Marti, 28.02.2012, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, primarul din Sfantu Gheorghe a fost audiat in dosarul in care am solicitat verificarea unei potentiale discriminari a cetatenilor de nationalitate romana din aceasta localitate, care, desi reprezinta aproximativ un sfert din populatia totala a orasului, nu au niciun reprezentant in randul functionarilor publici din primarie.

Cu acest prilej, domnul Antal Arpad a contestat calitatea mea procesuala de a sesiza CNCD si, totodată, a sustinut ca raportul de 119 la zero dintre maghiarii si romanii angajati in Primaria pe care o conduce este întâmplător, lasând sa se înteleagă fie că romanii nu-si doresc un loc de munca in respectiva institutie, fie ca niciun roman nu se ridică la standardele de competentă solicitate.

Pe langa aspectele de ordin strict juridic, pe care le las în seama specialistilor, trebuie sa remarc ca orice cetatean al României are nu doar dreptul, ci chiar obligatia de a face toate demersurile legale pentru a combate orice modalitate de limitare a unor drepturi pe criterii etnice. Mai mult, in calitate de senator, am jurat sa respect Constitutia si legile tarii, implicit, m-am obligat sa nu accept nicio forma de discriminare.

Sincer, mi-as dori sa cred ca situatia din primaria Sfântu Gheorghe este doar o întâmplare. Din pacate, realitatea, statistica si bunul simt impiedica pe orice om inzestrat cu o judecata dreapta sa accepte ca raportul dintre competenta si profesionalismul maghiarilor si românilor din orasul condus de domnul Antal Arpad este de 119 la zero. Asadar, “puritatea” etnica din primaria Sfantu Gheorghe ramane suspecta.

Realitatea este ca, în municipiul Oradea, de exemplu, unde raportul dintre români si maghiari este invers decat cel din Sfantu Gheorghe (maghiarii reprezentand cca. 25% din populatia totala), in Primarie sunt angajati zeci de cetateni de etnie maghiara si este absolut normal sa fie asa!

Statistica demonstrează că, in general, în orasele în care ponderea numerică a unei minorităti depăseste 10% din populatia totală, aceasta are reprezentanti în randul functionarilor publici din Primarie, în mod natural, fără a fi necesare interventii ale institutiilor care combat discriminarea.

Orice evaluare de bun simt dovedeste că, din cei aproximativ 15000 de români care locuiesc în Sfantu Gheorghe, oras afectat, ca mai toate orasele medii si mici din Romania, de o lipsa acută a locurilor de muncă, trebuie sa fi existat cel putin cateva zeci de cetateni de nationalitate română care să-si fi dorit sa devina functionari publici in primărie. Si, totusi, in randul celor efectiv angajati, nu există niciunul.

In consecinta, pentru a nu lasa aceasta tema la un nivel teoretic, fac o propunere concreta: îi rog pe toti cetatenii de nationalitate română, locuitori ai municipiului Sfantu Gheorghe, care au dorit sau ar dori să se angajeze în primăria din localitate, sa-mi trimita un mesaj (e-mail:[email protected]; telefon:0214.60.20.68).

Le promit ca voi avea grija ca toate mesajele lor sa ajunga la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si voi actiona, in continuare, împreuna cu ei, pentru a ne asigura ca “întamplari” de 119 la zero, pe criterii etnice, nu vor mai fi posibile in România.

Cand statul doarme (sau se preface ca doarme), cetatenii trebuie sa-l trezeasca!

39 COMENTARII

  1. Halal coincidenta/intamplate! Nici macar un roman? Sa fim seriosi, astea sunt povesti. Se stie ca Jud. Covasna este „cucerit” de maghiari, care „fac legea”. Acolo nici macar numele satelor/comunelor nu este in limba romana. Daca esti cu masina si intrebi directii intr-o localitate, nu ti se raspunde daca vorbesti romaneste; sansele sa te ratacesti sunt foarte mari. Ar fi strigator la cer daca cei de la CNCD nu ar considera aceasta situatie drept o discriminare. Sa speram doar ca nu vor fi influentati de factori de ordine „interna”….

  2. Felicitari pentru initiativa.Asa vad munca unui senator/deputat.Avand initiativa si actionand.Romanii din zona respectiva cred ca se pot adresa si FACIAS,doar e vorba de dreptul unui cetatean.
    Trebuie sa luati in considerare ca acei oameni,ce ar dorii sa devina functionari publici la primaria Sf. Gheorghe,probabil se tem de persecutiile primarului si nu numai.Nu m-a refer la persecutii cu caracter violent (sa fie batuti,torturati ,,…NU ma refer la astfel de persecutii) ,ci la presiuni in modul in care isi desfasoara activitatea.
    Primarul Antal Arpad , se considera stapan si face incodata afirmatii cu caracter RASIST.
    Nesimtirea acestui primar nu are margini,si simt nevoia sa aduc chiar eu la cunostinta institutiilor internationale acest lucru.Din 15.000 sau 14.000 de romani CHIAR NICI UNUL NU ESTE CAPABIL SA FIE FUNCTIONAR PUBLIC?

    Domnule Antal Arpad,sunteti un RASIST.Hitler cred ca este idolul dumneavoastra si Mein Kapft ,biblia cu care dormiti sub perna.

  3. @ Dan Voiculescu

    Domnule Voiculescu,
    Eu vă lansez o provocare şi mai mare, una istorică, poate de dimensiune mondială.

    Cetăţenii sunt obligaţi să plătească nişte contribuţii pentru a se asigura la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pe de altă parte, CNAS ar trebui să asigure serviciile medicale ale cetăţenilor. Disfuncționalitățile în domeniul sănătăţii construiesc o evidenţă că CNAS nu-şi respectă clauzele contractuale.

    Puteţi sprijini cetăţenii României să dea în judecată CNAS, atenţie, în solidar cu preşedintele CNAS şi ceilalţi conducători ai Casei, pentru nerespectarea contractului?

