Romania intra treptat in febra alegerilor. S-au lansat candidatii. Se vor anunta programele, vor incepe dezbaterile, atacurile, “dezvaluirile”. Va fi, probabil, inca o campanie electorala sufocata de promisiuni, angajamente “mobilizatoare” si lovituri de culise.

Insa, evaluand lucid contextul actual, este evident ca romanii sunt tot mai putin interesati de disputele electorale. Dupa atatea dezamagiri, nu a mai ramas loc pentru noi iluzii. Dincolo de calcule si strategii sofisticate, aceasta campanie se va reduce la confruntarea dintre USL si regimul Basescu.

Dar adevarata lupta va incepe dupa 9 decembrie. Dupa un an, 2012, incarcat de dispute politice, in 2013 prioritatea absoluta a Romaniei o reprezinta economia.

Pentru a asigura o dezvoltare economica reala, care sa se resimta in cresterea concreta a nivelului de trai (salarii si pensii mai bune, sisteme eficiente de educatie, sanatate si protectie sociala pentru categoriile vulnerabile) este esential sa crestem ponderea veniturilor din bugetul de stat de la 31% la cel putin 40%. In acest sens, va fi necesar sa actionam in 3 directii:

Reducerea economiei subterane – dar nu cu declaratii de bune intentii ca pana acum, ci cu masuri concrete: sanctiuni severe, control si stimulare a disciplinei fiscale. Daca se actioneaza cu severitate si corectitudine, putem atrage anual in zona fiscalizata 5 miliarde de euro.

Reducerea TVA-ul pentru alimentele de baza, ar fi util ca aceasta masura sa fie inclusa in proiectul bugetului de stat pentru anul 2013. O asemenea decizie va reduce preturile, va incuraja producatorii interni si va diminua semnificativ evaziunea (doar in morarit si panificatie se pierde anual peste 1 miliard de euro).

Aplicarea unui Plan National de Investitii Publice, ordonand finantarile de la bugetul de stat exclusiv in baza beneficiilor sociale si economice asigurate de fiecare investitie (fara clientela, fara retele, fara prietenii). Pentru ca obiceiurile proaste dispar greu, si in acest caz va fi nevoie de control si sanctiuni foarte dure.

Pe langa aceste 3 directii, sunt necesare solutii concrete pentru dezvoltarea agriculturii si a clasei de mijloc, precum si pentru stimularea absorbtiei fondurilor europene.

Acestea sunt adevaratele provocari ale Romaniei.

Probabil ca nu vor fi prea des dezbatute in campania electorala care incepe vineri. Dar, dupa alegeri, guvernarea USL va fi evaluata exclusiv in functie de indicatorii economici si sociali.

32 COMENTARII

  1. Parca m-am cam saturat, de cat se bat cu „caramida” in piept candidatii la „un ciolan de ros” si dupa ce-si vad „sacii in caruta” iti dau cu tifla sau pur si simplu te ignora, in cazul in care te duci cu „jalba in protap”. Refuzul unor „alesi” de-a asculta „pasurile” cetatenilor, mi-a cam lasat un puternic gust amar, determinandu-ma a-mi pune intrebarea: OARE DE CE ? Daca inainte mergeam la vot, ca motanul din banc cu codita ridicata, facand vioi miau-miau, acum ma voi duce tot ca un motan, dar cu urechile pleostite, tarandu-mi labutele bolnave de reumatism, codita atarnand intr-o parte si locul dureros de la atatea cazaturi, mieunand sfasietor miauuuu-miauuuuuu !

  2. Sper ca acesta lupta sa fie benefica si pentru noi cetateni obisnuiti ai acestei tari. Sa nu ne trezim anul viitor cu austeritate sub pretextul, ca asa ni se cere FMI sau Uniunea Europeana. Suntem o tara bolnava, imbatranita, fara iluzii, pesimisti. Cred ca o astfel de atitudine se va reflecta pe 9 decembrie.

  3. Bun, am citit cu atentie postarea ta ! N-am crezut niciodata ca esti naiv , dimpotriva , asa ca te rog urmareste logica . Tu spui ca trebuiesc luate masuri de stimulare a investitiilor , ok si spui ca trebuie combatuta evaziunea fiscala . La s la o parte faptul ca niciodata voi PSD-ul nu ati demarat actiuni de combatere a coruptiei in vami , da ca sa combati evaziunea fiscala trebuie sa ai o justitie putrenica , corecta , da ? Bun si daca voi incercati sa sugrumati justitia , punand doua marionete una la Parchet si alta la DNA , oare cum combateti coruptia ? , cu incapabili ? ,ca sa combati evaziunea fiscala, trebuie sa lasati actul de justitie liber , ori asta ar duce la arestarea multor parlamentari corupti, care au comis ilegalitati ! O eventuala guvernare usl ar duce doar la izolarea tarii pe plan extern si la incapacitate de plata . Cata vreme nu va predati puscariabilii , voi nu puteti guverna . Economia de piata nu poate prospera prin minciuna si obstructionarea justitiei , pricepi ? Retrage-te omule la pensie , traieste-ti linistit batranetile , lasa politica , esti depasit ! Intelege ca nu poti lupta impotriva UE , atata vreme cat finantarea vine de acolo . Nu te mai lua dupa angajatii tai care te perie si intretin ura impotriva lui Basescu . Basescu e muza lor , de pe urma acestei uri ei au de castigat si tu de pierdut . Ei castiga salarii frumoase , iar tu te implici intr-o lupta stresanta . Treaba dumitale , da la experienta de viata pe care o ai gandeam ca nu te vei lasa antrenat in regia angajatilor dumitale . Intreaba-te de ce nu ai popularitatea lui Basescu , desi ai ditai trustul media , oare de ce ? pentru ca esti angrenat intr-un joc stupid si sincer ai fi meritat mai mult respect din partea romanilor , din pacate ai intrat intr-un joc urat !

