Pentru ca sportul ne-a oferit (si) momente amare in ultimul timp, va propun o intrebare care va solicita talentele de strateg:

Ce ar trebui facut, pe termen mediu si lung, pentru a readuce sportul romanesc la nivel de excelenta al anilor ’70-’90 din secolul trecut? 

Pentru reimprospatarea memoriei, un citat Wikipedia despre participarea Romaniei la Olimpiada de la Los Angeles:

The Romanian olympic team was phenomenally successful at the games for a modestly populated nation, ultimately placing just under the United States in the gold medal tally. (articolul complet aici).

 

45 COMENTARII

  1. @ Dan Voiculescu

    După părerea mea soluţia este simplă, ar trebuie să înlocuim sportul ca obligaţie cu sportul de plăcere.

    Dacă mergeţi la o oră de „educaţie fizică”, de obicei tinerii sunt învăţaţi mai mult să facă pasul piticului decât efectiv tehnica specifică unui sport, handbal, baschet, volei… Cum să fim noi buni la „sporturi” când educaţie într-o disciplină sportivă nu ai decât în momentul în care ajungi să faci sport de performanţă.

    Aţi făcut hockey… Câte şcoli din România au patinoar? Câte au bazin de înot? Câte au terenuri de tenis? Câte au două sau trei piste de bowling… Teren de fotbal? Rugbi? Pistă de atletism? Un ring de box?

    Păi şi atunci cum doriţi performanţă? Pe ce bază de selecţie?

    Eu v-am mai spus, problema nu este numărul de ore de educaţie fizică pe care copii le au la şcoală, ci faptul că nu fac nimic acolo. Dacă însă şcoala ar avea două sau trei discipline sportive pe care tinerii să le facă din plăcere, după ore… s-ar constitui şi o bază de selecţie pentru performanță.

    De ce ne iese la gimnastică? Pentru că avem acea şcoală specială la Deva. Problema acolo este atunci când tânărul ajunge pe la 18-20 de ani la vârsta retragerii din sport, ei au oasele distruse de efort, emotiv sunt iarăşi distruşi… şcoala nu e nici ea chiar aşa cum trebuie, de cele mai multe ori.. Ce şanse mai au pentru societate? Câţiva ajung profesori de sport şi antrenori, cei mai mulţi însă cam trec chinuit prin tot restul vieţii.

    Marii sportiv ai României nu prea sunt oameni bogaţi şi lipsiţi de griji. De exemplu, dl. Gicu Dobrin ar fi trebuit să fie printre multi-milionarii în euro… La fel dl. Ivan Patzaichin sau dl. Dan Grecu… După o viaţă închinată excelenţei nu ai voie să depinzi de un salariu de la club, asta pentru cei norocoşi să ajungă antrenori. Spun asta mai ales că aceşti oameni sunt nu numai sportivi, dar oameni deosebiţi, cum nu prea mai găseşti.

    Astăzi presa vorbeşte mai mult de Dan Grecu, fiul lui Butoane…

  2. Totul pleaca de la educatia timpurie asa ca o solutie cred ca ar fi intrducerea unor programe sportive la nivel de gimnaziu si liceu,odata cu ridicarea mai multor sali de sport si terenuri de joaca.

  3. Interesant subiect de discutat, chiar m-a pus pe ganduri…

    In primul rand la noi nu exista nicun program/strategie care sa zicem macar ca nu a dat roade. Deci trebuie sa plecam de la zero. Incepand cu alimentatia si pana la crearea unui suport psihic, performanta se poate naste cand ai nevoile fundamentale asigurate. Performanta cu burta goala nu putem vedea decat in Etiopia :P

    Trebuie sa actionam cat mai rapid, suntem in perioada in care „decreteii” (scuzati-mi expresia..si eu fac parte din aceasta categorie) sunt exact in momentul procrearii… in momentul in care le va veni randul celor nascuti dupa ’90 nu cred ca vom avea o selectie prea numeroasa de a forma tinere performante.

