Un lucru pe care îl asteptam – pentru că sunt eu însumi tată si bunic: forumul dedicat de Fundatia pentru Dezvoltarea României părintilor de copii si adolescenti. Aici.

Un loc unde psihologi, profesori, educatori, terapeuti sau alti părinti să-si împărtăsească experienta asupra nenumăratelor probleme cu care copiii nostri trebuie să dea piept, uneori, pe măsură ce cresc: integrarea în grup, nesiguranta, timiditatea, deficitul de atentie, ”rebeliunile” si ”melancoliile”…

Sunt convins, de exemplu, că părinti si comentatori cu state vechi :), precum Andron sau Geta, au un sfat pentru Daniel P.

daniel p.

Incepe scoala
on: August 31, 2011, 06:43

Buna ziua. Ma intereseaza sa stiu cum as putea sa mi ajut baiatul sa nu mai fie „calul de bataie” al celor din clasa. Ma gandesc ca incepe iarasi scoala si ne vom lovi de aceleasi probleme: refuz de a se mai duce la scoala, insistenta de a ne intoarce in orasul natal. Ne am mutat de 2 ani in Bucuresti din cauza serviciului meu si de atunci au inceput problemele la scoala. Baiatul meu trece anul acesta in clasa a saptea.

Ce spuneti?

30 COMENTARII

  1. Din filozofia lui LAO TZI:
    „In timpurile vechi, cel care era capabil de invatatura stia lucrurile cele mai mici si taina adanca. Dar ei erau tainici si – de aceea – nu putea fi cunoscuti. Deoarece nu puteau fi cunoscuti, dadeau o figura dupa inchipuirea mea: erau timizi, ca cei care trec iarna un torent; erau nehotarati, de parca s-ar fi temut de vecinii lor; erau gravi, ca niste oaspeti; erau prudenti, de parca ar fi trecut pe gheata topita; erau simpli, ca un lemn nelucrat; erau de necuprins, ca o vale; erau de nepatruns ca apa tulbure. Erau cei care, pastrandu-si linistea, stiau sa faca curat in ceea ce era murdar. Erau cei care, prin stiinta lor de a face miscarea eterna linistita, contribuiau la viata. Ei urmau calea lui Dao si nu doreau multe. Nedorind multe, ei se multumeau cu ceea ce exista si nu cereau nimic nou”.

  2. @ Dan Voiculescu

    CONSULTAŢIE PE FORUM

    Prin discuţii lungi pe forum, odată şi odată ,
    Luptându-te cu Zeus, tu vei câştiga partida ;
    Căci te va-ntreba ce-ar trebui să facă un tată ,
    Dacă pe fetiţa Eba o paşte un pericol : Syda !

  3. @Daniel P.

    pentru ca baiatul dvs. sa nu mai fie „„calul de bataie” al celor din clasa, incepeti prin a-l invata ca „parintii mei au votat Iliescu”, „Ponta e misto”, „Crin e harnic”, „A3 e cea mai buna televiziune” si „parintii mei voteaza USL” sunt interpretate de colegii lui normali ca injuraturi crancene ce semnifica dorinta de a lua palme.

  4. @ Daniel P.

    Rectificare : DRAGOS cel de la pozitia 4(patru) – deci nu de la poz.3 – e un MARE BOU.

  5. @ daniel p.

    UN SFAT PRACTIC

    Ca să nu-l mai bată iarăşi pe al tău băiat ,
    Intimidează puştii din şcoala elementară ,
    Prezentându-le-n prima zi un film trucat
    În care el cafteşte dur … o javră ordinară !