  4. @ Dan Voiculescu.

    Domnule Voiculescu, întrebarea este cum? Ca obiective aceste „provocări” sunt de prin anii ’90.

    Nu am observat însă ca cineva să găsească cumva o cale de reducere a corupţiei. Dimpotrivă, nu numai că acest flagel s-a mărit, dar deja s-a generalizat, România pare a lua caracteristicile unui stat mafiot, altfel nu-mi explic cum s-a ajuns în stadiul ca şeful Fiscului să fie cercetat în dosare de evaziune, numele parlamentarilor cu afaceri dubioase depăşeşte pe cei despre care nu se pomenesc afaceri dubioase şi, mai ales, cred că 99% dintre cetăţenii României trăiesc cu impresia, dacă nu cu adevărul, că Traian Băsescu, preşedintele României, are la degetul mic câţiva judecători CCR, fostul şef DNA, fostul şef al Ministerului Public… chiar şi ceva Judecători sunt dubişi pro-preşedinte… Nici nu contează adevărul, faptul că există impresia aproape generalizată este insuficient.

    Reducerea economiei subterane? Păi mai este şi altfel de economie? Economia subterană este singura economie care funcţionează în ţara asta cu capital românesc (clasa aceea de mijloc). Dacă mâine nu ar fi economie subterană, România nu ar mai avea economie, totul s-ar prăbuşi. Clenciul aici nu este reducerea economiei subterane prin desfiinţarea ei… ci înlocuirea unei economii subterene evazioniste cu o economie legitimă suportabilă de patronat. De exemplu eu am mari îndoieli că reducerea TVA-ul va aduce la suprafaţă economia subterană, pentru că cei ce fac economia subterană nu ştiu să facă altfel. Nici nu pot să apară peste noapte în economia legitimă pentru că bat la ochi… Nu este deloc uşor o acţiune coerentă în acest domeniu… plus că economia subterană este strâns legată de statul mafiot… vezi iarăşi cum domnul Blejnar este cercetat într-un caz de economie subterană, nu altceva.

    Aplicarea unui Plan Naţional de Investiţii Publice şi dezvoltarea agriculturii si a clasei de mijloc trebuie să fie acelaşi lucru pentru a funcţiona. Statul TREBUIE să investească în agricultură, chiar dacă asta înseamnă revenirea la I.A.S.-uri (Întreprinderi Agricole de Stat) şi S.M.T.-uri (Staţii de Mecanizare şi Tractoare) care să ofere ţăranilor un ajutor (şi nu o subvenţie directă cu care să plătească datoria la birt)… dar mai ales pentru combaterea efectelor de deşertificare, secetă/inundaţii, perdele de protecţie, sisteme de irigare…

    Domnule Voiculescu,
    Planuri avem, idei avem… nu avem însă căile prin care să ajungem la obiective. ASTA ar trebui să facă politica românească în loc să se bată pe scaune, să stabilească, având în spate mii de SPECIALIŞTI, ce anume trebuie făcut în România.

  5. Va rog cititi articolul de mai jos si intrebati-l si pe domnul Prim ministru daca lucrurile stau intr-adevar asa.

    Daca lucrurile stau exact cum sunt descrise mai jos, noi romanii nu avem bani sa platim gazul strain, intre timp gazul romanesc fiind exportat de catre OMV la pret occidental, cu costuri de producere romanesti….cu beneficiul incasat de catre OMV….

    Oameni buni ce se intampla cu noi si cu tara aceasta?
    Mai gandeste careva normal?

    PSD are ceva cu gazele romanesti – Opinie Ilie Serbanescu
    Autor: Ilie Serbanescu
    Miercuri, 31 Octombrie 2012

    http://www.business24.ro/macroeconomie/gaze-naturale/psd-are-ceva-cu-gazele-romanesti-opinie-ilie-serbanescu-1521074

    PSD pare sa aiba ceva cu gazele romanesti. In urma cu aproape un deceniu, Nastase le-a vandut folosinta pe nimic strainilor.

    De curand, Ponta a desavarsit opera inaintasului si mentorului sau, prin interzicerea pur si simplu a accesului liber al proprietarului (teoretic, dar numai teoretic, acesta ramane poporul roman prin statul roman) la propriul sau bun, caci, din 2013 gazele romanesti exploatate de OMV pot lua calea exportului, iar, daca poporul roman nu vrea sa stea in frig, atunci va trebui in compensare sa importe gaze rusesti de trei ori mai scumpe! Buna treaba facu dl Ponta! E mai tare decat cea a predecesorului! Ca se depaseste ceea ce mintea omeneasca poate sa conceapa, ce mai conteaza!

