Se conturează în întreaga Europă – din Anglia până în Norvegia – un sentiment de insatisfactie si insecuritate în raport cu un sistem juridic încărcat de proceduri care par puse în slujba infractorilor si criminalilor. Si care pot face, de pildă, ca un descreierat care împuscă o sută de copii să stea vreo 15 de ani într-un penitenciar de lux. Ori care explică – asa cum se întâmplă în România (cititi aici) – cum e posibil ca un pedofil condamnat să reajungă în libertate în doar trei ani pentru a face zeci de noi victime.

În lipsa reactiei legiuitorului în fata unor astfel de aberatii, opinia publică se va radicaliza, solicitând fără succes reintroducerea pedepsei cu moarte. Solutia, din punctul meu de vedere, este blocarea sistemului de reduceri ale pedepselor pentru infractiunile foarte grave, care se cer sanctionate cu închisoarea pe viată. Pedofilii, traficantii de droguri, autorii de omoruri deosebit de grave trebuie să rămână definitiv în afara societătii.

Este una dintre cele trei propuneri pe care le-am prezentat societătii civile în vederea modificării Constitutiei prin initiativă civică:

”Maximul pedepselor prevazute pentru infractiunile de omor deosebit de grav, trafic de stupefiante si act sexual cu un minor este detentiunea pe viata, fara posibilitatea reducerii pedepselor pe parcursul executarii.”

Voi ce credeti?

41 COMENTARII

  1. …intre timp, la PE suntem reprezentati de EBa, Becali, Tokes si Vadim. Sunt convins ca si ei rezoneaza cu tragedii gen Anders si ca si ei au initiative similare la nivel european, facandu-ne cinste.
    Aah, nimic nu se compara cu mandria de a fi român!

    Ave!

  2. Domnule profesor si senator Dan Voiculescu,

    Este surprinzator cum o persoana cu atatea valente, cum sunteti dvs., poate sa ramana surd si orb la o serie de argumente de ordin logic, dar si de ordin constitutional, pledand impotriva pedepsei constand in detentiunea pe viata. Aceasta pedeapsa, care subzista inca la nivelul Codului penal romanesc, este nelegitima si neconstitutionala. Ea nu este de esenta statului legitim. Dar dvs. nu faceti altceva decat sa incercati sa manipulati principiile ratiunii, din motive cu totul straine acestor principii.
    In alta ordine de idei va semnalez cu respect ca sintagma „societate civila” este nelegitima si neconstitutionala.
    In sfarsit, vad ca sustineti in continuare ca propunerea de revizuire va apartine. Atunci care este aportul Comitetului de initiativa? Las la o parte faptul semnalat anterior, anume ca initiativa a debutat nelegal.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  3. tot vrea toata lumea referendum privind modificarea constitutiei … sa fie introdusa o intrebare privind reintroducerea pedepsei cu moartea … sa vedem ce zice poporul …

  4. PROPUNEREA DUMNEAVOASTRA ESTE SALUTARA. Problema este ca, in Tara Romaneasca justitia este mult prea blanda cu astfel de brute deghizate in oameni binevoitori care te pandesc din umbra pentru ati rapi zambetul de pe chip, distrugandu-ti viata pe vecie. In cazul in care, infractorul mai are si pile sus-puse, fapta sa este musamalizata si vinovata este scoasa pana la urma tot victima. Unii judecatori parca ar fi reincarnarea personajului Dinu Paturica din “Ciocoii vechi si noi”, care atunci cand trebuie sa faca dreptate, pur si simplu te intreaba: “Cat imi dai ca sa te fac ispravnic ?”, inclinand astfel balanta in favoarea celui care da mai mult.
    Daca as fi avut instrumentul de tortura al Elisabetei Bathory si anume, Fecioara de fier, i-as fi stors de sange treptat-treptat pe acesti demoni deghizati in sutana pentru a simti si ei suferinta pe care o provoaca victimelor.

  5. Exista crime care merita pedeapsa cu moartea. Acesti indivizi nu trebuie hraniti,imbracati si incalziti iarna de catre contribuabilul roman – ex. omor in serie, canibalism.

