In a doua jumatate a lunii iunie, dupa ce va trece toata agitatia electorala, voi incepe un proiect la care ma gandesc de foarte multa vreme: O noua sansa.

Din motive obiective sau subiective, ce pot tine de noroc, de o alegere neinspirata, de un context nefavorabil, multi dintre romani au pierdut prima sansa de a-si implini destinul, de a-si atinge potentialul, de a se realiza pe plan profesional si social.

Unii au inceput o afacere prea devreme, cand nu erau cu adevarat pregatiti; altii au inceput prea tarziu sau niciodata; unii s-au concentrat excesiv pe scoala, neglijand practica; altii nu au invatat suficient. Unii s-au ratacit printre prea multe incercari, altii nu au incercat niciodata sa-si gaseasca adevarata vocatie. Unii s-au multumit cu foarte putin, altii au tintit totul si nu au obtinut nimic.

In general, a existat la un moment dat o alegere neinspirata care le-a oprit ascensiunea.

Fara un ajutor, o indrumare sau chiar un pic de avant, persoane inteligente, creative, bine structurate, raman intreaga viata in umbra, irosindu-si nedrept inzestrarile.

De aceea, folosindu-mi experienta si cunostintele acumulate in cei peste 40 de ani in care am construit industrii de la zero, am descoperit si am promovat mii de oameni, iar multi dintre ei au devenit apoi proprii lor stapani, mi-am propus sa incep un proiect dedicat unei noi sanse.

Concret: in fiecare saptamana voi sta de vorba cu cei care cred ca merita mai mult si isi doresc sa munceasca cu adevarat pentru o noua sansa. Le voi asculta problemele, voi incerca sa inteleg unde au gresit si vom cauta impreuna cea mai buna solutie pentru a reconstrui un traseu profesional si social reusit.

Nu vom face minuni. Nu va fi un demers populist, nu vom oferi cadouri. Acest proiect NU se adreseaza celor care incearca sa castige fara munca.

Vom analiza onest erorile si vom discuta aplicat despre asumarea unor noi responsabilitati, despre descoperirea adevaratei vocatii si despre efortul necesar unei schimbari majore. Realitatea ofera posibilitati multiple si, uneori, o noua abordare, bazata pe experienta succesului, poate oferi o a doua sansa.

Cazul lui Julio Iglesias, a carui cariera de portar de fotbal la Real Madrid a fost brusc intrerupta de un accident de masina, iar apoi, intr-un nou context, si-a descoperit adevarata vocatie, care i-a adus celebritatea mondiala, reprezinta un exemplu relevant pentru modalitatea in care o noua sansa poate reconstrui destine ce pareau compromise.

Discutiile se vor purta live, de pe blog, prin apel video. Inscrierile, care vor contine datele de contact, o scurta descriere a biografiei dumneavoastra, cu precizarea momentelor decisive, se pot face pe e-mailul [email protected], in perioada iunie – august 2012. Pentru detalii accesati Regulamentul Proiectului “O noua sansa.”

47 COMENTARII

  1. ULTIMA RUGĂMINTE – ULTIMA ŞANSĂ

    Cartierul Henri Coandă, copilul de suflet al psd, cu cele 1250 de case NEOCUPATE, plătite integral, dar fără : apă, canalizare, gaze, străzi circulabile mijloace de transport în comun, poliţie, etc, aşteaptă de 8 ani mila autorităţilor. Acum este vremea să vă implicaţi decisiv, domnilor noi guvernanţi, alături de Primarul General Oprescu, Primarul Pandele şi de potrivnicul Primar Chiliman.
    Apropiatele alegeri pot să taxeze, başca un amplu material care este deja pregătit pentru a fi susţinut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
    D.V., iată-ne şi la mila ta proverbială !

  2. Ma gandesc la un proiect in vederea respectarii regulilor de depozitare a gunoiului menajer prin implicarea autoritatilor locale in educatia populatiei.

  3. Domnule profesor,v-am asteptat la turda. Poate totusi veniti. E NEVOIE DE DUMNEAVOASTRA SI DE SPRIJINUL TRUSTULUI. Sunt oameni care vreau sia u dorinta sincera pentru schimbare. AICI SI IN JURUL TURZII POATE FI IN CEL MAI SCURT TIMP FIEFUL CONSERVATORILOR. Cu putin ajutor portocaliul STEFANIE, unul din cei mai apropiati oameni ai lui boc, poate fi dat jos care s-a cocotat pe sperantele turdenilor timp de 16 ani. Dintr-un oras cu oamnei harnici,pbuni meseriasi si cu frica de dumnezeu a devenit un oras mafiot FARA SPERANTE IMEDIATE. NU-I LASATI PE CONSERVATORII DIN TURDA FARA SPRIJIN. Sunt uncxetatean onest si cred ca cel pe care l-ati ales sa va reprezinte, DOREL CORPODEAN ,VA POATE ADUCE VICTORIA. VA MULTUMESC

  4. SOLUŢIA DURABILĂ

    Pentru mulţi din cei cu şansa întâi pierdută ,
    Mogulul iar aruncă mingea într-al lor teren
    Sperând că o discuţie cu ei, utilă şi placută ,
    Sigur, veşnic va rămâne … exact ca-n tren .

