Unde e granita dintre umor, insulta si puseu xenofob? Si cum ar trebui – din responsabilitate, nu orgoliu – sa reactionam la asta?

Veuillez installer Flash Player pour lire la vidéo

(Consideratiile despre romani incep la minutul 6).

Traducerea, daca e nevoie:

„Atunci când arbitrul va arunca moneda în aer pentru a stabili impartirea, nu e sigur că o să mai cadă pe pământ, cu toti românii ăia acolo(…) Se ştie că sportul naţional în România nu este fotbalul, ci cerşitul (…)Trebuie să evitam de contactul direct cu românii, pentru că au păduchi. Ştii cum se zice la pubela în română? Bucureşti!”

24 COMENTARII

  1. Avand in vedere ca insultele acestea sunt deja o recidiva cred ca MAE ar trebui sa trimita o nota de protest Frantei. Pacat ca MAE nu gandeste la fel… a declarat ministrul ca nu e o pozitie oficiala a statului francez, deci nu se impune o reactie a Romaniei la aceste afirmatii xenofobe, discriminatorii si insultatoare pentru intreg poporul roman.
    Deja e a 2-a oara, in 5 luni de zile, in care Romania este insultata. Si de cine? De sora ei mai mare, o Franta care nu mai e de mult acel pol al libertatii, egalitatii si eruditiei. Pacat ca nici o urma din spiritul marilor romani nu curge prin venele actualilor nostri conducatori. Rusine lor, rusine Frantei!
    Traiasca Romania!

  2. De ce nu s-a aprobat schimbarea denumirii din rromi in tigani pt aceasta etnie ? este numele lor de sute de ani … a initiat Prigoana demersul parlamentar ..
    De ce pe buletinul nostru prescurtatea e ROM ? si strainul care citeste datele din acel buletin ar trebui sa stie diferenta dintre RROM si ROM ?
    De ce Germania , Elvetia si alte tari au reusit sa rezolve problema tiganilor romani iar Italia , Franta si mai nou Spania nu ?
    De ce sa nu ne numeasca statele vestice tigani pe toti atunci cand presedintele Basescu apare pe taote posturile internationale ca se duce sa danseze electoral cu tiganii iar distinsa sotie a lui apare imbracata in haine tiganesti ?
    De ce ne miram ca vom fi o tara de tigani atat timp romanii fac 1 maxim 2 copii iar tiganii nu au probleme in a face 5-6 cu toate taierile lui Boc pe acest segment .

  3. Francezi au gustat doar o mica parte din „curcubeul romanesc” si deja s-au speriat.Nu ei erau cei care ne invatau cum ar trebui sa ne comportam cu cetatenii de etnie roma?Ne ascundem dupa deget si nu spunem lucrurilor pe nume.Majoritatea celor care provoaca probleme peste hotare dar si in tara sunt tigani.Doar daca fac un scurt sondaj al reportajelor televizate si trag concluzia asta.Nu spun ca toti sunt la fel asa cum nu spun ca romanii nu cauzeaza si ei probleme , dar daca nu recunostem de unde provine cu adevarat problema si ne impartim cuvintele in asa fel incat acestea sa nu aduca vreo jignire pentru ca ar putea fi interpretate ca si rasiste atunci nu vom ajunge niciodata sa solutionam cu adevarat aceste probleme.
    Contraziceti-ma si spuneti ca doar daca priviti la TV nu vedeti ca marea parte a actelor de violenta , lupte in strada cu topoare si pistoale nu sunt savarsite de acestia, iar eu imi voi retrage aceste cuvinte.Problema noastra a tututor indiferent ca vorbim de tigani sau orice alta etnie e ca inchidem ochii , plecam capul si ne lasa-m calcati in picioare de toata lumea fara sa ne aparam propriile interese, pentru ca mai mult ne intereseaza de ce zic altii despre noi decat de ceea ce traim noi zi de zi.
    Ne surprinde ca francezii ne fac paduchiosi si cersetori ? Dar oare ce am facut noi ca sa le schimbam aceasta impresie.Ne laudam peste hotare cu marile noastre personalitati precum Brancusi , si in tara nici macar nu ii bagam in seama operele si nu ii cinstim numele.
    Cu mare regret in suflet o spun , dar ne meritam soarta.Asta este soarta pe care o aveam din cauza celor care ne conduc, lipsa lor de cultura si de gandire si permanenta lor gandire avara ne-au adus aici.Noi suntem vinovati ca ei sunt la putere, pentru ca acceptam puiul si chibritul pentru votul nostru, noi suntem vinovati pentru ca dansam pinguinul la mitinguri in loc sa ne strigam durerile.
    Nu imi place ce au facut francezi , dar mai mult nu imi place ce face STATUL ROMAN in aceasta privinta si in multe altele.Suntem reprezentati de tzatze si suntem un popor de barfitoare pe la coltul strazi.
    Cand vom invata sa nu mai vorbim la coltul strazii si sa spunem ceea ce gandim si simtim cu adevarat , abia atunci vom fi POPORUL LUI MIHAI VITEZUL , pana atunci suntem doar niste copilasi ce se ascund dupa fusta mamei atunci cand stranuta cineva.