    Pentru traficul cu stupefiante – mi se pare exagerat ca o persoana ce vinde stupefiante la coltul strazii, sa stea pe viata in inchisoare…
    Referitor la pedofilie – daca tot BOR-ul nu-si triaza preotii, macar codul penal sa-i trieze.
    Pentru pedofilie – detentia pe viata iarasi e exagerata, insa pentru violul minorului – detentia pe viata se justifica.

  6. închisoare pe viaţă? dacă sistemul nostru nu „acceptă” pedeapsa cu moartea, la ce bun folosirea armelor de foc de forţele de ordine? cine este mai presus de lege şi când?

  7. Din punct de vedere moral, este corect.
    Din punct de vedere legal, la fel de corect, dar si in acest moment legea prevede pedepse aspre pentru infractiunile grave. Din pacate, legile in vigoare au foarte multe scapari, omisiuni special plasate acolo care au darul de a elibera pedofili in doar 3 ani pentru face mai multe victime, cum bine a scos cineva in evidenta.

    In primul rand, trebuie corectate omisiunile din legi ca sa nu mai exista scapari nici pentru infractiunile usoare, nici pentru cele grave.

  8. La list infractiunilor grave ar trebui adaugate: coruptia, colaborarea cu securitatea, evaziunea fiscala…

  9. Nimic despre spalare de bani, evaziune fiscala, deturnare de fonduri?
    Sa inteleg ca un adolescent care vinde iarba la colt de strada e mai periculos decat un individ care foloseste milioane de euro de la UE in interes propriu?

    Nimic despre justificarea averilor demnitarilor, despre integritatea acestora?
    Nimic despre prescriptia speciala?

    Aruncati cu putin praf in ochii cetatenilor avizi de circ si paine, aratandu-va preocupat de soarta saracilor romani, victime ale criminalilor si violatorilor, cand de fapt conducatorii nostri sunt pericolul iminent si grav, pentru ca ne tin de atata timp pe loc.

    Voi, alesii neamului, sunteti cei care nu raspundeti in fata legii, voi sunteti cei care trebuie scosi in afara societatii, voi sunteti violatorii cei mai perversi – hartuind milioane de oameni de 20 de ani!

    Astept lucruri serioase (cum precizam mai sus) daca vreti sa va cred macar o secunda ca aveti intentii bune si nu va intereseaza doar procentele electorale. Pana atunci continui sa va consider unul din criminalii principali pe care i-a dat vreodata Romania.

  10. Domnule Profesor/Senator

    Pana in Romania nu se rezolva problema justitiei orice discutie
    de acest gen este si ramane doar o pierdere de timp. V-as sugera
    sa promovati o propunere legislativa ca orice condamnare a Romaniei
    la CEDO sau la orice instanta internationala ca urmare a faptei unui
    magistrat sau a altui functionar platit pentru aplicarea legii sa fie pedepsita
    iar pierderile materiale ale statului sa fie recuperate prin confiscarea partiala sau totala a averii. Acest aspect desigur ca nu va afecta cu nimic principiul
    inamovibilitatii magistratilor dar le va inocula resposabilitatea pe care unii
    nu si-o mai regasesc. Dupa ce vom avea macar sentimentul ca propuneri
    importante sau macar de bun simt ca si cea pe care ati facut-o Dvs. au o cat de mica sansa sa fie aplicate are rost sa continuam.

    cu stima,

  11. @ Dan Voiculescu

    Părerea mea este că astfel de campanii nu fac altceva decât să justifice pierderea drepturilor civice. Aparent, atunci când te gândeşti ca Solomon aflat în judecarea dreptăţii, unele pedepse sunt mult prea mici pentru faptă. Câţi ani să-i dai unui premier care vinde România unor interese străine… Pedepsa „pe viaţă” plăteşte faptul că milioane de români devin sclavii financiari ai unor interese străine? Unii ar spune că trebuieşte mai întâi torturat…

    Mie adevărul îmi pare uşor diferit.