  5. Eu propun asa … din cate am inteles consumul intensiv de energie electrica si deseurile toxice, substantele duc la distrugerea mediului … pe tot globul ! Ganditi-va … la pinguini si ursii polari de la polul nord. Un bec aprins fara sa ai nevoie de el poate costa viata unui pinguin sau a unei vietati ! din surse foarte bune…incalzirea globala o sa dureze mult timp ! Eu propun sa mai incetam putin sa consumam energie ! sa ocrotim mediul pentru o lume mai buna, mai multi copaci, plante, aer curat ! Salvati natura ! NATURA ESTE IN MAINILE NOASTRE !!!

  6. presupun ca se vor si concretiza intr-un ajutor pentru a doua sansa aceste intalniri video..

  7. Doamne, nu-mi vine să cred cât de mult m-aţi nimerit! Parcă mi-aţi expus problema mea personală. Foarte frumos şi interesant proiectul şi iniţiativa dumneavoastră. Eu m-am orientat către două cariere (am terminat două facultăţi complet diferite), însă nu pot să zic că mă mulţumeşte vreuna, deoarece altceva am visat eu mereu să fac. Nu e vreun vis nerealist sau imposibil de realizat, dar nu am avut niciun sprijin, mi s-a spus că nu e pentru mine. Dar la cât de mult sunt în stare să lupt şi să muncesc…cred că ar fi… Chiar m-aţi nimerit. Sunt diponibilă să muncesc responsabil, cât mai multe ore pe zi, mai ales dacă am pentru ce lupta şi dacă-mi place. Însă simt că nu mi-am descoperit vocaţia, aşa cum spuneţi şi dvs… Mă simt puţin dezorientată, mai ales că societatea ne oferă puţine şanse…(dacă erau mai mulţi oameni ca dvs, situaţia ar fi fost alta).
    Vă voi trimite şi eu mail. Mulţumim!

  8. am vrea sa vedem si rezultatul acestor intre-vederi pe blog, sa putem cuantifica initiativa.

  9. Adeseori ne pregatim pentru ceva si viata ne duce spre cu totul alte cai. Nu toti se pot bucura de a doua sansa.

  10. Cred ca ar trebui sa incurajati constructia unei „entitati” care sa aiba menirea de a stabili relatii cu tarile din zona BRICS.

  11. Haideti sa identificam solutii pentru stoparea brain drain-ului. Asta ar trebui sa intre in agenda de prioritati a guvernului USL.

  12. Consider ca omul reprezinta rezultatul alegerilor pe care le face, asa ca decizia privind drumul pe care alege sa mearga ii apartine.

  13. @ Ioana B
    Incearca sa te echilibrezi, sa te focusezi. Ia-o pas cu pas. Vezi ce-ti place sa faci, concret. Analizeaza oportunitatile. Construieste-ti un network format din oameni mult mai inteligenti ca tine, de la care ai ce invata. Informeaza-te in fiecare zi, nu superficial!
    Daca nu ai experienta, incearca un internship sau implica-te intr-un ong. Acolo vei invata soft skills.

  14. Povestile frumoase plac oricui, dar cred ca e dificil sa se schimbe viata unor persoane care n-au incercat suficient sa-si implineasca visul.

  15. GUSTAŢI DIFERENŢA D-LE TRAIAN BĂSESCU

    – Tataie, ce diferenţă este între oferta socială a guvernului Ponta vis-a-vis de cea a guvernelor Boc – MRU ? întreabă nepoţelul de la grupa mare.
    – Ca între o prăjitură sub formă de caca şi un caca sub formă de prăjitură…
    – Hi, hi, hi, hi, hi.

  16. Ne-ati intrebat acum catva timp, aici pe blog, ce anume consideram ca v-ar mai trebui in online. In afara de twitter, facebook, youtube si alte cele. Eu va sugeram atunci (8 februarie 2012) un cont de skype – pentru video-audiente online.

    Ma bucur sa vad ca se ajunge si la asa ceva.
    Legat de acest program :
    1) Exista limita de varsta pentru participanti?
    2) Discutiile online vor avea loc simultan cu mai multi participanti?
    3) Cele 30 de minute sunt per interlocutor sau per total?
    4) Pot sa va intreb pe ce domenii de activitate va veti axa?

    Multumesc anticipat si chiar astept raspunsul dvs.

  17. EUR şansă.

    – D.V., toată viaţa am insistat, fără succes, să împuşc leul, ca tot rromul. Ce mă sfătuiţi ?
    – Formaţi o asociaţie originală, în Africa, împreună cu toţi ungurii şi evreii din România,
    organizând puternice ferme de înmulţire şi dresaj a leilor depreciaţi. Bateţi monedă proprie găurită cu diametrul găurii egal cu cel al monedei, având efigiile lui Traian Băsescu şi MRU pe o parte şi alta, denumită EUR (evreu, ungur, rrom), prin monetăria BNR, destinată în excusivitate numismaţilor.
    – D.V., aş vrea să te mai…
    – Gata, a trecut timpul acordat !

