Va provocam, intr-o postare mai veche (Tinerii si casca), la un dialog pe tema problemelor concrete cu care se confrunta tinerii. Premiul pus la bataie: casca de motociclist a unui campion.

Desi au existat multe raspunsuri substantiale (unele de la prieteni vechi, multiplu laureati in concursuri de gen :) ) care pot constitui punctul de plecare pentru un dialog mai larg – inclusiv cu finalitate legislativa – casca va merge, in cele din urma, la Elena Alexandru.

Elena Alexandru Says: 

mai 17th, 2012 at 12:11 pm   edit

Pentru un tanar la inceput de cariera care a avut norocul sa se nasca in Romania, problemele sunt multiple. Am spus noroc pentru ca eu am convingerea ca un drum care este ceva mai anevoios te va face mult mai puternic in viitor. Si deci, poate ca e bine uneori ca lucrurile sa nu fie roz si servite pe tava tocmai ca sa putem lupta cu noi insine si sa ne depasim limitele. Asemeni unui conducator de motor, care urca timid prima data, se va lovi de proverbialele gropi de pe drumurle noastre insa va accelera si la urmatoarea groapa va stii ce manevra se impune ca sa fie la adapost ca in final sa aiba o implinire minunata cand va simti … libertatea si adrenalina.:)
Prin urmare, eu ma bucur ca m-am nascut in Romania si ma bucur ca am intampinat obstacole. Insa de aici si pana la a nu reusi sa realizezi nimic desi ai mers in coate taras doar doar ti-ai atinge scopul, crezand in tot acest timp ca efortul tau crancen va fi intr-un final rasplatit este alta discutie. Pentru ca vedeti dumneavoastra, eu am crezut – fiindu-mi insuflat de catre parintii mei – ca viata nu e usoara si trebuie sa lupt si sa muncesc, corect, fair-play ca la final totul va fi minunat. La partea cu finalul s-au inselat. Bine, poate e prematur sa vorbesc despre un final dat fiind faptul ca am doar 25 de ani insa pot mai mult, merit mai mult, dar intrebarea mea este unde sa arat asta?
Ne-ati cerut exemple concrete si am sa incep prin a ma raporta la o situatie de fapt cu care m-am confruntat in Belgia unde am ajuns sa studiez timp de un an prin intermediul programului Erasmus. Ceea ce am realizat acolo a fost ca sistemul este astfel conceput incat tinerilor chiar li se da o sansa. Ei studiaza in acelasi regim ca al nostru (relativ) in sensul in care merg la cursuri si dau examene insa in anul trei ceva se schimba radical: fac practica. Prin intermediul unor contracte cu societati diverse in functie de specializarea fiecaruia, studentii ajung sa faca un internship care face cu siguranta diferenta. Eu am temrinat facultatea de Drept la Universitatea Dunarea de Jos, Galati si dupa ce am invatat constiincios timp de 4 ani, nu am avut restante(da stiu nu am fost student dar eu vroiam sa fiu cea mai cea) am mai ramas un an acasa pregatindu-ma intens pentru examen. Si m-am dus sa dau examen la Baroul Bucuresti, la fel fair – play, fara mijloace de comunicare de nici un fel , eu si capsorul meu. Ce sa vezi, soc si groaza, nu au fost toti fairplay(au copiat cu ce nu va puteti imagina sub umila supraveghere a celor desemnati), si dupa ce s-a terminat examenul am asteptat si 3 luni rezultatele. In cele 3 luni am reusit sa imi gasesc un job la un cabinet de avocatura pe 8 milioane asteptand cu sufletul la gura rezultatul. Ce sa vezi, am picat iar colegii de birou, domnii avocati mi-au transmis sa nu fiu prea suparata pentru ca stiu ei ca examenul a fost aranjat, incat s-a dorit anularea lui, iar pe fondul acestor dicutii s-a intarziat timp de 3 luni afisarea rezultatelor. Perfect si va multumesc!
Revenind la acel internship pe care l-am mentionat mai sus, vreau sa detaliez ceea ce a insemnat pentru facultatea de drept din Galati(fac aceasta precizare tocmai pentru ca am inteles ca la Universitatea Bucuresti si chiar cea din Cluj, lucrurile nu stau chiar asa) stagiul de practica. Am fost dusi la Tribunal si am fost “bagati in sali de sedinta” publice la cate un divort, la cate un viol. Si atat! Am terminat. Asta a fost mult asteptata practica! Si mai mult, sa aflu ca examenul de anul trecut de admitere in Barou a presupus pentru fiecare materie si rezolvarea unor spete – aspect practic.
Aceasta problema a lipsei de practica se traduce si in imposibilitatea de a te angaja pentru ca angajatorii au de unde alege si vor oameni cu experienta. De unde si cum as putea avea? Mai ales pe domeniul meu, nu de alta dar ma angajez si maturator insa nu cred ca ar avea vreo relevanta intr-un cabinet de avocatura.
Si as mai avea ceva de adaugat desi nu este neaparat un fapt general si nu m-am confruntat eu cu el insa m-a revoltat teribil. Cred ca tinerii din zonele rurale au un mare handicap, evident din aceiasi perspective financiara desi sunt muncitori, capabil si mai ales cu mult bun simt. Am avut un asemenea coleg, care suprinzator (nu!) a si reusit sa fie sef de promotie. Insa la examenul de barou a picat. E in regula, am mai auzit, se mai poate intampla. Insa acest baiat a venit sa dea examen la Barou insa nu a avut bani sa isi si asigure cazare in oras asa ca a dormit in masina unui prieten insa a doua zi a arat ca scos din cutie intr-un contrast absolute cu un baiat care a venit imbracat in pantaloni scurti, slapi dar era protejatul unui mare avocat. Superb? Stiu, revoltator!
Ca sa concluzionez(dupa ce mi-am asternut toate frustrarile pe hartie) cred ca cele mai serioase probleme ale unui tanar la inceput de drum sunt:
– Lipsa unui stagiu de practica care i-ar deschide ochii sa stie si ce sa faca cu bagajul de informatii acumulat in facultate
– Lipsa oricarei transparente din orice sistem si implicit frustrarea ca doar acei tineri ale diverselor “personalitati” reusesc
– Pentru tineri din mediul urban, lipsa oricarei sanse decat daca da norocul peste el si nu stiu ce se intampla de ajunge in vizorul cuiva – insa aici vorbim despre cei deosebiti, dar nu vad de ce unui tanar normal care are potential I se refuza orice sansa

