Atunci cand la nivel academic apare o astfel de dezbatere (alte detalii aici sau aici), care implica o posibilă datorie istorica pe care Romania o poate fructifica fie si diplomatic, tine de minima responsabilitate civica sa investighezi, sa te interesezi, sa-ti pese. În niciun caz un astfel de subiect nu poate fi ignorat fara argumente si fara o dezbatere.

Sunt foarte interesat de opiniile voastre pe temă.

23 COMENTARII

  1. Nu ştiu cam câţi euro reprezintă un miliard de mărci imperiale, dar am idee cum am putea recupera 48 de milioane de euro, reprezentând suma actualizată pe care o firmă românească pretinde că nu a încasat-o de la beneficiar, în prezent compania Thyssen Stahl, ca urmare a livrării unui vapor de tablă laminată, la începutul anilor ’80.

    http://www.agerpres.ro/media/index.php/justitie/item/89458-Cel-mai-vechi-dosar-din-Romania-va-fi-analizat-marti-de-CSM.html

  2. CALCUL ESTIMATIV

    Nu cred că nemţii se vor supăra
    Ci vor plăti, cerându-ne şi scuze ;
    Iar cu banii, Udrea ar cumpăra
    Cam douăzeci de mii … de frunze .

  3. Din ceea ce eu stiu,datoria exista.Este documentata si confirmata din punct de vedere al actelor detinute de catre Germania si partial de catre BNR,a carei baza de date este incompleta.Existenta acestei datorii,din punct de vedere al diplomatiei ofera Romaniei o parghie cu care poate negocia alte interese ale tarii noastre.
    Un astfel de demers ar trebui realizat si in cazul celorlalte state care au datorii,mai putin istorice,catre Romania.Desi datoria Germaniei este una „istorica” documentata in 1935-1940 ,datoriile altor state precum:Irak,Cuba,Ucraina (complexul industrial Krivoi Rog,unde se plateste in continuare de catre Romania pentru conservarea sa, constructia intregului oras Dolinska,ridicat in totalitate de romani ),Mozambic etc. sunt datorii uitate de catre autoritatile romane si nu sunt atat de „istorice” precum ceea a Germaniei.
    Este bine ca se pune in dezbaterea unei comisii din senat aceasta datorie,dar ar fi la fel de bine ca diplomatia romana sa se trezeasca in ceea ce privesc datoriile celorlalte state catre Romania.
    Noi avem bani de luat de la alte state (datorii ce ar putea fi platite chiar si in produse sau alte modalitatii,nu numai prin bani efectivi,sa zic asa ),dar in schimb imprumutam bani de la FMI,ca sa se plateasca pana la urma pensii si salarii si sa fure cei de la putere prin constructia de autostrazi pe hartie.

  4. Excelent! Felicitari pentru initiativa de a cerceta in detaliu acest subiect. Sper sa incepem sa recuperam banii pe care i-am imprastiat prin toata lumea.

  5. la cata nevoie avem de bani, daca o asemenea datorie exista trebuie ceruta imediat..merita oricum cercetata o asemenea posibilitate

  6. cu un grad de absorbtie al fondurilor europene de 3% e clar ca acest guvern nu este interesat de atragerea unor bani in tara altfel decat prin imprumut

  7. Cred ca o minima responsabilitate din partea Oanei Florea ar face ca ea sa mearga la Circa Financiara si sa plateasca impozit pe banii incasati din chiriile incasate pe camerele din Geamandurii.

  8. Inteleg ca urmeaza sa se infiinteze o comisie, deci suntem la inceput. Ar fi important sa ne primim banii.

  9. Angela, macar a fost demarata procedura. Daca va exista vointa din partea puterii, nu ar trebui sa mearga greu.

Comentariile sunt închise.