    Cand Adrian Nastase, prim-ministru al perioadei, a vandut Petrom, a sustinut ca a facut-o la presiunea UE care stabilise aceasta privatizare ca o conditionalitate a aderarii Romaniei. Ca privatizarea Petrom a fost o conditionalitate a aderarii si ca asa-zisele negocieri privind admiterea Romaniei in UE s-au desfasurat sub presiunea clar formulata “vreti aderarea, dati economia” este sigur.

    Ramane totusi o intrebare de ce gazele, cu exceptia desigur a celor de sonda (asociate exploatarii petrolului), au facut parte din tranzactia de privatizare, daca nu cumva, la externalizarea procesarii titeiului si distributiei carburantilor, se putea evita externalizarea exploatarii in sine a resurselor (statul urmand a ramane stapan nu doar teoretic, ci si practic pe resursele sale). Despre pret nu mai vorbim!

    Ulterior, Adrian Nastase a mai sustinut ca, la vremea respectiva, n-a facut altceva decat sa duca la indeplinire ceea ce Romania se angajase anterior prin semnatura lui Traian Basescu, in calitate de sef al partii romane in acordul PSAL de restructurare (privatizari si lichidari) in economie, negociat cu Banca Mondiala.

    In orice caz, dandu-si seama perfect ce a facut si constient de urmari. Nastase s-a acoperit beton si a supus privatizarea Petrom aprobarii parlamentului. Intreaga clasa politica a votat in aplauze, desi parlamentarii, in majoritatea lor, habar n-aveau ce aproba, clauzele cele mai importante fiind si ramanand si mai apoi confidentiale.

    In urma privatizarii Petrom – care nici macar privatizare n-a fost, caci OMV era si este o clasica societate de stat – Romania a ramas fara controlul exploatarii tuturor resurselor sale de petrol si a jumatate din resursele de gaze. Nu mai vorbim ca statul roman nu mai avea nicio pozitie economica de interventie pe piata carburantilor.

    Fiind scoasa din joc de pe piata petroliera (exploatare, procesare si distributie), Romania a mai schitat ca se opune inmormantarii de vie prin citeva strategeme pe piata gazelor. Aici detinea Romgaz, iar fata de OMV s-a luptat impunand, prin reglementari legislative sau guvernamentale, asa-numitul “cos de gaze”, care combina preturile gazelor din productia interna si respectiv ale gazelor din import si in care gazul din productia interna (deci cel de la Romgaz si cel de la OMV) era decontat la un pret rezonabil, avantajos consumatorilor interni.

    Statul roman a putut mentine “cosul de gaze” de fapt in masura in care OMV era obligata fizic sa indrepte pe piata interna productia de gaze obtinuta, caci n-avea tehnic pe unde s-o orienteze spre Austria sau spre o alta destinatie din afara.

    Totul a fost insa pasager. Raul facut de asa-zisa privatizare a Petrom si-a spus in cele din urma cuvantul, indeosebi dupa ce distributiile de gaze au fost confiscate, potrivit aceleiasi formule din timpul negocierii aderarii, de catre Gaz de France si E.ON. Pentru a termina pur si simplu Romania, aceste trei companii-cheie si-au unit fortele si si-au pus in miscare agentul lor de vanzari de la Bruxelles, respectiv Comisia Europeana.

    Aceasta din urma a obligat Romania sa autorizeze exporturile de gaze si sa liberalizeze preturile, mai precis sa alinieze treptat pretul de decontare a productiei interne la pretul gazului din import (adus din Rusia), pret de trei ori mai mare. In acest fel, cei trei incaseaza ei renta diferentiala intre pretul de exploatare si pretul de desfacere. Proprietarul teoretic (poporul roman) este exclus dintre beneficiarii respectivei rente diferentiale. Consumatorului intern i se interzice de fapt sa se bucure mai ieftin de resursele interne, resurse lasate de Dumnezeu romanilor si nu altcuiva! Tare, nu?!

    Intre timp asa-numita interconectare a sistemelor de transport de gaze – impusa tot de la Bruxelles – incepe sa opereze. Nu numai scriptic, dar si tehnic, OMV poate de acum exporta gazele romanesti exploatate, caci conducta Arad-Szeged a devenit functionala! Adio gaze romanesti pentru romani!

    Ajuns la carma, guvernul Ponta se grabeste sa avizeze si liberalizarea preturilor si exporturile de gaze. Ba se mai si lauda ca a pregatit testele necesare pentru ca exporturile de gaze sa fie operationale de la 1 ianuarie 2013! Romanilor nu prea le explica, insa, cum sta treaba si care vor fi consecintele. O tine cu eforturile de a reintregi salariile taiate de regimul Basescu, dar despre cresterea cu cel putin 70-80% a facturilor la gaze nici un cuvant!

    Cand, in curand, inca din iarna, aceste consecinte vor apasa greu asupra companiilor si populatiei, romanilor li se va spune ca guvernul a aprobat ceea ce a aprobat din cauza unor presiuni externe. De ce nu ati spus asta fratilor la momentul cu pricina?! De ce trebuie facute asemenea lucruri pe blat, si nu in vazul tuturor, daca tot va asumati inspaimantatoarea vindere a tarii?! Daca ati fi refuzat, va dadea Bruxelles-ul afara din lume?! Caci daca ne scotea cumva din UE , poate faceam si noi o afacere!