Va multumesc si sper sa fi fost suficient de explicita!

Cu stima,
Elena

Felicitari, Elena, vei fi contactata de echipa mea.

 

30 COMENTARII

  1. Cred ca cel mai important pentru mine ar fi ca Romania de maine sa fie in felul urmator: sa nu se mai dea posturi pe pile, relatii si bani, ci sa se dea pe baza de concurs.

  2. Am investit foarte mult in educatia mea, bani si foarte mult timp, am vrut sa fiu cel mai bun in domeniu, sa fiu un profesionist. Si cu toate acestea, la interviurile din domeniu mi se zicea ca nu am experienta ca agent de turism si ca nu ma vor la ei in firma, nici ca receptioner nu m-am putut angaja pentru ca-mi trebuia un curs de receptioner. Dar mai apoi angajau pe nepoata sefului sau sora, bunica, mama sau tata vreunui alt angajat. M-am saturat de asa ceva.

  3. Eterna problema este lipsa experientei, unii termina si doua facultati , aprofundeaza prin master si cand ajung in fata angajatorului totusi li se cere experienta..

  4. Tinerii din ziua de azi se confrunta cu probleme majore cum ar fi lipsa locurilor de munca , ceea ce automat implica si lipsa banilor, iar de aici urmeaza drogurile, alcoolul, in general vicii dobandite in urma frustrarii.

  5. Majoritatea tinerilor nu cauta oportunitati de dezvoltare profesionala pentru ca nu stiu incotro sa se indrepte, de aceea cred ca daca ar exista mentori care sa-i sprijine si sa le dea sfaturi in functie de profilul fiecaruia , rata de succes ar creste.

  6. Cred ca si tehnologiile avansate de internet afecteaza tinerii, in ziua de azi gasesti cam tot ce vrei si nu vrei pe internet, asa ca tinerii nu mai sunt nicidecum atrasi de exemplu sa citeasca o carte ci prefera sa navigheze si sa urmareasca articole cancan. Multi au uitat cat de benefica este lectura…

  7. @ Elena Alexandru

    UN PREMIU MOTIVANT

    Sunt mici şanse ca leafa să-ţi mai crească ,
    Dacă ai câştigat un premiu de la demnitar ;
    Dar ai motive să fii mândră, purtând cască
    Întocmai ca un chel … scufie de mărgăritar .

    P.S. Marturisesc sincer ca am remarcat si eu de la bun inceput comentariul dv. si mi-a placut foarte mult. Va felicit si va urez o soarta mai buna ! O meritati pe deplin.

  8. Cred ca formele de invatamant pe care tinerii le parcurg astazi nu ii formeaza practic pentru ceea ce urmeaza , ci doar teoretic, iar drept urmare , dupa absolvire, sunt total nepregatiti.