    Aş sublinia din Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006:

    ART. 217
    (1) Asiguratii au dreptul la un pachet de servicii de baza in conditiile prezentei legi.

    ART. 226
    (1) Asiguratii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicatiilor ei, pentru recuperarea sau cel putin pentru ameliorarea suferintei, dupa caz.
    (2) Tratamentul medical se aplica de catre medici sau asistenti medicali si de alt personal sanitar, la indicatia si sub supravegherea medicului.

    ART. 231
    Asiguratii beneficiaza de medicamente cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala pentru medicamentele cuprinse in lista de medicamente prevazuta la art. 232. Modalitatile de prescriere si eliberare a medicamentelor se prevad in contractul-cadru.

    Toate aceste probleme din sănătate înseamnă încălcarea prevederilor legii şi a contractului-cadru. În consecinţă, dat fiind că CNAS nu-şi îndeplineşte sarcinile contractuale, există, după părerea mea, un motiv de acţionare în judecată.

    NIMENI în lume nu a făcut aşa ceva. Vă încumetaţi?

  4. Ma tot intreb, ce au facut astia de la UDMR pentru tara? Absolut nimic. Ei au fost implicati numai in combinatiile puterii. Atat.

  5. Imi place mie gulasul, dar tare antipatici imi sunt ungurasii din udmr si pcm. Au un tupeu! Si sunt si foarte vicleni.

  6. @ Dan Voiculescu

    LIMBAJ COMUN

    Românii din Sf. Gheorghe vor să te îndemne ,
    Să vorbeşti cu Antal Arpad, chiar la primărie ;
    Căci de nu ştie româneşte, îi poţi face semne
    Dar discret, să nu vadă nimeni … la autopsie .

  7. din pacate, din pricina acestei nefericite alegeri a primarilor si a presedintilor de consilii judetene intr un singur tur nu vom scapa de reptila arpad antal.

  8. @Bibliotecaru

    O idee foarte buna.Totusi eu as dorii si ca daunele provocate de acestia in sistemul medical si NU NUMAI,sa fie platite chiar de cei care le-au cauzat.Astfel , acel sef de la CNAS , care a atribuit sume imense de bani pentru sistemul informatic din sanatate , sa plateasca dauna.Dauna este reprezentata de faptul ce acel sistem informatic NU ESTE FUNCTIONAL.
    Nu se mai poate,asa.Chiar dupa 20 de ani , nu s-au saturat de FURAT.Polonia desi a fost o tara din blocul sovietic.Desi a fost impartita si distrusa de razboi,a reusit sa isi revina si liderii sai au inteles ca TREBUIE SA CREEZE ceva pentru poporul lor.

    Sunt satul de marlani si sunt satul de „cefele late” care vesnic NU PATESC NIMIC ,chiar daca sunt dovezi clare cand comit infractiuni.Daca s-ar aplica legea in tara asta ,mare parte din problemele noastre sa-r solutiona.Dar,aici fiecare FURA si fiecare trage pentru el si neamurile sale.

    Coruptia este ceea care ne-a adus in acest punct si daca acest „obicei” nu o sa fie combatut cu adevarat ,viitorul (asa cum eu il vad) o sa fie unul „negru”.
    Eu sunt dispus sa merg cu pedepse , de 25 de ani de puscarie pentru cei care comit fapte de coruptie,indiferent la ce nivel.
    Daca un politist a luat 50 ron spaga , sa i se de-a 25 ani.
    Daca un director a luat spaga ,sa i se de-a 25 ani.
    De frica ,macar unii vor inceta sa comita aceasta fapta,si usor usor ,societatea o sa se indrepte spre normalitate.
    Pe langa pedeapsa cu inchisoarea ,sa riste si confiscarea averii , chiar daca aceasta apartine rudelor de gradul 1 ,sotie sau copii.

    Atunci o sa se cuminteasca.

    Daca esti cinstit si stii ca NU COMITI ASTFEL DE FAPTE , NU ARE DE CE SA ITI FIE FRICA.Aceste pedepse sa fie aplicate in cadrul acelor fapte care sunt EVIDENTE.Daca exista o proba video ,spre exemplu atunci infractiunea este EVIDENTA.

    M-am saturat ,sa vad interlopi care desi lovesc cu masina oameni pe trecerea de pietoni, exista o proba video care dovedeste acest lucru , TOTUSI acestia scapa,sau in cel mai bun caz li se da o pedeapsa de 1 an cu suspendare.

  9. Care au fost criteriile urmarite de angajator?! Limba materna – maghiara – inteleg ca era obligatorie.

  10. @ marco

    Dacă aveţi bunăvoinţa să recitiţi ce am spus…

    Puteţi sprijini cetăţenii României să dea în judecată CNAS, atenţie, în solidar cu preşedintele CNAS şi ceilalţi conducători ai Casei, pentru nerespectarea contractului?

    Acel „în solidar” chiar asta înseamnă, că cei care au luat hotărâri sunt vinovaţi alături de instituţie şi sunt condamnaţi alături de instituţie, funcţie de decizia găsită. Juridic, obligaţia solidară reprezintă acel raport obligational cu pluralitate de subiecte care pretinta particularitatea ca oricare creditor solidar poate cere plata in intregime a datoriei sau oricare debitor solidar este tinut sa execute intreaga prestatie la care are dreptul creditorul.

    Deci, fiind vorba despre un contract, decizia nu se va finaliza cu câţiva ani de puşcărie, ci cu ceva bani de plătit, foarte mulţi bani. Asta înseamnă că şeful actual al casei, eventual şi cei anteriori, vor plăti o parte din suma de bani, vor avea sechestru pe avere, vor rămâne săraci lipiţi pământului.

    Eu nu vorbeam despre un sistem informatic nefuncţional, că asta nu este treaba cetăţeanului asigurat, este treaba managementului casei, eu vorbesc despre oameni care mor cu zile pentru că nu li se oferă serviciile pentru care plăteşte asigurare. Dacă un asigurat nu primeşte morfină sau citostatice, deşi este îndreptăţit să le primească, înseamnă că CNAS nu-şi respectă prevederile contractuale şi trebuie să plătească despăgubiri. Un reclamant nu ar fi o problemă pentru şefii CNAS, dar un milion de reclamanţi înseamnă miliarde de euro.