  4. Cred ca in primul rand trebuiesc oferite conditii tinerilor, pentru ca acestia sa fie atrasi de sport. Daca tinerii merg si se schimba in niste vestiare mizerabile, se antreneaza in sali vechi cu aparate deteriorate sau pe terenuri precum cel de la Romania – Franta de pe National Arena, cheful dispare inainte de inceperea activitatii propriu-zise.
    Apoi, trebuiesc intr-o oarecare masura impuse legi, reguli care sa incurajeze activitatea sportiva (spre exemplu, am inteles ca in Franta, nicio echipa de fotbal nu poate evolua in prima liga daca nu au o echipa „satelit” care sa activeze in campionatul de tineret, de aceea echipele franceze promoveaza o multime de jucatori tineri; la ei, jucatori de 20-21 de ani valoreaza mai mult decat jucatori consacrati din Romania, in timp ce la noi abia se strang 20 de jucatori pentru lotul U-21 al nationalei).
    Cred ca ar trebui sa se lucreze si la educatia tinerilor, la mentalitate. Nu de putine ori jucatorii Barcelonei (cei formati de club) au afirmat ca centrul de copii ai echipei nu a facut din ei doar niste fotbalisti buni, ci le-a oferit si o educatie, le-a modelat caracterul. Probabil ca in Romania, doar Gheorghe Hagi are un proiect asemanator la Constanta, dar in rest, majoritatea antrenorilor stiu doar sa injure si sa ameninte (halal modele pentru viitorii sportivi).
    Nu in ultimul rand, cred ca ar trebui rasplatita performanta pentru a motiva sportivii. E inadmisibil ca cel mai bun din tara la un anumit sport sa aiba venituri lunare de pana in 2000 de lei.
    http://agenda.ro/news/news/20507/a-lasat-lotul-national-pentru-munca-in-germania.html
    Daca un copil care ar fi dorit sa se apuce de atletism ar citi acest articol, cel il va mai convinge pe el sa munceasca si sa se antreneze, cand stie ca statul nu ii va rasplati acest efort nici in conditiile in care va obtine performante?

  5. CRONOS DIN OLIMP

    Ieri, câştigau românii medalii cu grămada ,
    De se mândreau cizmarul şi academiciana ;
    Azi, ar trebui reînviată mişcarea “Daciada”,
    Dar Victoraş nu are timp nici de … Daciana .

  6. Mai multa motivare si bineinteles mai mult sprijin pentru sportivi..se atreneaza in niste conditii mai mult decat precare

  7. Ar trebui promovate mai multe sporturi la stiri numai despre fotbal auzi iar in ultimele 5 minute se trec in revista alte 20..daca vrem performanta trebuie sa-i tratam cu respect pe toti

  8. Am observat ca pe toate posturile tv din pacate este promovat cel mai mult fotbalul, iar celelalte sporturi nu sunt mediatizate. Eu nu inteleg de ce nu se mediatizeaza si celelalte sporturi.

  9. Sali de sport avem, dar nu cred ca sunt populate. Copiii ar trebui atrasi catre sport.

  10. In primul rand ar trebui adusi in prim plan sportivii care chiar creeaza performanta, cei din gimnastica, canotaj, rugby, etc, nu doar fotbalistii si scandalurile aferente.

  11. Avand in vedere ca de cele mai multe ori intram in competitie directa cu reprezentantii SUA, China, Rusia, tari care aloca sume importante sportului, avem nevoie de investitii!!

  12. Din nefericire la noi nu se mai pune mare accent pe sport. Pentru a face performanta in orice sport este nevoie de talent in primul rand, care poate fi nativ sau dobandit pe parcurs, prin multa munca. Problema la noi este lipsa sponsorilor si a motivatiei financiare pentru ca ajungi la un moment dat sa depinzi de ceea ce stii tu sa faci mai bine , in cazul de fata sportul. Ar trebui sa se promoveze si alte sporturi la noi , sunt sigur ca multi ar fi interesati , insa nu dispunem de conditiile necesare si nici nu cred ca suntem foarte educati in privinta asta , deci cat mai multe programe educationale sportive si incercari de a promova sportul.

