De la o vreme, observ cu ingrijorare o diminuare a exprimarii sentimentului de mandrie nationala in randul romanilor.

Agresati de ostilitatea cu substrat xenofob a unor minoritati radicale din Europa, umiliti de propriul presedinte, care le-a transmis explicit ca traiesc intr-o tara de mana a doua si i-a invitat sa-si caute prosperitatea peste granita, izolati arbitrar la limita spatiului Schengen, sufocati de saracie, de grijile zilei de astazi si de maine, romanii au invatat sa vorbeasca mai incet cand sunt in strainatate, sa tolereze glume rasiste sau tratamente discriminatorii si sa accepte, de exemplu, ca mesajul in 11 puncte al unui domn de la Bruxelles este mai puternic decat vointa ferm exprimata prin vot de 7.5 milioane de cetateni.

Dar tot invatul are si dezvat. Daca noi vom reinvata sa ne respectam, ii vom determina si pe ceilalti sa ne respecte.

Sentimentul de mandrie nationala se mai rataceste, dar nu dispare. Dincolo de nemultumirile noastre, de revolte individuale sau dezamagiri colective, de varsta sau educatie, venit sau profesie, noi suntem romani si avem motive obiective sa fim mandri de istoria, cultura si cetatenia noastra. Trebuie doar sa ni le amintim mai des.

Sentimentul de mandrie nationala poate fi exprimat natural si sincer prin gesturi si atitudini simple. Un drapel al Romaniei “arborat” in fata casei, la geam sau pe balcon poate transmite mai mult decat 1000 de “angajamente patriotice” cu iz demagogic.

Indemn pe fiecare roman sa-si personalizeze locuinta cu drapelul Romaniei.

Zece mii, o suta de mii, un milion de steaguri tricolore pot trezi Romania, pot reface increderea in forta acestei natiuni, pot impune respect celor care au uitat sa ne respecte.

Un roman mandru nu se ascunde. Un roman mandru isi exprima raspicat vointa. Un roman mandru isi asuma deschis identitatea nationala.

Un roman mandru are un tricolor la poarta, la balcon, la fereastra…

32 COMENTARII

  1. Sunt entuziast si cred cu tarie ca avem o tara frumoasa, care merita respect si recunoastere internationala, dar mai ales nationala.

  2. În ultimul timp am întâlnit persoane, în special dintre tineri care, la întrebarea daca sunt mândri de faptul că sunt români sau ce părere au despre România, dădeau un răspuns scurt: nu, nu sunt mândru că sunt român…fiecare argumentând în felul lui. Acum, întrebarea mea este: ce i-a determinat pe aceşti oameni să fie aşa indiferenţi faţă de propria lor ţară şi de ce? Care sunt cauzele si cine se face vinovat de aceste lucruri? Nu o să incerc să aflu răspunsuri la aceste întrebări pentru ele se află în faţa fiecăruia dintre noi, în schimb o să încerc să pun problema mândriei de a fi român pe baza istoriei.

  3. Va contrazic, domnule Voiculescu, a fost vointa ferm exprimata prin vot a 8.4 milioane de cetateni, nu a 7.5 milioane. Si nu romanii au acceptat mesajul in 11 puncte al unui domn de la Bruxelles, ci Guvernul….

  4. Adevar graiti dle Voiculescu.Va multumesc ca amintiti romanilor de acest fapt,da, suntem romani si avem motive sa ne mandrim si chiar o facem,unii dintre noi.

  5. Da, ar fi frumos ca romanii sa aiba in sange mandria nationala, cel putin… pe sfert din cea americana.

    Trist este ca si acele steaguri arborate in special pe institutiile publice sunt murdare sau chiar uzate si nimeni nu mai observa asta…

    In afara subiectului, azi fiind o zi speciala pentru Dv. Va urez si eu un simplu La Multi Ani si Sanatate ! Sper sa aveti mereu aceeasi dragoste pentru tara noastra !
    http://www.youtube.com/watch?v=hPNqoi2-FX8

  6. RUŞINE NAŢIONALĂ

    De când străinii intră-n ţara asta ca la stână
    Şi s-au umflat mai toţi ca vaca în lucernă ,
    Ne ruşinăm să mai vorbim limba română ,
    Iar drapelul românesc pare coborât în bernă .