    După un astfel de proces să vedeţi că nu se mai înghesuie neaveniţii să ocupe posturi de şef pe la CNAS. Nimeni nu riscă să ocupe un astfel de post ştiind că se poate lăsa cu recuperare de prejudicii de pe urma prostului management.

  11. @Bibliotecaru

    Nu numai ca am avut bunavointa,dar si placerea sa recitesc.Am vrut sa intaresc afirmatia facuta de dumneavoastra ,recunosc totusi ca am folosit formularea „Totusi eu as dorii si ca daunele provocate…”.
    Am avut acelasi gand.Recunosc eu sunt mai „plastic” :D …in exprimare.
    Referitor la partea in care CNAS nu isi respecta prevederile contractuale , cu bolnavii de cancer si nu numai,cred ca se poate merge chiar si la gandul de a fi acuzati de genocid.Actiunile lor ataca un sector al sigurantei nationale.Deciziile lor ucid oameni ,prin faptul ca nu ofera oamenilor un drept CONSTITUTIONAL ,dreptul la sanatate.

    Eu am facut referire la sistemul informatic,pentru ca eu nu ii consider vinovati de incompetenta sau management defectuos si de ABUZ.Au stiut ca sistemul NU ESTE FUNCTIONAL.Au fost informati in acest sens,dar cu toate astea au decis sa suplimenteze fondurile de „reparare a problemelor” desi acest sistem informatic NU A FOST FUNCTIONAL.Daca el nu mergea ,atunci era responsabilitatea celor care sau angajat sa creeze acest proiect sa il predea FUNCTIONAL.Astfel costurile de solutionare a problemelor trebuiau suportate de firma care a creat sistemul informatic.Pe acest tipar ,nu pot sa nu observ ca a fost luata o decizie de suplimentare a fondurilor IN PLINA CUNOSTINTA ,si astfel se concluzioneaza ca sa dorit „sifonarea” acestor bani.

    Daca eu produc pix-uri ,nu pot sa va vand dumneavoastra doar carcasa ,fara mina din interior.Daca dupa ce v-am vandut un pix ,vin si v-a spun ca trebuie sa platiti si mina din interior ,se poate spune ca e vorba de santaj ,iar daca nu e vorba de banii dumneavoastra ,se poate spune ca e vorba de o „sifonare” a banilor respectivi.

    Concluzia,este ca SUSTIN TOT ceea ce a-ti scris.Mi-as dorii ca asa ceva sa se intample ,si mi-as dorii sa se intample pe toate domeniile NU nu mai in sanatate.
    Domnule Dan Voiculescu,
    Si eu sustin afirmatiile domnului @Bibliotecaru si sunt pregatit sa imi ofer intreg sprijinul,pentru o astfel de actiune ,si nu numai.

  12. @ marco

    Problema cu sistemul informatic este de foarte mulţi ani. El a trecut prin foarte multe forme. Întâmplător m-am jucat şi eu cu el, încă de prin 2007. Una din problemele acestui program îşi au rădăcinile şi din faptul că cei de la fruntea CNAS nu sunt specialişti în asigurări. Modificările în sistemul de raportare au un ritm de o schimbare la două sau trei luni. Instabilitatea este o problemă pentru programator, pentru că nu vorbim despre schimbări pe la punctaje (acolo unde modificările sunt banale) ci chiar la sistemul de raportare, la modul de introducere a datelor, la modul de prelucrare a datelor… schimbările fiind chiar şi la baza de date. Se pare că nimeni în România nu poate să clădească un sistem funcţional timp de 20 de ani, toate trebuiesc adaptate după două sau trei luni. Altfel un astfel de program se găsea gratuit pe internet… din păcate la acel program nu mai puteai să adaptezi româneşte o dată pe lună. Sunt multe probleme venite chiar de la această instabilitate… dar mai este o problemă.

    Prima versiune a SIUI avea aspectul şi funcţionalitatea unui program de tip FoxPro sau dBase ce păreau făcute de un absolvent de liceu cu profil informatic într-o săptămână de muncă lejeră. Între timp programul de la început nu mai are nimic de-a face cu cel prezent.

    Astăzi domnul Gâdea a lansat o replică spre nemurire, în cadrului unui discurs lung de tot, în timp ce Crin Antonescu aştepta cuminte să i se dea şi lui dreptul la discurs. Acest lucru memorabil… „Sigur că probabil…„.

    Aici e problema, „sigur că probabil” acest program a însemnat şi nişte bani unde trebuie. „Sigur că probabil” toţi doctorii observau că înainte de alegeri li se cereau situaţiile şi la mijlocul lunii nu numai la finele lunii. „Sigur că probabil” la un asemenea cost de producţie a programului se putea face un sistem de operare de tip LINUX…

    Oricine ştie să facă un astfel de program bază de date ştie că singurul lucru important este să gândeşti baza de date sau sistemul de baze de date… Restul, adică programul de exploatare a bazei de date, de introducere a datelor, de consultare a datelor, de extragere a datelor de tip query… sunt aplicaţii banale. „Şmecheria” este să faci o bază de date pe care să nu ajungi niciodată să o schimbi. Dacă ajungi să ai nevoie de o schimbare a bazei de date după doi ani de funcţionare… eşti terminat.

    Acea emisiune de la Antena 3 în care nu ştiu cine şi-a băgat CNP-ul şi pe site figura ca asigurat, deşi nu era… m-a făcut să râd… De ce? Pentru că nici măcar nu era o problemă a programului ci a faptului că informaţia din baza de date nu avea consistenţă. Acel CNP rămas aiurea acolo este o consecinţă a faptului că cineva nu a făcut o modificare în momentul când domnul respectiv a rămas fără loc de muncă. După ce a trecut acel moment, cine să mai verifice, cine să mai schimbe? Este aceiaşi situaţie cu cei care figurează morţi deşi sunt în viaţă, sau cei care figurează în viaţă deşi sunt în mod real morţi… „Sigur că probabil” cei cu adevărat morţi nu ar trebui să voteze… dar asta e deja altceva.

