Mai tineti minte cum s-a apucat presedintele Incurca-Lume sa-si avertizeze ministrii „sa nu cada in plasa unei povesti de genul: sa luam bani din China”?

I-am scris atunci, pe 6 ianuarie, o scrisoare in care explicam logica elementara a diplomatiei si miza strategica EVIDENTA a unei relatii cu China.

„În şedinţa de Guvern din data de 7 decembrie 2011 aţi declarat că speraţi “că miniştrii nu vor cădea în plasa unei poveşti de genul << sa luăm bani din China>>”.

Domnule Presedinte, intelegeti ca distrugeti pe termen lung relatiile internationale ale României?

Ati distrus relatia cu Franta si Rusia. Ati amenintat grobian Germania ca nu mai platiti contractele semnate de statul roman cu resortisantii germani. Ati compromis intrarea in spatiul Schengen. V-ati umilit ridicol in relatia cu Statele Unite ale Americii si cu Marea Britanie, vorbind despre o axa care nu a existat decat in imaginatia dumneavoastra. Acum, in conditiile in care nu aveti un dialog echilibrat cu niciun partener occidental, v-ati apucat sa distrugeti si relatia cu China!” (Detalii aici)

Am insistat cu argumente pe 28 iunie:

„Pentru a rezista acestei presiuni, avem nevoie urgent de surse alternative de finantare, de parteneri care, in acest moment, nu sunt expusi la criza europeana. Pe langa relatiile traditionale din zona euro-atlantica, este esential sa dezvoltam proiecte comune si cu alte economii puternice, cum sunt cele din China, India, Brazilia sau Rusia, precum si cu statele aflate in curs de dezvoltare din Africa si Asia, in care produsele si specialistii romani se bucura inca de o buna reputatie. In ultimii doi ani, statele europene au atras investitii chineze de peste 100 de miliarde de euro. Spania, Italia, Franta, Ungaria au stiut sa incurajeze aceste finantari.”(detalii aici)

Astazi, progresiv, primim nota de plata pentru „vigilenta” lui Traian Basescu. E graitoare:

„Anul trecut, investitiile directe realizate de China in strainatate au afisat o crestere anuala de 21,7%, pentru a atinge 68,81 miliarde de dolari, adica 5,2% din fluxurile internationale de capital. Din acest total, investitiile in sectorul nonfinanciar au sporit cu 25,9% pana la 60,18 miliarde de dolari, cele in sectorul financiar ridicandu-se la 8,63 miliarde de dolari. La sfarsitul anului 2010, investitorii chinezi au infiintat 16.000 de intreprinderi in 178 de tari, acoperind toate sferele economice. Este pentru prima data cand investitiile directe chineze le-au depasit pe cele japoneze si britanice… Romania lipseste cu desavarsire de pe harta.” (Unde a investit China 377 mld. dolari. Romania nu figureaza pe harta, fin.ro)

29 COMENTARII

  1. De mult stau cu un ochi pe ştirile din China, şi blogul meu le reflectă în cea mai mare parte. :D Scriu despre lucruri interesante pe care le descopăr pe diferite site-uri mai ascunse privirii, păcat că nu le citeşte nimeni. :lol:

    De exemplu nu am auzit despre ştirea următoare
    http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/11/relatia-romano-chineza-evolueaza-cu.html
    în nici un buletin de ştiri. Poate nu am ascultat eu cu maximă atenţie… sau poate chiar nu a fost această ştire în buletinele de ştiri.

  2. Franta este una din tarile cu care Romania nu are o relatie foarte buna in acest moment, iar de acest lucru este responsabil in totalitate Basescu.

  3. DEBUŞEU

    Vor construi chinezii un mare abator
    Căci în Bucureşti e criză de mâncare ,
    Deşi Prefectu-i cunoscut ca furnizor
    De câini comunitari şi … javre ordinare .

  4. PICĂTURA CHINEZEASCĂ

    Pe nesimţite, China cumpără pământul ;
    O prorocire Biblică, o ştie numai Sfântul,
    Poate şi păcătosul Jon*cu ochii de calmuc
    Mai cunoscut de toţi ca Preşedintele Flaimuc.

    El ce-a minţit în plen jurând pe Sfânta Carte
    Că nu lovise pruncul, de Iad va avea parte ;
    O bestie bolnavă pornită să distrugă ţara
    Până să-i moară viaţa, că nu apucă primăvara.

    „Nota de plată”? ironie, e pe puţin ctastrofală,
    Jon* a curmat atâtea vieţi, făcând din asta fală.
    Ca bun creştin l-aş pune după gratii să trăiască
    Doar ascultând superba picătura chinezească.

  5. Investitiile sunt la pamanat in Romania, iar acest guvern incompetent nu face nimic pentru a atrage investitori straini.

  6. „Deci, deci n-ati inteles nimic” domnule Voiculescu. Basescu nu vrea decat sa fie anticomunist cu orice pret. Nu-si strica domnia sa imaginea asociindu-se cu niste comunisti. Mai bine sarac si „curat”. Probabil ca asta e-n capul Presedintelui. http://gabriel20.com (Intrati sa vedeti ce alege Basescu? Regele sau grobianul)

  7. ® FRICA DE ADEVĂR

    Frica de adevăr conduce România
    Unui popor ce-l domină mânia,
    Aceeaşi frică ce conduce-ntreaga lume ;
    Alte concluzii sunt doar simple glume.

  8. Dedicată lui ex Adrian Năstase veşnicul perdant,
    preocupat să-i piardă pe toţi ce nu-l recunosc…

    RUGA ŞI BUTURUGA

    Fereşte-te să apelezi exagerat la ex-ri,
    Tranşându-ţi imaginea cu flexuri.
    E ca şi cum ţi-ai face la icoană ruga :
    – Salvează-mi Doamne buturuga !

  9. Daca in anii comunismului Romania a avut o relatie privilegiata cu China, legaturile s-au deteriorat de la Revolutie incoace datorita acestui guvern incompetent, astfel ca investitiile derulate de asiatici s-au redus pana la cateva zeci de milioane de dolari anual.

  10. basecu este omul americanilor si face jocurile lor…chiar daca asta inseamna sa lase romania sa se duca pe apa sambetei

  11. Acum avem deja ambasador. Inaltimea si Excelenta sa va fi puntea de legatura intre finantele Chinei si oamenii de afaceri romani. :)

  12. Vazusem zilele trecute prin Bucuresti un panou publicitar cu Florin Piersic facand publicitate complexului Dragonul Rosu. Nu mi-a placut. Era mult mai OK, daca ar fi facut unei corporatii industriale / financiare chineze.

  13. Vreo reactie dinspre Cotroceni? Noi nu suntem in stare sa atragem nici fondurile nerambursabile, din cauza institutiilor care coordoneaza intreg procesul.

  14. „Ţările aşa zis nordice – Germania, Olanda, Finlanda, Austria, ar putea lăsa moneda Euro în seama flancului sudic – Spania, Grecia Italia, Franţa, şi să fondeze propria lor monedă, ferită de inflaţie: NORDEURO. Propunerea aparţine lui Hans-Olaf Henkel, consilier al Bank of America.”

    PS : N-a comentat pentru dvs. reporterul Adrian Năstase care l-a halit pe Mircea Geoană făcâdu-l Ex Preşedinte al Senatului.

Comentariile sunt închise.