul rand as dori sa ma refer la calitatea candidatilor: acestia nu trebuie sa aiba puncte slabe din punct de vedere moral si trebuie sa fie convingatori prin atitudinea lor, modalitatea de transmitere a mesajelor, etc.! Este pentru prima data in viata mea cand ii dau dreptate locatarului de la Cotroceni (din acest motiv, USL-ul a luat aceste scoruri in Maramures si Neamt): dl. Ponta este imatur! Se comporta (inclusiv in alegerea candidatilor) ca si un copil razgaiat caruia azi nu i-ai luat jucaria preferata si atunci se da cu fundul de pamant pana obtine ce vrea! Dlui Antonescu ii mai ofer o sansa ca mi-e simpatic :) ! In concluzie, renuntati (ma refer la USL in ansamblul ei) sa mai vorbiti la televizor pentru mine (care nu l-am votat in veci pe basescu si ai lui), deoarece eu oricum merg la vot si va votez, iesiti in teritoriu si vorbiti cu cat mai multi oameni, convingeti-i ca au motive sa va voteze, nu considerati ca votul romanilor vi se cuvine de drept! Cam asta e.

  14. @ Bibliotecaru

    Sunt de acord cu raţionamentul dv. nu însă şi cu … „o politică care construieşte pentru ei .” :) Cu prietenie, vă urez toate cele bune !

  15. din pacate, romanii din mediul rural pot fi manipulati foarte usor. pdlul deja a anuntat ca o sa foloseasca verdele drept culoare principala pentru materialele promotionale din campanie. in gandirea locuitorilor din mediul rural, aceasta schimbare poate reprezenta si o schimbare de atitudine a politicianului pdlist. oricum ar fi, udrea tot o hoata ramane, boc tot un sclav pitic, basescu tot un snapan, talmacean tot un obtuz, anastase tot o escroaca etc.

  16. @ Dan Doboseriu
    Vi se pare nepotrivită cacofonia…? :D Măcar în cazul politicii este o cacofonie meritată, sau binemeritată, dacă nu şi binevenită. :lol:

    Pot face o parabolă la politica românească (zgârcită ca un scoţian când e vorba să ia şi poporul ceva de la stat) care să sugereze şi senzaţia de catifelare cacofonică.

    http://www.youtube.com/watch?v=6u5dWmP–84

    :lol:

    Aşa mai atrag şi eu atenţia cuiva… cu greu. Mai o cacofonie, mai un spirit de glumă…

  17. @ Neo
    Nici eu nu sper să fie ceva definitiv, numai că speranţa mea a început să obosească şi e cam secătuită. Ziua de mâine este de prea mult timp incertă, astfel încât nesiguranţa a ajuns singura certitudine.

  18. Anul viitor va fi dificil din punct de vedere electoral, in special pentru PDL; de aceea au si incercat sa comaseze alegerile. Se pare ca se resimte criza si in bugetele portocaliilor.

  19. Avand in vedere ca vorbim despre poporul roman, USL nu se poate „culca pe urechea” ca atat de tare ii urasc oamenii pe Basescu si PDL , incat ii vor vota pe ei. Cel putin asta am vazut eu ca este „strategia ” lor. Ei bine, nu. Suntem un popor inconstant, de multe ori ilogic in alegerile facute si mai ales sarac, deci extrem de predispus la mita.

  20. Domnule Voiculescu,
    Sunt sigur ca nu veti publica acest comentariu din urmatoarele motive:
    1. Educatia la scoala securitatii nu v-a invatat ce inseamna democratia
    2. Cine a pierdut alegerile duminica? USL, chiar daca nu va place sa auziti, USL parca avea 70% in sondaje si de fiecare data cand pierdeti dati vine pe furat si nu veniti cu nicio dovada.
    3. Nu stiu cum de mai aveti curajul sa veniti cu lectii de moralitate, este clar nu sunteti decat un turnator ordinar dovedit de CNSAS si confirmat de justitie!
    4 Mi-e scarba de d-voastra d-nule FELIX! Mai lasati voorba goala si ar fi bine sa va faceti retragerea, oricum istoria nu va fi blanda deloc cu tine JEGULE!