    Domnule marco,
    În concluzie aş vrea să vă spun că oricât de bună ar fi tehnica şi inteligenţa, cât timp oamenii nu au şi calitatea de Oameni… degeaba. Dacă am avea alţi oameni „la butoane”, dacă am avea oameni cărora să le pese cu adevărat de banul public… altfel ar sta lucrurile. Până politica nu va numi specialişti în posturile de conducere ale instituţiilor de stat şi va numi diferite personaje care nu au decât o calitate, sunt loiali faţă de cine trebuie… degeaba discutăm de programe.

    La Genocid s-ar putea adăuga şi următorul articol, Tratamentele neomenoase.

    Genocidul

    Art. 357. – Săvârşirea în scopul de a distruge în întregime sau în parte o colectivitate sau un grup naţional, etnic, rasial sau religios, a vreuneia dintre următoarele fapte:
    a) uciderea membrilor colectivităţii sau grupului;
    b) vătămarea gravă a integrităţii fizice sau mintale a membrilor colectivităţii sau grupului;
    c) supunerea colectivităţii ori grupului la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugere fizică;
    d) luarea de măsuri tinzând la împiedicarea naşterilor în sânul colectivităţii sau grupului;
    e) transferarea forţată a copiilor aparţinând unei colectivităţi sau unui grup, în altă colectivitate sau în alt grup, se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

    Dacă fapta este săvârşită în timp de război, pedeapsa este detenţiunea pe viaţă.

    Înţelegerea în vederea săvârşirii infracţiunii de genocid se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

    Tratamentele neomenoase

    Art. 358. – Supunerea la tratamente neomenoase a răniţilor ori bolnavilor, a membrilor personalului civil sanitar sau al Crucii Roşii ori al organizaţiilor asimilate acesteia, a naufragiaţilor, a prizonierilor de război şi în general a oricărei alte persoane căzute sub puterea adversarului, ori supunerea acestora la experienţe medicale sau ştiinţifice care nu sunt justificate de un tratament medical în interesul lor, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
    (…)
    Dacă faptele prevăzute în prezentul articol sunt săvârşite în timp de război, pedeapsa este detenţiunea pe viaţă.

    Sigur, aceste articole se referă mai mult la acţiuni pe timp de război… Dar dacă s-ar demonstra că FMI-ul sau/şi Banca Mondială au legătură cu ce se întâmplă în România, Comisia Trilaterală, Grupul Bilderberg… sau ceva de genul ăsta… altfel stă treaba.

  13. Domnule Dan Voiculescu,

    Am o rugaminte simpla,la dumneavoastra.Transmiteti un mesaj din partea mea numitei . NARCISA IORGA.

    MAAAARRRRSSSSSS……comunist-o!!!!!Ocupi o functie publica,mailul este unul public ,in consecinta NOI poporul (ciumpalacii) avem voie sa iti scriem si sa iti vedem fata.

    Vreau sa vad dosarul de colaborare(sunt sigur ca au colaborat) ,toti membrii CNA.Trebuie sa il faca public,tocmai pentru ca sunt FUNCTIONARI PUBLICI.

    Tovarasa Narcisa Iorga,permiteti sa v-a vorbesc. MAAAAARRRRSSSS COMUNIST-O.

    Imi cer scuze in fata dumneavoastra si a celor care ar putea citi acest comm,pentru limbajul folosit,dar nu imi cer scuze in fata membrilor CNA.
    Simt ca nu mai pot.Simt ca inebunesc ,cand vad modul in care se comporta aceste „animale” .

    NARCISAAAAA……..ESTI O COMUNISTA INFECTA.Si o mincinoasa ,si sper ca cei de la Antena 3 ,sa te de-a in judecata,sa iti ceara dauna si sa ramai in chiloti,pentru afirmatiile MINCINOASE si defaimatoare pe care le-ai facut.
    Afirmatiile mele sunt facute conform ART 30 Libertatea de exprimare din Constitutia Romaniei.

  14. @Bibliotecaru

    Total deacord,cu afirmatia „cât timp oamenii nu au şi calitatea de Oameni… degeaba.”. Stiu ca pot fi o mie de programe si soft-uri,dar important,sau mai bine zis ,cel mai important este factorul UMAN.
    Sunt solutii bune care nu pot fi implementate tocmai din simplul motiv ,ca ele nu vor devenii niciodata viabile tocmai din cauza factorului uman,aflat in sistem.Ma refer strict la faptul ca acel factor uman ,se refera la caracteristica pe care a-ti enuntat-o si anume …..calitatea de Oameni.
    Tocmai lipsa acestei calitati de „OM” , ne-a adus in situatia actuala.Sunt constient ca nu vom scapa de aceasta „boala” ,prea curand (defapt cred ca eu o sa mor inainte sa apuc o astfel de perioada) ,dar imi doresc ca ea sa se diminueze ,si macar urmasii mei si restul populatiei sa se bucure de acest lucru.Coruptia,incompetenta ,slugarismul si chiar incapacitatea de a mima macar, compasiunea si simtul civic,nu mai vorbesc despre patriotism,sunt factorii ce distrug aceasta tara si pe noi cei care locuim sau nu in ea,pentru simplul motiv ca suntem cetateni ai acestei tari.

    Problema cu sistemul informatic de la CNAS ,stiu ca exista de foarte multi ani.Stiu ca si aceea demonstratie ,nu reprezinta un exemplu miraculos,dar modul de gestionare ,de implementare a acestui soft reprezinta adevaratele probleme.Nu partea tehnica m-a deranjat ,ci faptul ca la momentul cand soft-ul ,sau toata tehnica a fost predata ca si functionala ,acesta NU A FOST FUNCTIONAL.Desi nu era functional,tot noi am platit pentru o greseala a celui care a creat sistemul.Desi el trebuia sa il predea la „cheie”,asa cum se spune.