    In Franta mi-a fost interzis dreptul la libera circulatie atat mie cat si colegilor mei , si cand am incercat sa ne cerem drepturile , ne-au fost inchise gurile imediat si motivul a fost ca trebuie sa se mai faca anumite verificari.Sau facut verificari pana in momentul cand noi deja trebuia sa parasim Franta.
    NIMENI NU NE-A BAGAT IN SEAMA.

    Asta e Romania , tara europeana.Aceste cuvinte au fost egale cu zero pentru oficialitatile franceze , chair daca noi aveam tot dreptul sa fim acolo si chiar daca verificarile despre care ei vorbeau au fost facute cu mult timp inainte sa ajungem la destinatie.

  4. In cadrul programului de satiră „Les Guignols de l’Info” : „Tactic, trebuie evitat contactul direct cu românii, pentru ca au paduchi”.

    DIALOG CONCILIANT

    – Domnule franţuz de ce ne condamnaţi ?
    – Pe bune-ţi spun, m-am procopsit cu „laţi” !
    – Dar de la cine, cum şi unde i-ai luat ?
    – De la soţie făcându-mi datoaria de bărbat.
    – Poţi fii mai explicit ? E vorba de sindrom ?
    – Nu dragule, Anne-Marie are amant un rrom…

  5. Dacă astfel de lucruri ar fi complet neadevărate, nu cred că ne-ar deranja prea tare. Eu cred totuşi că nici noi nu avem o părere prea bună despre noi, dar ne deranjează când astfel de aprecieri vin de la alţii.

  6. TRASEISTE, CURVE, DANSATOARE, HOTI, DELICVENTI, SHARLATANI, CRIMINALI, TZIGANI, CERSETORI, BANDITI, SPARGATORI, CLONATORI DE CARTI DE CREDIT, MANELISTI, S.A.M.D…. ASTA E IMAGINEA ROMANIEI IN LUME !!!

  7. Cum raspund autoritatile?
    Nu raspund. Au alte griji. Afaceri. Terenuri. Mall-uri. Ciolane cu carnita. Sunt ocupati.
    Si nici n-o sa raspunda.
    Cum ar trebui sa raspundem noi?
    Eh, aici e cam greu.Punem osu’ la treaba. Devenim si noi niste cetateni onorabili cu totii. Muncim. Respectam legile. Ne respectam intre noi.
    Fie mergem tot inainte ca n-a murit nimeni de rusine, pana acum si n-o sa moara…ca obraz gros si incapatanare…exista din belsug.

  8. Imaginea Romaniei nu este facuta tandari, ci asta este realitatea. Asta exportam, tigani, cersetori, baieti destepti. Trebuie mai intai sa vedem ce e in ograda noastra, sa ne educam, sa crestem pana ajungem la civilizatia europeana.

  9. Imaginea Romaniei nu este terfelita numai in spoturile din Vest, ci si la noi. Ce poate sa spuna un strain cand vede limbajul suburban din campania electorala bucuresteana, imaginile cu blonzii din Stefanesti si Sinesti ? Cand ajung prin Bucuresti (noroc ca nu prea des, evit pe cat pot…) sunt in primul rand socat de densitatea de bruneti pe metru patrat.

  10. Bun, daca nu ne doreau binele, atunci nici macar nu ne spuneau defectele in mod comic si prieteneste…
    Mai grav e cand nu ti se spune cand/ ce gresesti ori ce defecte ai pentu a putea culege roadele, adica daca tie nu iti spun ca esti mudar pe fata si ca ar tebui sa te speli si mergem sa facem cunostiinta cu viitori tai socri… atunci… ce sa mai zic.
    Asta e umor francez de bine… Da, asa e pubela in romana= Bucuresti, pentu ca sunt atat de multi soblani ce misuna pe strazile si mai ales stau si in palatele alea ce au aptinut ex-comunistului- zic ei- Ceausscu…
    Daca stau bine sa ma gandesc, pubelari/ bucuresteni nu au fost in stae sa dea macar cu var pe toate acele blocui construite de un oman adevarat si nu de cei care sunt acum la putee in slujba austro-ungailo din funtea tari.
    Numai bine! Scuzati stilul direct!

Comentariile sunt închise.