  6. asa da….asa nu….
    am sa va spun si eu din trairile, dilemele si amintirile mele de parinte. poate folosesc cuiva… poate nu….
    de ce-o fi trebuit si a cui o fi fost vina ca fiul meu a intrebat dupa primele zile de scoala ce este acela un tigan?…ca doar vecini de genul asta aveam de cand se nascuse…
    la ce i-a folosit ca la cinci ani stia tabla inmultirii si jocul de sah iar la sapte ani cand a inceput clasa intai, in prima zi cand a venit acasa cu manualele, pina sa soseasca si maica-sa, completase cartea de aritmetica pina pe la pagina 70, ca de!… era a lui…. si a trebuit sa-i cumparam alta…
    cum s-o fi simtit cand dupa ce l-am dus la un club de sah profesorul i-a spus sa vina saptamana urmatoare la concurs… si dupa ce a luat premiul intai i-a dat o medalie de locul trei pe motiv ca nu avea suficiente…..
    cum v-ati simti atunci cand copilul vostru este invitat sa-si ridice premiul de sfarsit de an scolar si el are aceeasi comportare cu fiul lui Moromete?
    vrem sa ne modelam copiii… dupa cine? dupa cum suntem noi… dupa cum ne-am fi dorit sa fim? dupa modelele de succes actuale?
    puii de pauni nu sunt frumosi pentru o cioara… si viceversa.
    parinti! inainre de incepe si a incerca sa va „invatati” copiii…. schimbati-va voi!

  7. Am descoperit forumurile in urma cu ceva vreme, cand cautam niste raspunsuri. De atunci, am ramas fidel acestor mijloace moderne de interactionare.

  8. anghel, ai un copil inteligent si creativ. Nu e vina lui ca cei din jur sunt mai prejos decat ar trebui. Sistemul e la pamant, desi invatamantul ar trebui sa conteze cel mai mult pentru societate. E clar ca educatia nu se primeste doar la scoala. Eu nu sunt de acord cu aducerea pe lume a unui copil doar de dragul de a avea unul.

  9. Daca tot am fost „amintit” pe blog, ma simt dator cu un raspuns:
    Sa incepem cu inceputul, vorba unor „inaintasi” :)
    sunt parinte de fete in primul rand.(tendinta de a se bate cu cineva este net inferioara ca si la baieti,ele avand preocupari mai pasnice) Fete au inceput procesul de socializare cam de la varsta de 1.5 ani., umbland la cresa.

    La 3 ani am reusit sa le inscriu la o gradinita de stat, la care era practic imposibil de ajuns. In primele luni de zile le intrebam:”ce ati facut astazi, cu cine v-ati jucat?” iar raspunsul a fost, „mai cu nimeni, pentru ca toti plangeau dupa bunica, dupa mami etc (pentru ca pana la 3 ani au stat acasa cu mami (in tarile dezvoltate nu se sta asa de mult)…”
    Prima concluzie: – socializarea de la varsta frageda este foarte importanta.
    Daca-l tineti inchis in apartament….sa stea doar sa invete…fara a avea prieteni , sa iasa la joaca etc…o sa creasca o planta de camera. Stand in fata calculatorului/televizorului toata ziua te deconectezi de la realitatea cotidiana.
    Desigur si cu implicatii de sanatate, pentru ca imunitatea dupa cum se stie nu se dezvolta fiind inchis intre patru pereti.

    Am avut deasemeni sansa de a locui cu copiii la casa. Pe strada ce are o lungime de 200 m cred, sunt numai familii tinere si totalizeza peste 20 de copii. Sper ca va dati seama ce era in casa mea cand veneam din deplasari si vroiam sa fiu alaturi de copii. Gradinita e putin spus.

    In acelas timp ceilalti parinti le interziceau copiilor sa-si aduca prietenii la ei in casa – ca faceau mizerie…stati pe strada si va jucati!…
    De Craciun merg cu totii organizat cu colindul (desigur eu in umbra, ca sunt micuti)., iar a doua zi legam saniile unele de altele si le agatam de masina (cu viteza mica)…toti cu zapada pe frunte cu nasurile rosii…exclamand:”ce tare!” „Voi aveti cel mai tare tatic!”. Iar la zilele de nastere isi pun in casutele postale unul altuia invitatiile la petrecere, invitatii facute de ei.