    Daca le-ar pasa catusi de putin.Dar ei se gandesc doar la FURAT.
    Sincer ,sunt atat de multe probleme ,atata marsavie incat eu sincer ,simt ca nu mai pot.Am momente cand ma „deconectez”,dar din pacate cand intru iar in priza …imi explodeaza capul de cata marsavie si mai ales PROSTIE (CRASA INCOMPETENTA ) ,vad la cei ce ne administreaza banii.

    Eu am spus-o si o repet.Nu sunt un intelectual,nu pretind a fi.Dar stiu de ce sunt capabil,care sunt competentele mele si ce functie as putea sa am si ce functie nu.Totusi ,la noi observam prosti in cele mai inalte functii.
    Chiar si eu ,pot venii cu solutii mai bune in anumite domenii,pe care le cunsoc mai detaliat ,decat o fac cei aflati in functii de conducere.Dar probabil ,asta se intampla din simplul motiv ca imi pasa de cei din jurul meu.
    As vrea sa dezbatem si mai mult acest subiect,din pacate simt nevoia unei „deconectari”,un moment de respir-o.
    Totusi promit sa revin ,cu un viitor comentariu.

    Dezbaterea face bine gandurilor oamenilor si unei societati.
    Macar ,asa ca fapt divers poate venim noi cu solutii ,daca ei nu sunt in stare,macar pentru noi ,ca sa nu plecam capul si sa spunem „NU STIU….NU MA BAG” , si sa acceptam toate procariile ca si cand ar fi un factor de normalitate.

  15. De la lumea din „Piaţă” adunate

    „HG 69/2012”- valabila pe durata nedeterminata !

    Art. unic. Începînd cu data de 01. 01.2012 Guvernul României ofera slujbe gratuite tuturor somerilor.
    Slujbele vor fi oficiate de preoti, episcopi, arhiepiscopi si de Preafericitul, presedinte al României.

    Masuri anticriza:

    1. Reangajarea obligatorie a pensionarilor pentru a putea finaliza marile realizari incepute in Epoca de Aur: Canalul Dunare – Marea Neagra , Dunare-Bucuresti, constructia unei noi Case a Poporului etc.

    2. Impozitarea consumului de hartie igienica in functie de straturi, deoarece in asa vremuri cacacioase nu se poate trece cu vederea un asemenea potential . Cei care nu manânca nimic si in consecinta nu „produc” vor plati un impozit forfetar.

    3. Taxa pe aer la un nivel de 0,04 euro/mc consumat. Numarul de mc consumati va fi stabilit de catre specialistii Guvernului impreuna cu Medicii de familie, in functie de capacitatea pulmonara a fiecarei persoane. Astmatici au reducere de la 25% pina la 100% in cazul cind se opresc din respirat mai mult de 15 minute.

    4. Impozitarea pe kilogram. Orice roman peste 35 de kg este un „gras nesimtit ”, pe principiul lui Basescu ” slabutul il duce in spate pe cel gras „.

    5. Taxa pe „vanturi trase”, ca prea s-au obisnuit romanii sa-si dea aere. Se vor monta detectoare la fundul fiecarui contribuabil care vor inregistra numarul vanturilor trase, intensitatea sunetului, intensitatea mirosului. Taxa va adauga 24% la factura de gaz si va fi obligatorie ca taxa „radio -Tv” de pe factura de curent.

    6. Taxa pe a doua limba vorbita. Daca au bani si timp sa invete o alta limba in afara de romana, sa le fie rusine si sa plateasca pentru asta, pentru ca sigur o fac intentionat ca sa poata pleca din tara . Taxa va fi de 50 % din valoarea totala a alocatiei care a primit-o persoana respectiva pina la virsta de 18 ani de la stat. Sunt scutiti de taxa ungurii din Harghita, Covasna si Mures deoarece ei oricum nu stiu decit ungureste deci nu se pune problema ca ar sti mai mult de o limba.

    7. Orice barbat care are mai mult de 124.899 de fire de par va plati o taxa pe fir de par echivalent a 10 euro / 1000 fire de par . Peste 20000 de fire in plus se va considera ca ai un alt cap si se va impozita dublu. Cei cu chelie proeminenta si /sau cu suvita peste chelie sunt scutiti.

    8. Persoanele care isi rod unghiile vor achita TVA care va fi calculat la 100 de grame de unghii la un pret care va fi stabilit de catre guvern deoarece consuma un aliment si e normal sa plateasca.

    9. Persoanele cu dizabilitati care umbla in carucioare pe strazi (scaune electrice, conform D-rei Elena Basescu) vor achita taxa de drum ca orice autovehicul. Cei care nu au carucioare electrice, ci din acelea impinse de o persoana (insotitor cu retributia micsorata cu 15%) vor plati „taxa de atelaj impins/tras de animal de povara” (bou/vaca in cazul nostru). Daca vor fi prinsi cu taxa neplatita, li se va confisca caruciorul si vor fi trimisi acasa pe jos.

    10. Taxa de caldura pentru vara deoarece orice cetatean care tine geamul deschis primeste gratuit incalzire prin bunavointa Sfantului Guvern si nu este normal. Astfel pentru fiecare geam deschis vara, la caldura peste 18 grade se va plati o „taxa de geam deschis” in valoare de 12 euro/geam. La mai mult de 3 geamuri deschise se va considera a doua casa si se va impozita dublu. Pentru geamurile inchise se va acorda o reducere de 50% dar numai pina la 24 de grade.

