A fost nevoie de 7 luni in instanta, impotriva Guvernelor Boc-Ungureanu, pentru ca FACIAS sa mai impuna prin decizia Justiei un principiu care, desi era deja stipulat in lege, nu era aplicat. E vorba despre ajutorul de handicap – vital pentru cateva sute de mii de romani – care trebuia actualizat anual cu indicele cresterii preturilor.

„Cuantumul drepturilor se actualizează anual cu indicele creşterii preţurilor de consum, prin hotărâre a Guvernului” – spunea explicit Legea 448/2006. In ciuda acestui fapt, actualizarea nu a avut loc decat o data, in anul 2008.

Doi fraţi, Cornel şi Victor Duţu, susţinuţi în acţiunea lor de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), au dat în judecată Guvernul, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Bucureşti în noiembrie 2011, iar procesul a început în 7 februarie 2012, la Curtea de Apel Bucureşti. Decizia în acest dosar a fost pronunţată în 3 aprilie, instanţa obligând Guvernul să actualizeze anual ajutorul de handicap.„Obligă pârâtul Guvernul României la adoptarea hotărârii în aplicarea dispoziţiilor art. 58 alin. 13 din Legea nr. 448/2006. Anulează cererea având ca obiect obligarea la adoptarea «actelor normative subsecvente»”, potrivit deciziei instanţei. (stirea completa: mediafax.ro)

Avand in vedere schimbarea de Guvern – care ar fi adus oricum un mult mai mare respect pentru lege, inclusiv cea de mai sus – vorbim in primul rand de inca un triumf al dreptatii impotriva unui stat portocaliu cinic, talhar, dispus oricand sa faca rau celor „ramasi in urma”, celor mai slabi, celor care se confrunta cu greutati.

22 COMENTARII

  1. Guvernele Boc si Ungureanu sunt cele mai slabe si incompetente guverne de la revolutie si pana in prezent.

  2. POATE GUVERNUL LUI PONTA va avea alt tip de relationare cu cetatenii si ONG-urile. cele oneste desigur

  3. @cargo asa este societatea civila ar trebui sa fie mai dezvoltata si nu redusa la cateva fundatii oneste si restul la misto

  4. EFECT PERVERS

    Guvernul Ponta se va îndura
    De cei bolnavi, fără de noroc ;
    Iar de indexare, se va bucura
    Chiar şi handicapatul … Boc .

  5. Au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a nu acorda drepturile cuvenite, nici macar persoanelor cu handicap. Atat de ticalosi sunt pedelistii lui Basescu.

  6. Daca ar fi ramas in continuare portocaliii la guvernare, nici macar nu s-ar fi tinut cont de aceasta decizie a instantei. Stim ca multe altele au fost ignorate.

  7. Intr-adevar, e o veste foarte buna pentru acesti oameni. Nu e suficient ca soarta i-a pedepsit, era necesar ca si statul – prin marionetele lui Traian Basescu – sa-si bata joc de ei.

  8. @

    A bon entendeur, salut!

    TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC DE ARMAMENT- TIGARETA II
    (deocamdata, doar o scurta completare)

    De curand, Monica Macovei a avut un “puseu” (aberant) de procuror.
    Daca o incearca nostalgii “procuroristice”, ii furnizez Monicai Macovei un subiect cu adevarat interesant si autentic, legat de marea criminalitate organizata. Il poate recomanda, eventual, “gruparii” Daniel Morar et Cie- ii asigur pe toti ca investigatiile vor scoate la lumina nu doar o infractiune de mare complexitate, dar si implicarea unor pesonaje apartinand zonei de varf a politicii romanesti.

    In noaptea de 16/17 aprilie 1998, pe aeroportul militar Otopeni ateriza o aeronava (venind din Bulgaria) incarcata cu tigari. Tigarile au fost descarcate- iar avionul, care a fost incarcat cu armament, si-a continuat drumul catre zone de conflict. A fost o operatiune de mare criminalitate organizata transfrontaliera in care au fost implicati- ca nume rasunatoare- Viktor Bout (ex-ofiter GRU si traficant celebru de armament), Traian Basescu (care a acoperit operatiunea la Bucuresti; TB este un vechi colaborator al lui Viktor Bout in materie de trafic de armament) si Ioan Talpes (“extensie” GRU si ambasador la Sofia, in epoca).