    Problema pedofiliei şi a pornografiei infantile şi-au pus-o şi americanii. Soluţia lor? Soluţia lor este o lege care să le permită să-şi bage nasul în orice convorbire particulară dusă pe internet. Dacă eu aş vorbi cu dumneavoastră pe Microsoft Messenger, americanii ar putea să aibă, 5 minute mai târziu, convorbirea scoasă la imprimantă, gata tradusă în engleză. De ce? Pentru că lupta împotriva pedofiliei le dă dreptul să aibă acces la orice conversaţie electronică particulară, fie că ea are legătură cu problema în cauză, fie că nu (că de unde să ştie înainte de a vedea convorbirea), iar convorbirea prin sistemul Messenger se face printr-un server american. Tot mai multe afaceri să fac astăzi de la distanţă, prin sisteme tip messenger, iată că serviciile secrete au acces la oricare dintre ele pentru că luptă pentru combaterea pedofiliei. Aceiaşi „şmecherie” a fost făcută şi cu lupta împotriva terorismului. Miliarde de oameni îşi pierd o parte importantă din drepturile lor pentru ca serviciile secrete să lupte împotriva terorismului. Când intri în SUA eşti amprentat, ca orice infractor de rând, ai înscrise datele antropologice, precum fişele naziştilor în aplicarea eugeniei, ţi se fac percheziţii ale cavităţilor, exact ca la puşcăriile de mare securitate… Toţi oamenii trebuie să fie trataţi ca cei mai periculoşi infractori pentru că în lume există câteva mii de terorişti la 6 miliarde de oameni?

    http://giconet.blogspot.com/2011/08/cam-ca.html

    Nu ar fi de mirare ca dacă pedofilia ar avea nişte legi mai speciale, cei care se împotrivesc puterii se devină brusc mari pedofili. Cât de complicat este ca o mămică „de serviciu” să depună o sesizare la poliţie? Este o cale de şantaj rapid care deja a fost implementat în cazul fostului şef al FMI şi, pe plai românesc, unui cunoscut prezentator TV. Când cineva este acuzat de pedofilie poate să primească oricâte NUP-uri, că tot este privit cruciş de cunoscuţi.

    Trăim în nişte vremuri în care suntem mai agresaţi de abuzuri decât de infracţiuni. Oricât de mult aş vrea să nu mai existe copii agresaţi or terorizaţi, nu pot să nu mă gândesc la eventualul abuz politic sau social.

    Combaterea pedofiliei cred că ar trebui începută cu educaţia, cu emisiuni TV, cu filme artistice…

    Domnule Voiculescu,
    Poate că abordarea dumneavoastră este uşor timidă. Adevăratul curaj politic nu este provocarea unei dezbateri asupra creşterii pedepselor ci cu o dezbatere asupra infracţiunii.

    De exemplu, dumneavoastră credeţi că homosexualitatea, pedofilia, sado-masochismul şi aşa mai departe… sunt în afara naturalului, sunt accidente genetice, sunt boli? Sau dimpotrivă, astfel de lucruri reprobabile există în fiecare om dar, din cauza constrângerilor morale (căci sunt, nu-i aşa, reprobabile deci împotriva moralei), adică împotriva legilor sociale, ele sunt înfrânate şi îngropate în subconştient. Eu cred că este foarte importantă o astfel de dezbatere. Este bine de ştiut şi ce spun specialiştii (psihologia are în România mai puţin de două decenii, este o ştiinţă tânără). Aveţi curajul să intraţi în astfel de discuţii? Este un tărâm periculos pentru imaginea unui politician şi chiar pentru cei care comentează aşa ceva, pentru că imediat poate cineva să pună o etichetă sau alta… Dar de aceste dezbateri are nevoie societatea. Altfel se pot pune pedepse de 5000 de ani şi se va comenta… „i-a dat prea mult… eu i-aş fi dat doar 2500…”.

  12. Generic, ideea e corecta, socialmente vorbind, dar și juridic. însă, trebuie detaliata foarte mult propunerea într-o eventuala modificare a Codului Penal – de ex. de la ce cantitate (sau calitate) începe traficul de droguri pentru care s-ar aplica o asemenea pedeapsa drastica. în general, în tot Codul ar trebui mult mai bine precizate circumstanțele și mult micșorate intervalele de timp aflate azi la bunul plac al judecătorilor – mi se pare complet inacceptabil „de la 3 la 15 ani”. în același context: dacă judecătorii români nu sunt în stare sa conștientizeze ca starea naturala a omului (fie el și inculpat) este libertatea, până la condamnarea definitiva și irevocabila, atunci ar trebui modificat Codul de Procedura Penala la capitolul arestare preventiva, ca sa nu le mai lăsăm atâta loc de interpretare.