    USL critica asiduu PDL. Si are de ce! Dar este oare USL altfel decat PDL?! Pai, la cateva zile de la venirea la guvernare, dl Ponta a fost la Viena. Ce a cautat acolo? Pai, s-a vazut la scurt timp. Nu numai ca s-a dat drumul la exporturile de gaze, ci s-a acordat OMV o facilitate incredibila. Ca sa ocoleasca pretul neconvenabil pentru companie al decontarii gazelor exploatate intern, OMV si-a construit o termocentrala pe gaze.

    Astfel, in loc sa dea gazul exploatat pe piata, avea sa-l foloseasca sub forma de consum propriu, la producerea de energie electrica. Guvernul roman si parlamentul au replicat stabilind ca orice termocentrala se poate aproviziona cu combustibil pentru producerea de energie electrica doar la pretul “cosului de gaze”. OMV a amenintat ca da in judecata la UE guvernul roman intrucat s-ar opune pietei libere, respectiv obstructionandu-i folosirea dupa dorinta a gazelor extrase. Venit la carma, guvernul Ponta a rezolvat imediat problema! A acordat o exceptare OMV-ului spre a putea folosi ca un consum propriu – adica la pretul de decontare al gazelor exploatate intern – gazele indreptate spre termocentrala sa.

    In schimb, termocentralele romanesti – toate de stat – nu au aceasta facilitate, aprovizionandu-se la pretul “cosului de gaze” de pe piata, adica la cel incluzand si pretul de trei ori mai mare al gazelor rusesti importate. Si, ca urmare, apar nerentabile si ineficiente. Desigur, pentru ca sunt de stat si au management de stat! Bravo, dle Ponta! Chiar aratati ca USL este altfel decat PDL!

  6. Am depus acum 25 de ani bani pentru cumpararea unui autovehicul Dacia. Nu am primit valoarea reactualizata a depozitului meu bancar, nu am primit masina, nu am primit nimic. In aceeasi situatie mai sunt 2000 de oameni. Exista un proiect de lege, PLx 226/2011 care inlatura consecintele acestei privari de proprietate/ sanse in viata. De ce nu este adoptata ? Mi-am propus sa dau acest mesaj de 1000 de ori. Sper ca acest guvern sa fie … altfel. (nr.521)

  7. Dezavantajul de a avea resurse! – Opinie Ilie Serbanescu
    Autor: Ilie Serbanescu
    Miercuri, 24 Octombrie 2012

    http://www.business24.ro/macroeconomie/gaze-naturale/dezavantajul-de-a-avea-resurse-opinie-ilie-serbanescu-1520727

    Un prim zacamant substantial de gaze naturale a fost confirmat de companiile care au facut explorarea si care vor efectua si exploatarea – OMV si Exxon – in Marea Neagra intr-un perimetru apartinand juridic Romaniei.

    La dimensiunile estimate, ar putea echivala cu consumul de gaze din Romania pe 4-5 ani. Spunem “echivala” – si nu acoperi – intrucat, avand in vedere statutul de colonie al Romaniei, nu este deloc sigur ca proprietarul de drept al acestor gaze, respectiv poporul roman, se va si bucura de utilizarea lor. Nu mai vorbim si la ce cost se va produce aceasta eventuala utilizare prin comparatie cu costul exploatarii!

    Zacamantul este “valorizat” la circa 17 miliarde euro si Ziarul Financiar a calculat ca, la parametrii actuali, statul roman, ca reprezentant al proprietarului, s-ar alege cu maximum un miliard euro din exploatarea zacamantului. 1 din 17! Sa nu ne miram cumva!

    La statutul actual al Romaniei de colonie de la periferia est-europeana a centrului decizional vest-european aceasta este rata! Cu atat cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea petrolului si gazelor sale de catre OMV potrivit asa-zisei privatizari a Petrom catre compania austriaca!

    Cu atat de derizoriu cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea pe ansamblu a resurselor sale minerale de catre colonialistii straini si romani! Caci, vai!, dupa minunatul exemplu al colonialistilor straini, exista si cativa romani care se comporta in cel mai colonialist chip cu resursele tarii si cu nefericitul popor roman!

    Si, iar vai!, aceasta rata derizorie va fi diminuata spre aneantizare ca urmare a aplicarii dictatului de la Bruxelles cu privire la asa-zisa liberalizare a pietei si preturilor in energie. Ce inseamna practic acest lucru pentru Romania? Preturile de livrare pe piata interna a gazelor exploatate intern vor trebui sa se alinieze la preturile externe, in prezent de aproape trei ori mai mari.

    Concret, preturile externe sunt cele cu care centrul colonial vest-european, lipsit de gaze proprii, se aprovizioneaza din afara, indeosebi din Rusia. Si atunci ce inseamna liberalizarea pentru Romania?! Consumatorului roman i se interzice de fapt sa beneficieze de gazul mai ieftin exploatat intern, desi este gazul lasat de Dumnezeu romanilor, urmand a-l plati la pretul pretins de Moscova pentru gazele rusesti. Frumos, nu?!

    Inutil de subliniat ca cineva anume castiga copios din faptul ca proprietarul resurselor (poporul roman) ajunge sa nu se mai aleaga aproape cu nimic din exploatarea resurselor sale! In Romania este vorba de nume precise: OMV, Gaz de France, E.ON, care vor incasa renta diferentiala intre exploatarea mai ieftina a resurselor romanesti si desfacerea lor la preturi internationale (rusesti)! Castiguri fara eforturi, fara munca si complet neconditionate de valorificarea unor oportunitati de piata sau a unor abilitati manageriale suplimentare!

