Ma alatur semnalului de alarma tras de Jurnalul National pe tema pericolelor generate de invatamantul romanesc. Avem din ce in ce mai multe accidente in gradinitele si scolile de stat din cauza unor vicii de sistem:

„Suntem atât de săraci, încât personalul din grădiniţe şi şcoli este extrem de redus. Ce poate face o educatoare cu 30 de copii de 2-3-4 ani? Aceşti copii nu sunt şi nu pot fi învăţaţi cu un program strict, milităros. Nu le poţi spune: „Faceţi pipi în secunda asta şi pe urmă nu mai cereţi o oră!”. Sau „Nu aveţi voie să vă doară acum burtica!”. Ca atare, oricât ai fi de bine pregătită, din toate punctele de vedere, lucrurile tot îţi scapă de sub control, la un moment dat. Cum să te împarţi între 10 copii care vor la toaletă, 10 care plâng că vor la mama şi alţi 10 care urlă că le e foame? Bugetele şcolilor şi grădiniţelor nu mai ajung şi pentru plata îngrijitoarelor. În loc de două îngrijitoare, câte ar trebui să fie la 30 de copii (vorbesc de un minim, nu de ideal), dacă pot fi suportate acele salarii de mizerie pentru una la 100 de copii. Astfel, în unele unităţi de învăţământ, s-a ajuns ca salariile îngrijitoarelor să fie achitate de părinţi. În altele, din cartiere şi localităţi mai sărace decât media, părinţii nu pot suporta asemenea cheltuieli. Şi atunci, totul rămâne o loterie – dacă vor scăpa cu bine sau nu copiii respectivi din încercarea care îi aşteaptă.” (jurnalul.ro – Pericol de moarte in gradinite)

Totusi, o clasa politica responsabila nu poate face din siguranta copiilor nostri o loterie. Din acest motiv, cred ca Opozitia trebuie sa-si utilizeze urgent toate caile de actiune parlamentara si edilitara pentru a bloca un declin care pare sa devina endemic.

26 COMENTARII

  1. Da, de acord. Numai sa faca in sfarsit ceva, ca pana acum opozitia ne-a lovit numai cu vorbe. Macar sa faca ceva, orice, numai sa vad si eu ca e vie!

  2. e greu ca intr-o Tara in care si autoritatea statului autoritar e in disolutie sa pui in ordine chiar un lucru enorm de important cum e educatia prescolarilor, a copiilor nostri…

  3. Gradinitele si scolile sunt o a doua casa pentru micutii nostrii, deoarece ei isi petrec destul timp si intreprind diferite activitati in aceste institutii. Tocmai din acest motiv, institutiile trebuie sa ofere conditii optime pentru a contribui la dezvoltarea fizica, psihica si intelectuala a copilului.

  4. As vrea sa vad asa ceva.Din pacate asta este doar un domeniu si nu este singura problema.Baga-m in inchisoare asistente medicale si le shinjuim ca nu a murit alaturi de copii aceia arsi.Ministrul nu plateste pentru ca sistemul functioneaza la o capacitate macar minima din punct de vedere al personalului.Faptele vorbesc.

  5. Eu cred ca Guvernului convine de minune situatia…educatia la pamant conduce la populatie usor de manipulat.

  6. @ marco

    Nu stiu exact daca „shinjuim” sau „schinjuim” noi asistentele medicale dar te rugam frumos pe tine sa nu mai schingiuiesti limba romana . Daca nu te astamperi, te „baga-m ” (sic) la inchisoare . :)

  7. SOLUŢIE DE AVARIE

    Sătule până-n gât să mai aştepte
    De la Guvern,o rezolvare în principiu ,
    Mamele ar vrea situaţia s-o-ndrepte ,
    Implantându-şi câte … un marsupiu .

  8. portocalele stricate sunt interesate numai de comisioane din diverse proiectele…atat…din educatie nu iese banu’…nu-i intereseaza!

  9. Eu sunt de parere ca atunci cand invatamantul chiar fie el de stat se va plati pe bani buni de catre toti, va aduce si roade,

  10. Am avut in liceu si scoala generala cei mai buni profesori de pe lume-de la care am invatat tot ce stiu azi.Am sa-i port pentru vesnicie in suflet pentru blandetea si rabdarea cu care m-au luminat.De aceea nu-i cred pe cei care proclama Apocalipsa scolii romanesti.Cata vreme vor mai exista dascali ca ai mei nimic nu este pierdut !

  11. Sper ca opozitia sa faca si ceva concret, pe langa atatea vorbe, declaratii si dezbateri televizate. Refuz sa cred ca nu pot face nimic doar sa vorbeasca.

    Ajutati-ne ca ne omoara astia !

  12. Daca am acceptat prin vot ca nu mai avem nevoie ca societate sa ne protejam profesorii, educatorii si medicii, proababil ca nu mai avem nevoie nici de copii… Unii conationali au „inteles” repede asta, asa ca i-au trimis la „export” si pe acestia, asa cum base i-a trimis pe medici… Nu ne mai revenim….

  13. Gabriel, in urma cu cat timp ai terminat scoala? Nu cred ca esti la curent cu actuala situatie intalnita in sistemul romanesc de invatamant. Profesorii buni sunt pe cale de disparitie, deoarece nu pot trai cu un salariu minim.

  14. @Negatorul
    La care? Jilava,Gherla sau poate Aiud.Poate termenul de comunism sau iti da fiori fierbiti pe sira spinari.Eu te rog,sa nu mai citesti ce scriu eu.NU ESTI OBLIGAT.Eu promit ca incerc sa imbunatatesc,ceea ce e gresit.
    Cu stima (pentru cunostintele tale) si fara respect (pentru gandirea comunista), un om liber.Poti spune acelasi lucru despre tine?

  15. Si iata ca acest declin continua! A aparut pe piata „privatul” care este foarte bine organizat dar care te ca jumoale de niste banuti! Macar acolo iti stii copilul in siguranta! Insa in conditiile astea ma intreb pentru ce mai platesc taxe si imppozite? De sistem de sanatate nu ma pot bucura, sistem de pensii falimentar, educatie pe apa sambetei! Si banii mei si ai dvs. din taxe si impozite unde se duc?

Comentariile sunt închise.