  7. p.s.mi-ar place sa acceptati ca antena1 sa Va aiba unic invitat la emisiunea Acces Direct si sa Va fie serbata ziua si impreuna cu telespectatorii…sa fie o emisiune care sa Va fie dedicata.
    Dar stiu ca evitati expunerea publica fiind un prea modest multimilionar si tata de patroana de televiziune. :)

  8. un simplu si sincer La Multi Ani !

    cat despre initiativa ea va fi luata in derizoriu . aceste lucruri se simt nu se impun.
    daca tot e de impus ceva drapelul ROMANIEI sa fi arborat obligatoriu in toate institutiile de stat . din inima pesterii celei mai adanci pana pe varful cel mai inalt al muntelui .

    Un mic exemplu . am fost in Bucegi pentru cateva zile . e ceva spiritual in acei munti . nicaeri nu am vazut un singur drapel . nici la punctul Salvamont nici la statia meteo nici macar la Sfinx sau Babele . Partea care m-a deranjat si retineti ca nu sunt xenofob si nici rasist e ca atat de multi turisti straini aveau intr-un fel sau altu simbolul tarii lor cu el . pe rucsac , tricou , sapca etc …
    Un stimabil domn din Ungaria cu o sapca pe care scria mare Hungary vorbea sfidator de tare . probabil despre chestiuni nationaliste . am inteles din gesturile lui ca explica ceva de muntii nostrii ….. l-am fixat din ochi si mi-a ras in nas. am plecat frustrat.
    pe drumul de intoarcere am vazut vazut un drapel imens intr-o piata din Ploiesti . macar atat ….

  9. Mandria e paguboasa, in orice forma a ei. Mandria nationala duce la nationalism, iar eu nu vreau sa ajungem la fascism (chestie care se cam infiripa, mai peste tot in lume, din ce in ce mai tare). Patriotismul e altceva, un patriot n-are nimic nici cu maghiarii, nici cu evreii, nici cu nimeni.

    La multi ani, toate cele bune!

  10. Am sa pun 3 drapele tricolore la fereastra: cel francez (fratii mai mari, nu?), cel irlandez (o simpatie speciala) si cel maghiar.
    Iar pe matale, dom’ „profesor”, te-as denunta pentru defaimarea simbolurilor nationale. Cand matale vorbesti despre ele, asa suna.

  11. @ Dan Voiculescu

    CATREN ANIVERSAR

    Să bei şi pentru noi mogule, un pahar ,
    Convins fiind că îţi urăm longevitate ;
    Dar dacă vrei să ne inviţi la centenar ,
    Să nu faci abuz … decât de sănătate !

    P.S. Unui prieten nu-i poţi ura, de ziua lui, decât “La mulţi ani ! ‘ Asta şi fac .

  12. E minunat sa stii ca cineva te place, cineva se gandeste la tine, cineva are nevoie de tine, dar e si mai minunat sa stii ca exista cineva care nu-ti va uita niciodata ziua de nastere.

    La multi ani !!!

    Cu respect, Aleesandra

  13. Fie ca Dumnezeu sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la dvs. cu succes, fericire si prosperitate. La multi ani !!!!!!!!!!!

  14. Un trandafir s-a atasat la buchetul vietii dvs. Fie ca el sa infloreasca mai frumos si plin de sanatate, decat cei pe care ii aveti deja in buchet. La Multi Ani !

  15. Un zambet are puterea de a indrepta totul si de a umple totul de lumina. Sper sa aveti parte de cat mai multe zambete in viata… La multi ani !!!!!

