Stirea referitoare la frenezia schimbarilor operate de Traian Basescu in randul magistratilor (4200 de decrete privind modificari de judecatori si procurori, cu o medie de 40 de schimbari pe luna, de peste 10 ori mai mult decat predecesorii sai) a fost amplu dezbatuta de presa independenta din Romania. Ulterior, subiectul a fost preluat si pe plan international. Partenerii externi nu mai inteleg: Traian Basescu a respectat sistemul de justitie sau si l-a subordonat?

Va mai amintiti ce spunea “cel mai suspendat dintre pamanteni” in campania pentru demitere: “Voiculescu vrea sa puna mana pe justitie.” Ma acuza obsesiv, inclusiv de la tribuna Parlamentului, denigra, mintea, invoca declaratii pe care nu le-am dat niciodata si pe care chiar propaganda sa le fabricase. L-am dat deja in judecata. (actiunea civila nr. 16357/302/2012, Judecatoria Sectorului 5, Bucuresti). Dar, se pare ca justitia nu-l impresioneaza.

Este insa destul de clar ca un personaj care ignora vointa a 87% dintre romani, nu se mai impiedica de adevar, de independenta justitiei, de respectul pentru magistrati, de separarea puterilor in stat sau de orice alt “obstacol” democratic.

Astazi, Traian Basescu nu mai are nimic de pierdut. Si actioneaza in consecinta. Este in situatia unui spargator de banci, care a incercat sa dea o lovitura “curata”, dar pe care l-a surprins politia in timpului jafului. Acum incearca sa castige timp. Sa controleze, sa “ia ostatici” oameni si institutii. Incearca sa intimideze, sa creeze o tensiune generala, folosind resursele media si institutionale de care mai dispune.

Probabil ca, la adapostul celor 4200 de modificari in magistratura, se iluzioneaza ca isi mai poate “negocia” un nou proiect politic. Este la fel de lucid ca spargatorul de banci care ii solicita politiei un avion cu rezervorul plin pentru a pleca incarcat cu 3 saci de bani spre o destinatie exotica.

28 COMENTARII

  1. Modificările s-au produs… ar trebui să trecem mai departe. Mai important decât politizarea făcută în rândul magistraţilor ar fi de aflat o cale prin care magistraţii să nu poată fi agenţi ai politicii. Altfel va veni, mai devreme sau mai târziu, un alt preşedinte care va face şi el câteva mii de schimbări.

  2. SOLUŢIA IGIENICĂ

    Cu ministru Pivniceru, justiţia se îndreaptă ,
    Chiar dacă magistraţii, şi la fund, l-au şters ;
    Căci acum s-a înţeles că lumea se aşteaptă ,
    Să i se dea mai bine, lui Băsescu … pampers .

  3. Nu cred ca gresesc atunci cand spun ca Basescu trebuie sa mai treaca o data printr-un proces de suspendare. Cat mai repede.

  4. Unde este responsabilul european care se ocupa de problemele justitiei ? De ce anume nu se sesizeaza in legatura cu aceste aspecte grave ?

  5. Ultimul fragment e supertare – ala cu spargatorul de banci si avionul. Il si vad pe Basescu la bord, cu o sticla de johnnie si elena in dreapta

  6. Barroso si alti barosani din zona justitiei de la Bruxelles stiu lucrurile dezvaluite de dumneavoastra? Poate n-ar fi un lucru tocmai rau sa-i informati in vreun fel, ca poate nu au saracii de unde…

  7. „Cel mai suspendat dintre pamanteni” a suspendat 4200 de magistrati? Nu pot sa cred. Tocmai el, care trebuia acum sa fie pe mare cu vaporasul, daca nu erau prietenii populari si europeni, se preteaza la astfel de marsavii?!

  8. @Teo
    Fara tovarasii populari europeni, Basescu chiar ca ar fi fost acum cu vaporasul. Asta in cazul in care il mai duce capul, chinuit de atata bautura, sa-si mai ia permisul

  9. Dar omul asta, Traian Basescu, nu are bun simt??? Nu a vazut ca au votat peste 7 milioane de romani. Sa ne lase naibii in pace. Sa plece pe mare.

  10. Apropo, doamna ministru Pivniceru ce parere are, ca nu prea am mai auzit-o in ultimul timp. Inainte turuia despre sistemul „ticalosit” din justitie, acum tace suspect de basist

  11. Tot caut sa vad si eu unde s-a scris in presa internationala de treaba asta. Nu gasesc nimic. Va rog sa puneti un link, altfel consider ca acest articol este doar dezinformare. In sensul ca nu a fost preluat subiectul de presa internationala, nu ca n-ar fi schimbat basescu magistratii.

Comentariile sunt închise.