Restantele la creditele contractate de persoanele fizice si juridice de la bancile comerciale din Romania au ajuns la 5 miliarde de euro. Acesta este efectul direct al masurilor antisociale impuse de Traian Basescu in anul 2010. Taierea salariilor, impozitarea pensiilor mici, concedierile colective si  falimentarea a 200.000 de IMM-uri prin impozitul forfetar au redus semnificativ capacitatea romanilor de a-si returna imprumuturile.

Ramase fara loc de munca sau cu salariile mult diminuate, confruntate cu majorarile constante ale preturilor la alimente si utilitati, foarte multe persoane de buna credinta ajung in imposibilitatea de a-si mai achita datoriile catre banci. Iar fiecare rata neplatita aduce noi dobanzi si penalitati, astfel incat povara financiara devine tot mai acuta. Cine nu a putut plati astazi 100 de lei, cu siguranta nu va putea plati maine 200 de lei!

In anul 2011, sumele restante la creditele acordate de banci au crescut cu peste 33%. In acest ritm, la finele lui 2012, volumul datoriilor neachitate va ajunge la 7 miliarde de euro! Acumularea constanta a datoriilor pericliteaza atat echilibrul societatii romanesti, cat si stabilitatea sistemului bancar.

In aceste conditii, consider ca este necesara interventia rapida a Guvernului care, in colaborare cu bancile si persoanele cu intarzieri la plata, trebuie sa reglementeze o solutie pentru restructurarea datoriilor romanilor catre banci, inclusiv prin impunerea unor termene de gratie si eliminarea penalitatilor si dobanzilor, in cazul datornicilor de buna credinta.

Acumularea restantelor este o bomba cu ceas pentru populatie, economia nationala, sistemul bancar si chiar pentru Guvern. Pentru a preveni o explozie, trebuie actionat cat mai rapid. De altfel, pe baza unui protocol pe care l-am încheiat, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) se oferă sa reprezinte persoanele cu intarzieri la plata creditelor generate din cauze obiective (concedieri colective sau reducerea semnificativa a salariilor bugetarilor) in dezbateri cu Guvernul, bancile si societatea civila. Toti cei care doresc sa fie reprezentati de FACIAS se pot inscrie la 021.460.20.63 sau pe e-mail [email protected].”

31 COMENTARII

  1. Anticorupția a murit.Cum poți să te ocupi de anticorupție cand secta sectacilor ciumei portocalii sunt cele mai corupte,hoațe,mincinoase,demagogice,ipocrite subspecimene din istroria Romaniei ?

  2. In tara lu´Papura-Voda Basescu nu exista nici macar notiunile de: COMPETENTA, CORECTITUDINE, MORALITATE, INTELIGENTA, PROSPERITATE, RESPECT PENTRU…, ci de: INCOMPETENTA, HOTIE/CORUPTIE, IMORALITATE, PROSTIE (acestea devenind LEGALE), SARAC…IE si SARACIRE, BATAIE DE JOC…

  3. Buna ziua,
    Va scriu in speranta ca ma veti ajuta. Ca mine sunt sute de oameni care am fost pacaliti si inselati de S.C. CEZ VANZARE. Desi am platit la zi factura de energie electrica, am fost debransat in mod ilegal. Banii platiti au fost redistribuiti in contul taxei radiotv, astfel am ramas restantier la plata energiei. Desi am specificat, in momentul platii ce doresc saa platesc dansii de la sine putere evocand nu stiu ce Hotarare mi-au mutat banii. Mi se parea normal sa fiu informat in aceasta privinta. Au facut-o in mod tacit tocmai pentru a fi debransat. Acum ma aflu in situatia de a plati taxa de debransare-rebransare cateva milioane. Sunt bugetar nu, posed acesti bani. Doresc sa ma ajutati, ajutandu-ma sa-mi caut dreptatea. Am facut plangere la ei. Mi s-a spus verbal ca n-o sa am castig. Am facut plangere la OPC si ANRE.
    Consider cumularea taxelor pe aceeasi facura ca incarca flagrant HOTĂRÂRE nr. 978 din 22 august 2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, aflata pe situl TELEVIZIUNII ROMANE, in care se specifica clar in finalul acesteia la cap: ALTE PRECIZARI:
    „5. Facturarea taxelor pentru serviciile publice radio şi TV se va face pe facturi separate de factura de energie electrică.”
    vVA STAU LA DISPOZITIE CU DOCUMENTE.
    Va rog din suflet sa-mi oferiti suport juridic pentru a-i putea chema in instanta. Va asigur ca impreuna putem schimba aceasta aberatie. Sunt mii de romani in aceasta situatie..
    http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=1469
    Va rog contactati-ma!
    Va multumesc.

