La sfarsitul anului 2011, rata de absorbtie a fondurilor comunitare nerambursabile era de sub 4%. Concret, in primii cinci ani de la aderare, in intervalul 2007-2011, Romania a atras aproximativ 700 de milioane de euro. Spre comparatie, Polonia a atras intr-un singur an, 2011, peste 10 miliarde de euro!  Rezultatul: Polonia nu a simtit criza, iar Romania, prin guvernele lui Traian Basescu, a diminuat salarii, a impozitat ilegal pensii si si-a redus economia la nivelul anilor 90.

Daca nu se pierdeau 20 de miliarde de euro pentru ca regimul Basescu a fost mai preocupat de dosare politice, inregistrari ilegale si controlul asupra institutiilor statului decat de atragerea fondurile europene, Romania putea fi astazi, alaturi de Polonia, printre statele care au iesit intarite din criza economica mondiala.

Insa, in loc sa aiba cu 20 de miliarde in plus, Romania are astazi cu 20 de miliarde de euro in minus, suma imprumutata cu dobanda de la institutiile financiare internationale. In aceste conditii, este evident ca suspendarea platilor catre proiectele europene aflate in derulare nu este determinata de cele 3 luni de guvernare USL, ci de ultimii 3 ani de regim Basescu.

Esecul monumental al procesului de absorbtie a fondurilor europene in anii 2009, 2010, 2011 a taiat din salarii, din pensii, din bugetul pentru educatie si sanatate, din consumul intern, din cifra de afaceri a antreprenorilor romani. A generat drame sociale si tragedii individuale. A distrus destine, a condamnat generatii de tineri la somaj, a incurajat exodul de inteligenta. O catastrofa de o asemenea amploare nu poate ramane fara nicio sanctiune.

Cei responsabili trebuie sa raspunda, inclusiv penal. Neglijenta in serviciu se pedepseste cu pana la 10 ani de inchisoare in cazul in care a avut consecinte deosebit de grave. Un prejudiciu de 20 de miliarde de euro nu poate fi ignorat si ar fi util pentru intreaga societate romaneasca ca Parchetul General si Directia Nationala Anticoruptie sa ancheteze pe cei responsabili pentru acest prejudiciu, indiferent de culoarea politica, cu cel putin acelasi zel cu care i-au alergat pe romanii care au indraznit sa voteze pentru demiterea presedintelui.

Un asemenea demers ar constitui o proba de independenta si responsabilitate a justitiei romane si ar asigura o foarte necesara crestere a increderii in economia nationala si in eficienta institutiilor statului.

19 COMENTARII

  1. Aici ar fi o problema.
    Intr-un articol de azi din Cotidianul legat de acel ministru al Fondurilor Europene din viitorul Guvern, apare o declaratie a lui Daniel Constantin care spune ca MADR se pregateste de comasarea celor agentii de plati din subordine (APIA si APDRP) din 2013.

    Daca se intampla chestia asta, respectivele agentii trebuie reacreditate, procedura ca dureaza mult. Ministrul Orban spunea ca minim 1 an. La aderare, acreditarea institutiilor a durat mai mult de atat. Deci, daca ar avea loc comasarea in ianuarie 2013, 2013 ar insemna blocarea banilor ce vin pe PAC si PNDR (subventii pe pilonul 1 pt fermieri, ajutoare in caz de seceta, programe de dezvoltare rurala, proiecte deja in implementare blocate etc.).

    Cum la noi procedurile de implementare (management financiar si control, implementare, ghid pt beneficiari etc) s-ar dezvolta (si ar ramane la o varianta „optima”) abia dupa reacreditare (ghidurile cel putina trebuie sa stea in dezbatere publica 45 de zile), si o buna parte din 2014 ar fi pierdut.

    Oare nu s-ar face vinovat de esecul absorbtiei fondurilor europene, cel putin la MADR (neglijenta in serviciu – pana la 10 ani de inchisoare parca ati zis – aici ar fi consecinte deosebit de grave tinand cont ca ar fi un atentat la securitatea alimentara a tarii)?