  13. AVERTISMENT

    Demersul tău a-nceput s-o ia aiurea
    Şi există risc major s-aluneci în banal ,
    Căci mi se pare că tu vrei revizuirea ,
    Nu a Constituţiei ci a …Codului penal .

  14. Blogerul Bibliotecaru a subliniat lipsurile unui asemenea demers mai ales in cazul unor oameni care ajung sa comita crime exact din lipsa unei educatii adecvate. Nimeni nu o sa spuna ca asta va eradica crimele, dar sunt sigur ca educatia are un impact mai mare decat niste pedepse fara nicio logica si intr-un sistem juridic in care oameni vinovati se plimba liberi pentru ca faptele lor s-au prescris (o alta aberatie). Si cum sa am incredere ca clasa politica din care faceti parte cand in sanul ei vedem atatea interese proprii care nu au nici cea mai mica legatura cu interesul public. Iar in legatura cu tragedia din Norvegia, va rog sa ma informati mai bine pentru ca presa transmite mai mult informatiile care socheaza fara sa stie de fapt ca situatia e alta.

  15. bine „bre, nea voiculescule” si daca iti cardeste basescu un kil de coca in masina fara sa stii ,apoi suna la 112 ce te faci? […] ideea e buna insa nu aplicabila…la omor deosebit de grav mai merge…dar de ce sa nu fie aceasta pedeapsa pe cei ce au devalizat economia nationala dupa 1990?de ce sa nu fie considerata vanzarea companiilor energetice strategice si a terenului arabil catre straini act de tradare si sa fie pedepsit ca atare?de ce sa nu fie sabotare a economiei falimentarea voita a companiilor de stat si a umflarii cheltuielilor pentru a fi vandute la pret derizoriu deh,la asta nu te ai gandit?dar umflarea cheltuielilor la km de autostrada nu ar fi si asta o sabotare a economiei nationale?nici mie nu mi place basescu dar nu este mai putin vinovat decat partenerul dvs,domnul nastase si acolitii

  16. vedeti d-le voiculescu,pe noi ne macina alte lucruri..cum ar fi faptul ca simtim ca cei ce au distrus romania scapa si ne mai si rad in nas,ca sa transformi o tara cu potential intr o colonie bananiera iti trebuie mult zel si asta numai pt confortul unora si a celor zece generati de nepoti si stranepoti ai lor , pt ca atat probabil le vor ajunge banii furati de la noi

  17. Va felicit Domnule draga! Sper sa duceti la indeplinire un prim pas spre anihilarea acestor scursuri care fac umbra pamantului. PLus de asta, costul de intretinere al lor nu este deloc justificat, reabilitarea fiind un vis pentru idealisti.

  18. @ moro

    Dan Diaconescu povestea că un coleg de puşcărie trecuse prin următoarea întâmplare (şi am mai auzit, de-a lungul timpului, de asemenea schemă şi pentru alte acuzaţii). Mergea pe stradă şi un domn l-a rugat să stea lângă bagajul său până intră într-un magazin să cumpere ceva. Gestul este suspect, pentru că nimeni nu ar trebui să aibă încredere în altcineva, cel puţin nu în România de astăzi, cu atât mai mult să-şi lase bagajul în grijă. Şi totuşi 9 din 10 cetăţeni rugaţi să aibă grijă de o sacoşă, geamantan sau o pungă cu cumpărături… chiar ar avea grijă de ea. Ei bine, puşcăriaşul spune că a stat cu sacoşa şi, aproape imediat ce celălalt a dispărut în magazin, a fost umflat de câţiva poliţişti de la brigada anti-drog pe motiv că în sacoşe erau droguri. Poate că era o minciună, dar o situaţie credibilă… şi nu ai cum să demonstrezi că sacoşa nu e a ta.