    11. Sugarii si bebelusii care folosesc pampers (nesimtitii!!!) vor plati o taxa de poluare in functie de gradul de periculozitate care il prezinta fiecare din reziduurile acumulate in scutec. Pentru stabilirea gradului de periculozitate in care se incadreaza fiecare bebelus se vor trimite obligatoriu pina la 1 iulie 2011 pentru fiecare copil intre 0 si 2 ani mostre din „produsul” rezultat si acumulat in pampersi la sediul Guvernului pentru a fi analizate. Ulterior fiecare parinte va primi acasa o declaratie de impozitare pe care o va achita in 24 de ore la cea mai apropiata agentie CEC.

    12. SI NU IN ULTIMUL RAND, TAXA PE PROSTIE , CA SUNTEM ATAT DE PROSTI SI ÎI RABDAM SA-SI BATA JOC DE NOI !!!

    13. Se va elimina impozitul pe venit in 2 faze. In prima faza se va elimina venitul …

  16. @ marco

    Mai @marco ,vezi sa nu te fortezi prea mult caci iti va curge sange din nas !
    Ia o pauza si invata intre timp sa mai scrii romaneste caci esti de-a dreptul penibil.
    MARS DE AICI ANALFABETUL-E (sic) !

  17. @Bibliotecaru * Buna postare. Felicitari. Ce face coalitia toxica de la putere se incadreaza perfect la Genocid art. 357, aliniatele c) si d)
    c) supunerea colectivităţii ori grupului la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugere fizică;
    d) luarea de măsuri tinzând la împiedicarea naşterilor în sânul colectivităţii sau grupului;
    Ma intreb de ce opozitia nu ii ataca in justitie.

  18. AFIŞE

    În fiecare cutiuţă poştală din holul scării blocului este semiintrodus un miniafiş electoral pdl, pe hârtie cretată de 209mm x 147mm, descris astfel :
    – pe o faţă este scris „Greva LOR te costă pe TINE 1,4 milioane euro pe lună ! iar sub text o caricatură alb-negru reprezentându-i pe Voiculescu, Antonescu şi Ponta ;
    – pe cealaltă faţă este scris cu alb pe fond roşu „Parlamentarii PSD+PNL+ PC au intrat în grevă de lux”, iar mai jos o fotografie recentă a lui Sergiu Nicolaescu cu menţiunea „El este unul dintre chiulangii”.
    Extrag toate cele 44 afişe, rup 43 dintre ele şi le arunc într-o cutie sub privirile celui care le-a plantat, pe care îl conduc până la uşă adresîndu-i îndemnul :
    – Schimbă barca bădie, mortul vostru nu mai reânvie !
    Avantaj io …

  19. @trasnea

    Wooowww.Atat ai putut,TOVARASE trasnea?Hai ca poti mai mult.Intre timp cand te uiti in oglinda ,urmele de maro se sterg singure ,sau trebuie sa te chinui sa scapi de aceste urme,evident aplicate de „stii tu mai bine cine”.

    Am mai explicat si cu alta ocazie si altor persoane despre DREPTUL LA LIBERTATEA DE EXPRIMARE – art.30 Constitutia Romaniei,dar pentru tine tovarase nu ma voi mai stresa,nu se merita efortul,cu tine….TOVARASE.

    Ai ceva de comentat la afirmatiile pe care le-am facut?Sau pentru ca NU stiu gramatica Limbii Romane ,NU AM DREPTUL SA IMI EXPRIM OPINIILE….tovarase? (la intreb. 2 nu te chinui sa raspunzi,stiu deja CE GANDESTI).

    Poate o sa te lamureasca o afirmatie ce imi apartine (pozz 28),”Eu am spus-o si o repet.Nu sunt un intelectual,nu pretind a fi.”
    Si chiar daca nu sunt un intelectual ,tovarase tot am DREPTUL SA IMI SPUN PUNCTUL DE VEDERE,ca la vot NU MA INTREABA CAT DE BINE STIU GRAMATICA LIMBII ROMANE.

    Draga tovarase trasnea,sper ca ti-ai primit cotizatia pe comentariul facut,ca de nu ….atunci chiar esti ************ (stelutele tin loc de cata imaginatie ta,sunt curios ce o sa iasa :))))) ,apropo nu e o jignire ;) ).Daca nu ai inteles,permite-mi sa iti pun urmatoarea intrebare? Pe ce stat de plata esti,sau daca esti?
    In functie de raspunsul tau,o sa realizez ce fel de OM se ascunde in spatele pseudonimului.

    Eu sunt ANALFABET,dar cel putin nu sunt pupi******** (completeaza folosindu-ti imaginatia si DEX-ul ,pe care sunt convins ca l-ai memorat din scoarta in scoarta,dar din pacate NU ai inteles si sensul anumitor cuvinte )

    In concluzie ,tovarase „trasnea” ,crezi ca pe langa acest DEFECT ( pe care mi l-am asumat ;) ) ,poti spune ceva si cu referire la ideile formulate de mine in comentarii ?
    Poate afirmatia (pozz.28),”Dar stiu de ce sunt capabil,care sunt competentele mele si ce functie as putea sa am si ce functie nu.” o sa iti solutioneze DILEMELE.

    Tovarase „trasnea”,sunt convins ca nu ai inteles nimic din ceea ce am spus,nu din cauza „gramaticii” mele defectuoase ,ci din simplul motiv,ca o entitate precum esti tu,nu poate sa inteleaga o expresie simpla DREPTUL LA *************** (stiu ca nu o sa poti completa stelutele pentru ca nu cunosti sensul expresiei).Cunosti forma dar nu si fondul.

    Apropo , CUM E CU FUNCTIA PUBLICA?Populatia are dreptul sa cunoasca cine detine o FUNCTIE PUBLICA?Populatia,are dreptul sa ii „scrie” sa i se adreseze unui FUNCTIONAR PUBLIC?Un analfabet ca mine,are voie sa i se adreseze unui FUNCTIONAR PUBLIC?
    Nu te mai chinui sa raspunzi ,pentru ca ai avea nevoie de o calitate foarte importanta ….OMENIE.