    Cu alte cuvinte, Romania, trecand de la o rata de 1 din 17 la una de 1 din 30 sau chiar 1 din 50, risca sa se aleaga din exploatarea resurselor sale minerale cu absolut nimic! Si atunci la ce bun sa mai exploateze resursele minerale?! Numai de dragul altora?! Ce proprietar si-ar pune la bataie resursele fara a se alege practic cu nimic?! Ci doar cu epuizarea resurselor, fara a trage macar un folos?! Ar trebui sa fie comunist de-a binelea! Dar parca ni se spune ca traim in capitalism! In epoca economiei de piata, a eficientei, competitivitatii si profitului! De fapt insa, traim in colonialism!

    Cand au vazut ca guvernantii de la Bucuresti accepta fara cracnire impunerea venita de la Bruxelles cu privire la decavanta liberalizare a pietei si preturilor la gazele naturale, AOAR (Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania) a venit cu o cerere doar aparent stupefianta, reclamand pur si simplu sistarea exploatarii resurselor de gaze in Romania, in masura in care romanii, in calitate de consumatori, nu pot beneficia de pe urma resurselor lasate lor de catre Dumnezeu si nu altcuiva: mai bine le pastram in pamant, in favoarea generatiilor viitoare, care, poate tot cu ajutorul lui Dumnezeu, vor gasi modalitati mai intelepte de a se bucura de ele!

    Talcul terifiant al situatiei in care a impins lucrurile colonialismul Uniunii Europene – faza evident superioara a colonialismului traditional – este ca a ajuns un net dezavantaj sa te fi blagoslovit Dumnezeu cu niscai resurse.

    Nu numai ca esti imediat asaltat si sugrumat de vechii colonialisti cu indelungate stagii si experienta in domeniu, dar esti si amarnic discriminat fata de cei ce n-au resurse. Acestia din urma se bucura de o mult mai “mica” atentie, chiar de tratamente mai binevoitoare, mai scapa cu una cu alta, devin mai putin colonii, pe cand, daca ai resurse, cizmele colonialiste rasuna la tot pasul si lovesc asiduu la gioale si peste gura, iar hatarul suprem facut celor din colonie este sa li se permita din cand in cand sa-si pupe stapanii in fund.

  8. Scrieti frumos, dle Voiculescu, dar vrem sa vedem faptele. Din decembrie sau ianuarie veti avea ocazia sa dovediti ca nu ati scris doar niste borbe goale. Sper sa nu ne dezamagiti, pentru ca Romania poate e la ultimul tren, pe care poate sa-l mai prinda spre Europa

  9. Simplu si scurt
    De 20 de ani, economia Romaniei se prabuseste, pentru ca energia, de orice fel, se scumpeste in permanenta. Teoretic (din pacate a ramas doar teoretic, ca d-aia avem criza asta nenorocita si provocata la nivel mondial de niste unii care-au furat trilioane de dolari) masa monetara trebuie sa reprezinte totalitatea bunurilor si serviciilor care se tranzactioneaza pe piata. Daca cineva scumpeste un produs, cantitatea de bunuri si servicii ramanand aceeasi, inseamna ori ca altul nu va mai vinde, ca nu mai sunt bani, si-atunci da faliment, ori ca tiparesti moneda care-nseamna inflatie. Ambele sunt nocive pentru economie. Ce economie subterana, sau supraterana! Economia se duce in subteran ca sa scape de cancerul de mai sus. Cu cat te-ngropi mai adanc, cu atat te loveste mai tarziu. Dar tot te loveste pana la urma.
    Ceea ce se-ntampla cu pretul energiei in Romania se numeste „crima impotriva poporului”.
    De unde sa cresteti de la 31% la 40% din PIB veniturile bugetare? Nu intelegeti ca n-aveti de unde colecta? Ala care face afaceri la negru cu alcool, daca-l veti prinde, isi va inceta activitatea. Nu va munci in continuare ca sa va plateasca tonele de accize. Ala care face afaceri la negru cu tigari, sau paine, va proceda la fel. Daca astia ar plati taxe, ca toti ceilalti, si ar majora preturile, marfa lor nu s-ar mai vinde. Pentru ca nu exista bani. Cand scumpiti metroul, cum ati facut, cand scumpiti energia electrica, cum ati facut, alte si alte firme trec de la gri la negru, pentru ca, la preturi normale de piata, nu mai au cui vinde, ca nu mai au oamenii bani. Toate calculele pe care le face fiscul cum ca nu stiu cine a prejudiciat bugetul de stat cu nu stiu cat sunt pur teoretice. Practic, evazionistii vand mult sub pretul pietei, fara taxele pe care fiscul presupune ca le-ar incasa.
    Cea mai buna si sanatoasa masura economica ar fi inghetarea pretului la energie. Sa nu-mi spuna nimeni ca nu se poate, atata timp cat avem destule resurse naturale interne. Nu se vrea. Pentru ca adevarata evaziune e in energie, nu la vanzatorul de pufuleti. Cu severitate si corectitudine veti pedepsi vanzatorul de pufuleti, in timp ce bancherii vor mai fura 20 de milioana de euro, aia de la drumuri inca 500 de milioane, s.a.m.d.
    Si-o sa tot creasca economia romaneasca, pana n-o s-o mai vedem deloc.
    Dupa 9 decembrie, poporul roman va incepe inca o batalie cu un guvern care va submina economia nationala! Facem pariu?

