Saptamana aceasta, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, s-a consumat un nou termen in dosarul in care am solicitat Primarului din Sfantu Gheorghe sa explice de ce, intr-un municipiu in care peste 20% dintre locuitori sunt de nationalitate romana, toti cei 119 de functionari publici, angajati ai primariei, ale caror declaratii de avere sunt publicate pe site-ul institutiei, sunt de etnie maghiara.

Pentru a treia oara consecutiv, primarul Antal Arpad a refuzat sa se prezinte personal sau sa trimita un punct de vedere scris, invocand, de aceasta data, “participarea la o delegatie”. Confruntat cu asemenea justificari inconsistente, CNCD a fixat un ultim termen in acest dosar pentru data de 28 februarie.

Din pacate, dupa o serie de declaratii agresive, emise in momentul in care am sesizat posibila discriminare a romanilor din Sfantu Gheorghe, domnul primar Antal Arpad refuza orice forma de dialog constructiv pe acest subiect, desi am precizat ca demersul meu nu este indreptat impotriva nimanui, ci pentru apararea unui principiu constitutional: toti cetatenii sunt egali in fata legii, orice discriminare pe criterii etnice fiind interzisa. Raportul de 119 la zero intre maghiari si romanii din primaria Sfantu Gheorghe creeaza o puternica prezumtie de discriminare pe criterii etnice.

Eu respect drepturile civile, mostenirea etnica si culturala a domnului Antal, insa ii solicit cu fermitate ca, la randul sau, sa respecte nationalitatea si drepturile civile ale romanilor din Sfantul Gheorghe.

Domnul Antal, asumand obligatiile functiei de primar, ar trebui sa fie cel putin la fel de interesat ca si mine de respectarea drepturilor a 15000 de locuitori ai orasului pe care il administreaza. Cei 15000 de romani din Sfantu Gheorghe nu sunt dusmanii primarului Antal si ar fi normal ca nici primarul sa nu se raporteze ostil la ei din considerente etnice. 

Cetatenii romani din Covasna si Harghita au dreptul la criterii de angajare in institutiile statului egale cu ale celor din Dolj, Iasi sau Bihor, toti aflandu-se sub protectia unei singure Constitutii si a unui unic sistem normativ. Iar toate institutiile statului roman au obligatia de a le garanta acest drept.

35 COMENTARII

  1. @ Dan Voiculescu

    Vă supun atenţiei o problemă asemănătoare…

    Mai întâi o scrisoare adresată de către asociaţiile româneşti din Timoc senatorilor şi deputaţilor din România:

    rgnpress.ro/rgn_12/images/stories/2012/02/09-ParlamentulRo.pdf

    Şi apoi un mic articol:

    rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4774-parlamentari-sarbi-care-injura-romania-si-pe-romanii-din-serbia-vin-in-parlamentul-romaniei-intr-o-delegatie-a-unui-grup-de-prietenie.html

    Cum credeţi că vor răspunde parlamentarii din România?

  2. Asistam la disolutia autoritatii statului. E inutil sa ne mai intrebam ce zice prefectul, reprezentantul guvernului. Autonomistii si iredentistii fac parte din coalitia toxica de la putere si ii santajeaza atat pe TB cat si pe PDL. Nu se va lua nici o masura, maxim o amenda de forma. Prevad si ca se va adopta curand si Statutul Minoritatilor. Solutia ? Alegeri anticipate !. Altfel se va ajunge la ultima solutie, inca o revolutie.

  3. @Biblio, corect si problema Timocului e destul de grava, dar totusi – nu e paradoxal ca e la fel de grava ca una din INTERIORUL Tarii??

  4. În cadrul emisiunilor TV, reportajelor şi articolelor apărute în presă de-alungul anilor, am observat că acestor indivizi de etnie maghiară, le place să demonstreze lumii întregi cât sunt ei de victimizaţi de români, însă fără a recunoaşte nedreptăţile făcute cetăţenilor care nu împărtăşesc aceleaşi păreri ideologice cu ei, conform proverbului „ Este mai uşor să vezi praful din ochiul altuia, decât să-ţi vezi propria bârnă”.