  9. am aflat din click ca ati platit 300 de euro pentru a avea casca la o licitatie umanitara. e adevarat?

  10. e o castigatoare-surpriza fara indoiala o fata sa castige o casca de motociclist…are motocicleta?

  11. @Alessandra
    Nu vreau sa fiu carcotasi,dar ceea ce iti doresti tu ,intr-o anumita masura se aplica.Problema e defapt mult mai profunda.E vorba de mentalitatea angajatorului.Exemplu :
    Ce sunt intrebati TOTI tinerii absolventi cand se duc sa isi depuna CV-ul la o companie ? ” Aveti experienta? ” ….sau li se da raspunsul ,atunci cand sunt respinsi ” NE pare rau ….dar nu aveti experienta”
    E vorba de mentalitate angajatorilor ,una stupida ,axata pe profitul IMEDIAT , nu pe conceptul de afacere de durata,de investitie.In Romania angajatorii ,se gandesc tot timpu lsa de-a un tun si sa faca bani rapid.
    Daca te intrebi de unde stiu asta,raspunsul e simplu : TREC PRIN ACEST COSMAR DE FAORTE MULT TIMP.
    Din motive personale ,am luat hotararea la finalizarea studiilor sa nu muncesc in domeniul in care activam la acel moment ,ci sa muncesc in domeniul pentru care m-am pregatit.Dupa 2 ani de cautarii,alergatura ,teste peste teste ,examene peste examene,interviuri stii care e raspunsul angajatorilor in domeniul respectiv ?
    ” Ne pare rau ,dar nu v-a putem lua pe functia respectiva,desi aveti toate documentele necesare,desi a-ti trecut testele din cadrul companiei noastre ,pentru ca NU AVETI EXPERIENTA PE FUNCTIE.”

    Cum pot face eu experienta pe functie,daca NIMENI ,nu m-a angajeaza.Daca nimeni nu m-a ia nici pe o functie inferioara.Pentru ca atunci cand spun ca accept o functie inferioara ,doar ca sa fiu promovat la locul de munca,incep sa strambe din nas ,si sa imi spuna :” Pai aveti toate actele ,DE CE ACCEPTATI O FUNCTIE MAI JOASA ,DECAT CEEA PENTRU CARE SUNTETI CALIFICAT”

    O parte din problemele cu care se confrunta un tanar.

  12. Elena a punctat foarte bine problemele cu care se confrunta tinerii. Vreau sa-mi raspundeti la o intrebare: credeti ca tinerii pleaca din tara pentru un salariu mai bun sau mai degraba din cauza lipsei de perspectiva?

  13. Eu ma confrunt ca si multi alti tineri de varsta mea cu indiferenta si aroganta celor mari. Ei cred ca noi suntem tupeisti, nesimtiti si prosti, dar nu e chiar asa (sau cel putin eu nu ma regaesc in aceste afirmatii, desigur exista si astfel de persoane, dar sa nu generalizam)… Ignoranta si aroganta din partea profesorilor, din partea politicienilor care ne acorda o alocatie de mizerie.

  14. Mi-ar placea sa vad cat mai multi castigatori in randul tinerilor. Sunt atatia care merita sa castige, au atatea de oferit, de spus…

  15. @ All

    Va supun tuturor spre relecturare,analiza si concluzii urmatoarele 2 comentarii :

    65
    Alessandra Says:
    mai 21st, 2012 at 11:41 am

    Am investit foarte mult in educatia mea, bani si foarte mult timp, am vrut sa fiu cea mai buna in domeniu, sa fiu o profesionista. Si cu toate acestea, la interviurile din domeniu mi se zicea ca nu am experienta ca agent de turism si ca nu ma vor la ei in firma, nici ca receptioner nu m-am putut angaja, pentru ca-mi trebuia un curs de receptionera. Dar mai apoi angajau pe nepoata sefului sau sora, bunica, mama sau tata vreunui alt angajat. M-am saturat de asa ceva. De trei ani caut in domeniu si nimic.


    2
    Sandu Says:
    mai 31st, 2012 at 12:50 pm

    Am investit foarte mult in educatia mea, bani si foarte mult timp, am vrut sa fiu cel mai bun in domeniu, sa fiu un profesionist. Si cu toate acestea, la interviurile din domeniu mi se zicea ca nu am experienta ca agent de turism si ca nu ma vor la ei in firma, nici ca receptioner nu m-am putut angaja pentru ca-mi trebuia un curs de receptioner. Dar mai apoi angajau pe nepoata sefului sau sora, bunica, mama sau tata vreunui alt angajat. M-am saturat de asa ceva.