  21. NU ŞTIE CĂ NU ŞTIE NIMIC

    Cine altul decât Jon*, alias Băsescu Traian, la care absenţa legăturii dintre acţiune şi raţiune este caracterisica sa politică şi socială predominantă.
    Ocolind selecţia naturală prin traseul eminamente anal al existenţei sale, Jon* se comportă haotic, având în afara celor 6 grade de libertate, pe un al şaptelea – imbecilitatea generalizată.
    Refulările sale onomatopeice de tip retardic se amplifică în goliciunea cutiei sale craniene, surprinzând prin mimică specifică eliminările dejecţiilor verbale în registrul politic submersibil din haznaua pdl-udmr.
    Se produce la tvr cu degajarea celui care foloseşte propria-i budă, salubrizându-se cu falangele din dotare după elucubraţiile debitate în direct, ca mai apoi să-şi lingă, de plăcere, aceleaşi degetele…
    Ieşirea din scenă a celui care „nu ştie că nu ştie”, precum Jon*, se realizează, de regulă, stupid : asfixie prin autoblocaj în spaţiu ermetic impus de teama contactului social exploziv !
    Bucuraţi-vă ! Mai e puţin…

  22. @Bibliotecaru

    Dacă cacofonia (sic ! ) a fost facută in „spirit de glumă” atunci e … foarte perfect(sic ! ). :)
    Toate cele bune !

  23. Basescu va incerca sa mai puncteze pentru PDL, cu orice pret. De aceea, a inceput sa se implice direct in lupta ce urmeaza sa aiba loc in 2012.

  24. @nerantula: Imi pare rau sa te dezamagesc, dar tot ce ai mentionat tu nu ar fi fost necesar pt victoria lui Base daca nu ar fi existat cele 5 mil de romani care sa-l stampileze la urne!!!!!!!!!!!!!!! De unde rezulta ce popor masochist suntem!!

  25. @ Dan Doboseriu

    În glumă sau nu, eu nu recunosc cacofonia (de fapt, evitarea ei) drept normă gramaticală. Sună mai urât la ureche „o politică care” decât „ritmuri hemiolice”? Eu refuz să folosesc limba română după nişte reguli ale academiei care nu are nici un fel de legătură cu normalitatea. Cineva care citeşte o carte de la 1900 scrisă în limba română, observă că regulile gramaticale de atunci nu aveau nici o legătură cu cele de acum. Ce anume provoacă în minţile grămăticilor savanţi noi reguli? De ce ei au voie să nu respecte regulile aducând alte reguli, de ce eu nu. Mai întâi cineva trebuie să-mi demonstreze că o mână de grămătici au mai multă proprietate asupra limbii române decât românii în persoană.

    De aceea vă afirm, indiferent dacă par sau nu penibil, eu refuz că-mi „cizelez” limbajul după normele cuiva. Până la urmă ei sunt cei care au mutilat poezia lui Eminescu, nu eu. Dacă prin asta, caragialesc, pot construi şi un comic al situaţiei… cu atât mai bine

    Cum spunea Toma Rosiescu în cartea Instructiune La Propunerea Esercitieloru Verbali Si Memoriali Pentru Clasa I. şi Clasa II. a scoleloru Poporali:
    „Ca instructiunea publica se-si ajung scopulu doritu, e de lipsa, ca acea se fia basata pre disciplina si ascultare; am lucra inse cu totulu in contra scopului, deca am folosi fortia facia cu prunculu, ce ese din cas’a parintiesca, caci datorinti’a nostra este, ca pruncului in scola se-i facemu vieti’a pre câtu se pote mai placuta si mai dorita, cea ce prin fortia de siguru nu se pote ajunge. Prunculu ne va asculat, elu se va supune disciplinei scolastice, si nu ni se va opune, deca cam pre nesimite lu-vomu deda in disciplin’a scolei, si acest’a ne va sucede mai bine atunci, deca pre pruncii din scola i vomu introduce de-odata in disciplin’a scolastica, pentru ca vediendu unulu, ce facu cei alalti, si elu se va supune bucurosu, si va face acea ce vede ca fcu conscolarii sei. In esemplu bunu jace mare potere. ”

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/01/eminescu.html

  26. Oamenii trebuie educati..unii inca nu stiu ce voteaza iar o rezolvare cat mai rapida a problemei se impune

  27. Sunteti un mos trist,…avid dupa putere…degeaba incercati sa manipulati oamenii ca nu va iese…Unde dracu a pierdut PDL…pai marea uniune USL abia a castigat in MM si va coiti aici ca PDL a declansat ofenziva mediatica….vai de capul vostru…de aia nu mai poate PDL….

