Maine, la Comisia pentru buget finante din Senat se va dezbate Proiectul de lege prin care am propus dublarea pedepselor pentru evaziunea fiscala. In conditiile in care, anual, in economia subterana se scurg aproximativ 40 de miliarde de euro, am considerat ca intarirea sanctiunilor pentru evazionisti reprezinta o necesitate evidenta.

Totusi, Comisia pentru cercetarea abuzurilor a avizat negativ acest proiect! Intamplator, in aceasta comisie majoritatea apartine PDL-UNPR. Avizul este doar consultativ, dar, chiar si asa, este greu de inteles de ce Comisia pentru cercetarea abuzurilor a decis sa fie indulgenta cu evazionistii!

Am speranta ca in Comisia pentru buget decizia va fi favorabila dublarii pedepselor. Evaziunea trebuie descurajata prin actiuni concrete, nu doar prin declaratii de bune intentii.

Dupa intocmirea Raportului in Comisie, propunerea legislativa va fi votata de plenul Senatului. Este un proiect apolitic, absolut necesar economiei si societatii romanesti si am convingerea ca toti senatorii responsabili il vor sustine.

Maine va comunic rezultatul votului din Comisie.

Update: Sedinta comisiei s-a amanat, revin la tema cand se va lua o hotarare. 

34 COMENTARII

  1. Sunt si o serie de clinici particulare care habar nu au a plati taxele pentru a-si putea desfasura activitatea legal. Mi s-a intamplat sa fac o lucrare dentara la un astfel de cabinet stomatologic si pentru faptul ca, am cerut chitanta pentru costurile lucrarilor, medicul (de origine araba) s-a razbunat pe mine, stricandu-mi dintii sanatosi, plus tratamentul brutal la care am fost supusa. Ii primesti in tara ta, sa-si faca studiile, sa practice meseria pentru care au optat si drept multumire, se sustrag de a respecta legile tarii in care-si desfasoara activitatea.

  2. Pai, ce va spuneam, pe aceeasi tema, cu niscai timp in urma?! Daca legea asta nu-i bine facuta (n-am citit-o, scuze!), atunci, in loc de 5 ani, vor face 10 ani de puscarie ai’ de vand seminte la intrarea pe stadion!
    Hopa, a si aparut, dintr-un foc, cel mai periculos evazionist: medicul ! Ca-i stomatolog, ca-i chirurg, ca-i endocrinolog, ca-i roman, sau arab, sau maghiar, asta e principalul evazionist!
    Dar, stati asa! L-am uitat pe profesor! Vine puternic din urma, atacand pe coarda! Pai, da asta factura si chitanta, pentru meditatii? N-ai sa vezi! Eu as da o lege prin care orice profesor sa aiba casa de marcat! Nu conteaza daca da sau nu meditatii! Preventiv! Daca-l bate vreun gand sa devina evazionist?
    Propun si reintroducerea impozitului forfetar, ca mai sunt niste firme microscopice care s-au salvat totusi, pentru scurt timp!

    Toate evenimentele si personajele mai sus prezentate sunt ipotetice. Orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare………..deocamdata!

  3. DEŞERTĂCIUNE

    Dublarea sancţiunii nu-i decât o frecţie
    La piciorul cel de lemn al Dlui Prigoană ,
    Căci puşcărie n-o să facă vreo persoană ,
    Dacă-şi achită regulat … taxa de protecţie .

  4. MACROUECONOMIC

    Capitalista Piranda vinde cărăşel pe trotuar lângă piaţă, de ani buni, la preţul de 6 lei/kg, când un poliţist comunitar în timp ce o legitimează îi şi explică :
    – Evazionisto recidivistă, din punct de vedere „macroueconomic” ieşti pe defect. Hai la Secţie !
    – Şefu, ţi s-a pupăzat văzu ? De unde macrou în balta Griviţa plină de fecale ? Ia carasu dă-mi carasu, ca data trecută ! Te-n pui mei ca barosanul D.V. ?

  5. @ Dan Voiculescu

    Se aude că la Poştă s-au oprit pe statul de plată „dările către stat” dar că au fost un pic uitate prin bănci în drumul lor spre Trezorerie…

    Cum să comparăm un asemenea caz cu un amărât cu un butic şi un angajat care face evaziune la două napolitane ca să poată plăti un salariu uşor „gri” angajatului.

    Eu nu cred în creşterea pedepselor, nu asta va reduce evaziunea, eu cred în rezolvarea problemei prin prinderea marilor evazionişti.