    Nimeni nu vorbeşte despre apucăturile de astăzi de tipul Poliţiei Politice. Parcă astăzi nu există informatori şi dosare politice, pe toţi interesează informatorii de acum 25-70 de ani. Astăzi, în plină democraţie, zeci de mii de oameni sunt probabil urmăriţi şi în cele mai intime momente. Dovadă stau zecile materiale din ziarele de scandal. Chiar Preşedintele României a oferit de câteva ori dovada că ştie exact cam ce conţine dosarele de poliţie politică a unor duşmani ai săi politici şi personali, de la descinderile din vămi cu câteva luni înainte ca ele să se întâmple (pe vremea când se montau microfoane şi camere video) până la ancheta ANI asupra domnului Victor Ponta. Cum să nu am eu certitudinea Poliţiei Politice. Chiar şi cel care nu are nimic de ascuns, poate fi dominat de sentimentul acesta al lipsei de intimitate ce se poate transforma în psihoză.

    Acum ceva mai mult de un an, cineva a intrat prin internet pe PC-ul meu şi la ars. Nu m-am prins şi am spus că este de la fatalitatea ghinionului care mă urmăreşte de mult timp. Acum o lună mi-a mai ars încă unul… de data asta însă m-am prins că e ceva anormal, că prea a semănat cu ce am păţit prima data. Când acum o săptămână a vrut să-mi strice încă unul, m-am prins şi am scos fişa de la internet… şi am scăpat. Din păcate, cum nu sunt atât de bogat să-mi tot schimb PC-urile, acestea sunt din ce în ce mai vechi (din piese recuperate din ceea ce alţii aruncă). Am ajuns deci de la „vechi de 5 ani”, la vechi „din mileniul trecut”. Am pierdut însă sute de materiale vechi, nişte PDF-uri de cărţi din secolul al XIX-lea şi alte materiale de acest fel de care chiar mă foloseam în căutările mele necesare studiului evoluţiei societăţii umane.

  19. Cred ca in afara de acesta lege singura care ar avea un efect major asupra societatii ar fi legea „ori zece”,adica prima fapta si a doua sa fie judecata dupa noua lege …dar la a treia fapta penala sa se adune pedepsele ramase (daca sunt) cu a treia condamnare si sa se imulteasca cu 10.Avem cazuri de infractori cu 20,30 ,105dosare (cazul Bercialu’) si nimic,daca s-ar aplica legea”ori zece” toate aceste lighione aveau pana acum condamnari de 100 sau peste 100 de ani.E singura sansa sa curatam societatea si sa o educam prin legi foarte dure altfel ne amagim intr-o mocirla continua si v-om cheltui sume imense pentru martori,politisti,procurori,anchete,dosare,avocati,judecatori etc si asta de fiecare data cu o noua fapta…..deci??

  20. Ce ai facut mosule, nu iti mai ajunge?
    Cu ce te are Badea la mana?
    Nu ti-a ajuns ca erai cu pata aia veche de imagine, ce dracu ai mai facut la varsta asta?
    Daca se duce dracu antena 3 din cauza ta, sa fii blestemat!
    Eram dispus sa iti trec cu vederea acuzatiile vechi cu Ceausescu dar acum ce sa ma intamplat?

  21. CIRCUMCIZIE PREELECTORALĂ

    Buzele – prepuţul limbii lui Jon*- se pretează la o fericită circumcizie !
    PS : astfel ar trebui « rebotezaţi » cei din pdl-udmr, şi, cu pompă, piticul limbut – Emil.

  22. Sunt de acord cu marirea pedepselor in special pentru omor deosebit de grav si pedofilie, dar oricat de mult ne-ar placea sa-i vedem dupa gratii pentru toata viata, nu mi se pare o solutie, nu doar pentru ca inchisorile vor fi supraaglomerate, ci pentru ca presupune si un efort financiar. Sa ne gandim doar la faptul ca puscariasii sunt mai bine hraniti decat bolnavii.