  10. PARIU

    În economie, am curaj, rămăşag să pun ,
    Că lupta o să-nceapă abia, în viitorul an ,
    După ce vom isprăvi porcul de Crăciun
    Şi va porni din nou războiul … pe ciolan .

  11. CHINA schimbă garda zilele astea, după o formidabilă creştere !!!
    O conducere distructivă ca cea a ultimilor ani mioritici s-a dovedit faptic a fi mai devastatoare decât arma nucleară sau seismul din vârful scării Richter. Aici trebuie să se manifeste marea provocare de după 09.12.2012, domnule Dan Voiculescu.
    Într-o ţară în care pînă şi « albii » vând, la bucată, copiii, folosind planificat « capacităţile de reproducere », este nevoie de cu totul altceva, este nevoie de CONSERVAREA SPECIEI- în fapt uriaşa provocare pentru România demolată.

    OCHI OBLI GÂNDIRE DREAPTĂ v.s.
    OCHI DREPŢI GÂNDIRE OABLĂ

    Aşa se caracterizează relaţiile ultimilor opt ani ale Chinei cu România Guvernatorului. Păcat.
    Geamănul inginer chimist Xi Jinping (n.01.06.1953 la Beijing), şcolit în propria-i patrie, posibilul succesor al lui Hu Jintao are handicapul zodiei sale, care ca cel mai puternic om al lumii va fi piatra de gât a brunetului, ieri reales, de la Casa Albă. În faţ-i colţuroasă de mongol, care inspiră dualism din start, a lui Xi (J)ÎNPING, vor face feţe-feţe multe figuri sau “tigrii de carton” cum i-a caracterizat Mao în cartea sa pe « imperialiştii americani ». Rectorul Şcolii Centrale de Partid s-ar putea să-i ofere o bursă lui Obama, convingându-l că melanjul modului de producţie chinezesc este modelul de generalizat.
    Arhivele Statului nostru trebuie să păstreze cu grijă proiectele economiei demolate…
    Recăsătorit cu Peng Liuan (foarte conoscută cântăreţă de muzică populară) are cu aceasta o fiică ce studiază la Harvard… E ! Şi ce dacă !
    Schimbarea stăpânilor bucuria (ne)bunilor !

  12. Basescu , fost securist , pcr, fsn, pdsr, pd, pdl, lingau, mafiot, hot, bisnitar, ales democratic, fraudulos cu promisiuni, cu autobuze, fotografii pe toate gardurile, mincinos , acuma suntetem muritori de foame locul 4 in lume, corupti, luati lumina de la Udrea hoata cu Cocos, cultul curvei ordinare aleasa democratic cum zic uni pdli-sti, slugile comuniste de azi, un tampit securist a ajuns presedinte care minte si fura flota tari, sa vina alegerile si sa-l dam jos cu gasca lui, sa-i bagam la racore pe mafioti , nu mai sperati ca va alege lumea, mai criminalilor, a-ti distrus tara, gunoaielorrr ………….

  13. Am vazut, in cazul lui Blejnar, cel putin cat de ingropata a devenit economia subterana, asa ca macar cateva masuri in sensul asta cred ca ar aduce sume surprinzatoare la buget!!!

  14. @ Alessandra

    „mai criminalilor, a-ti distrus tara, gunoaielorrr ………….”

    Mai fetito , tu de ce a-i (sic ! ) limba romana ?

  15. intra-adevar, prea putini pricep ca reducerea TVA coinccide in primul rând cu reducerea evaziunii, apoi a preţurilor.

  16. Buduru says – ”Cea mai buna si sanatoasa masura economica ar fi inghetarea pretului la energie. Sa nu-mi spuna nimeni ca nu se poate, atata timp cat avem destule resurse naturale interne. Nu se vrea. Pentru ca adevarata evaziune e in energie, nu la vanzatorul de pufuleti.”

    Are mare dreptate. România reîncepe sa-si exploateze resursele naturale, poporul român trebuie sa beneficieze de aceasta. Să lăsăm aberaţia cu alinierea la preţurile UE.

  17. NU O SA MA OPRESC IN A VA CERE SA REANCEPETI DIFUZAREA EMISIUNII „CONEXIUNI”. DE CE ATI SCOS-O DE PE GRILA DE PROGRAME?
    DE CE NU NE OFERITI MACAR O EXPLICATIE RATIONALA VIS-VIS DE ACEASTA DECIZIE ?
    DE CE NU NE RESPECTATI ? E BINE SI CU „POEZI”, NU ZIC NU…
    NUMAI BINE SI SANATATE.

  18. Pe langa rafuielile politice, imi place ca tineti cont de adevarata responsabilitate a guvernantilor actuali si viitori: economia. In ultimii 2 ani, toate guvernele parca au uitat de ea si s-au dedat numai la politica

  19. @ Dan Voiculescu

    Domnule Voiculescu,
    Am răsfoit acel pliant cu platforma Uniunii Social Liberale.

    Vă daţi seama ce surprins am fost că din tot acel pliant numai două pagini erau despre o propunere legislativă (anume revizuirea Constituţiei) în rest nimic legat de alegerea legislativului, jumătate despre ce a făcut sau nu a făcut PDL (ceea ce nu ne interesa în context că nu votăm pentru trecut), jumătate despre probleme de guvernare (care iar nu ne interesează, noi votăm legislativul şi nu alegem programul de guvernare… deşi poate nu ar fi rău să votăm şi pentru el).

