Unul dintre cazurile procesate deja de FACIAS în amplul dosar al datoriilor românilor către bănci – datorii care ar trebui restructurate prin implicarea responsabilă a statului:

”Ingropati in datorii, multi romani si-au vazut venitul diminuat, in plus fata de cei 25%, cu sume care reprezentau sporurile, stimulentele sau alte drepturi salariale garantate prin contractul de munca. Este si cazul unei functionare de la Primaria sector 5, Bucuresti care a solicitat sprijinul FACIAS dupa ce salariul i-a fost redus de la 3.019 lei, in septembrie 2009, la 1.166 lei, in februarie 2012. In fata acestei scaderi semnificative, dar si a creditului contractat atunci cand rata lunara nu reprezenta o problema, datorita dobanzilor si a penalitatilor acumulate recent, banca a demarat impotriva ei procedura de executare silita.” (facias.org)

E doar una din cele 280 de povesti reale si dramatice notate de juristi în doar două zile. O poveste care aminteste de un faimos mesaj al unui protestatar din Piata Universitătii, Radu:

”De ce protestez in strada?!

Pentru ca in casa, la munca, la telefon, sunt deja ascultat. E vremea sa ma asculte si din strada.

Pentru ca nu mai am nimic de pierdut. Mi-au luat banii, am pierdut casa, copiii sunt la bunici, imi vad sotia o data la trei zile si avem tot mai putine sa ne spunem. Viata noastra, asa cum am gandit-o impreuna, ne-a fost confiscata intr-o zi de joi. Joi, 6 mai 2010, cand un imbecil, care ne asigurase ca nu se va atinge de salariile noastre, iar noi l-am crezut si ne-am ipotecat casa pentru a ne face un cabinet particular, a decis ca suntem prea grasi si ne-a taiat salariile. 25% de la ea, 25% de la mine. In 8 luni am ramas fara casa. Copiii sunt la 300 km departare. In fiecare seara, eu si sotia mea ne cautam adapost pe la colegi si prieteni sau, pur si simplu, dormim fiecare in spitalul in care lucreaza. Nu ne mai privim in ochi, incercand sa ne menajam reciproc, sa il protejam pe celalalt de propria deznadejde. Si facem economie. De haine, de mancare, de zambete, de cuvinte, de proiecte. Nu mai indraznim sa speram pentru ca nu ne mai permitem sa pierdem” (Textul integral aici).

25 COMENTARII

  1. Chiar reprezentantii statului roman – prin diverse institutii publice sau private – isi bat joc de propriii concetateni.

  2. ”De ce protestez in strada?!
    Pentru ca in casa, la munca, la telefon, sunt deja ascultat. E vremea sa ma asculte si din stradă……”,
    acest mesaj este dovada vie că, pdl-ul de azi este de fapt, pcr-ul de ieri; altfel spus „aceeaşi Mărie dar cu altă pălărie”.
    Din păcate, bestiile cu chip uman din pdl, nu vor să asculte pe cei care îşi strigă nemulţumirile în stradă, pentru motivul că, vor fi nevoiţi ca din pâinea lor, să rupă câţiva dumicaţi şi pentru protestatarii din Piaţa Universităţii şi ar însemna să „strângă cureaua” la fel ca şi ceilalţi cetăţeni.
    Din nesimţirea crasă pe care au afişat-o prin indiferenţa lor, de-ai asculta pe cei care i-au condamnat la o moarte lentă prin inaniţie, denotă faptul că, schimbarea nu se mai poate face decât ori prin votul electoratului, ori prin luptele de gherilă. După cum ştiu eu, românii sunt un popor paşnic, chiar prea indulgent cu astfel de „specimene umane”, aşteptând răbdătorii sub deviza „am rezistat atât, ce mai contează câteva luni”, să se apropie alegerile şi prin opţiunea lor politică, să înlăture vampirii pdl-işti.

  3. FĂURITORUL ISTORIEI

    La istorie Radu neam să treacă de nouă, cu toată silinţa. Compensează, însă, la caricatură, unde Popas cu siguranţă n-ar rămâne indiferent. La un control de rutină, tataie i-a descoperit în cartea de istorie pe un format A5 o caricatură a lui Traian Băsescu sub formă de mădular tatuat cu o ancoră şi BIRUINŢA iar la bază cu două nuci costelive inegale botezate : una cu Emil Boc iar alta MeReU ; politca nu are vârstă.
    Aceeaşi carte cu pricina aflată pe prima bancă de la uşă, luată în mână instinctul de mai vârstnicul prof, îşi dezvăluie opera. Profesorul de istorie îi şopteşte :
    – Nu-i era locul în cartea de anatomie, mai bine ?
    – Aşa va rămâne, în istorie, domnule. Vă rog să mă iertaţi !
    Clopoţelul sună. Cartea este băgată cu grijă în rucsac de către făuritorul istoriei…
    De la o vreme Radu ia numai 10 la istorie !