  5. @ Neo

    Sigur că da. Numai că natura este un pic diferită. În timp ce cea din interiorul ţării necesită o acţiune moderată de drepturile minorităţilor, în Timoc drepturile minorităţilor acţionează în favoarea nostră. În plus, dat fiind că cei ce înjură românii nu sunt uşor inefabili ca în cazul primarului din Sfântu Gheorghe unde vinovăţia se disipează totuşi spre multe, multe persoane (pentru că este legat, fără doar şi poate, de faptul că UDMR îşi tot găseşte loc prin Guvernul României şi acţionează de parcă ar fi partid politic), iar acele persoane care înjură românii şi se declară totuşi prietenii României şi românilor sunt palpabili, în Parlamentul României, reacţia poate fi totuşi punctuală.

  6. Spuneam pe firul trecut că domnul Gâdea doreşte să se umple de optimist adică, după spusele domniei sale, să se optimizeze… şi iată că i-a adresat ceva injurii domnului de la „Sănătatea României” de parcă era „cumătrul” Mondialul în studio şi nu ditamai directorul. Neplăcut totuşi.

    http://www.libertatea.ro/detalii/articol/scandal-in-direct-gadea-il-face-nesimtit-si-dobitoc-pe-seful-cnas-lucian-duta-380191.html

    Pe YouTube, Antena 3 s-a gândit să aplice ACTA un pic mai devreme şi… „This video is no longer available due to a copyright claim by SC ANTENA 3 SA”. Numai că noi am apucat să vedem. Nouă cine ne şterge înregistrarea pe care o avem în minte?

    De ce oare românii au început să uite moderaţie, liniştea interioară, bunul simţ. Neplăcut. Într-o ţară civilizată… Dar ce sens mai are să visăm, numai civilizată nu e România.

    Ceea ce mi se pare mie interesant este că avem ÎNTOTDEAUNA pretenţii de la alţii exact acolo unde noi nu putem să oferim nimic.

  7. Domnule Senator,

    cand USL ajunge la putere aveti obligatia sa verificati legalitatea angajarii celor 119 de functionari publici. Un functionar public care nu cunoaste limba oficiala a tarii respective ocupa ilegal acel post. A fost numit ilegal si ocupa ilegal postul , deci raspunderea este atat a angajatului cat si a angajatorului. Cei doi trebuie sa returneze la buget salariul incasat ilegal. Testati nivelul de cunoastere a limbii romane a acestor 119 indivizi si puneti-i la plata pe cei ce pica testul si pe primarul din Sf. Gheorghe.

  8. CURAT DE LEGAT

    Primarul Antal Arpad este « de legat »,
    Cum sincer recunoaşte ca un laş
    Într-un limbaj specific de borfaş ;
    Atât îl duce mintea bălegoasă de argat.

  9. ACUZE şi SCUZE

    Ţipând : „Mor fină! ca-n cer”
    S-ajung pe braţe de felcer,
    Îşi dete duhul, dom’le Duţă,
    Tu ce ai capul de maimuţă…

    PS : Acum 10′ Mihai Gâdea
    îşi ceru scuze, d-le Bibliotecaru.

  10. @ Dan Voiculescu

    FII TRILINGV !

    Pe limba lui Arpad, explică-i bărbăteşte ,
    Că de cap nu-şi poate face în astă ţară ;
    Şi dacă nu te înţelege nici pe ungureşte ,
    Nu dispera : vorbeşte-i în … maghiară !

  11. 1.SA II FIE RUSINE,acestui primar NESIMTIT.
    2.Sa fie anuntate si forurile internationale,cu privire la DREPTURILE OMULUI.
    3.Acest primar observ ca doreste sa apara un nou proces Nurenberg.
    4.E un RASIST.
    5.Acest om (acesti oameni),care nu se gandesc la nevoile minoritatii,nu fac altceva decat sa PROVOACE o vrajba de tip etnic.
    Ei merg pe premiza ca ,fiind o minoritate vor fi aparati de forurile internationale,in cazul unui eventual conflict,pe care observ ca DORESC SA IL PORNEASCA (fac referire si la afirmatiile,prin care minoritatea maghiara era chemata sa se opuna romanilor folosind arme ,folosind violenta impotriva romanilor ).
    Acest om,este de o moralitate INEXISTENTA.Mie scarba de el ,precum imi este scarba si de Hitler ,cu care il asociez in mentalitate si actiuni.
    Cum este posibil ,ca intr-o teritoriu AL ROMANIEI ,sa NU EXISTE profesori romani.Profesori care sa PREDEA in Limba Romana.