  13. Construirea unor baze sportive solide pentru a incerca sa-i tinem pe cei valorosi in tara. Cred ca Lucian Bute s-ar fi antrenat in Romania daca dispunea de tot ce avea nevoie si nu ar fi plecat in Canada…

  14. Din pacate, majoritatea sportivilor talentati din Romania pleaca in strainatate pentru ca acolo dispun de toate conditiile necesare performantei, insa sunt sigur ca ar ramane si la noi daca ar avea motivatia necesara. Lipsa sponsorilor va fi mereu o problema…

  15. meciul lui Bute este un semnal de alarma, cu toata cetatenia sa canadiana. Exista insa si gimnastica…

  16. Problema este complexa si cu parere de rau polticienii vad doar solutii secventiale, care aplicate niciodata nu vor da rezultate.

    Problema demografica,calitatea vietii (copiii de la sate muncesc in camp si nu in biblioteca sau sala de sport),statutul si remuneratia profesorului, existenta unei baze materiale satisfacatoare, incurajarea competitiilor intre scoli si localitati etc.Fiecare oras/localitate din Romania trebuie sa aiba un club al copiilor in care gratuit copiii sa-si poata gasi vocatia sau cel putin sa se devolte sanatos.
    Se arunca atatia bani in proiecte fictive, „Fara numar” – cum ar zice unii…cred ca la nivelul consiliilor locale se pot organiza astfel de cluburi.

    In comuna in care cateodata locuiesc :) primaria suporta cheltuielile ce tin de intretinerea unui club de dans popular presum si lupte. In fiecare vara acesti copii pleaca la tabara, iar de ziua copilului – la distractie intr-un parc acvatic.Plus cheltuielile de deplasare, hrana etc cand acesti copii fac prezentari/competitii sunt iarasi sustinute de primarie.

    De ce unii pot si altii nu pot organiza asa ceva?

    Modul de viata sanatos al copilului trebuie sa reprezinte o alternativa pentru viata multor copii actuali ce stau in fata televizorului,calculatorului.
    Sa stai pe Facebook din clasa a 4-5 e prea de tot!!! Copilul trebuie sa socializeze live si nu on-line.

    Mediatizarea modelelor (si nu a top modelelor mioritice) – nu neaparat romanesti – intrucat asa cum a mentionat si Bibliotecaru – viata acestora dupa perioada de glorie ar putea sa descurajeze., si ne aducem aminte de ei doar cand decedeaza.

    Daca tot veni vorba de sport….Intrebarea inversa catre proprietarul blogului este: De ce mediatizam excesiv fotbalul in Romania? Este fotbalul sport national? Avem sanse in competitiile internationale?
    Personal sunt satul de aceste stiri…sunt satul de comentatori politici de dimineata pana seara, sunt satul de promovarea falselor modele feminine si alte emisiuni de prost ne educative.

    Exista atatea variatii de sport la care in competitiile internationale Romania chiar nu conteaza., de fapt exista doar cateva la care cateodata inca mai contam.
    Cu parere de rau exista in Romania foarte multi copii ramasi fara parinti – acestia plecand la munca in strainatate (probabil de viata buna in tara si de multiple oportunitati , copii pe care nu mai are cine sa-i indrume corect in viata.
    Cine sa-i indrume – bunica? sau mama de pe Skype o data pe saptamana?

    Asta e tot ce tine de parghiile statului. Dar ma intreb – in fiecare oras al Romaniei exista oameni instariti – Cati din ei isi doresc sa sustina si sa ajute pe cineva cu potential? Multi din ei provin din zone rurale. Cati din ei si-au ajutat comuna sau scoala pentru a dota o sala de sport? E nevoie chiar asa demulti bani? Nu cred. Marea majoritate castiga doar pentru huzurul personal.
    Dupa mine – sa fii bogat intr-o tara saraca si sa poti face ceva dar nu faci suna cel putin in a avea un mod de viata egoist, ca sa fim diplomati :)

  17. fara implicarea factorilor locali de decizie nu se poate face mare lucru. asta-i parerea mea