  28. @dok – ce limbaj de golani aveti, mai portocaliilor. stati linistit, ca nu va mai voteaza nimeni. voi v-ati obisnuit sa castigati prin mita si frauda electorala. o sa vezi ca la anul nici nu mai calcati in parlament

  29. Domnule Voiculescu,

    ati putea adauga la cele spuse de dvs si de altii (in comentarii) si alte cateva elemente care au concurat la scorul de la Neamt:
    1. CANDIDATUL: Liviu Harbuz e (ca prezenta electorala) sub Radulescu. A spus-o virulent, inclusiv in postarile pe site-ul propriu, fostul deputat PNL Mircea Serban. Dincolo de unele pacate tineretii, in campanie s-a comportat ca un atoatestiutor, dand impresia de aroganta, indepartand atat colegii de alianta cat si presa locala…
    2. SPRIJIN. In anumite capitole a fost doar teoretic. De exemplu, dupa cum stiti, PC are la Neamt una din cele mai slabe filiale (si, capac peste toate, acum cateva saptamani a fost suspendat fostul lider de aici, cel dat la TV ca isi ciomagea sotia).
    3. ORGANIZAREA. In timp ce PDL Neamt a facut tot posibilul si imposibilul, multi din conducerea locala USL au mimat. Portocalii au stat zi si noapte in colegiu, fiecare comuna a avut coordonatori de la judet (au venit in sprijin inclusiv organizatii din localitati care nu faceau parte din colegiu) iar unii din liderii nostri de la USL Neamt ori nu au calcat in colegiu ori au facut-o doar cand au venit liderii de la Bucuresti.

    Trebuie sa recunoastem ca unii vor sa ajungem la putere doar mimand implicarea, bazandu-se prea mult pe sondajele favorabile. Intrebati-va conservatorii din comunele din acest colegiu cand si cat au vazut in teren liderii USL Neamt si atunci veti intelege rezultatul nefavorabil…

    P.S. – Dupa ce ca resursele noastre au fost limitate, unele dintre ele au mai fost consumate si pe „actiunea 007”. Adica oameni de-ai nostri munceau de numa’-numa urmarind adversarii. Timp, bani, benzina… pt ce? Cred ca era mai util ca aceste resurse sa fie cheltuite mergand din casa in casa si explicand alegatorilor pe cine sa voteze. Dar (repet!) sa fi avut si un candidat adevarat…

  30. @ Bibliotecaru

    Sunt întru totul de acord cu ideile dv. dar … de părere contrară . :)
    Domnule Florescu, totuşi roza e mai puternică ca cacadârul . :

  31. ……Prima mare lupta electorala a anului Duminica au loc alegerile pentru Primaria Baia Mare… …….Samb t 07 Mai 2011 08 15…..Un deputat independent fost PSD fost PNL sutinut de USL un candidat independent dar membru PDL un candidat PDL care pana recent nu a avut apartenenta politica un independent fost PSD si un sindicalist folclorist din PNTCD – cam asa arata oferta electorala pentru alegerile de duminica 8 mai pentru functia de primar al Municipiului Baia Mare. Dupa condamnare scaunul de primar a fost ocupat interimar de viceprimar pana la organizarea de noi alegeri.Alegerile pentru Primaria din Baia Mare reprezinta prima mare lupta electorala intre partide din acest an inaintea alegerilor locale si parlamentare care vor fi organizate in 2012.Sursa …..

  32. @ Dan Doboseriu
    :)
    Rosa este mai puternică decât cacadâr pentru că este genul versus specie, dar asta nu înseamnă că măceşul muşcă, cât ar fi el de canina. :D

  33. Ai un blog interesant , singura problema e ca .. e tocmai invers …, tu esti agentul meu electoral ….Sa traiesti bine

  34. Voiculescule daca pierzi iar alegerile i-l dai afara pe Gadea ? , eu zic ca pe fata ta scrie opozitie ! Ha ha ha

Comentariile sunt închise.