    Daca NU vrea sa se prezinte in fata comisiei ,atunci SA FIE ADUS.Sa fie anuntate forurile internationale ,cu referire la aceasta situatie.Ca toata LUMEA sa vada ,ce fel de oameni sunt.
    Nu minoritatea maghiara,NU TOATA MINORITATEA trebuie sa fie acuzata si sa sufere din cauza INEPTIILOR celor care ii reprezinta.Asa cum nici NOI nu trebuie sa acceptam INEPTIILE celor ce ne reprezinta.

    Poate Arpad,a uitat.El ma reprezinta SI PE MINE.Chiar daca nu sunt etnic maghiar ,SUNT CETATEAN ROMAN ,iar el este un FUNCTIONAR al STATULUI ROMAN.
    Arpad …..NU UITA,TARA ASTA …..NU E C***A TA!!!

  12. @Bibliotecaru

    Referitor la TIMOC.Problema e de foarte mult timp.Parlamentarii romani ,NU AU RASPUNS SI NICI NU VOR RASPUNDE.De acolo ,NU POT LUA VOTURI,pentru ca marea majoritate SUNT ETNICI ROMANI,dar nu au si CETATENIE ROMANEASCA.Asta din cate stiu eu.
    Cred ca stii ,ca acolo SUNT OBLIGATI sa isi boteze copii cu nume de tip slav.
    Exemplu : Din ION il trece in certificat IOVANOVICI.Si multe altele.
    Biserica ortodoxa dintr-un sat ,deacolo A FOST OBLIGATA,sa tina slujbele in limba tarii SI NU IN LIMBA MATERNA.Pentru ca preotul NU a vrut sa respecte acest lucru , inaltii curtii bisericesti din zona AU DESFINTAT BISERICA RESPECTIVA si l-au excomunicat pe preot.

    Problemele sunt GRAVE.Dar guvernantii nostrii NU VOR sa se ingrijeasca de cei din tara,ce sa mai spunem de cei DIN AFARA EI,dar care se simt romani si SUNT „MAI ” ROMANI decat noi cei din tara.

  13. @ Zerillos

    Eu am o problemă cu cei care conduc destinele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de prin 2006 sau 2007. Acolo este o mică adunare de oameni care nu prea gândesc asigurările ca pe nişte asigurări ci ca pe o modalitate de a angaja cheltuieli (nu-mi permit să pomenesc de paraîndărăt). Primul semn pentru mine a fost geneza acelui program SIUI.

    Sunt multe păcate ce pot fi puse în spatele acestui organism şi implicarea politică este o vină destul de mare… dar un realizator de emisiune NU ARE VOIE să-şi iasă din pepeni, un om profesionist are obligaţia să fie fără emoţii la televizor în asemenea cazuri. Problema domnului Gâdea nu este singulară, restrânsă la această emisiune, eu urmăresc de mult timp evoluţia domnului Gâdea. Domnia sa avut dese izbucniri şi asupra celor cu care colaborează la emisiunile domniei sale. De exemplu ţin minte că aştepta un filmuleţ pe video-wall care întârzia şi a avut o reacţie strigând, în live, că-i dă afară pe cei de la butoane. Domnul Gâdea era un om absolut echilibrat până să aibă o funcţie de director. Mi-l amintesc zâmbitor şi echilibrat pe vremea emisiunilor cu domnul Cristoiu şi domnul Stan. Funcţia de director l-a schimbat în ceva mai puţin plăcut. Eu am mai văzut acest tip de schimbare, îl recunosc… Puterea corupe.