    Dacă 80% din cei ce fac evaziune ar fi prinşi, începând cu cei mai bogaţi, atunci cu siguranţă după un an nimeni nu ar mai risca. Ceea ce mi se pare însă de neiertat este creşterea valorii taxelor, impozitelor, contribuţiilor în paralel cu controlul evaziunii. Este ca pe Iancu Jianu Zapciul… Cât timp statul nu permite cetăţenilor să facă afaceri la modul onorabil astfel încât să aibă şi profit, controlul asupra fiscalităţii va duce la omorârea afacerilor, deci şi a economiei, deci şi a României. După părerea mea controlul înăsprit dublat de relaxarea fiscală reprezintă soluţia rezolvării evaziunii fiscale.

  6. evaziunea fiscala este un domeniu sensibil. acolo este mare parte din bugetul romaniei in economia la negru si ar trebui scos la suprafata tot acest segment.

  7. Oameni buni! Sa zicem, prin absurd, ca s-ar baga la racoare marii evazionisti… Cei 80%, pe care tocmai ii amintea „Bibliotecaru” mai sus, ar fi arestati si condamnati. Atunci cine ar ramane sa faca afaceri in Romania? Buticarii? Si cine ar face puscarie? Administratorii de firma sau patronii? Atunci sa inteleg ca li se vor inchide si firmele? Atunci vor pleca din tara „marii investitori”, care si ei fac evaziune fiscala, mai mult sau mai putin, pentru ca la ei, in tara lor, nu-si pot permite asa ceva… Va dati seama daca pe drumari i-ar inchide, cine ar mai face drumuri proaste? Cine ar mai construi „autostrazile”?

  8. Pedepsele pentru evaziunea fiscala ar trebui inasprite cu siguranta,insa aceste situatii ar trebui separate., in fuctie de gravitatea si prejudiciul acestora.
    Nu poti sa pui pe acelas nivel un cetatean ce in urma activitatii statului a adus prejudicii de 10 mln euro si unul ce are angajati cativa oameni cu salariile impartite: partial oficial si partial in plic.
    Primul are si de unde sa-si angajeze o hoarda de avocati si sa tergiverseze procesul pana cauza i se prescrie….pe cand ultimul – e jertfa sigura.

    O sa auzim doar cazuri de genul: Politia de frontiera a mai prins un infractor cu doua canistre de benzina…..(deci sunt vigilenti – vor urma inaintari in grad, functii, articole in ziare etc),pe cand principalii evazionisti vor sta linistiti ca vor fi protejati.

    Credeti ca in Germania nu exista evaziune fiscala? ca nu se lucreaza la negru prin restaurante sau baruri? sau nu exista munca la negru in SUA?
    Exista si va exista.
    Ce nu exista acolo – sa ti se desfaca masina cu surubelnita in vama pentru a gasi doua Potentiale cartuse de tigari ce le-ai fi putut ascunde iar in paralel sa intre tigarile cu vaporul sau avionul.
    Asta micul va ramane cu masina confiscata si dosar penal pe cand primul in cel mai rau caz va sta pe o insula exotica si va rade servind un coctail printr-un pai.
    Daca tot inasprim pedepsele pentru evazionisti trebuie sa inasprim si pedepsele pentru coruptie., pentru ca e clar , „scorul” va creste pentru a-i lasa scapati pe cei prinsi intamplator. Si nu rezolvam nimic decat faptul ca o mai mare parte din sumele castigate nelegal vor fi transferate altor persoane pentru protectie.

    La fel si in actele de coruptie: o pedeapsa ar trebui sa primeasca un functionar de la o primarie…si o cu totul alta pedeapsa ar trebui sa primeasca un judecator, procuror, anchetator, angajat al fiscului sau politist. – inmultit cu 10.

  9. @VIVIAN – Intrebarea corecta este:”Cine ar mai da bani la partid?”
    Legat de investitorii straini – invers ar fi venit (ei tocmai din aceasta cauza nu prea vin ca stiu cum se fac la noi afacerile) intrucat disparitia acestor evazionisti mana-in mana cu „patronii spirituali” care isi deseneaza caietele de sarcini asa cum doresc ei , ar duce la un climat mai corect si cinstit in afaceri., cu sanse mai mari pentru cei mai buni si eficienti.

    Eficienta in Romania se estimeaza altfel fata de restul lumii civilizate. Daca cotizezi unde trebuie si in cuantumul necesar – esti eficient.

  10. Este un lucru bun ca avizul dat de Comisia pentru cercetarea abuzurilor este unul consultativ. Sper ca acest proiect de lege sa fie adoptat cat mai urgent posibil.