  4. Clauzele abuzive privitoare la dobanzile aplicabile (mari si fara justificare economica) sunt principala cauza a creditelor restante. Sunt 2 banci (Bcr si Volksbank) implicate in procese cu mii de clienti iar principala institutie ce trebuie sa intervina este BNR (autorizatiile de functionare a acestor banci in Ro sunt in mana Bnr)

  5. Bancile sunt camatarii legali ai Romaniei.E mare jale ,mai ales ca s-au taiat salariile .Eu platesc cu mare greutate creditul imobiliar, pe care l-am achizitionat in 2008, cand se zicea ca economia zbarnie.

  6. FELIX BANK

    Îmi pare sincer rău, dar trebuie să spun ,
    Că de credite din bănci străine, îs sătul ;
    Şi-s convins că împrumutul cel mai bun
    Ca Gâdea-l voi lua … direct de la mogul .

  7. Interventia Guvernului e necesara, dar trebuie sa existe si vointa din partea lui Basescu. Asta dicteaza Executivului.

  8. Problema domnule Voiculescu este prezentata doar partial! Basescu este vinovat de dezastrul din domeniul financiar bancar si restantele uriase, dar nu micsorarea salariilor este vina principala. Problema mare este faptul ca a permis bancilor abuzarea la nesfarsit a clientilor. Abuzul numit „dobanda variabila” este perpetuat si in ziua de azi, chiar dupa 1 an si jumatate de procese. OUG50/2010 ar fi putut sa restabileasca ordinea in acest domeniu, dar a fost ciuruita lamentabil de deputatii puterii, guvern si BNR, sub scuza numita FMI. Va inselati amarnic daca credeti ca puteti colabora cu bancile. Bancile trebuie doar OBLIGATE sa respecte legea, iar justitiei sa ii fie permis sa spuna ADEVARUL. Cu camatarii nu mai puteti negocia, pe acestia trebuie doar sa ii obligiati la un tratament corect al clientilor. Exact ca tara lor de origine, Austria. Iar BNR trebuie sa isi exercite rolul de supraveghere a domeniului bancar si sa isi recunoasca vina in acest caz. Vedem cu totii ca este un triplet mortal combinatia Banci-BNR-Guvern! Aici este adevarata problema, nerecunoscuta public de nimeni, nici macar de dumneavoastra! Cu respect, domnule senator Voiculescu.

  9. Dupa mine e o linie foarte subtire intre cei care chiar au avut nevoie de credit si cei care pur si simplu au vrut sa-si satisfaca un moft, cum ar fi o masina de lux, o casa mult prea mare..trebuie alesi foarte bine oamenii care trebuie ajutati

  10. Comportamentul presedintelui Basescu dezvaluie, din pacate, tot mai mult, comportamentul de altadata al “vaporeanului” turnator Traian Basescu. E rusinos ca tara noastra sa fie condusa de un asemenea presedinte !

  11. La TAIFÂS

    Aseară naţia se tăvăli, pe jos, de râs
    Văzându-l pe Băsescu la „TAIFÂS”
    Cu mica târfă de „ardei umplut”
    (Un dialog, între rebut cu alt rebut !)
    S-a confesat că are muşchiul minţii rupt
    De când lovea ugerul mă-sii pentru supt.
    Minţea beţivul, cu păcat, în Postul Mare
    Că-l vru pe Ponta premier, în februar’e ;
    Având dovezi pe gură, şi ceva în scris
    Că Victor se codea, nefiind circumcis.
    Şi cum discuţia înaltă vizează pelicanul
    Oferta va rămâne în chiloţi, până spre anul.

  12. Nu trebuie ajutat nimeni – trebuie doar OBLIGATE bancile sa RESPECTE LEGEA.
    Trebuie ca judecatorii SA FIE LASATI SA JUDECE DUPA LEGE.
    Nu intru in amanunte dar pana acuma m avut experiente neplacute cu trei din cele patru banci cu care am lucrat.
    Si prin experiente neplacute nu ma refer la functionari incompetenti, ci la ILEGALITATI.
    Din fericire am putut sa plec de la toti, dar sunt altii care nu au putut pleca si acum banca ii obliga sa plateasca lucruri ilegale.