    Modelul de urmat ca jurnalist la Antena 3, exemplul pe care l-aş da, este Alessandra Stoicescu. Este o doamnă absolut echilibrată, calmă, liniştită, care reuşeşte întotdeauna să stăpânească invitaţii la un nivel de comunicare normală. Dacă cineva ar fi interesant aş putea să ofer defectele tuturor pentru a se putea îndrepta. Poate şi Oana Stancu când nu este provocată de faptul că cineva o minte în faţă. Restul realizatorilor sunt foarte violenţi, foarte agresivi, neprofesionist de agresivi… Un ziarist şi un lucrător în mass-media nu are voie să o dea pe „ghiolbăneşte on-line”. Cei mai tari jurnaliştii nici măcar nu cunosc astfel de reacţii. Atitudinea profesională este ceea ce lipseşte României. Un medic urolog se enervează şi operaţia devine „cazul Ciomu”. Nu se poate să te enervezi, nu se poate să ai accese de indignare… nu este o scuză indignarea. Acestea este viziunea mea. Mă indignez eu, simplul cetăţean, care mă uit la televizor, dar nu cel care îmi prezintă emisiunea.

    Eu încerc că prezint problema medicamentelor, a compensărilor, tot ce a apărut acum la TV, de câteva luni de zile, pe toate blogurile politicienilor… NICI UN COLEG COMENTATOR nu ma susţinut în acest semnal de alarmă. Iată acum izbucneşte indignarea.

    Imaginaţi-vă acei reporteri care sfidează moartea prin troiene, inundaţii, teatre de război… şi ei îşi păstrează cumpătul deşi moartea le este foarte aproape… şi fac un reportaj profesionist… Puteţi compara un astfel de mediu periculos cu o afirmaţie a acelui domn… „luaţi apărarea firmelor de medicamente”?

    Poate pare că am o reacţie vis-a-vis la domnul Gâdea. Nicidecum, am o reacţie la adresa lipsei de profesionalism, de normalitate. Astăzi domnul Gâdea a amintit că şi-a cerut scuze dar, în acelaşi timp, a mai aruncat o jignire spre cei ce-l criticau. Nu mi-a plăcut nici astăzi şi am schimbat canalul pe un film. A fost sancţiunea mea.

  14. UDMR TREBUE DESFINTAT !
    Sunt impotriva discriminarii pe criterii etnice. Sefii UDMR trebuie sa aiba dreptul
    la pucarie pentru dezastrul actual. Cu o singura exceptie sunt toti coptati de serviciile romane sau maghiare.
    Sunt impotriva isteriei anti maghiare depe acest blog.
    Ajunge mogulule…..ajunge !

  15. Foarte bine spus….la primariile din jud.Bihor cetatenii au drepturi egale si nu exista discriminare.Angajarile s-au facut in functie de cat de sus ai ajuns la ciolan sau mai bine spus sunt direct proportional cu sondajele…
    Sa fim seriosi…traim intr-o tara de rahat

  16. @ SimP

    „Domnule Senator,
    cand USL ajunge la putere aveti obligatia sa verificati legalitatea angajarii celor 119 DE FUNCTIONARI publici.”

    „Testati nivelul de cunoastere A limbii romane a acestor 119 indivizi si puneti-i la plata pe cei ce pica testul si pe primarul din Sf. Gheorghe.”

    Am scris intentionat cu majuscule in textele tale cuvintele gresite tocmai pentru a te convinge ca si tu ar trebui sa fii testat in ce priveste nivelul de cunoastere a gramaticii limbii romane .

  17. TEST

    – Băi Ungurene tu şti câte picioare are un purice ?
    – Ca istoric nu sunt spcialist în purici, dar am aflat la SIE că are 3 perechi, domnule Preşedinte Traian Băsescu.
    – Brovo ! eşti bun de Prim Ministru. Dar, aşa-ntr-o doară, ai idee cu câte picioare sare el de pe o fesă prezidenţială pe alta ?
    – Normal, cu toate şase !
    – Nu eşti bun de Preşedinte ! Cu 4 picioare, bă MRU, deoarece cu două se ţine de nas ! Ha, ha,ha ! Crin, istoric şi el ca tine, ştia poanta…
    – Înţeleg, dar el nu cunoaşte dosarele foştilor purici colaboratori ai secului!