  18. În weekend-ul „negru” în care Bute a fost bătut măr şi Mandinga au
    făcut un mare „fâs” la Eurovizion, un tânăr din Brasov, Mihai Marinescu, câştiga splendid o cursă de Formula 2 pe legendarul circuit german Nurburgring!
    La mai bine de o jumătate de secol, Marinescu era al doilea român, după Petre
    Cristea, care ridica drapelul românesc pe faimosul circuitul german.
    Nici măcar o vorbă în MEDIA autohtonă despre succesul braşoveanului!
    Este mare nevoie de o reeducare a românilor în domeniul sportului în care „talibanii” fotbalului fac legea!

  19. Despre care sport mai este vorba, ca la toate stirile din sport (nu sportive, cum zic unele prezentatoare) se vorbeste numai despre fotbal. Si daca s-ar vorbi despre fotbal efectiv, ar mai fi ce-ar mai fi, dar se vorbeste despre iubita fotbalistului X care a facut nu stiu ce, despre fotbalistul Y, care si-a cumparat nu stiu ce masina scumpa si altele asemenea. Cand a fost cazul consumului de droguri a lui Mutu i s-a facut, zile intregi, o campanie desantata de sustinere. Sustinere a ce? Solidarizare cu cine, cu o persoana care-si bate singura joc de ea? Penibili au mai fost toti cei care au facut astfel de apeluri!
    Au fost performante si in alte sporturi, dar despre ele s-a vorbit in treacat, la stirile pe scurt. Ma mir ca totusi s-a vorbit ceva mai mult despre succesul fetelor noastre la CE de gimnastica!

  20. Ar trebui introduse mai multe ore obligatorii de sport in scoala generala si in liceu, pentru a cultiva astfel placerea de a face miscare. De foarte multi ani, sportul este optional pentru elevi.

  21. Vrem excelenta?O putem obtine daca vom stii sa investim CUM TREBUIE BANII ,in piscine unde nu exista si care sa fie functionale.Dar primul lucru ,care trebuie facut este sa AVEM PROFESORI MOTIVATI care sa motiveze la randul lor copiii.Sa ii faca sa le fie drag sa mearga la ora de sport,nu sa se bucure pentru ca se pot ascunde dupa scoala la o tigara.
    Veniturile si coruptia sunt principalele probleme si cauzatoare de alte probleme in tara asta.

    Apropo domnule Voiculescu.Stiati ca partenerii dumneavoastra de la PSD au prostul obicei sa sune batrani acasa (pe fix) sa le spuna cu cine sa voteze si cu cine sa nu voteze.Iar in cazul in care NU AU INTELES ,atunci viata lor o sa fie un calvar.Din pacate nu pot aduce conversatia respectiva ,dar o sa ma interesez sa obtin o inregistrare sau mai multe dovezi ,momentan nu am decat cuvintele a 2 batrani care au patit asta.
    Ce face PSD ,schimba mafia cu mafia ?

  22. @ maharajahuldekapurthala

    Nici noi nu avem nevoie de parerile tale , domnule „iepure expirat din martie „.
    Tie nu iti este un pic rusine sa intri in casa omului si sa te comporti ca porcul ?
    Daca nu ai nevoie de USL, atunci de ce trebuie sa-ti promovezi scriiturile tale de pe timpul cand il pupai in dos pe Vadim aici pe blogul celui care a creat aceasta constructie politica ce, pana una alta ,a inlaturat de la putere ciuma portocalie si aliatii acesteia?
    Hai sictir, jigodie ! Te-a mirosit bine si Tribunul cate parale faci si te-a trimis la origine . Bine ti-a facut !