  4. Basescule ne-ai mintit si ne-ai bagat in faliment. E timpul sa-ti dai demisia de onoare. E timpul sa fii responsabil pentru tale.
    Ba nu era criza, ba ieseam din criza. Ba erau bani pentru profesori ba nu mai erau. Cine ne minte ? CINE? TU BASESCULE !!!

  5. PEDELISTI IMPUTITI, AVETI MORCOVUL CAT TEAPA !!!!!!!!!!…………..NU MAI PRINDETI VOI VOTURI DE LA ROMANI IN VECI VECILOR! !!!!!!!!……….SI O SA RASPUNDETI PENTRU FIECARE EURO PE CARE L-ATI CHELTUIT DIN IMPRUMUTUL FMI………..O INTREBARE: CATI EUROI S-AU DUS PE CAMPANIA BASINESCULUI ???????? ……….

  6. SLĂBĂNOGUL

    Cu datorii la bancă şi-n prag de faliment ,
    Mai are o ultimă speranţă doar la FACIAS ;
    Căci nu-l va ajuta nici naiba-n Parlament ,
    Dacă-i slăbănog şi-i călărit de … omul gras .

  7. sunt multe cazuri de care facias se poate ocupa dar guvernantii sunt cei care ar trebui sa faca ceva concret

  8. Totusi nu inteleg de ce se face o diferenta intre bugetar si cei ce lucreaza in domeniul privat? Imi poate demonstra cineva ca cei de la stat au avut de suferit mai mult decat cei din domeniul privat?
    Ar fi de preferat sa se abordeze egal problematica. Peste tot s-au facut reduceri de salarii, iar in domeniu privat reducerile de personal s-au efectuat mai drastic si mult mai devreme.

    referitor la banci: Intr-adevar datoriile sunt foarte mari. Ma intreb – oare cat va mai tine ca bancile sa prefere sa crediteze statul in detrimentul cetaneilor?
    Probabil va dura mult, intrucat cei ce nu-si pot achita creditele ajung in lista neagra la Biroul de Credite si LA REVEDERE 4 ani de zile de acum incolo credit, leasing etc.

    Am avut trista experienta (am mai relatat pe aici) cu o mare banca olandeza si cu un vestit profesor in fruntea ei. IN momentul in care am dorit sa restructurez un credit ipotecar in cadrul aceleas banci, din lei in EURO si avand o alta durata a creditului….am avut parte numai de surprize din partea lor:
    -trebuie refacuta evaluarea (pentru creditul in lei evaluarea veche era ok…..), dar pentru asta nou – nu e indestulator pentru banca.
    – am achitat in avans si diferenta dintre evaluari ca sa fie acoperitor
    -apoi au zis dar stiti ca trebuie sa mai achitati un avans de minim X…..ca asa e la noi regula
    am achitat si acest avans.
    Si pana a se semna propriu zis contractul adurat vre-o 4 luni de zile in care am achitat rate mari in lei.
    In momentul in care le-am cerut explicatie de ce rata este asa de mare…numai povesti de adormit copiii mi-au spus.:

  9. In tairle lor de origine nu si-ar fi eprmis sa faca asemenea abuzuri cum au fost lasati sa faca in Romania.

    Nu e normal ca ti se puna anumite conditii in momentul cand vrei sa achiti in avans din credit o anumita suma (pana la aparitia OG50 asa procedau bancile, mai luau si comision din suma pe care o achiti in avans…

    Activitatea bancilor in Romania se poate numi haiducie., iar dl Isarescu e partas la acest fenomen.
    Am zis atunci…va veni o vreme cand se vor lupta bancile pentru clienti…(si nu trecu mult timp ca la radiouri numai reclame peste reclame).
    Clientii existenti, cu posibilitati financiare acceptabile achita astazi dobanzi exagerate , acoperind neeficienta bancilor in a gestiona creditele problematice.
    Sume care ar fi putut fi dirijate in alte domenii: investitii,consum, educatie copii etc.

  10. e MOMENTUL ca societatea civila sa intre in actiune. Prima ei generatie, ce de dupa ’90 – a esuat in portul lui basescu.

  11. „Imi poate demonstra cineva ca cei de la stat au avut de suferit mai mult decat cei din domeniul privat?” – andron

    nu. bugetarii au in continuare salariul mediu mai mare decat cei din economia reala. cu toata taierea de 25% ce a fost pe doar ultimele 4-5 luni ale anului 2010, bugetarii recuperand 15% inca de la 01 ianuarie 2011.