  2. Ceea ce a facut PDL-ul in cei opt ani de guvernare, n-o sa poata indrepta USL -ul nici in 10 ani, asa de mari au fost nenorocirile pe care le-au facut. Poate nepotii nostri vor apuca sa traiasca fara datorii, caci noi n-avem nicio sansa

  3. Asta nu se cheama neglijenta in serviciu!
    Asta se cheama subminarea economiei nationale!
    Si de asta sunt vinovate TOATE guvernele de pana acum!
    Se pare ca si guvernul Ponta se va face vinovat de acelasi lucru.
    Pana acum n-a dovedit nimic. Trei luni inseamna foarte putin, intr-adevar, dar, in astea trei luni, putea macar sa nu faca prostii. La cate prostii a facut guvernul Ponta in astea trei luni, sunt convins c-o va face si pe cea enumerata de „Codrin”.
    Sa nu credeti c-ar fi trebuit sa utilizez „greseli”, in loc de „prostii”.
    Greseala provine din neatentie, iar prostia din nestiinta.

  4. @ Dan Voiculescu

    EXISTĂ O EXPLICAŢIE

    Bani europeni, nu vor miniştrii să absoarbă ,
    Deci degeaba-i baţi la cap – apa să le fiarbă –
    Atâta vreme cât justiţia din U.E. este oarbă
    Şi ei nu se pot alege … cu firmitura-n barbă .

  5. @ Dan Voiculescu

    Nu ştiu cum s-ar putea sancţiona penal cei care nu au absorbit fondurile europene, cu siguranţă însă s-ar putea deschide procese pentru funcţionarii statului român, cei din vina căruia trebuie daţi acum înapoi nişte bani din fondurile europene (desigur, dacă există ceva imputabil lor).

  6. O masura interesanta! In momentul in care vom avea primul condamnat pentru incompetenta in atragerea fondurilor europene, Romania va arata altfel, Din pacate pentru noi, nu cred ca vom prinde timpurile acelea

  7. Am citit pe blogul dlui Radu Tudor, in postarea sa din 20 sept.a.c., intitulata „Culturi modificate genetic = moartea ” , ceva ingrozitor :

    „Tumori de marimea unei mingi de ping-pong la sobolanii hraniti cu porumb modificat genetic produs de gigantul american Monsanto: un studiu efectuat de cercetatori francezi relanseaza dezbaterea asupra OMG-urilor, in momentul in care Franta se lupta pentru interzicerea acestora in Europa, scrie AFP.”

    Pentru securitatea alimentara a romanilor am gasit solutia salvatoare . Iat-o !

    O SOLUŢIE SIMPLĂ

    Modificat genetic, porumbul e otravă ,
    Şi-n sensul acesta, sunt destule probe
    Însă le ofer românilor soluţia grozavă :
    Mâncaţi fără mămăligă … vita Kobe !

  8. Am depus acum 25 de ani bani pentru cumpararea unui autovehicul Dacia. Nu am primit valoarea reactualizata a depozitului meu bancar, nu am primit masina, nu am primit nimic. In aceeasi situatie mai sunt 2000 de oameni. Exista un proiect de lege, PLx 226/2011 care inlatura consecintele acestei privari de proprietate/ sanse in viata. De ce nu este adoptata ? Mi-am propus sa dau acest mesaj de 1000 de ori. Is curios daca da guvernul 2 bani pe dreptatea mea. (nr.190)

  9. … ” Un asemenea demers AR… ” -cine ii mai pedepseste pe penalii tarii noastre cand sunt atatia campioni la evaziune fiscala care prospera in continuare… ?

    Dv., ca de obicei aveti dreptate dar….sunteti un pic cam solitar in aceste atentionari pe care le faceti. Doar FACIAS mai incearca sa urneasca lucrurile insa timpul de reactie al justitiei din tara noastra il cunoastem, mai mult sau mai putin, toti. Cred ca fiecare al doilea cetatean roman a avut de suportat ani din viata pentru procese care sunt doar birocratice -gen anulare de Titluri de Proprietate.

    Legislatia romaneasca i-a incarcat prea mult pe magistrati, fie ei judecatori sau procurori, dand astfel ocazia notarilor si advocatilor sa devina multimilionari.

Comentariile sunt închise.