  23. @ Uselista

    Sunt convins ca, daca vei incerca sa te controlezi si sa depasesti criza de isterie, vei reusi sa intelegi cateva lucruri foarte simple:

    1. Nu cred ca, daca nu-l pup in fund pe proprietarul acestui blog si ma declar in dezacord cu o uniune din care face parte si partidul lui, ma comport „ca porcul” in „casa omului” :lol:;

    2. Nu l-am pupat NICIODATA „in dos” pe Vadim. NICIODATA n-am scris un singur rand de sustinere pentru Vadim sau PRM;

    3. NU Dan Voiculescu a creat USL-ul. A contribuit, doar, la formarea lui, si, daca a facut-o, a fost din grija pentru propriile lui interese si ambitii. Chiar crezi sincer ca Dan Voiculescu a facut afaceri si a intrat in politica pentru tara? Probabil ca nu putea sa doarma noaptea de grija Romaniei si ce si-a spus? „Ia sa intru eu in politica si sa-mi trag partid, ca altfel se duce tara de rapa, biata de ea!”. Nu fi naiva (sau pupincurista)! :lol:;

    4. Dupa cum am scris in articolul care te-a isterizat, opozitia putea inlatura ciuma portocalie si fara sa se alieze FORMAL. Exact asa a procedat si la finele lui 2009, cand l-a dat jos pe Boc si a propus, DE COMUN ACORD, un nou premier. Unirea oficiala a partidelor din opozitie nu era, deci, neaparat necesara pentru indepartarea ciumei portocalii;

    5. Cine-l pupa-n fund pe Vadim, cand ii atribuie porecla pompoasa si nemeritata de „Tribunul”, eu sau tu? :lol:;

    6. Si, in sfarsit, nu uita ca ciuma portocalie a ajuns la putere in 2004 gratie marelui om pe care de asemenea il pupi in fund si-l ridici in slavi ca artizan al inlaturarii guvernului Ungureanu si care, tradand PSD-ul, dupa ce acest partid l-a tras dupa el in parlament, a trecut de partea lui Basescu: Dan Voiculescu.

    In concluzie, mentin ce am scris: singurul partid valabil de pe scena politica romaneasca este PSD-ul. Cata vreme va trage dupa el PNL-ul si partidul capusa PC, nu va putea face nimic benefic pentru tara.

    In speranta ca aceste randuri te vor lumina si te vor calma, iti urez sanatate (mintala) si numai bine! :lol: :lol: :lol:

  24. @Uselista & @maharajahuldekapurthala
    Maharaj…. nu imi pasa ce convingeri politice ai ,dar apreciez faptul ca ai sesizat ca AI DREPTUL sa iti rostesti parerile fara sa fi cenzurat sau sa trebuiasca sa te auto-cenzurezi.
    Uselista atata timp cat proprietarul intelectual al acestui blog, nu ii interzice unei persoane sa isi spuna punctul de vedere ,cine esti tu sa apreciezi daca un om trebuie sau nu sa vorbeasca.In primul rand esti prost informata,in al doilea rand blog-ul nu e casa omului si chiar daca ar fi „casa” lui ,asta nu inseamna ca TREBUIE SA IL MINTI SI SA IL PUPI IN FUND ….DOAR PENTRU CA ESTI IN CASA LUI.
    Tu daca esti invitata la cina la un amic si ala mictioneaza in farfuria ta , tu nu ii spui ca e mitocan sau ca e nesimtit doar pentru ca esti in casa lui ?

    Poate nici eu nu sunt deacrod cu maharaj… dar il atac pe argumente nu pe faptul ca NU ARE DREPTUL SA VORBEASCA.E dreptul lui sa creada si sa spuna ceea ce doreste ,cum doreste si asa cum gandeste.Nimeni nu are dreptul sa ii inchida gura ,atata timp cat isi argumenteaza ideile si principiile civilizat ,fara sa jigneasca sau sa calomnieze pe cineva.In comparatie cu tine care ……citez : „Hai sictir, jigodie !” folosesti expresiile si tragi concluziile care le-am citat.

    Draga mea Uselista ,am o intrebare pentru tine .E simpla si clara.
    Cu cine spune-au cei din USL ca nu vor semna acorduri si aliante?