  12. Din cauza incompetentei si a nerusinarii de la nivel inalt am iesit in strada sa protestam. Pentru politicienii puterii ramanem doar cifre, nu oameni care traiesc in Romania.

  13. Sunt dramatice astfel de intamplari traite din cauza masurilor aberante pe care Basescu s-a gandit sa le impuna. Daca n-ar avea alte interese, ar trebui sa se preocupe de nevoile noastre.

  14. Problema in tot acest “aparent” haos este simpla. Politica? codex alimentarius? etc.etc…
    VIATA=MISCARE. Tot ce este viu, se misca, vibreaza, are nevoie de ENERGIE!
    Pt.ca o mana de „oameni” (smekeri) sa poata stapani LUMEA nu trebuie decat sa stapaneasca resursele de energie/hrana…ei stiu deja acest lucru aparent banal!
    Va rog cititi cu atentie urmatoarele:VIATA=MISCARE……. toata viata pe aceasta planeta, se bazeaza aproape in totalitate pe petrol ca sursa de energie. Poluanta!
    Pt.a TRAI nu avem nevoie de saci de bani, de slujbe de directori, ci de ENERGIE! De surse de energie INDEPENDENTE!!!! Asta este cheia, deci va rog fiti foarte atenti. Nu de BANI sau de CARD-uri avem nevoie, ce de ENERGIE! Daca omul are o sursa de energie neconventionala, si INDEPENDENTA, cu vreo 5-10 ani garantie, pai mai tata, isi ia familia, se muta la o ruda la tara, cultiva pamantul, si TRAIESC toti bine frumos si SANATOS, fara codexu lu’peste! Deci ASTA e cheia, pt.a scapa de acei idioti obsedati de a conduce lumea, trebuie sa devenim INDEPENDENTI ENERGETIC! Sa devenim independenti de ei! Un singur exemplu va dau: o simpla hidrocentrala! costa DOAR constructia ei, dupa ce e construita, functioneaza!energia obtinuta este MOCA, cine ajuta circuitul apei in natura? NIMENI! Apa curge! Energia obtinuta este deci MOCA! De ce si CUI trebuie sa platim atunci asa multi bani pt.curentul electric??? Taxa pt.viata? Pe ce se duc cei mai multi bani din salariul unui om? Exact pe aceasta energie! Benzina, curent, caldura, lumina! Ganditi-va ce frumos ar fi ca masina sa mearga pe hirogenul din apa de ex, sau cu curent electric (exista deja masina electrica,nu?) iar omul sa aibe acasa o sursa de energie, un generator de curent dar nu pe benzina ce eventual pe magneti puternici (cautati pe net), sau pur si simplu cateva familii au pus ban pe ban si si-au construit propria minihidrocentrala sau..si-au achizitionat o eoliana, au curent electric din BELSUG, deci automat si lumina in casa, si caldura, si ENERGIE, de toate! Unde ar fi criza in cazul acesta?? Economia, bazata pe CONSUM, s-ar debloca daca omul si-ar permite sa CUMPERE mai multe, nu?
    Acum ca stiti acest lucru, AVETI o responsabilitate inaintea lui Dumnezeu! Nimeni nu are drept de viata si de moarte! Cica suntem prea multi, si pt.aceasta trebuie sa MOARA jumatate din populatia globului?? Nu-mi vine sa cred, ca un OM poate gandi asa! Toti avem dreptul la viata, de a trai frumos si sanatos!
    Deci nu uitati, e simplu: VIATA=MISCARE. Miscarea necesita ENERGIE (Lumina, caldura, electricitate, hrana, apa, dragoste…)
    Alt exemplu, Apa=H2O. Chiar si hidrogenul din apa este combustibil… Electroliza! Sau ce-ar fi daca de ex.cineva ar deschide o firma de panouri solare Made in Romania?? Mai ieftine deci, decat cele de dincolo! Asta inseamna automat job-uri (firme de panouri solare) salarii, bani la stat, etc etc etc! Cei ce vor indrazni sa adere la aceasta tehnologie, vor primi o doza mare de INDEPENDENTA din toate punctele de vedere! Energie a coror sursa NU se poate stapani! Asta e cheia! Apa, nimeni nu o poate „cumpara” toata, apa curge, cade din cer! Soarele, nimeni nu poate spune ca e al lui! Vantul, la fel!
    Cautati pe net FREE ENERGY. Desigur sunt si prostii pe acolo, dar si idei GENIALE! Cineva face publicitate la acestea…un finantator finanteaza ideea…se breveteaza…firma deschisa, si treaba merge ca la carte! Deschideti cat mai des acest subiect, si incetul cu incetul se va CONCRETIZA!

Comentariile sunt închise.