    Cu fetitele nu am avut probleme , si sper sa nu fie, de genul celor enumerate de Daniel P., insa pot spune din experienta personala, pentru ca am avut asemenea cazuri – toti baietii se bat, sa zicem mai toti. Eu desigur nu am facut exceptie.:)

    Tatal meu, economist de altfel dar si maestru in sport/lupte Sambo, ma mai invata acasa cate o miscare/doua….iar daca nu faceam cate 200 flotari pe zi – eram pedepist. Incercam cateodata sa trisez…dar el tot timpul simtea dupa taria muschilor…..si pedeapsa venea instantaneu.
    La un moment dat am avut la scoala o altercatie in sala de sport cu „seful gruparii smechere din scoala”. Proful de sport ne-a alungat pe amandoi de la ora. Ce am facut noi? Desigur ne-am batut in vestiare, razbunadu-mi inclusiv toti prietenii de suferinta.
    Din acea clipa echipa mea nu a mai avut nici o problema pana am terminat scoala.
    Tatal tot timpul imi zicea”trebuie sa fii pregatit tot timpul sa fiu capul familiei, daca mie mi se intampla ceva?tu ramai principalul in casa! La 10 ani stiam sa trag cu arma de vanatoare, sa conduc autotorismul si multe alte chestii de baieti :).-drept pentru care si acum ii sunt recunoscut tatalui (conduc peste 70 000 km pe an fara nici un accident).

    Cand urmam cursurile unui colegiu (unii colegi din camin invatau dupa ce au venit din armata URSS, unii din ei aveau 2-3 ani de armata, eu 15 ani langa parinti).
    Nu doresc nimanui sa simta ce am simtit noi cei „mici”acolo o anumita perioada – cu treziri la 1 noaptea , flotari si bocanci in ficati,sa faci cu ei sparing,sa te ridici la bara fixa dublu fata de cat poti maxim…(cica ca sa devenim barbati, dar de fapt era o razbunare intrucat ei asa au fost tratati in armata) – noi neavand voie sa-i lovim.
    La un moment dat am aflat unde umbla ei si se antreneaza. Era o sectie sportiva de kick boxing. M-am inscris si eu acolo. (m-am dus direct in vizuina).Dupa cateva „momente” de sparing, intrucat in sala toti eram egali in fata antrenorului – m-am razbunat., devenind ulterior buni amici.Dar oricum m-am mutat din acel camin/Parintii asa au decis.

    Baiatul meu care va veni :) , cu siguranta va sti de la varsta de 10 ani sa conduca masina, va umbla la Karate/kick boxing/lupte libere, la inot si la ce va mai dori, iar socializarea il va face sa nu fie timid.

    Fuga de la o scoala la alta nu e o solutie.
    Mai exista si o serie de parinti care-si doreau fete., iar dupa ansterea unui baiat incearca sa-l alinte ca pe o fata…iar eventualele ocupatii extrascolare tin mai mult de activitatea fetelor decat a baietilor.
    Consider ca e o abordare gresita, intrucat din „mosi stramosi” se stie ca barbatul este cel care trebuie sa duca greul intr-o familie., iar inavatandu-l cu fusta ii facem mai mult rau.

    Firea lucrurilor este ca fetitele trebuie sa devina femei feminine (si nu masculine, ca avem si cazuri din astea) iar baietii trebuie sa devina barbati si nu femei.

    Trebuie gasit acel echilibru intre a invata non stop si a socializa. Ultimile studii din domeniu au demonstrat ca, chiar daca copilul tau a invatat pe nota 10 din clasa 1 pana a terminat facultatea nu inseamna ca tu ca parinte poti sa fii linistit ca va avea un viitor bun. Acest lucru nu e o garantie.
    Ca sa reusesti in viata trebuie sa interactionezi cu semenii, sa socializezi.
    Bucuria suprema si scopul final al unui parinte este de a-si vedea copilul la locul lui, fericit si „aranjat in viata” si desigur cu calitatea de OM.