  11. poate se va pune in practica pana la urma masura aceea cu micsorarea tva atunci morarii si brutarii nu vor mai face evaziune

  12. MONICA MACOVEI A FALSIFICAT DOCUMENTELE DE TRANSPORT IN OPERATIUNEA “TIGARETA II” CU SPRIJINUL LUI VASILE TOCU – DESEMNAT DE TRAIAN BASESCU SA CONDUCA ANCHETA IN CAZUL “TIGARETA II”

    (TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC ARMAMENT, continuare 4)

    Monica Macovei a falsificat documentele de transport in cazul operatiunii Tigareta II (desfasurata pe Otopeni militar in 16/17 aprilie 1998) pentru a mistifica realitatea si a acoperi o operatiune de mare criminalitate transfrontaliera organizata, in care au fost implicati Traian Basescu- avand autoritatea ministrului Transporturilor- si traficantul de armament Viktor Bout- vechi colaborator, in materie, al lui Traian Basescu.
    Monica Macovei era, in epoca, avocat al firmei Business Woman.

    Monica Macovei a falsificat documentele in cazul Operatiunii Tigareta II fiind PREZENTA pe aeroportul miliar Otopeni, cand se descarcau tigarile (ea este femeia care a fost filmata in zona respectiva in acea noapte- si a carei identitate a fost ascunsa cu inversunare, in pofida faptului ca s-a insistat asupra prezentei femeii in acel loc, in acea noapte).

    Documentele falsificate de Monica Macovei au fost predate organelor de cercetare penala de catre Traian Basescu – in calitate de ministru al Transporturilor – devenind proba in Operatiunea “Tigareta II”..

    In fapt, Monica Macovei a falsificat Cargo manifest pentru zborul Air Sofia (prin care au ajuns pe Otopeni militar, in noaptea 16/17 aprilie 1998, tigarile destinate trocului tigari- armament).

    Pentru intocmirea falsului in acte, Monica Macovei a folosit si un formular tipizat, apartinind companiei de transport aerian de stat Olympic Airways, pe care l-a completat de mana, incercand sa lase impresia ca ar fi fost completat de un angajat al firmei de handling Interservice S.A. de pe aeroportul din Atena.
    Monica Macovei, prin acest fals intocmit cu propria sa mana, a vrut sa simuleze ca tigarile veneau de la Atena (in realitate, transportul venea de la Sofia).

    Dincolo de faptul ca Olympic Airways are propriul serviciu de handling si nu “imprumuta” formulare pentru Interservice- si ca nici Interservice nu recunoaste ca acel Cargo manifest ar fi completat de angajatii sai:

    Prin intermediul cui a intrat Monica Macovei in posesia formularului (in alb) tipizat, apartinand companiei OLYMPIC AIRWAYS – mai exact de la biroul companiei din Aeroportul International Bucuresti Otopeni?

    Cel care i-a furnizat Monicai Macovei formularul (in alb) tipizat apartinand companiei OLYMPIC AIRWAYS (in vederea falsificarii documentelor de transport si, astfel, acoperirii unei operatiuni de mare criminalitate organizata) este Vasile Tocu.

    Vasile Tocu, devenit inspectorul sef al Aviatiei Civile, este cel care, prin ordinul nr. 220/25.04.1998, a fost desemnat de Traian Basescu sa conduca ancheta cu privire la evenimentul din 16/17.04.1998 de pe Otopeni militar- “eveniment” cunoscut sub numele “Tigareta II”.

    Colaborarea legata de operatiuni de mare criminalitate organizata intre Vasile Tocu si firma Business Woman- al carei avocat era Monica Macovei- este anterioara momentului “Tigareta II”. In fapt, contrabanda cu tigari (in vederea operarii traficului tigari-armament) desfasurata de Jamal-al Atm si de generalul Florica au “beneficiat” de sprijinul lui Vasile Tocu, cel care avea si sarcina de a-i furniza Monicai Macovei tipizatele necesare pentru falsificarea datelor in vederea mistificarii realitatii contrabandei.
    Acesta este “secretul” promovarii lui Vasile Tocu din functia de comandant adjunct la AIBO (pe care o ocupa in 1996) pe functia de inspector sef al Aviatiei Civile (doi ani mai tarziu). In fapt, traficul tigari- armament -si descarcarea tigarilor din avion fara a fi vamuite se petreceau “intamplator” in turele lui Vasile Tocu (ceea ce a fost proba “fidelitatii” sale). Tigarile cu destinatia Business Woman erau descarcate din avion fara a fi vamuite si, apoi, incarcate in autovehicule- actiunea desfasurandu-se la platforma cargo a AIBO, la 10 m de sediul punctului vamal.
    Documentele de transport erau falsificate de Monica Macovei- avocat al firmei Business Woman- care era prezenta in zona respectiva.