    P.S. Schimbare de nume, schimbare de sex, coincidenta , plagiat ?
    Va rog sa observati si faptul ca Alessandra e mai lunga un pic de vorba decat Sandu a carui contributie personala se pare ca e doar renuntarea la ultima propozitie :)
    Astept cu interes comentariile dv. si de ce nu, replica lui Sandu si eventual a Alessandrei. .

  16. Din punct de vedere legislativ ,abordarea este „stupid” de simpla.Tinerii pot fi ajutati printr-o masura care ar aduce pe termen lung beneficii , substantiale statului Roman,prin simplul fapt ca odata angajati acei tineri , acestia contribuie in mod direct la CONSUM.
    Propunere legislativa :
    Companiile ce angajeaza tineri absolventi sau in an termina ,ce necesita sau nu practica ,sa fie scutite de plata impozitelor ce parvin companiei pentru acel tanar angajat ,pe o perioada de 2 ani ,de la momentul angajarii tanarului respectiv .Aceasta regula sa se aplice si celor ce sunt deja angajati ,pentru a evita demiterea tinerilor care au fost deja angajati.In functie de tipul jobului ,sa se creasca usor nivelul salarial cu 25% din valoarea impozitelor ce ar fi trebuit platite de angajator.Angajatorul primeste si o scutire pe impozitul pe profit.
    Aceasta idee are la baza , o gandire pe termen lung pentru stimularea consumului , si in acest fel statul recupereaza taxele care ,oricum nu ar fi fost platite prin munca la negru , dar intr-un interval mai lung.E si o modalitate de scadere a muncii la negru.
    Mai bine muncesc si au si bani de cheltuit decat sa stea acasa si sa cheltuiasca , din ceea ce produc sau incearca sa produca parintii.
    Nu uitati ,ca Romania are foarte multi tineri talentati si inventivi , dar acestia nu pot excela , daca nu au dotarile sau minimul de programe care sa-i promoveze.

  17. Sunt atat de multi tineri valorosi. Din pacate nu sunt apreciati. Astfel, pleaca din tara…

  18. Am obs ca Ionut Budisteanu, bursierul fundatiei Dan Voiculescu, a fost ofertat de google. BIG LIKE!

  19. @Dan Doboseriu

    ZODIA GEMENII
    (între 22.05 – 21.06) ar putea fi a celor doi…”gemeni” (Alessandra şi Sandu), câştigătoarea fiind desemnată întâmplător (?!) chiar în această zodie.
    Ce vor face dacă D.V., cu inima lui mare, îi invită pe ambii la un… „simultan ?
    Felicit câştigătorul, indiferent de circumstanţe.

  20. Condiţie esenţială

    „EPISOADE EROICE din VIAŢA POPORULUI ROMÂN”- una dintre cărţile publicate de Ministerul Cultrii Naţionale şi al Cultelor acum 70 de ani (388 pag.), având pe primele două pagini pe M.S. REGELE MIHAI I. şi D-L MAREŞAL ION ANTONESCU – Conducătorul Statului, din care am extras de la pagina 242 o perlă scăpată din gura lui Nicolae Golescu la sfârşitul anului 1855 (în timp ce se afla la Paris) :

    „Nu este de ajuns ca glasul vostru să fie glasul adevărului, trebue, în accelaşi timp, să fie şi glasul cel mai iubit.”

  21. @ Bibicu

    HIJRA

    Este posibil ca doi inşi exact la fel să fi gândit
    Dar, deşi nu-mi propun a le tulbura intimitatea ,
    Îs convins c-avem de-a face cu-n hermafrodit
    Care ziua este Sandu şi Alessandra … noaptea .

    P.S. E greu de dat aici un raspuns la intrebarea dv.:)

  22. Buna ziua,

    Voi posta off topic, pentru ca nu stiu cum sa iau altfel legatura cu dvs. Vreau doar sa va spun ca am o idee destul de buna cu privire la infiintarea unui nou post de televiziune. Daca ma puteti contacta sa va dau putin mai multe detalii, ar fi perfect. Nu veti regreta, va promit!

    Stima,
    Andrei P.

  23. @ Dan Doboseriu

    Asemanarea dintre cele 2 texte este ……( fara cuvinte ).Ce sa faci , daca unii se plictisesc de moarte.Probabil chiar isi dorea casca respectiva.

  24. @simplu: Nu am motocicleta dar voi purta casca (mandra!) in Tico-ul meu precum Stig in emisiunea Top Gear.:)
    Va multumesc, domnule Voiculescu si multumesc tuturor pentru aprecieri!

Comentariile sunt închise.