  18. 1. O COARDĂ
    – Ce-i leagă pe Diaconescu de la OTV şi Diaconescu de la Externe ?
    – O coardă – Traian Băsescu.

    2. ŞI ALTELE

    – S-a demonstrat că în cercul politicienilor Elena Udrea este « diametru ».
    – Şi atunci Mihai Răzvan Ungureanu ce mai e ?
    – Alt diametru…
    (R)- Curat bordel mai e şi cercul !

    3.CU HÂRLEŢUL PE HÂRTIE
    – Doamna Elena Udrea şti să extragi rădăcina cubică dintr-un număr ?
    – Dă-mi un hârleţ, şi se rezolvă !

    4. OBIECT DE INVENTAR
    – Mai purtaţi zgardă de purici, doamnă Elena Udrea ?
    – A rămas la Cotroceni după debarcare. Era pe fişă.

    5. PURICI ŞI POLITICIENI
    Tehnici de salturi mari
    Le-nvaţă de la purici.
    Parlamentari hoinari ;
    Voi, rasă de abuluci…

  19. „Mai toți protestatarii din Suceava care au ieșit în stradă în ultimele săptămâni pentru a cere demisia lui Traian Băsescu a fost amendați de Jandarmerie”

    Domnule Senator,

    faceti o emisiune la Antene despre incalcare drepturilor omului la Suceava. Cereti jandarmeriei sa justifice cum a amendat oameni care nu au fost la manifestatie. Sa explice jandarmeria cine sunt acei martori mincinosi care sunt trecuti pe pe procesele verbale ale jandarmeriei? Se fac falsuri de catre jandarmerie!

  20. @Bibliotecaru

    Total deacord.Eu imi pun o mica speranta in genul de oameni precum Daniel Constantin.Are si el hibele lui,dar il vad si percep ,ca un om integru.Daca in politica a ajuns unul precum Gigi Becali ,oameni culmea il mai si voteaza ,in cazul asta nu mai e vorba nici macar de politicianism,ci doar de „imparatul luminii” (nu prea stiu cum sa il caracterizez).
    Intotdeauna cred ca ar trebui sa isi stie ,locul fiecare din noi.Eu sunt constient ca niciodata nu o sa devin cineva „maret” pentru ca nu am studiile speciale,astfel prefer sa raman la un nivel mai mic si sa ajut acolo.Dar probabil eu mi-am ales tara gresita in care sa vin pe lume…:)))).

    P.S. Domnule Voiculescu ….in emisiunea „EXCES DE PUTERE” -25.02.2012, a aparut un domn care a pretins a fi LIDERUL , protestatarilor din Pitesti sau Ploiesti.A aparut spunand ca a fost contactat de servicii si bla bla bla….cum el si rpotestatarii vor sa se organizeze.
    Este o campcana.Verficicati mai atent oamenii.Acela NU este unul din protestatari.Printr-o initiativa personala am hotarat sa verific ,in cate POZE SAU filmulete apare acest om …raspuns 0 . Daca pretinde a fi LIDER ,ar fi aparut garantat ,macar intr-o poza ,asa cum s-a intamplat cu tanarul Craciun.
    Este o capcana,deoarece odata organizate aceste proteste,manifestantii VOR PUTEA FI SANCTIONATI.Se vor putea lua masuri ,chiar si „brutale” impotriva lor.Astfel orice astfel de miscare …..ar deveniii una STRIVITA.

    P.S.2 Se apropie luna ,si pritestele CONTINUA. :D. Cred ca o sa fiu iar unul din „castigatori” – analistul politic …:)))))))

  21. Cred ca vorbesc in numele tuturor romanilor din Sf Gheorghe cand va multumesc pentru initiativa dumneavoastra. E cel putin reconfortant atunci cand vezi ca mai sunt oameni politici de vaza ai tarii care NU trec cu vederea situatia ingrijoratoare din Covasna si Harghita. Si va spun sigur : fenomenul de maghiarizare ce se desfasoara intr-un mod cumplit dar subtil si pervers de vreo 20 de ani in zona, se agraveaza vizibil pe an ce trece .

Comentariile sunt închise.