    Poate că ar trebui deci să discutăm despre singurele elemente de platformă electorală pentru votul pentru Parlamentul României, respectiv cele 7 puncte de revizuire a constituţiei… sau nu? Ce părere aveţi?

  20. “Acordul cu FMI ar trebui renegociat”
    Ruşanu: Nu este normal să privatizezi CFR Marfă

    http://www.cotidianul.ro/rusanu-nu-este-normal-sa-privatizezi-cfr-marfa-199186/

    Ruşanu: Nu este normal să privatizezi CFR Marfă

    Dan Radu Ruşanu a declarat joi, la RFI, că acordul cu FMI ar trebui renegociat. Vicepreşedinte PNL este de părere că nu e normal să privatizezi CFR Marfă, societate de importanţă strategică pentru România, liberalul dând drept contraexemple și ale privatizări făcute la presiunea FMI.

    “Din punctul meu de vedere, subliniez acest lucru, acordul cu Fondul Monetar Internaţional ar trebui renegociat, în special în ceea ce priveşte anumite privatizări din economia reală, privatizări ale unor societăţi de importanţă strategică pentru România. Nu e normal să privatizezi CFR Marfă! Am privatizat Sidex Galaţi, Petromul şi toate celelalte şi vedem unde suntem astăzi. Nu cred că este normal să mai scot la licitaţie un pachet atât de mare din Transgaz, din Transelectrica şi probabil că şi alte asemenea privatizări făcute la presiunea Fondului Monetar Internaţional nu sunt corecte. Eu nu sunt de acord cu realizarea acestor privatizări ale unor industrii strategice ale României”, a declarat Ruşanu.

    Întrebat cum pot fi rentabilizate aceste companii dacă nu sunt privatizate, Ruşanu a răspuns: “Printr-un management privat performant cu anumite ţinte pe care trebuie să le atingă. În Uniunea Europeană, astăzi, toate companiile de stat sunt capitalizate de statele respective. Franţa-Gaz de France, cehii CEZ-ul şi toate celelalte. De ce domnii de la FMI vin cu o soluţie pentru România de privatizare şi de slăbire a statului în aceste companii, atât timp cât restul Uniunii Europene nu aplică acelaşi program?”.

    Liberalul a opinat că discuţiile cu experţii Fondului ar fi trebuit să aibă loc anul viitor, susţinând că orice discuţie “astăzi este superfluu”.

    “Acordul cu FMI şi întâlnirea cu misiunea Fondului Monetar Internaţional cred că cel mai normal şi cel mai corect ar fi să aibă loc la sfârşitul lunii ianuarie sau în cursul lunii ianuarie, după ce va fi un nou Guvern, un nou ministru de Finanţe, un nou Parlament, noi preşedinţi la Comisiile de Buget-Finanţe din Senat şi Cameră şi atunci ar trebui să aibă loc aceste discuţii. Orice discuţie astăzi este superfluu, atâta timp cât nu ştii cum va arăta bugetul pe 2013, când nu ştim care va fi filosofia fiscală a viitorului ministru de Finanţe şi a viitorului Cabinet”, a precizat vicepreşedintele PNL.

    El a arătat că în jurul datei de 10-15 ianuarie comisiile de specialitate ale Parlamentului se vor reuni pentru a aviza bugetul de stat pe 2013, susţinând că nu crede că acest lucru îi va afecta pe cei din mediul de afaceri.

  21. Scandalos
    Băsescu cere FMI să facă presiuni asupra României pentru exploatarea resurselor

    http://www.cotidianul.ro/basescu-cere-fmi-sa-faca-presiuni-asupra-romaniei-pentru-exploatarea-resurselor-199197/

    Traian Băsescu a revenit la vechile obsesii: exploatarea resurselor României cu orice preț. Pentru că nu a avut succes în țară, Băsescu caută sprijin în străinătate. Și nu de oriunde, ci de la FMI, care, se știe, atunci când impune anumite condiții, trebuie respectate.

    Nu contează că proiectul de la Roșia Montană nu a fost și nu este deocamdată favorabil României și nici vânzarea cuprului, Băsescu le vrea exploatate cu orice preț.

    „Trebuie să avem şi îmi doresc să avem un parteneriat, cu asistenţa dumneavoastră, pentru crearea unei strategii de creştere economică pe termen mediu. Trebuie să discutăm despre fondurile europene, dar există şi anumite investiţii care sunt blocate de demagogia politică, în acest moment avem multe resurse naturale de cupru, de aur, nu putem să acoperim deficitul la fondul de pensii până nu vom crea locuri de muncă care pot furniza fondurile pentru acoperirea acestui deficit. Nu putem să împăcăm demagogia politică cu interesul naţional în această situaţie. Poate aţi putea să analizaţi împreună cu specialiştii dumneavoastră aceste date şi să colaborăm pentru stabilirea unui program de creştere economică pe termen mediu”, a declarat Băsescu, joi, la întâlnirea cu delegația FMI de la Palatul Cotroceni.