    Din incarcatura de tigari (descoperita, la scurt timp, in urma presiunii media si a unui denunt) lipseau niste sute de baxuri (“partea” celor implicati) carora li s-a “pierdut urma”. S-a spus ca nu au fost gasite nici acum.
    Baxurile respective au fost descarcate, in noaptea mentionata, la sediul de atunci al Grupului International de Protectie si Paza (GIPP) apartinandu-i generalului Dumitru (Mitica) Iliescu. Sediul se afla, atunci, in cartierul Floreasca, pe strada Turbinei.

    Daca nici dupa aceste completari Daniel Morar et Cie (si Monica Macovei) nu pot stabili relatia dintre Traian Basescu si marea criminalitate organizata (trafic de armament) inseamna ca au nevoie de informatii suplimentare.
    Oricand, cu placere!

    P.S.
    A bon entendeur, salut

  9. Oamenii astia au pierdut timp si bani pentru a li se confirma ca legea trebuie respectata. In ce tara traim…

  10. E o veste buna, mai ales pentru ca cetatenii si societatea civila n-au renuntat sa lupte pentru a le fi recunoscute drepturile.

  11. @ Dan Voiculescu
    Prin prisma deciziei se înţelege că prevederile legii incriminate nu sunt în conformitate cu sistemul instituţional românesc. Cei care au făcut legea „greşit” nu ar trebui să plătească şi ei în faţa legii? Păi ajungem tot noi să plătim despăgubiri, că doar banii vin din buzunarul comun al tuturor românilor şi nu din buzunarul celor care au „greşit”?

  12. Domnule Senator Dan Voiculescu,

    Sunt un mare fun al posturilor dumneavostra.
    Nu ma intereseaza cum ati facut banii, mai mult, in pofida a ce sustin unii eu va consider un securist destept si ma mandresc cu dumneavoastra. Va sustin in toate actiunile pe care le intreprindeti fie ca sunt fundatii sau initiative politice. Nu sant invidios. Consider ca fiecare are intelingenta dar si noroc. Dar va rog ceva. Explicati-i lui Mircea Badea ca este doar un pamfletar, asta asa ca va iubim posturile, si rugati-l sa se rezume la exercitii fizice cu Carmen Bruma. Va rog acest lucru pt ca in lasitatea lui nu da voie sa se emita comentarii pe blogul sau. Nu este analist si nici o notorietate in materie care sa emita pareri. Emisiunea lui este cateodata extrem de spectaculoasa, nu neg ca omul are talent, chiar imi place, dar media generala este la limita intre mediocritate si talent. Cum in showbizz esti inconstant nu cred ca parerea politica sau economica este cel mai tare atu de care te poti agata ca sa-ti duci la indeplinire target-ul stabilit de patron in a face emosiunea rentabila. Chibiti suntem sau putem fi cu toti. Aceeasi impresie proasta o am in ultima vreme si despre Ciutacu care este prieten cu oricine crede el ca poate face audienta. Este si plictisitor si nepotrivit pebtru imaginea dumneavoastra, nu neaparat de om politic ci mai degraba ca om de business.
    Imi inchipui ca ati ajuns la acest nivel iubind calitatea. Nu-i dati afara dar atrageti-le atentia ca exista oameni care poate au mai multa mintea ca ei si sunt dezamagiti de derapajele lor. Toata lauda pentru Radu Tudor, Adrian Ursu si Oana Stancu.

    Cu deosebita stima

    Viorel Ghita

  13. @ andron

    BLOGUL NON PROFIT

    De când este blogger, au trecut trei ani ,
    ( Pentru mogul, blogul nu-i decât capriţ )
    Dar nu a câştigat săracul, nici doi bani ,
    Deci, de unde să mai dea şi el, un şpriţ ?

  14. @ andron

    DECEPŢIE COLECTIVĂ

    Şi-au pregătit pantofii, încă de acum o lună ,
    La bal, comentatorii sperând să fie invitaţi ;
    Şi-n ziua aniversării a venit şi “vestea bună” :
    Mogulul n-are timp … decât de handicapaţi .

  15. @ Dan Doboseriu: Eu credeam ca „O noua sansa” marcheaza optim aniversarea :) . @ Andron & Theodora: Multumesc!

Comentariile sunt închise.