  16. Pentru ca sunt patriot inteluigent, care incerc sa nu ma lsa manipulata de jurnalisti precum Pora, va sezisez ca nu mai suport emisiunea La ordinea zile. Dana gretu a devenit Pora de la Antena3. Este o basista care aproape pe fata sapa isteric la temelia guvernului. In emisiunea ei se pronunta numele lui Ponta sau apelativul de premier de zeCi de ori. NU se intampla nimic fara sa aduca vorba de Ponta, si Ponta si Ponta. S-a vandut basistilor Dana Grecu si odata cu asta a devenit o schimonosita la si la gand si la fata. Este mai probabista decat Chireac, coloneulu Chreac, pardon. DUCA-SE, NU O MAI SUPORT PE GRECU ! M-AM SATURAT DE BASISTI SI NU MA ASTEPT SA II VAD LA ANTENE. DACA VREAU SA II VAD MA UIT LA b! SI SIMILAR. SA PLECE DANA GRECU, ISTERICA SI MEDIOCRA DPDV INTEKECTUAL CUM ESTE! SA PLECE PORA DE LA ANTENA 3!

  17. la multi ani! sanatate si fericire alaturi de cei dragi.Respect ptr. zicerile dvs.

    Ps.Stiu ca nu va ocupati direct de trustul Intact si cu atit mai putin sa va amestecati in politica editoriala dar ca om politic puteti sa explicati oamenilor ca batalia nu s-a terminat si ca 9 decembrie e o data de referinta care daca se pierde va fi mai rau decit in ultimii ani basescieni.Sigur ca putem fi nemultuliti de unul sau altul ,de un ministru de un senator ,de primul ministru dar mai avem o batalie importanta care daca nu va fi cistigata atunci il vom cunoaste si mai bine pe basescu si clica lui. critica actualilor guvernanti e buna dar sint dezavantajati de faptul casi-au propus sa lupte cu arme corecte ,daca ii mai criticam si noi atunci sa nu ne miram ca ceilalti pot cistiga.

  18. It is an important day so I wish you, Mr Voiculescu, many many years in politics. This country needs your skills and your ability.
    Best regards,
    W.G.F.

  19. Moto :Steagul din inimă
    „maximă – minimă”.
    E de la mamă
    (de mult în ramă).

    PONTA despre VIDEANU

    Adriane, mi-a spus „Bulă”
    Că nu-l doare nici în ..lă
    De un poponar castrat,
    Cu fruntea de două deşte
    Ce doar Dracu îl iubeşte ;
    Are banul un substrat !

  20. @gabriel „Un trandafir s-a atasat la buchetul vietii dvs. Fie ca el sa infloreasca mai frumos si plin de sanatate, decat cei pe care ii aveti deja in buchet”, tu esti sigur de orientarea ta sexuala?

  21. Din pacate, dle Voiculescu, sentimentul national nu se „infiripa” cu steguletele in geam. Oricum, laudabila initiativa dvs

  22. Mi-ar placea sa avem initiative din acestea nu numai de ziua nationala. In strainatate, chiar daca ii credem superficiali, oamenii tin mult mai mult la simbolurile lor nationale. Politicienii de dupa 1990 au avut un mare rol in disparitia acestui sentiment

  23. Afişarea cotidiană a drapelului naţional ar implica riscul banalizării. Drapelul conţine solemnitate şi de aceea se afişează cu prilejul unui eveniment (nu neapărat oficial). Iar al nostru steag e ciunt de stemă. Chiar ce ne defineşte, ce ne dă dimensiune şi identitate naţională: crucea, vulturul, coroana, ţara cu toate provinciile. O întreagă istorie în câteva simboluri vitale, pe care nu le restituim prin lege din prostie. Care se traduce şi prin frica unora de monarhie. Fără de care nici nu era România stat ca atare (că până la Carol I cuceritorul Independenţei Naţionale în Sfânta Zi de 10 Mai, denumirea oficială pe plan internaţional era aceea de Principatele Unite).

    Şi apropo de respect faţă de ţară, cred că el implică respect pentru limba română, implicit folosirea diacriticelor. Anglo-saxonii, franţujii, ungurii, polonezii, etc. afişează cu mândrie diacriticele lor. Noi de ce ne jenăm? :)

    În rest, sănătate şi trustul să rămână intact: la anul şi la mulţi ani! :P

Comentariile sunt închise.