  23. Fraudarea votului în Parlament poate fi considerată o infracțiune deosebit de gravă, sau ”foarte gravă”?
    Cred că pedeapsa capitală ar putea fi în viitor o soluție pentru toate statele lumii… Și așa planeta este suprapopulată… măcar să scăpăm de infractori… mai sper că poate într-o zi cineva îi va aduna pe toți politicienii care au vândut țara asta în ultimii 20 de ani și îi va executa public…

  24. COPII VENIŢI LA SCHNEKER

    Azi, pe la 11:15, pletosul Niels Schneker de la la Antena 3 ridica problema „permisului de a face copii”, aidoma celui de şofer auto.
    Aproximativ corect, proba practică urmând să se dea pe maşinile (doamnele) pdl-udmr, zic eu. Personal optez pe una din mărcile foarte rulate (Alma şi Lenuţa din Pleşcoi). Nu accept maşini din ograda lui Jon*.

  25. TOT INAINTE !

    Mai acuşi, pe autostrada Bucureşti – Piteşti la km 83, un auto volkswagen ce transporta 22 kg bijuterii aur spre o expoziţie din Sibiu a fost atacată cu ame de foc de proletari înarmaţi. Personalul ce însoţea transpotul galben nu a putut reacţiona deoarece nu a fost suficient loc să întindă zgârciurile de la prăştiile din dotare.
    Cât priveşte expoziţia, aceasta va prezenta bijuteriile Igaş în materie de siguranţă şi speranţă…

  26. Cred ca suntem cu totii de acord ca pedepsele actuale sunt foarte mici. Nu ne putem permite sa riscam destinul copiilor nostri pedepsind un pedofil pentru doar 3-5 ani, uneori chiar mai putin.

  27. DIALOG PREZIDENŢIAL

    Lui Traian Băsescu ascuns de criza mondială în pivniţa Palatului Cotroceni, fiind la al 3-lea whisky mare, mintea îi spune :
    – Bă beţivule, vii sus ?
    – Mai stau.
    – Treaba ta, eu mă duc…

  28. Traian Basescu il cheama urgent la Cotroceni pe Gheorghe Pogea pentru indicatii pretioase.
    – Sa-mi scoti de unde stii 2 miliarde de euro pentru modernizarea penitenciarelor si asigurarea celor mai bune conditii de trai puscariasilor.
    – De unde, Sefu’? Daca am avea banii astia i-am da la invatamant.
    – Mai, tu crezi ca dupa alegeri eu ma duc la scoala?!

  29. dar turnatorii,cand se duc ,unde se duc?cu ei ,saracii cum ramane,hai?eu propun ca ei sa fie alesi parlamentari si sa li se dea cele mai bune afaceri cu statul,sa aiba imunitate la orice fac si spun sau la orice au facut si au spus,etc.asa-i bine,bre,felix? sau mircea?

  30. Chiar dacă pare o soluție potrivită, nu este. Avem exemplul american unde războiul împotriva drogurilor este pierdut de niște decenii deja (uneori chiar din cauza traficului de droguri făcut de serviciile secrete). In America exista pedeapsa cu moartea în majoritatea statelor, pedepsele sunt foarte aspre și cu toate astea rata criminalității este enorma, ca sa nu mai vorbim de populația de deținuți care este cea mai mare din lume.

    O soluție alternativa ar fi eliminarea legilor care considera pedepsesc infracțiuni fără victima, de exemplul traficului cu droguri, prostituției, legea holocaustului, etc. Atât timp cât tutunul și alcoolul nu sunt interzise, de ce marijuana este interzisa (sa comparam numărul de morți cauzate de tutun și alcool cu cel cauzat de consumul de marijuana)? Drogurile de mare risc sunt foarte periculoase pentru ca produc dependenta uneori chiar de la prima doza, dar atât timp cât va exista cerere pentru ele, va exista o piață pentru ele, indiferent de lege sau tabuuri sociale. Pentru drogurile de mare risc am putea urma exemplul Portugaliei unde s-a stopat oficial cercetarea penala pentru consumatori și s-au introdus programe de recuperare a acestora.

    Daca tot vrem sa reformam justiția, de ce sa nu angajam mai multi judecători, sa introducem criterii de performanta pentru procurori și în general sa facem tot ce este posibil pentru a aplica legislația existenta în loc sa pierdem vremea sa creând soluții false la probleme false.

Comentariile sunt închise.