    Acum ,poti sa te intorci sa dai raportul ,si apoi sa votezi in continuare cu IDOLII tai aflati la putere.Apropo ,IGAS este incult?Sau nu poti vorbi de rau pe proprii sefi?
    Te poti intoarce la idolii tai precum Plesu ,care nu stie sa raspunda la o intrebare simpla de logica.Stii tu ….”daca participi la un maraton,si il intreci pe cel de pe pozitia a 2-a ,…….pe ce loc esti ?”.Un mare INTELECTUAL DEALTFEL,dar care uite ca o da si in bara.Uite ca IDOLII au defecte.
    Un mare intelectual ,care accepta si sustine o putere ce lasa copii bolnavi de cancer FARA MEDICAMENTE.

    Tovarase „trasnea”,eu raman cu ciumpalacii,tu ramai cu :
    – Narcisa (functionarul public ,deranjat ca mailul PUBLIC si chipul ei PUBLIC ,este cunoscut de …….PUBLIC)
    -Plesu (un mare intelectual ,ce tine partea unor oameni ce fura si condamna la moarte copii bolnavi de cancer si nu numai)
    -Anastase (fura in Parlament si reinventeaza matematica)
    -pot continua la infinit,cu astfel de exemple

    Concluzia : EU cu ciumpalacii,TU tovarase cu „prietenii” tai

    P.S. Sper sa nu imi spui ca am recurs la …..TROLLING (cunosti dex-ul ,trebuie sa cunosti si acest termen )

  20. @Marco

    Din beşteleala de la 3o care „trasnea” a căcat, cu două „căci” în unicele fraze consecutive, se probează valabilitatea proverbului cu ciobul şi oala spartă.

  21. @Zambila
    Da,se probeaza.Dar eu am recunoscut demult ca am o problema,sa scriu corect gramatical.Tovarasul trasnea oricum ,nu cunoaste nici macar termenii.Pot fi acuzat,ca fiind agramat ,dar nu ANALFABET.Din cate se observa,pot scrie (chiar daca nu corect ) si pot citi.Totusi tovarasul trasnea,a vrut sa imi dovedeasca un lucru esential.Poti pretinde ca esti un intelectual si in realitate creierul sa iti fie la fel de neted precum oglinda unui observator.

  22. marco, una e libera exprimare (dreptul la libera exprimare) si alta inseamna a nu cunoaste deloc gramatica limbii romane. nu scrii prost ca idee emisa.
    dar la tine limba romana, gramatica limbii romane = Pulbere.
    mai rau decit un student arab in romania, dupa 3-4 ani de trait pe aici.
    nu poti pleda pentru valorile romanesti in momentul in care nu poti stapini o valoare romaneasca, si anume, limba romana.

  23. @X
    Pentru ca nu stapanesc (scris) , gramatica limbii romane,nu am voie sa pledez pentru valori romanesti.Buna precizare.Dar te-ai gandit,ca poate eu pledez pentru aceste valori,tocmai ca cei care ne urmeaza sa nu mai fie atat de „pulbere”,precum sunt eu cu una din ” valorile romanesti”?Plus ca Limba Romana,nu este o valoare.Este doar limba pe care o vorbim.Valorile limbii romane sunt creatiile literare.O limba NU ESTE O VALOARE,ea ca si idee,sau ea ca si factor determinant a unei populatii.Limba nu are nici o valoare,daca nu are ca baza de formare .opere literare sau o metoda de imbogatire a acesteia.Fara acesti factori ce formeaza,sau pun bazele unei limbii,ea s-ar pierde in timp.Sau pot fi alti factori ce pot duce la disparitia lui,spre exemplu , o scadere dramatica a populatiei vorbitoare ,care isi pierde nu numai limba ,dar si operele literare ce au format limba vorbita de ei,pana la un anumit moment.
    Presupui,ca eu sunt un roman,ce foloseste in mod uzual limba romana (sau cel putin gramatica limbii romane).Te-ai gandit,ca poate eu nu imi mai folosesc (scris cel putin),limba materna?Asa cum un student african,in Romania ajunge sa foloseasca mult mai corect gramatica limbii romane ( cum multi romani ,nu stiu sau nu pot sa o foloseasca ) ,poate sunt romani ,care folosesc o alta limba in desfasurarea activitatilor pe care acestia le efecueaza.
    Pe ideea emisa de tine (cu tot respectul),dar probabil jumatate din populatia Romaniei,NU AR MAI TREBUI SA SE NUMEASCA ROMANI ,din simplul motiv CA NU AU DREPTUL sa sustina valorile romanesti.
    Revenind,la subiectul LIBERTATEA DE EXPRIMARE,tu sugerezi ca EU sau ORICINE ALTCINEVA ,care nu stapaneste gramatica limbii romane,nu are dreptul sa se exprime.Tu imi interzici mie sa imi spun punctul de vedere,din cauza unui „defect”.Maine poate nu mai au voie sa isi spuna un punct de vedere ,cei fara o mana,pentru ca NU POT TASTA LA FEL de repede ca tine.(granita discriminarii e faorte subtire) ;)….( priveste istoria omenirii si raboaiele acesteia ,sau macar cel mai apropiat ca si efect asupra civilizatiei de astazi , al2-lea razboi mondial).
    Discriminarea , NU se refera doar la aspectul fizic sau religios,ci si la cel cultural de exemplu.Sper ca asta e o tema de meditare pentru tine.
    Din pacate ,daca as folosii limba pe care o utilizez in mod frecvent ( vorbit,scris) ,multi nu ar intelege ce scriu,iar ceilalti m-ar injura ,ca probabil vreau sa par INTERESANT.Ar spune ( si cred eu pe buna dreptate ) ca stiu sa citesc articolul ,dar scriu intr-o alta limba.Ce imi propui tu sa fac?Sa ma auto-cenzurez,nu?Adica ,sa nu mai am dreptul sa imi expun punctul de vedere,tocmai pentru ca anumite persoane ,NU AGREEAZA modul in care eu imi exprim aceste idei.( sunt perfect dechis ,la dezbaterea ideilor pe care le emit,intr-o gramatica „pulbere”,este dreptul meu).
    Presupun ,ca tu esti unul din cei care NU au iesit sa protesteze in strada,tocmai din cauza acestei mentalitati.La proteste ( din cate am observat eu ) ,sunt oameni ce provin din toate paturile sociale,ce folosesc limba romana mai corect sau nu ,din punct de vedere gramatical.Ar trebui sa le interzicem si lor SA MAI PROTESTEZE.Bineinteles ,am urmat tiparul gandirii folosite de tine.
    Nimeni ,nu te obliga,sa citesti ceea ce scriu eu.Asa cum nimeni ,nu te obliga sa privesti un anumit post de televiziune (poti folosii telecomanda,iar in cazul asta mouse-ul ).Nimeni nu te obliga sa stai la protest langa un agramat.Dar ce sa vezi ,amandoi aveti aceleasi doleante,in consecinta APARATI ACELASI SISTEM DE VALORI.
    Daca un profesor universitar si un agramat striga , „JOS BASESCU”,amandoi avand acelasi motiv,faptul ca au fost jigniti sau pentru ca o scoala a fost inchisa (profesorul isi pierde locul de munca ,agramatul nu mai are unde sa isi trimita copilul la studii ) ,OARE CEI DOI ( ce provin din 2 clase sociale diferite ) , nu apara aceleasi valori?