  18. Bună ziua!

    Mă numesc David Benedek și scriu lucrarea mea de licență cu titlul Bloguri ca instrumente de marketing în România. Aș vreau să cercetez despre tendințele de blog din România, despre blogosferă și cel mai mult, despre activitatea bloggerilor de marketing. Dacă aveți 3 minute și vreți să ajutați un pic, vă rog să vă completați chestionarul, iar dacă aveți prieteni bloggeri, puteți să le trimiteți și pentru ei. Mulțumesc frumos!

    https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGpkMlg1QnFhcTAyRzh2MWtlWDFMNlE6MQ

  19. cred ca va fi o nebunie..multi inca nu si-au gasit vocatia, altii nici macar nu au cautat-o si sigur si mai multi cred ca merita si pot mai mult..o sa aveti cativa oameni de indrumat

  20. Personal, ma gandesc la un proiect de investitii in turismul rural. Spatiul rural romanesc are avantajul unui peisaj de o mare frumusete, a unor traditii si obiceiuri folclorice rare care impresioneaza si poate darui sejururi / vacante de neuitat turistilor. Una dintre aceste forme de turism din Romania, cu mare cautare in randul turistilor autohtoni si straini este turismul rural.

  21. Personal, ma gandesc la un proiect de investii in turismul rural.Spatiul rural romanesc are avantajul unui peisaj de o mare frumusete, a unor traditii si obiceiuri folclorice rare care impresioneaza si poate darui sejururi / vacante de neuitat turistilor. Una dintre aceste forme de turism din Romania, cu mare cautare in randul turistilor autohtoni si straini este turismul rural.

  22. ar fi interesant sa publicatiu si numarul celor care s-au bagat in acest proiect…sa stim cam cati sunt in aceasta situatie, un procent ceva

  23. Domnule Voiculescu sinteti un om onest si imi place sa cred corect.
    Ce am vazut la emisiunea lui Valerian Stan de acum doua zile mi-a intoras stomacul pe dos de indignare.Scoateti aceasta emisiune din grila de programe .
    Este inadmisibil ca un realizator de program,recte Stan sa vorbeasca la mistocareala,sa-i ia pe toti la pertu, sa-l faca pe primul ministru imbecil.Asa ar trebui sa se adreseze daca vrea familiei sale si cui ii permite.
    Ce drac ii invata acest „baietica” pe studentii aia ?
    Domnule Voiculescu scapati de el,nu-i nici o paguba.Si asa are audienta cu mult mai mica decit cititorul de stiri Banciu de la B 1 TV.

  24. Domnule Voiculescu, imi cer scuze ca scriu in subsolul acestei postari, dar nu am alta posibilitate. Tocmai am vazut asta:
    http://www.paginademedia.ro/2012/05/cat-de-jos-se-poate-o-mostra-de-jeg-tv/#comment-52164.
    Pana azi, eram mandru ca oamenii inca imi mai asociaza numele cu Antena 1, la 10 ani de cand nu mai lucrez acolo. Pentru foarte multi dintre ei, eu inca prezint Observatorul. Ceea ce mi-a demonstrat, macar mie, ca oamenii au apreciat modul in care, alaturi de colegii mei, am pus umarul la nasterea si dezvoltarea acestui post. Pana azi…

    Cititi primul comentariu. Sau, mai bine, vi-l reproduc:
    „just., 19 May, 2012 16:15

    Eu unu nu cred ca ceea ce se intimpla in gradina lui felix mai surprinde pe cineva ? Cum este turcul asa este si pistolul. Ma intreb ce institutie mai poate opri asa ceva.”

    Cine credeti ca ar fi spus asa ceva acum 15 ani? Sau 10 ani?
    Ca om care a iubit enorm acest post si care a fost, intr-o vreme, unul dintre stalpii lui de rezistenta, m-am simtit obligat sa iau atitudine. Pentru ca e pacat de munca dvs. din trecut si a tuturor celor care au ridicat Antena 1, ca aceasta televiziune sa ajunga sa fie asociata cu astfel de emisiuni, personaje si nivel!

  25. Domnule Profesor D. Voiculescu,
    Abia astept punerea in aplicare a noului Dvs. proiect, numit „o noua sansa” deoarece numai astfel voi avea, in sfarsit, sansa de a va cere o parere, un sfat si, eventual, un sprijin, pentru ca eu sunt unul dintre acei specialisti cu o pregatire profesionala solida (masterat,doctorat etc.) si o experienta vasta de 25 de ani in domeniul meu de activitate (Managementul Resurselor Umane), de care spitalul in care am activat nu a mai avut nevoie.

  26. Si eu V-as scrie din nou dar din nefericire nu am webcam… :(
    As avea insa multa nevoie de consiliere autorizata intrucat de mult caut orice fel de sprijin pentru a avea curajul de a porni o afacere in domeniul agricol.
    Poate voi avea noroc cu alta ocazie…sau voi urmari sfaturile pe care le veti da celorlalti.

Comentariile sunt închise.