  13. Basescu si incompatibilitatea sa.

    Cred ca ar putea fi suspendat inainte de termen. Cum? Declarandu-l incompatibil in functia pe care o are de membri si presedinte CSAT.

    Eliberati serviciile de sub puterea lui (puterea in mana unui singur om CORUPE) si veti afla cat de grava este incompatibilitatea lui.

    Familia si prietenii apropiati beneficiaza de protectia lui in calitatea pe care o are de presedinte CSAT.

  14. este posibil oare ca circa 50% din economie sa nu fie fiscalizata? sau e mai mult? asteptam si niste cifre

  15. @dorell asta e initiativa PC nu a guvernului Ponta si e anuntata de mult timp. intr-adevar daca s-ar face aceasta micsorare ar mai echilibra aceasta zona

  16. Cu totii ne dorim dublarea pedepselor pentru evaziune fiscala si nu numai. Iar daca noi ne dorim asta, parlamentarii ar trebui macar sa ne asculte si apoi sa voteze.

  17. PDL si UNPR sunt compuse din baietii destepti, era de asteptat sa se opuna maririi pedepselor pentru evaziune fiscala,.

  18. @

    ALL

    Daca sinistrul proces politic “Trofeul calitatii” nu se va incheia curand cu achitarea lui Adrian Nastase (care este, evident, nevinovat) inseamna ca schimbarea de guvern a fost inutila iar justita a ramas aservita acelorasi mafioti, a caror imagine este perfect intruchipata de Monica Macovei si Traian Basescu (doamnele, primele- totdeauna).

  19. O astfel de masura ar descuraja evazionistii, cu siguranta. Sper din toata inima sa ajungem la un anumit standard. Sa ne mandrim cu tara noastra, cu societatea noastra si cu poporul nostru. Dar trebuie un efort colectiv. Sustinut.

  20. Sa treaca de toate forurile de decizie si voi fi extrem de multumit. Sa-i vad in sapa de lemn pe cei care comit astfel de matrapazlacuri. Si din cauza asta nu sufar numai eu, sufera o tara intreaga.

  21. Trebuie incurajat/sustinut sectorul antreprenorial. Candva, aceasta era eticheta PC-ului.

  22. scaderea TVA la 19 % in genere, la 9 % in turism si la 5% la toate alimentele, asta ar fi cea mai buna masura pentru scaderea evaziunii fiscale.

  23. Problema majora nu o reprezinta „marimea pedepsei ” ci insusi „aplicarea pedepsei”.Pedeapsa poate fi si de 1000 de ani ,e degeaba daca legea NU SE APLICA,domnule Voiculescu.

  24. primul pas ar fi construirea penitenciarelor. Nu exista suficient spatiu pentru a gazdui toti evazionistii gainari. Ceilalalti evazionisti oricum nu intra aici.

  25. e absurd!!! in tara asta esti sclav (angajat in marile firme sau mai micile firme) pe un salariu de abia iti ajunge sa ai dupa ce bea apa. daca vrei sa iti deschizi o afacere iesi pe pierdere, sunt prea multe taxe!!!! in aceste conditii, e normal sa apara acesti mici evazionisti…. trebuie sa traiasca si ei din ceva. mai bine sa schimbe legea sa nu mai fie atatea taxe.
    si daca s-ar dubla pedepsele nu va dati seama ca nu s-ar mai apuca nimeni de afaceri si toti ar cere ajutor social si somaj? ar fi mult mai multe guri de hranit???? domnule voiculescu dan, m-ati dezamagit enorm.

  26. dublati pedepsele la EVAZIUNEA FISCALA! pentru SORIN OVIDIU VINTU,nu ati mai dublat nimic,pur si simplu nu poate sa suporte detentia si ati rezolvat cazul lui,pentru orce om de rind se pun cele mai mari aliniate la bataie ,iar pt SENATORII;DEPUTATII SAU LUME INTERLOPA;moare dosarele,iar pt amaritii se deschid si dupa zeci de anii……………….daca credeti ca e bine,faceti asa! poate o sa iasa lumea odata in strada,ca sa saturat de atita…..CORUPTIE.

Comentariile sunt închise.