    Concluzia e ca ,NU nivelul de instruiere sau nivelul la care stapanesti gramatical limba romana ,iti da dreptul sau nu sa aperi valorile si principiile tarii ,ai carui cetatean esti sau poate nu esti?
    Un soldat ce este ranit pe front,pentru a-si apara patria ( inclusiv pe tine ),NU are dreptul sa ii fie ascultat punctul de vedere ,pentru ca nu stapaneste gramatica limbii romane?Sau poate ,ultimele cuvinte rostite de un soldat,ce a murit pentru patrie ( ca sa ii apere valorile ) , nu ar trebui ascultate pentru ca NU LE FORMULEAZA CORECT GRAMATICAL?

    Stii gramatica Limbii Romane poate,dar habar nu ai ce inseamna valorile unui popor si unui om ,indiferent de nationalitatea lui.(cu tot respectul spun asta)
    Repet ….NU esti obligat ,sa citesti comentariile mele.Nu sunt cel care posteaza subiectele de dezbatere,nu sunt cel care accepta comentariile.
    Singurul care are dreptul ,sa imi stearga comentariile este „proprietarul”, blog-ului.Deoarece blog-ul ,este proprietatea lui intelectuala,are dreptul sa accepte sau nu comentariile.Desi ar putea fi acuzat de cenzura,dar eu merg pe principiul,ca desi suntem in spatiul public ( cel virtual ) , totusi Dan Voiculescu ,are toate drepturile intelectuale asupra acestui blog,in consecinta si dreptul de a selecta ,informatiile de pe acest „document virtual”.
    Nu mi-au fost sterse comentariile si astfel consider ,ca imi ofera DREPTUL sa imi exprim punctul de vedere ,chiar daca o fac intr-o gramatica „pulbere”.

    Iti doresc ,mult succes in apararea valorilor tale.Evident ,tu doresti sa aperi anumite valori si doar o parte a acestui popor,nu intregul popor.Cand vrei sa aperi valorile poporului tau ,eu cred ca inainte trebuie sa iti asumi si defectele acestuia.Toti cetatenii trebuiesc aparati ,indiferent de nivelul lor cultural.
    Tipul tau de mentalitate este folosit si de cei aflati la guvernare : ” UNII CETATENI SUNT MAI PRESUS DECAT CEILALTI”.Tu vrei sa sugerezi ca ,doar unii au drepturi ,ceilalti au doar OBLIGATII ( sa mearga la vot fara sa comenteze,sa plateasca datoria tarii,fara sa protesteze etc ).
    Am dreptul sa votez,dar nu am dreptul sa imi spun punctul de vedere.Woooww…imi doresc sincer ,ca genul tau de mentalitate sa dispara,abia atunci tara asta o sa invete sa priveasca spre viitor si sa lase „obiceiurile” trecutului ,sa apartina TRECUTULUI.
    Sper sa nu ajungi la guvernare,ca poate ajung sa fiu arestat ,pentru ca nu am scris o declaratie la politie CORECT GRAMATICAL.

    SUNTEM EGALI IN DREPTURI ,INDIFERENT DE DIFERENTELE CULTURALE,RELIGIOASE,ETC.
    Declaratia Drepturilor Omului
    Articolul 18.

    Orice om are dreptul la libertatea gândirii, de constiinta si religie; acest drept include libertatea de a-si schimba religia sau convingerea, precum si libertatea de a-si manifesta religia sau convingerea, singur sau împreuna cu altii, atât în mod public, cât sl privat, prin învataturi, practici religioase, cult si îndeplinirea ritualurilor.
    Constitutia Romaniei
    Articolul 4

    (2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.

    Iti sugerez (daca doresti ) ,pentru o lectura aprofundata ,urmatoarele :
    http://www.onuinfo.ro/documente_fundamentale/declaratia_drepturilor_omului/

    http://www.ccr.ro/default.aspx?page=laws/constitution

    Poti incepe in ce oridine doresti.

  24. @X
    Imi cer scuze,era vorba nu de art. 18,ci de :

    Declaratia Drepturilor Omului

    Articolul 19.

    Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opniii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspândi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat.

    &

    Articolul 21.

    1. Orice persoana are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale tarii sale, fie direct, fie prin reprezentanti liber alesi.
    2. Orice persoana are dreptul de acces egal la functiile publice din tara sa.
    3. Vointa poporului trebuie sa constituie baza puterii de stat; aceasta vointa trebuie sa fie exprimata prin alegeri nefalsificate, care sa aiba loc perioadic prin sufragiu universal, egal si exprimat prin vot secret sau urmând o procedura echivalenta care sa asigure libertatea votului.

Comentariile sunt închise.