    Ioana Radu
    Publicat acum 4 ore si 22 minute

  22. Atentie aici, extrem de important, suntem pusi pe tusa ca stat suveran chiar in cladirea Parlamentului European:

    „Un atac la imaginea și suveranitatea României în clădirea Parlamentului European”

    http://www.cotidianul.ro/un-atac-la-imaginea-si-suveranitatea-romaniei-in-cladirea-parlamentului-european-199291/

    „Laureatul roman al premiului “Civi Europaeo Praemium” pe anul 2012 este pastorul reformat Kato Bela. Motivatia, conform inscrisurilor in lb. engleza si franceza, este urmatoarea: “In anul 1990 Bela Kato a fost unul dintre primii pastori ai Bisericii Reformate care a recunoscut rolul social al bisericii. Pastorul a contribuit la intarirea societatii civile printr-o diseminare continua a modelelor occidentale adaptate la conditiile din Romania”.

    De ce am apelat la traducere si nu am preluat direct textul scris in limba oficiala a tarii a carei cetatean este d-l Kato, adica in romana?

    Fiindca NU EXISTA, pe marele panou purtand titulatura “ROMANIA”, prima coloana ce ar fi trebuit sa fie redactata in limba tarii de origine a laureatului, adica in ROMANA, fiind scrisa in limba maghiara.

    Unica concluzie logica este aceea ca ne aflam in fata unei actiuni iredentiste premeditate desfasurata sub obladuirea unor persoane din cadrul aparatului de lucru al Secretariatului General al PE, reprobabila eroare regasindu-se singular numai in cazul panoului Romaniei.

  23. Notă : Se va recita, în exclusivitate, de
    Domnul Unguient.

    Ridică-te, Marx, ridică-te, Pauker

    Zdrobit-am cătuşe, uniţi rob cu rob,
    O secere-am pus pe ciocanul cu coadă
    Sub steagul cel roş, adunând bob cu bob.
    Ridică-te, Marx. Ridică-te, Pauker, pe noadă.

    Am ros Capitalul din scoarţă în scoarţă,
    Halind cu nesaţ, din destul, plus-valoarea,
    Cu fraţii din est, din apus, puşi pe harţă,
    Ridică-te Marx, cu Pauker.Pe fază mişcarea.
    ………………………………………………………

    A fost prăbuşire la noi, şi curvăsărie sadea,
    Temutele lanţuri, le-am dat la fier vechi,
    Suntem proletari amărâţi, în mare belea
    Ridică-te Marx cu Ana Pauker, şi alte perechi.

  24. Problema economiei subterane nu poate fi rezolvata in tara noastra ! Prea ne-am obisnuit in Romania sa ne strecuram printre legi, iar contabilitatea franceza este atat de permisiva incat expertii nostri in domeniu se „plimba” prin ea cu nonsalanta unei plimbari prin …parcul de la Versailles… :(

  25. O sursa din interior, din Ministerul de Interne, plange ca dupa alegeri se aude ca efectivele de politisti din Romania vor fi din nou reduse cu cateva mii de oameni, prin plecarea acestora la pensie, FARA ANGAJAREA unui nou personal tanar!!!!

    Astfel, dupa Armata Romana, ne dam din nou cu stangul in dreptul, ugigandu-ne nu numai cainele de paza, dar chiar si pisica de langa noi !!!
    MA INTREB CINE ESTE DE ACORD CU ACEST LUCRU, IMPUS DE FMI???

    Singura solutie, inca o revolutie dara acum REVOLUTIA ROMANA SI NU REVOLUTIA UNCHIULUI SAM IMPOTRIVA ROMANILOR !!!

  26. 0. LA CARREFOUR
    Clientul : *Art.69 lipseşte din raft. Măcar luaţi eticheta, d-le director.
    Directorul : A fost retras pentru 30 de zile, din ordinul Guvernatorului.
    Clientul : Se spune că pe la Penny(tenciar) s-ar mai afla.
    Directorul : Aşa ca să ştiu, câte exemplare aţi dori ?
    Clientul : 7,5 milioane !!! prima tranşă…

    * Din Constituţie.

    1. VREMEA MARILOR ÎNTREBĂRI
    EBA : Între micţiune şi dicţiune este oarece diferenţă, profesore ?
    Profesorul : Nu, la domnia-ta, după ştiinţa mea.

    2. LOGICĂ MATEMATICĂ
    Bretonata : Eu, Guvernatorul şi (am)băs ador Gâgănştain putem forma un triunghi dreptunghic isoscel, cu mine „hipo(tenuză)”, domnule academician MM (Mircea Maliţa), ca şi mine ?
    Academicianul MM : Exclus. Unul dintre voi este obtuz.

  27. Sa vedem de ce merg lucrurile rau in tara de….zeci de ani, ca sa nu zicem de secole….

    „Retras în viaţa privată în anul 1893, Nicolae Kretzulescu a fost ales Preşedinte al Academiei Române în sesiunile 1895-1895 şi 1897-1898. România a putut atinge un nivel de viaţă comparabil în 1938 cu al Belgiei, datorită în primul rând oamenilor care au reprezentat-o în circumstanţe dificile şi complexe.

    Dacă astăzi România este într-o situaţie economică incomparabil mai proastă decât aceea a Botswanei, probabil asta se datorează faptului că deşertul Kalahari a devenit mai productiv decât Bărăganul.”

    http://www.cotidianul.ro/despre-indreptarea-lucrurilor-intr-o-tara-stramba-199017/

Comentariile sunt închise.