    Acum 2 ani am implinit 10 ani de absolvire a facultatii. In Aula universitatii, in fata Rectorului si a decanului fiecare „absolvent ” se ridica la tribuna si trebuia sa spuna pe scurt realizarile sale din ultimii 10 ani…./familie/cariera…
    Cu surpindere am auzit de la unii (care invatau foarte bine in facultate), ca nu au familie, copii si ca inca sunt in cautarea de sine….

    Pana a ajunge la facultate…

    Exista un dicton latin:” MENS SANA IN CORPORE SANO” – intr-un corp sanatos o minte sanatoasa.

  10. @DV
    Faptul ca mai comentam pe acest blog in timpul serviciului nu inseamna ca nu ne indeplinim sarcinile de serviciu in totalitate :)sau ca avem mult timp liber – doar ca stim sa ne organizam timpul.

    Fiind in strainatate, imi face placere sa interactionez/socializez cu semenii mei si cu Dvs, chiar daca Dvs personal dialogati putin cu noi.

  11. daniel p., dirigintele a incercat sa rezolve conflictele aparute intre copii? Ar fi primul care ar trebui sa ii ajute, pentru ca isi cunoaste elevii.

  12. mai @andron, spui ca acei colegi de camin facusera 2-3 ani in armata sovietica; de vreme ce crezi atat de mult (si de putin coerent) in virtutile karate, kick boxing samd, nu crezi ca te apropii destul de mult de conceptiile lor? Poate preferai o demonstratie de muay-thai in Aula Magna… din Chisinau probabil.

  13. Eu cred ca este prea inteligent si sufletist.
    Ar fi mai bine daca ati gasi o scoala pe masura capacitatilor sale.

    Va doresc o zi buna !

  14. @zelea
    Nu.
    Am incercat sa explic ca in viata trebuie sa fii barbat. Si s-a cerut un sfat pentru acel tanar din clasa a 7.
    Pot sa schimbe parintii scolile cat or vrea…va exista un moment dat in viata crucial cand va avea nevoie de curaj….insa el nu-l va avea – pentru ca a fugit de greutati tot timpul.

    P.S. Nu barbatie din aia care aparea la unii colegi romani (si basarabeni) in camin doar cand erau beti. (lucru ce-l detest).

    Artele martiale de dezvolta – nu pentru a sparge caramizi cu capul,pentru a te organiza un grupuri infractionare (sau alte blasfemii cum propui a se intampla in nu stiu ce Aula – AULA de care ziceam eu se afla in Piata Romana din Buc).
    Sunt pentru dezvoltarea spiritului, echilibrului si a curajului sanatos.
    Umblati la sala si mai putin lupte in fata calculatorului :)

  15. mi-as fi dorit ca si parintii mei sa-si poata tine in brate nepotii cand isi doresc ei….ideal macar de ar putea trai in acelas oras.
    as fi si eu mai linistit….si i-as fi indeplinit si cea mai mare dorinta a mamei – sa locuiasca in oras. Cand se va putea ma tem ca va fi prea tarziu…:(

  16. “Domnule” Dan Voiculescu , astazi trimisii d-stra s-au inselat amarnic in incercarea lor de a ma jigni, umili, ameninta ,santaja, speria …in instanta Tribunalului Bucuresti sustinuti de Judecatorul Axinte .

    NIMIC ! Nici macar moartea nu ma va impiedica sa duc acest proces pina la capat, cu toti judecatorii incompetenti si corupti, avocati teribili in naivitatea lor, si cu tot ajutorul dat de toti cei care gindesc ,simt si actioneaza ca d-stra…

    De-ar fi sa ajunga parti in proces chiar si nepotii d-sta ,pentru ca, daca sinteti un individ informat, asa cum pretindeti,trebuie sa fi aflat pina acum ca “niciodata nu se stie…”
    Inca o data va asigur ca va inselati, cu totii, in privinta mea ! Toti cei care nu ati inteles ca pentru mine nu exista nici patrie, nici credinta, nici familie, nici iubire, daca sint sterpe… .

    Singurul Prieten si Stapin nu-mi este decit ADEVARUL !
    Răspunde

Comentariile sunt închise.