  13. Dacă pe “Cruellul de Trei Coceni” nu-l interesează de soarta românilor rămaşi fără un loc de muncă – aflându-se în imposibilitatea plătirii ratelor bancare, pe reprezentanţii băncilor nici atât, fiindu-le mai uşor, acestora din urmă, să treacă la proferarea unor ameninţări, de ţi-se ridică părul în cap, stilul “măciucă”. Soluţii de rezolvare a acestei probleme nu prea văd, decât numai în cazul în care Flatulenţa portocalie va fi înlocuită de USL. Până atunci nu putem decât să ne lamentăm şi să ne lingem rănile vârtos, întrucât cei abilitaţi a se ocupa de rezolvarea acestei probleme, nu fac decât să tragă pe spuza lor – adică “trai pe vătrai neneacă”, conform zicalei româneşti “La horă mă-ndes, mă-ndes şi de muncă fug şi băs”.

  14. Era demult nevoie de un asemenea demers, intrucat sunt zeci, poate chiar sute de oameni care isi pierd casele, datorita faptului ca Base i-a dat afara, ei bazandu-se acum cativa ani, pe faptul ca au un loc de munca sigur.

  15. Basescu asta a gandit cu picioarele. Mare incompetent ipochimenul Basescu. Este in concurenta cu Talmacean.

  16. @ bacalan poz.20

    CONSULTANŢĂ BANCARĂ

    Să discut cu tine despre bănci ai fi aşteptat ,
    Căci subiectul este generos şi nu îl poţi rata ;
    Din păcate, văzându-te cât eşti de agramat ,
    O singură soluţie îţi dau : stai în … banca ta !

  17. La a 55-a aniversare

    AUTOCARACTERIZARE

    Cu faţa demnă de spânzurătoare,
    Ajuns la cincizeşicinci mare putoare,
    C-o inimă precum un cur fără de şiră,
    Turbat scăpat din turma ce se miră
    că nu e demn nici de urina populară.
    Eşti Patapievici un buboi la subsuoară.

  18. In sfarsit, o persoana lucida intrevede riscul sistemic al falimentului generalizat al sistemului bancar romanesc. Ca o prima observatie, nu trebuie sa fii economistul lui peste ca sa intelegi ca, prin raportare la rata medie a restantelor din sistemul bancar romanesc, asa cum sunt ele OFICIAL (machiate) raportate de BNR, exista un pericol semnificativ de faliment generalizat al sistemului.
    Pe de alta parte, sunt de parere ca bancherilor nu ar trebui sa le plangem de mila, deoarece din 2007 incoace au tot avut timp sa isi ajusteze modelul de business, sa isi revada portofoliul de clienti, sa isi reevalueze activele si garantiile, sa curete bilantul de neperformante si sa isi analizeze cerintele de lichiditate pentru a face fata provocarilor sistemice. Dar nu au facut-o; in locul unei ajustari dureroase pe termen scurt cu consecinte benefice pe termen lung, bancherii nostri ca brazii au mentinut un model de business gaunos si, pe termen lung, perdant atat pentru clientii lor buni platnici (care suporta, nevinovati, consecintele) dar si pentru ei.

    Nu m-as grabi sa il condamn pe Basescu pentru faptul ca a „amorsat” aceasta bomba cu ceas prin taierea salariilor bugetarilor ci mai degraba politicile de creditare demente si iresponsabile ale BNR si bancilor insesi care nu s-au pregatit si pentru vremuri dificile economic desi fluctuatiile economice sunt previzibile. E dept ca Basescu a precipitat lucrurile, dar cred ca gradul de indatorare de 70% aprobat de BNR este de vina, ca si politicile zalude de creditare cu buletinul etc.

    Mi-ar face placere sa mai citesc continuari ale acestui subiect, mie nu mi se pare epuizat ci demn de atentie datorita implicatiilor sistemice pe care le poate avea.

    Cu consideratie,
    PC

  19. Bancile sunt puse pe luat casele in cazul creditelor ipotecare si mai nou cele nenominalizate, dar asta datorita fostei guvernari, speram ca Ponta si alianta formata sa ne aduca cateva bucurii in suflet

Comentariile sunt închise.