Influenta lui Mihai Eminescu in cultura romana este atat de coplesitoare incat aniversarile lui tind sa cada intotdeauna in festivism: e greu sa vorbesti fara exces de solemnitate despre un creator care a schimbat radical destinul poeziei, destinul filosofiei, destinul prozei din Romania.

Si, de ce nu, destinul conservatorismului romanesc.

Eminescu a fost un creator pasional – uneori prea pasional – al doctrinei conservatoare nationale. A reevaluat istoria romanilor, transformand-o intr-un motiv de mandrie. A facut din independenta si demnitate un crez politic de anvergura europeana. A fixat valori morale esentiale acolo unde politicienii corupti ai vremurilor sale vedeau doar oportunitati de negociere.

Si a platit pentru asta, in timpul vietii, pretul „romanesc” al denigrarii si insultei.

18 COMENTARII

  1. Va rog nu-i mai ridicati in slavi pe cei de la armata !!!… Sunt la fel de gunoaie ca si unii politisti . Am 42 de ani si am lucrat 24 de ani in cadrul Ministerului Apararii . Acum sunt somera pentru ca in locul nostru , al arhitectilor si inginerilor au fost incadrate doar neveste , amante , PILE care nu stiu nici sa deschida calculatorul !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RUSINE !

  2. DIALOG IMPOSIBIL

    Voiculescu :

    163 De le aduni fac taman zece,
    Copile cu IQ-ul infinit, cumplit cum timpul trece.
    Dă-mi palma să-ţi ghicesc destinul, monumental :
    Un geniu, revoltat, îndrăgostit, nedrept sfârşit, fatal.
    Acum că tot te-am prevenit, n-ai vrea să te opreşti ?
    Nimic nu s-a schimbat, p-aci, din cele româneşti…
    Reâncarnează-te, de poţi, într-un cumplit seism ;
    Eu sunt aici, ca vinovat de prea mult romantism.

    Eminescu :

    „O ! luptă-te-nvălită în pletele-ţi bogate,
    Eroic este astăzi copilul cel pierdut !
    Căci flamura cea roşă cu umbra-i de dreptate
    Sfinţeşte a ta viaţă de tină şi păcate ;
    Nu ! nu eşti tu de vină, ci cei ce te-au vândut ! ”

    Notă : Aţi remarcat replica Titanului din
    « Împărat şi Proletar ».

  3. ZECE FULGI DE NEA

    ® Zăpada prinde la uscăciune precum şpriţul la friptură.
    ® De teama privatizării, fabrica de nea s-a cocoţat în nori.
    ® Ador pălmuirea fulgilor de nea.
    ® Fulgul de nea este paraşuta picăturii de apă.
    ® Strategi, nu ignoraţi armata fulgilor de nea !
    ® Numai cei fierbinţi pot procrea pe salteaua de omăt.
    ® Deopotrivă, fulgii de nea şi iubirea îmbujoresc obrajii.
    ® Tropăitul fulgilor de nea are zero decibeli !
    ® Lui Oprescu nu-i place „Iarna pe Uliţă”.
    ® Guvernatorul are teamă de bulgăreala populară.

  4. CATREN DEOCHIAT

    Te uită-n ochii târfei ş-atunci când o plăteşti;
    S-a dăruit din milă, bre, că nu poţi să iubeşti.
    Ea ştie din instinct, că eşti un super-laş,
    Că de-ar intra în grevă, ajungi, sigur, „pălmaş”.

  5. Gogorita cu dezinteresul românilor pentru Eminescu e insistent si fara folos repetata. S-ar fi putut castiga bani frumosi reeditând pe marii eminescologi: George Calinescu (Opera lui Eminescu, Cultura Nationala 1934, 4 vol), Zoe Dumitrescu-Busulenga, Ion Negoitescu, Augustin Z. N. Pop, dr. Ion Nica si multi mari altii. Dar când pubintelectualii Autoelitei au demolat mitul eminescian la 5 martie 1998, in Dilema dlui Plesu, e de observat ca ei sperau cu o copilareasca naivitate ca vor scrie mai performant in vid. Critica noastra arata insa ca, in postromânism, Orbitor 3 al dlui Cartarescu e mai slab decât Orbitor 1, care merita Nobelul, cartea despre parabole a filozofului religiilor e mai slaba decât cea despre arhangheli, in Ultimul Culianu, dl Patapievici e mai putin iactant decât era in Ochii Beatricei, dupa cum Mircea Mihaies e mai putin percutant in noua lucrare despre tranzitie scrisa cu Tismaneanu decât era in Femeia in rosu, scoasa cu Mircea Nedelciu mult inainte de Muscatura din martie 1998. Caderea lui Eminescu a pulverizat nu numai statutul intelectualului in RO, ci si capacitatea lui de a exprima geniul masilor largi populare.

  6. Mihai Eminescu este poetul national al României, ce a fost o personalitate coplesitoare. Ca poet, s-a remarcat prin forta de sintezã a izvoarelor autohtone si universale, prin imaginatie bogatã si fantezie creatoare, prin înãltarea filosoficã si printr-o viziune cosmicã si mitologicã asupra omului. Pe lângã poezie, Eminescu a mai experimentat si în dramã, dar toate piesele sale de teatru sunt doar proiecte. De asemenea, el a scris si prozã, in special fantasticã, dar acestea au stat mult timp în umbra poeziilor sale, doar în ultima vreme recâstigându-si adevãrata lor recunoastere.

  7. Mintea lui Eminescu lucreazã cu ideea originilor lumii, a infinitului, a creatiei, adicã cu cele mai înalte concepte fãurite de ratiunea omului. Printre acestea, ideea eternitãtii stãpâneste mintea sa într-asemenea mãsurã, încât una din atitudinile cele mai obisnuite ale poeziei sale este considerarea lucrurilor în perspectiva eternitãtii.

  8. Cu Eminescu apare în literatura europeanã ultimul mare poet romantic, pãstrând în existenta si opera sa conturul caracteristic al dramei artistilor romantici. Nãzuind necontenit spre un plan de viatã superior etic si artistic, cãutând cu patos adevãrul si refuzând consecvent compromisul, Eminescu s-a aflat în permanent conflict cu lumea vremii sale din pricina noncomformismului, a sinceritãtii în faptele de viatã, si a înãltimii de gândire, dublatã de o sete de cunoastere absolutã.

  9. TRENUL RULEAZĂ, DATORIILE SE ROSTOGOLESC.
    INVERS E NASOL

    Bre nea Relu Fenechiu, puseşi calea ferată în fund, vreo 2 ore, azi 16 gerar 2013(!!!) pentru că procedaşi ca femeia de serviciu suedeză de mai jos.
    http://stirileprotv.ro/stiri/10-romani-geniali/a-furat-un-tren-si-a-intrat-cu-el-intr-un-bloc-de-apartamente-de-lux-din-suedia-video.html
    Ia aminte, linia moartă e plină cu d-ăştia ca mate.
    Ceferiştii dacă-şi pun mintea schimbă şi sistemul social (de remorcare) !
    Hai că-mi pierd vremea.

  10. Cred ca in scoala Eminescu este abordat din putine perspective, iar opera sa este studiata destul de restrictiv si cliseic.

  11. Usor usor, Eminescu o sa fie uitat…generatia de astazi este interesata de Salam, de Monica Columbeanu, de Gigi Becali…

  12. Eu nu pot sa adaug nimic la cele scrise de Dv. Ati punctat perfect, chiar daca succint, meritele si problemele Geniului nostru.

Comentariile sunt închise.