    Da ….ai ghicit ,sau poate nu …..cu generalul lui Basescu .Pai cum e uselist-o ,e bine e rau ? Eu zic ca e NASOL RAU DE TOT .Apropo …daca o sa citesti comentarii mai vechi de-ale mele o sa vezi ca am tot spus asta , ca USL face multe greseli si o sa fie nevoit sa semneze aliante cu UDMR sau UNPR, poti incepe sa citesti de prin ianurie anul asta,ca sa te convingi.

    Uselista ….. la felul in care te comporti , nu e nici o diferenta intre tine si PD-alcii aia pe care acum ii injuri ,dar probabil pana acum ,ori erai indiferenta ori ii mangaiai pe ceafa.
    Maharaj ……parerile tale sunt ale tale,dar desi nu sunt deacrod cu miscarile facute de USL , nici cu PD nu se mai putea,macar asa ……vedem daca vor face ceva , daca nu ….sunt la fel ca cei din PD .Daca doresti iti pot scrie si motive pro si contro USL DAR SI MOTIVE pro si contra PD, ramane de vazut care o sa se tina de cuvant.Incepand cu luna ianuarie sincer pe mine USL a continuat sa ma dezamageasca,dar inca le ofer o sansa sa dovedeasca,chiar daca jocurile politice au fost …murdare,si si-au scuipat in san ca nu vor recurge la acele jocuri murdare politice.

  25. @maharajul

    evident ca daca intri pe un blog nu trebuie sa fii de acord cu proprietarul

    dar observ ca intentionat sau nu incerci sa denaturezi unele lucruri. daca spui ca nu dan voiculescu a creat usl poate nu-ti amintesti cum s-a creat aceasta alianta:prima etapa a usl a constituit-o alianta acd dintre pnl si pc. prin alaturarea psd alianta si-a schimbat numele in usl. aportul lui este absolut semnificativ.

  26. @maharajahule, interesul cuiva se mai intersecteaza si cu interesul patriei. Doar nu crezi ca Bratianu era un proletar, ori un C. Stere..

  27. ps. daca nu se aliau formal PSD si PNL basescu nu le accepta – a declarat-o tot formal – propunerea de premier, intrucat era improbabil ca un singur partid sa obtina 50,00001%. Cat despre o suspendare in cazul acesta, nu era posibila. Daca era, se putea face si in decembrie 2009, nu-i asa? Iar acest lucru a fost propus prima oara clar si distinct aci, de Voiculescu.

  28. @ Neo

    Scrii: „Doar nu crezi ca Bratianu era un proletar, ori un C. Stere…”.

    Aici nu e vorba de proletari. Nu sa fie proletari astept eu de la politicienii nostri. N-au decat sa fie si bogati. Dar politica este un serviciu public, in slujba cetateanului. Asa ca cine nu intra-n politica lasand deoparte din start orice interese personale, mai bine nu mai intra.

    (De altfel, fie vorba intre noi, Dan Voiculescu este un proletar, cu toti banii si cu toate titlurile lui universitare. Este suficient sa-l vezi si sa-l auzi cum foloseste gramatica limbii romane, ca sa-ti dai seama de asta. :wink:)

  29. @ maharajahuldekapurthala 41

    „Asa ca cine nu intra-n politica lasand deoparte din start orice interese personale, mai bine nu mai intra.”

    Nu prea e limpede cum vine treaba asta : „cine nu intra-n politica … mai bine nu mai intra ” :)
    Asta v-o spun doar asa ,apropo de … gramatica nu pentru a va reprosa ceva cu orice pret. :)

  30. @ Dan Doboseriu

    Va cred ca nu va e prea limpede. Dar, credeti-ma, e numai vina dumneavoastra. Se pare ca va depasesc chiar si cele mai simple enunturi. Asta o spun doar asa, ca ati adus vorba, nu pentru a va reprosa ceva cu orice pret. :D

  31. @ maharajahuldekapurthala 43

    M-ati prins : Nu sunt adeptul principiului „de ce simplu, daca se poate complicat ?”
    :)

  32. @ Dan Doboseriu

    Nu, nu, nu, n-ati inteles! Fraza aia este foarte simpla, numai dumneavoastra vi se pare complicata. :wink: :lol:

Comentariile sunt închise.